2030
שאלה
לפני זמן מה הצעתי להתארגן לשמיטה ה’תשס"ח ע"י אגירת יבול שישית, לקיים מה שנאמר "ואכלתם מן התבואה ישן". הרב השיב לי, שכדי ליישם את ההצעה יש להירשם ל"אוצר הארץ".
פניתי להנהלת "אוצר הארץ" והתברר לי שאתם אכן מתכוונים לשמור יבול שישית - אבל רק תפו"א, בטטות, דלעות ובצלים. זה כמובן מצויין ששומרים 4 סוגים של ירקות, אולם רציתי לשאול, מדוע לא שומרים פירות וירקות נוספים? בפרט:
* חיטה ודגנים אחרים - אפשר לשמור בלי קירור אפילו לשבע שנים (כמו שעשה יוסף במצרים); אמנם רוב החיטה המשווקת כאן היא מתוצרת חוץ, אבל יש גם חקלאים ישראליים שמגדלים חיטה, וחלקם אף מתכוונים לשבות בשמיטה, ומכיוון שמטרתכם היא לעזור לחקלאים ישראליים שומרי שמיטה, מדוע שלא תשתפו איתם פעולה ותשווקו את התוצרת שלהם - מיבול שישית - בשנה השביעית? (בנוסף לכך, ייתכן שהסיוע שלכם יעודד חקלאים נוספים לשמור חיטה מהשנה השישית ולשבות בשביעית).
* יין ושמן בוודאי אפשר להכין בשישית ולשמור לשביעית (כך יהיו לנו שלושת "אבות המזון" שבתורה - דגן תירוש ויצהר).
* הדרים ורימונים - אפשר לשמור זמן ארוך יחסית גם בלי קירור, במצב טרי; בקירור אפשר לשמור אף יותר.
* תמרים, תאנים, ענבים ותירס - אפשר לשמור במצב מיובש. אמנם תאנים מיובשות נהוג לקנות מתורכיה, אבל שוב, אם אפשר לשמור תוצרת הארץ, למה לפרנס את התורכים? בנוסף לכך, תמרים מיובשים, צימוקים שחורים ופופקורן הם, לפי בירור שערכתי, בד"כ מתוצרת הארץ.
פירטתי רק חלק מהאפשרויות לשמירת יבול שישית; זה אפשרי ומעשי אם רק מתארגנים בזמן.
תשובה
א. אין טעם לאגור פרות ומוצריהם הרי בין כך ובין כך יגדלו פרות בשביעית האם ניתן להם להירקב?.
ב. באשר לדגן אין הדגן נאכל ע"י אנשים פרטיים אלא רק ע"י מאפיות גדולות אם תימצא מאפיה שתהיה מוכנה ויש לה אפשרות לאגור דגן לשנה שלמה נוכל לעזור לה.
ג. האגירה יקרה והציבור לא ישלם את עלותה.