- פרשת שבוע ותנ"ך
- חקת
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
ירון יוסף בן מרים
4543
הפרשנים נחלקו בהסבר התופעה.
רש"י באופן עקבי מסביר שכל הציטוטים הינם מן התורה עצמה או שאחרים יצטטו אותם מן התורה. וז"ל:
"על כן - על חניה זו ונסים שנעשו בה יאמר בספר מלחמות ה', כשמספרים נסים שנעשו לאבותינו יספרו את והב וגו'" (במדבר כ"א יד) "יאמרו המשלים - בלעם ובעור" (שם, שם כז).
כך מסביר רש"י גם את הביטוי "ספר הישר" וז"ל "הלא היא כתובה על ספר בראשית שהיא ספר ישרים אברהם יצחק ויעקב" (יהושע י' יג) או "הלא היא כתובה - דבר זה נכתב בתורה" (שמו"ב א' יח) לפי זה יתכן ו"הישר" הוא מלשון "שירה" שהרי כל התורה נקראה שירה. זו היא גם דעתו של בעל "מצודת דוד" (עיין בפירושו ליהושע ושמואל שם).לעומת זה רמב"ן, אבן עזרא, ורלב"ג מסבירים בכיוון שונה לחלוטין. נדגים את דעתם בדוגמא אחת לכל מפרש. הרמב"ן מסביר - "ספר מלחמות ד'" ו"שירת המושלים":
"ודרך הפשט בספר מלחמות ה', שהיו בדורות ההם אנשים חכמים כותבים ספר המלחמות הגדולות, כי כן בכל הדורות, ובעלי הספרים היו נקראים מושלים, שנושאים בהם משלים ומליצות, והנצחונות הנפלאים בעיניהם מיחסים המלחמות ההם לה' כי לו המה באמת…" (במדבר כ"א יד-טו).
אבן עזרא מפרש- "ספר מלחמות ד' " ו"שירת המושלים":"ספר היה בפני עצמו, ושם כתוב מלחמות ד' בעבור יראיו. ויתכן שהיה מימות אברהם, כי ספרים רבים אבדו, ואינם נמצאים אצלנו, כדברי נתן ועדו ודברי הימים למלכי ישראל, ושירות שלמה ומשליו… המושלים הבודאים משלים מלבם" (במדבר כ"א יד, כז).
הרלב"ג מפרש -"ספר הישר":"והנה ספר הישר אחשוב שהיה נקרא כך ואבד עם הגלות וכבר רבו בו הפירושים לרבותינו ז"ל" (יהושע י' יג).
במה חולקים הראשונים. כנראה שלשיטת רש"י וסייעתו, לא יתכן שיש בתנ"ך ציטוט מתוך ספרי חול, כנראה שלדעתו אין כאן רק בעיה אמונית אלא גם עניין עקרוני. לדעתו התנ"ך מפרש את עצמו ולכן כל דמות שמופיעה במקום אחד בצורה אנונימית מפורשת במקום אחר בתנ"ך וכל ציטוט הוא דווקא התנ"ך עצמו.
לעומתם סיעת הרמב"ן סוברת שאין כאן כלל וכלל בעיה אמונית, שהרי ברגע שהקב"ה ציוה על משה רבנו לצטט ממקור חיצוני אותו חלק נתקדש בקדושת התורה וכנ"ל במקרה של נביא העושה זאת. לכן, לשיטתם אין כל בעיה באזכור אותם מקורות חיצוניים ואין כל חשש שהם יתקדשו כתוצאה מכך שחלק קטן מהם הפך להיות חלק מ"כתבי הקודש".
נסיים בהערה כי גם שמו של עם ישראל נדרש הן מלשון שיר והן מלשון ישר.
הרבי מחבד על הגאולה בדורנו
הרב שמואל אליהו | תמוז תשפ"ד
חוקת התורה - לסילוק הרוע
דברים מבעל התניא לפרשת חוקת
הרב חיים בן שושן | כ"ז סיוון תשע"א

על תוך(ן) וחיצוניות
הרב יוסף כרמל | תמוז תשפ"ג

האם ניתן להבין סוד פרה אדומה?
הרב דוד דב לבנון | פר' פרה תשנ"ו / ס"ג
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
סוד ההתחדשות של יצחק
מה הייעוד של תורת הבנים?
למה משווים את העצים לצדיקים?
הנס של השמן המיוחד של יעקב אבינו
'לדוד ה' אורי וישעי' מה הקשר לאלול?
משיחת דוד
שמואל א, פרק טז פסוק יא'
הרב שמעון קליין | כ"ו אדר תשפ"ה
פרשת פקודי תשפ"ה – סבון ותמרוקים בפסח
הרב שמואל אליהו | כ"ה אדר תשפ"ה
סנהדרין דף צ"ט
הרב אלי סטפנסקי | כ"ו אדר תשפ"ה
