לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הראל עוז
3675
שתי תמיהות עולות מחלוקה זו של המסורה.
ניתן היה לצפות, שפסוקים יט - כב, המתארים את ההתקפה ואת הביצוע של ההוראות מפסוקים יז - יח, יהיו המשך ישיר של הפרשה. מדוע חלקה המסורה את הענין לשתי פרשיות?
לו רצתה המסורה, מאיזו סבה שהיא, להציג את מעשה המלחמה בפועל 1 כענין בפני עצמו, הלא לא היתה צריכה לקשור בפרשה אחת בין המלחמה לבין תלונת בני אפרים והמפגש עם אנשי סכות, בהמשך, אלא לכתוב את ספור המלחמה בפרשיה נפרדת?!
מהו המפתח, שלפיו מחלק בעל הפרשיות את הפסוקים?
* * *
נראה שאפשר לפרש כך: הפרשה האחרונה סיימה במלים: "ואמרתם לד' ולגדעון". זו גם קריאתם של הלוחמים בראשית הפרשיה הבאה "חרב לד' ולגדעון". זהו כנראה המפתח להבנת הפרשיות הבאות.
שני עניינים, כאמור, מופיעים בפרשה המתארת את פרשת המלחמה, מלבד עצם המרדף אחר המדיינים.
1. הויכוח עם בני אפרים
2. עונשם של אנשי סכות ופנואל.
ההשוואה בין התנהגותו של גדעון בשני האירועים גם היא מתמיהה.
בתגובתו לתלונת בני אפרים מתגלה גדעון כאיש רך, הנוהג בערמה ומרצה את המתלוננים. "הלא טוב עוללות אפרים מבציר אביעזר" אומר גדעון. הוא מקטין את עצמו ואת בני שבטו בפני בני אפרים, ומפייסם בדברים. יחסו אל אנשי סכות ופנואל שונה בתכלית. שם מתגלה גדעון כמנהיג תקיף, שאינו יודע רחם, עד שהרג את אנשי פנואל. 2
כיצד ניתן להסביר את השוני הקיצוני בהתנהגותו בשני האירועים?
* * *
נשוב ונעיין בפרשת המלחמה גופה.
ויתקעו שלש מאות השופרות וישם ד' את חרב איש ברעהו ובכל המחנה וינס המחנה עד בית השטה צררתה עד שפת אבל מחולה על טבת. ויצעק איש ישראל מנפתלי ומן אשר ומן כל מנשה וירדפו אחרי מדין. ומלאכים שלח גדעון בכל הר אפרים לאמר רדו לקראת מדין ולכדו להם את המים עד בית ברה ואת הירדן ויצעק כל איש אפרים וילכדו את המים עד בית ברה ואת הירדן. וילכדו שני שרי מדין את ערב ואת זאב ויהרגו את עורב בצור עורב ואת זאב הרגו ביקב זאב וירדפו אל מדין וראש ערב וזאב הביאו אל גדעון מעבר לירדן.
גדעון פקד על בני אפרים לבצע חסימה במעברי מחולה. בני נפתלי, אשר ומנשה נצטוו לרדוף אחר המדיינים הנסים בבהלה למעברי הירדן. שבט נפתלי שוכן צפונית לנחלת יששכר, בגליל העליון ועד הלבנון. אשר מרוחק הרבה יותר. מנשה הוא היחידי, שנחלתו סמוכה מעט לאזור, שבו מתנהלת המלחמה, אך גם לו אין שום סיכוי להספיק להיזעק, בזמן כה קצר, לקול קריאת שליחים. להתארגן למרדף, לצאת, לרדוף ולהשיג את לוחמי מדין הנמלטים, שהיו קרובים הרבה יותר למעבר הירדן.
כיצד יתכן, שהאנשים מן הצפון הרחוק כל כך, הספיקו להקדים את מחנה מדין, שנס מעמק יזרעאל אל הירדן, מרחק קילומטרים ספורים?!
באותה מידה מתמיהים הדברים גם לגבי שבט אפרים. האם יתכן, שאפרים, השוכן עוד דרומית למנשה, בהרי שומרון, הספיק להתארגן ולנוע עד מעברות הירדן במחולה, ולהקדים את המדיינים הנסים ממרחק קצר בהרבה?
זהו דבר בלתי אפשרי.
המסקנה הבלי נמנעת היא, שהמארבים, שעשו השבטים המסייעים באזור הירדן, נעשו לפני שהמלחמה החלה. כעת מתברר גם ענין גיוסם של עשרת אלפים הלוחמים לפני הקרב 3 , למרות שבמבחן השתיה בעין חרוד נשלחו מן המחנה. כאן מלמדת פרשת המלחמה שכל עשרת האלפים נטלו חלק במערכה ולא רק המלקקים. גדעון לא שלח אותם לביתם, אלא הפקיד אותם ככח, שיבלום בהמשך המערכה את מנוסת המדיינים. אמנם לוחמים מבני אפרים לא שותפו תחילה בכח המרכזי, של המלקקים וזה היה בסיס טענתם נגדו, אך כבר בשלב מוקדם הטיל עליהם תפקיד חשוב: לחסום את מעברות הירדן. אנשי גדעון שנשלחו מן המחנה רדפו את הנמלטים שהתפזרו וחפשו במהלך הימים שאחרי הקרב את הדרך לעבור את הירדן, שם נתפסו על ידי בני אפרים.
פירושו של פסוק ח "ואת כל איש ישראל שלח איש לאהליו", אינו ששלחם לבתיהם, אלא "לאהליו" במחנה, שם התכוננו לזמן שבו יזדקק להם גדעון במהלך החלק השני של המלחמה.
אבל גם פירושו של פסוק ג בפרק ז' צריך הסבר:
מי ירא וחרד ישב ויצפר מהר הגלעד
יצפר - במשמעות של יצפה או ישכים כשפניו אל הר הגלעד 4 . כלומר: כל עשרים ושנים האלף הנותרים המתינו בהר לקריאתו החוזרת של גדעון, כשהם "צופרים" אל הר הגלעד, כלומר: אורבים בנקודת תצפית, שממנה הם יכולים לראות את הנעשה בעבר הירדן המזרחי, איזור המילוט המשוער של צבאות מדין. ופירושו המדויק " ישוב ויצפר בדרך מהר גלעד" הדרך שבה הגיעו המדינים. אם כן אפילו את היראים צרף לאחר ההצלחה בקרב.
את בני אפרים לא הכין גדעון כפי שהכין את שאר השבטים, ועל זה יצא קצפם.
בכל אופן, אנשי נפתלי מנשה ואפרים לא היו צריכים לרוץ מנחלותיהם אל עבר הירדן. הם פשוט יצאו מן המקום, שבו השאיר אותם גדעון, ממעל למעברות הירדן 5 , והצטרפו אל אחיהם במרדף אחר המדיינים.
החשיבות בדרך מלחמה זו שמנהל גדעון איננה במישור הצבאי בלבד, שבו תוקף כח מצומצם, כשמעורפו מוכנה לו תגבורת. גם לא רק במישור החברתי, שבו נותן גדעון לכולם ליטול חלק במערכה. המשמעות העיקרית של תכנית הלחימה של גדעון מתבררת במישור הרוחני. סיסמת המלחמה "חרב לד' ולגדעון" מבטאת את הרעיון, שדרך גדעון מתעורר ומופיע כח האמונה הישראלי שהוא הכח לנצח במלחמה. כל הענין הוא לשתף את כלל ישראל, להביא את כולו למצב של התגברות רוח האמונה ורוח הגבורה. אמנם אי אפשר לשתף את כל הציבור מלכתחילה במעשה הגאולה, משום שאז זו תחטיא את מטרתה "פן יתפאר ישראל עלי לאמר ידי הושיעה לי". העם אינו נמצא במדרגה הנאותה. לכן נוקט גדעון סוג חדש של מלחמה: "המלקקים", גרעין אמונה מצומצם, יגלו מסירות נפש עצומה מכח נשמת האומה כנגד המדיינים הבוזזים והמציקים לעמם. אז יתגלה כח השכינה, המסבבת את מהלכי המלחמה של איש ישראל. כשיתגלה לכל העם כי אכן "ד' אלוקיך מתהלך בקרב מחנך להצילך ולתת אויביך לפניך" 6 , יחושו רבים אחרים להצטרף למערכה כדי ליטול חלק פעיל במעשה הישועה והמלחמה. זהו סיפור שלש מאות המלקקים נושאי כחם של ישראל. הם אלו, שהקב"ה נלחם אתם ובזכותם. וזו היתה גם הסיבה לשתף את כולם, בשלב שבו היה ניתן.
* * *
מלחמות ד'
מכאן נפנה לבאר את שאלת ההבדל בין תשובתו של גדעון לבני אפרים לעומת תשובותיו לבני סכות ופנואל.
תשובת גדעון לבני אפרים היא:
הלא טוב עוללות אפרים מבציר אביעזר. בידכם נתן אלקים את שרי מדין... אז רפתה רוחם...
גדעון מסביר לבני אפרים, שזו מלחמה אלוקית. מלחמה של ישראל, ולא שלו. במלחמה הזו יש תפקידים שונים. אמנם בני אפרים באו לאחר שהמלקקים הבריחו את המדינים, אך לעוללות, שהם בצרו היתה השפעה וערך גדול הרבה יותר מכל הבציר, שעשו לפניהם בני מנשה. הלוא תכלית פעולתם היתה לעורר את רוח הגבורה של ישראל ואולי במיוחד של בני יוסף. אם כן "בידכם נתן אלוקים את עורב ואת זאב". התברר מראש שכך היה צריך להיות תפקידכם במערך האלוקי של המלחמה הזו. לא במקרה הגעתם בסוף ובצרתם את מה שנשאר. מראש הוכן לכם בידי שמיים חלק חשוב ביותר של המלחמה. אמנם גם לי, גדעון, וגם למלקקים היה חלק, אבל לא בידינו רצה הקב"ה לתת את שרי מדין, רק בידכם. תשובתו של גדעון איננה פיוס גרידא. גדעון הסביר שענין מלחמה זו אינה כי אם שליחות אלוקית, ובמישור זה דווקא לבני אפרים זימן הקב"ה את התפקיד המרכזי של המלחמה.
* * *מעתה מתבהרת גם חלוקת הפרשיות. הציר, שסביבו סובבת הפרשה הנוכחית הוא: השליחות האלוקית שבמלחמה.
זהו ההסבר לתרועה, שבראשית הקרב - "לד' ולגדעון". אין היא סיום עניין ולכן אינה חותמת את הפרשיה הקודמת. היא התחלה של רוח ד' על ישראל המופיעה גם אצל בני אפרים, אבל נתקלת במכשול אצל אנשי סכות. שם נתקל גדעון בחלק של העם שרוח הגבורה ממנו והלאה, ההתעוררות של שאר השבטים אינה נוגעת להם. שם נפסקת התנופה הרוחנית, וגדעון נפרד מהם באיום "אתוץ את המגדל הזה".
זה גם ההסבר לדיון עם בני אפרים, שבו מסביר להם גדעון את מקומם האמיתי במלחמה הזו. בשליחות האלקים עשה גדעון חלק אחד במערכה, אבל את החלק המכריע השאיר ד' לבני אפרים.
* * *
זהו גם המפתח לחלק השלישי של פרשיה זו, והוא מכתיב את היחס של גדעון אל אנשי סכות ופנואל:
ויאמר גדעון לכן בתת ד' את זבח ואת צלמנע בידי ודשתי את בשרכם...
אנשי סכות ופנואל מסבירים לגדעון עקרון פשוט בחיים:
"אמנם כל ישראל יושבים לבטח בעבר הירדן המערבי, אבל אנחנו יושבים בעבר הירדן המזרחי. מי שיסבול ראשון מנחת זרועם של המדיינים נהיה אנחנו, אנשי סכות ופנואל, כך שכל עוד נותר ממחנה מדין כח גדול, שבראשו עדיין עומדים אותם שני שרי צבא אימתניים, זבח וצלמנע, איננו רוצים לתת יד לצבא, שרודף אחריהם. אם יכשל המהלך, ינקמו שרי מדין בראש ובראשונה בתושבים הסמוכים אליהם. יש להניח, שמאז ומתמיד טעמו הם את נחת זרועם של פושטי המדבר המדיינים הרבה יותר מאחיהם, שבעבר הירדן המערבי. "הכף זבח וצלמונע עתה בידיך..". איננו מתכחשים כמובן למנהיגותך כמו גם לאחינו הישראלים. מאידך, איננו יכולים להרשות לעצמנו להעמיד את יושבי ערינו בסכנה, לכן קודם כל חסל את מחנה מדין עד תום, שלא יוכל עוד להוות לנו סכנה. אז, בשמחה ניתן לך ולחייליך אוכל."
אילו היה גדעון עושה מלחמה רגילה יתכן שהיה מקבל את טענתם, אך מכיון שמלחמה זו היא מלחמה בשם ד', מי שאינו מצטרף בוגד בתפקיד הרוחני של כלל ישראל, ולכן חיב מיתה. אנשי סכות מסרבים להצטרף לשליחות הלאומית, להילחם מלחמתה של שכינה. לכן עונה להם גדעון " בתת ד' את זבח וצלמנע בידי ודשתי את בשרכם". זו אינה מערכת צבאית גרידא. זו שליחות אלקית. לאחר שיוברר, שהקב"ה נלחם לנו, אשוב, אלא שאז אעניש אתכם על שלא רציתם ליטול חלק במחנה השכינה".
אנשי סכות ופנואל עושים את החשבון הפרטי שלהם מול החשבון הלאומי. "כל העם נדרש להתאמץ ולהפגין מסירות נפש. ואתם אינכם מוכנים להשתתף במאמץ המלחמתי." על כך יעניש אותם גדעון בשובו. אמנם משמע, שגדעון לא העניש את כל אנשי העיר. בפסוק יז כתוב "ויהרג את אנשי העיר", אך מן הפסוק הקודם משתמע שגם כאן העונש הוא על המנהיגים, ולא על העם, שבדרך כלל אינו יכול לעמוד כנגדם. ואולי "אנשי העיר" הם "חשובי העיר" שכן אנשים בכל מקום לשון חשיבות.
המכנה המשותף לכל הפרשיה הוא השליחות האלוקית המופיעה בשלש מערכות.
1. ויצעק איש ישראל.
2. ויצעק איש אפרים.
3. שרי סכות.
לאחר שהמלחמה גופה הסתיימה עומד גדעון במבחן חשוב לא פחות: הנחלת משמעות מעשה הישועה לעם. צריך הוא לחזק את העם בהבנה, שלא מדובר בסתם נצחון, אלא בשליחות אלוקית. שלא "יתפאר ישראל עלי לאמר ידי הושיעה לי". כאן נתקל גדעון בבעית אנשי אפרים ובפרשת אנשי סכות. לאפרים, שנענו לקריאתו הוא מסביר את ענין המלחמה, ובאנשי סכות, שלא הסכימו להשתתף במלחמה האלוקית הוא נוקם. האם המכשול של אנשי סכות לרוח הגבורה הישראלית הוא פרטי או שיש לו השלכות על חלקים נוספים בעם? על כך אפשר לדון מתוך המשך הנבואה.
כאיש גבורתו
בהמשך מעשה המלחמה של גדעון כתוב:
ויעל גדעון דרך השכוני באהלים מקדם לנבח ויגבהה ויך את המחנה והמחנה היה בטח. וינֻסו זבח וצלמנע וירדף אחריהם וילכד את שני מלכי מדין את זבח ואת צלמנע וכל המחנה החריד.
לאחר מכן חוזר גדעון לסכות ופנואל. גם זו פרשה המסיימת את העניינים שהחלו קודם, ומדוע היא פרשיה נפרדת
כאן כבר לא נזכר היסוד של שליחות אלוקית. זו נגמרה. כאן מתחיל הצד היותר אנושי. זו אינה התפרצות אש הגבורה האלוקית, יש כאן מאמץ, נחישות, אומץ לב, גבורה מן הצד האנושי כפי שכתוב "עיפים ורודפים". ממחנה מדין נותרו חמשה עשר אלף איש. גדעון ואנשיו רודפים אחריהם דרך המדבר. "ויעל גדעון דרך השכוני באהלים מקדם לנבח ויגבהה ויך את המחנה והמחנה היה בטח", מרחק של כשלש מאות קילומטרים 7 "דרך השכוני באהלים" היא דרך העוברת בעומק המדבר, מקום מגורי הנוודים 8 . מזרחית לחבל הארץ הנושבת. אנשי מדין לא ציפו כלל לאפשרות שכוחותיו של גדעון ישיגו אותם בעומק המדבר. "והמחנה היה בטח". גדעון יודע, שהוא חייב להמשיך את מהלך הגבורה הלאומי. עליו להכות את שרי-צבא מדין. דבריהם של אנשי סכות ופנואל, המצביעים על מורך גדול בעם, רק מחזקים את גדעון בהכרה, שעליו להשלים את מעשה הישועה.
גדעון מפתיע את אויביו בעומק החדירה, ובמסלול התקיפה שלו. מדובר בטכסיס מלחמה כי המהלך של "חרב לד' ולגדעון" מפנה מקומו למהלך אנושי יותר 9 זהו אולי מה שנרמז בנפילה השניה של האוהל בחלום המדייני "ויכהו ויפול ויהפכהו למעלה ונפל האוהל" - זו הפעם נפילה מוחלטת.
וישב גדעון בן יואש מן המלחמה מלמעלה החרס
מה פירוש המלים "מלמעלה החרס"? רש"י מפרש, לפני שקיעת השמש 10 , "חרס" הוא שמש כמו באיוב "האֹמר לחרס ולא יזרח" 11 . האברבנאל והמלבי"ם פירשו דווקא בבוקר, שכיון שזרחה השמש לא יכול היה עוד להלחם. אבל אפשר לפרש מכיוון מזרח, מקום זריחת השמש, וכן כתב פרופסור אליצור בדעת מקרא "מלמעלה" מלשון דרך, כלומר: מדרך השמש, הדרך המזרחית. ועדיין קשה, מדוע מזכיר זאת הנביא בשם "חרס"?
אפשר שהנביא רומז ליהושע בן נון 12 שנקבר בתמנת חרס משום, שלמעשה עושה גדעון צעד חשוב מאד בחידוש הכיבוש מימי יהושע. פשיטות המדיינים היוו סכנה מוחשית למהלך הכיבוש כולו כפי שהיתה סכנה גדולה בימי דבורה 13 . הסכנה, שהחלה לאיים אז שבה והטילה בימי גדעון צל מעיב על כל מהלך כיבוש הארץ. הראשונים, שהיו במדרגה גבוהה, אמרו שירה. גדעון אינו במדרגה זו אבל הכתוב רומז עליו, שחזרתו מן המערכה, לאחר שהשלים את הקרב בעומק ארץ מדין, היא חזרה מאותה המערכה של האדם הקבור בתמנת חרס. מערכתו של יהושע בן-נון על ארץ ישראל.
ויאמר אל זבח ואל צלמנע איפה האנשים אשר הרגתם בתבור ויאמרו כמוך כמוהם אחד כתאר בני המלך. ויאמר אחי בני אמי הם חי ד' לו החיתם אותם לא הרגתי אתכם.
כשביקש גדעון, בראשית המלחמה, להזעיק את בני אשר ונפתלי שלח שליחים ממקומו, בצפון השומרון, אל ארץ הגליל והלבנון. עכשיו התברר לגדעון, שחלקם, שהיו בני משפחתו 14 נתפסו בידי המדיינים ונהרגו. אלו "אחי בני אמי". בין גדעון לזבח וצלמנע נפתח חשבון אישי. כעת גדעון מבקש נקמה, אותה הוא מבקש מבנו בכורו לעשות 15 . לדאבונו מגלה גדעון, שאפילו בשעה שמתבקשת נקמה משפחתית, ואפילו במצב, שאין בכוחם של זבח וצלמנע להרע לבנו, לא מוצא יתר די עוז בנפשו להכות את האנשים, שמהם הורגל לפחד ולירא בשנים האחרונות. הפחד משתק גם את בני משפחתו. אותו הפחד, שהתגלה אצל אנשי סכות ופנואל נמצא ממש גם בתוך משפחתו שלו.
ד' ימשל בכם
הכתוב מסיים את פרשת הריגת זבח וצלמנע בפרט, שעל פניו נראה שולי. לא ברור מדוע הנביא טורח להדגיש את העובדה הבאה:
ויקח את השהרנים 16 אשר בצוארי גמליהם.
רק הפרשה הבאה מגלה מה היתה החשיבות הגדולה, שלשמה לקח גדעון את השהרנים. לאחר שבקשו "איש ישראל" את גדעון למלוך עליהם וסרב, עשה גדעון את האפוד מתכשיטי מדין, ובו השתמש גם בשהרונים.
ויהי משקל נזמי הזהב אשר שאל אלף ושבע מאות זהב לבד מן השהרנים והנטפות ובגדי הארגמן שעל מלכי מדין ולבד מן הענקות אשר בצוארי גמליהם. ויעש אותו גדעון לאפוד ויצג אותו בעירו בעפרה ויזנו כל ישראל אחריו שם ויהי לגדעון ולביתו למוקש.
כדי להבין את ענין האפוד צריך לברר קודם את בקשת ישראל מגדעון.
ויאמרו איש ישראל אל גדעון משל בנו.
איש ישראל - אלו המנהיגים 17 .
כלומר: שרי הצבא, שבאופן טבעי מצאו את עצמם פועלים כמנהיגי האומה במלחמה, נוכחו ביכולת ההנהגה ובתוקף גבורתו הגופנית והרוחנית של גדעון. מהם יוצאת הפניה, בשם ישראל, אל גדעון, שיאות לקבל על עצמו, ועל משפחתו, את הנהגת ישראל.
משל בנו ...
מה פשר הבקשה הזו?
והלא כל המנהיגים, שקמו לישראל בימי השופטים שימשו בפועל כמנהיגים לכל דבר, הם "שפטו את ישראל". כעת כבר אין השרים מסתפקים במנהיגים מן הסוג של "שופט". הם רוצים "מושל". "משל בנו". מה יכולה בקשת השלטון המופיעה לפנינו להוסיף לעם ישראל, יותר מצורת השלטון שנהגה עד כה 18 ?
כמו כן, מה משמעות הבקשה "משל בנו גם אתה גם בנך גם בן בנך"? צריך לשים לב היטב ללשון הבקשה. המילה "מלך" אינה נזכרת כלל. אולי כל הבקשה היא, שמגדעון תתפתח שושלת של מושלים. מה בדיוק רוצים שרי ישראל?
מתוך הרקע הצבאי והמדיני בתקופה, ניתן להסביר את ההסבר הפשוט הבא: מכיון, שהמצב של ישראל הולך ונעשה קשה יותר ועלוב יותר מדור לדור, אי אפשר לסמוך עוד על שיטת ההנהגה הנוכחית. זהו לקח שנלמד בעשרות שנים של לחצים ופרעות. מתברר, שהשיטה, לפיה בכל דור קם שופט ומושיע את ישראל לזמן מסוים, אינה מניבה תוצאות רצויות. המצב המדיני והבטחוני רק הולך ומחמיר. ההכרה בצורך במנהיגות קבועה, יציבה וממוסדת נקנתה תוך ניתוח פשוט ומתמיד של האירועים, שפקדו את ישראל מאז תחילת ימי השופטים. השוסים, כך הבינו שרי ישראל, ניצלו את עובדת היותה של ההנהגה בישראל בלתי יציבה, על מנת לבוז אותם ולהתאנות להם. הראיה היא, שכאשר קם המנהיג, הוא הצליח לחלץ את ישראל מיד השוסים. הבעיה אם כן נעוצה באופי תפקיד ההנהגה. אופי זה, של הנהגה לשעה הנבנית ונעלמת חליפות, לא איפשר להמשיך לאורך זמן את ההשגים הצבאיים והמדיניים אליהם הגיעו ישראל. מנהיג עלה וירד. הגיעה השעה למסד את ההנהגה ולחזק בכך, למשך דורות, את עמידת ישראל בין העמים הסובבים, שתהיה האומה חזקה ומבוססת דיה. גדעון, שהוכיח את עצמו בצורה כה מרשימה היה כמובן האיש שנקרא אל המשימה הגדולה הזו 19 .
לא ברור, אם הדרישה הזו לא התעוררה עוד קודם לכן 20 . מה שברור הוא, שהנביא מזכיר אותה רק כעת. המיוחד, על כל פנים, בבקשתם של שרי ישראל מגדעון איננה רק הבקשה שגדעון עצמו ימשיך למשול, שהרי זו עובדה שגדעון הוא המנהיג. ההפתעה העקרית של הבקשה היא "..גם אתה גם בנך גם בן בנך", כלומר: הבקשה להקים שושלת מושלים.
דרישת המלכות עולה ומתעוררת כאן באופן חד וברור הרבה יותר מאי פעם.
תגובתו של גדעון חד משמעית:
לא אמשל אני בכם ולא ימשל בני בכם, ד' ימשל בכם.
האמנם משקפת תשובתו של גדעון את התפישה לפיה מלכות בישראל היא ענין שבדיעבד בלבד? האם המלכות היא ממסד שאין בו צורך? האם ישראל צריכים להיות מונהגים אך ורק על ידי רבש"ע? 21
ואולי היתה תגובתו של גדעון שלילית, משום שלא היתה כאן הצעת מלכות רצינית, אלא הצעה לממסד שלטוני ריק, המונח במלים "משל בנו", ואילו היתה עולה הצעה למלכות של ממש, אמיתית ובת-קיימא, היה גדעון מתייחס אליה באופן שונה לחלוטין?
יש כאן גם נקודת מפתח, הטעונה בירור.
משל בנו...כי הושעתנו מיד מדין
מה מסתתר מאחורי ההנמקה "כי הושעתנו מיד מדין"?
מצאנו אצל יפתח, שבאו אליו בני ישראל בהצעה "לכה והיית לנו לקצין ונלחמה בבני עמון". כשמטרת המינוי הוא צורך המלחמה, מובנת ההנמקה בכישוריו הצבאיים של המועמד, אך כאן הלא המלחמה כבר מאחרינו, ושאלת המלכות היא העומדת על הפרק. אולי באמת לא מדובר כלל על מלכות, אלא על מפקד צבאי קבוע, שתחת הנהגתו תבוא הרווחה מידי השוסים השכנים?
נראה לי שכוונה אחרת יש כאן, והיא:
ישראל רוצים דמות, שתעמוד כנגד העם, כדמות מלכות, כדמות רוחנית.
כלומר:
אי אפשר לדבר על מלכות. זו נתונה ליהודה לדורות. גם אין איש ישראל מיצג את כל העם. שבט יהודה אינו מעורב כלל בנעשה. אבל ממלא מקום למלך, דמות רוחנית, זה אפשרי. מכיון, שלגדעון רוח ד', מכוחה הצליח להושיע את ישראל מיד מדין, אזי צריך להתייחס אליו ביחס של כבוד והערצה. לו הכח ולו הגבורה. כיון, שכבר זמן רב אין בישראל מנהיג, שרוח אלקים בקרבו, הנה אולי באה השעה להכתיר את גדעון כדמות שתעמוד בראש העם, לא רק במישור המדיני והצבאי, אלא כדמות רוחנית, שדרכה מופיעה בעם רוח ד'.
"איש ישראל" הכירו מחד את הכשלון המבני של הנהגה מקוטעת המופיעה רק בעת צרה. יחד עם זאת הכירו כי נפילתם הרוחנית והאמונית הביאה אותם לשעבוד ביד מדין, לפחד ולחוסר הגבורה. את שני אלה רוצים הם לתקן. הנה לפניהם איש שהאמונה בד' מביאה אותו לדרגת רוח הקודש. גדעון הוכיח שביכלתו לרומם גם את העם לאמונה ולגבורה. הנהגתו הקבועה היא צורך חיוני לעם, תחת הנהגתו לא יפול העם במלכודת עבודה זרה, מתוך יאוש וחוסר קשר עם הקב"ה. ממילא אם תתעורר סכנה צבאית או מדינית יוכל העם להשיב מלחמה שערה. תשובתו של גדעון היא שאין תחליף להנהגה ישירה של ד'. כל אחד מישראל צריך לגלות את הקשר בינו לבין ד', אין אדם במקום ד' יכול למשול בישראל.
את ההסבר לדבריו ניתן להבין בפנים שונים. אפשר שהסבה היא זמנית, עד שיבוא מי שד' ייעד אותו להיות מלך בישראל. אפשר גם שאין גדעון רואה את עצמו ואת ביתו ראויים לתפקיד זה. אפשר שזו גם שלילה מוחלטת של הנהגת מלך בישראל. אם יגלו ישראל את רצון אביהם שבשמים לא יהיו פרץ וצוחה ברחובותיהם. דהיינו אין ישראל זקוקים לדמות מלך אלא לשופטים טובים שידריכו את העם בדרך התורה, וממילא תכון הנהגת האומה כראוי.
מאידך עולה קושיה אחרת. כיון שגדעון מסרב בענוה, אינו ברור כלל מעשה האפוד.
האפוד
מה שנאמר בפסוק כא "ויקח את השהרנים" חוזר ומופיע כאן במעשה האפוד. מכאן ברור שגדעון תיכנן את עשית האפוד כבר בסיום המלחמה, ולשם כך נטל את השהרנים. את האפוד הציג גדעון בעירו, ולימים הפך האפוד הזה למכשול לישראל.
המעשה תמוה מאד. מדוע גדעון עושה את האפוד? ומדוע הוא מציג אותו בעירו?
הדברים קשים פי כמה על רקע הדו-שיח עם שרי ישראל בענין אפשרות מינויו למושל. גדעון סרב, משום שלא רצה שישראל יראו בו דמות רוחנית שתעמוד בראשם. הוא נימק את סירובו בטענה "ד' ימשל בכם". אין תחליפים לעבודת ד'. והנה מתברר, שעוד לפני כן הוא עצמו תיכנן, וכעת עושה פסל ומציב אותו בעירו?!
רש"י אומר "להיות לזכרון על תשועה גדולה, לראות כמה היה חילם כבד שבנזמי חשוביהם היה כל הזהב הזה" לפי רש"י כוונתו של גדעון לגדל שם ד' שעשה עמהם להפליא.
אבל חז"ל מסבירים את המעשה כך:
"ולמה עשה אפוד? לפי שמנשה לא היה באבני אפוד, כי אם אפרים, ולא היה לו מזל. לפיכך עשאו, ואף על פי שעשאו לשם שמים היה למכשול לכל ישראל, שכשלו בו וסברו דבר אחר (עבודה זרה) הוא.."333
האפוד שעשה גדעון בא לבטא את כוחו של שבט מנשה. בחושן שעשה בצלאל לא היה לשבט מנשה אבן 22 . הצורה שהיתה חקוקה על אבנו של יוסף לקוחה היתה מדגלו של שבט אפרים, ולא מדגלו של שבט מנשה. שבט מנשה היה השבט היחיד, שלא היתה לו צורה בחושן. נתקלנו כבר בויכוח שהיה לגדעון עם בני אפרים, וראינו שעוד לפני המלחמה נמנע גדעון מלהזעיקם, כיון שידע שלא יסורו למרותו. גדעון אינו בא לתבוע את כבודו האישי, אבל מוצא הוא לנכון להראות קבל עם, שגם למנשה חלק בהנהגת האומה, גם הוא כלי להופעת השכינה. כוונתו לתקן, כביכול, את העוול, של קיפוח מקומו של שבט מנשה בישראל. אם גדעון יכול להיות מנהיג טוב, ואם שורה עליו רוח ד', אין כל סבה ששבט מנשה לא ימנה ככל השבטים האחרים, בחושן.
גדעון רק ביקש להזכיר את זכויותיו וכוחו של שבט מנשה, שהוא, בן השבט, הנהיג את ישראל ברוח ד'. הקב"ה שוכן גם עם שבט מנשה, ויכול לגלות את ישועתו דרכו, אף על פי שאין לו חלק בחושן. את הרעיון הוא מבקש להביע באמצעות כלי קודש, המסמל את הקשר בין שמים לארץ. האפוד של הכהנים המשמש לדרישת ד' 23 , הוא העדות לרוח ד' המופיעה בשבט מנשה.
כזכור, כשנגלה המלאך ראשונה לגדעון ענה לו גדעון, "הנה אנכי הדל...ואנכי הצעיר". גדעון לא האמין שהוא יוכל להושיע את ישראל. במשפחה שלו, בשבט שלו מעולם לא היו הופעות כאלה. כעת, לאחר מעשה, מבקש גדעון להזכיר לכל, שגם לשבט מנשה חלק בהנהגת האומה.
לימים, יצא האפוד מכלל שליטה. במקום לשמש זכר לישועת ד', הפך לכלי שייחסו לו כוחות אלוהיים. מכל רחבי הארץ היו באים אנשים לפקוד את האפוד, להתפלל ולשאול בו. כך הפך מפעל חייו של גדעון לכישלון. גדעון, שסרב למשול משום שלא רצה לגרום למצב, שבו יהפוך אדם לחצי אל, נטע במו ידיו 24 את השורשים למפעל של עבודה זרה, שהלך והתפתח בימיו וגבר כפליים לאחר מותו.
כך הפך האפוד למוקש, וברבות הימים עבדו שם עבודה זרה. "ויזנו כל ישראל אחריו", כמו שהזהירה התורה "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זנים אחריהם" 25 .
הרמב"ן, בפירושו לבראשית ל"א יט מסכם את הדברים:
"... וכן היה הענין בישראל באפוד, כי אחרי אשר הורגלו באפוד הקדש 26 , עשו כדמותו, והיו שואלים בו ומאמינים בדבריו ותועים אחריו, גם בחלום לא ידרשו את ד' כי אם בהם. וזה טעם ויעש אותו גדעון לאפוד ויצג אותו בעירו בעפרה ויזנו כל ישראל אחריו שם ויהי לגדעון ולביתו למוקש, כי סרו מאחרי ד'"
היתה בימי גדעון עליה רוחנית. חלק ממנהיגי ישראל, בנסיון נואש לחפות על חולשתה של האומה, מנסים ליילד מלוכה, שתמשוך אחריה את הציבור. גדעון מסרב אמנם להיות מושל, אך בכל זאת משמר בצורה כל שהיא את ההנהגה של שבטו. הוא מקים הנהגה קיבוצית באמצעות שבעים בניו 27 . אילו היתה ההנהגה הזו מבוססת על שבעים הבנים בלבד, עוד היתה יכולה להחזיק מעמד איכשהו. אבל להנהגה הזו הצטרף האפוד, שעניינו היה לתת לה תוקף רוחני. והוא כמובן גרם לכישלון.
* * *
תפקידו של גדעון היה לעורר את כח האמונה ואת כח הגבורה בישראל. דרך המלקקים, האותות, המלחמה והריגת שרי מדין, אבל ישראל אינם מצליחים להתמיד ולהתרומם. הכח מתגלה רק בשבט מנשה, וגם זה לזמן קצר.
תופעה מענינת אנו מוצאים בסוף פרשת גדעון.
לאחר שכבר במהלך הפרשיות מכנה אותו הכתוב בשם "גדעון" חוזר עתה לכנותו בשם "ירבעל".
כלומר: אע"פ, שגדעון הציב את האפוד, הוא עדיין נזכר כ"ירבעל". לאמר: לא ע"ז נזקפת לחובתו. נהפוך הוא, על מעשה ישראל בעבודה זרה כתוב בפסוק לד "ולא עשו חסד עם בית ירבעל". עבודה זרה הוא הניגוד הגמור לכל מה שגדעון פעל בקרב ישראל. גדעון הוא הוכחה חיה שאין צורך לעבוד לכוחות זרים בשביל הישועה. הוא זה שהוכיח שהישועה רק לאלוקי ישראל. אלו שהלכו אחרי מותו והפכו את האפוד לעבודה זרה, חטאו לכל עניינו של גדעון, שהיה "ירבעל" עד יומו האחרון. לא גדעון הוא זה שהפיל את העם בחזרה לשפלות הנחותה של עבודה זרה, כי אם אלו מבני ישראל שנצלו את האפוד כדי לפרוץ מחדש פתח לעבודה זו. היתה אמנם בסיום מפעלו של גדעון נקודת חולשה, שלא הצליח להרים את כח האמונה והגבורה של העם לגובה הנדרש ולפיכך נאלץ לחפש אמצעי חיצוני שירומם אותם. זהו סיפור האפוד, שבסופו של דבר, הפך להיות המכשול. ממנו החלו ישראל לחזור לדרך השפלה של עבודת האלילים, כפי שהיתה, ואולי אף בצורה חריפה יותר משהיתה קודם עלייתו של גדעון להנהגה. אי אפשר לתלות בגדעון את האשמה בנפילה, הרי מצאנו גם בנחש הנחושת שעשה משה והיה במקדש שתעו בני ישראל אחריו. כשראה חזקיה שהיו תועים אחריו, כתתו. בוודאי כוונת משה היתה להזכיר את ישועת ד' ורפואתו ורק ישראל הם שתעו. 28
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
מהי עיקרה של הגאולה?
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
החיבור הרוחני של פסח ושבועות
המסר לחינוך הילדים שכולנו חייבים לקחת ממצוות "הקהל"
איך מגדירים כללי מלחמה?
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת
למה ללמוד גמרא?
שופר
הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל
יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?