- הלכה מחשבה ומוסר
- המתח שבין רועי הבקר והצאן
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
רחל בת יקוט
38216
חלקו הראשון של המעשה נידון במאמר הקודם "צרת הבת ומיטות הזהב" אולם סיומו של המעשה נותר תמוה מאוד. יונתן בן הרכינס בא לשבח את ר' עקיבא, אך הוא נמצא מגנה אותו. מה השבח הגדול בכך שר' עקיבא לא הגיע למעלת "רועי בקר" והרי האנשים הללו אינם נחשבים לאנשים מכובדים?! 2
כאשר אנו מוצאים באגדות חז"ל מעשים תמוהים, אין להבין את הדברים כפשוטם, מפני שהמעשים מדברים בשפה של סמלים שמקורם בתנ"ך. במאמרים הקודמים התבאר שהדמות של "יונתן בכור שטן" מסמלת את הצד הנגדי למלכות בית דויד. במאמר "צרת הבת ובכור-השטן" התבאר שכינויו של יונתן - "בכור-שטן" - מרמז לדמותו של ירבעם בן נבט שמצד אחד הוא "בכור" בפני עצמו מפני שהוא מסמל את משיח בן יוסף שנאמר עליו " בכור שורו", אך מצד שני הוא היה "שטן" למלכות דויד. אולם השם "יונתן" מרמז לדמותו של יונתן בן שאול שגם הוא מהווה דמות נגדית לדויד המלך, אך דויד ויונתן היו ניגודים משלימים.
באגדת הבבלי קיימת אווירה של כבוד ושלום בין יונתן לבין ר' עקיבא. אגדת הבבלי מדגישה את המספר שלוש 3 , והיא מספרת שיונתן בן הרכינס סבור ש"רועי בקר" הוא תואר של כבוד. ובכך היא מזהה אותו עם יונתן בן שאול, שהמספר "שלוש" היה מספר בעל משמעות ערכית אצלו, ובבית שאול המלך "רועה-בקר" היה נחשב לתואר של כבוד, וכן מצאנו בספר שמואל (א כ-כא):
"וַיֹּאמֶר דָּוִד אֶל יְהוֹנָתָן הִנֵּה חֹדֶשׁ מָחָר... וְשִׁלַּחְתַּנִי וְנִסְתַּרְתִּי בַשָּׂדֶה עַד הָעֶרֶב הַשְּׁלִשִׁית : ... וַיֹּאמֶר יְהוֹנָתָן אֶל דָּוִד... כִּי אֶחְקֹר אֶת אָבִי כָּעֵת מָחָר הַשְּׁלִשִׁית ... וְשִׁלַּשְׁתָּ תֵּרֵד מְאֹד וּבָאתָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר נִסְתַּרְתָּ שָּׁם בְּיּוֹם הַמַּעֲשֶׂה... וַאֲנִי שְׁלֹשֶׁת הַחִצִּים צִדָּה אוֹרֶה... וְדָוִד קָם מֵאֵצֶל הַנֶּגֶב וַיִּפֹּל לְאַפָּיו אַרְצָה וַיִּשְׁתַּחוּ שָׁלֹשׁ פְּעָמִים וַיִּשְּׁקוּ אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ וַיִּבְכּוּ אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ עַד דָּוִד הִגְדִּיל: ... וַיָּבֹא דָוִד נֹבֶה... וְשָׁם אִישׁ מֵעַבְדֵי שָׁאוּל בַּיּוֹם הַהוּא נֶעְצָר לִפְנֵי ה' וּשְׁמוֹ דֹּאֵג הָאֲדֹמִי אַבִּיר הָרֹעִים אֲשֶׁר לְשָׁאוּל:"
משמעות המילה " אַבִּיר " היא "גבור וגדול", אולם יש לה גם משמעות נוספת של "בקר" ושל "רועה בקר", וכן כתב הרשב"ם (בראשית מט, כד):
"... ' אַבִּיר הָרֹעִים אֲשֶׁר לְשָׁאוּל', וגם הרועים קרואים ' אַבִּירִים ', על שהבקר והשוורים קרואים ' אַבִּירִים '; כדכתיב - 'עֲדַת אַבִּירִים בְּעֶגְלֵי עַמִּים', וכן - 'סְבָבוּנִי פָּרִים רַבִּים אַבִּירֵי בָשָׁן כִּתְּרוּנִי'."
כאשר האגדה מספרת שיונתן בן הרכינס מייעד לר' עקיבא גדולות ונצורות, והוא מצפה שר' עקיבא יגיע למעלת "רועה בקר", האגדה מרמזת שדואג האדומי לא היה "רועה בקר" במשמעות הרגילה. וכן מבואר במדרש תהלים (בובר, ג, ד):
"דואג - הוא היה אב-בית-דין, שנאמר "... ' אַבִּיר הָרֹעִים אֲשֶׁר לְשָׁאוּל', "
אב-בית-דין היה סגנו של נשיא הסנהדרין, והוא היה מנהיג את הצבור יחד עימו 4 . בבית שאול היו מכנים את אב-בית-הדין בתואר " אַבִּיר הָרֹעִים " במשמעות של "רועה רועי-הבקר", ובלשון חכמים "רב-רבנן". ודיין רגיל בסנהדרין היה מכונה בבית שאול בתואר "רועה בקר".
בבית שאול מתייחסים לעם ישראל כאל "בקר" מפני שלהשקפתו של שאול כל ישראל צריכים להצטרף לפעולותיו של "משיח בן יוסף" שהוא "בכור שורו ". ויונתן בן הרכינס שמסמל את יונתן בן שאול מייעד את ר' עקיבא להיות דיין בסנהדרין = "רועה בקר". אך ר' עקיבא מסמל את הצד של משיח בן דויד, ודויד המלך מתייחס אל עם ישראל כאל "צאן" (שמואל ב כד, יז): "וַיֹּאמֶר דָּוִד... הִנֵּה אָנֹכִי חָטָאתִי וְאָנֹכִי הֶעֱוֵיתִי וְאֵלֶּה הַצֹּאן מֶה עָשׂוּ"; ולכן ר' עקיבא מתקן את יונתן ואומר לו שדיין ראוי להיקרא "רועה צאן". אולם אין מדובר כאן במחלוקת לשונית בלבד.
האידיאולוגיה בתקופת עֵלִי הכהן
במאמר הקודמים "המתמטיקה שבעקידת יצחק" ו"ה'מהפך' של בבא בן בוטא" התבאר שבעם ישראל יש צד שמחשיב את העשייה הגשמית כדרך להבאת הגאולה; והסמל שלו הוא ה"בקר", והמספרים שמסמלים אותו הם "שלוש" ו"שבע". ולעומתו יש צד שמחשיב את לימוד התורה כדרך להבאת הגאולה; והסמל שלו הוא ה"צאן", והמספרים שמסמלים אותו הם "שנים" ו"שמונה".
בתקופת עֵלִי האידיאל היה גאולה בדרך הטבע. המספר "שלוש" מייצג את האידיאל הזה, והכתוב מדגיש שהכהנים היו מציגים בפני העם מזלג בעל שלוש שניים (שמואל א ב, יב-יג):
"וּבְנֵי עֵלִי בְּנֵי בְלִיָּעַל... וּמִשְׁפַּט הַכֹּהֲנִים אֶת הָעָם כָּל אִישׁ זֹבֵחַ זֶבַח וּבָא נַעַר הַכֹּהֵן כְּבַשֵּׁל הַבָּשָׂר וְהַמַּזְלֵג שְׁלֹשׁ הַשִּׁנַּיִם בְּיָדוֹ:"
האידיאולוגיה הזו ששודרה על ידי בני עֵלִי בהדגשת המספר "שלוש", נקלטה גם אצל אמו של שמואל, והיא העלתה אותו למשכן ב"שלושה" "פרים" (שמואל א א, כד):
וַתַּעֲלֵהוּ עִמָּהּ כַּאֲשֶׁר גְּמָלַתּוּ בְּפָרִים שְׁלֹשָׁה וְאֵיפָה אַחַת קֶמַח וְנֵבֶל יַיִן וַתְּבִאֵהוּ בֵית ה' שִׁלוֹ וְהַנַּעַר נָעַר:"
ואחר כך בשירה שלה היא מחשיבה את המספר "שבע" בתור מספר אידיאלי. (שמואל א ב, ה):
"שְׂבֵעִים בַּלֶּחֶם נִשְׂכָּרוּ וּרְעֵבִים חָדֵלּוּ עַד עֲקָרָה יָלְדָה שִׁבְעָה וְרַבַּת בָּנִים אֻמְלָלָה:"
אמו של שמואל לא ילדה "שבעה" שהרי בהמשך מסופר (שמואל א ב, כא): "וַתֵּלֶד שְׁלֹשָׁה בָנִים וּשְׁתֵּי בָנוֹת". אלא שהמספר "שבע" (שמסמל את הקדושה שמוסתרת בתוך הטבע) סימל באותה תקופה מספר אידיאלי, ולכן חנה בחרה להזכיר אותו.
הסמלים שקשורים לשאול
כאשר שמואל משח את שאול למלך הוא הדגיש בפניו את חשיבות סמלי ה"שנים" וה"צאן" (שמואל א י ב-ו):
"בְּלֶכְתְּךָ הַיּוֹם מֵעִמָּדִי וּמָצָאתָ שְׁנֵי אֲנָשִׁים עִם קְבֻרַת רָחֵל בִּגְבוּל בִּנְיָמִן בְּצֶלְצַח... וְחָלַפְתָּ מִשָּׁם וָהָלְאָה וּבָאתָ עַד אֵלוֹן תָּבוֹר וּמְצָאוּךָ שָּׁם שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים עֹלִים אֶל הָאֱ-לֹהִים בֵּית אֵל אֶחָד נֹשֵׂא שְׁלֹשָׁה גְדָיִים וְאֶחָד נֹשֵׂא שְׁלֹשֶׁת כִּכְּרוֹת לֶחֶם וְאֶחָד נֹשֵׂא נֵבֶל יָיִן: וְשָׁאֲלוּ לְךָ לְשָׁלוֹם וְנָתְנוּ לְךָ שְׁתֵּי לֶחֶם וְלָקַחְתָּ מִיָּדָם: אַחַר כֵּן תָּבוֹא גִּבְעַת הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר שָׁם נְצִבֵי פְלִשְׁתִּים וִיהִי כְבֹאֲךָ שָׁם הָעִיר וּפָגַעְתָּ חֶבֶל נְבִיאִים... וְצָלְחָה עָלֶיךָ רוּחַ ה' וְהִתְנַבִּיתָ עִמָּם וְנֶהְפַּכְתָּ לְאִישׁ אַחֵר:"
המספר "שנים" מסמל את הרוחניות, וזהו המספר הראשון שבו יפגוש שאול ( שְׁנֵי אֲנָשִׁים). גם כאשר שאול יפגוש לאחר מכן במספר "שלוש" הוא יהיה משולב ברוחניות ( שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים עֹלִים אֶל הָאֱ-לֹהִים). בידיהם יהיו שלושה "גדיים" כאשר גדיי הצאן הם הסמל הניגוד ל"בקר". והם יתנו לו " שְׁתֵּי לֶחֶם" כאשר המספר "שנים" מסמל את הרוחניות ששולטת על הגשמיות.
אולם למרות ששמואל הדגיש בפני שאול את עדיפות סמלי ה"שנים" וה"צאן" על פני סמלי "השלוש" וה"בקר". הסמלים העדיפים אצל שאול היו ה"שלוש" וה"בקר". לאחר ששאול נמשך למלך מסופר שהוא הלך לביתו, ולאחר מכן מסופר על המלחמה הראשונה שלו (שמואל א יא א-טו):
"וַיַּעַל נָחָשׁ הָעַמּוֹנִי וַיִּחַן עַל יָבֵשׁ גִּלְעָד... וַיָּבֹאוּ הַמַּלְאָכִים גִּבְעַת שָׁאוּל... וְהִנֵּה שָׁאוּל בָּא אַחֲרֵי הַבָּקָר מִן הַשָּׂדֶה... וַתִּצְלַח רוּחַ אֱ-לֹהִים עַל שָׁאוּל... וַיִּקַּח צֶמֶד בָּקָר וַיְנַתְּחֵהוּ וַיְשַׁלַּח בְּכָל גְּבוּל יִשְׂרָאֵל בְּיַד הַמַּלְאָכִים לֵאמֹר אֲשֶׁר אֵינֶנּוּ יֹצֵא אַחֲרֵי שָׁאוּל וְאַחַר שְׁמוּאֵל כֹּה יֵעָשֶׂה לִבְקָרוֹ וַיִּפֹּל פַּחַד ה' עַל הָעָם וַיֵּצְאוּ כְּאִישׁ אֶחָד: וַיִּפְקְדֵם בְּבָזֶק וַיִּהְיוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל שְׁלֹשׁ מֵאוֹת אֶלֶף וְאִישׁ יְהוּדָה שְׁלֹשִׁים אָלֶף:... וַיְהִי מִמָּחֳרָת וַיָּשֶׂם שָׁאוּל אֶת הָעָם שְׁלֹשָׁה רָאשִׁים וַיָּבֹאוּ בְתוֹךְ הַמַּחֲנֶה בְּאַשְׁמֹרֶת הַבֹּקֶר וַיַּכּוּ אֶת עַמּוֹן עַד חֹם הַיּוֹם וַיְהִי הַנִּשְׁאָרִים וַיָּפֻצוּ וְלֹא נִשְׁאֲרוּ בָם שְׁנַיִם יָחַד :... וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל הָעָם לְכוּ וְנֵלְכָה הַגִּלְגָּל וּנְחַדֵּשׁ שָׁם הַמְּלוּכָה:... וַיַּמְלִכוּ שָׁם אֶת שָׁאוּל לִפְנֵי ה' בַּגִּלְגָּל וַיִּזְבְּחוּ שָׁם זְבָחִים שְׁלָמִים לִפְנֵי ה' וַיִּשְׂמַח שָׁם שָׁאוּל וְכָל אַנְשֵׁי יִשְׂרָאֵל עַד מְאֹד:"
והדבר מפליא, מדוע שאול שהומלך למלך על ישראל ממשיך לעבוד עם הבָּקָר . אלא שעבודת הבָּקָר מסמלת גאולה בדרך הטבע, ושאול המשיך להדגיש את הסמל הזה בפני העם גם כאשר הפך למלך. בעיניו של שאול ה בָּקָר היה הערך העליון ולכן הוא שימש כוח הרתעה כדי לכפות את הגיוס לצבאו. המספר הבולט בצבאו של שאול היה "שלוש" (בְנֵי יִשְׂרָאֵל - שְׁלֹשׁ מֵאוֹת אֶלֶף, אִישׁ יְהוּדָה - שְׁלֹשִׁים אָלֶף, שְׁלֹשָׁה רָאשִׁים). והנצחון מסומל בהכנעת המספר "שנים" (וְלֹא נִשְׁאֲרוּ בָם שְׁנַיִם יָחַד).
חגיגות חידוש המלוכה של שאול מצוינות בביטוי "וַיִּזְבְּחוּ שָׁם זְבָחִים שְׁלָמִים ", וביטוי זה מופיע רק פעם נוספת בתנ"ך במעמד השראת השכינה בהר סיני (שמות כד, ה): "... וַיִּזְבְּחוּ זְבָחִים שְׁלָמִים לה' פָּרִים ". שאול מעדיף את השְׁלָמִים שבהם יש חלק לבני האדם מאשר את העולות שעולים כליל לה', והביטוי שחוזר על מעמד הר סיני מרמז שה שְׁלָמִים שהוקרבו אצל שאול היו גם כן פָּרִים .
האידיאולוגיה של שמואל לעומת האידיאולוגיה של שאול
האידיאולוגיה של שאול שמסמלת גאולה בידי אדם, היתה נגדית לאידיאולוגיה של התקופה שבה שמואל שפט את ישראל (שמואל א, ז, ב-י):
"וַיְהִי מִיּוֹם שֶׁבֶת הָאָרוֹן בְּקִרְיַת יְעָרִים וַיִּרְבּוּ הַיָּמִים וַיִּהְיוּ עֶשְׂרִים שָׁנָה וַיִּנָּהוּ כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל אַחֲרֵי ה': וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר אִם בְּכָל לְבַבְכֶם אַתֶּם שָׁבִים אֶל ה'... וְעִבְדֻהוּ לְבַדּוֹ וְיַצֵּל אֶתְכֶם מִיַּד פְּלִשְׁתִּים... וַיִקָּבְצוּ הַמִּצְפָּתָה... וַיִּשְׁמְעוּ פְלִשְׁתִּים כִּי הִתְקַבְּצוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל הַמִּצְפָּתָה וַיַּעֲלוּ סַרְנֵי פְלִשְׁתִּים אֶל יִשְׂרָאֵל... וַיִּקַּח שְׁמוּאֵל טְלֵה חָלָב אֶחָד וַיַּעֲלֵהוּ עוֹלָה כָּלִיל לה'... וַיְהִי שְׁמוּאֵל מַעֲלֶה הָעוֹלָה וּפְלִשְׁתִּים נִגְּשׁוּ לַמִּלְחָמָה בְּיִשְׂרָאֵל וַיַּרְעֵם ה' בְּקוֹל גָּדוֹל בַּיּוֹם הַהוּא עַל פְּלִשְׁתִּים וַיְהֻמֵּם וַיִּנָּגְפוּ לִפְנֵי יִשְׂרָאֵל:"
הקרב הזה החל בהעלאת "טלה חלב" לעולה בידי שמואל. ה"טלה" אינו בהמה שכוחה משמש לעבודה, והוא הסמל הנגדי ל"בקר". "טלה חלב" הוא טלה צעיר ביותר, ובירושלמי (מגילה פ"א הי"ב) מבואר ששמואל העלה אותו בתוך שמונת הימים להולדתו. "טלה חלב" שאינו מסוגל לזון את עצמו וקיומו תלוי לגמרי באמו - מסמל תלות גמורה בבורא עולם. הכתוב מדגיש שקרבן העולה הוא כָּלִיל לה', כדי לרמז ששמואל מלמד באמצעות הקרבן הזה, שבטחון מושלם בבורא העולם מסוגל להביא לתשועה ניסית, כפי שאכן ארע שם. המספר " עֶשְׂרִים שָׁנָה" שמוזכר שם הוא קשה והתלמוד (זבחים דף קיח, ב) מבאר שהוא נמשך גם אחרי תקופת שמואל, אולם המספר הזה מוזכר כאן כדי להדגיש את המספר "שנים" (עשרים = שתי עשרות).
שאול היה סבור שסמלי האידיאולוגיה של שמואל - ה"גדי" וה"טלה" והמספר "שנים" – מתאימים רק לאחרית הימים. ואכן, כאשר שמואל קרא לשאול להילחם בעמלק, שאול חש שזהו צווי של אחרית הימים והסמלים שמלווים אותו שם הם ה"טלה" וה"שנים" (שמואל א טו, א-ד):
"וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל שָׁאוּל... כֹּה אָמַר ה' צְבָ-אוֹת... לֵךְ וְהִכִּיתָה אֶת עֲמָלֵק וְהַחֲרַמְתֶּם אֶת כָּל אֲשֶׁר לוֹ וְלֹא תַחְמֹל עָלָיו... וַיְשַׁמַּע שָׁאוּל אֶת הָעָם וַיִּפְקְדֵם בַּטְּלָאִים , מָאתַיִם אֶלֶף רַגְלִי וַעֲשֶׂרֶת אֲלָפִים אֶת אִישׁ יְהוּדָה:"
בתלמוד (יומא דף כב, ב) מבואר, ששאול אמר לכל אחד ואחד שיקח טלה מצאנו של מלך ואחר כך מנה את הטלאים לפי שאסור למנות את ישראל. אולם בתיאור המלחמה הקודמת של שאול בבני עמון נאמר "וַיִּפְקְדֵם בְּבָזֶק" ורש"י מביא שם ששאול מנה אותם ב"אבנים". וצריך להבין מדוע הוא מונה אותם במלחמה הזו דווקא ב"טלאים". אלא ששאול חש שזו העת של אחרית הימים שבה אפשר להשתמש בסמל של ה"טלאים", והמספרים שליוו אותו במלחמה הזו היו מבוססים על ה"שנים" ( מָאתַיִם אֶלֶף) ועל ה"אחד" (עֲשֶׂרֶת אֲלָפִים).
אלא שהאידיאולוגיה הזו לא היתה אהובה על שאול והעם. הם היו אנשי "זבחים" - קרבן שיש בו חלק לבני האדם, והם לא מילאו אחר צוויי ה' במלחמה הזו - "חָמַל הָעָם עַל מֵיטַב הַצֹּאן וְהַבָּקָר לְמַעַן זְבֹחַ לה' ". 5 ובעקבות כך המלוכה הועברה משאול (שמואל א טו, כח): "וַיֹּאמֶר אֵלָיו שְׁמוּאֵל קָרַע ה' אֶת מַמְלְכוּת יִשְׂרָאֵל מֵעָלֶיךָ הַיּוֹם וּנְתָנָהּ לְרֵעֲךָ הַטּוֹב מִמֶּךָּ:"
כאשר שמואל כותב את ספרו הוא מרמז שבאופן פוטנציאלי שאול היה יכול להתחבר אל האידיאולוגיה הרוחנית הזו (שמואל א יג, א-ב):
"בֶּן שָׁנָה שָׁאוּל בְּמָלְכוֹ וּשְׁתֵּי שָׁנִים מָלַךְ עַל יִשְׂרָאֵל: וַיִּבְחַר לוֹ שָׁאוּל שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים מִיִּשְׂרָאֵל וַיִּהְיוּ עִם שָׁאוּל אַלְפַּיִם בְּמִכְמָשׂ וּבְהַר בֵּית אֵל וְאֶלֶף הָיוּ עִם יוֹנָתָן בְּגִבְעַת בִּנְיָמִין וְיֶתֶר הָעָם שִׁלַּח אִישׁ לְאֹהָלָיו:"
לא יתכן להבין את הכתוב "בֶּן שָׁנָה שָׁאוּל בְּמָלְכוֹ" כפשוטו. אלא ששמואל מרמז באמצעות הכתוב הזה, ששאול היה יכול להתחבר כבר מלכתחילה אל האידיאולוגיה הרוחנית שסמליה הם ה"אחד" (בֶּן שָׁנָה שָׁאוּל בְּמָלְכוֹ) וה"שנים" ( וּשְׁתֵּי שָׁנִים מָלַךְ), אלא שהוא בחר להעדיף את האידיאולוגיה הגשמית שסמלה הוא "שלוש" (וַיִּבְחַר לוֹ שָׁאוּל שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים) . שאול ראה את ה"שלוש" כמי שמשפיע על ה"שנים" (וַיִּהְיוּ עִם שָׁאוּל אַלְפַּיִם בְּמִכְמָשׂ) ועל ה"אחד" (וְאֶלֶף הָיוּ עִם יוֹנָתָן בְּגִבְעַת בִּנְיָמִין); ולפיכך שאול בחר ב"שלשת אלפים" ושילח את יתר העם.
גם בהמשך דרכו, כאשר שאול רדף את דויד הוא רדף אותו מכוח של "שלוש". "וַיִּקַּח שָׁאוּל שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים אִישׁ בָּחוּר מִכָּל יִשְׂרָאֵל וַיֵּלֶךְ לְבַקֵּשׁ אֶת דָּוִד וַאֲנָשָׁיו עַל פְּנֵי צוּרֵי הַיְּעֵלִים" (שמואל א כד, ב); "וַיָּקָם שָׁאוּל וַיֵּרֶד אֶל מִדְבַּר זִיף וְאִתּוֹ שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים אִישׁ בְּחוּרֵי יִשְׂרָאֵל לְבַקֵּשׁ אֶת דָּוִד בְּמִדְבַּר זִיף" (שמואל א כו, ב). שאול ייצג את האידיאולוגיה של ה"שלוש" ומכוח האידיאולוגיה הזו הוא רדף את דויד.
'עֶגְלַת בָּקָר' תִּקַּח בְּיָדֶךָ וְאָמַרְתָּ 'לִזְבֹּחַ לה'
כאשר שמואל הצטווה למשוח מלך במקומו של שאול הוא פחד מהמשימה הזו (שמואל א טז, א):
"וַיֹּאמֶר ה' אֶל שְׁמוּאֵל עַד מָתַי אַתָּה מִתְאַבֵּל אֶל שָׁאוּל וַאֲנִי מְאַסְתִּיו מִמְּלֹךְ עַל יִשְׂרָאֵל מַלֵּא קַרְנְךָ שֶׁמֶן וְלֵךְ אֶשְׁלָחֲךָ אֶל יִשַׁי בֵּית הַלַּחְמִי כִּי רָאִיתִי בְּבָנָיו לִי מֶלֶךְ: וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֵיךְ אֵלֵךְ וְשָׁמַע שָׁאוּל וַהֲרָגָנִי וַיֹּאמֶר ה' עֶגְלַת בָּקָר תִּקַּח בְּיָדֶךָ וְאָמַרְתָּ לִזְבֹּחַ לה' בָּאתִי:"
במלחמה שאותה ערך שמואל נגד הפלישתים הוא העלה "טלה" לקרבן "עולה", מדוע ה' מצווה עליו לקחת כעת קרבן שאינו מסמל את האידיאולוגיה שלו, מדוע "עגלת בקר" לקרבן "שלמים" (זבחים)? כדי לענות על השאלה הזו צריך להתעמק בדברי הבעש"ט שמובאים בספר דגל מחנה אפרים (פרשת ואתחנן):
"...ששמעתי ממארי אבא זקני זללה"ה... כי המלך הוא הלב של כלל ישראל והלב שומע פירוש מבין. וזהו שאמר 'אֵיךְ אֵלֵךְ - וְשָׁמַע שָׁאוּל' פירוש כי הוא עדיין המלך של ישראל קודם משיחה לאַחֵר; 'וְשָׁמַע', פירוש 'וְיָבִין', - למה אנכי הולך על מה ולמה - 'וַהֲרָגָנִי'. אבל על החזרה לא היה ירא כי כבר יהיה דוד משוח למלך ולא יבין ולא ישמע כי בודאי יעשה הדבר בהסתר"
כדי ששאול לא יחוש בלבו – לב המלך – ששמואל הולך למצוא מישהו שיחליף את האידיאולוגיה שלו, היה צורך שגם שמואל יחשוב שהאיש שהוא עומד למשוח למלך ממשיך את האידיאולוגיה של שאול. שאול היה מחבב את הסמלים שקשורים ל"בקר" ומיכל בתו היתה קרואה גם בשם "עֶגְלָה" 6 . ולפיכך, ה' הטעה גם את שמואל, ואמר לשמואל שילך כאשר הוא מאמץ לו את סמלי האידיאולוגיה של שאול, ויקח עימו " עֶגְלַת בָּקָר " ל"זבחים" 7 .
וההטעיה הועילה, ושמואל עצמו חשב שה' רוצה להמשיך בקו של גבורה טבעית שהסמלים שלו הם ה"שלוש" וה"שבע" (שמואל א טז, ד-יב):
"וַיַּעַשׂ שְׁמוּאֵל אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' וַיָּבֹא בֵּית לָחֶם... וַיְקַדֵּשׁ אֶת יִשַׁי וְאֶת בָּנָיו וַיִּקְרָא לָהֶם לַזָּבַח: וַיְהִי בְּבוֹאָם וַיַּרְא אֶת אֱלִיאָב וַיֹּאמֶר אַךְ נֶגֶד ה' מְשִׁיחוֹ: וַיֹּאמֶר ה' אֶל שְׁמוּאֵל אַל תַּבֵּט אֶל מַרְאֵהוּ וְאֶל גְּבֹהַּ קוֹמָתוֹ כִּי מְאַסְתִּיהוּ... וַיִּקְרָא יִשַׁי אֶל אֲבִינָדָב וַיַּעֲבִרֵהוּ לִפְנֵי שְׁמוּאֵל וַיֹּאמֶר גַּם בָּזֶה לֹא בָחַר ה': וַיַּעֲבֵר יִשַׁי שַׁמָּה וַיֹּאמֶר גַּם בָּזֶה לֹא בָחַר ה': וַיַּעֲבֵר יִשַׁי שִׁבְעַת בָּנָיו לִפְנֵי שְׁמוּאֵל וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל יִשַׁי לֹא בָחַר ה' בָּאֵלֶּה: וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל יִשַׁי הֲתַמּוּ הַנְּעָרִים וַיֹּאמֶר עוֹד שָׁאַר הַקָּטָן וְהִנֵּה רֹעֶה בַּצֹּאן וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל יִשַׁי שִׁלְחָה וְקָחֶנּוּ... וַיִּשְׁלַח וַיְבִיאֵהוּ... וַיֹּאמֶר ה' קוּם מְשָׁחֵהוּ כִּי זֶה הוּא:"
אליאב היה גבה קומה בדומה לשאול, ולכן שמואל חשב שהוא מתאים לקו של הגבורה הטבעית של שאול. אולם ה' רמז לשמואל שהוא מאס בקו הזה.
יִשָׁי עצמו היה מושפע מהאידיאולוגיה ששלטה בתקופת שאול, שסמליה הם 8 ה"שלוש" וה"שבע". ולכן הוא הביא בתחילה את "שלושת" הבנים הגדולים בנפרד, ואחר כך את שאר הבנים ובסך הכול את "שבעת" הבנים הגדולים. יִשָׁי לא הביא את דויד בנו ה"שמיני", מפני שה"שמונה" מסמל את האידיאולוגיה הרוחנית, 9 ובנוסף לכך דויד היה " רֹעֶה בַּצֹּאן " ו"רועי צאן" מסמלים את האידיאולוגיה הרוחנית. ודויד היה אמנם ילד מוזר ושונה במשפחתו, מפני שהוא היה רוחני ביותר והיה מחבר פרקי תהילים בזמן שהיה רועה בצאן – "מוּזָר הָיִיתִי לְאֶחָי וְנָכְרִי לִבְנֵי אִמִּי" (תהלים סט, ט). יִשָׁי לא האמין שדויד מתאים למטרות ש עֶגְלַת הבָּקָר מייצגת. ואז בפרק הזמן הקצר שדויד הובא והתגלה בפני שמואל, ה' ציווה אותו "קוּם מְשָׁחֵהוּ כִּי זֶה הוּא". ובזמן הקצר הזה, לבו של שאול – שעדיין תפקד בזמן הקצר הזה בתור לב מלך – לא הספיק לחוש במה שארע. 10
לפי דרכנו ראינו שאגדות חז"ל מהוות שיקוף של סמלים שמופיעים בתנ"ך. יונתן בן הרכינס שרואה את המעלה דווקא ב"רועי בקר" - מסמל את יונתן בן שאול שבמשפחתו היו מחשיבים את ה"בקר" והיו מכנים את דייני ישראל בתואר "רועי בקר". ואילו רבי עקיבא שרואה את החשיבות דווקא ב"רועי צאן" מסמל את דויד המלך שהיה "רועה צאן" והיה מתייחס לעם ישראל כאל "צאן".
"עֶגְלַת הבקר" ששמואל לקח לזבוח ל"שלמים" כדי להטעות את שאול המלך, שופכת אור נוסף על האגדה הפלאית שבה הלל הזקן לקח בהמה כדי להקריבה לעולה - והטעה את תלמידי בית שמאי ואמר להם שהוא רוצה לזבוח אותה ל"שלמים". האגדה הזו התבארה כבר במאמר "ה'מהפך' של בבא בן בוטא". ובהארה הנוספת רואים שסמלי האגדה הזו לקוחים גם מתוך ספר שמואל. ומתברר שהמחלוקת שבין בית שמאי לבין בית הילל היא מחלקת רוחנית עתיקה שמשתלשלת דרך המחלוקת שבין בית שאול לבין דויד המלך, בין "רועי בקר" לבין "רועי צאן". אך אפשר שיהיה שלום בין הצדדים השונים כפי ששרר השלום בין יונתן לבין דויד.

מכת הארון – והיתר המכירה
הרב מרדכי הוכמן | ג' ניסן תשסח

רבי יהודה הנשיא והירק מחוץ לארץ
הרב מרדכי הוכמן | כט' אייר תשס"ח

רועי הבקר שעיברו את השנה
הרב מרדכי הוכמן | אדר א' תשס"ח

החברים והיתר המכירה
הרב מרדכי הוכמן | א' אייר תשס"ח
מה המשמעות הנחת תפילין?
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
איך מותר להכין קפה בשבת?
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
מה הם קטניות ומי הם אוכלי קטניות?
שימוש נכון בתנור הביתי
ארץ החיים – הקשר המיוחד שלנו לארץ
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
סוד ההתחדשות של יצחק
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

חמדת השבת: שחיטת קרבן הפסח בשבת
הרב בצלאל דניאל | ניסן תשפ"ה
פרשת ויקרא תשפ"ה – ערב פסח שחל בשבת
הרב שמואל אליהו | ג' ניסן תשפ"ה
ערב פסח שחל בשבת
הרב אליעזר מלמד | ה' ניסן תשפ"ה
