פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שצא יב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט שצא יב

סעיף יב[עריכה]

ב"ק כ,א: בעי ר' זירא: מתגלגל, מהו? היכי דמי? כגון דקיימא עמיר ברשות היחיד וקא מתגלגל ואתי מרשות היחיד לרה"ר, מאי? ת"ש, דתני רבי חייא: משוי מקצתו בפנים ומקצתו בחוץ, אכלה בפנים - חייבת, אכלה בחוץ - פטורה; מאי לאו מתגלגל ואתי. לא, אימא: אכלה על מה שבפנים - חייבת, על מה שבחוץ - פטורה. איבעית אימא: כי קאמר רבי חייא - בפתילה דאספסתא [רש"י - משוי ארוך שמקצתו כאן ומקצתו כאו, וכשמושכת ראש האחד הראש השני נגרר אחריו].

↵ פי' מתגלגל: רש"י: בהמה שגלגלה אוכל מרה"י לרה"ר או להפך ואכלתם שם.

תוס',רשב"א: אוכל שהתגלגל ברה"י לכיוון רה"ר, והבהמה עצרה אותו עוד ברה"י ואכלה אותו.

רמב"ם,שו"ע: בהמה שעמדה ברה"י ותלשה מרה"ר ואכלה ברה"י. הסמ"ע מחלק שאמנם בסע' ז פסק השו"ע שאם לקחה מרה"ר והלכה ואכלה ברה"י חייב, כאן שעומדת בתוך רה"י ומושיטה ראשה לרשות אחרת הווי שינוי. הט"ז מקשה ע"כ, שא"כ הווי ספק רק על חצי, ומדברי השו"ע משמע שאפי' אם תפס הכל מהני. נ"ל להקשות עוד מכך שהב"י כתב שהרמב"ם כרש"י, וא"כ הבין שמדובר כאן אף בלוקחת מרה"ר והולכת לרה"י. הט"ז עצמו מחלק שכאן הווי ספק בגלל שמגלגלת על הארץ, משא"כ שם שנוטלת בפיה ומניחה ברה"י, נחשב ודאי כאילו נטלה ברה"י. כך גם הסמ"ע עצמו הסביר בתוך דברי רש"י.

רמ"א: כתב על השו"ע שה"ה להפך. מקורו מרש"י שכתב כן. הסמ"ע מקשה שאפי' אם נוטלת ברה"י והולכת ואוכלת ברה"ר פטור, כ"ש כאן שזהו שינוי, ואמנם רש"י כתב כן, אך באמת תוס' דחאו מהגמ' של כלב שנטל חררה שמוכח שחייב. ומסיים שאולי רש"י מחלק בין נטלה בפיה לגלגלה ע"ג הקרקע.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.