אנציקלופדיה תלמודית:קנוניא

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרת הערך - שנים העושים בעצה אחת רמאות לשלישי, בתור חשש המהווה טעם לכמה דינים.

פתיחה

רמאות[1] שעושים שנים לשלישי[2] בעצה אחת ביניהם[3], נקרא בלשון חכמים[4]: קנוניא[5], או: קינוניא[6], ומקורו מלשון יון[7], ומכונה לעולם "קנוניא" בדברי הגאונים[8], ראשונים[9] ואחרונים[10].

בערך זה הנידון בדינים שאמרו חכמים שטעמם משום חשש לקנוניא, דהיינו שמא עשו רמאות לאדם שלישי. על הקדש*, שבשכיב-מרע* אין חוששים בו לקנוניא, ובבריא, נחלקו בו תנאים וראשונים להלכה אם חוששים בו לקנוניא, ע"ע אין אדם עושה קנוניא על הקדש.

פריעת כתובה מערב

הערב* לאישה בכתובתה - בענין שהוא חייב[11] - וגירשה בעלה - ואין לבעל נכסים לפרוע כתובתה[12], וצריך הערב לפורעה כתובתה מכיסו[13] - לא תפרע מן הערב עד שידירנה בעלה הנאה[14], על דעת רבים[15] שאין לה התרה[16] - לסוברים כן[17], וכן הלכה[18] - שלא יחזירנה[19] לעולם[20], שמא יעשו קנוניא[21] על נכסיו של ערב[22], ויחזיר את אשתו[23]. ואף על פי שהאישה היא שגובה מן הערב, כיון שחוששים שמא עשה קנוניא על הערב, לא קנסו אותה, אלא אותו, שלו ראוי לידור כדי לדעת אם כוונתו להערים[24].

קידושין בתנאי שיש לו ביד פלוני

המקדש את האישה בתנאי*, ואמר: הרי את מקודשת על מנת שיש לי - מאתים זוז[25] - ביד פלוני, אף על פי שחזר ואמר - אותו פלוני[26] - אין לו בידי - כלום[27] - מקודשת[28] מספק[29], וכן כשחוזר הוא ואומר: אין לי, מקודשת[30] מספק[31], שמא עשו קנוניא[32],שמאחר שאמר "על מנת שיש לי", הדבר מוכיח שיש לו, אחר שהוא בא לקדש, וכשחוזר ואומר "אין לו"[33], ראוי לחוש[34] שמא נתחרט ורוצה לבטל הקידושין[35].

מוכר תבואה המעיד על חבירו

החמרים - סוחרי תבואה[36], מביאים תבואה[37] על גבי החמור[38] ממקום הזול למקום היוקר[39], על מנת למוכרם[40] - שנכנסו לעיר, אמר אחד: שלי חדש - ואינו יבש עדיין כל צורכו[41] - ושל חבירי ישן - ויבש כל צורכו[42] - שלי אינו מתוקן ושל חברי מתוקן[43], שמשבח את של חבירו ומזלזל את שלו[44], והם עמי הארץ[45] שתבואתם דמאי*[46], אם חוששים לקנוניא[47], נחלקו תנאים: א) לדעת תנא קמא, אינו נאמן[48], הואיל ועם-הארץ* הוא ואינו נאמן על המעשר, אף על פי שמעיד על שלו שאינו מתוקן, ועוד שמוסיף דברים אחרים לשבח את של חבירו, אינו נאמן להחזיק את של חבירו בחזקת מתוקן[49], שמא קנוניא עשו ביניהם[50], דהיינו שקרוב הדבר שעושים קנוניא למכור תבואתם[51], מפני שמצויים הם להתפרנס מעיר אחרת[52], ואינם אלא מערימים[53], ואפילו מפסיד לעצמו אינו נאמן על של חבירו[54], שמשביח של חבירו בעיר זו כדי שישביח חבירו את שלו בעיר אחרת[55]. או שמא קנוניא הם עושים, כדי לחלק השכר ביניהם[56]. וכל שכן כשאומר שלי ושל חבירי מתוקן שאינו נאמן[57]. ב) ולדעת ר' יהודה, כשמזלזל בשלו נאמן[58], שבדמאי* הקילו[59] - יותר - משאר ספק של דבריהם[60]. והטעם שהקילו[61], מפני חייהם של בני העיר[62], שיהיו מוכרי תבואה ופירות רגילים לבוא לשם[63]. או שהקילו בדמאי, מפני שרוב עמי הארץ מעשרים הם[64].

יש מהראשונים הסוברים שלא נחלקו תנאים אלא כשהיה זה המזלזל את שלו נושא בידו כלי היכר של מכירה, כגון מחק שמוחקים בה המידה[65], והמביא תבואה להצניע אינו נושא בידו כלי אומנות מכר[66], ואנו עדים ("אנן-סהדי*") שלמוכרה הביאה[67], ומכל מקום נמנע ולא מכר וזלזל בשלו ושיבח את של חבירו[68].

להלכה פסקו ראשונים, שהחמרים שנכנסו לעיר ואמר אחד מהם פירות אלו אינם מתוקנים ופירות חבירי מתוקנים אינו נאמן, שמא קנוניא עשו ביניהם[69], שאין הלכה כר' יהודה[70]. ויש שנראה מדבריהם שהדברים אמורים רק אם כלי אומנותו בידו של המזלזל, ואם אין הכלי בידו, יש לתלות שאינו מוכר, ונאמן[71].

לדעת הסוברים - וכן הלכה[72] - שעם הארץ אינו נאמן להעיד על של חבירו, כשיש לחוש לקנוניא[73], כתבו ראשונים שהחשוד*, אף על פי שהוא נאמן - לסוברים כן[74] - להעיד על של אחרים, אם נראה כעושה קנוניא, אינו נאמן[75].

המוצא שטר מתנה

מצא שטר-מתנה* - אם מתנת בריא היא[76] - אף על פי ששניהם מודים, לא יחזיר לא לזה ולא לזה[77], שמא כתב ליתן ולא נתן ואחר שכתב שטר זה מכר שדה זו או נתנה במתנה לאחר וחזר בו, וזה שמודה לזה כדי לעשות קנוניא על האחרון שנתן לו או שמכר לו[78]. ועל פרטי הדינים בזה, ועל האופנים שבהם המוצא שטר מתנה של בריא מחזיר למקבל המתנה, ע"ע שטר מתנה. ואם מתנת-שכיב-מרע* היא, אם הודה - השכיב מרע עצמו, שעדיין הוא קיים[79] - יתן[80], ששכיב מרע שנתן לשנים זה אחר זה, האחרון קנה[81]. מת שכיב מרע שנתנה במתנה, אף על פי שהיורש מודה שמורישו נתנה, הרי זה לא יחזיר לא לזה ולא לזה[82], שמא כתב ליתן ולא נתן ומכרה היורש או נתנה וחזר בו והרי הוא רוצה לעשות קנוניא עם זה כדי להפקיע נכסי זה האחרון[83]. על מחלוקת הראשונים, אם יש אופנים שבהם המוצא מתנת שכיב מרע מחזיר השטר למקבל המתנה, שאף כשמת השכיב מרע, ע"ע מתנת שכיב מרע.

המוצא כתובה

המוצא כתובה* בשוק, שבזמן שהבעל מודה - שלא נתן לה כתובתה[84] - יחזיר לאישה[85], שאין לחוש לקנוניא[86]. ויש מהראשונים הסוברים בדעת תנאים, שלא יחזיר[87]. ובזמן שאין הבעל מודה - שאמר: פרעתי, ומידי נפל[88] - נחלקו אמוראים בדעת תנאים:

א) לדעת סתם התלמוד, לא נחלקו תנאים בדבר, והכל מודים שאם אין הבעל מודה, לא יחזיר לא לזה ולא לזה[89]. במה דברים אמורים, שנתארמלה או שנתגרשה, אבל עודה תחת בעלה - שלא גירשה[90] - יחזיר לאישה[91], שאין אדם נותן כתובה קודם גירושין[92]. ב) ולדעת רב פפא, נחלקו תנאים בדבר: לדעת תנא קמא, אם אין הבעל מודה, לא יחזיר לא לזה ולא לזה, שלדעתו יש לחוש לפירעון[93], כלומר שמא אמת טוען הבעל שפרעו[94], ואפילו עודה תחת בעלה, יש לחוש לפירעון, אף על פי שאין אדם נותן כתובה קודם גירושין, שמא מעות צרורות או כספים מסר לה ליחוד כתובתה[95], כשנשאה או לאחר מכאן, שלא יטריחוה יורשים אם תתאלמן[96]. ולדעת ר' יוסי, לעולם אין חוששים לפירעון[97], שמי שמחזיר לו שטר פרוע לאלתר זהיר בו לקורעו ואינו משהה אותו[98], ואפילו נתאלמנה או נתגרשה יחזיר לאישה[99]. ג) ולדעת רבינא, הכל מודים כשהבעל טוען שפרע, אין מחזירים לזה או לזה, ולא נחלקו תנאים אלא כשהבעל אומר: אל תחזירו לה, שיש בידה אחרת, ותוציא על יורשי שטר אחר שטר[100]: לדעת תנא קמא, אם עודה תחת בעלה, יחזיר לאישה, נתארמלה או נתגרשה, לא יחזיר לא לזה ולא לזה[101], שלדעתו יש לחוש לשתי כתובות[102], שמא חזר וכתב לה כתובה אחרת שניה, לאחר שנפלה זאת מידה[103]. ולדעת ר' יוסי, כשהבעל טוען שכתב שתי כתובות, לא יחזיר לא לזה ולא לזה[104], שלדעתו אין לחוש לשתי כתובות[105]. ויש המפרשים לדעה זו, שאף כשהבעל טוען שפרע, נחלקו תנאים, שבמקום שיש לחוש לשתי כתובות, יש לחוש אף לפירעון[106].

אף להלכה נחלקו ראשונים: א) יש פוסקים שהמוצא כתובה, אף על פי ששניהם מודים, לא יחזיר לאישה, שמא נפרעה כתובה זו או נמחלה ואחר כך מכר הבעל נכסיו והרי הוא רוצה לעשות קנוניא על הלקוחות[107]. אם משום שפוסקים כפירוש רבינא בדעת ר' יוסי, שלדעתם הלכה כר' יוסי אף מחביריו[108], וההלכה כרבינא, שהוא בתרא[109]. או משום שפוסקים כרב פפא בדעת ר' יוסי[110], ואף על פי שרבינא בתרא הוא, כיון שרב פפא מבאר הברייתא כפשוטה, ואינו מהפך הדעות, הלכה כמותו[111]. ב) ויש הפוסקים שאם עודה תחת בעלה, יחזיר, ואם נתאלמנה או נתגרשה, לא יחזיר[112].

מצא שטר שיש לחוש שנפרע

כל שטר שחוששים בו לפרעון, אף כשהחייב מודה, אם אפשר שהודה כדי לעשות קנוניא עד שיפסיד על הלוקח או מקבל המתנה שלקחו אחר זמן השטר כדי שיטרפו מידם שלא כדין, הרי זה לא יחזיר[113].

שותפים

ראובן ושמעון שהיו שותפים*, וטען שמעון שיש ללוי עליו חוב בזו השותפות* מנה, ואין ביד שמעון ליתנו ללוי, אינו נאמן להוציא מיד ראובן או מן הסחורה הידועה לשותפות[114], שמא קנוניא עושים שמעון ולוי על נכסי ראובן, ואפילו היתה המלוה בשטר אין ראובן חייב לשלם ממנה כלום[115]. על האופנים שבהם משלמים ללוי מכספי השותפות, ע"ע שותפות.

שבועה שאין לו כלום

לווה שיש עליו שטר-חוב* ונתחייב מתקנת סבוראים בשבועה* שאין לו כלום יתר על דברים שמסדרים לו[116], והודה לאחרים בחובות אחרים והשיגה ידוע יתר על הראוי לו, לא יטול היתר אלא בעלי שטרות בלבד, שמא קנוניא עושה בהודאתו על נכסיו של זה[117], ואף על פי שתבעוהו אחרים והביאוהו עדי הלואה והוא מודה שלא פרע, אין מאמינים אותו, שאדם עשוי בכיוצא בזה לעשות קנוניא, והאחרים נראה להם שעושים מצוה שיהיה לו במה לפרנס אשתו ובניו ואל ימותו ברעב[118].

בעל חוב הגובה משלישי

ראובן שהיה חייב לשמעון מאה, ולוי חייב לראובן מאה, שמוציאים מלוי ונותנים לשמעון - לסוברים שישנו דין שעבודא-דרבי-נתן*[119], וכן הלכה[120] - אם אין לראובן נכסים והיו לו שטרי חוב[121] על לוי, ואמר לוי: שטר אמנה[122] הוא - או שאמר: פרוע הוא[123] - והודה לו ראובן, אין משגיחים על הודאתו[124], שמא קנוניא הם עושים לאבד זכותו של שמעון[125], שבהודאה זו שהוא מודה שהוא שטר אמנה, חב ומפסיד את אחרים הנושים בו ואין לו מה להגבותם, והיו רוצים לגבות חוב זה[126], אלא ישבע שמעון ויטול מלוי, כדין כל טורף שאינו נפרע אלא בשבועה*[127]. ואפילו שניהם אומרים שטר אמנה הוא, במקום שחב לאחרים אינם נאמנים, משום קנוניא[128]. וכן כל מי שיש עליו שטר חוב והודה לאחר מעצמו בחוב אחר - ואין שם עדי הלוואה[129] - אם אין לו נכסים כדי שיגבו שניהם, גובה בעל השטר בלבד, שלא יעשו קנוניא על שטרו של זה[130].

התנה הלווה שיהא נאמן לומר פרעתי

התנה הלווה שיהיה נאמן בכל עת שיאמר פרעתי, שאינו גובה בשטר זה לא מן היורש ולא מן הלוקח[131], אפילו אמר לווה: לא פרעתי, אין המלוה טורף בשטר זה מן הלקוחות, שמא עשו קנוניא על נכסיו של זה[132].

כתיבת שם בשטרות

העדים צריכים שיכירו ששם לווה פלוני בר פלוני ושם המלוה פלוני בר פלוני[133], שאם לא כן יש לחוש שמא יעשו קנוניא, שיעלו להם שמות של אחרים, ויכתבו: פלוני חייב לפלוני[134].

כל שהוחזק שמו שלושים יום בעיר, כותבים בשטרות אותו שם[135], ואפילו בגט*[136], ואין חוששים שמא שינה שמו לעשות קנוניא[137], שכל כך לא היה מחליף שמו זמן מרובה, פן יודע הדבר[138], שיתיירא שמא יבוא אדם שיכיר שאין שמו כן, ויתבייש[139]. או מפני שאם תחוש לזה, אין לדבר סוף[140].

שטר חוב

המוצא שטר חוב, ולא פירש בו אחריות* נכסים, לסוברים - וכן הלכה[141] - אחריות-טעות-סופר*[142], אינו מחזיר השטר[143], אף אם מודה הלווה שלא פרעו[144], יש מהאמוראים הסוברים הטעם - וכן כתבו ראשונים[145] - מפני קנוניא[146], שמא פרעו ומן הלווה נפל, ולמרות שמודה שלא פרע, עצה היא ביניהם של רמאות, לטרוף את הלקוחות שלקחו ממנו קרקע שלא באחריות, ויחלקו ביניהם[147].

המוציא שטר-חוב* על חבירו בכתב ידו - ואין בו עדים[148] - שאינו גובה אלא מנכסים בני חורין[149], ולא מנכסים-משועבדים*[150], יש מהאמוראים בירושלמי שנתן טעם לדבר, משום קנוניא[151], שאנו חוששים שהמלווה עם הלווה עושים קנוניא על הלקוחות[152], שהלווה יתן למלוה שטר מוקדם בכתב ידו להוציא מהלקוחות שקנו ממנו אחר זמנו של שטר[153]. ונדחו דבריו[154]. וכן מה ששנינו בברייתא בירושלמי, ששטר חוב שיש עליו עדים ואין בו זמן, או שיש בו זמן, ואין עליו אלא עד אחד, גובה מנכסים בני חורין, ואינו גובה מנכסים משועבדים[155], יש מהאמוראים בירושלמי שנתן טעם לדבר, משום קנוניא[156]. ונדחו דבריו[157].

על בר-מצרא*, הטוען שהלוקח והמוכר עשו קנוניא ביניהם, למכור הקרקע ביותר משווי דמיה, ע"ע בר מצרא[158]. שטר-מכירה*, שאין כותבים שנים על שדה אחת, הטעם הוא משום קנוניא, ועל כך ע"ע שטר מכירה.

הערות שוליים

  1. ס' הערוך ע' קנוניא; ס' התשבי ע' קנוניא, בשמו; רש"י ב"מ יג א ד"ה לפרעון ולקנוניא; רש"י ערכין כג א ד"ה קינוניא: ערמה; רע"ב ב"מ פ"א מ"ו; תוי"ט שם, בשמו; עי' מוסף הערוך שם; הגה בשו"ע חו"מ מט ג; צמח דוד לר"ד בן יצחק מלות נכריות ע' קנוניא (הבא לאחר הע' קנון).
  2. צמח דוד שם.
  3. עי' רש"י ב"מ שם; עי' רע"ב שם; עי' מוסף הערוך שם; עי' ס' התשבי שם; עי' צמח דוד שם ע' קנוניא (הבא לאחר הע' קינא), בשמו.
  4. ע"ע לשון תורה; לשון חכמים: לשון חכמים.
  5. משנה ב"ב קעג ב, לגירסתנו וגי' גמ' כ"י המבורג וכ"י מינכן (וכ"מ מרבינו גרשום שם ורשב"ם שם ד"ה הערב לאשה וכעי"ז במשנה שם, לגי' הל"פ הל' הלואה: קנוניה), ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א; משנה ערכין שם, לגי' גמ' ד' ונציה (וכעי"ז בגמ' כ"י מהגניזה הקהירית אוקספורד 17/86-103: קנוניה), ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א; תוספ' קדושין פ"ג; ב"ב קעד ב, לגירסתנו וגי' כ"י המבורג ופירנצה ופריס וד' ונציה ופיזרו, ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א; ערכין שם, לגי' כ"י המבורג ד' ונציה, ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א; ירו' יבמות פ"ג ה"ט וגיטין פ"ט ה"ג, לגי' רשב"א גיטין פו ב, ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א. ועי' ס' התשבי שם וצמח דוד שם ושם, שניקודה: קְנוּנְיָא.
  6. משנה ב"ב קעג ב, לגי' משנה כ"י קאופמן (נזיקין פ"ל מי"ה) וגי' גמ' כ"י אסקוריאל ווטיקן 115ב ופירנצה ופריס וד' ונציה ופיזרו, ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א; משנה ערכין שם, לגירסתנו וגי' ס' הערוך שם ורש"י שם וגי' גמ' כ"י אוקספורד והספריה הבריטית ווטיקן 118 ווטיקן 120 ומינכן (במשנה שם, לגי' כ"י קאופמן (פ"ו מ"א): קינונוייה, ומניקוד המנקד שם (עי' להלן) נ' שהגיה שצ"ל: קינוניה), ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א; ב"ב קעד ב, לגי' כ"י אסקוריאל ווטיקן 115ב ומינכן , ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א; ערכין שם, לגירסתנו, וגי' כ"י אוקספורד והספריה הבריטית ווטיקן 118 ווטיקן 120 ומינכן והגניזה הקהירית T-S F 2(2).24, ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א; ירו' יבמות שם וגיטין שם, לגירסתנו (ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א), וב"מ פ"א ה"ו. במשנה ב"ב כ"י קאופמן שם, ניקד המנקד: קִינוֹנִייָא, וסותר למשנה ערכין כ"י קאופמן שם, שם ניקד המנקד בניקוד חלקי: קינונְויָיה, ונ' שר"ל שהניקוד הוא קִינוֹנְיָה.
  7. עי' מוסף הערוך שם. ועי' ס' התשבי שם (והובא בצמח דוד שם, ובקצור בתוי"ט שם) מקורו המדוייק בלשון יון.
  8. בה"ג סי' מט; רב האי במשפטי שבועות ח"ב ש"ט וס' המקח שכ"ז; תג"ה סי' צו; ועוד.
  9. ס' הערוך שם; רש"י כתובות נא ב סוד"ה יש בהן ופו א סוד"ה מקרקש ליה, ועוד; רמב"ם אישות פי"ז ה"ט וערכין פי"ז ה"ז, ועוד; ראב"ד בכתוב שם כתובות יט א (ו א) והשגות על הרי"ף שם פה א (מג א), ועוד; טור אה"ע סי' קב וחו"מ סי' מט ס"ב ועוד; ועוד.
  10. ס' התשבי שם; צמח דוד שם ושם; שו"ע אה"ע שם ז וחו"מ שם ג; ועוד.
  11. שו"ע אה"ע קיב ז.
  12. רבינו גרשום ב"ב קעג ב; עי' רשב"ם שם ד"ה הערב לאשה; עי' טור שם; שו"ע שם.
  13. רשב"ם שם.
  14. עי' רשב"ג במשנה שם וערכין כג א; עי' רמב"ם אישות פי"ז ה"ט; עי' טור שם; שו"ע שם.
  15. עי' ערכין שם, במסקנה; רשב"ם ב"ב שם ד"ה ידירנה; טוש"ע שם.
  16. עי' ערכין שם, במסקנה; עי' רשב"ם שם; טור שם.
  17. ע"ע התרת נדרים ציון 537 ואילך. ושם ציון 540, שי"ח.
  18. ע"ע הנ"ל ציון 541.
  19. רבינו גרשום שם; טור שם.
  20. רבינו גרשום שם.
  21. רשב"ג במשנה שם ושם; עי' רמב"ם שם; טור שם: שלא; שו"ע שם: כדי שלא.
  22. עי' רשב"ג במשנה שם ושם; עי' רמב"ם שם; רשב"ם ב"ב שם סוד"ה ידירנה; עי' טוש"ע שם.
  23. רשב"ג במשנה שם ושם; עי' טוש"ע שם.
  24. עי' תוס' ערכין שם ד"ה לכי.
  25. עי' תוספ' קדושין פ"ג; קצור פסקי הרא"ש קדושין פ"ג סי' ד.
  26. קצור פסקי הרא"ש שם; עי' חסדי דוד לתוספ' שם.
  27. קצור פסקי הרא"ש שם.
  28. עי' תוספ' שם, לגירסתנו וגי' רשב"א שם ס ב ורא"ש שם פ"ג סי' ד וריטב"א שם ורי"ו תא"ו נכ"ב ח"ד (קפח ג) ור"ן שם (כה א) ונמוק"י (בלוי) שם: אין לו בידי, וכעי"ז במ"מ אישות פ"ז ה"ג: אין בידי, ועי' ציון 30, שי"ג בע"א; קצור פסקי הרא"ש שם (ולא הובא בטור, וכן ברמב"ם ושו"ע).
  29. קצור פסקי הרא"ש שם; עי' ריטב"א שם; ר"ן שם; נמוק"י שם; ק"נ לרא"ש שם סק"פ.
  30. עי' תוספ' שם, לגי' רמב"ן קדושין ס ב (וכ"מ ממאירי שם): אין לי בידו, ועי' ציון 28, שי"ג בע"א.
  31. מאירי שם.
  32. תוספ' שם.
  33. מאירי שם.
  34. מאירי שם; עי' רי"ו שם.
  35. רי"ו שם.
  36. רש"י כתובות כד א ד"ה החמרים; עי' ר"ש שבציון הבא. ועי' ריבמ"ץ דמאי פ"ד מ"ז, בשם ר"ש, שפי' בע"א, ודחה.
  37. ר"ש שם; עי' פי' הרא"ש שם; רע"ב שם: המביאים.
  38. עי' ריבמ"ץ שם.
  39. עי' רש"י שם; ר"ש שם; עי' פי' הרא"ש שם; רע"ב שם.
  40. עי' ר"ש שם ופי' הרא"ש שם, בפי' הגמ' שם ב: הכא נמי בשכלי אומנותו בידו, ועי' ציון 65, שי"מ בע"א; כ"מ מר"י קורקוס מעשר פי"ב ה"י, בד' רמב"ם שבציון 69, ועי' כס"מ שם, במסקנה, ופנ"י כתובות שם ב, שפי' בע"א.
  41. רש"י שם א ד"ה שלי חדש, ונו ב ד"ה שלי חדש, בפי' הא'; עי' מאירי שם כד א. ועי' רש"י נו ב שם, בשם י"מ, שפי' בע"א, ודחה.
  42. רש"י כד א שם; עי' רש"י נו ב שם, בפי' הא'. ועי' רש"י שם, בשם י"מ, שפי' בע"א, ודחה.
  43. דמאי שם.
  44. רש"י כד א שם.
  45. ע"ע עם הארץ.
  46. ע"ע ציון 8 ואילך. מאירי שם.
  47. עי' ציון 50.
  48. דמאי שם.
  49. רש"י שם ד"ה אינו נאמן; עי' רש"י נו ב שם.
  50. רמב"ם שם.
  51. רדב"ז שם, בד' רמב"ם שבציון הקודם.
  52. ירו' דמאי פ"ד סוה"ה, והובא בר"ש ופי' הרא"ש שם.
  53. רש"י כד א שם.
  54. משנה ראשונה שם.
  55. עי' רש"י שם; ר"ש שם; פי' הרא"ש שם; רע"ב שם; עי' ר"י קורקוס שם.
  56. מאירי שם א.
  57. משנה ראשונה שם.
  58. עי' דמאי שם.
  59. רבא בגמ' שם נו ב.
  60. רש"י שם ד"ה בדמאי הקילו.
  61. עי' רע"ב שם.
  62. ירו' שם, והובא בר"ש ופי' הרא"ש שם.
  63. עי' פהמ"ש לרמב"ם שם; רע"ב שם.
  64. עי' רש"י שם; עי' ר"ש שם; עי' פי' הרא"ש שם.
  65. רש"י כתובות כד ב ד"ה בשכלי אומנתו בידו, בפי' הגמ' שם: הכא נמי בשכלי אומנותו בידו, ועי' ציון 40, שי"מ בע"א, ועי' תוס' שם ד"ה בשכלי, בשם ר"ח, שפי' בע"א, שאין הגמ' דנה בדין שלנו; עי' מאירי שם א: יראה מסוגית הגמ'; כ"מ מריטב"א שם.
  66. רש"י שם ב.
  67. רש"י שם ב; עי' ריטב"א שם א.
  68. מאירי שם א: ואח"כ נמנע.
  69. רמב"ם מעשר פי"ב ה"י.
  70. פהמ"ש לרמב"ם דמאי פ"ד מ"ז; רע"ב שם; עי' רדב"ז שם, בד' רמב"ם שבציון הקודם..
  71. כ"מ ממאירי כתובות כד א.
  72. עי' ציון 69 ואילך.
  73. עי' ציון 48 ואילך.
  74. ע"ע חשוד ציונים 166 ואילך, 173, 175 ואילך. ושם, ציונים 170 ואילך, 173, 179 ואילך, שי"ח.
  75. עי' רמב"ם מעשר פי"ב הי"ז.
  76. עי' ר' אבא בר ממל בב"מ יט א-ב, בפי' הברייתא שבציון הבא, ועי' ציון 82, שי"מ הברייתא בע"א; רב זביד שבציון הנ"ל, לפי רא"ש שם פ"א סי' מז; רמב"ם גזו"א פי"ח ה"ט; עי' טור חו"מ סי' סה סט"ז; עי' שו"ע שם יד.
  77. ברייתא בגמ' שם א; רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם.
  78. עי' גמ' שם ב; רמב"ם שם.
  79. עי' רב זביד בגמ' שם, ורש"י ד"ה ביה, בפי' המשנה שם יח א, ועי' ציון הבא, שי"מ בע"א; עי' טור שם סי"ז; עי' שו"ע שם.
  80. עי' ר' אבא בר ממל בגמ' שם א-ב, בפי' המשנה שם יח א, ועי' ציון הקודם, שי"מ בע"א; רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם.
  81. ע"ע שכיב מרע. עי' גמ' שם יט ב; רמב"ם שם.
  82. עי' רב זביד בגמ' שם, ורש"י ד"ה הא בבריה, בפי' הברייתא שבציון 77, ועי' ציון 76, שי"מ בע"א; רמב"ם שם ה"י; עי' טוש"ע שם.
  83. עי' גמ' שם; רמב"ם שם.
  84. רש"י ב"מ ז ב מד"ה שהבעל מודה.
  85. ברייתא שם.
  86. תוס' שם ד"ה בזמן.
  87. עי' רמב"ם שבציון 107, לפי סמ"ג שבציון 108, בד' רבינא בד' ר' יוסי שבציון 104 ואילך.
  88. רש"י שם ד"ה אין הבעל מודה.
  89. עי' סתמא דגמ' שם, בפי' הברייתא שם: שטר כתובה כולה ר' יוסי וכו'.
  90. רש"י שם ד"ה עודה תחת בעלה.
  91. סתמא דגמ' שם, בפי' הברייתא שם.
  92. רש"י שם ד"ה יחזיר לאשה.
  93. עי' ר"פ בגמ' שם, בפי' ת"ק בברייתא שם.
  94. עי' רש"י שם ד"ה לפירעון.
  95. עי' ר"פ בגמ' שם, בפי' ר"י בברייתא שם, שלדבריהם של רבנן קאמר, ורש"י ד"ה יחזיר לאשה וד"ה צררי אתפסה.
  96. רש"י שם ד"ה צררי אתפסה.
  97. עי' ר"פ בגמ' שם, בד' ר' יוסי בברייתא שם.
  98. רש"י שם ד"ה ורבי יוסי.
  99. עי' ר"פ בגמ' שם, בד' ר' יוסי בברייתא שם.
  100. עי' רש"י שם ד"ה לעולם איפוך קיימתא.
  101. רבינא בגמ' שם, בד' ר"י בברייתא שם, שיש להפוך הדעות.
  102. עי' רבינא בגמ' שם.
  103. רש"י שם.
  104. רבינא בגמ' שם, בד' ת"ק בברייתא שם, שיש להפוך הדעות.
  105. עי' רבינא בגמ' שם.
  106. עי' ש"ך חו"מ סי' סה ס"ק לב, בד' רמב"ם שבציון 107.
  107. רמב"ם גזו"א פי"ח הי"ב.
  108. ע"ע הלכה: כר' יוסי מחברו ציון 627 ואילך. עי' סמ"ג עשין עד, בד' רמב"ם שבציון הקודם, ועי' ציון 110, שי"מ בע"א.
  109. ע"ע הלכה כבתראי: באמוראים. עי' ר"ח ב"מ ז ב.
  110. ש"ך חו"מ סי' סה ס"ק לב, בד' רמב"ם שבציון 107, ועי' ציון 108, שי"מ בע"א.
  111. ש"ך שם, בתי' הא'. ועי' ש"ך שם, בתי' הב', שפי' בע"א.
  112. עי' סמ"ג שם והגמ"י שם, בשם ר"י.
  113. רמב"ם גזו"א פי"ח הי"ג; עי' מאירי כתובות יט א.
  114. עי' רמב"ם שלוחין פ"י ה"ו; עי' טור חו"מ סי' צג סכ"א, בשמו; עי' שו"ע שם יג.
  115. רמב"ם שם; טור שם, בשמו; שו"ע שם.
  116. ע"ע שבועת הדינים.
  117. עי' רמב"ם מלוה פ"ב ה"ה.
  118. כס"מ שם.
  119. ע"ע.
  120. ע"ע הנ"ל.
  121. ע"ע שטר חוב.
  122. ע"ע אמנה: שטר אמנה.
  123. עי' רמב"ם מלוה פ"ב ה"ו; עי' טור חו"מ סי' מז ס"א; עי' שו"ע שם א.
  124. עי' אביי בכתובות יט א, בפי' ד' רב הונא אמר רב בגמ' שם; עי' רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם.
  125. רמב"ם שם.
  126. רש"י שם ד"ה שחב לאחרים.
  127. רמב"ם שם.
  128. כתוב שם לראב"ד שם (ו א).
  129. מ"מ שם; ש"ך חו"מ סי' צט סק"ג, בשמו.
  130. רמב"ם שם.
  131. ע"ע שטר חוב.
  132. רמב"ם מלוה פט"ו ה"ו.
  133. עי' משנה ב"ב קסו א, לפי גמ' שם ב; עי' רמב"ם מלוה פכ"ד ה"ג; טור חו"מ סי' מט ס"ב; עי' שו"ע שם ב.
  134. עי' רמב"ם שם; טור שם.
  135. עי' רב הונא בר חיננא אמר רב בב"ב קסז ב; עי' רמב"ם מלוה פכ"ד ה"ד; עי' טור חו"מ סי' מט ס"ג; עי' שו"ע שם ג.
  136. עי' רמ"א בשו"ע אה"ע קכ ג.
  137. עי' רמב"ם שם; טור חו"מ שם: כדי לעשות; שו"ע שם.
  138. רשב"ם שם ד"ה אין חוששין.
  139. רבינו גרשום שם.
  140. עי' רמב"ם שם.
  141. ע"ע אחריות טעות סופר ציון 6.
  142. ע"ע הנ"ל ציון 4 ואילך. ושם, ציון 2 ואילך, שי"ח.
  143. עי' חכמים במשנה ב"מ יב ב; עי' רמב"ם גזו"א פי"ח ה"א; עי' טור חו"מ סי' סה ס"ח; עי' שו"ע שם ו.
  144. עי' רש"י שם יג א ד"ה לפרעון ולקנוניא; עי' רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם.
  145. רמב"ם שם; טוש"ע שם; רע"ב שם פ"א מ"ו.
  146. אביי בגמ' שם; רב כהנא בד' ר' יוחנן בב"מ יז א, לפי תוס' שם טז ב ד"ה אע"פ; ר' אבהו א"ר יוחנן בגמ' שם טז ב, לפי תוס' ר"פ שם, ועי' תוס' שם, שפי' בע"א; ר' אבהו בשם ר' יוחנן בירו' ב"מ פ"א ה"ו.
  147. רש"י שם; עי' רע"ב שם.
  148. עי' ברייתא בירו' יבמות פ"ג ה"ט וגיטין פ"ט ה"ג; עי' רשב"ם ב"ב קעה ב סוד"ה כתב ידו.
  149. עי' משנה שם; עי' ברייתא בירו' שם ושם; עי' רמב"ם מלוה פי"א ה"ג; עי' טור חו"מ סי' סט ס"ג; עי' שו"ע שם א.
  150. עי' ברייתא בירו' שם ושם; עי' רשב"ם שם ד"ה גובה מנכסים בני חורין; עי' רמב"ם שם; עי' שו"ת הריטב"א סי' לט וקכח, והובא בקצור בב"י שם; עי' סמ"ע שם סק"א.
  151. ר' ביסנא בירו' שם ושם.
  152. פ"מ לירו' יבמות שם.
  153. קה"ע לירו' שם ושם.
  154. עי' ירו' שם ושם, במסקנה.
  155. עי' ברייתא בירו' שם ושם.
  156. ר' ביסנא בירו' שם ושם.
  157. עי' ירו' שם ושם, במסקנה.
  158. ציון 34 ואילך.