נושא בדף שאלות:החינוך:פרשת בהר שלט

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Wikiboss (שיחהתרומות)

ויקרא פרק כה כג וְהָאָרֶץ לֹא תִמָּכֵר לִצְמִתֻת כִּי-לִי הָאָרֶץ כִּי-גֵרִים וְתוֹשָׁבִים אַתֶּם עִמָּדִי


קטעים מספר החינוך מצוה שלט - שלא נמכור שדה בארץ ישראל לצמיתות:


קטע א מכר האילנות לבד, אין נגאלין לפחות משתי שנים, ואם לא גאלן בתוך שני יובל אינם חוזרין ביובל , שנאמר [שם, שם כ"ח] ושב לאחוזתו, ולא לאילנות.


קטע ב ומענין המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה [ב"מ ק"ח ע"א] גם כן, שהלוקח שדה אחוזה ונטע בה אילנות והשביחה, כשהיא חוזרת שמין שבח האילנות שבתוכה ללוקח, שנאמר [שם, שם ל"ג] ויצא ממכר בית, ובא עליו הפירוש המקובל ממכר חוזר ואין שבח חוזר.


השאלות הם:


1. קטע א: מה קורה אחרי שקיבלתי ממנו את המטע. יש לי שדה אילנות שאני לא יכול לעשות איתו כלום ?


2. קטע שני הסבר אחד כמו חולק על השני. בתחילה משמע שהקונה שנטע מקבל כסף עבור שווי האילנות, בסוף כמו קטע אחד – אין שבח חוזר.

91.135.102.176 (שיחהתרומות)

1. אכן אדם שמכר את העצים ללא הקרקע נשאר עם הקרקע ללא העצים, ובאמת אם מכר את כל העצים בשדהו יש לו רק מטע שלא יכול לעשות איתו כלום, אבל כל זה עד שהעצים מתים ואז בעל המטע נשאר עם כל הקרקע, ויכול ליטע שוב את השדה לעצמו. ולכן הגיוני שאדם יעשה זאת במקרה שאינו רוצה ליטע עכשיו עצים אלא רוצה להשאיר לעצמו את האפשרות ליטוע עצים במטע בתקופה מאוחרת יותר. או במצב פשוט יותר שאדם מוכר רק חלק מהעצים שבמטע ואז נשאר לו את כל החלק שבו נמצאים העצים שלא מכר.

2. נבאר שני מושגים: ממכר ושבח. ממכר הוא עצם השדה כמו שהיתה כשנקנתה, וזה פירוש המילה ממכר - מה שנמכר. שבח הוא ההפרש בין שווי השדה בזמן שנמכרה לשווי השדה כשהיא חוזרת לבעלים, במקרה שלנו ההפרש הוא שווי האילנות.

מה שכתב החינוך ש"ממכר חוזר ואין שבח חוזר" כוונתו חוזר לבעלים. כלומר, כשהבעלים מקבל את השדה חזרה הוא מקבל רק את השדה לפי מה שהיתה שווה בשעת המכר (וזה מה שכתוב ממכר חוזר, חוזר לבעלים.), אך הוא צריך להחזיר את ההפרש, שהוא שווי האילנות, לקונה (שהרי אין השבח, שהוא שווי האילנות, חוזר למוכר, אלא נשאר אצל הלוקח).

רועי אלמלם.

תגובה ל"שלא נמכור שדה בארץ ישראל לצמיתות"