פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר נה א
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף א[עריכה]
הארוסה, אסורה לבעלה מדברי סופרים, כל זמן שהיא בבית אביהא (רמב"ם); והבא על ארוסתו בבית חמיו, מכין אותו מכת מרדות (ירושלמי). הגה: ואפילו ביחוד, אסורים; ולכן ארוס שהוא עם ארוסתו בבית א', מברכין ז' ברכות פן יתייחדוב (מרדכי פ"ק דכתובות אות קלא). וי"א דאין להם לדור ביחד, שמא יקוצו זה בזה (כל בו). ואפילו בשדוכין בלא ארוסין יש לחושג (חידושי אגודה פרק קמא דכתובות). אפילו אם קדשה בביאה, אסור לו לבא עליה ביאה שניה בבית אביהד, עד שיביא אותה לתוך ביתו ויתייחד עמה ויפרישנה לו, ויחוד זה הוא נקרא כניסה לחופה, והוא הנקרא נשואין בכל מקוםה (רמב"ם). והבא על ארוסתו לשם נשואין, אחר שקידשה, משיערה בה, קנאה (יבמות נה,ב), ונעשית נשואה והרי היא כאשתו לכל דבר, וצריך לברך ברכת חתנים בבית החתן קודם הנשואין (רמב"ם). הגה: וי"א דחופה אינה יחוד, אלא כל שהביאה החתן לביתו לשם נשואין (כ"כ הר"ן בשי"א ריש כתובות). וי"א שהחופה היא שפורסין סודר על ראשם בשעת הברכה (הב"י הביאו). וי"א דחופת בתולה משיצאה בהינומא; ואלמנה, משנתייחדו (תוספות פ"ק דיומא). והמנהג פשוט עכשיו לקרות חופה מקום שמכניסים שם יריעה פרוסה על גבי כלונסות, ומכניסים תחתיה החתן והכלה ברבים, ומקדשה שם ומברכין שם ברכת ארוסין ונשואין, ואח"כ מוליכים אותם לביתם ואוכלים ביחד במקום צנוע, וזהו החופה הנוהגת עכשיו. ועיין לקמן סי' ס"ב סע' ט' וסימן ס"א.
א. ארוסה אסורה: מקורו ממסכת כלה: "כלה בלא ברכה אסורה לבעלה כנידה", וביאר רש"י בכתובות ז,ב שארוסה היא בכלל מה שגזרו על ייחוד של פנויה, ולא התירו עד שתיכנס לחופה ובברכה. וכתב המ"מ שהמקור שמדאורייתא מותר הוא מכך שביהודה היה המנהג להתייחד.
ב. נישואין ללא ברכות: מסכת כלה: כלה בלא ברכה אסורה לבעלה כנידה.
מרדכי,רש"י,תוס'[1]: הבינו שהכוונה לברכה ממש, וא"כ הכלה אסורה כנידה. הד"מ דייק משו"ת הרא"ש שדעתו כמרדכי ואילו הב"ש דייק מאותה תשובה להפך[2]. עפי"ז הצריכו המרדכי והרמ"א כאן שאם הם בבית אחד יברכו פן יתייחדו, ומקורו מכתובות ז,ב: "מברכין ברכת חתנים בבית חתנים, ר' יהודה אומר: אף בבית האירוסין מברכין אותה. אמר אביי: וביהודה שנו, מפני שמתייחד עמה". ואף ת"ק לא חולק אלא אינו עוסק ביהודה.
רמב"ם: כתב שאם כנס לחופה ולא בירך היא נשואה אע"פ שלגבי חופת נידה סובר שאינה חופה משום שאינה ראויה לביאה, ודייק מכך הב"ש שברכות אינן מעכבות והיא מותרת וראויה לביאה, והרמב"ם פירש ש"ברכה" הכוונה לחופה. וכן משמע מכך שכתב שבדיעבד אפשר לברך אחר כמה ימים ולא הזכיר שישתדלו לברך קודם הייחוד, ראה בסיכום בדעת השו"ע.
שו"ע סע' ג: אם לא בירך בשעת החופה יכול לברך אחר כמה ימים. רמ"א סא,א – ולכתחילה יברך קודם שיתייחד עימה. משמע מלשון הרמ"א שרק לכתחילה יש לחוש לדעת המרדכי אמנם אין עיקר ההלכה כמותו, וכך יש להסביר גם את דברי הרמ"א אצלנו, שכתב שיברכו פן יתייחדו. השו"ע כתב כרמב"ם ולא הזכיר את הענין לברך קודם הייחוד, ונראה שלדעתו לכתחילה יש לברך בשעת החופה משום שאז תחילת הנישואין אך לא חשש למרדכי להשתדל לברך קודם הייחוד[3].
האם הוי חופה גמורה? למ"ד שחופת נידה אינה חופה נפק"מ אצלנו אם הוי חופה, ולמ"ד שאינה חופה לענין תוספת נפק"מ לענין תוספת.
רמב"ם,שו"ע סע' ג,רמ"א סא,א: בדיעבד אין הברכות מעכבות והוי חופה גמורה. ב"ש – הסתפק אם המרדכי ודעימיה יחלקו על כך ולדעתם הוי כחופת נידה שאינו מתחייב בתוספת כתובה או שיש לחלק[4] לפי שברכות מעכבות רק מדרבנן ועוד שיש בידו כעת לברך.
מדוע למרדכי הברכות מועילות למאורסים הדרים יחד, הרי ברכות ללא נישואין אינן מועילות להתיר ביאה?
ח"מ א: מכיוון שדרים יחד הוי כחצר של שניהם וכאשר מתייחדים הוי חופה, משא"כ כשהחתן גר בבית אחר ובא אליה בבית אביה, ואז אסור[5].
ח"מ ב,ב"ש: יכול לבוא עליה לשם נישואין ואז אין צורך בחופה, והוסיף הב"ש שהואיל ויכול בהיתר לא חוששים לרשעים שלא יתכוונו לשם נישואין.
ג. בשידוכין: יש לחוש מצד שמא יקוצו אך לא מטעם יחוד (אגודה).
ד. ביאה לאחר קידושי ביאה: מ"מ – מקורו מקידושין י,א: "ביאה נישואין עושה או אירוסין עושה... נפקא מינה ליורשה וליטמא לה ולהפר נדריה", ולא נאמר שם שנפק"מ גם אם מותר לבוא עליה, משמע שאפילו למ"ד נישואין עושה אסור עד שיכניסנה לחופה, ועוד שאע"פ שזו בעיא דלא איפשטא משמע שאביי ורבא סוברים שאירוסין עושה.
ה. מהי החופה? העיסוק בסוגיא זו בטור ובב"י מובא בסימן סא.
רמב"ם,שו"ע: הבאה לביתו וייחוד הראוי לביאה. כך ביארוהו הב"ש ועוד, אולם המקנה, ערוה"ש והיבי"א[6] ביארו שאף לשיטתם לא צריך ייחוד גמור הראוי לביאה. הר"ן[7] מביא ראיה לרמב"ם מכתובות ב,א. הגמ' דנה אם מתחייב הבעל במזונות כשבעת זמן הנישואין פירסה האשה נידה או שפטור משום שנאנס בגללה, ולכאורה קשה הרי יכול לכונסה בעת נידתה, אלא שבחופה צריך ייחוד הראוי לביאה ובנידה אסור ולא מועיל חופה כזו. אך הר"ן דוחה שאמנם יכול לכונסה כך אך ודאי שאין חתן רוצה לכנוס אשה בעת נידתה ולכן אי אפשר לחייבו במזונות. ומקשה על הרמב"ם מהגמ' בכתובות יא,ב האומרת שלאלמנה מן הנישואין יש רק מנה אפילו אם יש עדים שלא נסתרה ולא נבעלה מבעלה הראשון. מוכח שיש אפשרות להינשא בלי להתייחד[8]. לגבי חופת נידה ראה הערה[9].
ערוך השולחן[10] סובר בדעת הרמב"ם שעיקר הנישואין הוא שלוקחה לביתו וחי עימה כאיש ואשתו, אך נקבעה החופה כדי שיוכל לנושאה לגמרי גם אם מיד אח"כ יפרדו לכמה ימים. לכן אע"פ שחופת נידה אינה מועילה לרמב"ם, מ"מ אם לא מתה מיד לאחר החופה כיוון שאח"כ לקחה לביתו וחי עימה הריהי נשואה (ראה הערה לעיל אם כוונתו כאן שלאחר שתיטהר ויתייחד עימה בביתו תהיה נשואה או אף בזמן נידתה).
ר"ן: הבאה לביתו. הר"ן הביא דעה שחופה זה ייחוד ואח"כ דעה זו עם ראייתה, וסיים שכך אנו נוהגים ומ"מ כשר הדבר שלא תיכנס עד שתיטהר. הדרישה כתב שהדעה הראשונה שהביא הר"ן היא שיטה נוספת, שכן הרמב"ם הצריך גם ייחוד וגם הבאה לביתו ואילו לדעה זו מספיק ייחוד[11].
עיטור: מכניסה בבית שיש בו חידוש כגון סדינים המצויירים או סוכה מוְרדים ובה מתייחדים. בירושלמי בסוטה נאמר: "חופת סדינים מצויירים וסהרוני זהב תלוין בהם". הפרישה ביאר לשון "מתייחדים" שמייחדים מקום לכך או שבכך היא מיוחדת לו ונכנסת לרשותו.
תוס'[12]: הינומא. מקורו מהירושלמי האומר שהכונס אלמנה בערב שבת צריך לכונסה מבעוד יום כי בשבת נראה כקנין, ורואים משם שבבתולה אין בעיה משום שכבר חלו הנישואין, וא"כ צריך לומר שהחופה היא ההינומא, ולכן יש חילוק בין בתולה לאלמנה.
דעה המובאת בעיטור: סודר שחופים בו ראשיהם בשעת הברכה. נראה שמקורם מהפסוק: "ופרשת כנפיך על אמתך" (רות ג,ט). העיטור דוחה שיטתם מהגמ' סוכה כה,ב האומרת "וליחדו בסוכה", משמע שזהו מקום שיכולים לשבת שם כמה אנשים ביחד.
טור: ייחוד אף שאינו ראוי לביאה. הפרישה ביארו כעיטור, אולם הב"ח ביארו שמתייחדים במקום צנוע, ונראה שכן הבין הרמ"א ומכאן המקור למנהג המובא בדבריו: "ואח"כ מוליכים אותם לביתם ואוכלים ביחד במקום צנוע", והב"ח כתב שעיקר החופה הוא האכילה במקום צנוע.
רמ"א: וי"א כל שהביאה לביתו וי"א שפורסין סודר על ראשם וי"א משיצאה בהינומא. והמנהג פשוט עכשיו לקרות חופה מקום שמכניסים שם יריעה פרוסה על גבי כלונסות, ומכניסים תחתיה החתן והכלה ברבים, ומקדשה שם ומברכין שם ברכת ארוסין ונשואין, ואח"כ מוליכים אותם לביתם ואוכלים ביחד במקום צנוע, וזהו החופה הנוהגת עכשיו.
ב"ח: מנהגנו לצאת ידי כל הדעות, ולכן בבוקר מכסים ראש הכלה בסודר ובערב פורסים יריעה ע"ג כלונסאות ומעמידים שם החתן והכלה ומברכים ברכת אירוסין ונישואין ואח"כ מתייחדים במקום צנוע ואוכלים שם וזוהי עיקר החופה ולכן יש למנוע שלא יהיו שם רבים באותה שעה, וכן יש להקפיד שאכילה זו לא תיעשה בשבת. הרמ"א כתב שאוכלים בביתם ויש לעיין אם כתב כן בדוקא מ"מ הב"ח והח"מ כתבו רק שצריך מקום צנוע[13]. והגאון מליסא כתב שצריך לייחד אותו חדר לחתן ואז הוי כהכניסה לביתו[14]. בענין האכילה עיין הערה[15].
ב"ש: מכיוון שמנהגנו לצאת ידי כל הדעות, לא מספיק שימנעו מהרבים להיות שם באותה שעה, אלא צריך שלא יכנס שום אדם כדי שיהא ייחוד הראוי לביאה. אמנם גם לדעתו אין זה לעיכובא כיוון שעיקר החופה הוא האכילה במקום צנוע, וכן ביארו בפת"ש, והוסיף שכן פסק גם הגאון מליסא.
מקנה (פת"ש סב,סק"א): עיקר החופה היא עמידתם תחת היריעה שע"ג הכלונסאות, ואי אפשר לומר שהליכתם להתייחד בבית החתנות, משום שאנו נוהגים לברך תחת החופה, וא"כ ההליכה היא הפסק בין הברכות לנישואין.
יביע אומר[16]: מנהג הספרדים לא להתייחד סמוך לחופה, מפני שמסתמכים על הייחוד שבבית החתן והכלה, והמערער על זה משתקין אותו שאינו חס על כבוד גדולי הדורות, ובפרט שהוא מנהג מכוער לעשות הייחוד בפרהסיא מיד אחר החופה. ובילקוט יוסף[17] ציין שכך המנהג אצל כל גדולי הדור הספרדים[18], והנהר פקוד נימק שתופסים כעיקר שחופה אינה ייחוד.
חופת אלמנה: ירושלמי: הלין דכנסין ארמלין בע"ש צריך למכנסה מבעוד יום. כיוון שקונה מעשה ידיה ומציאתה ודומה לקנין בשבת.
תוס'[19]: בפי' א כתבו שאלמנה נקנית רק בביאה ובפי' ב כתבו שבייחוד.
מרדכי[20],מהרי"ל,ב"ח: בביאה.
ח"מ,ט"ז: הבאה לביתו ואפילו בייחוד שאינו ראוי לביאה כגון ע"י שני שומרים, ולכן מועיל אפילו בנידה למרות שאינו מתייחד עימה, ולדעת הרמב"ם שחופת נידה אינה מועילה, יתכן שגם הבאת נידה לביתו אינה מועילה. הט"ז הוסיף שאף אם החתונה בבית אבי הכלה מועיל משום שכבר נתן חדר זה לחתנו ואפי' דרך שאלה הוי כממכר. לגבי תוספת הכתובה אינה קונה אלא כשראוי לביאה, וכתב הח"מ (סא,סק"ב) שאם הביאה לביתו קודם השבת ולא נתייחדו יכולים בשבת להתייחד ואין בעיה של קנין בשבת משום שכבר קנה הכל וכעת רק היא קונה התוספת, והאיסור שהוי כקנין הוא רק מצידו.
שו"עסד,ה,משאת בנימין,ב"ש,מג"א,פת"ש: ייחוד הראוי לביאה ולכן אין אפשרות לשאתה בנידתה, ולדעת הרמב"ם שכך הדין בבתולה צריך לפרש הירושלמי שבאלמנה צריך ביאה ממש, או שאינו סובר כירושלמי. הב"ש (סד,ה) תמה על השו"ע שבסי' סא פסק כרמב"ם שחופת בתולה זה ייחוד הראוי לביאה ובסי' סד,ה פסק את הירושלמי, וא"כ צריך לומר שמצריך ביאה ממש באלמנה, אך לא משמע כן מלשונו בסי' סד,ה. הרמ"א כותב שנקנית ביחוד, וא"כ סובר או כח"מ או כב"ש אך לא כב"ח.
האם צריך עדים בחופה? ר"י הזקן,אבנ"מ[21]: צריך. יש כמה נפקותות בין ארוסה לנשואה כגון לענין סקילה או חנק, ולכל ענייני ערווה צריך עדים.
אור שמח: הסתפק שמא אין צריך משום שאינם חבים בכך לאחרים ולכן מספיקה הודאתם, שהרי משמע בקידושין סה,ב שהטעם שצריך עדים בערווה הוא שחבים לאחרים.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ כתובות ז,ב. רש"י ד"ה ואסר ותוד"ה רבי יהודה
- ↑ הרא"ש שם (כלל לז סי' א) כתב: "שכתבת, שנהגו במקומך לארס נשים ולהתיחד עמהם ולדור ביחד, בלא חופה ובלא ברכה; מנהג רע הוא זה, וחייבין הקהל לבטלו. כי אמרו רז"ל (כלה פ"א): כלה בלא ברכה, אסורה לבעלה כנדה... ואת אשר כתבת, דפעמים מתות תחת ארוסיהן ובאין לדין על עסק ירושתם; ונסתפקת אם יירשנה ארוסה, אע"פ שלא נכנסה לחופה, כיון שהיא מיוחדת לו. תשובה: כיון שדר עמה בבית, הויא כאשתו לענין ירושה. כדאמרינן בכתובות (מח:): נכנסה עמו לחצר, סתם חצר דידיה לנשואין, אוכלת בתרומה אם הוא כהן, ואם מתה יורשה, אעפ"י שלא הכניסה לחופה; כי הייחוד ברשותו היא החופה, וברכת חתנים אינה מעכבת.". מתחילת דבריו משמע כד"מ ומסוף דבריו כב"ש, ונראה ליישב את הבנת הד"מ, שבתחילת דבריו עוסק בענין דירה ביחד ועל כך כתב שאסורה כנידה, ואילו בסוף דבריו דן לענין ירושה ועל כך כתב שאין הברכה מעכבת. ואת הבנת הב"ש נראה ליישב שכתב שזהו מנהג רע בעיקר בגלל שלא היו עושים חופה ולא מטעם הברכה ו"כלה בלא ברכה" מפרש בלא חופה.
- ↑ הר"ן ביאר ברמב"ם שהטעם שצריך להקדים את הברכות לחופה הוא שתהא חופה הראויה לביאה, ולכאורה משמע שסובר שגם לרמב"ם היא אסורה, אמנם הב"ש (סב,א) עצמו הביא גם נימוק זה ברמב"ם וביאר שאע"פ שסובר שאין הברכות מעכבות מ"מ לכתחילה צריך שלא יחסר שום דבר, וצ"ע בסברא זו.
- ↑ טעמי החילוק הובאו בב"ש סי' סא סק"ה.
- ↑ מבואר מדברי הח"מ שכוונת המרדכי "ארוס שהוא עם ארוסתו בבית אחד" דוקא לדרים יחד ולא לארוס שבא לביקור, ונראה שאפי' אם שהה בביקורו כמה ימים.לפי"ז משמע שבמשודך שכתב האגודה רק הבעיה של שמא יקוץ אין בעיה אפילו לישון בבית המשודכת כשאין יחוד. כמובן שלמעשה יש לשקול את בעיית ההרהורים, ומסתבר שמכאן המנהג הרווח לא לעשות כן.
- ↑ מקנה בסי' סב; ערוה"ש נה,טו; יביע אומר חלק ה אה"ע סי' ח.
- ↑ על כתובות ב,א
- ↑ ערוך השולחן מיישבו ע"פ התוס' שם (יב,א ד"ה שאני) שהטעם הוא שאינו מאמין לעדים (אמנם התוס' כתבו שאינו מאמין משום שהיו נישואין, אך כנראה כוונתו שיאמר כעין התוס', שאינו מאמין, כיוון שדרו יחד (בלא ייחוד) כעין נשואים, ודוחק).
- ↑ הרמב"ם פירש את הסוגיא בכתובות נו,א לגבי חופת נידה שהספק הוא אם החופה חלה, והקשה הב"ש מה ההו"א שחלה הרי לשיטתו שצריך ייחוד זו חופה באיסור וודאי לא חלה, ותירץ שמדובר שפירסה נידה תוך כדי החופה ללא ידיעתו וגורם לביטול חיבת הביאה אף שבתחילה היתה טהורה, או שמדובר בקידשה בביאה ששוב מותרת בייחוד. אמנם רעק"א ביארו שאין בכך קושי ואף שאסור יתכן שבדיעבד מועיל, אלא שלהלכה פוסל הרמב"ם אף בדיעבד בגלל שהגמ' לגבי חופת נידה נשארה בספק. והביא שגם הר"ן ביאר ברמב"ם שבדיעבד ודאי חלה שהרי ביבמות נז,ב נפסק שיש חופה לפסולות כמו אלמנה לכה"ג אע"פ שאינן ראויות לביאה לעולם. אמנם צ"ע כי בסוגיא של חופת נידה הביא הרמב"ם שאינה חלה וחלק עליו מכח הסוגיא ביבמות נז,ב. ואולי מצד דעתו שחופה היא ייחוד יישב שמ"מ בדיעבד מועיל אמנם על הבנתו ומסקנתו מכח הסוגיא של חופת נידה שאפי' בדיעבד לא מועיל הקשה וחלק.
- ↑ סימן סא, ג-ה. ערוה"ש מדקדק בדברי הרמב"ם שכתב בהלכה א שבחופת נידה לא גמרו הנישואין ושוב כתב בהלכה ו שלא תינשא עד שתיטהר, ולכאורה הוי כפילות. ועוד, למה שינה מלשון חופה לנישואין. ועוד, למה פסק שאם בירך בחופת הנידה אינו חוזר ומברך שוב בטהרתה, הרי החופה אינה כלום. אלא שמאחר והביאה לביתו וחיו כאיש ואשה הריהם נשואים, ולכן כתב הרמב"ם גם שאינה חופה וגם שלא תינשא עד שתיטהר, כלומר שלא יביאה לביתו עד שתיטהר. (אמנם לא הבנתי מדוע אינו חוזר ומברך, ולא נראה שכוונתו שכשחיים ביחד מועיל אף לנידה, שכן בסי' נה,ו כתב שלרמב"ם לא מספיק הבאה לביתו עבור נישואין אלא צריך גם ייחוד וזה לא אפשרי בנידה, וכן אין ליישב שמ"מ לאחר שנטהרה נעשו נשואים ע"י שחיו ביחד, ואע"פ שמשנטהרה לא בירכו אינם צריכים לברך כיוון שכבר נישאו ושוב לא שייך לברך, שהרי הרמב"ם סובר שאפשר לברך אפילו אחר כמה ימים ולא רק בעת הנישואין, ואולי אפשר לומר שמשהביאה לביתו התחילו הנישואין אלא שלא נגמרו עד שנטהרה והתייחדו, וא"כ הברכה שבירכו בשעת החופה לא היתה לשוא אלא חלה מכיוון שכבר התחילו בתהליך הנישואין. ושו"ר שבסי' נה,טו כתב שאמנם דעת הפוסקים שלרמב"ם צריך ייחוד, אך הוא עצמו סובר ברמב"ם שלא צריך ייחוד גמור שיהיו שניהם לבדם בחדר אחד אלא שיתייחדו להיות ביחד כאיש ואשתו ועומדים זה אצל זו ומברכים להם ז' ברכות, ולפי"ז יתכן שבסימן סא כתב ע"פ הבנתו ברמב"ם).
- ↑ ונראה שאין זה מוכרח ומה שכתב הר"ן שיש שלמדו מהסוגיא בתחילת כתובות שחופה היינו ייחוד כוונתו שצריך גם ייחוד, וזה מוכח ממה שמשמע מהסוגיא שכיוון שהיא נידה הוא לא יכול לכונסה, אך יתכן שלדעה זו יש תנאים נוספים, ולא בהם דן הר"ן.
- ↑ יומא יג,ב ד"ה לחדא
- ↑ לגבי מקום החופה, בעזר מקודש כתב שנוהגים לערוך החופה תחת השמים שמא יהא בבית אבי הכלה וזה לא מועיל, וכן שמא הבית גזול וכד', ועוד, כדי לא לבייש את מי שאין לו. אולם הגר"א (ט) כותב שאף בחצר שלה מועיל. ומהט"ז המובא לקמן לגבי חופת אלמנה משמע כעזר מקודש שצריך שהרשות תהיה שלו, וכן משמע קצת מהח"מ סק"ב שטרח לבאר במרדכי וברמ"א שהחצר נחשבת של שניהם ולכן ייחוד שלהם נחשב כנישואין, אך אולי מודה שאם מתכוונים בפירוש לשם חופה מועיל גם ברשותה, וכוונתו ששם מאפשרים להם להתייחד רק בגלל שמסתמא יעשו כן לשם חופה.
- ↑ ונראה שכתב כן רק כדי לצאת ידי הסוברים שצריך הבאה לביתו אך לא לעיכובא.
- ↑ המשנה הלכות (חלק ט סי' רפה) דן האם צריך לאכול בחדר ייחוד, וכותב שנחלקו בכך החוו"י הסובר שצריך אכילה ומעין החופה הוא ואילו דעת רבינו גרשון (מובא בחוו"י) שאינו מעכב ואינו מעין החופה. ולא נתברר לנו אם חזר בו החוו"י להודות לרבנו גרשום או לא וכן רבנו גרשון לא חלק עליו בפשיטות אלא סיים כמסתפק בזה והניח בצריך תלמוד. "ולכן הגם דלעיקר דינא קשה לומר דמעכב מ"מ ודאי דיש לנהוג כן לאכול בחדר יחוד מעיקר הלכה". ומוסיף שבאמת מנהג זה מנהג קדמונים הוא ומובא במהרי"ל ונתן טעם לדבר משום שיהא לבו גס בה (ובהמשך כתב "עכ"פ ודאי דהאכילה במקום יחוד הוא חיוב גמור או מצד החו"י ודעימיה וכמו שנראין דברי הח"מ או מצד מנהג קדמונים כדעת מהרי"ל ואפשר דזה נמי כוונת הרמב"ם עד שיכניס לביתו והיינו כדרך מכניס אשתו ולא כמכניס אשה זרה שאינו דרך אישות אבל גדולה לגימה שע"י אכילה נעשה לבו גס בה והוא הוא דרך אישות מכניסו לביתו"). מסברא היה נלענ"ד לומר שמה שהצריכו אכילה הוא כאשר אוכלים במקום צנוע אך לא מתייחדים ממש, כי אז רק אם יאכלו יחד יראו כנוהגים כדרך איש ואשתו, אולם אם מתייחדים לבדם שוב אין צורך באכילה. ואמנם הרמ"א כתב שאוכלים בביתם (שלא כב"ח והח"מ שכתבו "במקום צנוע") ולכאורה בביתם הוי ייחוד גמור ובכ"ז כתב שאוכלים, אך יתכן שאין כוונתו שצריכים להתייחד לגמרי אלא העיקר שיהיה ברשותו.
- ↑ חלק ה אבן העזר סימן ח
- ↑ שובע שמחות כרך א פרק יב
- ↑ וביניהם הרב עזרא עטייה, הרב יעקב עדס, הרב יהודה צדקה והרב בן ציון אבא שאול, ושכן העידו המשאת בנימין, שער המלך ועוד.
- ↑ יומא יג,ב ד"ה לחדא
- ↑ פרק משילין
- ↑ רי" הזקן בקידושין י,ב; אבנ"מ לח,סקי"ז; אור שמח הובא באוצה"פ והובאו שם כמה אחרונים הסוברים שלא צריך עדים.