פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שיג
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
הקדמה לסימן[עריכה]
הכללים באיסורי בונה:
1. תיקון הקרקע (נוטל גבשושית בבית, משווה גומות בחצר).
2. בניין בקרקע (חופר גומא).
3. בניין על גבי הקרקע (הקמת מבנה או הוספה על גבי מבנה קיים. הנחת אבן כבדה על שורת הבניין. מחזיר דלת של בור ויציע חייב משום בונה).
4. תיקון ושיפור בניין מחובר לקרקע (הקודח כל שהוא, הסותם נקב שיש לו בביתו).
5. בניין בכלים (עשיית כלי או חיבור גמור של חלקי הכלי).
6. בניין באדם (מפיס מורסא).
7. בעניין בניין לשעה עיין בהקדמה לסימן שטו.
הכללים באיסורי מכה בפטיש:
1. הכשרת כלי (פותח בית הצוואר, מלבן רעפים).
2. תוספות עלי כלי קיים (מסתת את האבן, צר צורה בכלי, עשיית נקב בכלי).
3. עשיית כלי (הקוטם קיסם, מנפח בלי זכוכית).
4. תיקון כלי (השחזת סכין, צירוף מיחם של מתכת).
הגדרת מכה בפטיש: גמר מלאכה שגומר את עשיית הכלי שנעשה כבר ומייפה אותו או מכשירו למלאכתו. ואם לא נגמרה עשיית הכלי- אין בו מכה בפטיש כלל.
המאירי כותב (סוף פרק הבונה): לא נאמר מכה בפטיש אלא במלאכה שנשלמה כולה. וכעין זה כותב ההגהות מרדכי. הגמרא חייבה את החותך בית הצוואר של בגד מדין מכה בפטיש, הגם שהבגד עוד לא נשלם, והביאור הוא שכיוון שהכלי כבר נעשה, ועכשיו רק מכשירו למלאכתו- חייב מדין מכב"פ. (עפ"ז מבאר המאירי מדוע הכותב אות אחרונה בספר אינו חייב מדין מכב"פ וכן מדוע הקוצר לא חייב מדין מכב"פ, כיוון שהחפץ עוד לא נעשה, אין בזה חיוב מכה בפטיש). וכך עולה גם מדברי הר"ן (דף עג.).
[ביחס למלאכות שנידונות בסימנים אלו (שנוגעות במכה בפטיש של כלים), אין חילוק מהותי בין מכה בפטיש לבונה אלא שמכה בפטיש חייב על גמר עשיית הכלי או יפוי שלו כנ"ל, אבל בעצם יסודות המלאכה, (שחיוב המלאכה היא רק אם עושה מעשה קבוע ולא כדרך משתמש)- שווה בניהם[1]].
חיוב מכה בפטיש אינו דווקא בגמר כל הכלי, אלא גם גמר עשיית חלק מבניין הכלי הרי זה מכב"פ. (כך עולה מרש"י בדף קב:) והוכיח בספר בנין שבת (מכה בפטיש פ"יא) מגמרות שונות שמכה בפטיש של ייפוי הכלי שייך גם אם לא גמר מלאכת הכלי לגמרי (כמו הנוטל חוטים מתוך בגד או צר צורה בכלי ועוד) אבל מכה בפטיש של גמר עשיית הכלי- רק אם גמר את הכלי לגמרי חייב (כמו עושה נקב בלול של תרנגולים, (שודאי אינו חייב אם לא עשה את הנקב בצורה ראויה להוציא הבל)).
ההבדל בין מכה בפטיש לבונה (ע"פ אבן האזל, שבת פ"י), שבונה חייב כשמקבץ חלקים זה אל זה לעשותם אחד, ואילו מכה בפטיש חיובו בגמר מלאכת הכלי שעשייתו כבר נגמרה, ועכשיו בא לייפותו או להכשירו למלאכתו.
בפוסקים מוזכר שאין חיוב של מכה בפטיש ושל מלאכה אחרת יחד.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ לכן אין איסור מכה בפטיש במתיחת קפיץ של מכונית צעצוע כי חלק מהשימוש שלה הוא שהקפיץ לא יהיה מתוח, ולעומת זאת מתיחת קפיץ של שעון אסורה כי עצירת השעון היא לא חלק משימוש השעון.