פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שיג ח
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ח | ספסל שנפלה לו רגל[עריכה]
רב אוסר (קלח:) לטלטל כירה שנשמטה אחת מירכותיה, שמא יתקע אותה.
תרומת הדשן: ספסל שנשמטה אחת מרגליו יש אוסרים לטלטלו ולהניחו על ספסל אחר, וראיה מדין כירה שנשמטה (וניתן לדחות את הראיה לאיסור, כיוון שבספסל יש אפשרות להניחו על ספסל אחר, מה שאין כן בכירה). ומסיק שראוי להחמיר בזה.
⤶ בית יוסף: משמע שודאי אסור להחזיר את הרגל למקומה גם באופן רפוי, שמא יבוא לתקוע, כיוון שהדרך לתקוע בספסלים.
☜ שו"ע: אסור להחזיר את רגל הספסל[1]* (אפילו באופן רפוי (משנ"ב)), ואפילו לסמוך אותו על ספסל אחר יש שאוסרים. רמ"א (בסימן שח): פסק לאיסור.
אם ישב עליו כבר מערב שבת פעם אחת מותר לסומכו על ספסל אחר ולא חוששים שמא יבוא לידי תקיעה (רמ"א בסימן שח).
בסימן שח הרמ"א אוסר לטלטל ספסל שנשמטה אחת מרגליו. והעיר שם המשנ"ב שאם הרגל נשברה ואי אפשר לחברה לספסל בשבת, אין איסור לטלטל את הספסל. ועוד העיר בשם האליה רבה שמותר לשבת על הספסל בלי לטלטלו.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ * בהליכות עולם כתב (ד, עמוד רסג) שמותר להחזיר זכוכית של משקפיים באופן רפוי, כיוון שאין חשש שמא יתקע, משום שחושש לשבור את הזכוכית. ואין לאסור שמר יהדק את הבורג כי איו גוזרים גזירות חדשות (ואף אם יהדק יש מ"ד שאין בנין בכלים) ולדינא ראוי להחמיר בזה שלא להחזיר אפילו ברפיון וללא הידוק הבורג, אם לא במקום צורך גדול. ועל ידי גוי מותר.