תחית המתים

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תחיית המתים זוהי אמונה ומסורת יהודית שבזמן שיבוא הקץ (הגאולה) חלק מהמתים יחזרו בגויהותיהם להיות חיים. אף על פי שאיזכור זה איננו מופיע במפורש בתורה , חכמינו זיכרונם לברכה מצאו רמזים רבים בתנ"ך המעידים על כך, ואמרו על מי שאיננו מאמין בתחיית המתים שאין לו חלק לעולם הבא. אך לדעת ר' סעדיה גאון בספרו האמונות והדעות ישנו איזכור מפורש לכך::”רְאוּ עַתָּה כִּי אֲנִי אֲנִי הוּא... אֲנִי אָמִית וַאֲחַיֶּה, מָחַצְתִּי וַאֲנִי אֶרְפָּא וְאֵין מִיָּדִי מַצִּיל” (חתימת שירת האזינו, ספר דברים, פרק ל"ב, פסוק ל"ט).

ברם, לדעת הרמב"ם המילה "אחיה" אינה מתייחסת לתחייה ממוות אלא להמשך של החיים ולכן אין בתורה כל אזכור לתחיית המתים, אלא מקור אמונה זו הוא בדברי ספר דניאל בלבד: ”וְרַבִּים מִיְּשֵׁנֵי אַדְמַת עָפָר יָקִיצוּ, אֵלֶּה לְחַיֵּי עוֹלָם וְאֵלֶּה לַחֲרָפוֹת לְדִרְאוֹן עוֹלָם. וְאַתָּה לֵךְ לַקֵּץ וְתָנוּחַ וְתַעֲמֹד לְגֹרָלְךָ לְקֵץ הַיָּמִין” (ספר דניאל, פרק י"ב, פסוק ב') הסיבה לכך, לדעתו, היא חינוכית-דידקטית – דור מקבלי התורה היה שקוע באמונת ה"צאבה", הכופרת באפשרות של עשיית נסים גלויים על ידי כוח עליון הגובר על מערכת הטבע, על כן המתין האלוהים, ובישר על האמונה בתחיית המתים רק על ידי הנביאים המאוחרים, בתקופה שכבר לא הטילו ספק באפשרות של נס על טבעי[2].

על השאלות הרבות הכרוככות בתיית המתים, כגון האם כולם יחזרו לחיים? איך בדיק זה יקרה? דנים בכך בפרק חלק בבמסכת סנהדרין , העוסקת בעניני משיח ותחיית המתים.\

למה אתה מחכה ? רוץ ללמוד גמרא!