נושא בדף שאלות:ר"ן:שבת יח ב

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בעניין רחיצה ביו”ט במים שהוחמו מערב יו”ט

2
Hoki (שיחהתרומות)

שלום הרב! אשמח לעזרה בהבנת הר”ן על מס’ שבת (על דף מ. ד”ה “ולעניין יו”ט”) בעניין רחיצה ביו”ט במים שהוחמו מערב יו”ט הביא מחלוקת הרי”ף ותוס’ האם מותר כל כל גופו בבת אחת או איבר איבר. ובשתי שורות האחרונות הוא כותב “וכיוון דלא גמרינן בהא מילתא קולא לית לן לאקולי בה” ולכאורה לפי תיקון זה של הב”ח {‘ו’כיוון ולא ‘ד’כיוון} משמע שזה שהשורה הזו היא דעתו ומסקנו של הר”ן במחלוקת תוס’ והרי”ף והכריע כדברי התוס’ לעומת זאת הסתכלתי בדבריו על במס’ ביצה (כא:) שגם הביא את אותו מחלוקת זו אך סיים שם שלעניין הלכה ראוי לסמוך על סברת הגאונים(כלומר סברת הרי”ף שהביא בשם גאון). אזי לכאורה סתירה בדברי הר”ן? אשמח מאוד לעזרה!!!

נ.ב. - אולי אפשר לומר שחזר בו? (כלומר שאת פירושו כתב קודם על מס’ שבת ואח”כ על ביצה וכו’) כי גם עפ”י ה”שלטי גיבורים” משמע שהר”ן סבר כשיטת התוס’.

לחיצה על "להגיב" מהווה את הסכמתך לתנאי השימוש של הוויקי הזה.
Hoki (שיחהתרומות)

בר"ן בפרק כירה יח, ב מובאת מחלוקת בין הרי"ף לבין התוספות. שכתב הרי"ף (ביצה יא, א) בשם גאון ששרי לרחוץ כל גופו בחמין שהוחמו מערב יו"ט, משום שגזרו רק בשבת, שחימום בו דאורייתא, אבל ביו"ט שחימום מדאורייתא שרי – לא גזרו (הסבר הר"ן, ועיין בלשון הרי"ף שם). ואילו לדעת התוספות, שחימום מים ביו"ט לצורך רחיצה אסור מן התורה, גזרו חכמים שלא ירחץ גם בהוחם מערב יו"ט. כך לומד הר"ן בשיטת התוספות.

בסוף דבריו חזר והביא הר"ן את הדיעות, והכריע: "וכיון דלא גמרינן בהא מילתא קולא לית לן לאקולי בה". כך יש להבין לפי גרסת הב"ח, וכך למד בשלטי גיבורים. ויפה הקשית שבר"ן בביצה נפסק להיפך, כדעת הגאונים, שמותר לרחוץ ביו"ט במים שהוחמו מערב.

לכן נראה שאין לקבל שינוי זה של הב"ח, אלא יש לגרוס כבתחילה: "דכיון דלא גמרינן בהא מילתא קולא לית לן לאקולי בה". וכוונת דבריו פשוטה, והיא המשכת ההסבר בשיטת התוספות בה עסק. שכיון שלא מצאנו היתר מפורש לרחיצה במים שהוחמו בערב יו"ט, אין לנו להקל, אלא להניח שכמו שגזרו חכמים בשבת, משום דהוי דאורייתא, ככה גם גזרו ביו"ט, שהרי גם שם חימום ביו"ט הוי דאורייתא. ולפי זה לא קשים דברי הר"ן על דבריו בביצה. וכן כתב הבית יוסף בפשיטות ששיטת הר"ן שמותר לרחוץ בהוחם מערב (עיין בית יוסף תקיא). ונראה שיותר טוב לדחות את גירסת הב"ח מאשר להעמיד שחזר בו הר"ן.

תגובה ל"בעניין רחיצה ביו”ט במים שהוחמו מערב יו”ט"