היברו-בוקס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(ח)
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''היברו-בוקס''' (תרגום מאנגלית: "ספרים עבריים" , Hebrew Books)
'''היברו-בוקס''' (באנגלית: Hebrew Books, תרגום מאנגלית: "ספרים עבריים") היא ספרייה דיגיטלית חינמית [[אינטרנט|מקוונת]] ל[[ספרות תורנית|ספרות יהודית-תורנית]]. האתר מכיל כ-55,000 ספרים וכתבי עת תורניים סרוקים{{הערה|נכון ל-2018. עדכון קבוע על מספר הספרים מתפרסם בדף הבית של המיזם. עדכונים שוטפים על ספרים חדשים שנסרקו מתפרסמים ב [http://blog.hebrewbooks.org בלוג האתר]}}, החל מראשית הדפוס ועד למחברים בני זמננו, רובם בעברית. הספרים ניתנים לצפייה, להורדה ולחיפוש טקסטואלי בתוכן הספר. האתר נגיש בשפות עברית ואנגלית.
היא ספרייה דיגיטלית חינמית [[אינטרנט|מקוונת]] ל[[ספרות תורנית|ספרות יהודית-תורנית]]. האתר מכיל כ-55,000 ספרים וכתבי עת תורניים סרוקים{{הערה|נכון ל-2018. עדכון קבוע על מספר הספרים מתפרסם בדף הבית של המיזם. עדכונים שוטפים על ספרים חדשים שנסרקו מתפרסמים ב [http://blog.hebrewbooks.org בלוג האתר]}}, החל מראשית הדפוס ועד למחברים בני זמננו, רובם בעברית. הספרים ניתנים לצפייה, להורדה ולחיפוש טקסטואלי בתוכן הספר. האתר נגיש בשפות עברית ואנגלית.


מטרתו הראשונית של המיזם הייתה לשמר את [[ספרות תורנית|הספרים והחיבורים התורניים]] של [[יהדות ארצות הברית]], אשר חלקם חדלו להיות זמינים. בהמשך, התרחבה מטרת המיזם וכיום שואפת האגודה להנגיש את כל ספרי הקודש העבריים, במטרה "להחיות את זכרם של החיבורים הרבים שנכתבו במהלך השנים ולמרבה הצער נשתכחו ונזנחו, וכמו כן לעשות את עולם הספר התורני לנגיש וזמין לכל דורש ללא תמורה"{{הערה|[http://www.hebrewbooks.org/about על המפעל], באתר המיזם}}.
מטרתו הראשונית של המיזם הייתה לשמר את [[ספרות תורנית|הספרים והחיבורים התורניים]] של [[יהדות ארצות הברית]], אשר חלקם חדלו להיות זמינים. בהמשך, התרחבה מטרת המיזם וכיום שואפת האגודה להנגיש את כל ספרי הקודש העבריים, במטרה "להחיות את זכרם של החיבורים הרבים שנכתבו במהלך השנים ולמרבה הצער נשתכחו ונזנחו, וכמו כן לעשות את עולם הספר התורני לנגיש וזמין לכל דורש ללא תמורה"{{הערה|[http://www.hebrewbooks.org/about על המפעל], באתר המיזם}}.

גרסה מ־20:38, 27 ביוני 2018

היברו-בוקס (באנגלית: Hebrew Books, תרגום מאנגלית: "ספרים עבריים") היא ספרייה דיגיטלית חינמית מקוונת לספרות יהודית-תורנית. האתר מכיל כ-55,000 ספרים וכתבי עת תורניים סרוקים‏[1], החל מראשית הדפוס ועד למחברים בני זמננו, רובם בעברית. הספרים ניתנים לצפייה, להורדה ולחיפוש טקסטואלי בתוכן הספר. האתר נגיש בשפות עברית ואנגלית.

מטרתו הראשונית של המיזם הייתה לשמר את הספרים והחיבורים התורניים של יהדות ארצות הברית, אשר חלקם חדלו להיות זמינים. בהמשך, התרחבה מטרת המיזם וכיום שואפת האגודה להנגיש את כל ספרי הקודש העבריים, במטרה "להחיות את זכרם של החיבורים הרבים שנכתבו במהלך השנים ולמרבה הצער נשתכחו ונזנחו, וכמו כן לעשות את עולם הספר התורני לנגיש וזמין לכל דורש ללא תמורה"‏[2].

מקורות האוספים

המיזם נוסד על ידי חיים רוזנברג, חסיד חב"ד המתגורר בברוקלין שבניו יורק, מייסד האגודה לשימור ספרים עבריים (The Society for Preservation of Hebrew Books). במסגרת אגודה זו איתר רוזנברג ספרים תורניים רבים שחוברו בארצות הברית, סרק והעלה אותם לאתר האינטרנט להורדה בפורמט PDF. בראשית 2001 הוצעו באתר 60 ספרים‏[3]. בדצמבר 2006 הושק פורמט האתר הנוכחי, ובו הוצעו 11,000 ספרים‏[4].

בהמשך נוספו לאתר 15,000 ספרים מאוסף ספריית חב"ד בניו יורק, 150 אינקונבולות (דפוסי עריסה) מאוסף בית המדרש לרבנים באמריקה, וספרים מאוסף YIVO שבמנהטן‏[5]. 1780 ספרים נסרקו מאוסף ספרים עתיקים השייך לחיים אלעזר רייך מברוקלין‏[6] וכן נסרקו ספרים מאוסף פרידברג-ריזמן, המכיל יותר מ-15,000 ספרים‏[7].

המיזם מאפשר העלאה של ספרים סרוקים על ידי הציבור ומחברי הספרים עצמם‏[8]. צוות האתר מונה כעשרה עובדים. בנוסף, מאות מחברים ואחרים העלו ספרים שסרקו בעצמם.

אופי הספרייה

הספרייה מכילה בעיקר ספרים תורניים, וכלולים בה גם חיבורים היסטוריים וספרים אחרים מארון הספרים היהודי. רוב הספרים בה כתובים עברית, ומיעוטם בשפות יהודיות, אחרות הנכתבות באותיות עבריות (בעיקר יידיש). כמו כן ישנם ספרים באנגלית‏[9] ובשפות נוספות.

תשעים אחוז מהספרים במאגר נדפסו לפני למעלה ממאה שנה, בהם ספרים מראשית הדפוס, משנת 1492 והלאה. קיימים באתר גם ספרים רבים בני זמננו. ספרים אלו אינם נסרקים על ידי צוות האתר אלא נשלחים על ידי הגולשים.

כתבי יד

בנובמבר 2010 פתח המיזם אתר מיוחד, hebrewmanuscripts.org, שבו סריקות של כתבי יד. בפתיחה היו באתר כאלף כתבי יד מאוסף בית המדרש לרבנים באמריקה. בהמשך נוספו כתבי יד מספריית היברו יוניון קולג'.

אפשרויות השימוש בספרייה

הספרים ניתנים הן לצפייה מקוונת בדפדפן והן להורדה כקובצי PDF, של הספר בשלמותו או של עמוד בודד, וללא תשלום (אך לשימוש אישי בלבד‏[10]).

הספרים מעובדים בטכנולוגיית זיהוי תווים אופטי שפיתחה החברה הישראלית ליגטורה (Ligature) מאונדקסים באמצעות טכנולוגיה שפיתחה חברת dtSearch, ובדרך זו ניתן לערוך בהם חיפוש טקסטואלי מלא וכן להמירם לטקסט רגיל. לכל ספר נלווה תיאור ביבליוגרפי קצר בעברית ובאנגלית, וקישור לקטלוג המאוחד של הספריות בישראל, ה-ULI, ולקטלוג העולמי המאוחד "worldCat" של ה-OCLC‏[11].

באתר קיימים מדריכים לשימוש בעברית, יידיש ואנגלית. מקלדת וירטואלית עברית הנפתחת לצד שדה החיפוש מאפשרת להקליד טקסט עברי ללא צורך בהתקנת מקלדת מתאימה, ותצוגה מקדימה מציגה את שער הספר עם רפרוף עכבר על רשימת התוצאות.

עיון בספרות מקור

המיזם מציע עיון בתלמוד הבבלי[12] ובמשנה תורה לרמב"ם, כמו גם בשלל פרשנים שלהם. משנה תורה זמין בטקסט מלא והתלמוד הבבלי וחלק ממפרשיו זמינים הן בטקסט מלא, והן בגרסה סרוקה של מהדורת וגשל, הכוללת זיהוי טקסט מלא. החל מספטמבר 2013, בגירסת הבטא, זמינים לעיון באתר (אך לא להורדה) טור ושולחן ערוך במהדורת "שולחן מלכים".

פרויקט הרמב"ם

הפרויקט מגיש טקסט מוקלד של ספרי משנה תורה לרמב"ם עם ליקוט טקסט מוקלד ממאות מקורות המבארים את דבריו. כל הפרשנים סודרו לפי דברי הרמב"ם, כך שבבחירת הלכה מסוימת מדברי הרמב"ם מוצגים רשימת קישורים לפרשנים וספרי הלכה שהתייחסו לדבריו. הקלקה על קישור מציגה את דברי הפרשן. כמחצית הפירושים שנאספו נלקחו מעשרים כרכי הסדרה המודפסת "מפרשי היד החזקה".

ראו גם

הערות שוליים

הערות שוליים

  1. נכון ל-2018. עדכון קבוע על מספר הספרים מתפרסם בדף הבית של המיזם. עדכונים שוטפים על ספרים חדשים שנסרקו מתפרסמים ב בלוג האתר
  2. על המפעל, באתר המיזם
  3. גרסת האתר מינואר 2001 באתר ארכיון האינטרנט. ראו את רשימת הספרים
  4. ראו גם את גירסת האתר מדצמבר 2006 באתר ארכיון האינטרנט
  5. תבנית:Ynet
  6. הודעה על סריקת האוסף בבלוג הרשמי של hebrewbooks. לרשימת הספרים ראו כאן
  7. Ancient Hebrew collections preserved,‏ 22 באפריל 2008. תבנית:אנגלית
  8. דף העלאה
  9. 360 ספרים, נכון ל-2012, ראו רשימה מלאה כאן.
  10. דף תנאי השימוש באתר HebrewBooks
  11. http://blog.hebrewbooks.org/2010/06/hebrewbooksorg-receives-oclcs-milestone.html
  12. הודעה על השירות בבלוג הרשמי של hebrewbooks, יוני 2009.