פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שז ה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
 
מ (Try fix category tree)
תגית: ריקון
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אורח חיים שז ה|שולחן-ערוך-אורח-חיים|שז|ה}}


== סעיף ה | אמירה לגוי לצורך מצווה או חולה ==
<blockquote>הגמרא בעירובין אומרת (סז:) שמותר לומר לגוי להביא מים חמים דרך חצר שלא עירבו בה כדי שיוכלו למול תינוק בשבת. כמו כן הגמרא בגיטין אומרת (ח:) שמותר לומר לגוי לכתוב שטר מכירה על שדה בשבת משום ישוב ארץ ישראל.
הגמרא בשבת אומרת (קל.) שמותר לומר לגוי לעשות מלאכות בשביל חולה שאין בו סכנה.
</blockquote>
◄ '''תוספות, סמ&quot;ג, רמב&quot;ן, רשב&quot;א וטור''' (עיין סימן שלח')''':''' רק לצורך מילה, ארץ ישראל או מקום חולי גמור התירו (ונחלקו האם התירו אף באיסור תורה<ref>עיין בבית יוסף שהביא שלדעת התוספות רק איסורי דרבנן הותרו לאותן המצוות. אומנם השו&quot;ע בסימן שו, יא פוסק להתיר איסור דאורייתא לקניית בית בא&quot;י, והרמ&quot;א שם התיר רק באיסור דרבנן (כתיבה בלע&quot;ז) ועיין שם בביה&quot;ל שדחה שיטה זו באריכות. וע&quot;ש בהערה על דבריו.</ref>).
◄ '''גאונים, רמב&quot;ם וראבי&quot;ה'''<ref>הראבי&quot;ה מתיר אף באיסורי תורה אם היהודי היה יכול לעשות בעצמו באיזה שהוא אופן את המלאכה. ועיין בסימן שכה סעיף י ברמ&quot;א שר&quot;ת הקל בזה בדיעבד, ולהלכה האחרונים לא קבלו היתר בזה כמעט, ע&quot;ש במשנ&quot;ב.</ref>''':''' שבות דשבות מותרת בכל המצוות (ולמדו מכך שלצורך מילה מותר). וכן אם יש שם מקצת חולי או צורך הרבה '''(רמב&quot;ם)'''.
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' מותר לומר לגוי לעשות איסור שבות<ref>עיין לקמן שיש בזה מחלוקת ראשונים.</ref> לכל המצוות או לצורך חולה במקצת<ref>נקט '''חולה במקצת''' כדי להשמיע שיש דעה (בסימן שכח, יז) שמתירה במקום חולי גמור אפילו שבות ממש. וע&quot;ש במשנ&quot;ב ובמה שהערנו שם.</ref>, או לצורך הרבה<ref><sup>*</sup> ואם שבות דשבות מותרת על ידי יהודי או לא, עיין לוית חן לה, שהביא דעות הפוסקים האחרונים בזה. וסיים שלדינא אפשר להקל בזה. (אמנם בפה&quot;ל (פרק ט) כתב שהיתר זה שייך רק במקום נדיר של צורך ודחק). ויש לדעת שגם הביה&quot;ל (שמט, ד&quot;ה ואפילו בכרמלית) הקל בשבות דשבות על ידי ישראל במקום מצווה.</ref><sup>*</sup>, ויש אוסרין.
⤶ הלכה כדעה ראשונה '''(אליה רבה).'''
</blockquote>
◄ '''עיטור ובה&quot;ג (בה&quot;ג מתיר רק לצורך מילה):''' מותר בכל המצוות, גם איסורי תורה<ref>בסימן רעו כותב המשנ&quot;ב ס&quot;ק כה, שסומכים על בעל העיטור במקום מצווה של רבים (היינו בשעת הדחק) כגון שנקרע העירוב ויש מכשול לרבים בזה.</ref>.
<blockquote>☜ כך פוסק '''רמ&quot;א''' (רעו, ב לצורך גדול, והאחרונים חלקו ע&quot;ש).
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>'''מהו צורך הרבה: '''</p></blockquote></li></ol>
<blockquote>◄ '''למג&quot;א (וכך נראה מהמשנ&quot;ב בס&quot;ק סח):''' כל מקום הפסד גדול מותר<ref>וכן הסכימו עוד אחרונים, עיין בבן איש חי (שנה ב, פרשת וישלח, יז).</ref>.
◄ '''לאליה רבה:''' רק מקום צער הגוף מותר.
</blockquote>
<ol start="2">
<li><blockquote><p>'''מצטער:''' כנזכר, הרמב&quot;ם התיר אמירה לגוי באיסור דרבנן במקום מצטער. בסימן רעו, ה, השו&quot;ע פסק שמותר לומר לגוי להדליק מדורה במקום הקור, כיוון שכולם חולים אצל הקור. נחלקו האחרונים האם השו&quot;ע יתיר אמירה לגוי באיסורי תורה לצורך מצטער:</p></blockquote></li></ol>
<blockquote>◄ '''מג&quot;א:''' שו&quot;ע פסק כאן להתיר רק איסורי דרבנן במקום מצטער, ולא איסורי תורה. והתיר רק במקום חולי ממש.
◄ '''גר&quot;א:''' אפילו במקום מצטער התיר לומר לגוי לעשות איסורי תורה<ref>נראה מדברי המשנ&quot;ב כאן שהביא את מחלוקת המג&quot;א והאליה רבה לגבי צורך הרבה, שאפילו צער הגוף לא הותר בו אלא איסורי דרבנן ולא איסורי תורה, וכדעת המג&quot;א.</ref>.
</blockquote>
<ol start="3">
<li><blockquote><p>אין לדמות ענייני השבותים זה לזה, ואין להתיר אלא מה שהתירו חכמים בפירוש, שהרי במקום מילה לא התירו חכמים אמירה באיסור תורה, ולצורך קניית בית בארץ ישראל התירו '''(משנ&quot;ב).'''</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>◄ '''לעבודת הגרשוני:''' איסור אמירה לגוי שייך גם אם אומר לגוי שיאמר לגוי אחר.</p></blockquote></li></ol>
<blockquote>◄ '''לחוות יאיר:''' אפשר להקל בזה.
</blockquote>
☜ המשנ&quot;ב מקל במקום הפסד גדול '''(ע&quot;פ ספר החיים)'''.
<ol start="5">
<li><blockquote><p>בסימן שלא, פסק '''המג&quot;א''' להקל לבקש מגוי עבור מצות מילה אפילו באיסורי תורה כשאי אפשר בעניין אחר (והביאו המשנ&quot;ב שם).</p></blockquote></li></ol>
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]

גרסה מ־18:48, 22 בדצמבר 2020