צ׳יטה די קאסטלו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:Ibartenura.jpg|left|thumb|250px| מתוך מאמרו של אריאל טואף]]
'''צ'יטה די קאסטלו''' (Città di Castello)  היא עיר בנפת פרוג'ה, בצפון מחוז אומבריה. היא בנויה בשיפולי הרי האפנינים במישור המוצף אדמת סחף,  בו זורם נהר הטיבר. העיר נמצאת 46 ק"מ צפונית מ[[פרוג'ה]].
'''צ'יטה די קאסטלו''' (Città di Castello)  היא עיר בנפת פרוג'ה, בצפון מחוז אומבריה. היא בנויה בשיפולי הרי האפנינים במישור המוצף אדמת סחף,  בו זורם נהר הטיבר. העיר נמצאת 46 ק"מ צפונית מ[[פרוג'ה]].



גרסה מ־23:55, 12 באפריל 2009

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: קובץ חסר
מתוך מאמרו של אריאל טואף

צ'יטה די קאסטלו (Città di Castello) היא עיר בנפת פרוג'ה, בצפון מחוז אומבריה. היא בנויה בשיפולי הרי האפנינים במישור המוצף אדמת סחף, בו זורם נהר הטיבר. העיר נמצאת 46 ק"מ צפונית מפרוג'ה.

פרופ' אריאל טואף מאוניברסיטת בר-אילן, סקר את חייו של רבי עובדיה מברטנורא במאמרו ידיעות חדשות על חיי ר' עובדיה מברטנורא באיטליה. בו הוא מתאר חיי היהודים בעיר בימי הביניים. לאחר מברטנורא עזב את עיר Batinoro , ממנה בא שמו, הגיע לעיר צ׳יטה די קאסטלו. באיגרותיו מארץ ישראל הוא כתב:" כאשר כליתי מעשי בארץ מכורותי בעיר קאשטילו בתשעה לחודש כסלו רמ"ו (9 נובמבר 1485) עברתי ברומא..."

טואף כתב כי במאה ה-15 הייתה העיר חלק מ"מדינת האפיפיור". יהודים הגיעו לעיר, לאחר שכבר היו במרכזים אחרים באומבריה: פרוג'ה, טרני (Terni), פוליניו (Foligno), וספולטו (Spoleto), שבהם הייתה נוכחות יהודית כבר מאה שנה קודם.

באמצע המאה ה-15 היו שבע משפחות של בנקאיים יהודים בעיר. טואף סבור כי מספרם הגיע לכחמישים. היה להם בית כנסת ברובע סאן אג'ידיו , בביתם של האחים יצחק, שלמה ויקותיאל, הבנים של הרופא שלמה בן משולם בּ‏וֹ‏נָ‏ו‏ונטורה . לקהילה היה גם בית קברות. בשל מגיפה שפרצה באזור בית הכנסת בעיר, היהודים הורשו להקים בית כנסת נוסף בבית הבנקאי משולם בן-יהודה בּ‏וֹ‏נָ‏ו‏ונטורה ברובע שער סנטה מריה. שני בתי הכנסת פעלו לפחות עד 1569.

העיר הייתה למרכז יהודי חשוב באומבריה לאחר שבפרוג'ה עיסקי ההלוואות הועברו ליידי מוסדות נוצריים. מסקנתו של החוקר היא כי בסוף המאה ה-16 מנתה העיר כבר 150 יהודים - מרכז בעל סדר גודל חשוב יחסית לקהילות אחרות. בשנת 1459 נחתם בין שליטי העיר לבין יהודיה הסכם "קונדוטה" , לפיו הוענקו להם תנאים מיוחדים, כולל הזכות לא לפתוח עסקים בשבת, אספקת בשר כשר לרכוש מקרקעין.

בראש החוזה מופיעים שמות הבנקאיים ובינהם רבי עובדיה מברטנורא, המופיע בראש הרשימה.