חמאה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (למאי נ"מ? העביר את הדף כשרות חמאה מגוי ל־חמאה בלי להשאיר הפניה: השם "כשרות חמאה מגוי" איננו מוצלח (לדעתי))
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{להשלים|כל הערך=כן|סיבה=מתעסק רק בדין חמאת נכרי, ולא בשאר דיני החמאה ואזכוריה בתורה ובדברי חז"ל}}


== הגדרה ==
== חמאת נכרי ==
חמאה היא מוצר מיוחד אשר נאמר עליו ע"י חלק מהפוסקים שלא חלה עליו גזירת חלב גוי.
הסיבה היא כיוון שגזירת חלב גוי נאמרה רק על חלב ממש שגוי חלב אותו, וכן לדעת חלק מהפוסקים  על אבקת חלב שהיא תוצר לוואי של החלב, אך גבינות וחמאה שהן מתגבנות(מתקשות)כיוון שחלב טמא לא יכול להתגבן, יוצא מכאן שאין חשש שבגבינות והחמאה יכנס חלב גוי.
ישנן סיבות אחרות שבגינן ישנם פוסקים שאוסרים לאכול גבינות שנעשו ע"י גויים, אך לגבי חמאה קיים קונצנזוס שהיא מותרת,גם בה ישנם שאוסרים על עצמם מתוך הידור.


<ref>הערת שוליים</ref>
חמאה היא מוצר מיוחד אשר נאמר עליו ע"י חלק מהפוסקים{{דרוש מקור}} שלא חלה עליו גזירת [[חלב גוי]], וזאת מכיוון שגזירת חלב גוי נאמרה רק על חלב ממש (וכן לדעת חלק מהפוסקים{{דרוש מקור}} על [[אבקת חלב נכרי|אבקת חלב]] שהיא תוצר לוואי של החלב<ref>יש לציין, שלדעת הרצ"פ פרנק{{דרוש מקור}}, אבקת חלב עכו"ם מותרת, כיון שהגזירה אמורה על חלב במתכונתו ולא על אבקה. אך נראה{{דרוש מקור}} שגם לדעת בעל הר-צבי, שהתיר אבקת חלב נכרי, וכתב שאינה בכלל הגזירה, היינו רק בשעת הצורך, אך במצבים אחרים אף לדעתו יש מקום להחמיר, לפחות מצד ה[[מנהג]]{{דרוש מקור}}.</ref>), אך גבינות וחמאה שהן מתגבנות (- מתקשות), אין בהם חשש תערובת חלב בהמה טמאה, היות וחלב טמא לא יכול להתגבן{{דרוש מקור}}.
לדעת הרצ"פ בהר-צבי, שאבקת חלב עכו"ם מותרת, כיון שהגזירה אמורה על חלב במתכונתו ולא על אבקה.
 
<ref>הערת שוליים</ref>
נפסק בשולחן ערוך {{מקור|שולחן ערוך יו"ד קטו, ג|כן}}: {{ציטוטון|החמאה של גוי - אין מוחין לאנשי המקום שנוהגים בו היתר. ואם רוב בני המקום נוהגים איסור - אין לשנות. ובמקום שאין מנהג - אם בשלה עד שהלכו צחצוחי החלב, מותרת.}}
נראה, שגם לדעת בעל הר-צבי, שהתיר אבקת חלב נכרי, וכתב שאינה בכלל הגזירה, היינו רק בשעת הצורך.
 
<ref>הערת שוליים</ref>
ישנן סיבות אחרות שבגינן ישנם פוסקים האוסרים לאכול גבינות שנעשו ע"י גויים{{דרוש מקור}}, אך לגבי חמאה קיים קונצנזוס שהיא מותרת{{דרוש מקור}}, אך גם בה ישנם שאוסרים על עצמם מתוך הידור{{דרוש מקור}}.
נראה שאף לדעתו יש מקום להחמיר, לפחות מצד המנהג והנה בחמאה נפסק בשו"ע (יו"ד קטו,ג): "החמאה של עכו"ם - אין מוחין לאנשי המקום שנוהגים בו היתר. ואם רוב בני המקום נוהגים איסור - אין לשנות. ובמקום שאין מנהג - אם בשלה עד שהלכו צחצוחי החלב, מותרת".
 
{{הערות שוליים|טורים=כן}}
 
[[קטגוריה: איסור והיתר]]
[[קטגוריה מאכלים]]

גרסה מ־05:29, 2 בינואר 2013

Nuvola apps kcmpartitions.png יש להשלים ערך זה
ערך זה עשוי להיראות מלא ומפורט, אך הוא אינו שלם, ועדיין חסר בו תוכן מהותי. הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. ראו פירוט בדף השיחה.

חמאת נכרי

חמאה היא מוצר מיוחד אשר נאמר עליו ע"י חלק מהפוסקים(דרוש מקור) שלא חלה עליו גזירת חלב גוי, וזאת מכיוון שגזירת חלב גוי נאמרה רק על חלב ממש (וכן לדעת חלק מהפוסקים(דרוש מקור) על אבקת חלב שהיא תוצר לוואי של החלב[1]), אך גבינות וחמאה שהן מתגבנות (- מתקשות), אין בהם חשש תערובת חלב בהמה טמאה, היות וחלב טמא לא יכול להתגבן(דרוש מקור).

נפסק בשולחן ערוך (שולחן ערוך יו"ד קטו, ג): "החמאה של גוי - אין מוחין לאנשי המקום שנוהגים בו היתר. ואם רוב בני המקום נוהגים איסור - אין לשנות. ובמקום שאין מנהג - אם בשלה עד שהלכו צחצוחי החלב, מותרת."

ישנן סיבות אחרות שבגינן ישנם פוסקים האוסרים לאכול גבינות שנעשו ע"י גויים(דרוש מקור), אך לגבי חמאה קיים קונצנזוס שהיא מותרת(דרוש מקור), אך גם בה ישנם שאוסרים על עצמם מתוך הידור(דרוש מקור).

הערות שוליים

  1. יש לציין, שלדעת הרצ"פ פרנק(דרוש מקור), אבקת חלב עכו"ם מותרת, כיון שהגזירה אמורה על חלב במתכונתו ולא על אבקה. אך נראה(דרוש מקור) שגם לדעת בעל הר-צבי, שהתיר אבקת חלב נכרי, וכתב שאינה בכלל הגזירה, היינו רק בשעת הצורך, אך במצבים אחרים אף לדעתו יש מקום להחמיר, לפחות מצד המנהג(דרוש מקור).

קטגוריה מאכלים