פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר כט ח: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(סיכום הפוסקים העוסקים בסעיף)
 
מ (Updated article link)
 
(3 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 3: שורה 3:
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
[[קטגוריה:שולחן ערוך]]
סעיף ח - נתינה שלו ואמירה שלה
סעיף ח - חילוקי דעות על סכום הקידושין


מסקנת הגמרא שם שבנתן הוא ואמרה היא זה ספק, וחוששים מדרבנן.
ה[[תוספתא]] בקידושין (ב, ט) מביאה שאם האיש אמר שרצונו לקדש אותה במאה, האשה השיבה שמוכנה להתקדש רק במאתיים, כל אחד הלך לביתו ולאחר זמן הוא קידש אותה - אם האיש בא וקידש אותה, צריך לתת לה מאתיים. אם האשה באה אל האיש כדי להתקדש לו, מספיק שייתן מאה.  


[[רא"ש]], [[טור]] ו[[שו"ע]]: בנתן הוא ואמרה היא ספק קידושין. אם היו עסוקים בענייני קידושיה מקודשת, כי אז אפילו אם לא היה שום דיבור הייתה מקודשת, והדיבור שלה לא גרוע יותר משתיקה.
ה[[ר"ן]] ביאר שהמציאות היא שאמר שיתן לה דינר ולאחר זמן ישלים למנה, והיא אמרה שישלים למאתיים. כשקידש אותה נתן דינר, וכעת צריך לקבוע האם צריך להשלים למנה או למאתיים.


[[רמ"ה]], [[רבינו ירוחם]], [[טור]] ו[[שו"ע]]: אם הבעל השיב 'הן' בשעת הנתינה, מקודשת גם אם לא עסקו בענייני קידושיה .
כדברי התוספתא פסקו ה[[רי"ף]], ה[[רא"ש]] וה[[רמב"ם]].  


☜ [[טור]] ו[[שו"ע]]: במקרה של חילוקי דעות, אם האיש תבע את האישה משלם לה כדבריה, ואם האשה תבעה את האיש מספיק שיתן לה כפי שהוא אמר.


⦿ ספק מדאורייתא או מדרבנן?
⤶ [[ב"ש]]: אם שני הצדדים הסכימו על סכום, לאחר זמן אחד הצדדים שינה את הסכום לטובתו והשני תבעו להינשא - אין בכך ראיה שהסכים לסכום המאוחר יותר, כי דעתו על ההסכמה הראשונה.


◄ [[רמב"ם]], [[סמ"ג]], [[טור]] ו[[שו"ע]]: הספק מדאורייתא.
==סעיף ח==


◄ [[רי"ף]], [[רא"ש]], [[רבינו ירוחם]] ו[[ר"ן]]: הספק מדרבנן בלבד.
האומר לאשה: התקדשי לי בדינר זה ע"מ שאשלים ליך מנה, והיא אומרת: על מנת שתשלים לי ר', והלך זה לביתו וזו לביתה ולא הסכימו ביניהם, ואח"כ תבעו זה את זה, וקדשו, ונתן לה הדינר, אם האיש תבע את האשה, יעשו דברי האשה וישלם לה ר'; ואם האשה תבעה את האיש, יעשו דברי האיש, ולא ישלים אלא מנה (תוספתא,רי"ף,רמב"ם,רא"ש).


[[פת"ש]]: נפק"מ בין הדעות כששניים קידשו אותה באופן הזה. לרמב"ם צריכה גט מהראשון בלבד, ואילו לרי"ף צריכה גט גם מהשני כי סיבת הגזרה קיימת בשניהם.
'''מתוך הספר יאיר השולחן''', אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, [https://www.yeshiva.org.il/Article/3873 לפרטים ורכישה].
[[קטגוריה:יאיר_השולחן_אבן_העזר]]

גרסה אחרונה מ־12:45, 19 במאי 2019


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר כט ח סעיף ח - חילוקי דעות על סכום הקידושין

התוספתא בקידושין (ב, ט) מביאה שאם האיש אמר שרצונו לקדש אותה במאה, האשה השיבה שמוכנה להתקדש רק במאתיים, כל אחד הלך לביתו ולאחר זמן הוא קידש אותה - אם האיש בא וקידש אותה, צריך לתת לה מאתיים. אם האשה באה אל האיש כדי להתקדש לו, מספיק שייתן מאה.

הר"ן ביאר שהמציאות היא שאמר שיתן לה דינר ולאחר זמן ישלים למנה, והיא אמרה שישלים למאתיים. כשקידש אותה נתן דינר, וכעת צריך לקבוע האם צריך להשלים למנה או למאתיים.

כדברי התוספתא פסקו הרי"ף, הרא"ש והרמב"ם.

טור ושו"ע: במקרה של חילוקי דעות, אם האיש תבע את האישה משלם לה כדבריה, ואם האשה תבעה את האיש מספיק שיתן לה כפי שהוא אמר.

ב"ש: אם שני הצדדים הסכימו על סכום, לאחר זמן אחד הצדדים שינה את הסכום לטובתו והשני תבעו להינשא - אין בכך ראיה שהסכים לסכום המאוחר יותר, כי דעתו על ההסכמה הראשונה.

סעיף ח[עריכה]

האומר לאשה: התקדשי לי בדינר זה ע"מ שאשלים ליך מנה, והיא אומרת: על מנת שתשלים לי ר', והלך זה לביתו וזו לביתה ולא הסכימו ביניהם, ואח"כ תבעו זה את זה, וקדשו, ונתן לה הדינר, אם האיש תבע את האשה, יעשו דברי האשה וישלם לה ר'; ואם האשה תבעה את האיש, יעשו דברי האיש, ולא ישלים אלא מנה (תוספתא,רי"ף,רמב"ם,רא"ש).

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.