בתים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שינוי שם הקטגוריה מ:"תורנית מרוכזת" ל"אנציקלופדיה תורנית מרוכזת")
מ (טיפול בסוגריים מיותרים בתבנית:מקור)
 
(5 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
שם כולל לבתי התפילין של יד ושל ראש, בלי הפרשיות ובלי הרצועות. הבתים עשויים מעור מעובד של בהמה טהורה. יש שלשה סוגי בתי תפילין בהתאם לסוג העור ואופן עשייתם: א. "תפילין גסות" - בתי התפילין עשויים מעור אחד עבה וחזק, הלקוח מבהמה גסה {{מקור|(בקר)}}; ב. "תפילין דקות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, שעליהן ציפוי מעור אחד, הלקוח מבהמה דקה {{מקור|(צאן)}}; ג. "תפילין פשוטות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, המודבקות ביחד. למעשה: התפילין המהודרות והמומלצות מלכתחילה הן התפילין הגסות.
שם כולל לבתי התפילין של יד ושל ראש, בלי הפרשיות ובלי הרצועות. הבתים עשויים מעור מעובד של בהמה טהורה. יש שלשה סוגי בתי תפילין בהתאם לסוג העור ואופן עשייתם: א. "תפילין גסות" - בתי התפילין עשויים מעור אחד עבה וחזק, הלקוח מבהמה גסה {{מקור|בקר|כן}}; ב. "תפילין דקות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, שעליהן ציפוי מעור אחד, הלקוח מבהמה דקה {{מקור|צאן|כן}}; ג. "תפילין פשוטות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, המודבקות ביחד. למעשה: התפילין המהודרות והמומלצות מלכתחילה הן התפילין הגסות.בבתים יש שלשה חלקים עיקריים: בית {{מקור|קציצה|כן}}, תיתורא ומעברתא. "בית של יד" הוא: בית אחד שלתוכו מוכנסות הפרשיות של יד. "בתים של ראש" הם: ארבעה בתים נפרדים הצמודים זה לזה, שלתוכם מוכנסות ארבע פרשיות של ראש, כל פרשה בבית נפרד. בין הבתים של ראש הצמודים זה לזה עוברים שלשה חריצים, כדי שתהיה ניכרת מבחוץ החלוקה לארבעה בתים.ה"תיתורא" היא: החלק שמתחת ל"בית" ושבולט סביבו. כאשר התיתורא פתוחה, ניתן להבחין בשני חלקים: א. "תיתורא עליונה" - החלק העליון של התיתורא הבולט מסביב לבית; ב. "תיתורא תחתונה" - החלק התחתון של התיתורא<ref>. במקורות נקראת רק התיתורא התחתונה "תיתורא". בארמית "תיתורא" פירושה "גשר", על שם שהתיתורא התחתונה מכסה את פתח הבית ונראית כעין דף של גשר.</ref>, גודלו כגודל התיתורא העליונה, מכסה וסוגר את פתח הבית<ref>. כדי שהתיתורא תהיה עבה וחזקה, מדביקים על התיתורא העליונה חתיכת עור ריבועית, החתוכה במרכזה בצורת ריבוע. את החתיכה הריבועית מוסיפים, כאשר עור התיתורא אינו עבה דיו, אך בבתים, שעור התיתורא שלהם עבה וחזק, אין מוסיפים את חתיכת העור הריבועית. בתים אלו נקראים "מיקשה", כי נעשו מחתיכת עור אחת בלי שום תוספת.</ref>.ה"מעברתא" היא: החלק הבולט מריבוע התיתורא. לאורך המעברתא עוברת תעלה חלולה, שדרכה מעבירים את הרצועה, ולכן נקרא חלק זה "מעברתא". בשני צידי המעברתא יש חתכים בצורת רבע עיגול, כדי שתהיה לתיתורא צורת ריבוע. במעברתא של יד, בצד ימין, יש חתך גדול יותר כדי שיהיה מקום להכניס בו את הקשר של יד<ref>. בתפילין של איטר החתך הגדול הוא בצד שמאל.</ref>.בדפנות הבתים של ראש ישנם שני סוגי "שין": א. בדופן הימנית של הבית {{מקור|מצד המניח|כן}} בולטת "שין" של שלשה ראשים; ב. בדופן השמאלית של הבית בולטת "שין" של ארבעה ראשים. בצורת ה"שין" יש מספר מנהגים לפי סוגי הכתב: א. כתב בית יוסף - מנהג האשכנזים; ב. כתב האר"י - מנהג החסידים; ג. כתב ספרדי - מנהג הספרדים והתימנים.בתיתורא מסביב יש שנים עשר חורים, שדרכם מעבירים את חוט התפירה. מחור לחור בגג התיתורא יש חריצים, אשר דרכם עובר חוט התפירה. החריצים אינם מאפשרים לחוט התפירה, העובר דרכם, לסטות לצדדים, ועל ידי כך נשמר היטב ריבוע התפירות. מלבד ריבוע התפירות, יש להקפיד גם על ריבוע הבית וריבוע התיתורא.
 
 
 
בבתים יש שלשה חלקים עיקריים: בית {{מקור|(קציצה)}}, תיתורא ומעברתא. "בית של יד" הוא: בית אחד שלתוכו מוכנסות הפרשיות של יד. "בתים של ראש" הם: ארבעה בתים נפרדים הצמודים זה לזה, שלתוכם מוכנסות ארבע פרשיות של ראש, כל פרשה בבית נפרד. בין הבתים של ראש הצמודים זה לזה עוברים שלשה חריצים, כדי שתהיה ניכרת מבחוץ החלוקה לארבעה בתים.
 
 
 
ה"תיתורא" היא: החלק שמתחת ל"בית" ושבולט סביבו. כאשר התיתורא פתוחה, ניתן להבחין בשני חלקים: א. "תיתורא עליונה" - החלק העליון של התיתורא הבולט מסביב לבית; ב. "תיתורא תחתונה" - החלק התחתון של התיתורא, גודלו כגודל התיתורא העליונה, מכסה וסוגר את פתח הבית.
 
 
 
ה"מעברתא" היא: החלק הבולט מריבוע התיתורא. לאורך המעברתא עוברת תעלה חלולה, שדרכה מעבירים את הרצועה, ולכן נקרא חלק זה "מעברתא". בשני צידי המעברתא יש חתכים בצורת רבע עיגול, כדי שתהיה לתיתורא צורת ריבוע. במעברתא של יד, בצד ימין, יש חתך גדול יותר כדי שיהיה מקום להכניס בו את הקשר של יד.
 
 
 
בדפנות הבתים של ראש ישנם שני סוגי "שין": א. בדופן הימנית של הבית {{מקור|(מצד המניח)}} בולטת "שין" של שלשה ראשים; ב. בדופן השמאלית של הבית בולטת "שין" של ארבעה ראשים. בצורת ה"שין" יש מספר מנהגים לפי סוגי הכתב: א. כתב בית יוסף - מנהג האשכנזים; ב. כתב האר"י - מנהג החסידים; ג. כתב ספרדי - מנהג הספרדים והתימנים.
 
 
 
בתיתורא מסביב יש שנים עשר חורים, שדרכם מעבירים את חוט התפירה. מחור לחור בגג התיתורא יש חריצים, אשר דרכם עובר חוט התפירה. החריצים אינם מאפשרים לחוט התפירה, העובר דרכם, לסטות לצדדים, ועל ידי כך נשמר היטב ריבוע התפירות. מלבד ריבוע התפירות, יש להקפיד גם על ריבוע הבית וריבוע התיתורא.
 
 
 
 


==הערות שוליים==
<references />
[[קטגוריה:תפילין]]
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]

גרסה אחרונה מ־12:35, 5 בספטמבר 2012

שם כולל לבתי התפילין של יד ושל ראש, בלי הפרשיות ובלי הרצועות. הבתים עשויים מעור מעובד של בהמה טהורה. יש שלשה סוגי בתי תפילין בהתאם לסוג העור ואופן עשייתם: א. "תפילין גסות" - בתי התפילין עשויים מעור אחד עבה וחזק, הלקוח מבהמה גסה (בקר); ב. "תפילין דקות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, שעליהן ציפוי מעור אחד, הלקוח מבהמה דקה (צאן); ג. "תפילין פשוטות" - בתי התפילין עשויים ממספר חתיכות עור, המודבקות ביחד. למעשה: התפילין המהודרות והמומלצות מלכתחילה הן התפילין הגסות.בבתים יש שלשה חלקים עיקריים: בית (קציצה), תיתורא ומעברתא. "בית של יד" הוא: בית אחד שלתוכו מוכנסות הפרשיות של יד. "בתים של ראש" הם: ארבעה בתים נפרדים הצמודים זה לזה, שלתוכם מוכנסות ארבע פרשיות של ראש, כל פרשה בבית נפרד. בין הבתים של ראש הצמודים זה לזה עוברים שלשה חריצים, כדי שתהיה ניכרת מבחוץ החלוקה לארבעה בתים.ה"תיתורא" היא: החלק שמתחת ל"בית" ושבולט סביבו. כאשר התיתורא פתוחה, ניתן להבחין בשני חלקים: א. "תיתורא עליונה" - החלק העליון של התיתורא הבולט מסביב לבית; ב. "תיתורא תחתונה" - החלק התחתון של התיתורא[1], גודלו כגודל התיתורא העליונה, מכסה וסוגר את פתח הבית[2].ה"מעברתא" היא: החלק הבולט מריבוע התיתורא. לאורך המעברתא עוברת תעלה חלולה, שדרכה מעבירים את הרצועה, ולכן נקרא חלק זה "מעברתא". בשני צידי המעברתא יש חתכים בצורת רבע עיגול, כדי שתהיה לתיתורא צורת ריבוע. במעברתא של יד, בצד ימין, יש חתך גדול יותר כדי שיהיה מקום להכניס בו את הקשר של יד[3].בדפנות הבתים של ראש ישנם שני סוגי "שין": א. בדופן הימנית של הבית (מצד המניח) בולטת "שין" של שלשה ראשים; ב. בדופן השמאלית של הבית בולטת "שין" של ארבעה ראשים. בצורת ה"שין" יש מספר מנהגים לפי סוגי הכתב: א. כתב בית יוסף - מנהג האשכנזים; ב. כתב האר"י - מנהג החסידים; ג. כתב ספרדי - מנהג הספרדים והתימנים.בתיתורא מסביב יש שנים עשר חורים, שדרכם מעבירים את חוט התפירה. מחור לחור בגג התיתורא יש חריצים, אשר דרכם עובר חוט התפירה. החריצים אינם מאפשרים לחוט התפירה, העובר דרכם, לסטות לצדדים, ועל ידי כך נשמר היטב ריבוע התפירות. מלבד ריבוע התפירות, יש להקפיד גם על ריבוע הבית וריבוע התיתורא.

הערות שוליים[עריכה]

  1. . במקורות נקראת רק התיתורא התחתונה "תיתורא". בארמית "תיתורא" פירושה "גשר", על שם שהתיתורא התחתונה מכסה את פתח הבית ונראית כעין דף של גשר.
  2. . כדי שהתיתורא תהיה עבה וחזקה, מדביקים על התיתורא העליונה חתיכת עור ריבועית, החתוכה במרכזה בצורת ריבוע. את החתיכה הריבועית מוסיפים, כאשר עור התיתורא אינו עבה דיו, אך בבתים, שעור התיתורא שלהם עבה וחזק, אין מוסיפים את חתיכת העור הריבועית. בתים אלו נקראים "מיקשה", כי נעשו מחתיכת עור אחת בלי שום תוספת.
  3. . בתפילין של איטר החתך הגדול הוא בצד שמאל.