טופס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שינוי שם הקטגוריה מ:"תורנית מרוכזת" ל"אנציקלופדיה תורנית מרוכזת")
אין תקציר עריכה
 
(2 גרסאות ביניים של משתמש אחר אחד אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
"טופס" - חלק השטר, בו כתוב הנוסח הכללי; "תורף" - החלק העיקרי של השטר, בו רשומים הפרטים המדוייקים הנוגעים לשטר זה, כגון השמות, הסכום, התאריך, המקום וכיוצא בזה.
בדיני שטרות בהלכה המושג '''טופס''' מתייחס לתבנית הכללית של השטר בלי הפרטים המזהים והמייחדים את השטר המסויים. רש"י במסכת בבא מציעא יוצר את ההבחנה בין "טופס" ל"תורף": "תורף - גילוי של שטר מקום הלוה והמלוה והמעות והזמן. טופס - שאר כל לשון השטר".


==הלכות==
===בדיני ממונות===
המביא טופס שטר לבית דין אין מוציאין על פיו עד שיוציא את התורף <ref>שו"ע חו"מ סי' מא</ref>
===בגיטין===
אע"פ שהטופס אינו מייחד שטר מסוים אלא הוא נוסח כללי גם הוא בכלל האיסור שאין כותבים גט במחובר אבל בדיעבד הכותב טופס במחובר, תלשו והוסיף את התורף כשר <ref> שו"ע אה"ע סי' קכד סעיף ה</ref> מכיון שהטופס הוא המבנה הכללי של השטר מותר לחרש שוטה או קטן לכתוב טופס גט לכתחילה אבל בעינן דוקא ישראל וגוי שכתב את טופס פסול<ref> שו"ע אה"ע סי' קכג סעיף ד</ref>
{{הערות שוליים}}




 
[[קטגוריה:שטרות]]
 
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]

גרסה אחרונה מ־12:51, 23 בינואר 2012

בדיני שטרות בהלכה המושג טופס מתייחס לתבנית הכללית של השטר בלי הפרטים המזהים והמייחדים את השטר המסויים. רש"י במסכת בבא מציעא יוצר את ההבחנה בין "טופס" ל"תורף": "תורף - גילוי של שטר מקום הלוה והמלוה והמעות והזמן. טופס - שאר כל לשון השטר".

הלכות[עריכה]

בדיני ממונות[עריכה]

המביא טופס שטר לבית דין אין מוציאין על פיו עד שיוציא את התורף [1]

בגיטין[עריכה]

אע"פ שהטופס אינו מייחד שטר מסוים אלא הוא נוסח כללי גם הוא בכלל האיסור שאין כותבים גט במחובר אבל בדיעבד הכותב טופס במחובר, תלשו והוסיף את התורף כשר [2] מכיון שהטופס הוא המבנה הכללי של השטר מותר לחרש שוטה או קטן לכתוב טופס גט לכתחילה אבל בעינן דוקא ישראל וגוי שכתב את טופס פסול[3]

הערות שוליים

  1. שו"ע חו"מ סי' מא
  2. שו"ע אה"ע סי' קכד סעיף ה
  3. שו"ע אה"ע סי' קכג סעיף ד