רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''רבי צבי אלימלך שפירא''' מדינוב, המכונה "בני יששכר" ע"ש ספרו, היה אדמו"ר בדור החמישי לחסי...")
 
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(6 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''רבי צבי אלימלך שפירא''' מדינוב, המכונה "[[בני יששכר]]" ע"ש ספרו, היה אדמו"ר בדור החמישי לחסידות וספריו מהווים ספרי בסיס ב[[חסידות]] ו[[קבלה]].
[[קובץ:Zes tumb.jpg|200px|thumb|left|מצבתו של רבי צבי אלימלך מדינוב]]
'''רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב''' ('''מהרצ"א''') היה [[אדמו"ר]] בדור החמישי ל[[תנועת החסידות|חסידות]], אשר ספריו מהווים ספרי בסיס ב[[חסידות]] ו[[קבלה]]. נודע בעיקר בזכות ספרו '''[[בני יששכר]]''' העוסק בחודשי השנה ומועדיה.
 
==תולדותיו==
==תולדותיו==
ר' צבי אלימלך נולד בשנת תקמ"ג (1783) בעיירה יאוורניק שבגליציה (פולין כיום). אביו, רבי פסח לנגזם, היה מלמד תינוקות, ואמו איטה,‏ הייתה אחייניתם של [[רבי אלימלך מליז'נסק]] ו[[רבי משולם זושא מאניפולי]]. מסופר‏ כי כל אחיו הגדולים של ר' צבי אלימלך נפטרו בגיל צעיר וכדי למנוע את פטירתו של ר' צבי אלימלך, התייעצה אמו עם דודה, רבי אלימלך מליז'נסק, לגבי מתן שם לרך היילוד. ר' אלימלך הבטיח לאחותו שייוולד לה בן זכר שיחיה ויאיר את העולם בתורתו הקדושה, והורה לה לתת לילד את שמו שלו. מאחר שבאשכנז לא מקובל לתת לאדם שם של אדם חי, הוסיפו הוריו לשמו של התינוק את השם צבי . רבי אלימלך אמר שבגלל זה הפסידו חצי ממעלתו של התינוק כי צבי אינו מלך ולכן יהיה חצי מלך.  
נולד בשנת תקמ"ג בעיירה יאוורניק שבגליציה (כיום בפולין) לאביו רבי פסח לנגזם, מלמד תינוקות, ולאמו איטה,‏ אחייניתם של [[רבי אלימלך מליז'נסק]] ו[[רבי משולם זושא מאניפולי]]. מסופר‏ כי כל אחיו הגדולים של ר' צבי אלימלך נפטרו בגיל צעיר, וכדי למנוע את פטירתו של ר' צבי אלימלך, התייעצה אמו עם דודה, רבי אלימלך מליז'נסק, לגבי מתן שם לרך הנולד. ר' אלימלך הבטיח לה שיוולד לה בן זכר שיחיה ויאיר את העולם בתורתו, והורה לה לקרוא לילד בשמו שלו, אלימלך. מאחר שבארצות אירופה לא מקובל לתת לילד שם של אדם חי, הוסיפו הוריו לשמו של התינוק את השם צבי . רבי אלימלך אמר שבגלל זה הפסידו חצי ממעלתו של התינוק, משום ש"צבי" אינו מלך, ולכן יהיה חצי מלך.
 
את תורתו למד ר' צבי אלימלך אצל [[החוזה מלובלין]] ו[[רבי מנחם מנדל מרימנוב]], וכן אצל [[המגיד מקוז'ניץ]]  ו[[רבי אברהם יהושע העשל מאפטא]]. כמו כן היה בקשר עם תלמידי החוזה מלובלין ובעיקר [[רבי נפתלי צבי מרופשיץ]] ו[[רבי צבי הירש מזידיטשוב]].
 
שימש ברבנות ברוביטש, בסטריז'וב, בהאליטש, בדינוב ובמונקאטש, ובהן פעל רבות להפצת תורת הקבלה ונלחם בחריפות נגד המשכילים. בזמן כהונתו במונקאטש אסר על פיטום אווזים משום [[צער בעלי חיים]], ולכן עורר עליו את חמתם של פרנסי העיר ונאלץ לעזוב את מונקאץ ולחזור לדינוב, ונקרא על שמה. נהג לחתום על מכתביו בחתימה "האוהב הנאמן לכל ישראל, דורש טוב לעמו". בדינוב חסידים החלו להתקבץ סביבו.
 
נפטר בדינוב בי"ח ב[[טבת]] תר"א, בגיל 58. בנו [[רבי דוד מדינוב|רבי דוד]] מילא את מקומו כאדמו"ר בדינוב.
{{ציר זמן לרבנים|התחלה=5553|מספר שנים=58}}
==כתיבתו==
ר' צבי אלימלך היה מחבר פורה במיוחד. חיבוריו עוסקים בכל חלקי התורה שבכתב ושבעל פה. בכתיבתו הוא משלב ידע גאוני, עם דרשנות מבריקה העושה שימוש מורכב במיוחד ב[[גימטריא|גימטריות]] ורמזים. כתביו משמשים גם כמרבץ עשיר של אמרות מגדולי החסידות, שהוא מצטט ודורש ומוצא להם סימוכים במקראות ובדברי חז"ל.  


את תורתו למד אצל [[החוזה מלובלין]] ו[[רבי מנחם מנדל מרימנוב]], וכן אצל [[המגיד מקוז'ניץ]]  וה[[אוהב ישראל]] מאפטא. כמו כן היה בקשר עם תלמידי החוזה מלובלין ובעיקר [[רבי נפתלי צבי מרופשיץ]] ו[[רבי צבי הירש מזידיטשוב]].
חלק מחיבוריו לא נתחברו על ידו אלא לוקטו על ידי תלמידיו או בודורת המאוחרים:
שימש ברבנות בקהילות: רוביטש, סטריז'וב, האליטש, דינוב ומונקאטש, ובהן פעל רבות להפצת תורת הקבלה ונלחם בחריפות נגד המשכילים.
 
בזמן כהונתו במונקאטש אסר על פיטום אווזים משום [[צער בעלי חיים]], ולכן עורר עליו את חמתם של פרנסי העיר ונאלץ לעזוב את מונקאץ ולחזור לדינוב. נהג לחתום על מכתביו בחתימה "האוהב הנאמן לכל ישראל, דורש טוב לעמו".
*'''[[בני יששכר]]'''-  ספרו העיקרי והמפורסם על חודשי השנה, החגים והמועדים. שם הספר נבחר לאחר שרבו החוזה מלובלין אמר לו שייחוסו מ[[שבט יששכר]], שהיו "יודעי בינה לעתים". הספר נחשב לספר יסוד בכל חוגי החסידות והקבלה.
ר' צבי אלימלך היה מחבר פורה במיוחד. עשרות חיבורים כתב במשך שנותיו, והם עוסקים בכל חלקי התורה שבכתב ושבעל פה. בכתיבתו הוא משלב ידע גאוני, עם דרשנות מבריקה העושה שימוש מורכב במיוחד בגימטריות ורמזים. כתביו משמשים גם כמרבץ עשיר של אמרים ופנינים מגדולי החסידות, שהוא מצטט ודורש ומוצא להם סימוכים במקראות ובדברי חז"ל
*'''דרך פקודיך''' - על מצוות התורה.
.ר' צבי אלימלך נפטר בדינוב בי"ח בטבת תר"א (11 בינואר 1841) בגיל 58. בנו רבי דוד מילא את מקומו כאדמו"ר בדינוב.
*'''דרך עדותיך''' - על [[ספר יהושע]].
==מספריו==
* '''כלי הורעים'''- על [[ספר עובדיה]].
*'''[[בני יששכר]]'''-  ספרו העיקרי של ר' צבי אלימלך על חודשי השנה, על החגים והמועדים. שם הספר נבחר לאחר שרבו החוזה מלובלין אמר לו שגזע יחוסו נובע משבט יששכר, שהיו "יודעי בינה לעתים" . הספר נחשב לספר יסוד בכל חוגי החסידות והקבלה.
*'''דרך פקודיך''' - על מצוות התורה
*'''דרך עדותיך''' - על ספר יהושע
*'''אגרא דכלה''' - על התורה.
*'''אגרא דכלה''' - על התורה.
*'''אגרא דפרקא''' - סגולות ואמרי צדיקים בשלל נושאים
*'''אגרא דפרקא''' - סגולות ואמרי צדיקים בשלל נושאים.
*'''דברים נחמדים''' - על מסכת אבות
*'''דברים נחמדים''' - על [[מסכת אבות]].
* '''חידושי מהרצ"א'''- על הלכות [[חנוכה]]
* '''לקוטי מהרצ"א'''- על התורה ו[[מגילת אסתר]].
* '''הגהות מהרצ"א'''- על [[ספר הזוהר]]
* '''רגל ישרה'''- מפתח עניינים לספרות הקבלה והחסידות.
* '''מעין גנים'''- פירוש על ספר "אור החיים" ל[[רבי יוסף יעב"ץ]], המכוון כנגד המשכילים.
* '''מגיד תעלומה'''- על ברכות
* '''חידושי בני יששכר'''- על הש"ס.
* '''ריח דודאים'''- על [[מסכת מגילה]]
* '''והיה ברכה'''- על ה[[שמנה]]- [[סדר זרעים]] ו[[מסכת שבת]].
* '''ברכה משולשת'''- על המשנה.
* '''אזהרות מהרצ"א'''- ענייני [[מוסר]].
*'''מעשה השם השלם'''
*'''תקנות תמכין דאורייתא'''
*'''תקנות תמכין דאורייתא'''
*'''פסח בחבורה'''
*'''אגרות שפירין'''- אגרותיו ואגרות צאצאיו.
* הגהות והוספות על ספר "סור מרע ועשה טוב" של [[רבי צבי הירש מזידיטשוב]].
* '''טעמי המצוות'''
* '''נחל אמונים'''- הגהות לספר "חכמת הנפש".
* '''סדר הקרבנות'''- לי"ג מידות.
{{מיון רגיל:שפירא צבי אלימלך}}
[[קטגוריה:אחרונים]]
[[קטגוריה:אדמו"רים וגדולי החסידות]]
[[קטגוריה:תלמידי החוזה מלובלין]]
[[קטגוריה:מקובלים]]
[[קטגוריה:רבנים גליציאנים]]

גרסה אחרונה מ־00:44, 2 באפריל 2020

מצבתו של רבי צבי אלימלך מדינוב

רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב (מהרצ"א) היה אדמו"ר בדור החמישי לחסידות, אשר ספריו מהווים ספרי בסיס בחסידות וקבלה. נודע בעיקר בזכות ספרו בני יששכר העוסק בחודשי השנה ומועדיה.

תולדותיו[עריכה]

נולד בשנת תקמ"ג בעיירה יאוורניק שבגליציה (כיום בפולין) לאביו רבי פסח לנגזם, מלמד תינוקות, ולאמו איטה,‏ אחייניתם של רבי אלימלך מליז'נסק ורבי משולם זושא מאניפולי. מסופר‏ כי כל אחיו הגדולים של ר' צבי אלימלך נפטרו בגיל צעיר, וכדי למנוע את פטירתו של ר' צבי אלימלך, התייעצה אמו עם דודה, רבי אלימלך מליז'נסק, לגבי מתן שם לרך הנולד. ר' אלימלך הבטיח לה שיוולד לה בן זכר שיחיה ויאיר את העולם בתורתו, והורה לה לקרוא לילד בשמו שלו, אלימלך. מאחר שבארצות אירופה לא מקובל לתת לילד שם של אדם חי, הוסיפו הוריו לשמו של התינוק את השם צבי . רבי אלימלך אמר שבגלל זה הפסידו חצי ממעלתו של התינוק, משום ש"צבי" אינו מלך, ולכן יהיה חצי מלך.

את תורתו למד ר' צבי אלימלך אצל החוזה מלובלין ורבי מנחם מנדל מרימנוב, וכן אצל המגיד מקוז'ניץ ורבי אברהם יהושע העשל מאפטא. כמו כן היה בקשר עם תלמידי החוזה מלובלין ובעיקר רבי נפתלי צבי מרופשיץ ורבי צבי הירש מזידיטשוב.

שימש ברבנות ברוביטש, בסטריז'וב, בהאליטש, בדינוב ובמונקאטש, ובהן פעל רבות להפצת תורת הקבלה ונלחם בחריפות נגד המשכילים. בזמן כהונתו במונקאטש אסר על פיטום אווזים משום צער בעלי חיים, ולכן עורר עליו את חמתם של פרנסי העיר ונאלץ לעזוב את מונקאץ ולחזור לדינוב, ונקרא על שמה. נהג לחתום על מכתביו בחתימה "האוהב הנאמן לכל ישראל, דורש טוב לעמו". בדינוב חסידים החלו להתקבץ סביבו.

נפטר בדינוב בי"ח בטבת תר"א, בגיל 58. בנו רבי דוד מילא את מקומו כאדמו"ר בדינוב.

תקופת חייו של רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב על ציר הזמן
תקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרוניםציר הזמן

כתיבתו[עריכה]

ר' צבי אלימלך היה מחבר פורה במיוחד. חיבוריו עוסקים בכל חלקי התורה שבכתב ושבעל פה. בכתיבתו הוא משלב ידע גאוני, עם דרשנות מבריקה העושה שימוש מורכב במיוחד בגימטריות ורמזים. כתביו משמשים גם כמרבץ עשיר של אמרות מגדולי החסידות, שהוא מצטט ודורש ומוצא להם סימוכים במקראות ובדברי חז"ל.

חלק מחיבוריו לא נתחברו על ידו אלא לוקטו על ידי תלמידיו או בודורת המאוחרים:

  • בני יששכר- ספרו העיקרי והמפורסם על חודשי השנה, החגים והמועדים. שם הספר נבחר לאחר שרבו החוזה מלובלין אמר לו שייחוסו משבט יששכר, שהיו "יודעי בינה לעתים". הספר נחשב לספר יסוד בכל חוגי החסידות והקבלה.
  • דרך פקודיך - על מצוות התורה.
  • דרך עדותיך - על ספר יהושע.
  • כלי הורעים- על ספר עובדיה.
  • אגרא דכלה - על התורה.
  • אגרא דפרקא - סגולות ואמרי צדיקים בשלל נושאים.
  • דברים נחמדים - על מסכת אבות.
  • חידושי מהרצ"א- על הלכות חנוכה
  • לקוטי מהרצ"א- על התורה ומגילת אסתר.
  • הגהות מהרצ"א- על ספר הזוהר
  • רגל ישרה- מפתח עניינים לספרות הקבלה והחסידות.
  • מעין גנים- פירוש על ספר "אור החיים" לרבי יוסף יעב"ץ, המכוון כנגד המשכילים.
  • מגיד תעלומה- על ברכות
  • חידושי בני יששכר- על הש"ס.
  • ריח דודאים- על מסכת מגילה
  • והיה ברכה- על השמנה- סדר זרעים ומסכת שבת.
  • ברכה משולשת- על המשנה.
  • אזהרות מהרצ"א- ענייני מוסר.
  • מעשה השם השלם
  • תקנות תמכין דאורייתא
  • פסח בחבורה
  • אגרות שפירין- אגרותיו ואגרות צאצאיו.
  • הגהות והוספות על ספר "סור מרע ועשה טוב" של רבי צבי הירש מזידיטשוב.
  • טעמי המצוות
  • נחל אמונים- הגהות לספר "חכמת הנפש".
  • סדר הקרבנות- לי"ג מידות.