אנן לא בקיאין במילתא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''אנן לא בקיאין במילתא''' - בעברית: אנחנו איננו בקיאים בדבר. קיימים דברים שבגמרא נאמר בהם ה...")
 
שורה 8: שורה 8:
בפוסקים מבואר שאנחנו לא בקיאים בכך ולכן יש לאסור כל בשר שנמלח כשהוא עטוף בבצק.
בפוסקים מבואר שאנחנו לא בקיאים בכך ולכן יש לאסור כל בשר שנמלח כשהוא עטוף בבצק.


==הלכות שנאמר בהם בפוסקים שאין אנו בקיאים בדבר==
==דוגמאות להלכות שנאמר בהם בפוסקים שאין אנו בקיאים בדבר==
* בשר שנמלח עם בצק דבוק עליו - פסחים עד, ב, ו[[יורה דעה סימן עח]] ובית יוסף שם.
* בשר שנמלח עם בצק דבוק עליו - פסחים עד, ב, ו[[יורה דעה סימן עח]] ובית יוסף שם.
* תוספות מנחות דף לב/א - "עכשיו נוהגין לחלוץ במנעל לפי '''שאין אנו בקיאין''' בסנדל".
* תוי"ט על מסכת עבודה זרה פרק ב משנה ג - "...נ"ל ש'''רש"י לא רצה לכתוב בו (-בחומץ) היתר שתייה''' כמ"ש התוספות בשם ר"ת [ד"ה אי משום] שהקפיד על רבינו משולם שהתיר חומץ שלנו שנגע בו נכרי ואמר כי '''אין אנו בקיאים בטיב חומץ''' כי מעשים בכל יום בדעות חלוקות יש קורין אותו חומץ ויש קורין אותו יין".
* רבינו נסים על הרי"ף שבת דף כ/א - "ומהא שמעינן שאע"פ שכלי ראשון מבשל דוקא דברים הקלים להתבשל כמים ושמן ותבלין וכיוצא בהן אבל דברים הקשים להתבשל אין מתבשלין בו, דהא במלח אסיקנא לקולא - '''אלא לפי שאין אנו בקיאים בטבעי הדברים אנו אוסרין לתת כל דבר בשבת בתוך כלי ראשון''' בר ממאי דאפשיטא בגמרא להיתרא".
* חדושי הרשב"א על מסכת נדה דף יט/ב - "...יש מי שמדקדקין מכאן ד'''בזמן הזה שאין אנו בקיאים במראות דמים אין תולין בכתמים''', כיון דשמא אילו היינו בקיאין היינו מכירין שאינו דומה למה שנתעסקה בו, כדאמרינן הכא דאינה תולה אלא במאכולת של ראש, ובבעלה שנכנסה לחופה ולא נבעלה, אלמא אין תולין אלא בדומה ממש, ו'''כיון שאין אנו בקיאים אם דומה לו ממש אין תולין'''...".
* {{להשלים}}
* {{להשלים}}


[[קטגוריה: יורה דעה סימן עח]]
[[קטגוריה: יורה דעה סימן עח]]

גרסה מ־18:37, 9 באוגוסט 2016

אנן לא בקיאין במילתא - בעברית: אנחנו איננו בקיאים בדבר.

קיימים דברים שבגמרא נאמר בהם היתר באופן מסויים, אך אנו איננו בקיאים במציאותו של אותו דבר, ומתוך כך נהגו ישראל לאסור ולא להיכנס לספק בהיתר זה. לדוגמה:

בגמרא פסחים עד עמוד ב מבואר שבשר עטוף בבצק שנמלח עם הבצק שעליו, יש מצבים שבהם אומרים שהדם מתעכב ואינו יוצא מהבשר כיון שהבצק מפריע וחוסם את הפליטה, (ואולי יתכן גם שיצא מהבשר נבלע בבצק ואוסרו), ויש מצבים שאומרים שהדם נפלט לגמרי גם מהבצק ומותר. יש דרך להבחין בכך על ידי צבע הקמח, אך יש חילוק בין סוגי גוונים שונים וסוגי קמחים שונים.

בפוסקים מבואר שאנחנו לא בקיאים בכך ולכן יש לאסור כל בשר שנמלח כשהוא עטוף בבצק.

דוגמאות להלכות שנאמר בהם בפוסקים שאין אנו בקיאים בדבר

  • בשר שנמלח עם בצק דבוק עליו - פסחים עד, ב, ויורה דעה סימן עח ובית יוסף שם.
  • תוספות מנחות דף לב/א - "עכשיו נוהגין לחלוץ במנעל לפי שאין אנו בקיאין בסנדל".
  • תוי"ט על מסכת עבודה זרה פרק ב משנה ג - "...נ"ל שרש"י לא רצה לכתוב בו (-בחומץ) היתר שתייה כמ"ש התוספות בשם ר"ת [ד"ה אי משום] שהקפיד על רבינו משולם שהתיר חומץ שלנו שנגע בו נכרי ואמר כי אין אנו בקיאים בטיב חומץ כי מעשים בכל יום בדעות חלוקות יש קורין אותו חומץ ויש קורין אותו יין".
  • רבינו נסים על הרי"ף שבת דף כ/א - "ומהא שמעינן שאע"פ שכלי ראשון מבשל דוקא דברים הקלים להתבשל כמים ושמן ותבלין וכיוצא בהן אבל דברים הקשים להתבשל אין מתבשלין בו, דהא במלח אסיקנא לקולא - אלא לפי שאין אנו בקיאים בטבעי הדברים אנו אוסרין לתת כל דבר בשבת בתוך כלי ראשון בר ממאי דאפשיטא בגמרא להיתרא".
  • חדושי הרשב"א על מסכת נדה דף יט/ב - "...יש מי שמדקדקין מכאן דבזמן הזה שאין אנו בקיאים במראות דמים אין תולין בכתמים, כיון דשמא אילו היינו בקיאין היינו מכירין שאינו דומה למה שנתעסקה בו, כדאמרינן הכא דאינה תולה אלא במאכולת של ראש, ובבעלה שנכנסה לחופה ולא נבעלה, אלמא אין תולין אלא בדומה ממש, וכיון שאין אנו בקיאים אם דומה לו ממש אין תולין...".



פרק זה לוקה בחסר. אתם מוזמנים לתרום לוויקישיבה ולהשלים אותו. ראו פירוט בדף השיחה.