פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רצא ב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
מ (Try fix category tree)
תגית: ריקון
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אורח חיים רצא ב|שולחן-ערוך-אורח-חיים|רצא|ב}}


== סעיף ב | אמירת צדקתך ==
'''רב שר שלום:''' נהגו לומר בשבת שלושה פסוקי 'צדקתך' (תהלים לו, ז; עא, יט; קיט, קמב), כיוון שמשה רבינו נפטר אז<ref>והב&quot;ח הוכיח שמשה נפטר בערב שבת ונטמן בשבת ואנו אומרים צידוק הדין על זמן הקבורה.</ref> אומרים צידוק הדין [ולכן יש שנהגו שלא לקבוע מדרש בין מנחה לערבית, כי חכם שמת בית מדרשו בטל]. או כיוון שהרשעים חוזרים לגיהנם במוצאי שבת '''(טור)'''.
<blockquote>☜ '''טור ושו&quot;ע:''' אומרים 'צדקתך'. ונהגו שלא אומרים צדקתך בכל יום שאם היה יום חול לא היו אומרים בו נפילת אפיים.
'''רמ&quot;א:''' נהגו שלא לקבוע מדרש בין מנחה לערבית, אבל אומרים פרקי אבות בקיץ 'ושיר המעלות' בחורף, וכל מקום לפי מנהגו.
⤶ אין איסור לקבוע מדרש אלא מנהג לזיכרון. ואסור דווקא לקבוע חברותא, אבל מותר ללמוד שנים שנים בבתיהם '''(משנ&quot;ב)'''.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>המהר&quot;ל מפראג היה דורש בין מנחה לערבית, ולכן אין למנוע מזה בימינו, ובפרט שיש כאלו שמדברים שיחה בטילה, עדיף שישמעו דברי מוסר באותה שעה '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li></ol>
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]
== סעיף ב | זמן סעודה שלישית ==
'''''◄''''' ר&quot;ן: יכול לאכול סעודה שלישית אפילו בבוקר, (אם יפסיק באמצע סעודת הבוקר ויברך, ושוב יברך המוציא).
'''''◄''''' תוספות, רא&quot;ש, מרדכי, הגהות מימוניות וטור: זמנה משעה שישית ומחצה.
<blockquote>☜ כך פוסק שו&quot;ע.
</blockquote>
'''''◄''''' ר&quot;ת: אסור לשתות מים בין מנחה לערבית בשבת ולכן צריך לקבוע סעודה שלישית לפני מנחה<ref>והוכיח '''ר&quot;ת''' מהמדרש. ודחו הראשונים דבריו שהמדרש מדבר דווקא בערב שבת, או רק בשותה מנהר, או רק באבל על קרוביו.</ref>.
'''''◄''''' רמב&quot;ם וטור: יתפלל מנחה ואז יאכל. '''''('''''עדיף לנהוג כך כדי שלא יאכל לפני מנחה (טור)).
<blockquote>☜ רמ&quot;א: י&quot;א שאסור לשתות מים אחרי מנחה של שבת ולכן יאכל לפני כן. ויש אומרים שעדיף להתפלל קודם ואז לאכול, וכן נוהגים לכתחילה<ref>'''ור&quot;ת''' סובר שסעודה קטנה מותרת לפני מנחה, וסעודה שלישית נחשבת לסעודה קטנה לעניין זה '''(משנ&quot;ב)'''.</ref>. מכל מקום אין לשתות מים מנהרות, ובבית מותר וכל שכן ששאר משקים מותרים. וי&quot;א שרק לאבל על אביו ואימו בתוך יב' חודש אסור. וי&quot;א שאיסור זה נוהג רק בביה&quot;ש של ערב שבת.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>אם התחיל לפני שש ומחצה ונמשכה הסעודה לאחר מכן- יצא, ולא הולכים אחרי התחלת הסעודה (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אם קשה לו לאכול לאחר מנחה יכול לאכול לפני אם הוא קודם זמן מנחה קטנה (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אין לשתות מהנהרות אפילו אם הוא באמצע סעודה שלישית ושקעה חמה (ביה&quot;ל).</p></blockquote></li></ol>
==הערות שוליים==

גרסה מ־19:23, 22 בדצמבר 2020