פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רצז ד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
מ (Try fix category tree)
תגית: ריקון
שורה 1: שורה 1:
{{פרשני}}{{#makor-new:שולחן ערוך:אורח חיים רצז ד|שולחן-ערוך-אורח-חיים|רצז|ד}}


== סעיף ד | ברכה על הדס ==
◄ '''טור:''' נהגו לברך על הדס. ויש סמך לזה מהפסוק 'שומר שבת מחללו' וסמוך לזה כתוב 'תחת הסרפד יעלה הדס'. ועוד שאם עשו מצווה אחת בהדס בנטילת לולב, ראוי לעשות בה עוד מצווה. '''בית יוסף:''' ויש עוד לטעם לזה על פי הסוד.
<blockquote>☜ '''שו&quot;ע:''' נהגו לברך על הדס כל שאפשר.
</blockquote>
◄ '''רבינו אפרים:''' אין ריח כל כך בהדס ולכן עדיף לברך על בשמים שמריחים טוב. אבל הדסים שנטלו בהם לולב ויש בהם עדין את עיקר ריחם- עדיף לברך עליהם '''(בית יוסף)'''<ref>והרב אברהם מפראג (הובא בדרכי משה) ביאר שרבינו אפרים אמר שכל הדס פחות טוב מבשמים (ולא כדברי הבית יוסף).</ref>.
<blockquote>☜ '''רמ&quot;א:''' אין לברך על הדס היבש שאינו מריח כל כך, וכך נהגו. ועדיף להניח את ההדס עם שאר הבשמים יחד ואז עושה ככו&quot;ע.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>העדיפות בהדס היא דווקא בהדס של מצווה. וכוונת השו&quot;ע ב'כל שאפשר' היינו שיש לו עדיין קצת ריח. והחולקים סוברים שכיוון שניטל עיקר הריח, לא יברך עליהם '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אין לברך על הדס בסוכות משום שהוקצה למצוותו '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>מצווה מהמובחר לייחד כלי שיש בו בשמים לצורך ההבדלה. למרות שלהלכה אפשר לברך גם על מיני בשמים שעומדים לתבשיל בבית ועתה נטלם בידו '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li></ol>
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]
== סעיף ד | ברכה על הדס ==
'''''◄''''' טור: נהגו לברך על הדס. ויש סמך לזה מהפסוק 'שומר שבת מחללו' וסמוך לזה כתוב 'תחת הסרפד יעלה הדס'. ועוד שאם עשו מצווה אחת בהדס בנטילת לולב, ראוי לעשות בה עוד מצווה.
⤶ בית יוסף: ויש עוד לטעם לזה על פי הסוד.
<blockquote>☜ שו&quot;ע: נהגו לברך על הדס כל שאפשר.
</blockquote>
'''''◄''''' רבינו אפרים: אין ריח כל כך בהדס ולכן עדיף לברך על בשמים שמריחים טוב. אבל הדסים שנטלו בהם לולב ויש בהם עדין את עיקר ריחם- עדיף לברך עליהם (בית יוסף)<ref>'''והרב אברהם מפראג''' (הובא '''בדרכי משה''') ביאר '''שרבינו אפרים''' סובר שכל הדס פחות טוב מבשמים (ולא כדברי '''הבית יוסף''').</ref>.
<blockquote>☜ רמ&quot;א: אין לברך על הדס היבש שאינו מריח כל כך, וכך נהגו. ועדיף להניח את ההדס עם שאר הבשמים יחד ואז עושה ככו&quot;ע.
</blockquote>
<ol>
<li><blockquote><p>העדיפות בהדס היא דווקא בהדס של מצווה. וכוונת השו&quot;ע ב'כל שאפשר' היינו שיש לו עדיין קצת ריח. והחולקים סוברים שכיוון שניטל עיקר הריח- לא יברך עליו (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>אין לברך על הדס בסוכות משום שהוקצה למצוותו (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>מצווה מהמובחר לייחד כלי שיש בו בשמים לצורך ההבדלה. למרות שלהלכה ניתן לברך גם על מיני בשמים שעומדים לתבשיל בבית ועתה נטלם בידו (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li></ol>
==הערות שוליים==

גרסה מ־19:25, 22 בדצמבר 2020