אנציקלופדיה תלמודית:תרומות ומעשרות: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "<span dir="rtl">'''הגדרת הערך''' - חלקים מהתבואה והפירות שבעליהם חייב, מן התורה או מתקנת-חכמים*, לית...")
 
 
שורה 19: שורה 19:
<span dir="rtl">התרומות והמעשרות הן מצוות התלויות בארץ</span><ref><span dir="rtl"> ע&quot;ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ. עי' רש&quot;י קדושין לז א ד&quot;ה חובת קרקע.</span></ref><span dir="rtl">, כיון שהם חובת קרקע</span><ref><span dir="rtl"> עי' רש&quot;י שם; ערה&quot;ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס&quot;א. </span></ref><span dir="rtl">, שהרי הן מוטלות על גידולי הקרקע</span><ref><span dir="rtl"> עי' רש&quot;י שם; כ&quot;מ מתוס' ב&quot;ב פא א ד&quot;ה ההוא, בשם רשב&quot;א. וע&quot;ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ ציון 130 ואילך. </span></ref><span dir="rtl">, שגוף הפירות חייבים בתרומה, שהרי הם טבל* ואסורים באכילה</span><ref><span dir="rtl"> עי' תוס' ב&quot;ב שם, בשם רשב&quot;א.</span></ref><span dir="rtl">.</span>
<span dir="rtl">התרומות והמעשרות הן מצוות התלויות בארץ</span><ref><span dir="rtl"> ע&quot;ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ. עי' רש&quot;י קדושין לז א ד&quot;ה חובת קרקע.</span></ref><span dir="rtl">, כיון שהם חובת קרקע</span><ref><span dir="rtl"> עי' רש&quot;י שם; ערה&quot;ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס&quot;א. </span></ref><span dir="rtl">, שהרי הן מוטלות על גידולי הקרקע</span><ref><span dir="rtl"> עי' רש&quot;י שם; כ&quot;מ מתוס' ב&quot;ב פא א ד&quot;ה ההוא, בשם רשב&quot;א. וע&quot;ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ ציון 130 ואילך. </span></ref><span dir="rtl">, שגוף הפירות חייבים בתרומה, שהרי הם טבל* ואסורים באכילה</span><ref><span dir="rtl"> עי' תוס' ב&quot;ב שם, בשם רשב&quot;א.</span></ref><span dir="rtl">.</span>


== <span dir="rtl">הגידול המתחייב#</span> ==
== <span dir="rtl">הגידול המתחייב</span> ==


=== <span dir="rtl">דגן תירוש ויצהר</span> ===
=== <span dir="rtl">דגן תירוש ויצהר</span> ===

גרסה אחרונה מ־17:26, 18 בדצמבר 2023

הגדרת הערך - חלקים מהתבואה והפירות שבעליהם חייב, מן התורה או מתקנת-חכמים*, ליתנם לאחרים, או לאוכלם במקום מסויים.

ערך זה דן במהותם וחיובם של תרומות ומעשרות: תרומת-גדולה*, תרומת-מעשר*, מעשר-ראשון*, מעשר-שני* ומעשר-עני*. על סדר הפרשתם, ע"ע הפרשת תרומות ומעשרות. על דיני ופרטי כל אחד מהתרומות ומעשרות, עי' בערכים המיוחדים לכל אחד ואחד.

שמם ומהותם

שמם

שם "תרומה" בלשון תורה[1] הוא על כל דבר שניתן לכהנים, וכל עשרים וארבע מתנות-כהונה* נקראו תרומה, שנאמר: ואני הנה נתתי לך את משמרת תרומֹתָי לכל קדשי בני ישראל[2], ואפילו המעשר - מעשר-ראשון* - נקרא תרומה, שנאמר שם: כי את מעשר בני ישראל אשר ירימו לד' תרומה נתתי ללוים לנחלה[3], וכן בקדשים כתוב שם: כל תרומֹת הקדשים אשר ירימו[4], שלשון תרומה הוא הפרשה, מה שהפריש הקדוש ברוך הוא מבני ישראל ונתנם לכהנים וללויים, כפי שנאמר: כאשר יורם משור זבח השלמים[5], והרים ממנו בקֻמצו[6], והרים את הדשן[7], שכל אלו הוא לשון הפרשה, ונכלל בלשון זה גם רוממות המעלה, שכל דבר הנפרש לד' עומד ברום המעלה, ושורש לשון תרומה הוא רום, כפי שנאמר בתיבת נח: ותרם מעל הארץ[8]. אמנם בלשון חכמים[9] נקרא תרומה רק הנתרם מהתבואה ראשיתן ליתנם לכהנים וכן תרומת-מעשר*[10].

המעשר המופרש ללויים, שנאמר בו: כי את מעשר בני ישראל אשר ירימו לה' תרומה נתתי ללוים לנחלה[11], נקרא בלשון חכמים: מעשר ראשון[12], שהוא המעשר שמפרישים ראשון, והמעשר שמפרישים אחריו, בשנה הראשונה השניה, הרביעית והחמישית לשמיטה, לאוכלה בירושלים, שנאמר: עשר תעשר את כל תבואת זרעך וגו' ואכלת לפני ה' אלהיך[13], נקרא משום כך מעשר שני, והמעשר שמפרישים בשנה השלישית והשישית לעניים, שנאמר: מקצה שלש שנים תוציא את כל מעשר תבואתך וגו' ובא הלוי וגו' והגר והיתום והאלמנה אשר בשעריך ואכלו ושבֵעו[14], נקרא מעשר שני[15].

בכלל התרומות ומעשרות נמנים: תרומת-גדולה*, תרומת-מעשר*, מעשר-ראשון*, מעשר-שני* ומעשר-עני*[16].

על המצוות השונות שבהפרשת-תרומות-ומעשרות*, ע"ע[17]. ושם[18], על מניינם במנין-המצות*.

תלויות בארץ

התרומות והמעשרות הן מצוות התלויות בארץ[19], כיון שהם חובת קרקע[20], שהרי הן מוטלות על גידולי הקרקע[21], שגוף הפירות חייבים בתרומה, שהרי הם טבל* ואסורים באכילה[22].

הגידול המתחייב

דגן תירוש ויצהר

דגן - חמשת המינים הידועים בתבואה[23] - תירוש - יין*[24] - ויצהר - ושמן[25] - חייבים בתרומות ומעשרות מן התורה[26], וכתובים בתורה בפירוש[27], שנאמר: וזה יהיה משפט הכהנים מאת העם וגו' ראשית דגנך תירֹשך ויצהרֶך[28], ונאמר בפרשת מתנות-כהונה*: כל חֵלב יצהר וכל חֵלב תירוש ודגן ראשיתם וגו'[29].

פירות האילן

פירות האילן - שאינם דגן תירוש ויצהר[30] - כתבו ראשונים שאין חיובם בתרומות ומעשרות אלא מדרבנן[31], שאינם כתובים בכתוב בפירוש[32]. ואותה שדרשו בתורת כהנים: מפרי העץ[33], לרבות כל פירות האילן[34], אינו אלא אסמכתא*[35], שהרי בתורת כהנים מרבה שם אף ירקות[36], וירקות חיובם במעשרות ודאי אינו אלא מדרבנן[37]. וכן אותה שדרשו בספרי: מכלל שנאמר - לענין מעשר-שני* - ואכלת לפני ה' אלהיך במקום אשר יבחר לשכן שמו שם מעשר דגנך תירֹשך ויצהרֶך[38], יכול אין לחייב אלא דגן תירוש ויצהר, מנין לרבות שאר פירות, תלמוד לומר: תבואת זרעך[39], אינו אלא אסמכתא*[40], שהרי הספרי מרבה שם אף ירקות[41], וירקות חיובם במעשרות ודאי אינו אלא מדרבנן[42]. ואותו לימוד שריבו בירושלמי את פירות האילן לענין חיוב מעשרות, ממה שנאמר: מפרי העץ[43], פרי העץ, לרבות כל פירות האילן[44], היינו אסמכתא*, ולא אמרו שם שהירקות מדבריהם[45], אלא לומר שאין לזה סמך מן הכתוב[46], מפני שאין הכתוב מתפרש כך יפה[47]. או שיש מחלוקת תנאים אם ניתן לדרוש מהכתוב באסמכתא שהירקות חייבים במעשר[48]. או שלא ניתן לדרוש כן[49].

בזמן תקנה זו של חיוב תרומות ומעשרות בפירות האילן, נחלקו ראשונים: א) יש סוברים שחזקיהו תיקן תקנה זו, שנאמר: וכפרֹץ הדבר הרבו בני ישראל ראשית דגן תירוש ויצהר ודבש וכל תבואת שדה ומעשר הכל לרֹב הביאו[50]. ב) ויש סוברים שקיבלו דבר זה על עצמם ישראל כשחזרו מהגולה בימי עזרא[51], ועל זה אמרו: מאליהם קיבלו עליהם את המעשרות[52], שהם חייבו עצמם מאליהם[53], שנאמר: ובכל זאת אנחנו כֹּרתים אמנה וכֹתבים ועל הֶחתום וגו'[54], ואת ראשית עריסֹתינו ותרומֹתינו ופרי כל עץ תירוש ויצהר נביא לכהנים וגו' ומעשר אדמתנו ללוים[55], מה עשו אנשי כנסת הגדולה, כתבו ספר ושטחוהו בעזרה ובשחרית עמדו ומצאוהו חתום[56], והדבר נלמד בדרשה[57]: כתוב אחד אומר: ועל הֶחתום[58], וכתוב אחד אומר: ועל החתומים[59], היאך, ועל החתום, זה בית דין של מעלה, ועל החתומים, זה בית דין של מטה[60], ובבית ראשון לא נהגו תרומות ומעשרות בפירות האילן[61].

ויש מהראשונים החולקים על כל זה וסוברים שאף פירות האילן חיובם בתרומות ומעשרות הוא מדאורייתא[62], שנאמר: ראשית דגנך תירֹשך ויצהרֶך תתן לו[63], מה דגן תירוש ויצהר מאכל בני אדם וגידוליו מן הארץ ויש לו בעלים, שנאמר: דגנך, אף כל כיוצא בהן חייב בתרומות, וכן במעשרות[64].

ירקות

ירקות - אף על פי שהן מאכל אדם[65] - אין חיובם במעשרות אלא מדרבנן[66], ואפילו לסוברים שפירות האילן חיובם מדאוריתא[67], לפי שנאמר במעשר: תבואת זרעך[68], תבואה וכיוצא בה, אבל הירקות אינן בכלל התבואה[69]. וכתבו ראשונים שהוא הדין בתרומה, שהרי נאמר בה: דגנך תירֹשך ויצהרֶך[70], כל הדומה לאלו, אבל תרומת הירק מדבריהם[71].

בתורת כהנים וספרי למדו לחיוב מעשרות בירקות מן הכתוב: וכל מעשר הארץ[72], וכתבו ראשונים ואחרונים שהוא אסמכתא*[73].

תקנה זו, של חיוב תרומות ומעשרות בירקות, כתבו ראשונים שחזקיהו תיקנה, שנאמר: וכפרֹץ הדבר הרבו בני ישראל ראשית דגן תירוש ויצהר ודבש וכל תבואת שדה ומעשר הכל לרֹב הביאו[74].

קטניות

בחיוב המעשרות של קטניות, נחלקו ראשונים: יש הסוברים שהחיוב הוא מדאוריתא[75], שכן למדו דרשו לרבות קטניות במעשר, מהכתוב: וכל מעשר הארץ מזרע הארץ מפרי העץ לה' הוא[76], ומהכתוב: עשר תעשר[77]. ויש הסוברים שאין חיוב מעשרות בקטניות אלא מדרבנן, והלימוד אסמכתא* הוא[78].

חרובים

בחיוב המעשרות של חרובים, נחלקו ראשונים: א) יש סוברים - לדעתם שפירות האילן חייבים במעשר מדאוריתא[79] - שחרובי צלמונה וכיוצא בהן, שהן ראוים למאכל רוב האדם, מתעשרות מדברי-סופרים*[80], ועל זה אמרו בתלמוד שמעשר חרובים דרבנן[81], שכן דרשו בספרי ובירושלמי: מפרי העץ[82], לרבות פירות האילן, יכול שאני מרבה חרובי שקמה וחרובי צלמונה וחרובי גדורה שאין נאכלים, תלמוד לומר: מפרי העץ, ולא כל פרי העץ[83], ובא ללמד שהחרובים הללו אין חיובם אלא מדרבנן[84], ושאר החרובים הן כשאר פירות האילן ומתעשרות מדאוריתא[85]. ב) ויש מהראשונים הסוברים - לדעתם שפירות האילן חייבות במעשר מדרבנן[86] - שחרובי שיטה וצלמונה פטורים הם לגמרי, ושאר חרובים חייבים מדרבנן[87], שלא בא הספרי אלא ללמד על חיוב מדרבנן, בתור אסמכתא*[88]. ג) ויש מהראשונים הסוברים שלדעת התלמוד כל החרובים חייבים במעשר מדרבנן, ולדעת הספרי חרובי שיטה וצלמונה פטורים, ושאר החרובים חייבים במעשר מדרבנן[89].

כמהין ופטריות

כמהין-ופטריות* פטורים מתרומות ומעשרות, שכן אין גידולם מן הארץ, ועל כך ע"ע כמהין ופטריות[90].

הגדר המחייב

כלל אמרו במעשרות: כל שהוא אוכל ונשמר וגידוליו מן הארץ, חייב במעשרות[91]. ושני לימודים לדבר: א) נאמר: עשר תעשר את כל תבואת זרעך היֹּצא השדה שנה בשנה[92], אילו לא כתב אלא היוצא השדה שנה שנה בלבד, הייתי אומר: כל הדברים יהו חייבים במעשרות, תלמוד לומר: את כל תבואת זרעך[93], ריבה תבואת זרעך, ואת הדומה לתבואת זרעך, אף על פי שאינו תבואה ממש, ולא ריבה שאר זרעוני גינה שאין נאכלים, אלא דבר שהוא אוכל ונשמר[94]. ב) נאמר: עשר תעשר את כל תבואת זרעך[95], עשר תעשר, כלל, את כל תבואת זרעך, פרט, וכלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט[96], אין לי אלא תבואה, קיטנית מנין, תלמוד לומר: וכל מעשר הארץ מזרע הארץ מפרי העץ לה' הוא[97], לרבות זרע שום שחליים וגרגר, או יכול שאני מרבה לוף העליון וזרע כרישין זרע בצלים זרע לפת וצנונות ושאר זרעוני גינה שאינם נאכלים, תלמוד לומר: מזרע הארץ[98], ולא כל זרע הארץ[99].

עוד כלל אחר אמרו: כל שתחילתו אוכל וסופו אוכל, אף על פי ששימרו להוסיף אוכל, חייב קטן וגדול, וכל שאין תחילתו אוכל אבל סופו אוכל, אינו חייב עד שיעשה אוכל[100], ועל פירוש כלל זה ע"ע עונת מעשרות.

המוכר והקונה

אינו חייב להפריש מן התורה אלא הגומר פירותיו לאוכלם לעצמו, אבל הגומרם למוכרם פטור מן התורה[101], שנאמר: עשר תעשר וגו' ואכלת[102], אינו חייב אלא הגומר תבואתו לאוכלה[103], ולא מוכר[104]. ומכל מקום הגומר פירותיו למוכרם חייב בתרומות ומעשרות מדרבנן[105].

הלוקח פירות מאחר פטור מן התורה מתרומות ומעשרות[106], שנאמר: עשר תעשר וגו' תבואת זרעך[107], ולא לוקח[108], ומכל מקום חייב בתרומות ומעשרות מדרבנן[109]. ונחלקו ראשונים: יש סוברים שהדברים אמורים בשלקחם אחר שנגמרה מלאכתם[110] ביד מוכר, אבל אם נגמרו ביד לוקח חייב לעשר מן התורה[111]. ויש הסוברים שאף כשנגמרו ביד לוקח אין החיוב אלא מדרבנן[112].

מקום החיוב

המקום שנוהג מדאוריתא

כיון שהתרומות והמעשרות הן מצוות התלויות בארץ[113], אינן נוהגות - מן התורה[114] - אלא בארץ-ישראל*[115], שמצוה שהיא תלויה בארץ אינה נוהגת אלא בארץ ישראל[116], שכל מצוות שבקרקע אינן אלא בארץ ישראל[117], שכן דוקא המצוות שהן חובת הגוף - שאינה מוטלת לא על הקרקע ולא על גידוליו אלא על גופו של אדם[118] - נתרבו שנוהגות אף בחוץ לארץ[119], ומכאן שהמצוות שהן חובת הקרקע אינן נוהגות אלא בארץ ישראל, ועליהם נאמר: אלה החקים והמשפטים אשר תשמרון לעשות בארץ[120], בארץ אתם חייבים לעשות ואין אתם חייבים לעשות בחוצה לארץ[121]. ושני לימודים לכך שהמצוות שהן חובת הגוף נוהגות אף בחוץ לארץ: א) נאמר: אלה החקים והמשפטים אשר תשמרון לעשות בארץ[122], יכול כל המצוות כולן לא יהו נוהגות אלא בארץ, תלמוד לומר: כל הימים אשר אתם חיים על האדמה[123], אי כל הימים יכול יהו נוהגות בין בארץ ובין בחוץ לארץ, תלמוד לומר: בארץ, אחר שריבה הכתוב ומיעט, צא ולמד ממה שאמור בענין: אבד תאבדון את כל המקומות אשר עבדו שם וגו'[124], מה עבודה-זרה* מיוחדת שהיא חובת הגוף, ונוהגת בין בארץ ובין בחוץ לארץ[125], אף כל שהיא חובת הגוף נוהגת בין בארץ ובין בחוץ לארץ[126]. ב) נאמר: אלה החקים והמשפטים אשר תשמרון לעשות בארץ[127], בארץ אתם חייבים לעשות ואין אתם חייבים לעשות בחוצה לארץ, עדיין אנו אומרים מצות שהן תלויות בארץ אינן נוהגין אלא בארץ, יכול אפילו מצות שאינן תלויות בארץ לא יהו נוהגות אלא בארץ, תלמוד לומר[128]: השמרו לכם פן יפתה לבבכם וגו' ואבדתם מהרה מעל הארץ וגו' ושמתם את דברי אלה על לבבכם ועל נפשכם[129], הרי שאף אחר שגלו מהארץ חייבים במצוות[130], והמצוות האמורות שם הן תפילין[131] ותלמוד-תורה*[132], שנאמר: ושמתם את דברי אלה על לבבכם[133], זה תלמוד תורה, וקשרתם אֹתם לאות על ידכם[134], אלו תפילין[135], והנחת-תפלין* ותלמוד תורה אינן תלויות בארץ[136], ומכאן לכל מצוות שאינן תלויות בארץ שנוהגות בארץ ובחוץ לארץ[137], אין לי אלא תפילין ותלמוד תורה, שאר מצוות שבתורה מנין, הרי אתה דן מבנין-אב* שבין שניהם, לא ראי תפילין כראי תלמוד תורה - שאם היתה כותבת התורה שהתפילין נוהגות בחוץ לארץ לא הייתי לומד מהם לענין תלמוד תורה, שכן ניתן לפרוך, שהרי התפילין הן עצמן אות[138] - ולא ראי תלמוד תורה כראי תפילין - שהייתי לומד מתלמוד תורה לענין תפילין[139], שכן ניתן לפרוך, מה לתלמוד תורה שנוהגת בחוצה לארץ, שכן קיום כל המצוות נאמרו בה, תאמר בתפילין שאינן אלא מצוה אחת, ולא יהיו נוהגים אלא בארץ, וכיון שאינן דומות זה לזה שיבואו אחד וילמד מהשני, נצרך לכתוב שניהם, ומדין שניהם נשמע לשאר מצוות בצד השוה שבהן[140] - הצד השוה שבהם שהם מצות הגוף שאין תלויות בארץ ונוהגות בארץ ובחוצה לארץ, כך כל מצוות הגוף שאין תלויות בארץ נוהגות בארץ וחוצה לארץ, ושתלויה בארץ אינה נוהגת אלא בארץ[141].

אף על פי שכל מצוה שהיא תלויה בארץ אינה נוהגת בחוץ-לארץ*[142], מצינו כמה מצוות התלויות בארץ שנוהגות אף בחוץ לארץ, מהם מן התורה ומהם מדברי סופרים, ועל כך ע"ע חוץ לארץ: במצוות התלויות בארץ.

המקום שנוהג מדרבנן

נביאים התקינו שהתרומות והמעשרות ינהגו אף בבבל*[143], והחכמים הראשונים - הזקנים שהיו אחר עזרא[144] - התקינו שיהיו נוהגות בארץ מצרים* ובארץ עמון-ומואב*[145]. ונחלקו ראשונים:

א) יש סוברים שלא אמרו שתרומות ומעשרות נוהגות בחוץ לארץ אלא בארצות הסמוכות לארץ ישראל[146], שנביאים התקינו שיהיו נוהגות אף בבבל, מפני שהיא סמוכה לארץ ישראל ורוב ישראל הולכים ושבים שם[147], ואף על פי שבבל רחוקה יותר מארץ מצרים, מכל מקום לא היו רוב ישראל הולכים למצרים כמו שהיו הולכים לבבל, ולפיכך לא התקינו הנביאים אלא בה[148], וחכמים הראשונים התקינו שיהיו נוהגות אף בארץ מצרים ובארץ עמון ומואב, מפני שהן סביבות לארץ ישראל[149], והיו שיירות מצויות שם מארץ ישראל[150], שלא יבואו להקל בפירות ארץ ישראל[151], אבל בארצות הרחוקות מארץ ישראל לא תיקנו חכמים[152], ואף בארצות הסמוכות לא גזרו אלא באלו הארצות שמנו חכמים שנתיישבו שם ישראל, לפיכך לא מנו את ארץ אדום, כי שמא לא נתיישבו שם, ואף אם נתיישבו שם פטורה שאין לנו להוסיף על גזרתם[153]. ומכל מקום אין מפרישים תרומות ומעשרות מן הירק אפילו במקומות שאמרו שמפרישים בהם[154], כיון שאף בארץ אין חייבים מן התורה[155].

ב) ויש מהראשונים הסוברים שתרומות ומעשרות נוהגות בכל חוץ לארץ, אפילו במקומות הרחוקים מארץ ישראל[156], אלא שלדעתם לא גזרו חכמים אלא בדגן תירוש ויצהר, שחיובם בתרומות ומעשרות בארץ ישראל הוא מן התורה, אבל בשאר פירות, שלדעתם אף בארץ ישראל אין חיובם אלא מדרבנן[157], או בירקות, לא גזרו בחוץ לארץ[158], או שאף בשאר פירות וירקות שאין חיובם אלא מדרבנן גזרו בחוץ לארץ[159], אלא שמכל מקום לא גזרו בחוץ לארץ על הדמאי*[160], או שדגן תירוש ויצהר שחיובם בארץ ישראל הוא מן התורה[161], אף בחוץ לארץ חייבים בין בתרומה גדולה ובין במעשר, ושאר פירות שחיובם מדרבנן, אלא שיש להם אסמכתא* מן הכתוב[162], חייבים בתרומה גדולה אבל לא במעשר, וירקות שחיובם מדרבנן[163] ואין להם אסמכתא מן הפסוק[164], לא גזרו בהם כלל בחוץ לארץ[165].

יש מהראשונים הסוברים שאף בארצות הסמוכות לארץ ישראל לא גזרו אלא בפירות הדומים לשל ארץ ישראל[166].

ויש מן הגאונים והראשונים החולקים על כל זה, וסוברים שאין תרומות ומעשרות נוהגות בחוץ לארץ כלל אפילו בארצות הסמוכות, אלא שחכמים שבבבל היו מחמירים על עצמם להפריש[167].

בירושלמי אמרו: רבותינו שבגולה - שבחוץ לארץ[168] - היו מפרישים תרומות ומעשרות[169], עד שבאו הרובים וביטלו אותם[170], ופירשו: מי הם הרובים, תורגמנים[171], דהיינו מפרשי תורתנו הקדושה[172], גדולים חכמי ישראל באו שמה ודרשו להם שאין צריכים להפריש[173] - ויש מפרשים דהיינו בני ר' חייא, שהם המתרגמים האחרונים[174] - והטעם כתבו ראשונים לפי שעכשיו בחוץ לארץ אין הקרקעות שלנו, שהרי משועבדות הן למלך ואנו נותנים מהן מס למלך, ואין להן דין קרקע של ישראל להפריש תרומות ומעשרות[175], והרי אנו בהן כאריסים[176], ואף בימיהם לא היו מפרישים אלא מאותן השדות שלא היו נותנים מהן מס[177]. ויש מפרשים שתורגמנים היינו שהעמידו הנוצרים כומרים לדרוש להם ולהחזיק דתם[178], ותיקנו לתת להם מעשרות שדותיהם, ואם היו ישראל מפרישים מעשרות היו צריכים לתת להם[179]. וכתבו ראשונים שעל הירושלמי אנו סומכים שאין אנו מפרישים תרומות ומעשרות בחוץ לארץ, ואפילו מהקרקעות שאין עליהן מס[180], ואפילו במקומות הקרובים לארץ ישראל[181]. ומכל מקום פסקו ראשונים להלכה - לדעתם שלא תיקנו תרומות ומעשרות אלא במקומות הסמוכים לארץ ישראל[182] - שבבבל, מצרים עמון ומואב, תרומות ומעשרות נוהגות שם מדרבנן[183].

הקונה קרקע בסוריא*, כתבו ראשונים - אף לסוברים, שכיבוש יחיד אינו כיבוש[184], וכן הלכה[185], ואף על פי שסוריא נכבשה בכיבוש יחיד[186] - חייב בתרומות ומעשרות מדרבנן[187], יש שביארו שהוא כדין עמון ומואב שחייבים במעשר מדרבנן לפי שהן ארצות הסמוכות לארץ ישראל[188], ויש שביארו שעשאוה כארץ ישראל כיון שדוד כבשה וכוונתו לעשות כארץ ישראל[189].

על תרומות ומעשרות בשביעית* במקומות השונים בהם תיקנו מדרבנן תרומות ומעשרות, ע"ע הפרשת תרומות ומעשרות[190].

הקונה שדה בא"י מגוי

אף על פי שאין-קנין-לנכרי-בארץ-ישראל* להפקיעה מידי מעשרות - לסוברים כן[191], וכן הלכה[192] - לא הפקיעה מן המצוות, אלא הרי היא בקדושתה[193], לפיכך אם חזר ישראל ולקחה ממנו[194], אינה ככיבוש יחיד[195], אלא מפריש תרומות ומעשרות[196].

זמן החיוב

תחילת החיוב

בתרומות ומעשרות לא נתחייבו ישראל עד אחר ירושה וישיבה[197], דהיינו כיבוש הארץ וחלוקתה[198]. ומספר לימודים לדבר: א) נאמר: דגנך[199], וכן: תבואת זרעֶך[200], המיוחדים לך, שיכיר כל אחד את שלו[201]. ב) נאמר: עשר תעשר[202], ונאמר בפסוק שאחריו: במקום אשר יבחר לשכן שמו שם[203], שעד שנבחרה שילה לא נתחייבו, וכל ימי כיבוש וחילוק היה אוהל מועד בגלגל[204]. ג) סדר המעשרות תלוי במנין שנות השמיטה[205], ושמיטות לא מנו אלא משכבשו וחילקו[206].

הזמן שנוהג

ארץ-ישראל*, מלבד קדושתה העצמית מחמת השכינה השורה בה[207], נתקדשה אף בקדושה הבאה על ידי ישראל, וקדושה זו היא הגורמת לחיוב המצוות התלויות בארץ[208], ושתי פעמים נתקדשה הארץ, ונקראים בשם קדושה ראשונה וקדושה ושניה[209], ונחלקו הדעות אם קדושה ראשונה קידשה אף לעתיד לבוא, שאף בשעת החורבן וגלות ישראל בימי נבוכדנצר לא בטלה הקדושה לענין חיוב המצוות התלויות בארץ, או שקידשה לשעתה ולא קידשה לעתיד לבוא, ובימי הגלות לא נתחייבו בתרומות ומעשרות, ועל כך ע"ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: קדושה ראשונה[210]. ושם[211], שלהלכה קדושה ראשונה בטלה. קדושה שניה נתקדשה בימי עזרא[212], ונחלקו בה הדעות אם היא מן התורה או מדרבנן, ועל כך ע"ע הנ"ל: שם: קדושה שניה[213]. אף בקדושה השניה נחלקו הדעות אם קידשה לעתיד לבוא, ועל כך ע"ע הנ"ל: שם: שם[214]. ושם[215], שלהלכה נחלקו בכך ראשונים.

למעשה, בחיוב תרומה בארץ ישראל בזמן הזה, נחלקו אמוראים בדעת ר' יוסי ור' שמעון, לדעת ר' יוחנן, תרומה בזמן הזה דאוריתא[216]. ולדעת ריש לקיש, תרומה בזמן הזה דרבנן[217]. ולדעת חכמים, הכל מודים שתרומה בזמן הזה דרבנן[218]. וכן נקטו עוד אמוראים שתרומה בזמן הזה דרבנן[219]. וכן נחלקו תנאים ואמוראים בירושלמי אם בבית שני נהגו תרומות ומעשרות מדאוריתא[220]. או מדרבנן[221].

אף להלכה, בחיוב תרומות ומעשרות בארץ ישראל בזמן הזה, נחלקו ראשונים: א) יש הסוברים שתרומות - ומעשרות[222] - אינן נוהגות בזמן הזה בארץ ישראל אלא מדרבנן[223], אפילו במקום שהחזיקו בו עולי בבל[224], אם משום שאף בימי עזרא לא נהגו תרומות ומעשרות לדעתם אלא מדרבנן,[225] כיון שלא עלו כולם ולא היו כל יושביה עליה[226], ונאמר: כי תבאו[227], ביאת כולכם[228]. ואף על פי שבחלה הוא שנאמר: בבֹאכם[229], ודרשו: בביאת כולכם אמרתי[230], אנו למדים תרומה מחלה, שאף חלה תרומה היא[231], ואחר כך אנו מקישים מעשרות לתרומה, שבכל התורה נכללו יחד, וכל מקום שנפטר מתרומה נפטר ממעשרות[232]. או שאנו למדים תרומות ומעשרות מקל-וחֹמר* מחלה, שלגבי חלה אנו למדים מהכתוב שנתחייבו בה בשבע שכיבשו ושבע שחילקו[233], ובמעשר לא נתחייבו באותן שנים[234], ומה בזמן שנתחייבו בחלה לא נתחייבו במעשר, בזמן שלא נתחייבו בחלה אינו דין שלא יתחייבו במעשר[235]. או לפי שבשביעית* נאמר: כי תבֹאו[236], ופירושו: בביאת כולכם, כמו שאמרו בחלה, ותרומות ומעשרות תלויים בשנות השמיטה, וממילא אף הם אין חיובם מן התורה אלא בביאת כולכם[237]. ויש הסוברים בטעם שתרומות ומעשרות אינן נוהגות בזמן הזה מדאורייתא, שקדושה שניה היתה דאורייתא, אבל קידשה עזרא לשעתה ולא קידשה לעתיד לבוא[238]. ב) ויש מהראשונים הסוברים שתרומות ומעשרות נוהגות בארץ ישראל אף בזמן הזה מדאוריתא[239], שכן הלכה כר' יוחנן[240] במקום שנחלק עם ריש לקיש[241], ולא שייך הטעם של ביאת כולם אלא לגבי חלה, שנאמר בה: בבאכם[242], ודורשים אנו שצריכים ביאת כולכם[243], אבל לענין תרומות ומעשרות אין צורך שיהיו כל יושביה עליה[244].

למעשה כתבו הפוסקים שנהגו שאין חומרת תרומות ומעשרות אלא מדרבנן[245], ומכל מקום כתבו אחרונים שאם ישובו רוב ישראל לארץ ישראל, ודאי תחזור חיוב תרומות ומעשרות מן התורה[246].

כשבית המקדש חרב

התרומות והמעשרות נוהגות בין בפני הבית ובין שלא בפני הבית[247]. שאף לסוברים שבזמן בית שני לא נהגו תרומות אלא מדרבנן[248], היינו מפני שלא היו כל יושביה עליה, אבל קודם שנבנה הבית, לאחר כיבוש וחלוקה, נהגו תרומות ומעשרות מן התורה[249], שהבית אינו מעלה ומוריד בתרומות ומעשרות, אלא ביאת כולם היא המעכבת[250].

לדעת הסוברים שבימי עזרא לא נהגו תרומות ומעשרות אלא מדרבנן, שלא היו כל יושביה עליה[251], נסתפקו אחרונים אם בבית ראשון, אחר שהגלה סנחריב עשרת השבטים נפסקו התרומות והמעשרות מן התורה, או שכשנתחייבו בקדושה הראשונה נתחייבו עד לחורבן בית המקדש, ולא נתבטלה קדושת הארץ לענין המצוות עד החורבן[252].

הערות שוליים

  1. ע"ע לשון תורה; לשון חכמים.
  2. במדבר יח ח.
  3. שם כד.
  4. שם יט.
  5. ויקרא ד י.
  6. שם ו ח.
  7. שם ג.
  8. בראשית ז יז. ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס"ד.
  9. ע"ע הנ"ל.
  10. ערה"ש שם ס"ה.
  11. במדבר יח כד.
  12. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס"ג.
  13. דברים יד כב-כג.
  14. דברים יד כח-כט.
  15. עי' ערה"ש שם.
  16. עי' חזו"א שביעית סי' ג סק"כ.
  17. ציון 1 ואילך.
  18. ציון 15 ואילך.
  19. ע"ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ. עי' רש"י קדושין לז א ד"ה חובת קרקע.
  20. עי' רש"י שם; ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס"א.
  21. עי' רש"י שם; כ"מ מתוס' ב"ב פא א ד"ה ההוא, בשם רשב"א. וע"ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ ציון 130 ואילך.
  22. עי' תוס' ב"ב שם, בשם רשב"א.
  23. רמב"ן דברים יד כב.
  24. ע"ע יין ציון 8 ואילך. עי' אונקלוס שם יח ד; עי' רמב"ן שם יד כב; עי' רש"י חולין קכ ב ד"ה אף תרומה נמי.
  25. עי' אונקלוס שם יח ד; עי' רמב"ן שם יד כב; עי' רש"י חולין שם.
  26. עי' רש"י ברכות לו א ד"ה גבי ושבת סח א ד"ה שביעית ור"ה יב ב ד"ה מנא הני מילי ויבמות פא א ד"ה אפי' בתרומה דרבנן וכתובות כה א ד"ה דאורייתא ובכורות נד א ד"ה הני וחולין ו ב ד"ה את בית שאן כולה ונדה נ א ד"ה לא קתני; כ"מ מרש"י פסחים מד א ד"ה קופות וסוכה מ א ד"ה שבשעת לקיטתו וחולין קלז ב ד"ה דרבנן בדאורייתא; עי' ראב"ד בהשגות מעשר פ"א ה"ט ומע"ש פ"א ה"ג; עי' תוס' שבת סח א ד"ה דאית וביצה ד ב ד"ה ותנן ור"ה יב א ד"ה תנא וב ד"ה התבואה וכתובות כה ב ד"ה נאמן וב"מ פח א ד"ה הכא וע"ז נח ב ד"ה בצר וחולין ו ב ד"ה והתיר; כ"מ מתוס' יבמות פב ב סוד"ה ירושה, בשם ר"י, וחולין קכ ב ד"ה ודון; עי' יראה"ש סי' נג; עי' סמ"ג לאוין קמז; ר"ש מעשרות פ"א מ"א, ע"פ בכורות שם; עי' רמב"ן דברים יד כב; כ"מ מתוס' רא"ש יבמות שם.
  27. עי' רש"י שבת שם; עי' תוס' בכורות שם.
  28. דברים יח ג-ד.
  29. במדבר יח יב. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נד ס"א.
  30. עי' ציון 26 ואילך.
  31. עי' רש"י ברכות לו א ד"ה גבי ושבת סח א ד"ה שביעית ור"ה טו ב סוד"ה אם קיבלה וסוכה מ א ד"ה שבשעת לקיטתו וביצה ג ב סוד"ה תנא ויבמות פא א ד"ה אפי' בתרומה דרבנן וכתובות כח ב ד"ה בתרומה דרבנן וקדושין ג א סוד"ה מפני שדרכו וסט ב ד"ה השתא נמי וחולין קכ ב ד"ה אף תרומה נמי ובכורות נד א ד"ה הני וחולין ו ב ד"ה את בית שאן כולה ונדה נ א ד"ה לא קתני; כ"מ מרש"י זבחים עג א ד"ה ואפילו בדרבנן; עי' ריב"ן מכות כג ב ד"ה והבאת מעשר; עי' ראב"ד בהשגות תרומות פ"ג הט"ז ופי"ג הי"ג ומעשר פ"א ה"ט ומע"ש פ"א ה"ג; עי' תוס' יבמות פב ב סוד"ה ירושה, בשם ר"י, ור"ה יב א ד"ה תנא, במסקנה, ושבת סח א ד"ה דאית וערובין לב א ד"ה תאנים וביצה ד ב ד"ה ותנן וכתובות כה ב ד"ה נאמן וחולין ו ב ד"ה והתיר ובכורות נד א ד"ה ושני, עיי"ש ראיות לזה מהגמ'; כ"מ מתוס' ר"ה יב ב ד"ה התבואה ויבמות פא א ד"ה מאי וכתובות נו ב ד"ה קסבר וב"מ פח א ד"ה הכא ופט א ד"ה והבודל וחולין קכ ב ד"ה ודון; עי' יראה"ש סי' נג; עי' תוס' ר"י הזקן קדושין סט א; עי' רד"ק דהי"ב לא ה; עי' סמ"ג לאוין קמז, וסותר לסמ"ג שבציון 62, וצ"ב; עי' ר"ש מעשרות פ"א מ"א, עיי"ש ראיות לזה מהגמ', ופאה פ"א מ"ד ודמאי פ"ג מ"ג ופרה פי"א מ"ג, ור"ש משאנץ לתו"כ שבציון 34; עי' תוס' שאנץ כתובות נח ב; עי' פסקי רי"ד ר"ה יד ב ותוס' רי"ד שם וכתובות כח ב ונדרים נח ב; עי' רמב"ן ב"מ פח א ודברים יד כב; עי' רשב"א ביצה ג ב; עי' תוס' רא"ש ר"ה יב א ויבמות שם וב"מ שם ונדה שם, ופי' הרא"ש בכורים פ"ב מ"ג ופרה פי"א מ"ג; עי' מאירי ברכות לו א ושבת סח א וערובין לב א וקדושין ג א וב"מ נג ב ומכות יט ב וע"ז נח א, וחי' המאירי ביצה ג ב; עי' נמוק"י ברכות לו ב;עי' ריטב"א ברכות לו א וסוכה לד ב ור"ה יב א ויבמות פא א וגיטין סה א ונידה נ א; עי' ריטב"א (החדשים) ב"מ פח א; עי' רע"ב בכורים שם; עי' תשב"ץ ח"ג סי' רג; עי' מהר"ם חלאוה פסחים לג א; עי' שטמ"ק ב"מ שם, בשם רשב"א.
  32. תוס' בכורות שם.
  33. ויקרא כז ל.
  34. תו"כ בחוקותי פי"ב.
  35. עי' תוס' ר"ה שם; עי' רמב"ן דברים שם.
  36. עי' תו"כ שבציון 72.
  37. עי' ציון 66 ואילך. עי' תוס' שם.
  38. דברים יד כג.
  39. שם כב. ספרי ראה פיס' קה.
  40. עי' תוס' שם ובכורות שם; עי' שטמ"ק ב"מ שם, בשם רשב"א; ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נד ס"א, בד' רש"י וראב"ד ותוס'.
  41. עי' ספרי שבציון 72.
  42. עי' ציון 66 ואילך. עי' ערה"ש שם, לד' זו.
  43. ויקרא כז ל.
  44. ירו' מעשרות פ"א ה"א.
  45. איסי בן יהודה בירו' שם.
  46. עי' תוס' שם; עי' ר"ש שם.
  47. תוס' שם, בפי' הא'.
  48. תוס' שם, בפי' הב', בד' תו"כ וספרי שבציון 72.
  49. תוס' שם, בפי' הב', בד' איסי בן יהודה שבציון 45.
  50. דהי"ב לא ה. ריב"ן מכות כג ב ד"ה והבאת מעשר; רד"ק דה"י שם.
  51. עי' תוס' יבמות פב ב סוד"ה ירושה, בשם ר"י, ע"פ רות רבה שבציונים 53 ואילך, 56 ואילך; עי' תוס' רא"ש שם.
  52. ר' אלעזר בירו' שביעית פ"ו ה"א.
  53. שמעון בר אבא בשם ר' יוחנן ברות רבה פ"ד סי' ה.
  54. נחמיה י א. ר' אלעזר בירו' שם; עי' שמעון בר אבא בשם ר' יוחנן ברות רבה שם.
  55. שם לח. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נב ס"ד.
  56. שמעון בר אבא בשם ר' יוחנן ברות רבה שם.
  57. עי' שמעון בר אבא בשם ר' יוחנן שבציון הבא ואילך.
  58. נחמיה י א.
  59. שם ב.
  60. שמעון בר אבא בשם ר' יוחנן ברות רבה שם.
  61. עי' תוס' שם, בשם ר"י; עי' תוס' רא"ש שם.
  62. עי' רמב"ם תרומות פ"ב ה"א וה"ו ומעשר פ"א ה"ט ומע"ש פ"א ה"ג, ועי' כס"מ תרומות פ"ב ה"א ראיות לזה מהגמ'; עי' סמ"ג עשין קלג, וסותר לסמ"ג שבציון 31, וצ"ב.
  63. דברים יח ד.
  64. רמב"ם תרומות פ"ב ה"א; סמ"ג שם.
  65. רמב"ם תרומות פ"ב ה"ו.
  66. עי' ר"ה יב א; עי' איסי בן יהודה בירו' מעשרות פ"א ה"א; עי' רמב"ם שם.
  67. עי' ציון 62 ואילך.
  68. דברים יד כב.
  69. רמב"ם שם; סמ"ג עשין קלג, בשמו.
  70. דברים יח ד.
  71. רמב"ם שם; סמ"ג שם, בשמו.
  72. ויקרא כז ל. עי' תו"כ בחוקותי פי"ב; עי' ספרי ראה פיס' קה. וע"ע מדות שהתורה נדרשת בהן ציון 149.
  73. תוס' ר"ה יב א ד"ה ותנא; ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נד ס"א.
  74. דהי"ב לא ה. ריב"ן מכות כג ב ד"ה והבאת מעשר; רד"ק דה"י שם.
  75. כ"מ מר"ש מעשרות פ"א ה"א.
  76. ויקרא כז ל. אית דבעי מישמיענה מן הדא בירו' מעשרות פ"א ה"א. כ"מ מר"ש שם.
  77. עי' ספרי ראה פיס' קה.
  78. תוס' בכורות נד א ד"ה ושני, בפי' הלימוד בספרי שבציון הקודם.
  79. עי' ציון 62 ואילך.
  80. רמב"ם מעשר פ"א ה"ט, לפי ר"י קורקוס שם, במסקנה, וכס"מ שם; רמב"ם מע"ש פ"א ה"ג.
  81. עי' ר"ה טו ב. עי' כס"מ מעשר שם.
  82. ויקרא כז ל.
  83. ספרי ראה פיס' קה; ירו' מעשרות פ"א ה"א.
  84. עי' ר"י קורקוס וכס"מ שם, בד' הרמב"ם.
  85. עי' רמב"ם מע"ש שם.
  86. עי' ציון 31 ואילך.
  87. עי' ראב"ד בהשגות שם ושם.
  88. עי' ראב"ד מעשר שם.
  89. עי' תוס' בכורות נד א ד"ה ושני.
  90. ציון 107 ואילך.
  91. מעשרות פ"א מ"א.
  92. דברים יד כב.
  93. שם.
  94. סתמא דירו' מעשרות פ"א ה"א, ופ"מ שם.
  95. דברים שם.
  96. ע"ע כלל ופרט; פרט וכלל ציון 15 ואילך.
  97. ויקרא כז ל.
  98. שם.
  99. אית דבעי מישמיענה מן הדא בירו' שם.
  100. מעשרות פ"א מ"א.
  101. עי' ברייתא שבציונים 102, 104. רמב"ם מעשר פ"ב ה"א.
  102. דברים יד כב-כג. ברייתא ב"מ פח ב; רמב"ם שם.
  103. רמב"ם שם.
  104. ברייתא שם.
  105. עי' גמ' שם; עי' רמב"ם שם.
  106. עי' ברייתא שבציון הבא ואילך; עי' רמב"ם מעשר פ"ב ה"ב.
  107. דברים יד כב. עי' ברייתא ב"מ פח ב; עי' רמב"ם שם.
  108. ברייתא שם.
  109. עי' גמ' שם; עי' רמב"ם שם.
  110. ע"ע גמר מלאכה.
  111. רמב"ם שם. ועי' כס"מ שם.
  112. עי' ראב"ד בהשגות שם. ועי' כס"מ שם.
  113. עי' ציון 19 ואילך. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נ ס"א.
  114. רמב"ם תרומות פ"א ה"א; טוש"ע יו"ד שלא א.
  115. רמב"ם וטוש"ע שם: נוהגים; ערה"ש שם.
  116. משנה קדושין לו ב.
  117. עי' רב יהודה בגמ' שם לז א, ורש"י שם ד"ה חובת הקרקע; ערה"ש שם.
  118. רש"י שם ד"ה חובת הגוף.
  119. עי' ציון 122 ואילך.
  120. דברים יב א. עי' ספרי ראה פיס' נט; עי' ברייתא שם; עי' ירו' שביעית פ"ו ה"א.
  121. ירו' שם.
  122. דברים יב א.
  123. שם.
  124. שם ב.
  125. ע"ע עבודה זרה.
  126. עי' ספרי שם; ברייתא שם. וע"ע דבר הלמד מענינו.
  127. דברים יב א.
  128. ירו' שם.
  129. דברים יא טז-יח.
  130. עי' ספרי עקב פיס' מד; עי' ירו' שם.
  131. ע"ע הנחת תפלין.
  132. עי' ספרי שבציון הבא ואילך; עי' ירו' שם.
  133. דברים שם יח.
  134. שם.
  135. ספרי שם.
  136. ע"ע הנחת תפלין ציון 26 ואילך וע' תלמוד תורה.
  137. עי' ספרי שם; עי' ירו' שם.
  138. עי' רבינו הלל לספרי שם.
  139. עי' רבינו הלל שם.
  140. רבינו הלל שם.
  141. ספרי שם.
  142. עי' ציון 120 ואילך.
  143. עי' ידים פ"ד מ"ג, בשביעית (ע"ע); עי' תוספ' ידים פ"ב, אף בשאר שנים; רמב"ם תרומות פ"א ה"א: בארץ שנער.
  144. פהמ"ש לרמב"ם שם.
  145. עי' ידים שם, בשביעית; עי' תוספ' שם, אף בשאר שנים; רמב"ם שם.
  146. רמב"ם תרומות פ"א ה"א, ועי' רדב"ז שם, וצ"ב; תוס' חולין ז א ד"ה (ו ב) והתיר: ועוד יש לפרש, ותוס' ע"ז נט א ד"ה (נח ב), בשם ר"י, וקדושין לו ב ד"ה כל; יראה"ש סי' נג וסי' קמח; רמב"ן חולין קלו ב; רשב"א שם ו ב; חינוך מ' תקז; רא"ש ע"ז פ"ד סי' ט, בפי' הב', ושכ"נ מידים שם; ריטב"א קדושין שם; טור יו"ד סי' שלא, בשם ר"י; עי' ראשונים שבציון 166; שו"ע שם א.
  147. עי' רמב"ם שם; עי' שו"ע שם.
  148. רדב"ז שם.
  149. רמב"ם שם; שו"ע שם.
  150. רא"ש ע"ז שם; ר"ן ביצה יב ב.
  151. תוס' ורא"ש ע"ז שם.
  152. תוס' ע"ז וחולין שם; טור שם, בשם ר"י.
  153. רדב"ז שם.
  154. רמב"ם שם פ"ב ה"ז.
  155. עי' ציון 66 ואילך. רדב"ז שם.
  156. עי' תוס' ע"ז נט א ד"ה (נח ב), בשם ר"י: כי לא נתחייבו וכו', ולפי"ז לטעם ר' יהודה שבתוס' שם, אף ברחוקים גזרו; עי' תוס' חולין ז א ד"ה (ו ב) והתיר: ועוד יש לפרש וכו', ולפי"ז לטעמים הראשונים שבתוס' שם, אף ברחוקים גזרו; עי' רא"ש ע"ז פ"ד סי' ט: ועוד נראה וכו', ולפי"ז לפי הא' שברא"ש שם, אף ברחוקים גזרו.
  157. עי' ציון 31 ואילך.
  158. רש"י חולין שם ד"ה את בית שאן; תוס' שם ושם; ראב"ד ע"ז שם. ועי' רש"י גיטין כב א ד"ה בתר.
  159. תוס' שם ושם, ע"פ ברכות לו א בצלף וביצה יב ב באיסורייתא דחרדלא.
  160. תוס' שם ושם, בשם ר"ת.
  161. עי' ציון 26 ואילך.
  162. עי' ציון 38 ואילך.
  163. עי' ציון 66 ואילך.
  164. עי' ציון 46 ואילך. ועי' ציון 72 ואילך.
  165. תוס' שם ושם, בשם ר"י, ע"פ ירו' חלה פ"ד ה"ד.
  166. ר"ש דמאי פ"א מ"ג, ע"פ ירו' דמאי פ"ב ה"א; ר"ן ביצה יב ב, ע"פ ע"ז נח ב.
  167. כפו"פ פט"ו, בשם רב צמח בר מר פלטוי; ס' העיטור פ - פרוזבול (עז ג); תשב"ץ ח"ג סי' ר, בשם הגאונים.
  168. ירו' חלה פ"ד ה"ד, לגי' תוס' קדושין לו ב ד"ה כל וע"ז נט א ד"ה (נח ב) בצר, ועי' ציון הבא, שי"ג בע"א.
  169. ירו' שם, לגירסתנו וגי' תוס' ר"ה יב א ד"ה תנא וסמ"ג עשין קלג, ועי' ציון הקודם, שי"ג בע"א.
  170. ירו' חלה פ"ד ה"ד, לגירסתנו וגי' תוס' שם ושם ושם וסמ"ג שם. בירו' שם, לגי' רא"ש ע"ז פ"ד סי' ט (בד' ונציה, ובד' וילנא תוקן ל"רובים") ואגודה חולין פ"א סי' ד: הדובים.
  171. ירו' שם.
  172. פלפ"ח לרא"ש שם סק"ע, בד' י"מ שבציון הבא.
  173. רא"ש שם, בשם י"מ הא'.
  174. עי' ס' יוחסין השלם (לונדון תרי"ז) עמ' 188 ופ"מ לירו' שם, ועי' חולין כ א ורש"י ד"ה יקבלו.
  175. תוס' קדושין שם; תוס' ע"ז שם וחולין שם ורא"ש ע"ז שם, בשם ר"ת.
  176. רא"ש שם.
  177. תוס' חולין שם.
  178. רא"ש ע"ז שם, בשם י"מ הב', לפי ס' יוחסין שם.
  179. עי' רא"ש שם, בשם י"מ הב'.
  180. כ"מ מתוס' חולין שם; עי' תוס' ע"ז שם; רא"ש שם.
  181. עי' תוס' חולין שם.
  182. עי' ציון 146 ואילך.
  183. עי' רמב"ם תרומות פ"א ה"א; עי' טוש"ע יו"ד שלא א.
  184. ע"ע ארץ ישראל: הכיבוש ציון 84. ושם, שי"ח.
  185. ע"ע הנ"ל: שם ציון 88.
  186. ע"ע סוריא.
  187. עי' רש"י גיטין מז א ד"ה בסוריא; רמב"ם תרומות פ"א ה"ד והט"ו.
  188. ר"י קורקוס תרומות שם. ועי' רמב"ם שם ה"ו, וצ"ב.
  189. ע"ע סוריא. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נו סט"ו.
  190. ציון 295 ואילך.
  191. ע"ע אין קנין לנכרי בארץ ישראל ציון 2 ואילך. ושם ציון 10 ואילך, שי"ח.
  192. ע"ע הנ"ל ציון 15 ואילך. ושם ציון 17, שי"ח.
  193. עי' רמב"ם תרומות פ"א ה"י; עי' ש"ך יו"ד סי' שלא סק"ה.
  194. רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם ג.
  195. רמב"ם שם; ש"ך שם.
  196. רמב"ם שם; עי' טוש"ע שם.
  197. ע"ע ארץ ישראל: הארץ וגבולותיה: החילוק. עי' תוספ' מנחות פ"ו.
  198. ע"ע הנ"ל: שם: שם ציון 107.
  199. דברים יח ד.
  200. שם יד כב.
  201. רש"י כתובות כה א ד"ה ולא נתחייבו ונדה מז א ד"ה ולא נתחייבו.
  202. שם.
  203. שם כג.
  204. ע"ע משכן. רש"י ב"מ פט א ד"ה נתחייבו.
  205. ע"ע הפרשת תרומות ומעשרות ציון 291 ואילך.
  206. ע"ע שביעית. רש"י כתובות שם: ועוד.
  207. ע"ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: קדושתה ציון 1 ואילך.
  208. ע"ע הנ"ל: שם: שם ציונים 1, 37.
  209. ע"ע הנ"ל: שם: ציון 39 ואילך. וע"ע הנ"ל: שם: קדושה ראשונה ציון 42 ואילך, בזמן חלות הקדושה הראשונה.
  210. ציון 59 ואילך.
  211. ציון 86.
  212. ע"ע הנ"ל: שם: קדושה שניה ציון 88 ואילך.
  213. ציון 93 ואילך.
  214. ציון 118 ואילך.
  215. ציון 128 ואילך.
  216. יבמות פא א, בד' ר"י ור"ש במשנה שם, לפי תוס' שם ד"ה אמר; עי' יבמות פב ב, בד' ר' יוחנן.
  217. גמ' שם פא א, בד' ר"י ור"ש במשנה שם, לפי תוס' שם.
  218. עי' גמ' שם פב ב, בד' ר' יוחנן. ועי' בהגר"א יו"ד סי' שלא סק"ו.
  219. עי' פסחים ט ב - י א; עי' רב דימי בגמ' שם מד א; עי' ר' אלעזר בירו' שביעית פ"ו ה"א.
  220. עי' ר' יוסי בר חנינא בירו' שביעית פ"ו ה"א; עי' ירו' יבמות פ"ז ה"ג, בד' ר' ישמעאל בר ר' יוסה.
  221. עי' ר' אבון בשם ריב"ל בירו' ברכות פ"ט ה"ה; עי' ירו' דמאי פ"ג ה"ד, בד' ר' יוחנן; עי' ר' אלעזר בירו' שביעית שם; עי' ירו' תרומות פי"א ה"ד, בד' תני ר' חלפתא בן שאול; עי' אשכח תני בשם אביי בירו' יבמות שם; עי' ירו' שם, בד' ר' יוסי; עי' ירו' שם, בד' ר' אימי בשם ר' יוחנן; ירו' שם פי"ג ה"ב, בד' ר' יהודה. ועי' תוס' יבמות פב ב סוד"ה ירושה, בשם ר"י, ותוס' רא"ש שם. ועי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נב ס"ז, ע"פ ירו' גיטין פ"ד ה"ג, שחכמי א"י סברו שמעשרות בזמן בית שני היו מדרבנן וחכמי בבל סברו שהיה דאוריתא.
  222. רמב"ם תרומות פ"א הכ"ו: יראה לי; טור יו"ד סי' שלא וקרי"ס שם, בשמו; שו"ע שם ב; לבוש שם.
  223. רמב"ם שם; טור שם, בשמו, ובשם איכא מ"ד; קרי"ס שם, בשם הרמב"ם; שו"ע שם; לבוש שם.
  224. רמב"ם שם; שו"ע שם.
  225. עי' רמב"ם שם; עי' טור שם, בשמו; עי' שו"ע שם. ועי' ערה"ש הל' תרומות סי' נב ס"ו וסוס"ז, שמקור הרמב"ם בירו' שבציון 220.
  226. עי' רמב"ם שם; עי' טור שם, בשמו; עי' שו"ע שם.
  227. עי' להלן לאיזה פסוק הכוונה.
  228. רמב"ם שם; שו"ע שם.
  229. במדבר טו יח.
  230. ברייתא כתובות כה א.
  231. סמ"ג עשין קלג, והובא בכס"מ שם; לבוש שם, בפי' הא'.
  232. לבוש שם, בפי' הא'.
  233. ע"ע ארץ ישראל: קדושתה ומצותיה: מצוות התלויות בארץ ציון 177 ואילך וע' חלה ציון 117 ואילך.
  234. עי' לעיל ציון 197 ואילך.
  235. לבוש שם, בפי' הב'.
  236. ויקרא כה ב.
  237. גר"ח שמו"י פי"ב הט"ז, ע"פ רש"י שבציון 205 ואילך. ועי' צל"ח ברכות לו א ושו"ת משיב דבר יו"ד קונ' דבר השמיטה.
  238. עי' סמ"ג עשין קלג, בשם ר"י; עי' טור שם, בשם איכא מ"ד.
  239. עי' ראב"ד בהשגות שם; טור שם; רמ"א בשו"ע שם, בשם י"ח.
  240. ראב"ד שם.
  241. ע"ע הלכה: ר' יוחנן וריש לקיש ציון 870 ואילך. ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נב סי"ב, בד' הראב"ד.
  242. במדבר טו יח.
  243. עי' ציון 230.
  244. עי' ראב"ד שם; טור שם.
  245. עי' רמ"א בשו"ע יו"ד שלא ב; עי' לבוש שם.
  246. כ"מ מכס"מ תרומות פ"א הכ"ו, בד' הרמב"ם; עי' חזו"א שביעית סי' כא סק"ה, בד' הרמב"ם.
  247. עי' בכורים פ"ב מ"ג; עי' רמב"ם תרומות פ"א ה"א; עי' שו"ע יו"ד שלא א.
  248. עי' ציון 225 ואילך.
  249. עי' ר"י קורקוס ורדב"ז תרומות פ"א ה"א; עי' כס"מ שם הכ"ה; עי' שו"ת מבי"ט ח"ב סי' קצו; עי' שו"ת מהרי"ט ח"א סי' כה.
  250. שו"ת ר' בצלאל אשכנזי סי' א.
  251. עי' ציון 225 ואילך.
  252. עי' ערה"ש העתיד הל' תרומות סי' נב ס"ב, שהסתפק בד' הרמב"ם שבציון הנ"ל ואילך.