אמתלא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שינוי שם הקטגוריה מ:"תורנית מרוכזת" ל"אנציקלופדיה תורנית מרוכזת")
(הוספת הערות שוליים)
 
שורה 1: שורה 1:
טעם סביר והגיוני לדבר שיקרי שנאמר קודם לכן. במקרים מסויימים מקבלים חכמים את ה"אמתלא" שנותן אדם למה שאמר קודם לכן, כשהוא מסביר שלא אמר אמת מפני סיבה מספקת.
טעם סביר והגיוני לדבר שיקרי שנאמר קודם לכן. במקרים מסויימים מקבלים חכמים את ה"אמתלא" שנותן אדם למה שאמר קודם לכן, כשהוא מסביר שלא אמר אמת מפני סיבה מספקת.לדוגמא: אשה שאמרה: "אשת איש אני", ולאחר מכן חזרה ואמרה: "פנויה אני" - אינה נאמנת, שהרי בדבריה הראשונים אסרה את עצמה מלהינשא "שויה אנפשיה חתיכה דאיסורא". אבל אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן "אשת איש אני", כגון שאומרת: "לא אמרתי אשת איש אני אלא כדי להתחמק מאנשים שאינם הגונים שרצו לשאת אותי" - הרי היא נאמנת<ref> בתלמוד (כתובות כ"ב ע"א) מובא מעשה באשה נאה מאוד, שביקשו אנשים רבים לקדשה, ואמרה להם: "מקודשת אני". לאחר פרק זמן עמדה וקידשה את עצמה. אמרו לה חכמים: "מה ראית לעשות כן?". אמרה להם: "בתחילה, כשבאו אנשים שאינם מהוגנים, אמרתי שאני מקודשת; עכשיו, שבאו אנשים מהוגנים, עמדתי וקדשתי את עצמי". ומסיים התלמוד: "וזו הלכה העלה רב אשי שר הבירה לפני חכמים באושא ואמרו: אם נתנה אמתלא לדבריה - נאמנת".</ref>.דוגמא נוספת: אשה שאמרה לבעלה: "טמאה אני", וחזרה ואמרה: "טהורה אני", אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן טמאה אני, כגון שאומרת: "לא אמרתי לך טמאה אני אלא מפני שלא היה לי כח לתשמיש" - הרי היא נאמנת.
 
 
 
לדוגמא: אשה שאמרה: "אשת איש אני", ולאחר מכן חזרה ואמרה: "פנויה אני" - אינה נאמנת, שהרי בדבריה הראשונים אסרה את עצמה מלהינשא "שויה אנפשיה חתיכה דאיסורא". אבל אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן "אשת איש אני", כגון שאומרת: "לא אמרתי אשת איש אני אלא כדי להתחמק מאנשים שאינם הגונים שרצו לשאת אותי" - הרי היא נאמנת.
 
 
 
דוגמא נוספת: אשה שאמרה לבעלה: "טמאה אני", וחזרה ואמרה: "טהורה אני", אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן טמאה אני, כגון שאומרת: "לא אמרתי לך טמאה אני אלא מפני שלא היה לי כח לתשמיש" - הרי היא נאמנת.
 
 
 


==הערות שוליים==
<references />


[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]
[[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]

גרסה אחרונה מ־17:52, 16 בדצמבר 2008

טעם סביר והגיוני לדבר שיקרי שנאמר קודם לכן. במקרים מסויימים מקבלים חכמים את ה"אמתלא" שנותן אדם למה שאמר קודם לכן, כשהוא מסביר שלא אמר אמת מפני סיבה מספקת.לדוגמא: אשה שאמרה: "אשת איש אני", ולאחר מכן חזרה ואמרה: "פנויה אני" - אינה נאמנת, שהרי בדבריה הראשונים אסרה את עצמה מלהינשא "שויה אנפשיה חתיכה דאיסורא". אבל אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן "אשת איש אני", כגון שאומרת: "לא אמרתי אשת איש אני אלא כדי להתחמק מאנשים שאינם הגונים שרצו לשאת אותי" - הרי היא נאמנת[1].דוגמא נוספת: אשה שאמרה לבעלה: "טמאה אני", וחזרה ואמרה: "טהורה אני", אם נתנה טעם סביר והגיוני מדוע אמרה קודם לכן טמאה אני, כגון שאומרת: "לא אמרתי לך טמאה אני אלא מפני שלא היה לי כח לתשמיש" - הרי היא נאמנת.

הערות שוליים[עריכה]

  1. בתלמוד (כתובות כ"ב ע"א) מובא מעשה באשה נאה מאוד, שביקשו אנשים רבים לקדשה, ואמרה להם: "מקודשת אני". לאחר פרק זמן עמדה וקידשה את עצמה. אמרו לה חכמים: "מה ראית לעשות כן?". אמרה להם: "בתחילה, כשבאו אנשים שאינם מהוגנים, אמרתי שאני מקודשת; עכשיו, שבאו אנשים מהוגנים, עמדתי וקדשתי את עצמי". ומסיים התלמוד: "וזו הלכה העלה רב אשי שר הבירה לפני חכמים באושא ואמרו: אם נתנה אמתלא לדבריה - נאמנת".