שוקולד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
שוקולד הוא חטיף המיוצר מפולי קקאו.
שוקולד הוא חטיף המיוצר מפולי קקאו.
== ייצור השוקולד ==


להלן תהליך ייצורו של השוקולד (באופן תמציתי):
להלן תהליך ייצורו של השוקולד (באופן תמציתי):

גרסה מ־22:46, 12 במאי 2010

שוקולד הוא חטיף המיוצר מפולי קקאו.

ייצור השוקולד

להלן תהליך ייצורו של השוקולד (באופן תמציתי):

התהליך מתחיל בתרמילים גדולים שגדלים בארצות טרופיות. את התרמילים מבקעים ומהם מוציאים את פולי הקקאו, שלאחר תהליכי תסיסה ויבוש נארזים ונשלחים למפעל.

במפעל, פולי הקקאו עוברים קליה, ריסוק וטחינה. החום הרב בטחינה הדקה ממיס את חמאת הקקאו ונוצר נוזל שנקרא "ליקר קקאו". ליקר הקקאו מופרד בלחץ גבוה לחמאת קקאו ול"עוגה" שניתחנת לאבקת קקאו.

חומרים אלה הם החומרים העיקריים בשוקולד. בשוקולד מריר יש ליקר קקאו, חמאת קקאו, אבקת קקאו, סוכר וניל ולציטין. בשוקולד חלב יש כנ"ל + אבקת חלב. בשוקולד לבן אין ליקר קקאו ואבקת קקאו, אלא חמאת קקאו, אבקת חלב, סוכר וניל ולציטין.

מכונות "פרס" ענקיות מערבבות ומעבדות את החומרים לאבקה מחלקיקים הקטנים מ50 מיקרון. אבקה זו מועברת ל"קונץ'" - מכונה עם מיכלים גדולים עם מנגנון בחישה שלש באיטיות ולאורך זמן. החיכוך, החום הרב שניפלט והמגע עם האוויר מביאים לכמה תהליכים כימיים הכרחיים בתהליך. חמאת קקאו ולציטין מוספים בסוף התהליך ומתקבל נוזל. הנוזל עובר טמפרינג ומוזלף לתבניות או לסרט נע לקבלת "טיפות" או "מטבעות" שוקולד.


השוקולד מיוצר ע"י חברות שונות, בצורות שונות. חלקם חלביים וחלקם פרווה.

ישנם שלושה סוגים שונים של שוקולד:

  • שוקולד מריר - שוקולד המיוצר מקקאו ומעט סוגים ורכיבים נוספים מעטים. בשוקולד כזה לא הוסף חלב. השוקולד נחשב איכותי יותר לפי גובה אחוז מוצקי הקקאו. שוקולד זה הוא פרווה. וכיום יש שוקולד מריר שהוא חלבי.
  • שוקולד חלב - שוקולד לו הוסף חלב ולכן הוא מתוק יותר. שוקולד זה הוא חלבי.
  • שוקולד לבן - שוקולד לבן, הוא חלבי.

בנוסף ישנו ממרח שוקולד למריחה - שהוא בדרך כלל פרווה אך לפעמים חלבי.

ברכת השוקולד

השוקולד מורכב מרכיבי קקאו, סוכר, ועוד חומרים שונים. הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל דן בנושא בספרו מנחת שלמה [ח"א סימן צא], אם יש לברך "בורא פרי העץ" או ברכת "שהכל נהיה בדברו". ומנהג העולם לברך על השוקולד "שהכל נהיה בדברו". ולדעת הרב דב ליאור שליט"א יש לברך על השוקולד "בורא פרי העץ".

ומה שכתב הגאון ז"ל בשערי תשובה [סימן רב ס"ק יט] משם הגאון בעל דברי יוסף ז"ל שעל השעקלאדי יש לברך שהכל וכן עמא דבר - מדובר על משקה קקאו ולא על השוקולד, וכמ"ש במנחת שלמה.

ר' תבנית:הידעת?/ה' אדר ה'תשס"ט

יש לשים לב למקרים בהם יש בשוקולד דברים נוספים כגון אגוזים או צימוקים - במקרה וניתן לראות את הפירות (לא טחונים או מעוכים) יש אומרים שיש לברך עליהם בורא פרי העץ.

ברכת השוקולד לאחריו היא בורא נפשות כאשר אכל כזית שוקולד תוך כדי אכילת פרס (אכילה משמע לעיסה) ואילו אם מצץ בעלמא לא יברך ברכה אחרונה.

כשרות

השוקולד מיוצר על ידי חברות שונות, בהם - "עלית", "ורד הגליל", "כרמית", וכן שוקולד שוויצרי המשווק על ידי חברת "טעמן".

שוקולד "עלית" כשר בהשגחת הרבנות, ושוקולד "עלית"-מגדים כשר בהשגחת הבד"ץ של העדה החרדית. וכן שאר השוקולדים הנזכרים למעלה.