פיל: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
פיל הוא בעל חיים גדול וכבד מאד, בעל חדק ושיני שנהב.
[[תמונה:Pil.jp|ימין|ממוזער|250px|עדר פילים בדרום אפריקה]]
'''פיל''' הוא בעל חיים גדול וכבד, בעל חדק ושנהבים גדולים. הפיל מצוי באפריקה ובמזרח הרחוק. בתקופת מלחמתיו של [[יהודה המכבי]] על היוונים, השתמשו היוונים בפילי מלחמה, ואף אחיו של יהודה, [[אלעזר המכבי]] נהרג כאשר דקר את הפיל עליו ישב המפקד והפיל נפל ומחץ אותו.  


 
כאשר אדם רואה פיל, עליו לברך [[משנה הבריות]], שכן הפיל הוא חיה מיוחדת ומשונה.
*בדור המבול (הפלגה) נפרע הקב"ה מן האנשים והפכם לפילים וקופים (סנהדרין קט.), ולכן הפיל מבין לשון בני אדם. וזה הטעם שהקופים דומים לבני האדם וכל מה שרואים שעושים הם עושים כמוהו מפני שמבקשים לחזור לקדמותם (מלאכת שלמה על המשניות כלאיים ח-ו ד"ה הפיל. וכן שבט מוסר מז, שהובא בטעמי המנהגים עמוד תקכד).  
==הפיל בחז"ל==
*המאירי כתב שאפשר ללמד פיל וקוף שבעים לשון (מאירי ערובין לא: ד"ה אמר, בשם הירושלמי).  
*ב[[דור המבול]] נפרע הקב"ה מן האנשים והפכם לפילים וקופים ({{מקור|סנהדרין קט א}}), לכן הפיל מבין לשון בני אדם, וזה הטעם שהקופים דומים לבני האדם וכל מה שרואים שעושים הם עושים כמוהו מפני שמבקשים לחזור לקדמותם (מלאכת שלמה על המשניות כלאיים ח-ו ד"ה הפיל. וכן שבט מוסר מז, שהובא בטעמי המנהגים עמוד תקכד).  
*[[המאירי]] כתב שאפשר ללמד פיל וקוף שבעים לשון ({{מקור|מאירי ערובין לא ב}} ד"ה אמר, בשם הירושלמי).  


[[קטגוריה:בעלי חיים]]
[[קטגוריה:בעלי חיים]]

גרסה מ־13:24, 3 ביוני 2011

קובץ:Pil.jp
עדר פילים בדרום אפריקה

פיל הוא בעל חיים גדול וכבד, בעל חדק ושנהבים גדולים. הפיל מצוי באפריקה ובמזרח הרחוק. בתקופת מלחמתיו של יהודה המכבי על היוונים, השתמשו היוונים בפילי מלחמה, ואף אחיו של יהודה, אלעזר המכבי נהרג כאשר דקר את הפיל עליו ישב המפקד והפיל נפל ומחץ אותו.

כאשר אדם רואה פיל, עליו לברך משנה הבריות, שכן הפיל הוא חיה מיוחדת ומשונה.

הפיל בחז"ל

  • בדור המבול נפרע הקב"ה מן האנשים והפכם לפילים וקופים (סנהדרין קט א), לכן הפיל מבין לשון בני אדם, וזה הטעם שהקופים דומים לבני האדם וכל מה שרואים שעושים הם עושים כמוהו מפני שמבקשים לחזור לקדמותם (מלאכת שלמה על המשניות כלאיים ח-ו ד"ה הפיל. וכן שבט מוסר מז, שהובא בטעמי המנהגים עמוד תקכד).
  • המאירי כתב שאפשר ללמד פיל וקוף שבעים לשון (מאירי ערובין לא ב ד"ה אמר, בשם הירושלמי).