לפני עוור לא תתן מכשול: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
#הפניה [[דבר שמלאכתו מיוחדת לעבירה, אסור; לאיסור ולהיתר, מותר]].
'''לפני עוור לא תתן מכשול''' הוא איסור מהתורה שלא להכשיל אדם בעבירה או במילי דעלמא - להכשיל אותו בקניית או מכירת עסק שאינו רצוי והוא עוור בו שאינו בקי בטיבו.


 
מהתורה האיסור להחטיא אדםן הוא רק ב"תרי עברי דנהרא" שלא קיימת אפשרות לעבור את העבירה באופן אחר, כגון שדבר העבריה נמצא בצידו השני של הנהר והוא מביא לו אותו, אך לפי שיטת התוספות והרא"ש {{מקור|שבת ג א}} יש איסור מדרבנן גם באופן שאינו מתרי עברא דנהרא, שהרי חייב להפרישו מעבירה. עם זאת כתב הש"ך {{מקור|יו"ד סימן קנ"א סק"ו}} שבמומר שאין חיוב להפרישו מעבירה לא קיים אפילו איסור מדרבנן, ובדגמ"ר הוסיף שכן בכל עובר עבירה במזיד שאינו מצווה להפרישו, ובשו"ת אגרות משה {{מקור|חלק אבן העזר סימן ע"ב]] הביא ראיה לזה מהנפסק בתלמוד {{מקור|ב"ק ס"ט ע"א}} שאין מחוייבין להפריש עובר עבירה במזיד כמו שנאמר אמר [[הלעיטהו לרשע וימות]].
 
 
 
[[קטגוריה:תורנית מרוכזת]]

גרסה מ־03:49, 9 באוגוסט 2012

לפני עוור לא תתן מכשול הוא איסור מהתורה שלא להכשיל אדם בעבירה או במילי דעלמא - להכשיל אותו בקניית או מכירת עסק שאינו רצוי והוא עוור בו שאינו בקי בטיבו.

מהתורה האיסור להחטיא אדםן הוא רק ב"תרי עברי דנהרא" שלא קיימת אפשרות לעבור את העבירה באופן אחר, כגון שדבר העבריה נמצא בצידו השני של הנהר והוא מביא לו אותו, אך לפי שיטת התוספות והרא"ש שבת ג א יש איסור מדרבנן גם באופן שאינו מתרי עברא דנהרא, שהרי חייב להפרישו מעבירה. עם זאת כתב הש"ך יו"ד סימן קנ"א סק"ו שבמומר שאין חיוב להפרישו מעבירה לא קיים אפילו איסור מדרבנן, ובדגמ"ר הוסיף שכן בכל עובר עבירה במזיד שאינו מצווה להפרישו, ובשו"ת אגרות משה {{מקור|חלק אבן העזר סימן ע"ב]] הביא ראיה לזה מהנפסק בתלמוד ב"ק ס"ט ע"א שאין מחוייבין להפריש עובר עבירה במזיד כמו שנאמר אמר הלעיטהו לרשע וימות.