פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רנט ג

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:06, 22 בדצמבר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (Added ben shmuel book.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים רנט ג


סעיף ג | גומא שבגיזין

נחלקו התנאים האם מותר ליטול קדירה מתוך גיזין הסובבים אותה, לרבי אלעזר בן עזריה אסור שמא יטול ולא יוכל להחזיר, וחכמים מתירים להוציא ואין חוששים שמא יפלו. אבל ודאי שאם אכן נפלו גיזין לגומא אסור להחזיר את הקדירה.

נחלקו הראשונים בטעם האיסור בהחזרה אם נפלו לגומא:

רש"י, רי"ו וטור: איסור טלטול[1].

רמב"ם: הוי כמטמין מחדש (ולפי זה אסור גם בגיזין שמותר לטלטלם בשבת).

רי"ף, רא"ש וטור: הלכה כחכמים מותר להוציא כדרכו ואין חוששים שמא יפלו ויבוא לטלטלם.

☜ שו"ע: מותר להוציא ולהחזיר בדבר שאינו מטלטל, ולא חוששים שמא יפלו הגיזין פנימה, אבל נפלו אסור להחזיר את הקדירה. ויש אומרים שגם בדבר המטלטל אסור להחזיר אם נפלו הגיזין פנימה, מפני שנמצא כטומן בשבת[2] (דעת הרמב"ם).

⤶ משמע מהשו"ע שפסק כדעה הראשונה וכן פסק האליה רבה, והגר"א הביא ראיה ליש אומרים מהירושלמי (ביה"ל).

הערות שוליים

  1. ואין להתיר מדין טלטול מהצד כיוון שצריך להזיז את המוכין בידיו הילך והילך כדי שיוכל להכניס את הקדירה (מג"א ע"פ תוספות).
  2. לכאורה יש להקשות, מדוע אין זה כמעביר מהטמנה להטמנה שמותר בשבת (עיין ס"ק יג במשנ"ב)? מבאר הרב קרליץ (חוט השני ב, פרק כח ס"ק ב) שהטמנה להטמנה מותרת רק אם יש קשר בין ההטמנה הראשונה לשניה, והיינו שמקום ההטמנה הראשון קיים, אבל אם מקום ההטמנה הראשון אינו קיים עוד, אין היתר מדין מעביר מהטמנה להטמנה.