פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רסח ו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:11, 22 בדצמבר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (Added ben shmuel book.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים רסח ו


סעיף ו | המחליף תפילות שבת

שבלי הלקט בשם רבינו בנימין ☜ ושו"ע: המחליף תפילת שבת בחברתה יצא ידי חובה, כי עיקר הברכה הרביעית היא 'רצה נא במנוחתנו'. ורק תפילת מוסף באחרות או אחרות בה[1], לא יצא, כי עניינם שונה[2].

א. אם נזכר באמצע הברכה הרביעית יפסיק ויאמר את הברכה הנכונה, אך אם סיים את הברכה לא יחזור ויצא ידי חובה (משנ"ב).

ב. אם החליף תפילת מוסף בתפילה אחרת אך נזכר לפני שהתחיל 'רצה', יכול לומר 'ונעשה לפניך קרבן מוסף' ויוצא בזה (חיי אדם). ואם נזכר בשלוש אחרונות, חוזר 'לתכנת שבת' (דרך החיים). והחיי אדם סובר שאם נזכר 'ברצה' יכול להזכיר שם מעין עניין שבת (ביה"ל).

ג. אם החליף שחרית והתפלל של מוסף וגמר תפילתו, יחזור שוב לשחרית ולא יתפלל מוסף עוד, כי יצא בזה (מג"א). אולם אם נזכר אפילו באמצע שלוש ברכות אחרונות של מוסף (ונמצא ששיקר בדבריו) יחזור ל'ישמח משה' (ודינו כמי ששח שחוזר לראש הברכה) (משנ"ב וביה"ל).


הערות שוליים

  1. למרות שהזכיר עניינה של שבת בתפילתו, לא יוצא כי הזכיר של מוסף ונמצא משקר לפני המקום (משנ"ב).
  2. השו"ע הביא דין המחליף תפילת מוסף בתפילה אחרת בשם י"א, ותמהו עליו האחרונים מדוע, שהרי כו"ע מודים בזה. (והגר"א כתב שזה מחלוקת בראשונים. ועיין). ועיין בחזו"ע (א, שנד) שפסק גם במוסף יצא ידי חובה. ע"ש.