פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר א ו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־09:32, 19 במרץ 2018 מאת Davidn (שיחה | תרומות) (הוספת קישור למקור)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר א ו סעיף ו - קיום פו"ר בנכדים

הגמרא ביבמות יבמות סב א מביאה מחלוקת בין רב הונא לרבי יוחנן, האם כשהיו לאדם בנים ומתו הוא קיים פרייה ורביה. למסקנה דעת רב הונא נשארה בתיובתא, ודעתו של רבי יוחנן התקבלה שלא קיים פו"ר. הגמרא מביאה שאם יש נכדים הוא מקיים את המצווה גם כשהילדים מתו. אביי אומר שזה נכון כשנולדו לו נכדים מהבן ומהבת, אך לא אם נולדה נכדה מהבן. רבא השיב לו שהמטרה היא 'לשבת יצרה', ולכן גם במקרה של נכדה מבן הוא קיים.

בביאור הדיון בין אביי לרבא נחלקו הראשונים: הטור סובר שאפילו אם נולד לו שני נכדים מהבן ומהבת- גם אם הם עצמם מתו, קיים את המצווה (וכן אם נולדו לו שתי נכדות באותו האופן). הרמב"ם חולק ולדעתו מקיים את המצווה רק אם נולדו לו נכד ונכדה מהבן והבת (וביאר הב"ח בשיטתו שגרס בדברי אביי אחרת).

טור, תוס', נימוק"י ושלטי גיבורים: אם מבן ובת נולדו לאדם שתי נכדים או שתי נכדות, הוא קיים פו"ר. אם שני הנכדים באים מהבן לבד או מהבת לבד - לא קיים.

רמב"ם, סמ"ג וסמ"ק: מקיים פו"ר דווקא אם יש לו נכד ונכדה מהבן והבת. ודווקא מבן ובת, ואם מאחד מהם בלבד נולדו נכד ונכדה, לא קיים - דרכי משה.

☜ כך פסקו השו"ע, הב"ח והגר"א.

֎ אם הבן חי, הבת הולידה נכדה ומתה - קיים. אך אם הולידה נכד לא קיים (ב"ש, אך הח"מ כתב שבמקרה כזה אפשר שקיים).


⦿ קיום המצווה בממזר או חרש

ריטב"א וב"י: גם בבן ממזר מקיים פו"ר, וכן בבן חרש או שוטה.

☜ כך פסק הרמ"א.

ספר חסידים: בממזר אינו מקיים פו"ר, כי ממזר אינו חי.

⤶ ב"ש: אפשר שכוונתו דווקא אם לא ידוע שהוא ממזר, כי אז הגמרא אומרת שהוא לא חי. אם ידוע שהוא ממזר, קיים פו"ר גם לפי ספר חסידים.

☜ כך פסק הבאר היטב.


⦿ הזרעה מלאכותית

◄ ח"מ, ב"ש, משנה למלך, ועוד: גם כשאשה התעברה באמבטי מזרע שלו, נחשב בנו לכל דבר ומקיים פו"ר.

◄ ט"ז, ברכי יוסף, מהר"מ שיק ועוד: גם אם נחשב בנו, לא מקיים בו מצוות פו"ר.

⤶ שבט הלוי ואגרות משה: בהזרעה מלאכותית גם הדעות המחמירות יודו שקיים את המצווה, כי הוא עושה מעשה כדי שאשתו תלד. אמנם, הציץ אליעזר הסתפק בדבר וכתב שאולי המחמירים מצריכים מעשה ביאה ממש.