פרשני:שולחן ערוך:יורה דעה שמז ג
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ג – יום השנה שחל סמוך לרגל
כתב השו"ע מדעת עצמו: "מה שאנו נוהגין בתשלום השנה לקונן ולהזכיר נשמות, נראה לי שאינו בכלל זה ומותר לעשותו סמוך לרגל". וכ"כ השו"ע גם בהלכות חול המועד (אורח חיים סי' תקמז סע' ה).
יום השנה שחל בחול המועד
כתב המשנ"ב (סי' תקמז ס"ק י) שאף אם חל תאריך הפטירה בחול המועד – אסור לעשות את האזכרה וההספד בחוה"מ. והוסיף כף החיים (סי' תקמז) שיקדימו את האזכרה קודם חול המועד.
ימים שלא מספידים בהם את המת
- כתב הרמב"ם (הלכות אבל פי"א ה"ג): "המועד {חול המועד} אסור בהספד ובתענית... וכן אין מספידין את המת בחנוכה ובפורים ולא בראשי חדשים אבל נוהגין בהן כל דברי אבלות, ומותר לספוד לפני חנוכה ופורים ולאחריהן".
- וכ"פ השו"ע (או"ח סי' תקמז סע' א): "חול המועד אסור בהספד ותענית". ובמספר מקומות הביא זמנים נוספים שלא מספידים בהם אלא רק על חכם ובפניו, ואלו והם: ר"ח, אסרו חג, חודש ניסן, פסח שני, ל"ג בעומר, מר"ח סיון עד י"ב, ט"ו באב, ערב יו"כ, בין יו"כ לסוכות, חנוכה, ט"ו בשבט, פורים (גם באדר א'), ער"ש וערב יו"ט אחר חצות.
מתוך הספר שירת הים - לפרטים