ספר מלכים

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:23, 20 בינואר 2009 מאת אריאל (שיחה | תרומות) (קטגוריה: תורה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ספר מלכים

ספר מלכים הוא הספר הרביעי שבספרי הנביאים והאחרון מספרי נביאים ראשונים. מקבץ בתוכו את תיאור תקופת המלכים החל מאחרית ימי דוד ועד אחרי חורבן הבית הראשון. שנים 2924-3364.

על הספר ספרים מלכים א' ומלכים ב' הינם ספר אחיד, חלוקת הספר למלכים א וב מקורה בנצרות. הנביאים המרכזיים הפועלים בספר מלכים: נתן, אחיה, אליהו, מיכיהו בן ימלה, אלישע וישעיהו.


תוכן הספר תקופת מלכות שלמה נחשבת כתקופת זוהר הן מבחינה פנימית-לאומית והן מבחינה חיצונית, ביחסי הממלכה עם שכנותיה הקרובות והרחוקות. שלמה חיזק את הקשרים עם הממלכות השכנות. תקופתו מצטיינת בשלום ובשגשוג כלכלי. הוא בנה את בית המקדש הראשון ופיאר אותו בכלים יקרים ובכך הפך את ירושלים למרכז הממלכה. לאחר פטירת שלמה נתפלגה הממלכה לשתי ממלכות – ממלכת ישראל כללה את 'עשרת השבטים' והעומד בראשה הוא ירבעם בן נבט. ממלכת יהודה, תחת שלטון רחבעם – מבית דוד, כוללת את שבטים יהודה ובנימין ובירתה – ירושלים. בעקבות הפילוג חפץ ירבעם לנתק את העם שתחת חסותו מהמרכז הרוחני של העם – הלא הוא ירושלים, ולכן הקים שני מקומות חלופיים לעבודת האלוהים. בדן שבצפון ובבית-אל שבדרום ממלכתו הקים שני עגלי זהב ומזבחות על מנת למשוך לשם את העולים לרגל. על חטא עבודה-זרה זה ובגלל שהחטיא בו את ישראל נמנעה מירבעם הזכות לקבל חלק לעולם-הבא. לא רק על חולשה רוחנית השפיע הפילוג אלא גם על מעמדה המדיני של מלכות ישראל. המדינות השכנות השתחררו מעול מלכות ישראל ועם הזמן החלו גם להתגרות בם. במשך השנים אף נלחמו הממלכות זו בזו. בתקופת מלכות יהושפט ביהודה ומלכות אחאב בישראל שרר שלום בין הממלכות בין השאר מפאת קשרי משפחה בין משפחות המלוכה. בין המלכים היו שעשו הרע בעיני ה', עבדו עבודה-זרה, רצחו ועוד. הבולטים שבהם – ירבעם, אחאב, אחז ומנשה. היו גם מלכים צדיקים כיהושפט, אסא וחזקיהו. אמנם היו מלכים שלא עשו רע אך גם לא קידמו את העם מבחינה רוחנית, או בלשון הכתוב "רק הבמות לא סרו, עוד העם מזבחים ומקטרים בבמות". סך הכל מלכי ישראל – 19 ומלכי יהודה – 20. בימי הושע בן אלה, מלך ישראל, עשה עימו מלחמה שלמנאסר מלך אשור, לכד את העיר שומרון והגלה את ישראל לאשור. במקומם ייבא גויים מארצות המזרח והושיבם בערי שומרון. היה זה בשנת 3205 לבריאת העולם. בשנת 3327 נלחם נבוכדנצאר מלך בבל ביהויכין מלך יהודה והגלה אותו עם עשרת אלפים גולים נוספים לבבל. בארץ נשארו רק "דלת עם-הארץ". אחד עשר שנים אחר-כך החריב נבוכדנצאר את ירושלים ובית-המקדש.

קישורים קריאה ושמיעה בטעמים של ספר מלכים א

קריאה ושמיעה בטעמים של ספר מלכים ב

שיעורים בספר מלכים באתר ישיבה