פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קנג יח

גרסה מ־11:14, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קנג יח

סעיף יחעריכה

מי שהחזיק בכותל זה בקורה אחת, אינו יכול להחזיק בקורה שניה, שהרי לא מחל לו אלא על אחת. במה דברים אמורים, כשהודה שאין כותל זה שלו אלא של חבירו והוא מחל לו על הכנסת הקורה זו. אבל אם טען: כותל זה אני שותף בה, הואיל ונשתמש בקורה אחת, נאמן, ומשתמש בכולה אחר שישבע שבועת היסת שהוא שותף בכל הכותל (רמב"ם). הגה: (ריב"ש סי' רי"א מ"מ שם) וי"א דדוקא כשאומר שמתחלה היתה הכותל משותף בין שניהם. אבל אם מודה שמתחלה היתה של חבירו, אין נעיצת קורות ראיה על הכותל עצמה, אא"כ עשה תקרה עליה. וי"א שאין לחלק והוי חזקה לחלק באבני הכותל אם תפול, אבל לא על מקום הכותל (כל זה בטור).

הוספת קורות: טור: אם החזיק לשים קורות, יכול לסמוך קורות בכותל היכן שרוצה. ב"י – כלומר, יכול אף להוסיף במספרם.

רמב"ם,שו"ע: אינו יכול להוסיף.

סמיכת קורות - לְמה מועילה החזקה עם טענה?

ר"י ברצלוני,ר' יונה: רק לתשמיש (סמיכת קורות). ר' יונה – ואם נתן תקרה ומעזיבה, מועיל אף לבעלות על האבנים. כן כתב הטור, והנתיבות הבין שאף על מקום הכותל, ראה בסיכום על סע' כ.

רא"ש: אף לבעלות על האבנים, כיוון שאין קנין למחצה, אך לא על המקום.

רמב"ן: אף לבעלות על המקום.

רמ"א: י"א כר' יונה וי"א כרא"ש.

כשטוען בעלות על האבנים: קצות: לכו"ע צריך ג' שנים וטענה. רק בחזקת תשמישים אי"צ ג' שנים לפי הרמב"ם.

סמ"ע: גם כאן לפי הרא"ש צריך ג' שנים ולפי הרמב"ם אי"צ. הנתיבות מיישבו ע"פ תשובת רשב"א בה נאמר שדוקא כשעושה דבר שמתקן לכל העולם או שמקלקל לכל העולם צריך הקונה להחזיק ג' שנים, אך בדבר שהוא מקלקל לחברו ומתקן לעצמו, כגון חופר בורות בחצר חברו, הוי חזקה מייד. לפי"ז לכאורה כאן גם הרא"ש יודה שהוי חזקה לאלתר.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.