פרשני:משנה תורה לרמב"ם :הלכות דעות ו א

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־21:58, 31 במרץ 2018 מאת AP (שיחה | תרומות) (לעולם ישב אדם במקום של צדיקים.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

משנה תורה לרמב"ם :הלכות דעות ו א בטבעו של האדם להתנהג ולחשוב כמו חבריו והאנשים במקום מגוריו, לכן צריך אדם לדאוג שיהיה לו חברים צדיקים, וישב עם החכמים תמיד ועל ידי כך יתנהג כמוהם ודעותיו יהיו דומות לשלהם. ומנגד יתרחק מהרשעים שהולכים בדרך חשוכה -מתרחקים מאור התורה והמצוות, שאם יהיו חברו ימשך אחריהם ויהיה רשע כמותם. ועל זה אמר שלמה "הולך את חכמים יחכם ורועה כסילים ירוע"

  1. הפניה משלי יג כ

, כמו שאמרנו- אדם הולך אחר דעותיהם של חברו, ולכן "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים ובדרך חטאים לא עמד"- דוד משבח את מי שמתרחק מדרך הרשעים כיוון שאם יהיה אתם סופו לנהוג כמוהם.

  1. הפניה תהילים א א. ואם היה גר במדינה שהחוקים שלה רעים ותושביה לא הולכים בדרך ישרה, יעבור למדינה שאנשיה צדיקים והולכים בדרך ישרה, שאם ישאר במדינתו בסוף יהיה רשע. ואם הוא לא מכיר מדינה שהולכת בדרך טובה-כמו בזמן הרמב"ם- או שלמרות שמכיר מדינה שדרכיה טובים אבל הוא לא יכול להגיע אליה, בגלל שיש בדרך אליה שודדים או מפני שחולה ולא יוכל לעמוד בטלטולי הדרך, יתבודד משאר אני מדינתו ולא יתערב עימם שלא ילמד מהם. ואם תושבי המדינה רעים עד כדי כך שלא נותנים לו לשבת לבד אלא מכריחים אותו להיות אתם ברשעותם, יצא מן המדינה אפילו למדבר ולמקומות הפרא שמצויים בהם קוצים, ועדיף לו לצאת ולא להישאר ולהתנהג כמו הרשעים, כמו שאמר ירמיהו " מי יתנני במדבר מלון אורחים...כי כולם מנאפים עצרת בוגדים" ירמיהו מעדיף להיות במדבר ולא במקום הרשעים.
  2. הפניה ירמיהו ט א