פרשני:משנה תורה לרמב"ם :הלכות דעות א ז

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־13:31, 1 באפריל 2018 מאת AP (שיחה | תרומות) (דרך האמצע-דרך ה')
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

משנה תורה לרמב"ם :הלכות דעות א ז הדרך לקבוע בעצמך את המידות הממוצעת בכל דפוסי ההתנהגות ומידות הנפש, היא לעשות מעשים בפועל- בהתאם לדעה הממוצעת ולחזור עליהם פעמיים ושלוש. ותמיד יתנהג על פי המידה הממוצעת שבכל דבר ועל ידי החזרה תקבע ההתנהגות בדרך הממוצעת בנפשו, ויתנהג במידות האמצעיות עד שירגיש שזה כבר קל לו ללכת בדרך האמצע, וזה לא מאבק וטורח בשבילו למצע את התנהגותו בכל מידה, ואז יקבעו הדעות האלה בנפשו. שמות מסוימים של הקדוש ברוך הוא מתייחסים למידותיו, (רחום, צדיק, ישר, תמים גיבור וכו' ראה הלכה קודמת) שאלה הם המידות הממוצעות, ולכן דרך האמצע נקראת דרך ה' כיוון שמי שמכוון את דעותיו לפי הדרך הממוצעת בעצם מכוון את דעותיו לפי מידותיו של ה'- שנקרא בשמות התכונות הממוצעות. ואת הדרך הזאת אברהם לימד את הבנים שלו. כמו שאמר הפסוק "כי ידעתיו למען יצווה את בניו ואת בני ביתו אחריו ושמרו את דרך ה' לעשות צדקה ומשפט" כלומר, אברהם הולך במידותיו של ה', כפי שה' נוהג במידות. מי שהולך בדרך ה'-דרך האמצע-תהיה לו טובה רבה, וברכה. כמו שנאמר על אברהם, בהמשך הפסוק שמספר לנו על הליכתו של אברם בדרך האמצע: "למען הביא ה' על אברהם את אשר דיבר עליו".