פרשני:משנה:ברכות ט ג

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־16:13, 12 באפריל 2018 מאת Davidn (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{פרשני}} {{#makor-new:משנה:ברכות ט ג|משנה-ברכות|ט|ג}} קטגוריה:משנה == הקדמה כללית == המשנה מוס...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

משנה:ברכות ט ג

הקדמה כללית

המשנה מוסיפה ללמד על דיני ברכות ההודאה, ופרטים שונים בנוגע לאופן התפילה

ברכת הבונה או הקונה בית וכלים חדשים

♦ המשנה אומרת:"בנה בית חדש וקנה כלים חדשים - אומר 'ברוך שהחיינו'".
כלומר: אדם בנה בית חדש או קנה כלים חדשים, בין אם כבר היה לו בית וכלים כאלה, ובין אם לא - מברך על כך ברכת שהחיינו. הר"פ קהתי מציין לדעת הרא"ש שיש לברך ברכת שהחיינו כבר בשעת הקניה של הבית או הכלים החדשים, וזאת משום שהברכה באה על שמחת הלב, והשמחה היא בשעת הקניה.

חיוב הברכה הוא ע"פ המציאות הנוכחית

♦ המשנה מוסיפה ומלמדת: "מברך על הרעה מעין הטובה, ועל הטובה מעין הרעה".
כלומר: יש לאדם לברך את הברכה המתאימה ע"פ המציאות שעומדת בפניו כעת, אע"פ שייתכן שהיא תשתנה בעתיד. כוונת הדברים היא כך:
←'מברך על הרעה מעין הטובה' - כאשר קורה לאדם מקרה רע - עליו לברך 'דיין האמת', אף שייתכן שבהמשך תמצח לו טובה ממקרה רע זה שאירע לו. למשל: אדם ששטף נהר את שדהו- יברך 'דיין האמת', ואף שייתכן שבעתיד תצמח לו טובה משך, שכן שדהו תהיה רוויה והוא יוכל לזרוע בה בלא - צורך להשקותה מ"מ מאחר שכעת היא רעה לו, ששטפו המים את תבואת שדהו - מברך 'דיין האמת'.
← 'ועל הטובה מעין הרעה' - גם בכיוון ההפוך. כאשר באה לאדם טובה עליו לברך 'הטוב והמטיב' למרות שייתכן ואף הגיוני שבעתיד תגיע אליו רעה מחמת מקרה זה. למשל: אדם שמצא מציאה- עליו לברך 'הטוב והמטיב' כיון שסוף סוף כעת היא טובה אצלו, ואף שייתכן שכאשר יוודע הדבר למלכות יקחוהו ממנו את המציאה ואף יענישוהו על כך שלא מסרה להם מיד - מ"מ מברך ע"פ המציאות הנוכחית - ברכת 'הטוב והמטיב'.

צעקה לשעבר - הרי היא תפילת שווא

♦ המשנה מסיימת ולמדת ש'הצועק לשעבר' כלומר המתפלל על מה שאירע -הרי זו תפילת שוא. המשנה מביאה שתי דוגמאות לכך:
← 'היתה אשתו מעוברת, ואמר יה"ר שתלד אשתי זכר - הרי זו תפילת שווא'. ההסבר לכך הוא שכבר נגמרה צורת העובר, ומינו נקבע. ממילא ברור שאין כל טעם להתפלל שתלד בן זכר ולכן תפילה כזו מוגדרת כתפילת שוא. ← 'היה בא בדרך ושמע קול צוחה בעיר, ואמר יה"ר שלא יהו אלה בני ביתי - הרי זו תפילת שווא'. גם כאן הטעם לכך שתפילה זו מוגדרת כתפילת שווא הוא מפני שהמקרה הלא טוב שמחמתו נשמעה קול צווחה בעיר כבר קרה, ובין אם אירע מקרה זה בתוך ביתו ובין אם לא - התפילה לא יכולה לעזור ולהועיל, שהרי את הנעשה אין להשיב. משום כך מוגדרת תפילתו של אדם המתפלל כך במציאות כזו כתפילת שווא.