אנציקלופדיה תלמודית:שופר
|
שופר
דיני השופר שתוקעים בו בימים שיש בהם תקיעת-שופר*
בעל החיים
במין שעושים ממנו שופר נחלקו תנאים, לדעת חכמים כל השופרות – בין של איל ובין של יעל[1] - כשרים, חוץ משל פרה[2], ולדעת ר' יוסי, כל השופרות כשרים, ואף משל פרה[3]. בטעמם של חכמים, אמרו במשנה, שהוא לפי ששל פרה הוא קרן[4], ואינו קרוי שופר[5]. עולא אמר טעם נוסף לדעת חכמים, שהוא לפי שאין קטיגור נעשה סניגור[6], ושופר בא לכפר, ואילו העשוי מפרה מזכיר את חטא העגל[7]. אביי אמר טעם נוסף לדעת חכמים, שכיון שנאמר שופר אין לקחת של פרה, שהוא דומה לשנים ושלושה שופרות גלד על גלד[8].
רב אבהו אמר, שתוקעים בשל איל, זכר לעקידת יצחק[9]. להלכה נחלקו, יש סוברים שהיינו למצוה מן המובחר, אבל בדיעבד כל השופרות כשרים[10], חוץ משל פרה[11]. ויש ראשונים שסוברים שלהלכה אין יוצאים אלא בשל איל[12].
שופר של בית המקדש
השופר שתוקעים בו בראש השנה, נחלקו בו תנאים, לדעת תנא קמא היה של יעל פשוט, ולדעת ר' יהודה היה של זכרים כפופים[13], כדי שיכופפו ליבם למקום[14]. ופיו מצופה זהב[15]; השופר שתוקעים בו בתעניות של זכרים כפופים ופיהם מצופה כסף[16]; השופר שתוקעים בו בבית המקדש ביובלות, לדעת תנא קמא כשל ראש השנה, ולדעת ר' יהודה בשל יעלים[17]. והלכה כר' יהודה[18]. וכתבו ראשונים, שהמחלוקת אינה אלא לכתחילה, אבל בדיעבד הכל מודים שכל השופרות כשרים, ובלבד שיהיו כפופים[19].
להלכה, שבראש השנה תוקעים בשופר כפוף[20], נחלקו ראשונים, יש סוברים שאף בדיעבד לא יצא בשופר שאינו כפוף[21], ויש סוברים שדין כפוף אינו אלא לכתחילה אבל בדיעבד יצא אף בשופר פשוט[22], ולדעתם דין כפוף אינו חיוב מן התורה אלא תקנת חכמים לתקוע לכתחילה בכפוף[23]. ויש מהאחרונים שכתבו שלהלכה יצא בדיעבד, אך מכל מקום ראוי לחוש לשיטת הפוסלים, ולכך אם תקע בו ואחר כך נזדמן לו שופר כפוף, יתקע שנית בלא ברכה[24].
של נבילות וטריפות
שופר של נבילות וטריפות כשר[25], אבל של בהמה טמאה פסול[26], לפי שצריך מן-המותר-בפיך*[27]. ויש שכתבו שבדיעבד יתקע בשל בהמה טמאה בלא ברכה[28].
של עבודה זרה
שופר של עבודה זרה – בין של עבודה זרה ממש ובין של משמשי עבודה זרה[29] - אם היא עבודה זרה של ישראל לא יצא[30], לפי שעומד לשריפה, והרי זה כאילו נשרף ואין לו שיעור שופר[31]. ואם היא עבודה זרה של גוי לא יתקע – כיון שהוא מאוס[32] - ואם תקע יצא[33], ויש מחמירים שאפילו בשל גוי לא יצא[34]. ושל תקרובת עבודה זרה אין תוקעים בו, ואם תקע לא יצא[35]. ושל עיר-הנידחת* אין תוקעים בו, ואם תקע בו לא יצא[36].
שופר גזול
התוקע בשופר גזול יצא[37], ואפילו אם לא נתייאשו הבעלים[38], לפי שאין המצווה אלא בשמיעת הקול, ואין בקול משום גזל[39]. ויש שכתבו שאין צריך לטעם זה, אלא אפילו אם היה בקול משום גזל היה יוצא, לפי שנאמר יום תרועה יהיה לכם, לרבות אף של גזל[40]. אבל כתבו אחרונים, שאין לברך על שופר גזול[41]. ואף לענין התקיעה, כתבו אחרונים שלכתחילה אין לתקוע בו[42].
שיעורו
שיעור השופר הוא כדי שיאחזנו בידו, ויראה מכאן ומכאן[43], והיינו שיעור טפח[44]. בטעם השיעור, יש סובריםש הוא מן התורה[45]. ויש סוברים שהוא מדרבנן כדי שלא יאמרו לתוך ידו הוא תוקע[46], ולכך כתבו אחרונים שאם אין לו אלא שופר שאין בו שיעור יתקע בו בדיעבד[47], ויש סוברים שאף בדיעבד אין לתקוע בו ואם תקע לא יצא[48].
מי שידו גדולה, יש שכתבו שאינו מודד כשיעור כל אדם, אלא צריך שיראה השופר מכאן ומכאן ביד התוקע[49].
הוסיף על השופר
הוסיף על השופר, בין במינו ובין שלא במינו – בין בצד הארוך ובין בצד הקצר[50] - פסול[51], ואפילו אם היה כשיעור גם בלא ההוספה[52]. וכן אם נתן זהב בעובי השופר הרי זה כמו שהוסיף עליו[53], ואפילו אם לא נשתנה קול השופר מחמת ההוספה[54].
שופר שנסדק
שופר שנסדק לאורכו, פסול[55], לפי שאינו שופר שלם[56], ואפילו נסדק בכל שהוא[57]. נסדק רובו, נחלקו ראשונים, יש סוברים שדינו כנסדק כולו ופסול[58], ויש סוברים שכשר[59].
נסדק רובו – ואפילו אם לא נשתייר בו אלא כל שהוא[60] – ודיבקו במינו, דהיינו שחיממו באור וחיבר קצותיו זה עם זה, כשר[61]. דיבקו בדבק, יש סוברים שכשר[62], ויש סוברים שפסול[63]. נסדק כולו והדביקו פסול[64], ואפילו אם הדביקו במינו[65], לפי שנסדק כולו ושוב אין שם שופר עליו[66].
נסדק לרוחבו, אם נשתייר בו כשיעור, כשר, לפי שמודדים אותו כאילו נכרת ממקום הסדק[67].
שופר שניקב
שופר שניקב – מיעוטו[68] - אם לא סתמו כשר[69], ואפילו נשתנה קולו מחמת הנקב[70]. ויש מהראשונים שסוברים שנחלקו בזה התלמודים, שלדעת התלמוד ירושלמי כשר ולדעת הבבלי פסול[71], ולכך יש שכתבו להלכה שאם יש שופר אחר אין לתקוע בשופר נקוב[72]. ניקב רובו, פסול[73].
ניקב וסתמו, אם סתמו שלא במינו, פסול[74], ואפילו נשתייר בו רובו[75], ואף על פי שאינו מעכב את התקיעה לאחר הסתימה[76], ובשעת הדחק יש שכתבו שיש להכשיר כשסתמו במינו אם נשתייר רובו[77].
סתמו במינו, אם נשתייר רובו שלם, ולא עיכבו הנקבים שנסתמו את התקיעה, כשר[78]. בדעת ר' נתן ור' יוחנן שפירש דבריו, נאמרו שתי לשונות בתלמוד, ללשון הראשונה אמר שבמינו כשר אם נשתייר רובו, ושלא במינו פסול אפילו אם נשתייר רובו[79]. וללשון השניה אמר שבמינו כשר אפילו אם לא נשתייר רובו, ושלא במינו פסול רק אם לא נשתייר רובו[80]. להלכה כתבו ראשונים, שיש להחמיר ולכך צריך שיסתמהו במינו, וישתייר רובו[81], ויש שכתבו שבשעת הדחק יש להכשיר כשסתמוש לא במינו אם נשתייר רובו וחזר קולו לכמות שהיה בתחילה קודם שניקב[82].
שופר שקדחו בזכרותו
שופר שקדחו בזכרותו – שהוא העצם הבולט מהבהמה ונכנס לתוך השופר[83] – וזה לא הוציא זכרותו אלא נקב בו[84], כשר[85], לפי שמין במינו אינו חוצץ[86], ואפילו לכתחילה מותר לעשות כן[87]. אבל אם הוציא את כל זכרותו ונקב בו, פסול[88], לפי שזכרותו של השופר אינה חלולה וכל שאינו חלול אינו שופר[89], לפי ששופר הוא מלשון שפופרת, שהיא חלולה[90]. וכן אם הוציאו ונקבו והחזירו לשופר, פסול[91].
דיבק שברי שופרות
דיבק שברי שופרות עד שהשלימם לשופר שלם, פסול[92], ואפילו אם דיבקו במינו[93], ואפילו אם הוא שלם בכל היקפו[94], לפי שנאמר בתורה שופר אחד ולא שני שופרות[95], או לפי שאין זה קרוי "שופר"[96], או לפי שנאמר בתורה והעברת[97], וכשדיבק אין זה דרך העברה[98]. אפילו אם יש בשופר שכנגד פיו כשיעור שופר – והוסיף עליו כדי שיהיה נאה וארוך או כדי שיהיה קולו גדול[99] - פסול[100], ואפילו אם אינו מעכב את התקיעה[101].
שופר הפוך
הפכו ותקע בו פסול[102], בין אם הפכו כמו שהופכים חלוק, שהחזיר חיצון לפנימי, ובין אם הרחיב את הקצר וקיצר את הרחב[103] על ידי רותחין[104], הרי זה פסול, לפי שנאמר והעברת[105], ואין זו דרך העברה[106], שצריך שיהיה כדרך שהאיל מעביר את השופר בשעת גדילתו[107], ושיהיה הפה הקצר בצד פיו של התוקע[108].
מצופה זהב
שופר מצופה זהב, אם מצופה במקום הנחת הפה, פסול[109]. ונחלקו מהו מקום הנחת פיו, יש מפרשים מקום הנחת פה היינו עובי השופר לצד פנימי שמניח שם פיו, והצד החיצון מן העובי עצמו הוא שלא במקום הנחת פה[110], ולשיטתם הפסול הוא כיון שתוקע בזהב ולא בשופר[111], ויש מפרשים דעביו במקום הקצר הוא מקום הנחת פה, ושלא במקום הנחת פה היינו כל אורך השופר מצד הקצר עד צד הרחב[112], ולשיטתם הפסול הוא משום שהוסיף על השופר[113]. וכן אם מצופה תוכו של השופר פסול[114]. היה מצופה מבחוץ, אם נשתנה קולו מחמת הציפוי, פסול, ואם לא נשתנה כשר[115].
ציורים על השופר
המציירים צורות על השופר כדי לנאותו, לא יפה הם עושים[116], לפי שלפעמים משתנה קולו מחמת הציור[117]. אבל מותר לחקוק צורות על השופר[118], שאפילו אם יתשנה קולו אין זה שינוי מחמת דבר אחר[119].
שופר בתוך שופר
שופר בתוך שופר, אם קול פנימי שמע, יצא, ואם קול חיצון שמע לא יצא[120].
שופר שקיצרו
שופר ארוך שקיצר את אורכו, כשר[121], בין מהצד הארוך ובין מהצד הקצר[122], ואפילו אם נשתנה קולו על ידי זה[123], לפי שאין צריך לתקוע בכל השופר[124], ואף ששינה אותו מברייתו לא שינה אותו מדרך גידולו[125], ואפילו אם היה השופר פסול, וקיצרו כדי להכשירו, כשר[126]. וכן אם גירדו בין מבפנים ובין מבחוץ, כשר[127].
קול השופר
שופר שקולו דק או עבה או צרוד - או יבש[128], או איזה קול שיהיה[129] - כשר[130], שכל הקולות כשרים בשופר[131].
על מספר הקולות וסוג הקולות שיוצא בהם ידי חובתו, ועל אופן התקיעה בשופר, ע"ע תקיעת שופר.
כבוד השופר
אין לנקות את השופר במי רגלים מפני הכבוד[132], שלא יהיו מצוות בזויות[133].
- ↑ רש"י למשנה דלהלן.
- ↑ משנה ר"ה כו א.
- ↑ עי' משנה שם.
- ↑ משנה שם.
- ↑ רש"י שם.
- ↑ גמ' שם.
- ↑ עי' רש"י שם.
- ↑ עי' גמ' שם.
- ↑ ר"ה טז א.
- ↑ דרשת הרמב"ן לר"ה; שבה"ל סי' רצב; או"ז סי' רעד; רשב"א שם; רא"ש ר"ה פ"ג א; טוש"ע או"ח תקפו א.
- ↑ טוש"ע שם.
- ↑ עי' רמב"ם שופר פ"א ה"א; יראים מ' תלט; מרדכי סי' תשה. ועי' נו"כ להרמב"ם שם, שיש שפירשו שאף הרמב"ם סובר שבדיעבד הכל כשרים.
- ↑ משנה ר"ה כו ב, וברש"י, ועי' גמ' שם, ושם תנא נוסף שסובר כן.
- ↑ עי' גמ' שם.
- ↑ עי' משנה שם, ונ' שהיינו אף לדעת ר' יהודה.
- ↑ ר"ה כו ב וברש"י.
- ↑ משנה שם.
- ↑ תוס' שם ד"ה של.
- ↑ תוס' שם.
- ↑ עי' ציון 13 וציון 18.
- ↑ עי' תוס' ר"ה כו ב ד"ה של יעל; יראים מ' תיט; מרדכי סי' תשה.
- ↑ רמב"ן ר"ה שם; רשב"א שם; ריטב"א שם; רא"ש שם; ר"ן שם; טוש"ע או"ח תקפו א.
- ↑ רמב"ן שם.
- ↑ עי' אלף המגן סק"ה.
- ↑ לבוש או"ח סי' תקפו; מג"א שם סק"ג; מ"ב שם סק"ח.
- ↑ רמ"א או"ח תקפו א.
- ↑ מג"א שם סק"ב.
- ↑ עולת שבת שם; מטה אפרים שם; מ"ב שם ס"ק ח.
- ↑ עולת שבת לשו"ע דלהלן.
- ↑ טוש"ע או"ח תקפו ג.
- ↑ עי' שו"ע שם.
- ↑ מ"ב שם ס"ק יג, ושם שאפי' נתבטל לא יתקע בו.
- ↑ עי' רמב"ם שופר פ"א ה"ג; טוש"ע שם. ועי' שו"ע שם שלא יתכוון לזכות בו, כיון שאם מתכוון לזכות בו הרי זה שופר של ישראל ואינו יוצא בו.
- ↑ רמ"א שם, ושם שרק אם נתבטל בערב יום טוב יצא.
- ↑ שו"ע שם ד.
- ↑ רמב"ם שם.
- ↑ ירו' סוכה פ"ג ה"א; רמב"ם שופר פ"א ה"ג; טוש"ע או"ח תקפו ב.
- ↑ רמ"א שם.
- ↑ רמב"ם שם.
- ↑ עי' ראב"ד שם, ע"פ ירו' סוכה פ"ג ה"א.
- ↑ מג"א שם ס"ק ד; אליה רבה שם; חיי אדם כלל קמ סי"ח; מ"ב שם סק"ט. ועי' ט"ז ובהגר"א וביה"ל שם, באופן שגזל איל ועשה מקרניו שופר.
- ↑ ב"ח שם; אליה רבה שם; מטה אפרים שם; מ"ב שם ס"ק ד.
- ↑ ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ה.
- ↑ טור או"ח תקפו; שו"ע שם ס"ט. ועי' טור שם שהוא טפח מצומצם, ובשו"ע שם שהוא טפח בינוני, וברבינו מנוח והגמ"י שם שהוא טפח שוחק.
- ↑ עי' תוס' סוכה ז ב.
- ↑ פמ"ג שם א"א ס"ק יח.
- ↑ פמ"ג שם.
- ↑ מטה יהודה שם.
- ↑ ריטב"א ר"ה כז ב, הובא בביה"ל תקפו ס"ד.
- ↑ מ"ב ס"ק נט.
- ↑ רמב"ם שופר פ"א ה"ו; טוש"ע או"ח תקפו יא.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ שו"ע שם סי"ח.
- ↑ מ"ב שם ס"ק עד.
- ↑ ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ה; טוש"ע או"ח תקפו ח.
- ↑ רשב"א שם.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ עי' רמב"ן שם; טוש"ע או"ח תקפו ח.
- ↑ עי' רש"י שם; תוס' שם; עי' רשב"א שם; רוקח סי' רג.
- ↑ מ"ב שם ס"ק מה.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ שו"ע שם בדיעה הא'.
- ↑ שו"ע שם בדיעה הב'.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ עטרת צבי שם; מ"ב שם ס"ק מז.
- ↑ רמב"ם שם; טוש"ע שם ט. ועי' שו"ע שם בפי' הב', שיש סוברים שאף אם הסדק לצד פיו ונשאר כשיעור שלא לצד פיו כשר, ועי' מ"ב שם ס"ק נו, שבשעת הדחק אפשר לסמוך על שיטה זו.
- ↑ על ניקב רובו עי' להלן.
- ↑ תוס' ר"ה כז ב, ע"פ הירו'; ראב"ד שופר פ"א ה"ה; רמב"ן שם; רא"ש שם; טוש"ע או"ח תקפו ז.
- ↑ עי' תוס' שם. ועי' ב"י שם בשם הרא"ם, שמקום הנקב מצטרף לשיעור שופר, וכ"כ במ"ב שם ס"ק כז, אמנם עי' רמב"ן בשם הירו', שצריך שיהיה שיעור מלבד הנקב.
- ↑ ריטב"א שם.
- ↑ הגהה בשו"ע שם.
- ↑ ב"ח שם; פר"ח שם; מ"ב שם.
- ↑ משנה ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ה; טוש"ע או"ח תקפו ז.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ עי' משנה שם; רמב"ם שם. ועי' רמב"ן ורשב"א שם ועוד ראשונים שפי' שאינו מעכב את התקיעה היינו שהסתימה אינה מעכבת. ועי' מג"א או"ח תקפו ס"ק ט ומט"א שם ומ"ב שם ס"ק לב, שאם אין לו שופר אלא שנסתם ומעכב את התקיעה, בדיעבד יטול את הסתימה בערב יום טוב, ומ' שנקטו להלכה שהעיכוב הוא בסתימה, ועי' ביאוה"ל שם.
- ↑ גמ' שם.
- ↑ גמ' שם.
- ↑ רמב"ן שם; ר"ן שם; רשב"א שם; ריטב"א שם.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ ט"ז או"ח תקפו ס"ק יז; מ"ב שם ס"ק סו.
- ↑ שו"ע או"ח תקפו טו.
- ↑ רמב"ם שופר פ"א ה"ה; טוש"ע שם.
- ↑ רמב"ם שם; טוש"ע שם.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סז.
- ↑ טוש"ע שם.
- ↑ ט"ז שם; מ"ב שם.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סח.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סז.
- ↑ משנה ר"ה כז א; רמב"ם שופר פ"א ה"ה; טוש"ע או"ח תקפו י. על אופן ההדבקה של השופר, עי' מהרי"ק סי' קכב.
- ↑ עי' מ"ב שם ס"ק נז.
- ↑ מג"א שם ס"ק יט.
- ↑ ב"י שם; ב"ח שם; פרישה שם; לבוש שם ס"י; מ"ב שם ס"ק נח.
- ↑ תוס' ר"ה כז א בפי' הא'.
- ↑ ויקרא כה ט.
- ↑ תוס' שם בפי' הב'.
- ↑ מ"ב שם.
- ↑ טוש"ע שם.
- ↑ מ"ב שם ס"ק נז.
- ↑ ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ו; טוש"ע או"ח תקפו יב.
- ↑ עי' גמ' שם; שו"ע שם. ועי' רמב"ם שם שלא הזכיר הפכו כחלוק.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סא.
- ↑ ויקרא כה ט.
- ↑ ר"ה שם.
- ↑ ט"ז שם ס"ק טז.
- ↑ מ"ב שם.
- ↑ ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ו; טוש"ע או"ח תקפו טז.
- ↑ שו"ע שם.
- ↑ עטרת צבי שם.
- ↑ שו"ע שם. ועי' מ"ב ס"ק ע.
- ↑ עטרת צבי שם.
- ↑ ר"ה שם; רמב"ם שם.
- ↑ ר"ה שם; רמב"ם שם.
- ↑ טוש"ע או"ח תקפו יז.
- ↑ טור שם; מ"ב שם ס"ק עב.
- ↑ ב"י שם; הגהה בשו"ע שם.
- ↑ עטרת צבי שם; מ"ב שם ס"ק עג.
- ↑ רמב"ם שופר פ"א ה"ו.
- ↑ רמב"ם שופר פ"א ה"ז; טוש"ע או"ח תקפו יג.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סג.
- ↑ מ"ב שם.
- ↑ מ"ב שם.
- ↑ עטרת צבי שם.
- ↑ מ"ב שם ס"ק סד.
- ↑ רמב"ם שם; טוש"ע שם יד.
- ↑ מ"ב דלהלן ס"ק כה.
- ↑ לבוש שם ס"ו.
- ↑ ר"ה כז ב; רמב"ם שופר פ"א ה"ז; טוש"ע או"ח תקפו ו.
- ↑ ר"ה שם; רמב"ם שם; טוש"ע שם.
- ↑ שו"ע או"ח תקפו כג.
- ↑ מ"ב שם ס"ק צ.