פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר יג ו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־16:25, 14 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר יג ו

סעיף ו

הממאנת, אינה צריכה להמתין. לא גזרו אלא בגרושה (כשמואל יבמות לד,ב). וכן המזנה אינה צריכה להמתין, מפני שמהפכת עצמה בשעת תשמיש כדי שלא תתעברא. וכן אנוסה ומפותה אינן צריכות להמתין. והוא הדין לשבויה, אפילו היא גדולה (רי"ף ורמב"ם כר' יוסי לה,א). הגה: וי"א דכל אלו צריכין להמתין, אם הם גדולות וראויות להתעברב (רז"ה,רא"ש,טור). אשה שנאנסה תחת בעלה, אם לא נבעלה לבעלה תחלה צריכה להמתיןג (א"ז).

א. מזנה, אנוסה, מפותה ושבויה:

רי"ף,רמב"ם,רשב"א,שו"ע: הלכה כר' יוסי שהמזנה אינה צריכה להמתין, משום שנוהגת להתהפך.

רז"ה,רא"ש,רמ"א: הלכה כר' יוסי רק בגיורת אך בישראלית אמנם בקטנה לא גזרו אך בגדולה גזרו. משמע ששמואל בל"ב פסק כר' יוסי רק בגיורת.

נמצא שלמ"מ ברמב"ם ולשו"ע הלכה כר' יוסי לגמרי שבמזנה אי"צ הבחנה; לרא"ש ולרמ"א הלכה כשמואל שבגיורת אי"צ ובישראלית צריך; לב"י ברמב"ם בגיורת צריך ובישראלית אי"צ.

ב. בתולה: אוצה"פ – מביא מחלוקת אם גדולות שאינן ראויות להתעבר, כמו בתולה, שאינה מתעברת מביאה ראשונה, מותרות כפשט לשון הרמ"א או שגם הן בכלל הגזירה ודוקא "זנות קטנה לא שכיח" ולא נכלל בגזירה.

ג. אשה שנאנסה: ח"מ,ב"ש: דברי האו"ז והרמ"א הם דוקא לשיטה שאנוסה גדולה צריכה להמתין. עוד העירו, שאפילו אם נבעלה לבעלה תחילה אלא שידוע שבשלושה חודשים האחרונים לא נבעלה לבעלה, צריכה להמתין. כשנבעלה לבעלה אינה צריכה כי בין כה וכה אין הבחנה.

הגר"א: אף לשיטת השו"ע שגם פנויה גדולה לא צריכה משום שנוהגת להתהפך, כאן מודה שמחמירים וצריכה להמתין שמא לא נתהפכה משום שכאן מדובר בחשש חמור של ממזרות, ומוכיח זאת מהמשנה לג,ב שאם נתחלפו נשותיהם בחופה צריכות להמתין.

כ"ד חודש: חסד לאברהם[1] - אף כשידוע שנתעברה מהשני אינה נאסרת כל ימי העיבור וההנקה, לפי שלא הפקיעו זכות הבעל הואילוהולד בא בגבולו. והביא לכך ראיה מהמשנה ביבמות לג,ב לגבי הוחלפו נשותיהם שהצריכה להפרישן רק ג' חודשי הבחנה ולא כתבה שאם נתעברה יפרשו אף ימי עיבור והנקה.

מתוך הספר יאיר השולחן

הערות שוליים

  1. הו"ד באוצה"פ.