פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צד א

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־12:59, 19 במאי 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Updated article link)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צד א

סעיף א[עריכה]

כדרך שניזונת אלמנתו מנכסיו, כך נותנין לה כסות וכלי תשמיש ומדור, או יושבת במדור שהיתה בו בחיי בעלה. הגה: ואינה משמשת בכל הבית עם היורשים, רק נותנין לה מדור מיוחד לפי כבודה, בבית (הר"ן פ' נערה בשם הרשב"א והמ"מ פי"ח). וי"א דיכולין ליתן לה מדור הראוי לה בבית אחרא (כן משמע במרדכי פרק הנושא ובפרק נערה שנתפתתה). ואין האלמנה יכולה להשכיר מדור שלה לאחריםב (תשובת הרשב"א ובהר"ן פרק הנושא). ומשתמשת בכרים ובכסתות, בעבדים ושפחות שנשתמשה בהם בחיי בעלה (כתובות קג,א) (כשהיה בעלה במדינת היםג) (בהר"ן פרק נערה).

א. מדור בבית אחר: ירושלמי,ר"ן[1],ב"ש: חייבים לתת לה בבית בעלה. ב"ש – וכן סוברים התוס', הרשב"א והרא"ש, וכך גם דעת השו"ע. וביאר שאע"פ שמלשונו משמע שהבחירה ביד היתומים, כוונתו שיכולים לבחור אם לתת לה את אותו מדור שהיתה בו או לתת לה חדר אחר באותו בית, אך בבית אחר אינם רשאים, ואף את הדיוק מדברי ר' צמח גאון, שממנו דייקו שחולק, יש לדחות.

מרדכי: יכולים בבית אחר. ח"מ – מבואר במרדכי שרשאים דוקא כשיש רק בית אחד, שאז אינם חייבים לדור עימה אף אם הבית גדול, אך כשיש שני בתים חייבים לתת לה באחד מהם.

רמ"א: הביא שתי הדעות.

ב. להשכיר לאחרים: שו"ת רשב"א – אע"פ שבד"כ השוכר בית רשאי להשכיר, אלמנה שמקבלת רק בגלל תנאי בי"ד כדי שלא תתבזה, תנאי בי"ד הוא רק עבור שהיא עצמה תדור.

ג. במדינת הים: כלומר, כשאינה עם בעלה אינה משתמשת בכל הבית כפי שעושה כאשר נמצאת עם בעלה (ח"מ).

תבעה כתובה: ב"ש – כמו במזונות כך גם לענין דיור, אם תבעה או מכרה כתובתה הפסידה הכל, וכן משמע בשו"ת הרא"ש. והעיר המחצית השקל שלכאורה בשו"ת הרשב"א המובא בב"י[2] לא משמע כך, והבית מאיר דן בכך.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. כתובות כ,ב
  2. עמ' רכ במהדורת שירת דבורה