קרמבו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־16:14, 23 בפברואר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (←‏הפרדת הקרם מהביסקוויט בשבת)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרמבו הוא ממתק המורכב מביסקויט ועליו קצפת מצופה בשוקולד.

הקרמבו מורכב משני חלקים: תחתית הקרמבו היא ביסקויט מעוצב, ומעל הביסקויט יש קצפת הנעשית מחלבוני ביצים, מצופה במעטה שוקולד צימקאו. הקרמבו נקרא קרמבו משום שיש קרם בתוכו - "בו".

הקרמבו בהלכה[עריכה]

ברכת הקרמבו[עריכה]

כאשר האוכל את הקרמבו אוכלו בלא להפריד את הביסקויט מהקרם - צריך לברך על הקרמבו "שהכל נהיה בדברו", ולא מברך על הביסקויט "בורא מיני מזונות", משום שהעיקר הוא הקרם המצופה, ואילו הביסקויט נועד בעיקר כדי להעמיד את הקרם, ולכן הינו טפל לעיקר, וכל שהוא עיקר ועמו טפלה, מברך על העיקר ופוטר את הטפלה. אמנם, כתב הרב דב ליאור (שו"ת באתר ישיבה) שאם האדם אוכל את הביסקויט כדי שישביע אותו קצת - מברך על הביסקויט "בורא מיני מזונות", ופוטר את הקרם.

אם מפריד את הביסקויט מהקרם שעליו - יברך "שהכל נהיה בדברו" על הקרם המצופה, ועל הביסקויט יברך "בורא מיני מזונות" (קול צופיך גילון 291, ילקוט יוסף ח"ג עמ' תקלא, ועוד פוסקים רבים).

הפרדת הקרם מהביסקוויט בשבת[עריכה]

שאלה נוספת שהתעוררה היא האם מותר להפריד את הביסקוויט מהקרם בשבת, על מנת לאכול רק אחד מהם, שהרי לכאורה מדובר בהפרדת פסולת מתוך אוכל האסורה משום "בורר". להלכה מקובל לאסור הפרדה זו, אלא אם כן נשארת כמות ניכרת של קרם על הביסקוויט, שכך לא מתקיימת מלאכת הברירה. על פסק זה כתב הזמר אהרן רזאל שיר הנקרא "שיר הקרמבו"