פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שח ל

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:31, 22 בדצמבר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (Added ben shmuel book.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שח ל


סעיף ל | גרעיני תמרים[עריכה]

הגמרא (קמג.) אומרת שמותר לטלטל גרעינים של תמרים ארמיים, אך אסור לטלטל גרעינים של תמרים פרסיים, כיוון שגרעינים ארמיים טובים למאכל אגב התמרים עצמם, ואליו גרעינים פרסיים לא. (פירוש א' ברי"ף: בתמרים ארמיים הגרעין נאכל יחד עם התמר. פירוש ב' ברי"ף: תמריים ארמיים קשים ובהמה אוכלת אותם ואגב זה היא אוכלת גם את הגרעין).

הגמרא אומרת ששמואל ורבה היו מטלטלים את הגרעינים אגב דבר המותר בטלטול.

נחלקו הראשונים האם האמוראים החמירו או הקלו:

◄ רא"ש, ר"ת, תוספות, רבינו יונה, רז"ה וטור: האמוראים החמירו (כיוון שמעיקר הדין הלכה כרבי שמעון שמותר לטלטל את הגרעינים[1]).

☜ כך פוסק שו"ע (מותר לטלטל ואדם חשוב צריך להחמיר לטלטלם בשינוי).

◄ רמב"ן (ורי"ף על פי הרמב"ן): האמוראים הקלו (כיוון שהתמרים לא ראויים לשימוש בשבת הן אסורות בטלטול (ורק ביו"ט מותר לטלטלם כיוון שראויות להבערה)).

  1. במקום שלא מאכילים את הגרעינים לבהמות אסור לטלטלם (משנ"ב).

  2. 'טלטול בשינוי' הוא זריקה בפיו או לטלטלם על ידי פת (משנ"ב[2]).

  3. שאר גרעיני פירות מותרים בטלטול אם הם ראויים למאכל בהמה (כך פסק הרמב"ם, ואפשר שהשו"ע יודה בזה). ואם יש בתוכם אוכל, אפילו שאין דעתו לאוכלם, ודאי שמותר לטלטלם (ביה"ל).

[עריכה]

הערות שוליים[עריכה]

  1. הסברא להחמיר: כיוון שיש מקומות שלא נותנים את גרעיני התמרים לבהמות ראו האמוראים צורך להחמיר (מג"א), או כיוון שתמרים אכן ראויות לבהמות אבל רק בשעת הדחק (לבוש). והביא דבריהם המשנ"ב. יוצא מכך שאין להחמיר בכל דין נולד, אלא רק בגרעינים שלא היו ראויים למאכל בהמות כל כך.
  2. כיצד מועיל טלטול על ידי פת, הרי הגמרא אומרת שלא התירו טלטול כך רק למת? הראשונים מתרצים בשני אופנים: 1. דבר שלא היה אפשר להכין אותו מערב שבת כמו גרעין של תמר מותר לטלטל כך (תוספות). 2. מדובר שיש פת בתוך הסל וזורק את הגרעינים לתוך הסל וכך זה דבר המותר והאסור יחד (רא"ש).