פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שטו ט
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ט | תליית משמרת[עריכה]
נחלקו רבי אליעזר וחכמים (קלז:) אם מותר לתלות משמרת ביום טוב, ר"א מותר וחכמים אוסרים. בגמרא מבאר אביי שאיסור זה הוא רק משום עובדין דחול. וכן נחלקו במשנה אם מותר לתת שמרים למשמרת בשבת, אבל ביו"ט מותר לכו"ע.
בהמשך הגמרא (קלט.) איתא שביו"ט מותר להערים ולתלות משמרת בשביל להניח עליה רימונים, ואחר כך לתת בה שמרים.
אבי שונה (קלח.) כמה כלים שאסרו חכמים לנטותם בשבת, ואחד מהם היא המשמרת.
◄ רש"י, (רשב"א ורמב"ם): האיסור בתליית משמרת הוא משום עובדין דחול. (רש"י מבאר שרק כך מובן מדוע מותר להערים לתלות עבור רימונים, כיוון שבזה אין עובדין דחול. אלא שקשה מכך שאביי שנה את משמרת בתוך הכלים שאסור משום אוהל, ומיישב הרשב"א שלכל כלי יש טעם שונה מכלי אחר למרות שנקט את כולם יחד).
◄ רבינו יונה, רמב"ן ותוספות (עיין בגר"א): האיסור משום אוהל עראי. (ומה שאמרה הגמרא ‘עובדין דחול’ נאמר רק כדי להוציא מדברי רב יוסף שם שרצה לומר שיש בזה חיוב דאורייתא, קמ"ל שזה רק איסור דרבנן. ולכן מיושב מדוע אביי נקט את המשמרת עם כל הכלים. ומה שהותר לתלות רימונים: לרמב"ן: משום שלא תולים אותה בחזקה. לרבינו יונה: משום שלא צריך לחלל שתחתיה).
⤶ נפק"מ: אם מותר לתלות משמרת שלא מעל כלי, לרש"י מותר כי אין על זה שם אוהל. לרמב"ן אסור משום עובדין דחול (שמא יבוא לשמר) (ועיין לקמן).
טור: אסור לתלות משמרת דחשיב כאוהל עראי.
☜ וכך פוסק שו"ע.
באיזה אופן נאסרה תליית המשמרת:
◄ מג"א: אסור לתלות משמרת גם אם אין כלי תחתיה.
◄ ט"ז וגר"א: מותר לתלות אם אין כלי תחתיה.
☜ וכך פוסק משנ"ב.