פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שלח ו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:57, 22 בדצמבר 2020 מאת Wikiboss (שיחה | תרומות) (Added ben shmuel book.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שלח ו


סעיף ו | שאיבת מים בגלגל[עריכה]

הגמרא בעירובין (קד.) מספרת שאמימר התיר למלאות מים בגלגל במחוזא, וסברתו: חכמים אסרו למלאכות שמא ימלא לגינתו וחורבתו (ויבוא להשקות (רש"י)), ובמחוזא אין גינות וחורבות. כיוון שראה ששורים במים פשתן (בחול (רש"י)), אסר להם.

◄ ר"ת ורא"ש: אמימר אסר משום שבגלגל ממלאים הרבה מים בלי טורח ויש חשש שיבואו להשקות את הגינה והחורבה. אבל בימינו שהגלגל קטן וממלאים מעט מעט, אין חשש.

◄ רמב"ם: בין קטן ובין גדול מותר אם אין גינה, חורבה או פשתן לשרות בסמוך. (ואין חילוק בין חצרו למקום אחר, ומה שכתב בחצרו, דבר ההווה נקט, ששם אין גינה וחורבה ופשתן לשרות (בית יוסף)).

☜ שו"ע: אסור לשאוב מים בגלגל שמא ימלא לגינתו, חורבתו או למשרה וכשאין שם אלו, מותר. ויש אומרים שרק גלגל גדול שממלאים בו ללא טורח נאסר, אך בגלגלים קטנים מותר, כיוון שיש בהם טורח אין לחשוש.

⤶ אליה רבה: הלכה כיש אומרים (שגדול אסור וקטן מותר).