פרשני:אגרות הראיה: אגרת מ

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

No result


רקע לאגרת

הערות, מקבילות, וביאורים נצרכים

נמען האגרת

האגרת

ב"ה, עה"ק יפו תוב"א, י"ג מ"ח תרס"ז. בני אהובי חמדת נפשי ולבבי שליט"א. שמחתני בדבריך הנעימים ומאירים. מה מאד חפצתי לכתוב לך דברים ארוכים, אבל ידעת גם אתה מבלעדי את המניעה הרגילה. נא שלא לקמץ במכתביך היקרים, ולהרגיע רוחנו השוקק לדעת כמעט בכל יום משלומך וכל אשר לך. כתוב נא את כל מהלך עניניך ופרטי לימודך, והרגל נא יקירי את עצמך ללמוד ולעיין ג"כ לפעמים בדברי ספרי האחרונים בפלפול, כדי שתהי' רגיל בסגנון החידוש שבהלכה כראוי בע"ה ביושר ושכל טוב. וע"ד לימוד ספרי מוסר ועיון, כמדומה שאיני צריך להעירך, הנך כבר רגיל בזה, ואקוה שלא תעזב את הרגילות הזאת, המביאה לכל טובה, רק שתקבע אותה בסדר יפה, שלא תבזבז כחות ולימודים ההלכיים יותר מהמדה. והשי"ת ידריך אותך בדרכי יושר וצדק. דר"שהר"אמיכ"ז[1] שי'. כן תדר"שהר"י פורת[2] שי' באה"ר. וע"ד הרי"א[3] שי', תדינהו לכ"ז כמו שהנני דנו אני. כי לפי דעתו ודאי חושב הוא שיש תועלת או מצוה ח"ו בהקלת ערכי, ואם הוא טועה בזה לפע"ד אין ראוי להקפיד על שגגה. אקוה שלא יזיק לי זה מאומה, לא בחומריות ולא ברוחניות. ולשון הרמב"ם באגרותיו[4] הוא "המבקש להעלים מה שגלהו מוסיף לו גילוי". ב"ה הגיעו מכתבים מגדולים חשובים ע"ד עק"ה[5] לטובה במעלה עליונה. יזכני נא השי"ת למעו שמו להגדיל תורה ולהאדירה, ולרומם את קרן ההגיון בפנימיותה של תוה"ק לאמתתה, כדי לרומם עי"ז קרן ישראל וקרן אה"ק בכלל, שבזה תתרומם ג"כ קרנה של ירושלים עיר עז לנו. ישמח הר ציון תגלנה בנות יהודה. אם יזדמן לך לראות את הרי"מ חרל"פ שי' תדר"שבאה"ר, ותאשרהו בשמי ע"ד עסקו בהדפסת כ"ק של הגה"צרצ"מ[6] ז"ל, אבל תעירהו שישמור מאד מאד את בריאותו, ולא ישליך מנגד את נפשו אפילו בשביל הדפסת ד"ת הנ"ל שאפשר לחדש חד"ת בכל יום וא"א להחזיר נפש אחת מישראל לעולם [מלשון הר"מ בה' מילה[7]]. ע"ד הגדות הא"ר[8], ע"פ רוב צפונות בהן שיטות שלמות ובקורת אדירה על כל הרע והכיעור שבמהלכי ע"ז וכל אביזרהא, שדוקא בצאתם ממסגר צר ודחוק מאד של אגדה תמוהה הרבה תוכל להיות מוארת כל צרכה. וכך הוא טבע העיון של הדברים הנסתרים, אבל לא נכתבו מעולם דברים כאלה במגמה טנדנצית, להגיע על ידה לאיזה תכלית מכוונת, כשם שאין התפעליות שירית נכתבת לשם תכלית, כא כך היא הצורה הנפשית פנימה, ושירים שנכתבים לשם מגמה אין רוח השיר דף 38 הטהור חל עליהם, וכמו-כן הגדות שנכתבות לשם כך הנן בכלל אגדות של דו-פי [כמו דו-פרצופין]. וכל תכנן של האגדות הטהורות והקדושות הנן העתקה נאמנה של חזיון הנפש בעולמה הפנימי, שזהו השפה שלה בטבע, והאמת המעשית יוצאת ע"פ קלסתר שלה ונותנת להחכמה את עבודתה, לכלול ולחבר את שני העולמות הללו יחד ביחודא שלים[9]. חזק בני ואמץ, חזק בתורה במוסר בד"א, ועל כולם ביראת ד' באמת ובאהבתו הנאמנה תגדל ותצליח בתורתו ית"ש, כנה"י ונפש אביך דבק באהבתך בכל לו"נ, איה"ק


אזכורים בספרים ובמאמרים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ר' אורי מיכלזון מנכבדי עדת בויסק, שבא לאה"ק זמן מה לפני אאמו"ר הרב זצ"ל.
  2. הרב ר' ישראל פורת, דלקמן ט"ז מנ"א תרס"ח, כעת רב בקליבלנד אמריקה.
  3. ר' ישעיה אורנשטיין, דלקמן סי' מג.
  4. סוף האגרתלר' יוסף בן גבר.
  5. ס' עקבי הצאן.
  6. ר' צבי מיכל, דלקמן אייר תרס"ז.
  7. סוף פרק א.
  8. ה"אבקת רוכל", ל[ר' יעקב] ר' מכיר, תלמיד הר"י בן הרא"ש (יוחסין וסה"ד), עניני חבלי משיח.
  9. זהר בראשית קנט- קסט.