ירמיהו בן חלקיהו

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־19:55, 11 במרץ 2023 מאת 176.229.174.23 (שיחה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Nuvola apps kcmpartitions.png יש להשלים ערך זה
ערך זה עשוי להיראות מלא ומפורט, אך הוא אינו שלם, ועדיין חסר בו תוכן מהותי. הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. ראו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה
הסיבה לכך: אינו ערך. אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ירמיהו בן חלקיהו הכהן או סירא או בוזי היה מגדולי נביאי ישראל, "נביא החורבן" שניבא על חורבן בית המקדש הראשון וקונן עליו. הוא ניבא כנגד נביאי השקר שניבאו שלא יהיה חורבן, וסבל מרדיפות קשות ומספר פעמים כמעט הרגו אותו. הוא ניבא החל מתקופת יהויקים. לקראת החורבן עצמו הוא ניבא מעט נבואות נחמה, ולאחר החורבן לא הסכים ללכת אל מלך אשור ובחר להישאר עם שארית הגולה וניבא להם ודרש שיישארו בארץ ולא ירדו למצרים.

ירמיהו היה בן למשפחת כהנים שהתגוררה בעיר הכהנים ענתות שבנחלת שבט בנימין.

מבנה הספר[עריכה]

ספר ירמיהו מחולק כולל קובצי נבואות לפי הנמענים, התקופה ואופי הנבואות: רוב נבואותיו הן תוכחות לישראל, מיעוטן נחמה לישראל או תוכחות לגויים. א- הקדשה, ב-כט תוכחה, ל-לג נחמה לד- לח תוכחה עד לחורבן לט-מד לאחר החורבן. מה- לברוך בן נריה. מו-נא לגויים.


נבואת ההקדשה[עריכה]

ספר ירמיהו נפתח בנבואת ההקדשה במהלכה מתגלה ה' אל ירמיהו ואומר לו שמאז לידתו הוא הוקדש לנבואה ועליו להתנבא על הגויים ועל עם ישראל- "בְּטֶרֶם אֶצָּרְךָ בַבֶּטֶן יְדַעְתִּיךָ וּבְטֶרֶם תֵּצֵא מֵרֶחֶם הִקְדַּשְׁתִּיךָ נָבִיא לַגּוֹיִם נְתַתִּיךָ". ירמיהו בתחילה מסרב לנבואה באמירה שהוא רק נער ואיננו ראוי לנבואה, אך הקב"ה מחזק אותו, מבהיר לו את גודל השליחות, יחד עם הסיכון ומחזק אותו: "אַל תִּירָא מִפְּנֵיהֶם כִּי אִתְּךָ אֲנִי לְהַצִּלֶךָ נְאֻם ה'", ואז נוגע ה' בפיו ואומר שהוא נותן את דבריו בפיו. הקב"ה מציג בפני ירמיהו את תפקידו התפקיד הוא: "לנתוש ולנתוץ להאביד ולהרוס לבנות ולנטוע", ואכן ירמיהו מנבא נבואות פורענות רבות וגם נבואות נחמה, וניתן לראות בפסוק זה תמצית והקדמה לספר כולו.

מראה השקד והסיר הנפוח[עריכה]

ירמיהו רואה מקל ומזהה אותו כמקל שקד, כאשר ככל הנראה מדובר במטה ללא עלים ולכן היה צורך לזהותו. הקב"ה מסביר לירמיהו את המראה כי הוא מסמל שהוא שוקד, כלומר ממהר, על דבריו לעשותם.

במראה השני רואה ירמיהו סיר נפוח ופניו (פתח האדים) צפונה, מראה זה מוסבר על ידי הקב"ה כך שמצפון תפתח הרעה. המשל בעניין הוא שירושלים היא כסיר המונע מתושביה לצאת ממנה ואש החטאים בתוכה מקרבת את סופה בעוד שלפתח העיר מצפון מגיע האויב.

בניו[עריכה]

ה' ציווהו לא להתחתן ולהוליד ילדים למרות זאת יש אנשים עם מסורת שהם מירמיהו יחזקאל הנביא היה בנו של ירמיהו ואף טוענים ששמעון בן סירא שכתב את ספר בן סירא הוא בנו

בן סירא[עריכה]

למרות שנאסר לירמיהו להתחתן ולהוליד ילדים קרה מקרה שבו קבוצות בריונים הכריחו אותו להתנהג כמוהם או שהם יהרגו אותו אז הוא התנהג כמוהם ובטעות כשהוא התנהג כמוהם נפלה לו שכבת זרע שממנה נתעברה אימו של שמעון בן סירא הסיבה ששמו בן סירא היא שירמיהו בגימטריא סירא