אנציקלופדיה תלמודית:נסכים

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־10:38, 18 באפריל 2023 מאת Rakovsky (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "<span dir="rtl">'''הגדרת הערך''': היין ששופכים על המזבח עם קרבנות מסויימים, או בפני עצמו.</span> == <span d...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרת הערך: היין ששופכים על המזבח עם קרבנות מסויימים, או בפני עצמו.

מהותם וגדרם

היין אותו מקריבים עם קרבנות* מסוימים - או בפני עצמו[1] - נקרא בלשון התורה "נסכים"[2]. ופעמים שמשמש השם "נסכים" בלשון התורה אף לשמן הבלול במנחה[3]. בלשון חכמים, משמש השם "נסכים" אף לסולת הבאה עם קרבנות אלו[4]. ערך זה עוסק בנסכי היין, ובדיני הניסוך ופרטיו.

מהותם

קרבנות* מסוימים, מביאים עמהם יין לנסכו על המזבח[5], היינו לשופכו[6], שנאמר: ויין לנסך רביעית ההין תעשה על העלה או לזבח לכבש האחד[7], וכן נאמר: או לאיל וכו' ויין לנסך שלשית ההין תקריב וכו'[8], וכן נאמר: וכי תעשה בן בקר עלה או זבח וכו' ויין תקריב לנסך חצי ההין וכו'[9]. על מיני הקרבנות שטעונים נסכים, עי' להלן: הקרבנות. על אופן שפיכת היין, עי' להלן: הניסוך. הבאת הנסכים, יש ממוני המצוות שלא מנאוה במנין המצוות[10], משום שהיא חלק ממצות הקרבת הקרבן[11]. ויש ממוני המצוות שמנאה כמצוה בפני עצמה[12]. על נסכים הבאים בנדבה, עי' להלן: בנדבה.

גדרם

נסכים הבאים עם הקרבן, נסתפקו בגמרא, אם באים עם האמורים* - הנשרפים על גבי המזבח[13] - שכשם שיש אכילה במזבח בהקטרת האימורים כך יש בו שתיה בנסכי היין[14], או שבאים עם הדם, שלאחר כפרת החטא על ידי הדם בא היין המשמח שדרך מי שנתכפר חטאו ששמח[15], ואף על פי שאין המתכפר עצמו שותה היין בעבור ששמח בכפרתו רוצה שהשמחה שהיתה לו בשתיית היין שיהיה למזבח שגרם לו להתכפר[16]. על הסוברים שמקום הניסוך תלוי בגדר הנסכים, עי' להלן[17].

במדבר

קרבנות ציבור שהקריבו ישראל במדבר, הביאו עמהם נסכים[18], וכן מצינו בקרבן התמיד שהקריבו בשבעת ימי המילואים שהביאו עמו נסכים[19]. ונחלקו תנאים בקרבנות יחיד שהקריבו במדבר, אם הקריבו עמהם נסכים: א) ר' ישמעאל סובר, שלא הקריבו נסכים במדבר[20], שנאמר בפרשת נסכים: כי תבאו אל ארץ מושבתיכם[21], ללמדך שלא נתחייבו ישראל בנסכים אלא מביאתם לארץ ואילך אחר ירושה וישיבה[22]. ב) ור' עקיבא סובר, שהקריבו נסכים במדבר[23], ולדעתו מה שנאמר: כי תבאו אל ארץ מושבתיכם[24], בא לחייב נסכים בבמת יחיד[25]. וכן בדעת ר' שמעון בר יוחאי שסובר שקרבנות הקרבים בבמת יחיד טעונים נסכים[26], כתבו אחרונים, שהקריבו נסכים במדבר[27].

בבמה

במה* – בשעת היתר הבמות[28] - קרבנות שהיו קרבים בה, נחלקו תנאים אם טעונים היו נסכים: א) ר' ישמעאל סובר, שלא היו טעונים נסכים אלא קרבנות הקרבים בבמה גדולה - שהיא במת צבור[29] - אבל במה קטנה - של יחיד[30] - אינה טעונה נסכים[31], שנאמר: כי תבאו אל ארץ מושבתיכם אשר אני נתן לכם[32], בבמה הנוהגת לכולכם הכתוב מדבר[33]. וכן דעת רבי, שבמת יחיד אינה צריכה נסכים[34]. וכן בדעת ר' אלעזר, שסובר שאם מלאם – לשלושת לוגים מים של נסוך-המים*[35] - לשם חג חייב אם ניסכם בחוץ[36], אמר רב פפא, שסובר שלא קרבו נסכים בבמת יחיד שאין בה כלי-שרת*[37], לפיכך אין המנסך בחוץ חייב אלא במילא המים לשם חג, היינו שנתקדשו המים בכלי שרת, שלא מצינו נסכים בלא קידוש כלי[38]. וכן בדעת ר' אלעזר בר' שמעון, שסובר שהמנסך שלושה לוגים יין בחוץ אינו חייב אלא בקידשן בכלי[39], אמר רבא בריה דרבה שסובר שלא קרבו נסכים בבמת יחיד שאין בה כלי שרת[40], לפיכך אם לא נתקדש היין בכלי אינו חייב על ניסוכו בחוץ, שלא מצינו נסכים בלא קידוש כלי[41]. ב) ור' עקיבא ור' שמעון בר יוחאי סוברים, שטעונים נסכים בין בבמה גדולה ובין בבמה קטנה[42], שנאמר: אל ארץ מושבתיכם[43], הרי בבמה הנוהגת בכל מושבות הכתוב מדבר[44]. וכן דעת חכמים, שבמת יחיד טעונה נסכים[45]. וכן בדעת תנא קמא בברייתא, שסובר שהמנסך שלושת לוגים מים בחוץ חייב[46], אמר רב פפא, שסובר שקרבו נסכים בבמת יחיד שאין בה כלי שרת[47], לפיכך חייב על ניסוך המים בחוץ אף באופן שלא נתקדשו בכלי, לפי שמצינו נסכים בלא קידוש כלי בשעת היתר הבמות[48]. וכן בדעת תנא קמא בברייתא, שהמנסך שלושה לוגים יין בחוץ חייב[49], אמר רבא בריה דרבה, שסובר שקרבו נסכים בבמת יחיד שאין בה כלי שרת[50], לפיכך חייב על ניסוכו בחוץ, לפי שמצינו נסכים בלא קידוש כלי בשעת היתר הבמות[51].

מממון המקריב

הנסכים, יש מן הראשונים שכתבו, שצריכים לבוא ממה שהוא קנין בעל הקרבן – מלבד נסכים של עולות גויים[52] - שנאמר בפרשת נסכים: והקריב המקריב קרבנו לה'[53], עד שיהיה משלו ולא יהיה בהן צד לגבוה כלל[54]. ולדעתם זה הטעם, שאין הנסכים באים ממעשר שני – לסוברים שהוא ממון גבוה[55] - אפילו בתודה הבאה מן המעשר[56]. ואם הביא נסכים מדבר שאינו ממונו, לא עלו הנסכים לשם חובה[57].

במקום שלא הביא סולת ושמן

הסולת והשמן של מנחת-נסכים* אין מעכבים את היין של נסכים[58], שאם הביא יין בלא סולת ושמן מנסכו[59].

נטילתם מן הממונה

מי שמבקש נסכי יין, הולך לו – בבית-המקדש*[60] - אצל יוחנן שהוא ממונה על החותמות[61] – פתקאות[62] - נותן לו מעות – כפי הנסכים שצריך[63] - ומקבל ממנו חותם[64] – בכתב ידו, או בדפוס חותמו[65] - או חותמות רבים כמנין הקרבנות שלו[66], כדי שידע מי שהנסכים בידו שכבר נתן המעות לאותו הממונה לקבלם[67]. בא לו אצל אחיה שהוא ממונה על הנסכים[68] - יש מפרשים, שהוא החנווני המספק את הנסכים[69], ויש מפרשים, שהוא הגזבר הממונה לקנותם מן החנווני[70] - ונותן לו חותם ומקבל ממנו נסכים[71]. ולערב באים – שני הממונים - זה אצל זה, ואחיה מוציא את החותמות ומקבל כנגדם מעות[72], ואם הותירו, שמצא יוחנן באותם המעות שקבל היום ממחוייבי הנסכים יותר מן החותמות שהביא לו בן אחיה[73] - כגון שאבד איזה חותם לבן אחיה[74], או כגון שאחד מנותני המעות נתן יותר ממה שהיה צריך ונתכוון שיהיה להקדש[75] - אותו המותר להקדש, ואם פחתו המעות, שמצא יוחנן באותם המעות שקבל היום פחות מן השיעור שבחותמות שהביא לו בן אחיה, הוא משלם מביתו ולא מן ההקדש - ואין אומרים שמא מעותיו של יוחנן הם שנתערבו במעות של נסכים[76] - שיד ההקדש על העליונה אם הותירו הותירו לו ואם פחתו פחתו לשכנגדו[77]. ובטעם שתקנו ליקח הנסכים באופן זה, כתבו ראשונים, כדי שלא יהא צריך כל מביא קרבן לחזר אחר נסכים העשויים על טהרת הקדש[78].

מנין החותמות

החותמות, נחלקו תנאים במניינם: א) תנא קמא במשנה סובר – וכן הלכה[79] - שארבעה חותמות היו במקדש וכתוב עליהם "עגל" "זכר" "גדי" "חוטא"[80], שלוש מהן לשלושה נסכים חלוקים של בהמות, "עגל" משמש עם נסכי בקר[81] גדולים וקטנים זכרים ונקבות, "גדי" משמש עם נסכי צאן[82] גדולים וקטנים זכרים ונקבות חוץ משל אילים, "זכר" משמש עם נסכי אילים[83] בלבד – שהוא תרגומו של איל[84] – וחותם רביעי "חוטא" משמש לנסכיו של מצורע עשיר שמביא שלוש בהמות[85]. ולדעתם, מצורע עני שמביא בהמה אחת, נותנים לו חותם "גדי"[86]. ב) ובן עזאי סובר, שחמשה חותמות היו[87], ששני חותמות היו למצורע, "חוטא דל" למצורע עני, שאינו מביא אלא בהמה אחת[88], ו"חוטא עשיר" למצורע עשיר שמביא שלוש בהמות[89].

הלשון שבחותמות

הלשון שבה היו כתובים החותמות, נחלקו בה תנאים: בן עזאי אומר, שארמית היה כתוב עליהן[90], שהחותמות היו נותנים לכל הבא מן העם שרוב דיבורם היה בלשון זה[91], ועל ידי זה שיכול הלוקח לקרות החותם לא יבא לכלל טעות[92]. ובדעת תנא קמא במשנה, כתבו ראשונים, שסובר שהיו כתובים בלשון הקדש[93].

מי שאבד חותמו

מי שאבד ממנו חותמו, ממתינין לו עד הערב – שיבואו הממונה על החותמות והממונה על הנסכים זה אצל זה[94] - אם מצאו לו כדי חותמו - שנמצאו מעות יתרים כנגד החותם שאומר זה שאבד ממנו[95] - נותנים לו, ואם לאו לא היה לו[96]. ושם היום כתוב על החותמות - יום פלוני וחודש פלוני[97], ויש שכתבו, אף שנה פלונית[98] - מפני הרמאים[99], שמא ימצא חותם שנפל בעבר לבעליה או לאחיה או יוחנן ויקבל בה[100], או שיקבל חותם באמת וישאירנו אצלו עד שיעלה השער ויקבל בו[101], או שמא יצניענו ויאמר שאבד ממנו ויתבע מהממונים שיחזירו לו הדמים שנתן וימצאו דמי החותם ההוא יתר על החותמות הנמצאים ויחזירום לו, וביום אחר יוציא אותו חותם ויתנו לו נסכים כדי אותו חותם[102].

מותר נסכים

"מותר נסכים" – על מהותו, עי' להלן[103] - נחלקו תנאים למה משמש: ר' עקיבא אומר, מותר נסכים לכלי שרת[104], שהנסכים מתקדשים בכלי שרת[105]. ובדעתו, יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שמצוה לכתחילה להביא לכלי שרת ואם אין צורך, מביא אף לקיץ-המזבח*[106]. ויש שכתבו, שלא אמר שמשמש לכלי שרת אלא במקום שהוצרכו לכך, אבל הרגילות להשתמש בו לקיץ המזבח[107]. ורבי חנניה סגן הכהנים אומר, מותר נסכים לקיץ-המזבח*[108] - שקונים מהם עולות ומקייצים בהם את המזבח כשאין שם קרבנות, כדי שלא יהא המזבח בטל[109] - שהנסכים עולים כליל והעולה כליל[110]. להלכה, יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שמשמש מותר נסכים הן לכלי שרת והן לקיץ המזבח[111].

מהותו

"מותר נסכים", נחלקו אמוראים במהותו: א) ר' חייא בר יוסף סובר, שהוא בירוצי מידות[112], היינו הנופל מן הכלי אחר שנתמלא[113], שהמספקים את הנסכים לגזברי ההקדש היו מודדים במדה גדושה, והגזבר היה מוחק המדה, והגודש הוא הנקרא מותר נסכים[114]. ב) ור' יוחנן סובר, שהיינו אותה ששנינו: המקבל עליו לספק להקדש סלתות – או יינות ושמנים[115] - מארבע סאים בסלע - וקיבל מעות מהגזבר[116] - והוקרו ועמדו משלש בסלע, מספק מארבע, קיבל עליו לספק משלש, והוזלו ועמדו מארבע, מספק מארבע, שיד הקדש על העליונה[117], ואותה סאה שנותן להקדש יותר ממה שקיבל עליו היינו מותר נסכים[118]. וכן שנינו: המקבל עליו לספק וכו' וזהו ששנינו מותר נסכים לקיץ המזבח[119]. ולדעה זו, אף מותר המעות שנותר אצל הממונה על החותמות בבית המקדש, שמצא באותם המעות שקיבל ממחוייבי הנסכים יותר מן החותמות שהביא לו הממונה על הנסכים[120] – לסוברים שהוא גזבר הממונה לקנות הנסכים מין החנווני[121] - הרי הוא בכלל מותר הנסכים[122].

על כך שאין הבאת נסכים מעכבת את הזבח, ע"ע קרבנות.

הטעונים נסכים

קרבנות עולה של יחיד

קרבנות עולה* של יחיד - מלבד עולת-העוף*[123] - טעונים נסכים[124], שנאמר בפרשת נסכים: ועשיתם אשה לה' עלה[125]. וכן עולת-מצורע* טעונה נסכים[126], שנאמר: ויין לנסך רביעית ההין תעשה על העולה או לזבח לכבש האחד[127], "עולה" זו עולת מצורע[128]. וכן עולת-נזיר* טעונה נסכים[129], שנאמר בפרשת נזיר: ומנחתם ונסכיהם[130], ואמרו בברייתא: בעולתו ובשלמיו הכתוב מדבר[131]. וכן עולת-יולדת* טעונה נסכים[132], שנאמר: לכבש[133], זו עולת יולדת[134], שהכתוב מיותר לפי שלא הוצרך לפרט הנסכים אחר שנתבארו בפרשת המוספים[135], ונדרש על הכתוב למעלה "על העלה", ובא לרבות יולדת שמביאה כבש אחד לעולה[136]. וכן אילו-של-אהרן*, שהוא האיל שמקריב כהן גדול לעולה ביום הכיפורים[137], טעון נסכים[138], שנאמר: או לאיל תעשה מנחה[139], לרבות אילו של אהרן[140], שמילת "לאיל" מיותרת שהרי משיעור הנסכים נדע שקרבנו איל[141]. במדרש אמרו: תעשה על העלה[142], לרבות עולת יולדת ועולת מצורע[143].

עולת העוף

עולת-העוף* אינה טעונה נסכים[144], שנאמר: מן הבקר או מן הצאן[145], יצאת עולת העוף שלא תטען נסכים, דברי רבי יאשיה[146]. רבי יונתן אומר, הרי נאמר: זבח[147], ועוף אינו זבח[148] - שהוא במליקה ולא בשחיטה[149] - מה זבח מין בהמה אף עולה מין בהמה[150].

קרבנות עולה של צבור

קרבנות עולה* של צבור טעונים נסכים[151]. עולת התמיד* טעונה נסכים[152], שנאמר: ונסך רבעית ההין יין לכבש האחד[153], וכן נאמר: ונסכו רביעת ההין לכבש האחד[154]. וכן קרבנות המוספים הבאים במועד שכולם עולות[155], טעונים נסכים[156], שכן נתפרשו נסכיהם בתורה[157].

שלמים

שלמים* של יחיד טעונים נסכים[158], שנאמר: זבח[159]. ובארו ראשונים, שהיינו שלמים הבאים מן הצאן, ששלמים הבאים מן הבקר למדים מן הכתוב: וכי תעשה בן בקר עולה או זבח לפלא נדר או שלמים לה'[160]. וכן שלמי-נזיר* טעונים נסכים[161], שנאמר בפרשת נזיר: ומנחתם ונסכיהם[162], ואמרו בברייתא: בעולתו ובשלמיו הכתוב מדבר[163]. על כבשי-עצרת* שהם שלמי צבור שטעונים נסכים, עי' להלן[164].

תודה

קרבן תודה*, אין אומרים שלפי שמביא עמו ארבעה מינים של לחמי-תודה* לא יהיה טעון נסכים[165], שאינו חשוב זבח[166], או לפי שיבוא הלחם במקום נסכים[167], אלא טעון נסכים[168], שנאמר: או זבח[169], שהמילה "או" מיותרת לדרשה[170].

קרבנות שאינו מחויב להביאם

קרבנות שאינם חובה על הבעלים להביאם, טעונים נסכים[171], ואף על פי שאינם עיקר קדשים אלא שבאים מכוחם[172], שדורשים כלל ופרט וכלל: ועשיתם אשה לה'[173], כלל, עלה או זבח לפלא נדר או בנדבה וכו'[174], פרט, לעשות ריח ניחח לה'[175], חזר וכלל, מה הפרט מפורש שאינו מחוייב ועומד - שהרי הכתוב מדבר בעולת נדבה[176] - אף כל שאינו מחוייב ועומד[177]. ולכן ולדות-קדשים* - שנולדו מקדשים הבאים נקבה[178], כגון שלמים*[179] - שכשרים להקרבה[180], טעונים נסכים[181], וכן תמורת עולה[182], או תמורת שלמים[183], שכשרים להקרבה[184], וכן עולה הבאה מן המותרות[185] - היינו עולות לקיץ-המזבח* הבאות מדמי קרבנות מסוימים שנאמר בהם שיפלו דמיהם לנדבה, כגון מותר נסכים[186] - וכן אשם-שניתק-לרעיה* – היינו אשם שפסול להקרבה בתורת אשם, שדינו להימסר לרועה עד שיפול בו מום[187] - ושחטו סתם שכשר לעולה[188], וכן כל הזבחים שנזבחו שלא לשמן[189], שהם כשרים אלא שלא עלו לבעלים[190].

קרבנות שאינם באים בנדר ונדבה

קרבנות שאינם באים בנדר ונדבה, כגון בכור* ומעשר-בהמה* וקרבן-פסח* וחטאת* ואשם*[191] - בין של יחיד ובין של צבור[192], מלבד חטאת מצורע ואשמו[193] - אינם טעונים נסכים[194], שנאמר: לפלא נדר או בנדבה[195], בא בנדר ונדבה – כגון עולה* ושלמים* ותודה*[196] - טעון נסכים, שאינו בא בנדר ונדבה אין טעון נסכים, משמע להוציא בכור ומעשר ופסח וחטאת ואשם שאין באים בנדבה אלא חובה הם[197]. ואף על פי שבדין היה שתהיה חטאת – ואשם[198] - טעונה נסכים, שלא יהיה חוטא נשכר, אמר ר' שמעון, שאינה טעונה נסכים כדי שלא יהא קרבנו מהודר[199]. וכן אשם-נזיר* וחטאת-נזיר* אינם טעונים נסכים[200], שנאמר בפרשת נזיר: ואת האיל יעשה זבח שלמים וכו' ומנחתו ונסכו[201], איל בכלל היה – שנתפרש בין קרבנות הנזיר[202] - ולמה יצא להקיש אליו, מה איל מיוחד בא בנדר ונדבה אף כל בא בנדר ונדבה, יצאו חטאת ואשם שאינם באים בנדר ונדבה שלא יטענו נסכים[203]. אבל אשם-מצורע* וחטאת-מצורע* טעונים נסכים[204], שנאמר: ויין לנסך רביעית ההין תעשה על העולה או לזבח[205], "זבח" זו חטאת מצורע, "או לזבח" זו אשם מצורע[206]. ובטעם הדבר, אמרו בברייתא, שאינם באים על חטא[207]. ונחלקו אחרונים: יש סוברים, שלא נזכר בכתוב שבאים על חטא[208], ויש סוברים, לפי שאינם באים לכפר על חטאו[209].

האחד עשר של מעשר בהמה

המעשר את עדרו וקרא לתשיעי עשירי ולעשירי תשיעי ולאחד עשר עשירי, אף על פי שהאחד עשר של מעשר - שקרב שלמים[210] - בא מכוחו של העשירי שהוא מעשר-בהמה* שאינו טעון נסכים[211], ולא מצינו בכל התורה שיהא טפל חמור מן העיקר, מכל מקום טעון נסכים[212], שנאמר: האחד[213], יש מן האחרונים שפירשו, שאות "ה" מיותרת לדרשה[214], ויש שפירשו, שנדרש על הכתוב למעלה ממנו "או לזבח" שפירושו קרבן שלמים[215], ובא לרבות אחד עשר של מעשר שקרב שלמים והוא כבש אחד[216].

אשם תלוי

אשם-תלוי*, אם טעון נסכים, כתבו אחרונים, שתלוי במחלוקת תנאים: לדעת ר' אליעזר, שסובר שמתנדב אדם אשם תלוי בכל יום ובכל עת שירצה[217], טעון נסכים, שהרי בא בנדר ונדבה. ולדעת חכמים, שסוברים שאין אשם תלוי בא כלל בנדבה[218], אינו טעון נסכים[219].

קרבנות המועדים

וכן שאר קרבנות חובה הבאים במועד – מלבד שעירי חטאת[220] - כגון עולת-ראיה* ושלמי-חגיגה* – וכבשי-עצרת*[221] - אף שאינם באים בנדר ונדבה[222], טעונים נסכים[223], שנאמר: או במועדיכם[224], כל הבא במועדיכם טעון נסכים להביא עולת ראיה ושלמי חגיגה[225]. אבל שעירי חטאת של מוספי הרגלים[226], אף שהם חובת הרגל, אינם טעונים נסכים[227], שנאמר: וכי תעשה בן בקר[228], בן בקר בכלל היה – שבתחילת הפרשה נאמר: לעשות ריח ניחח לה' מן הבקר ומן הצאן[229], ויש שפירשו, שהיה בכלל הכתוב: ועשיתם אשה[230], שמשמע שכל אשה טעון נסכים[231] - ויצא מכללו להקיש אליו, מה בן בקר מיוחד שבא בנדר ונדבה אף כל שבא בנדר ונדבה[232], כלומר, שבא בנדר ונדבה במקום אחר, כעולת ראיה ושלמי חגיגה, שבמקום אחר באים קרבנות עולה ושלמים בנדר ונדבה[233], למעט שעירי חטאת שלא מצינו חטאת הבאה בנדבה[234].

מנחות

מנחות* הבאות בפני עצמן בלא זבח[235], אינן טעונות נסכים[236], וכן שנינו בברייתא: ועשיתם אשה לה'[237], יכול כל העולה לאישים יהא טעון נסכים אפילו מנחה – הבאה בפני עצמה בלא זבח[238] - תלמוד לומר: עולה[239], שאין טעונה נסכים אלא מנחה הבאה עם זבח[240].

קרבנות הגוי

קרבנות שהקריבו גויים – שמקבלים מהם קרבנות מסוימים[241] - נחלקו תנאים וראשונים בדעתם, אם טעונים נסכים: א) יש סוברים, שקרבנות הגוי טעונים נסכים, וקרבים משל הגוי או משל צבור[242], וכן שנינו: אמר ר' שמעון, שבעה דברים התקינו בית דין וזה אחד מהן, עובד כוכבים ששלח עולתו ממדינת הים ושילח עמה נסכיה, קרבים משלו, ואם לאו, קרבים משל ציבור[243]. וכן בדעת ר' יוסי הגלילי, שסובר שגויים יכולים להתנדב יין לנסכים[244], אמרו בגמרא, שקרבנותיהם טעונים נסכים, וקרבים משל הגוי או משל צבור[245]. וכן בדעת ר' עקיבא, שסובר שאין גויים מתנדבים יין לנסכים[246], יש מצדדים בגמרא, שקרבנותיהם טעונים נסכים וקרבים משל הגוי או משל צבור[247]. וכן בדעת תנא בברייתא, שדרש: אזרח[248], אזרח מביא נסכים ואין העובד כוכבים מביא נסכים, יכול לא תהא עולתו טעונה נסכים, תלמוד לומר: ככה[249] - לגורסים כן בדבריו[250] - יש מן הראשונים שכתבו, שסובר שקרבנות גויים טעונים נסכים, וקרבים משל הגוי או משל צבור[251]. על נסכים הקרבים משל גוי, לדעה זו, שנחלקו ראשונים אם אינו חייב להביאם משלו, אלא שאם הביא מרצונו מקבלים ממנו, או שחייב להביאם משלו, אלא שאין כופים על כך, ע"ע גוי[252]. ב) ובדעת תנא בברייתא, שדרש: אזרח[253], אזרח מביא עליהם נסכים ואין העובד כוכבים מביא עליהם נסכים, יכול לא תהא עולתו טעונה נסכים, תלמוד לומר: ככה[254] - לגורסים כן בדבריו[255] - כתבו ראשונים ואחרונים, שקרבנות גויים טעונים נסכים, ואינם קרבים משלו, אלא משל צבור[256]. וכן בדעת ר' עקיבא, שסובר שאין גויים מתנדבים יין לנסכים[257], יש מצדדים בגמרא וראשונים ואחרונים בדעתם, שקרבנותיהם טעונים נסכים משל צבור[258]. על הסוברים, לדעה זו, שיכול הגוי להביא דמים לנסכים, ע"ע גוי[259]. ג) ובדעת ר' עקיבא, שסובר שאין גויים מתנדבים יין לנסכים[260], יש מצדדים בגמרא וראשונים ואחרונים בדעתם, שקרבנות גויים אינם טעונים נסכים כלל[261]. להלכה, נחלקו אחרונים בדעת ראשונים: יש סוברים, שטעונים קרבנות גויים נסכים משל צבור[262], ומהם סוברים, שלא אמרו כן אלא מספק[263]. ויש סוברים, שקרבים משלו או משל צבור[264].

המביא כמה קרבנות יחד

המביא כמה קרבנות יחד, טעון כל אחד ואחד מהם נסכים בפני עצמו[265]. הביא נדר ונדבה יחד, טעון כל אחד מהם נסכים לעצמו, שנאמר: לפלא נדר או בנדבה[266], שמילת "או" מיותרת לדרשה[267]. וכן הביא עולה ושלמים בנדר, או עולה ושלמים בנדבה, טעון כל אחד מהם נסכים לעצמו, ואין אומרים שם נדר או שם נדבה אחד הוא ודי לשניהם בנסכים של קרבן אחד, שנאמר: או במעדיכם[268], שמילת "או" מיותרת לדרשה[269]. וכן הביא שתי עולות אחת בנדר ואחת בנדבה, או שני שלמים אחד בנדר ואחד בנדבה, טעון כל אחד מהם נסכים לעצמו, ואין אומרים שם עולה או שם שלמים אחד הוא ודי לשניהם בנסכים של קרבן אחד, שנאמר: וכי תעשה בן בקר עולה או זבח[270], שמילת "או" מיותרת לדרשה[271]. וכן הביא שתי עולות בנדר או שתי עולות בנדבה, או שני שלמים בנדר או שני שלמים בנדבה, טעון כל אחד מהם נסכים לעצמו, ואין אומרים שם עולה או שלמים אחד הוא, וכן שם נדר או נדבה אחד, ודי לשניהם בנסכים של קרבן אחד, שנאמר: לפלא נדר או שלמים[272], שמילת "או" מיותרת לדרשה[273]. וכן הביא שני קרבנות ממין אחד, כגון שנים מן הבקר או שנים מן הצאן, טעון כל אחד נסכים לעצמו, שנאמר: מן הבקר או מן הצאן[274], שמילת "או" מיותרת – לסוברים שלא נצרך או-לחלק* ללמד על האומר הרי עלי עולה שאינו צריך להביא גם בקר וגם צאן[275] - לדרשה[276]. וכן הקדיש שני קרבנות בבת אחת והביאם יחד, טעון כל אחד נסכים לעצמו, שנאמר: ככה תעשו לאחד[277], שמשמע לכל אחד נסכיו בפני עצמו[278].

הניסוך

על גוף המזבח

ניסוך היין, לסוברים שמנסך בראש המזבח[279], יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שמצוותו לנסך על המזבח עצמו[280], שאף ניסוך היין נחשב הקרבה וצריך אכילת מזבח[281]. ולסוברים שמנסך ביסוד המזבח[282], יש שכתבו, שבנסכים שבכל ימות השנה אין דין הקרבה ואכילת מזבח, מלבד נסכי היין שבשבעת ימי חג הסוכות שיש בהם דין אכילת מזבח[283]. ויש שנראה מדבריהם, שאף בשבעת ימי החג אין בנסכים דין אכילת מזבח[284].

ירידתם לשיתין

היין, מצוותו לנסכו על מזבח-החיצון* והוא יורד אל השיתין*[285], ואין נותנים אותו על גבי האש[286], וזה הטעם שאין מועלים בהם אחר שירדו לשיתין[287], שכל דבר שנעשית מצוותו אין בו מעילה[288]. על היין שירד לשיתין, שמועלים בו באופנים מסוימים, ע"ע מעילה. ונחלקו ראשונים: א) יש סוברים, שהנסכים מקלחים על גב המזבח ומשם נמשכים לנקב שבו יורדים לשיתין*[289]. ובטעם שאין מנסכים אל תוך השיתין, יש מן האחרונים שכתבו, שלדעתם המצוה לנסך על המזבח עצמו[290]. ולדעה זו, יש מן הראשונים שכתבו, שהכהן מטה את הספל[291] כנגד השיתין, שלדעתם אין הספלים מחוברים למזבח[292]. ב) ויש סוברים, שהנסכים יורדים מן הספל אל השיתין[293], שלדעתם היו הספלים נתונים מעל השיתין[294].

אופן הניסוך

הניסוך, יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שדינו להיעשות ביציקה ממקום גבוה, ולכן מגביה הכהן ידו בשעה שמנסך[295]. ומהם שכתבו שזהו פירוש המילה "נסך", היינו שפיכה המתפשטת, שנופלים המים ממקום גבוה ועל ידי כך נעשית נפילתם בחזקה ומתפשטים לכאן ולכאן[296]. ויש שנראה מדבריהם, שאין הניסוך צריך להיעשות ממקום גבוה[297], שלדעתם אין הכהן צריך להגביה ידיו בעת הניסוך[298].

בספל

ניסוך היין נעשה – לסוברים שמנסך בראש המזבח[299] - באחד משני ספלי הכסף המנוקבים שאצל קרן דרומית מערבית של מזבח-החיצון*[300], שבה מנסכים את היין[301]. הכהן מערה את היין בפי הספל - המזרחי, ויש שכתבו, המערבי[302] - והנסכים מקלחים ויורדים דרך הנקבים[303]. על הספל שבו מנסכים את היין, שהנקב שבו היה רחב יותר, ע"ע מזבח החיצון.

בבית ראשון ובבנין העתיד

הניסוך בספלים, יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שלא עשו כן אלא בבית שני, אבל בבית ראשון כאשר בור השיתין היה נתון מחוץ למזבח[304], היו מנסכים על היסוד בלא ספלים[305]. ויש שכתבו, שאף בבנין העתיד אפשר שיעשה בלא ספלים[306], שלדעתם אין הספלים מעכבים בבנין המזבח[307].

פקיקת השיתין

בזמן שמנסכים את היין פוקקים את הנקב שבראש המזבח שהנסכים יורדים בו לשיתין*[308] כדי שיראה היין עליו כגרון מלא ושבע[309], שנאמר: בקדש הסך נסך שכר לה'[310], שלשון "שכר" משמעו לשון שתיה, לשון שביעה, לשון שכרות[311]. ויש מן האחרונים שפירשו, שפוקקים את הנקב כדי שירד היין לשיתין מעט מעט כלגימות דקות שהגרון טועם ונהנה מהן פעמים רבות, ולא בפעם אחת כלגימה גסה שאין הגרון נהנה ושבע ממנה[312]. ומן האחרונים שכתבו, שלא היו פוקקים את נקבי השיתין אלא בבית שני, אבל בבית ראשון שהיו מנסכים את היין ליסוד – לסוברים כן[313] – לא היו פוקקים את הנקבים כדי שלא ישפך היין ויפול לארץ[314].

מקומו

ניסוך היין, נעשה בקרן דרומית מערבית של מזבח-החיצון*[315]. ונחלקו ראשונים ואחרונים בדעתם: א) יש סוברים, שמנסך בראש המזבח[316], שלדעתם שם היו נקבי השיתין*[317] - שלתוכם מקלחים ויורדים הנסכים[318] - ואי אפשר לנסך כי אם שם[319]. ואף לדעה זו, יש שכתבו בדעת ראשונים, שלא היו מנסכים בראש המזבח אלא בבית שני שקלטו את השיתין בתוך המזבח[320], אבל בבית ראשון שהיה בור השיתין נתון מחוץ למזבח[321] היו מנסכים את היין ביסוד[322]. ב) ויש סוברים, שבכל ימות השנה מנסך את היין על יסוד המזבח ומשם יורד היין אל השיתין, מלבד שבעת ימי חג הסוכות שבהם נעשה ניסוך היין יחד עם נסוך-המים* בראש המזבח[323], ולדעתם לא נעשה הניסוך בספלים[324] אלא בשבעת ימי החג[325]. ובטעמם, יש מן האחרונים שכתבו, שבכל ימות השנה אין בנסכים אלא גדר כפרה ושמחה[326], ולפיכך אין מנסכים על גבי המזבח אלא ביסוד, מלבד שבעת ימי החג שבהם יש בנסכים דין אכילת מזבח[327], ומנסכים על גביו[328]. ג) ויש סוברים, שלעולם מנסך על יסוד המזבח[329], ומהם שכתבו, שעולה על הסובב וממנו מנסך על יסוד המזבח[330], שלדעתם דין הניסוך ביציקה ממקום גבוה[331]. ולדעתם, זה הטעם שנעשה הניסוך בספלים[332], שלפי שעומד הכהן במקום גבוה אינו יכול לכוון קילוח הנסכים אל הנקבים אלא באופן זה[333].

פניה לשמאלו

ניסוך היין הוא אחד משלושה דברים שלשם עשייתם עולה הכהן בכבש שבדרום מזבח-החיצון*[334] ופונה לשמאלו, וכשגמר חוזר על העקב דרך עלייתו[335], שאף על פי שבשאר עבודות שבמזבח החיצון - מלבד נסוך-המים* ועולת-העוף* באופנים מסוימים[336] - עולים דרך ימין ומקיפים ויורדים דרך שמאל[337], לצורך ניסוך היין פונה לשמאל כדי שיפגע ראשונה בקרן דרומית מערבית שבה נעשה הניסוך[338], שאם יקיף שמא יתעשן היין בעשן המערכה[339], ויין מעושן פסול לניסוך[340].

עירב נסכי יין בניסוך המים

עירב היין במים של נסוך-המים* בחג הסוכות - לסוברים שיין מזוג פסול לנסכים[341] - יש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שיצא ידי נסוך היין[342], שכיוון שניסוך היין וניסוך המים שתיהן מצוות, אין מצוות מבטלות זו את זו, ויצא בדיעבד[343]. ולדעתם זוהי ששנינו: עירה של מים לתוך של יין ושל יין לתוך של מים יצא[344], היינו שעירה שניהם לכלי אחד[345].

זמנו

שלא ביום הזבח

הביא זבח בלא נסכים - שאין הנסכים מעכבים את הזבח[346] - מביא נסכיו - כל שלא קדשו בכלי שרת ונפסלים בלינה*[347] - למחר[348], ואפילו מכאן ועד עשרה ימים ולעולם[349], שנאמר: מלבד שבתות ה'[350], ודורשים סמוכים לכתוב שלפניו: זבח ונסכים דבר יום ביומו[351], ללמד שיקריב נסכים ביומו מלבד אותם של שבתות, שאם יום טוב אחר שבת הוא הקרב נסכיו עם קרבנותיו והקרב נסכים ששכחת אתמול ולא הקרבת[352]. וכן אמרו בברייתא: והלא אדם מביא זבחו היום ונסכיו עד עשרה ימים[353]. ונחלקו אחרונים: יש סוברים, שלא אמרו שמביא נסכיו למחר אלא בנסכים שלא נתקדשו עם הזבח, אבל נתקדשו עם הזבח אינו מביאם אלא ביום שנשחט הזבח[354]. ויש סוברים, שאף נסכים שנתקדשו עם הזבח מביאם למחר[355], אלא שלכתחילה יש להביאם ביום שנשחט הזבח[356].

איחור הנסכים

נסכים המזומנים לפניו בשעת הקרבת הזבח, נחלקו ראשונים אם מותר לאחרם לכתחילה לאחר הזבח: א) יש סוברים, שלא אמרו שמביא זבחו היום ונסכיו למחר[357], אלא בלא נזדמנו לו נסכים בשעת הקרבת הזבח, אבל לכתחילה מצוה להקריבם בו ביום עם הזבח[358]. ובטעם הדבר, יש שכתבו, שחביבה מצוה בשעתה[359]. ויש שכתבו, שאיסור יש באיחור הנסכים, לפי שמצות הקרבת הנסכים היא בשעת הקרבת הזבח, שנאמר: זבח ונסכים[360]. ב) ויש סוברים, שנסכי קרבנות ציבור יש להביאם לכתחילה עם הזבח, ואילו נסכי קרבן יחיד, יכול להביאם לכתחילה אחר הזבח[361], ולדעתם זוהי ששנינו: אדם מביא זבחו היום וכו'[362], שמשמע לכתחילה[363]. ובטעם החילוק שבין קרבנות צבור לקרבן יחיד, מהם שכתבו, שלפי שקרבנות ציבור טעונים שירה[364], יש להביא נסכיהם לכתחילה עם הזבח כדי שלא לבטל שירת הלויים[365], שאם יביאם בלילה[366], אין הלויים אומרים עליהם שירה[367], ואם יביאם ביום, ספק אם אומרים שירה על נסכים הבאים בפני עצמם[368], ואף לצד הספק שאומרים עליהם שירה, טוב שיביאם עם הזבח כדי שיאמר השיר על אכילה ושתיה של מזבח[369], אבל נסכי קרבן יחיד שאינם טעונים שירה[370], יכול להביאם לכתחילה לאחר זמן[371]. ומהם שכתבו, טעם אחר, שקרבנות-צבור*, יש להביא נסכיהם לכתחילה עם הזבח, לפי שקבוע להם זמן[372] וחביבה מצוה בשעתה, אבל קרבן יחיד, שאין קבוע לו זמן[373], יכול להביא נסכיו לכתחילה לאחר הזבח, שאינו עדיף מקרבן עצמו שיכול לאחרו[374], שלדעתם אין באיחור הנסכים משום ביטול מצות השיר, שבאופנים שאין הנסכים טעונים שירה לא חל חיובה כלל[375]. ג) ויש סוברים, שבין נסכי קרבן יחיד ובין נסכי קרבן ציבור יכול להביאם לכתחילה שלא עם הזבח[376], ובטעם שאין באיחור הנסכים משום ביטול מצות השיר – לסוברים שאינם טעונים שיר[377] - לדעה זו, יש מן האחרונים שכתבו, שכל שמביא מנחה עם הנסכים חשוב אכילה ושתיה לומר עליהם שירה, לסוברים כן[378]. ויש שכתבו, שבאופנים שאין הנסכים טעונים שירה לא חל חיובה כלל [379].

בלילה

נסכים הבאים עם הזבח - היינו שנתקדשו בשחיטת הזבח[380] - אינם קרבים אלא ביום[381], שלפי שקדשם הזבח הרי הם כזבח שאינו קרב אלא ביום[382]. וזוהי ששנינו: מנין לנסכים הבאים עם הזבח שאין קרבים אלא ביום, תלמוד לומר: ולנסכיכם ולשלמיכם[383], מה שלמים ביום אף נסכים ביום[384]. אבל נסכים הבאים בפני עצמם, שלא קדשו בשחיטת הזבח[385], כגון שהביא זבח בלא נסכים ולאחר זמן הביא הנסכים[386], קרבים בלילה[387]. יש שכתבו, שדרשו כן ממה שנאמר בקרבנות החג: מנחתם ונסכיהם[388], ששינה הכתוב ביום הרביעי וביום השמיני ולא כתב "ומנחתם" בו' ללמד שיכול להקריבם בנפרד מן הזבח בלילה[389]. ויש שכתבו, שדרשו כן ממה שנאמר בכבשי-עצרת*: ומנחתם ונסכיהם אשה ריח ניחח לה'[390], שלפי שכלל הכתוב נסכים בכלל "אשה" אף שאינם עולים לאישים למדים שדינם כעולה שאיבריה קרבים כל הלילה[391]. ויש מן האחרונים שכתבו, שלא אמרו שנסכים הבאים בפני עצמם קרבים בלילה אלא בקרבנות-צבור*, שלפי שקבוע להם זמן[392] הולך הלילה אחר היום לעניין קרבן ונחשב ליומו, אך נסכי קרבן יחיד אינם קרבים בלילה, שלפי שאין קבוע לו זמן[393] אין הלילה מתייחס ליום[394]. על הסוברים שלכתחילה יש להביא הנסכים עם הזבח, עי' לעיל[395]. על נסכים הקרבים בלילה, שמקדישים אותם בכלי שרת בלילה, ועל הסוברים שאפילו הקדישם ביום קרבים בלילה ואינם נפסלים בשקיעת החמה, ע"ע קדוש כלי.

בנסכי נדבה

נסכי נדבה הבאים בלא זבח[396], נחלקו ראשונים, אם הם בכלל נסכים הבאים בפני עצמם הקרבים בלילה[397]: יש סוברים, שאף נסכי נדבה קרבים בלילה[398]. ויש סוברים, שאינם קרבים בלילה[399].

איחורם למנחות

נסכים הבאים עם הזבח, מועד ניסוכם אחר הקטרת מנחת-נסכים* - שדינה להיות מוקטרת מיד אחר הקרבת הקרבן[400] - ובקרבן התמיד*, זמנם אחר מנחת נסכים ומנחת חבתין*[401].

בנסכים הבאים בפני עצמם

נסכים הבאים בפני עצמם, כגון שהביא זבח בלא נסכים ולאחר זמן הביא הנסכים[402], או שהתנדב נסכי יין בלא זבח[403], נחלקו תנאים אם באים אחר מנחת-נסכים*, או קודם לה: חכמים סוברים, שכשם שבבאים עם הזבח מנחה קודמת לנסכים, כך גם בבאים בפני עצמם מנחה קודמת לנסכים[404]. ורבי סובר, שקודמים נסכים למנחה, שלא אמרו להקדים את המנחה אלא בשעת הזבח שלפי שהתחיל באכילת מזבח גומר כל עניין האכילה ומקטיר את המנחה, אבל בבאים בפני עצמם בלא זבח, נסכים קודמים לפי שנאמרת עליהם שירה, ואף שנסכים הבאים בפני עצמם נסתפקו בגמרא אם אומרים עליהם שירה[405], מכל מקום ראויים היו לבוא עם הזבח ושתיאמר עליהם שירה[406], ויש שכתבו טעם אחר, שכיוון שנאמרת שירה עליהם כשבאים עם הזבח, קודמים למנחה אף בבאים בפני עצמם[407]. ולדעה זו, כתבו אחרונים, שלא אמרו להקדים הנסכים למנחה אלא בקרבנות צבור שנאמרת עליהם שירה, אבל קרבנות יחיד שאין נאמרת עליהם שירה, קודמת מנחה לנסכים[408]. להלכה, יש מן האחרונים שכתבו, שהלכה כחכמים[409], שהלכה כרבי מחברו ולא מחבריו, לסוברים כן[410].

היין

מובחר

נסכי היין צריכים להיות מובחרים[411], שלמדים מקרבנות* שמצוה שיהיו מובחרים[412], ואם הביא יין שאינו מובחר, כשר[413].

המקומות מהם מביאים יין

היין שמשמש לנסכים, אף על פי שכל הארצות כשרות להביא מהן[414], מביאים אותו מן המקומות שבהם היין מובחר יותר[415], וכן שנינו: מאין היו מביאים את היין, קדוחים ועטולין[416] אלפא ליין[417] – היינו, שהיין הבא מהם הוא המובחר ביותר[418] - שניה להם במעלה בית רימה ובית לבן בהר, וכפר סיגנא בבקעה[419], ואין נזקקים להביא מהם כי אם בשעת הדחק[420].

הגפנים מהם מביאים יין

יין לנסכים, אין מביאים אותו אלא מגפנים מובחרות[421], וכן שנינו: אין מביאים לא מבית הזבלים[422] - היינו גפנים הגדלות בשדה שצריכה לזבל[423], שמא לא נזדבלה כל צרכה ונמצאו פירותיה כחושים, או לפי שהזבל מבאיש ומפסיד טעם הפרי[424] - ולא מבית השלחים[425] - שהיא שדה הצריכה להשקותה תדיר[426], שמתוך שהיא יבשה וצמאה פירותיה כחושים[427] - ולא ממה שנזרע ביניהם[428] - היינו גפנים שנזרעו זרעים ביניהם, לפי שהזרעים מכחישים את האילנות[429] - ואם הביא, כשר[430]. וכן אין מביאים אותו מן הגפנים המודלות על גבי כלונסות[431], שאין יינם יפה[432], אלא מן הגפנים השוכבות על הקרקע לרגלי בני אדם[433], שיינם יפה[434], מפני שקרוב גידולן לארץ[435], או מן הכרמים החפורים[436] - שחופרים סביבות הגפנים להפך בקרקע שבשרשיהם ועושים בהם גומות להשקותן[437] - פעמיים בשנה[438], שיינם חזק[439].

בעל מום

יין בעל מום, כגון יין שעלו בו קמחים – לסוברים כן[440] פסול לנסכים[441], שנאמר: תמימים יהיו לכם ומנחתם תמימים יהיו לכם ונסכיהם[442], היינו שאף הנסכים יהיו תמימים[443]. וכן דרשו בספרי: מלבד עלת התמיד ומנחתו תעשו תמימם יהיו לכם ונסכיהם[444], מקיש נסכים לבהמה, מה בהמה נפסלת במומים בחסר וביתר אף נסכים נפסלים במומים בחסר וביתר[445]. על המקדיש יין בעל מום, שנסתפקו בו אם עובר באיסור מקדיש בעל מום, ע"ע בעל מום (קרבן): איסור הקדשו[446].

מבושל

יין מבושל, פסול לנסכים[447], ובטעם הדבר, כתבו ראשונים, לפי שנשתנה מברייתו[448], ואף על פי שהבישול משביחו[449]. ומהם שחילקו בין נשתנה טעמו בבישול ללא נשתנה[450], שהמבושל באש או בשמש עד[451] שנשתנה טעמו בבישול פסול[452], אבל יין שמחממים אותו – בכדים[453] - בשמש ולא נתנה בו טעם בישול, אין מביאים ממנו לכתחילה, ואם הביא כשר[454].

מעושן

יין מעושן, פסול לנסכים[455]. ובטעם הדבר, יש מן הראשונים שכתבו, שהעשן מזיק ליין[456], ומקלקל ריחו[457], ועושהו בעל מום[458]. ויש שכתבו, שאף על פי שהעישון משביחו, פסול לפי שנשתנה מברייתו[459]. ומטעם זה, אין הכהן עולה לנסך את היין דרך ימין ומקיף את המערכה, אלא פונה לשמאלו[460], שמא יתעשנו הנסכים בעשן המערכה[461].

שריחו רע

יין שריחו רע - היינו שריחו וטעמו כשל יין אלא שמסריח קצת משום שהונח בכלי מאוס[462] - פסול לנסכים[463]. שמתוך שמאוס פסול לניסוך משום הקריבהו-נא-לפחתך*[464]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, טעם אחר, לפי שנשתנה ריחו[465].

המונח בכלי שיש בו ריח רע

יין שהונח בכלי שיש בו ריח רע, יש מן הראשונים שכתבו, שפסול לנסכים לפי שמוליד אדים ביין[466], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מביאים וכו' ולא מעושן וכו' ואם הביא פסול[467].

בחביות מעושנות בגופרית

יין המונח בחביות עץ שעישנו אותן בגופרית, אף על פי שמתבשם ביותר בטעם ובריח טוב, יש מן האחרונים שכתבו, שפסול לנסכים[468], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מביאים וכו' ולא מעושן וכו' ואם הביא פסול[469]. ובטעמו, מהם שכתבו, משום שהוא מזיק לאדם[470], ומהם שכתבו, שצריך היין להיות חזק מצד עצמו[471].

שנשתנה ריחו

הדלה גפן על גבי תאנה, יינה פסול לנסכים[472], מפני שנשתנה ריחו – ויש לו ריח תאנה[473] - הרי הוא אומר: זבח ונסכים[474], מה זבח שלא נשתנה אף נסכים שלא נשתנו[475].

מתוק

יין מתוק, אין מביאים ממנו לנסכים[476]. ונחלקו אמוראים בדעת תנאים וראשונים בדעתם: א) יש סוברים, שכל שהוא מתוק, אם הביא פסול[477]. ב) ויש סוברים, שכל שהוא מתוק, אין מביאים ממנו לכתחילה, ואם הביא כשר[478]. ג) ויש סוברים, שיין המתוק מחמת עצמו, פסול לנסכים, לפי שהוא מאוס[479], ואילו יין המתוק מחמת השמש הקרוי "הליסטיון"[480] - יש מפרשים, שתלו הענבים בשמש אחר שנתלשו[481], ויש מפרשים, שהיו בשמש בעודם מחוברים[482] - אף שאין מביאים ממנו לכתחילה, אם הביא כשר, לפי שאיננו מאוס[483]. ויש מן הראשונים שמפרשים – לגרסתם – להיפך[484], שיין המתוק מחמת עצמו, אם הביא ממנו כשר, שלפי שתולדת הפרי הוא אינו מאוס כל כך[485], ואילו יין שמתוק מחמת השמש פסול, שמכח השמש נתמתקו הענבים ביותר ומאוס הוא[486].

חדש

יין חדש הקרוי "יין מגתו"[487], אין מביאים ממנו לנסכים לכתחילה, ואם הביא כשר[488]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שזוהי ששנינו: של מרתף וכו' לא יביא ואם הביא כשר[489]. על גדר יין מגתו, עי' להלן[490]. יש מן הראשונים שכתבו, שמן התורה אין מביאים יין מגתו, שנאמר: הסך נסך שכר[491], יין המשכר פרט ליין מגתו שאינו משכר[492], אלא שבדיעבד כשר, שאין כאן עיכוב[493], או שלמדים מייתור "הסך נסך" מכל מקום[494]. ויש שכתבו, שאינו אלא מעלה דרבנן[495]. ויש מן הראשונים שכתבו, שיין חדש פסול בדיעבד לנסכים[496], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מביאים לא מתוק וכו' ואם הביא פסול[497].

גדרו

יין מגתו, הוא כל שלא עברו עליו ארבעים יום[498], ואחר ארבעים יום - לדריכתו[499] - מביאים ממנו לכתחילה לנסכים[500], אפילו יש הרבה מיין אחר[501], שיצא מכלל יין מגתו ובא לכלל יין גמור[502], וכבר הוא משכר[503]. וכן שנינו: העיד ר' יהודה בן בבא על יין בן ארבעים יום שנתנסך על גבי המזבח[504], וכן שנינו: אין מביאים יין פחות מארבעים יום[505]. ומן האחרונים שכתבו, שאף ביום הארבעים מותר להביאו[506], שלדעתם אין יין מגתו פסול אלא מדרבנן[507], והולכים להקל[508].

במקום שאין יין אחר

מקום שאין יין אחר מלבד יין מגתו, יש מן הראשונים ואחרונים בדעתם שכתבו, שמותר להביאו לנסכים[509].

ישן

יין ישן – שעברו עליו שנים עשר חודש[510] - נחלקו תנאים אם מביאים ממנו לנסכים: א) רבי סובר, שאין מביאים יין ישן לנסכים[511], ואם הביא כשר[512], וכן שנינו: יין בן שתי שנים לא יביא, ואם הביא כשר[513], שלמדים מן הכתוב: אל תרא יין כי יתאדם[514], שהיין החשוב דרכו להיות אדום[515], ושנה ראשונה יש בו עיקר אדמומית, וכשעברה שנתו אינו אדום כל כך כשנה ראשונה[516], ומן האחרונים שכתבו, שזוהי ששנינו: רבי אומר אף יין בן שתי שנים ובן שלש שנים וכו' או שנשתנה מראיו לא יביא ואם הביא כשר[517]. ויש מן הראשונים שכתבו בטעמו, שאחר שנה היין חריף ונולדת בו מרירות[518]. ב) וחכמים סוברים, שמביאים נסכים מיין ישן[519]. ויש מן הראשונים ואחרונים בדעתם שכתבו, שאף לדעה זו, לא אמרו שמביאים אלא עד שנתיים ומעט יותר, אבל יין ישן מכמה שנים, לכתחילה אין מביאים ואם הביא כשר[520], ויש שכתבו בדעתם, שאפילו ישן מכמה שנים – שלא נשתנה טעמו[521] - מביא לכתחילה[522]. הלכה כחכמים[523].

ישן שנשתנה טעמו

יין ישן שנשתנה טעמו, נחלקו אחרונים בדעת ראשונים: יש סוברים, שפסול לנסכים[524]. ויש סוברים, שאין מביאים ממנו, ואם הביא כשר[525], ולדעתם זוהי ששנינו: רבי אומר אף יין בן שתי שנים ובן שלש שנים שדיהה טעמו וכו' לא יביא ואם הביא כשר[526].

יין לבן

יין לבן הנקרא "חמר חיוריין", נחלקו ראשונים בדעת אמוראים, אם כשר לנסכים: א) יש סוברים, שאין מביאים ממנו לכתחילה, ואם הביא כשר[527], שנאמר: אל תרא יין כי יתאדם[528], היינו שאין לשתותו כיוון שמשכר יותר מדי, ולפיכך קודם לנסכים שכתוב בהם "שכר"[529]. ולדעתם זהו ששנינו: והבורק[530] וכו' – היינו יין לבן[531] ורע[532], מלשון ברק[533] - לא יביא ואם הביא כשר[534]. ויש מן הראשונים שכתבו בדעתם, שלא אמרו שלא להביא יין לבן, אלא יין בורק שנעשה לבן מחמת גריעות או מפני שנתיישן, אבל יין שמתחילת ברייתו הוא לבן מביאים ממנו לכתחילה לנסכים[535]. ב) ויש סוברים, שיין לבן פסול לנסכים[536], שנאמר: אל תרא יין כי יתאדם[537], שאין קרוי יין אלא אדום[538]. ולדעתם יין בורק שכשר לנסכים, אינו יין לבן[539]. ג) ויש סוברים, שיין לבן ביותר, פסול לנסכים, והוא הנקרא "חמר חיוריין"[540], אבל יין מבהיק, שלבן מעט ודומה מעט לאדום, אם הביא כשר, והוא הנקרא יין בורק[541]. ד) ויש סוברים, שנחלקו תנאים בדבר זה: שלדעת רבי, שסובר שאין מביאים יין ישן לנסכים[542], אף יין לבן אין מביאים, ולדעת חכמים, שסוברים שיין ישן כשר לכתחילה לנסכים[543] - וכן הלכה[544] - כל יין שאינו אדום כשר לכתחילה[545].

יין שחור

יין שחור, כתבו ראשונים, שאין מביאים ממנו לכתחילה לנסכים[546], וזוהי ששנינו: יין כושי וכו' לא יביא ואם הביא כשר[547]. ואף לסוברים שיין לבן פסול לנסכים מן הכתוב: אל תרא יין כי יתאדם[548], אין למעט שחור מכתוב זה, ששחור אדום הוא אלא שלקה[549]. ויש שכתבו – לסוברים שיין לבן פסול לנסכים[550] - שיין שחור פסול לנסכים[551], ולדעתם יין כושי אינו שחור גמור[552]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שנחלקו תנאים בדבר זה: שלדעת רבי, שסובר שאין מביאים יין ישן לנסכים[553], אף יין כושי אין מביאים ממנו, ואילו לדעת חכמים, שיין ישן כשר לכתחילה לנסכים[554] - וכן הלכה[555] - כל יין שאינו אדום כשר לכתחילה[556].

קוסס

יין "קוסס", שריחו חומץ וטעמו יין[557] - היינו שהתחיל להחמיץ[558] - נחלקו תנאים אם כשר לנסכים: א) תנא בברייתא סובר, שפסול לנסכים[559]. וכתבו ראשונים בדעתו, שסתם יין שלא נבדק והוא ספק קוסס, אף שאין מביאים ממנו לנסכים, אם הביא כשר[560], שמן הסתם ביפה מחזיקים אותו[561], כיוון שרובו יפה[562], ולדעתם זוהי ששנינו: של מרתף וכו' לא יביא ואם הביא כשר[563]. ב) ור' שמעון בן אלעזר סובר, שיין קוסס שנסכו יצא[564]. וכן בדעת ר' יוחנן, יש מן האחרונים שכתבו, שסובר שכשר לנסכים[565]. להלכה, נחלקו אחרונים בדעת ראשונים: יש סוברים, שהלכה שכשר לנסכים[566], ויש מן האחרונים שכתבו, שהלכה שפסול לנסכים[567].

יין הנמכר בחנות

יין הנמכר בחנות, יש מן הראשונים שכתבו – לסוברים שיין קוסס פסול לנסכים[568] - שאף שהוא קוסס אם הביא ממנו לנסכים כשר[569], לפי שאינו חזק כל כך[570], ולדעתם זוהי ששנינו: של מרתף וכו' לא יביא ואם הביא כשר[571].

מזוג

יין מזוג, נחלקו תנאים וראשונים ואחרונים בדעתם, אם כשר לנסכים: א) יש סוברים, שיין מזוג פסול לנסכים[572], וכן דרשו בספרי: ונסכו רביעית ההין לכבש האחד בקדש הסך נסך שכר לה'[573], חי אתה מנסך ואי אתה מנסך את המזוג[574], שמזוג אינו בכלל שכר[575]. ובמקום אחר דרשו: ונסכו רביעית ההין לכבש האחד[576], חי אתה מנסך ואי אתה מנסך את המזוג[577], שדורשים המילה "ההין" כמו חי[578]. ויש שפירשו שלא מיעטו מזוג בנסכים אלא כשאין בו שיעור יין, כגון שמנסך רביעית ההין יין מזוג, שאין בה רביעית מן היין החי, ואין למדים מן המיעוט אלא שאין המים מצטרפים, אבל כשיש ביין המזוג רביעית ההין מהיין החי, יצא[579], ולדעתם זוהי ששנינו: עירה של מים לתוך של יין ושל יין לתוך של מים יצא[580], היינו שעירה שניהם לכלי אחד ויוצא ידי ניסוך היין לפי שלא חסר שיעורו[581]. ויש שפירשו, שלא מיעטו אלא ברוב מים, שאינו קרוי יין לפי שבטל ברוב[582]. ויש שכתבו, שלא אמרו שפסול לנסכים אלא במזוג במים מרובים באופן שכמות היין פחותה מרבע, אבל כל שרבע ממנו יין כשר לנסכים[583]. ב) ויש סוברים, שיין מזוג כשר לנסכים[584]. וכן בדעת תנא במשנה, שלא מנה יין מזוג בין הפסולים לנסכים[585], יש שכתבו, שיין מזוג כשר לנסכים[586]. וכן בדעת תנא במשנה שסובר, שאם עירה של מים – היינו ספל של נסוך-המים*[587] - לתוך של יין ושל יין לתוך של מים יצא[588], יש שכתבו, שיין מזוג כשר לנסכים, שלדעתם עירה המים והיין לתוך כלי אחד ויוצא ידי ניסוך היין וניסוך המים[589]. וכן בדעת אמוראים בגמרא, שמזיגת היין משביחתו[590], יש שכתבו, שיין מזוג כשר לנסכים[591]. ויש שכתבו, שנחלקו תנאים בדבר זה, שר' אליעזר מכשיר יין מזוג לנסכים, וחכמים פוסלים[592].

חזק

יין חזק, יש מן הראשונים שכתבו, שאין מביאים ממנו לכתחילה לנסכים, ואם הביא כשר[593], ולדעתם זוהי ששנינו: בודק וכו' לא יביא ואם הביא כשר[594] – לגורסים כן[595] - שיין בודק, היינו חזק שבודק את כל הגוף[596].

יין שעלו בו קמחים

יין שיש בו קמחים, שהם כמין גרגרים דקים לבנים הדומים לקמח שעולים על פני היין[597], נחלקו תנאים ואחרונים בדעתם אם כשר לנסכים: א) חכמים סוברים, שיין שיש בו קמחים אינו מביא ממנו לכתחילה לנסכים, ולכן אינו מביא מפיה של החבית[598], ואם הביא כשר[599]. ולדעתם זוהי ששנה ר' חייא: מפיה ומשוליה לא יביא ואם הביא כשר[600]. יש סוברים, שאפילו לא סיננו כשר לנסכים[601], ובדעתם יש שכתבו, שאם סינן את היין מן הקמחים, מביאו לכתחילה[602], ויש שכתבו, שאף בסינון אין להביאו לכתחילה[603]. ויש סוברים, שלא אמרו שכשר לנסכים אלא אם סיננו מן הקמחים, אבל לא סיננו פסול[604]. ב) ורבי יוסי בר' יהודה סובר, שיין שיש[605] בו קמחים פסול לנסכים[606], לפי שהוא בעל מום[607]. יש סוברים, שלא אמר אלא בלא סיננו מן הקמחים, אבל סיננו כשר לנסכים בדיעבד[608], ולדעתם זוהי ששנה ר' חייא: מפיה ומשוליה לא יביא ואם הביא כשר[609]. ויש סוברים, שאפילו סיננו פסול[610]. להלכה, יש סוברים שהלכה כחכמים[611], ויש סוברים שהלכה כר' יוסי בר' יהודה[612].

של שמרים

יין של שמרים – היינו תמד[613], שנותנים על שמרי היין מים, ולכשהחמיץ הוא כיין[614] - פסול לנסכים[615]. ויש מן הראשונים שכתבו בטעמו, שיין זה אינו משכר, ובנסכים נאמר: הסך נסך שכר[616]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שלא אמרו ביין של שמרים שפסול לנסכים אלא במזוג במים מרובים באופן שכמות היין היוצאת מן השמרים פחותה מרבע, אבל כל שרבע ממנו יין כשר לנסכים[617].

מענבים מעושנים ומבושלים

יין שנעשה מענבים מרים שעישנו או בישלו אותם למתקם, יש מן הראשונים שכתבו, שפסול לנסכים[618], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מביאים וכו' ולא מעושן ולא מבושל ואם הביא פסול[619]. ובטעמו, יש מן האחרונים שכתבו, שצריך היין להיות חזק מצד עצמו[620].

מענבים שהתליעו

יין שנעשה מענבים שהתליעו מקצתן, כתבו אחרונים, שאין מביאים ממנו לנסכים ואם הביא כשר[621], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מביאים אותם מן הכדמיות[622]. ואם התליעו רובן, פסול לנסכים[623].

מדבר האסור באכילה

דבר האסור באכילה מן התורה, אין מביאים ממנו נסכים[624], וכן שנינו: אין מביאים נסכים מן הטבל[625], וממעשר ראשון שלא נטלה תרומתו[626] – שהוא טבל[627] - ואין צריך לומר מן הערלה* וכלאי-הכרם*[628] - וכן המעורב בהם, לסוברים כן[629] - שנאמר: ממשקה ישראל[630], מן המותר לישראל[631]. ויש מן הראשונים שכתבו טעם אחר, לפי שהיא מצוה-הבאה-בעברה*[632]. ויש שכתבו בדעתם, שלא אמרו כן אלא בערלה וכלאי הכרם שאסורים בהנאה[633] ונהנה בהבאתם[634]. ואם עבר והביא נסכיו מהם, פסולים[635].

איסור אכילה מדרבנן

דבר האסור באכילה מדרבנן, פסול לנסכים משום שאינו ממשקה ישראל[636], ולדעתם זה הטעם, שאם הביא מן המדמע* – שאסור לישראל מדרבנן[637] – פסול[638]. ומטעם זה פסולים פירות טבל שצמחו בעציץ שאינו נקוב - שאסורים מדרבנן[639] - לנסכים[640]. ומהם שכתבו, שפסול לנסכים מן התורה, שלדעתם כל שאינו ראוי לאיזה דבר מדרבנן נקרא על ידי כך שאינו ראוי מן התורה[641].

מן המוקצה

דבר המוקצה* בשבת ויום טוב, שאסור באכילה מדרבנן[642], מביאים ממנו – לכתחילה[643] – נסכים[644], שאין ממעטים ממשקה ישראל[645], אלא כגון טבל* שמיוחד שאיסור גופו גרם לו, אף כל שאיסור גופו גרם לו, יצא מוקצה שאין איסור גופו גרם לו אלא איסור דבר אחר – שבת[646] - גרם לו[647], שגופו תמים וכשר הוא ואיסור הכנה בא להרחיקו[648].

מן התרומה ומן המדומע

תרומה*, נחלקו ראשונים אם מביאים ממנה נסכים: א) יש סוברים, שאין מביאים נסכים מן התרומה[649], וכן שנינו, לגורסים כן: אין מביאים מנחות ונסכים וכו' ומן התרומה[650], ומהם שכתבו שזוהי ששנינו: מן המדומע[651], שהיא תרומה המעורבת בחולין[652]. ואם עבר והביא נסכיו מן התרומה או מן המדמע*, פסולים[653]. ובטעם הדבר, יש שכתבו, שהוא בכלל הדרשה: ממשקה ישראל, מן המותר לישראל[654], שלדעתם ממעטת אף דבר המותר לכהנים ולא לישראל[655]. ויש שכתבו, שתרומה לא ניתנה אלא לאכילה ואסור להקריבה על המזבח לשריפה[656]. ויש שכתבו, לפי שדבר-שבחובה-אינו-בא-אלא-מן-החולין*, ואף מדומע אינו חולין גמורים[657]. ב) ויש סוברים, שמביאים נסכים מן התרומה[658], שלדעתם אין בכלל הדרשה אלא דבר האסור לכל ישראל[659], שלדעתם אין גורסים בתוספתא: ומן התרומה[660], ולדעתם, אותה ששנינו: מן המדומע[661], היינו המעורב בערלה ובכלאי הכרם[662].

מפירות שביעית

פירות שביעית, אין מביאים מהם נסכים[663], שלא ניתנו אלא לאכילה ואסור להקריבם למזבח לשריפה[664]. ואם עבר והביא מהם נסכים, פסולים[665].

דריכת הענבים

הענבים מהם עושים יין לנסכים, לא היו אוספים אותם[666], אלא בוצרים אותם ודורכים אותם מיד[667], כדי שלא יפוג טעמם[668]. ומן האחרונים שכתבו בדעת תנאים – לגרסתם - שלא היו מחממים ומרככים את הענבים כדי שיהיה נוח לדורכם שאז יוצאים מהם השמרים ומתערבים עם היין – ופסול לנסכים[669] - אלא דורכים אותם מיד בעוד שלא נתרככו שאז אין יוצא מהם אלא היין[670].

הכלים

יין לנסכים, לא כונסים אותו בכלים גדולים[671], אלא בחביות קטנות[672]. בברייתא ובתוספתא אמרו, שכונסים אותו בחביות בינוניות[673]. ובטעם שאין כונסים בכלי גדול, יש מן הראשונים שכתבו, לפי שכשמסתפקים ממנו מעט מעט היו הכלים מתרוקנים ומתקלקל היין[674], ויש שכתבו, מפני הטורח כשצריכים לטלטלם ממקום למקום[675].

מילוי החבית

חבית היין, אינו ממלאה עד פיה, כדי שיהא ריחו נודף[676], שכאשר החבית חסרה מעט מתפשט שם ריח היין[677], וכשפותח החבית יהיה ריח היין נודף[678], ויש שכתבו, שאותו הבל מפסיק בין היין לאויר שמחוץ לכלי ולא יתערב בריחו שום ריח אחר שבחוץ כשיפתח את מגופת החבית[679]. בתוספתא אמרו, שממלא בה שתי ידות[680], ופירשו אחרונים, שממלא שני שלישים ושליש ריק[681].

אופן הנחת החביות

חביות היין לנסכים, יש מן הראשונים שכתבו, שאין מניחים אותן זו על גב זו[682], שהכובד קשה ליין[683], או משום שהבל היין עולה אל העליונה ומזיק לה[684], ולדעתם זוהי ששנינו: אין מניחים אותן שתים שתים אלא אחת אחת[685], ומן האחרונים שכתבו, שזוהי ששנינו בתוספתא: אלא מניחים אותן כמות שהן[686], היינו ולא זו על גב זו[687]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שמניח שלוש חביות זו על גב זו והאמצעית היא המשובחת ששמור יינה יותר[688], שהתחתונה לחות הקרקע קשה לה והעליונה האויר קשה לה[689], מהם שכתבו בדעתם, שגרסו בברייתא: שאין מניחים אותן אחת אחת ולא שתים שתים אלא שלש שלש[690], ומהם שכתבו, שגרסו במשנה: משלישה ומאמצעית[691], היינו מהחבית הממוצעת[692]. ויש מן הראשונים שכתבו, שאין מניחים את החביות זו בצד זו, שמא תתקלקל אחת ותריח חברתה ותתקלקל גם היא, ולדעתם זוהי ששנינו: אין מניחים אותן שתים שתים אלא אחת אחת[693].

מקום הנחתן

חביות היין, אמרו בתוספתא, שאינו מניחן לא במרתף ולא בראש הגג[694]. ובטעם הדבר, כתבו אחרונים, שעלולים לבוא לידי חימוץ או עיפוש מחמת לחות המרתף, או מחמת השמש שבראש הגג[695].

חלק החבית ממנו ניטל היין

המושך יין לנסכים מן החבית, אינו מביא מפיה – היינו מחלקה העליון[696] - מפני הקמחים[697], ולא משוליה – היינו מחלקה התחתון[698] - מפני השמרים[699], אלא מביא מחלקה האמצעי[700], היינו שמשים שם ברז החבית[701]. ונחלקו אחרונים: יש סוברים, שאינו מביא אלא מאמצעו של השליש האמצעי[702], ולדעתם זוהי ששנינו: משלישה מאמצעה[703], שאמצעה היינו אמצע השליש[704]. ויש סוברים, שמביא מן השליש האמצעי כולו[705], ולדעתם אותה ששנינו: משלישה מאמצעה[706], היינו השליש שבאמצע החבית[707].

בדיקת היין

בשעת נטילתו מן החבית בודקים את היין אם הוא יפה[708]. ומן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שנלמד מן הכתוב: תמימים יהיו לכם ונסכיהם[709], שיהיו הנסכים תמימים, היינו שצריך לדעת בבירור בשעת לקיחתם שאינם בעלי מום[710]. הגזבר יושב והקנה – יש מפרשים, אמת המידה[711], ויש מפרשים, קנה המטה לסימן שררה[712] - בידו[713], וכשמתחיל לצאת החלק הלבן שתחת היין שצף על השמרים[714], הקיש בקנה[715], יש מן הראשונים מפרשים, שהקיש על גבי הכד לרמוז אל מושך היין שיסתום החבית[716], ויש מפרשים, שמסלק את השמרים בקנה ומרחיקם שלא יכנסו בכלי שבו היין[717], ואינו מדבר בפה, לפי שהדיבור רע ליין[718]. בתוספתא אמרו, אומר ומעבירים אותה מפניו ומביאים אחרת תחתיה, והן – אלו שמוציאים את היין[719] - אומרים בואו וקחו לכם פסולת המזבח[720]. ונחלקו אחרונים בדעתה: יש סוברים, שהגזבר מדבר בפה, שלדעתה אין חוששים שיזיק הדיבור ליין[721], ולדעתם הקנה שבידו משמש לטעימת היין[722]. ויש סוברים, שאף לדעתה אינו מדבר אלא מקיש בקנה[723].

על יין מגולה שפסול לנסכים, ע"ע יין: למזבח ולמצוה[724].

על יין צימוקים, שאין מביאים ממנו לכתחילה לנסכים ואם הביא כשר, ע"ע יין[725].

על נסכים שאין מביאים אותם אלא מן החולין, ולא ממעשר-שני* והקדש שלא נפדו, ואפילו תודה* שמביא אותה ואת לחמה מן המעשר, ע"ע דבר שבחובה אינו בא אלא מן החולין[726].

שיעורם

נסכי צאן

נסכי כבש וכבשה – בני שנה[727] - שיעורם רביעית ההין*[728], שהוא שלושה לוגים[729], שנאמר: ויין לנסך רביעית ההין וכו' לכבש האחד[730]. וכן נסכי רחלה - בת שנתיים[731] - שיעורם רביעית ההין, שנאמר: ככה יעשה וכו' או לשה בכבשים[732], שמיותר לדרשה, שהרי כבר נאמר: לכבש האחד[733]. וכן נסכי העז בין גדול ובין קטן, שיעורם רביעית ההין[734], שנאמר: או בעזים[735] - שהכתוב מיותר, שהרי העיזים בכלל כבשים[736] - ללמד שגדול וקטן שוים[737]. וזוהי ששנינו: גדי – היינו, חותם שכתוב עליו "גדי" ובנתינתו מקבל המקריב הנסכים[738] - משמש עם נסכי צאן גדולים וקטנים זכרים ונקבות[739], היינו שבאותו חותם לוקחים נסכי צאן בין גדולים ובין קטנים בין זכרים ובין נקבות לפי שנסכיהם שוים[740].

נסכי איל

נסכי איל - שהוא כבש בן שנתיים[741] - שיעורם שלישית ההין[742], שהוא ארבעה לוגים[743], שנאמר: או לאיל וכו' ויין לנסך שלשית ההין[744]. וכן נסכי איל בן שלוש שנים, שיעורם שלישית ההין, שנאמר: ככה יעשה וכו' או לאיל האחד[745] - שמיותר לדרשה, שהרי כבר נאמר: או לאיל תעשה מנחה[746] - ללמד שבן שלוש ובן שנתיים נסכיהם שוים[747].

נסכי פר

נסכי פר, שיעורם חצי ההין[748], שהוא ששה לוגים[749], שנאמר: והקריב על בן הבקר וכו' ויין תקריב לנסך חצי ההין[750]. וכן נסכי עגל, שיעורם חצי ההין[751], שנאמר: ככה יעשה לשור האחד[752] - שמיותר לדרשה, שהרי כבר נאמר: והקריב על בן הבקר מנחה[753] - ללמד שבין קטן ובין גדול נסכיהם שוים[754].

פלגס

פלגס*, שהוא כבש בן שלושה עשר חודש, שיצא מכלל כבש ולכלל איל לא בא[755], מביא עליו נסכי איל[756]. לסוברים שהפלגס הוא בריה בפני עצמה[757], דרשו כן ממה שנאמר: או לאיל[758], לרבות את הפלגס לנסכי איל[759]. שהמילה "או" מיותרת[760]. ולסוברים שהפלגס הוא ספק כבש וספק איל[761], מביא נסכי איל מספק ומתנה עליהם שאם כבש הוא יתקדשו הנסכים הראויים לו והמותר על השיעור יהיה נדבה[762]. על התנאי שמתנה, לסוברים כן, אם מתנה על צד הספק שמא הוא בריה בפני עצמו, ע"ע פלגס.

בנדבה

מתנדב – שאומר על שלפניו הרי אלו[763] - או נודר – שאומר הרי עלי[764] - אדם יין בפני עצמו[765], שנאמר: אזרח[766] - שהכתוב מיותר, שהרי נכתב כל דין נסכים קודם לכן[767] - מלמד שמתנדבים נסכים[768]. ומתנדבים שלושה לוגים[769] - שראויים לכבש[770] - וארבעה לוגים - שראויים לאיל[771] - וששה לוגים[772] - שראויים לפר[773] - וכן מששה לוגים ולמעלה[774], מפני שהן ראויים לנסכי - כמה[775] - בהמות[776], כיצד נדר שבעה הרי הן כנסכי כבש ואיל[777], נדר שמונה הרי אלו כנסכי שני אילים, תשעה כנסכי שור וכבש - או כנסכי שלשה כבשים[778] - נדר עשרה הרי אלו כנסכי שור ואיל - או שני כבשים ואיל[779] - וכן עד לעולם[780]. אבל, אין מתנדבים לוג ולא שני לוגים[781], שאין בנסכים לא לוג ולא שנים[782], וכן אין מתנדבים חמשה לוגים[783], שאין חמישה לוגים ראויים לא לנסכי בהמה אחת ולא לנסכי שתי בהמות[784].

חמישה לוגים

התנדב חמשה לוגים – שלא מצינו נסכי בהמה בשיעור זה[785] - נחלקו תנאים ואמוראים בדעתם בדינם: א) בדעת תנא בברייתא שדרש: ומנין שאם רצה להוסיף – ולהתנדב יין יותר משלושה לוגים[786] - יוסיף, תלמוד לומר: יהיה[787], אמרו בגמרא, שהיינו שמתנדב חמישה לוגים, ובא הכתוב ללמד שאין קבע לנסכים[788], ומקריב ארבעה לוגים שראויים לאיל, והלוג הנותר יהיה נדבה[789], היינו נדבת ציבור, שיימכר ויפלו דמיו לשופרות, או יקרב הוא עצמו ויצטרף עם שני לוגים אחרים ויקרב לנסכי תמיד* של ציבור[790]. וכן בדעת המשנה, שאין מתנדבים לוג שנים וחמישה[791], יש מן האמוראים סוברים, שאין קבע לנסכים[792]. ב) ובדעת המשנה, שאין מתנדבים לוג שנים וחמישה[793], יש מן האמוראים סוברים, שיש קבע לנסכים[794], ואינם קרבים עד שיביא לוג שישי[795] – ויהיה ראוי לנסכי פר[796] - שהרי נקטה חמישה לוגים בדומה לשנים[797], מה שנים אינו יכול להקריב מקצתם אף חמישה אין יכול להקריב מקצתם[798]. ונחלקו ראשונים בדעתם: יש סוברים, שהנסכים קדשו, אלא שאין יכול להקריבם אלא כולם יחד בקרבן אחד[799], ולדעתם אומרים לו השלם שישה שהרי קבעם לקרבן[800]. ויש סוברים, שמפני שלא התנדב שיעור הראוי לנסכים אין הנסכים מתקדשים כלל[801]. הלכה, יש קבע לנסכים[802].

לוג ושני לוגים

התנדב לוג או שנים, אמרו בברייתא: יכול יפחות – ויתנדב יין פחות משלושה לוגים[803] - תלמוד לומר: ככה[804]. ונחלקו ראשונים - לסוברים שיש קבע לנסכים[805], וחמישה לוגים קדשו[806] – אם קדשו הנסכים: יש סוברים, שקדשו הנסכים וצריך להשלים לשלושה לוגים הראויים לכבש[807], ולדעתם לא מיעט הכתוב אלא שלא יכולים להקריבו עד שישלים[808]. ויש סוברים – וכן הלכה - שפטור שהרי אינם ראויים כלל לא הן ולא מקצתן[809], וביארו אחרונים בדעתם, שכיוון שאפילו מקצתם אינם ראויים להקרבה, מסתבר שהמיעוט שמיעטה תורה הוא שאם פחת משלושה לוגים לא קדשו הנסכים כלל[810].

אחד עשר לוגים

התנדב אחד עשר לוגים, הסתפקו בגמרא - לסוברים יש קבע לנסכים[811] – אם נתכוון לנסכי שני אלים - שהם שמונה לוגים[812] - ונסכי כבש אחד - שהם שלושה לוגים[813] - ויכול להקריבם[814], או שנתכוון לנסכי שני פרים, ואין הנסכים קרבים עד שישלימם לשנים עשר לוגים[815], שאין דרכו של אדם להתנדב שנים ממין אחד ואחד ממין אחר[816]. הלכה, כתבו אחרונים בדעת ראשונים, שיכול להקריבם כמו שאמר[817].

על הנודר לוג או שנים או חמישה, שנחלקו ראשונים אם נתחייב להביא כשיעור נסכים, שלושה לוגים או ששה לוגים, ע"ע נדרים ונדבות.

באשה

אשה יכולה להתנדב יין לנסכים[818], וכן דרשו בספרי: והקריב[819], אין לי אלא איש אשה מנין, תלמוד לומר: המקריב[820] - שהוא כתוב מיותר[821] - מכל מקום[822].

בגוי

גוי, נחלקו תנאים – לסוברים שמביאים נסכים לקרבנותיהם[823] - אם יכול להתנדב יין לנסכים: א) בדעת ר' יוסי הגלילי, שדורש את הכתוב המדבר בקרבנות שמביא הגוי[824]: נדריהם לכל נדריהם נדבותם לכל נדבותם[825], לרבות שמתנדבים ומביאים עופות ולבונה ועצים[826], יש מן האמוראים סוברים, שמתנדבים אף נסכי יין[827]. ב) ור' עקיבא סובר, שאין מתנדבים נסכי יין[828], שדורשים: אשר יקריבו לה' לעולה[829], אין לי אלא עולה בלבד[830]. וכן בדעת תנא בברייתא, שדרש: אזרח[831], אזרח מביא נסכים ואין העובד כוכבים מביא נסכים[832] - לגורסים כן בדבריו[833] - יש מן הראשונים שכתבו, שאין גויים מתנדבים יין בלא זבח[834]. וכן בדעת ר' יוסי הגלילי, שמתנדבים ומביאים עופות ולבונה ועצים[835], יש מן האמוראים סוברים, שאין בכלל זה נסכי יין[836].

הערות שוליים

  1. עי' להלן: בנדבה.
  2. עי' במדבר טו ה וז וי ושם כח ז ועוד.
  3. עי' ויקרא כג יג, וגמ' מנחות פט שם: נסכה דמנחה כנסכו דיין מה יין רביעית וכו' אף שמן וכו', ותוי"ט מנחות פ"ט מ"ד ומעשי למלך מעה"ק פ"ב ה"א. ועי' שו"ת מהרש"ל סי' סד, שמשמע שאין לשון נסכים משמש לשמן, ועי' תוי"ט שם, שתמה, ועי' מעשי למלך, מה שתי' בזה.
  4. עי' משנה מנחות פט ב: אין מערבין נסכי כבשים וכו' ואם בללן וכו', ועי' גמ' שם, ועי' קרית מלך לר"ח קניבסקי מעה"ק פ"ב ה"א; עי' מנחות צ א: המקבל עליו לספק סלתות וכו' וזו היא ששנינו מותר נסכים וכו', ומקדש דוד קדשים סי' י אות א; עי' ברייתא תמורה יד א: באחריות נסכיהם, ועי"ש להלן שמתייחס אף למנחות, ועי' קרית מלך שם; עי' ירושלמי יומא פ"ב ה"ב: מ"ד לאחר נסכים לאחר נסכי סלת, ומעשי למלך מעה"ק שם; רמב"ם מעה"ק שם, ופיהמ"ש מנחות בהקדמה: ופעמים קוראים וכו'; תוי"ט זבחים פ"ד מ"ג ותפא"י זבחים שם יכין אות טו בד' רש"י זבחים מג א ד"ה ומנחת נסכים ורע"ב זבחים שם, של"ג במשנה שם: מנחת נסכים, לפי שנחלקו להלן בנסכים; מנ"ח מצוה רצט אות ו. ועי' פיהמ"ש זבחים פ"ד שם, שפי' תיבת "נסכים" במשנה שם, היינו נסכי יין בלבד. ועי' רש"י זבחים צב א ד"ה מערכה ואהא"ז אסו"מ פ"ו ה"ד (ד"ה וכל הנסכים) בדעתו, שפי' תיבת "נסכים" בגמ' שם, היינו נסכי יין בלבד.
  5. עי' ציון 315 ואילך. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"א.
  6. עי' ציון 295 ואילך.
  7. במדבר טו ה.
  8. במדבר שם ו-ז.
  9. שם שם ח-י.
  10. סהמ"צ לרמב"ם שורש יב; עי' השג' הרמב"ן לסהמ"צ שם; פי' ר"י פרלא לסהמ"צ לרס"ג עשה טז בד' רס"ג שם, שלא מנה פרשת נסכים במנין הפרשיות שלו, ועי' ציון 12; עי' אזהרות לר"א הזקן מצוה מה ור"ש בן גבירול עשה עא, שלא מנו אלא ניסוך המים, ע"ע, ור"י פרלא שם בדעתם.
  11. סהמ"צ שם; עי' השג' הרמב"ן שם; ר"י פרלא שם בד' סהמ"צ לרס"ג ואזהרות ר"א הזקן ור"ש בן גבירול הנ"ל.
  12. אזהרות לרס"ג דבור לא תגנוב, ועי' ציון 10, שסותר לדבריו במנין המצוות, ועי' ר"י פרלא שלהלן; מנין המצוות שבהקדמת בה"ג, במנין הפרשיות; אזהרות ר"י אלברגלוני, במנין הפרשיות. ועי' ר"י פרלא שם, שצידד שכוונתם לניסוך המים בלבד.
  13. ע"ע אמורים.
  14. עי' מנחות כ א ורש"י שם. ועי' שפ"א וחי' הגרי"ז מנחות שם, שתמהו שלצד זה אם אבדו האימורים פטור מנסכים, והרי התורה חייבה נסכים לכל קרבן.
  15. עי' מנחות שם: כפרה ושמחה, ורש" שם ד"ה אדרבה.
  16. חי' הרשב"א מנחות שם.
  17. עי' ציון 327.
  18. רש"י קידושין לז ב ד"ה ר' ישמעאל; תוס' קידושין שם ד"ה לא קירבו.
  19. עי' שמות כט לח ואילך. רש"י ותוס' שם.
  20. עי' להלן; קידושין לז ב; זבחים קיא א.
  21. במדבר טו ב.
  22. ספרי שלח פיס' קז; ברייתא קידושין שם א: ללמדך שכל מקום שנאמר בו מושב וכו', וגמ' שם, שר"י מדבר בנסכים.
  23. גמ' קידושין וזבחים שם.
  24. במדבר שם.
  25. עי' ציון 44.
  26. עי' ציון 42.
  27. ספרי דבי רב לספרי שם.
  28. ע"ע במה: זמנה.
  29. ע"ע הנ"ל ציון 8.
  30. ע"ע הנ"ל ציון 26 ואילך.
  31. ברייתא זבחים קיא א.
  32. במדבר טו ב.
  33. ברייתא זבחים קיא א. ועי' תוס' שם ד"ה במה, שאע"פ שר"י דורש את הכתוב לחייב נסכים אחר ירושה וישיבה, עי' ציון 22, ואז נאסרו הבמות כשבאו לשילה, ע"ע במה ציון 51 ואילך, מ"מ נתחייבו בנסכים כשהותרו בנוב וגבעון, ע"ע הנ"ל ציון 71 ואילך.
  34. ברייתא זבחים שם.
  35. ע"ע. עי' ברייתא שלהלן.
  36. ע"ע העלאת חוץ ציון 393.
  37. ע"ע במה ציון 163 ואילך. גמ' זבחים קיא א: בקרבו נסכים במדבר פליגי, ורש"י שם ד"ה בקרבו. ועי' דברי רבינא זבחים שם ורש"י שם ד"ה רבינא, שחולק וסובר שאף לר' אלעזר קרבו נסכים במדבר ובבמת יחיד.
  38. רש"י זבחים שם ד"ה בקרבו.
  39. ע"ע העלאת חוץ ציון 380.
  40. ע"ע במה, שם. גמ' זבחים שם ורש"י שם ד"ה רבה ושם ד"ה בקרבו.
  41. עי' רש"י שם ד"ה בקרבו.
  42. ר"ע בברייתא להלן; רשב"י בספרי שלח פיס' קז.
  43. במדבר שם.
  44. ברייתא זבחים שם.
  45. ברייתא שם.
  46. ע"ע העלאת חוץ ציון 392.
  47. גמ' זבחים קיא א: בקרבו נסכים במדבר פליגי, ורש"י שם ד"ה בקרבו.
  48. רש"י שם. ועי' רש"י זבחים קח ב ד"ה ה"ק, שחיוב חוץ תלוי בהיתרו בבמה.
  49. ע"ע העלאת חוץ ציון 380.
  50. גמ' שם ורש"י שם ד"ה רבה ושם ד"ה בקרבו.
  51. רש"י ד"ה בקרבו. ועי' ציון 48.
  52. עי' ציון 242 ואילך.
  53. במדבר טו ד. פיהמ"ש מנחות פ"ז מ"ו ורמב"ם מעה"ק פט"ז הי"ז.
  54. רמב"ם מעה"ק שם.
  55. ע"ע מעשר שני. ועי' חזו"י מעילה פ"א הי"ד
  56. עי' ציון 726. פיהמ"ש ורמב"ם שם. ועי' אהא"ז מעה"ק שם ושלמי ירוחם שם ושם פ"ב הי"ג וחזו"י לתוספתא מנחות פ"ח הי"ד ומעילה פ"א הי"ד, בטעם שהוצרך ללימוד מיוחד ולא הביא דברי הספרי ראה פיס' קז (שהובאו בתוס' מנחות פב א ד"ה ונסכים), שאין בנסכים אכילה. ועי'
  57. אהא"ז ומעשי למלך מעה"ק פט"ז שם בד' הרמב"ם שם.
  58. משנה מנחות מד ב, ופיהמ"ש מנחות פ"ד מ"א וראשונים שלהלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב הי"ב.
  59. רבנו גרשום מנחות מד ב; רש"י מנחות שם ד"ה הסולת; פסקי רי"ד מנחות שם; רע"ב מנחות פ"ד שם.
  60. עי' שקלים פ"ה מ"א ומ"ג.
  61. עי' שקלים שם.
  62. פיהמ"ש שקלים פ"ה מ"ד.
  63. מאירי שקלים שם; רע"ב שקלים שם.
  64. משנה שקלים שם.
  65. מאירי שם.
  66. רמב"ם כלי המקדש פ"ז הי"ב.
  67. מאירי שם.
  68. עי' שקלים שם מ"א.
  69. רמב"ם כלי המקדש שם ה"י, וכ"מ בפיהמ"ש שקלים שם מ"ד; תוי"ט שקלים שם מ"ד בד' רע"ב שם, בפי' ראשון, ע"פ רע"ב שם פ"ד מ"ד.
  70. ראב"ד כלי המקדש שם ה"ט; תוי"ט שם בד' רע"ב פ"ה מ"ד, בפי' שני; תפא"י שקלים שם יכין אות לה.
  71. משנה שקלים שם.
  72. משנה שם.
  73. משנה ופיהמ"ש ומאירי שקלים שם.
  74. מאירי שם.
  75. תוי"ט שקלים שם.
  76. רע"ב שקלים שם.
  77. משנה ומאירי שם.
  78. רע"ב שקלים שם; תפא"י שם יכין אות לג.
  79. רמב"ם כלי המקדש שם הי"א.
  80. שקלים פ"ה מ"ג.
  81. עי' ציון 748 ואילך.
  82. עי' ציון 728 ואילך.
  83. עי' ציון 742 ואילך.
  84. רע"ב שם מ"ג.
  85. ע"ע אשם מצורע ציון 5 ואילך, וע' חטאת מצורע ציון 3, וע' עולת מצורע וע' קרבן עולה ויורד. משנה שם ורע"ב שם.
  86. פיהמ"ש שקלים שם; מאירי שקלים שם; רע"ב שם.
  87. משנה שקלים שם.
  88. ע"ע אשם מצורע שם, וע' חטאת מצורע ציון 3א ואילך, וע' עולת מצורע וע' קרבן עולה ויורד.
  89. משנה ורע"ב שם.
  90. שקלים פ"ה מ"ג.
  91. רע"ב שקלים שם, ותוי"ט שם בדעתו.
  92. תוי"ט שם; תפא"י שקלים שם יכין אות כח.
  93. עי' מאירי שקלים שם.
  94. רע"ב שקלים פ"ה מ"ה.
  95. פיהמ"ש שקלים שם; רע"ב שם.
  96. משנה שקלים שם; רמב"ם כלי המקדש פ"ז הי"ב.
  97. רע"ב שם.
  98. יש סדר למשנה שקלים שם.
  99. משנה שם; רמב"ם שם.
  100. פיהמ"ש ורע"ב שקלים שם. ועי' רמב"ם כלי המקדש שם, שלא הביא חשש זה, ובטעמו, עי' כס"מ כלי המקדש שם, שלפ"ז קשה מדוע לא כתבו שמו של הקונה על החותם, ועי' תוי"ט שקלים שם, שאין חוששים לשני יוסף בן שמעון, ועי' יש סדר למשנה, שתמה מדוע אין חוששים.
  101. פיהמ"ש ורע"ב שקלים שם; רמב"ם כלי המקדש שם. ועי' השג' הראב"ד כלי המקדש שם, שדחה, ועי' כס"מ שם, שתמה. ועי' יש סדר למשנה שם, שהקשה מדוע לא כתבו סכום המעות שנתן.
  102. ראב"ד כלי המקדש שם וכס"מ שם בדעתו, לגר' הג"ה בהשגות שם: ליום אחר.
  103. ציון 112 ואילך.
  104. משנה שקלים פ"ד מ"ד, הובאה בכתובות קו ב ומנחות צ א.
  105. רע"ב שקלים שם. ועי' שטמ"ק כתובות שם בשם תלמידי הרשב"א, טעם אחר.
  106. מרה"פ לירושלמי שקלים פ"ד ה"ב ומעשי למלך ושמחת עולם כלי המקדש פ"ז הי"ג ומחנה יהודה שקלים פ"ד ה"ב בד' הרמב"ם שבציון 111.
  107. צרור החיים שקלים שם בד' הרמב"ם הנ"ל, בפי' ראשון.
  108. משנה שקלים שם.
  109. ע"ע קיץ המזבח. רש"י מנחות שם ד"ה לקיץ.
  110. רע"ב שם.
  111. אחרונים שבציונים 106, 107 בד' הרמב"ם שקלים פ"ד ה"ב, שפסק כר"ע, וכלי המקדש פ"ז הי"ג, שפסק כר' חנניה סגן הכהנים. ועי' כס"מ שקלים שם, שפסק הרמב"ם כר"ע, ועי"ש כלי המקדש שם, שפסק כר"ח סגן הכהנים לפי שהיה בקי בהל' מקדש, ועי' מעשי למלך כלי המקדש שם, שצ"ב בסתירת דבריו. ועי' הג' עמק המלך כלי המקדש שם, שדברי הרמב"ם סותרים. ועי' מרה"פ שבציון 106 וצרור החיים שקלים שם, בפי' שני, שהרמב"ם סמך על דברי הירושלמי שקלים שם, שמשמש המותר הן לכלי שרת והן לקץ המזבח.
  112. מנחות צ א. ועי' ירושלמי שקלים פ"ד ה"ב, לגר' שלפנינו, שדעה זו הובאה בשם ר' יוחנן, ואילו ר"ח בר יוסף סובר כדברי ר' יוחנן שבציון 117, ועי' קה"ע לירושלמי שם, ע"פ פיהמ"ש ורע"ב שקלים פ"ד מ"ד, שפי' מותר נסכים כדברי ר' יוחנן שבציון הנ"ל, שיש לגרוס בירושלמי כגר' הגמ' מנחות שם, וכעי"ז במרה"פ לירושלמי שם, שגר' הבבלי עיקר.
  113. רש"י מנחות שם ד"ה מדת היבש.
  114. רש"י כתובות שם ד"ה מותר; רע"ב שקלים שם; תפא"י שם יכין אות כד.
  115. רע"ב שקלים פ"ד מ"ט.
  116. רש"י מנחות צ א ד"ה המקבל.
  117. משנה שקלים שם, וע"ע הקדש ציון 248 ואילך. ר' יוחנן מנחות שם. ועי' ירושלמי שבציון 112.
  118. רבנו גרשום מנחות שם; רש"י מנחות שם ב ד"ה ועמדו; רע"ב שקלים שם מ"ד.
  119. ברייתא מנחות שם ב.
  120. עי' ציון 64 ואילך.
  121. עי' ציון 70.
  122. תוי"ט שקלים פ"ה מ"ד בד' רע"ב שבציון הנ"ל, בפי' שני.
  123. עי' להלן.
  124. משנה מנחות צ ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ב.
  125. במדבר טו ג. ספרי שלח פס' קז. ועי' העמק דבר במדבר שם, שהכתוב מדבר בקרבנות יחיד.
  126. ברייתא שלהלן.
  127. במדבר שם ה.
  128. ברייתא מנחות צא א. ועי' טהרת הקודש מנחות שם, שתמה שאינו צריך לימוד בפני עצמו שהרי בא כיוצא בו בנדר ונדבה, עי' ציון 232 ואילך, ועי"ש תירוצו, ועי' חי' הרשב"א שבציון 234.
  129. עי' להלן.
  130. במדבר ו טו.
  131. ברייתא מנחות צא ב. ועי' חי' הרשב"א מנחות צ ב, בטעמו שחשוב בא בנדר ונדבה, שהרי נזירות נדר הוא, ע"ע, ולדבריו משמע שבא בנדר ונדבה הוא טעם להבאת נסכים, ועי' ציון 197. ועי' טהרת הקודש שבציון 128, שכל קרבן שכיוצא בו בא בנדר ונדבה טעון נסכים, ולדבריו א"צ לטעם הרשב"א הנ"ל.
  132. עי' להלן.
  133. במדבר שם ה.
  134. ר' נתן בברייתא מנחות צא ב, לגר' שלפנינו. ועי' ספרי שלח פס' קז, לגר' שלפנינו: ר' יונתן וכו' לכבש האחד להביא עולת יולדת, ועי' הג' הגר"א לספרי שם אות טו וכתר כהונה לספרי שם אות רסו בדעתו, שלגרסתו הם דברי ר' נתן כברייתא מנחות שם, ולגרסתו דרשו כן ממילת "אחד". ועי' טהרת הקדש שבציון 128, ולדבריו צ"ב, מדוע הוצרכה ללימוד מן הכתוב, שהרי יש כיוצא בה בנדר ונדבה, ועי' חי' הרשב"א שבציון 234.
  135. עי' במדבר כח. טהרת הקדש מנחות שם.
  136. מלבי"ם במדבר טו שם אות ז. ועי' ציון 216.
  137. עי' ערכו.
  138. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק שם.
  139. במדבר טו ו.
  140. מנחות שם. ועי' גמ' שם, בטעם שלא נתרבה בכלל קרבנות המועדים, עי' ציון 224 ואילך, ולא נלמד מעולת יולדת, עי' לעיל.
  141. עי' רש"י ורש"י כת"י מנחות שם ד"ה לאיל. ועי' מלבי"ם במדבר שם, שפי' בע"א.
  142. במדבר טו ה.
  143. ספרי זוטא פט"ו ה.
  144. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ה. ועי' קול הרמ"ז מנחות צ ב, שכן הדין אף לפי המשנה מנחות שם, אף שלא נשנה בה, ועי' תוי"ט ושושנים לדוד ואהבת איתן מנחות פ"ט מ"ו, שדייקו דין זה אף בל' המשנה.
  145. במדבר טו ג.
  146. ספרי שלח פס' קז; ברייתא מנחות שם, ורש"י כת"י שם.
  147. במדבר שם.
  148. ברייתא מנחות שם.
  149. ע"ע עולת העוף. עי' רש"י כת"י שם ד"ה ועוף; פי' הראב"ד לספרי שם. ועי' כתר כהונה לספרי שם אות רס, שצידד לפרש בע"א.
  150. ספרי שם.
  151. משנה מנחות צ ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ב.
  152. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ב ותמידין ומוספין פ"ו ה"ה.
  153. שמות כט מ.
  154. במדבר כח ז. ועי' חי' הרשב"א שבציון 234, שקרבנות הבאים במקום אחר בנו"נ אין טעונים נסכים, אלא בקרבנות המועדים, ולדבריו היה צורך לפרש חיוב נסכים בתמיד, אף שאינו בא בנו"נ, עי' ערכו וע' נדרים ונדבות. ועי' טהרת הקודש שבציון 128, שכל שכיוצא בו בא בנדר ונדבה טעון נסכים, ולדבריו צ"ב בטעם שהוצרך לפרש החיוב בתמיד.
  155. ע"ע קרבן מוסף.
  156. עי' להלן; עי' רמב"ם תמידין ומוספין פ"ו הי"א.
  157. עי' במדבר כח ט ואילך. רש"י מנחות צ ב ד"ה ומאי ניהו.
  158. עי' להלן; עי' משנה מנחות צ ב: כל קרבנות הציבור והיחיד טעונים נסכים.
  159. במדבר שם. ספרי שלח פס' קז; ברייתא מנחות שם. ועי' מלבי"ם במדבר שם, של' זבח כוללת כל דבר הנזבח, ועי' העמק דבר שם.
  160. במדבר שם ח. תוס' מנחות שם ד"ה שלמים.
  161. עי' להלן.
  162. במדבר ו טו.
  163. ברייתא מנחות צא ב. ועי' חי' הרשב"א וטהרת הקודש שבציון 131.
  164. ציון 221.
  165. ע"ע. גמ' מנחות צא א. ועי' תורה תמימה במדבר טו ג אות ג, שלכן היה צורך בריבוי מיוחד לתודה, אף שכלולה בל' זבח.
  166. רש"י מנחות שם ד"ה הואיל, בפי' ראשון.
  167. רש"י שם, בפי' שני.
  168. עי' להלן; עי' משנה מנחות צ ב: כל קרבנות הציבור והיחיד טעונים נסכים.
  169. במדבר שם ג. ספרי שלח פס' קז; ברייתא מנחות שם.
  170. רש"י מנחות צא א ד"ה תודה.
  171. עי' להלן.
  172. קר"א מנחות צא א.
  173. במדבר טו ג.
  174. במדבר שם.
  175. שם.
  176. רש"י מנחות שם ד"ה שאין.
  177. גמ' מנחות שם.
  178. רש"י מנחות צא א ד"ה להביא; רש"י כת"י שם ד"ה להביא.
  179. ע"ע. רש"י כת"י שם.
  180. ע"ע ולדות קדשים: ולד שלמים ותודה. ועי"ש ציון 62 ואילך, מח' תנאים אם כשר מן התורה, או אף מדרבנן.
  181. מנחות שם.
  182. רש"י שם ד"ה ותמורתן, בפי' הגמ' שם: ותמורתן.
  183. רש"י כת"י שם ד"ה ותמורתן, בפי' ראשון, בפי' הגמ' הנ"ל. ועי' ציון 185.
  184. ע"ע תמורה.
  185. גמ' מנחות שם, לגר' שלפנינו, וכ"ה ברש"י כת"י שם, בשם ל"א. ועי' רש"י כת"י שם, שי"ג: ועולה הבאה מן התמורה, ולפ"ז פי' שתמורה הנזכרת לעיל היא תמורת שלמים, עי' ציון 183.
  186. ע"ע קיץ המזבח. רש"י כת"י שם ד"ה ועולה הבאה, בפי' שני.
  187. ע"ע אשם שניתק לרעיה.
  188. ע"ע הנ"ל ציון 10. גמ' מנחות שם, ורש"י כת"י שם ד"ה שניתק. ועי' רש"י מנחות שם ד"ה ואשם, ששחטו לשם עולה, וצ"ב.
  189. מנחות שם; רמב"ם פסוהמ"ק פי"ב ה"ז, ומל"מ שם בדעתו, ועי' שאלת הכהנים תורה זבחים ב א, שפי' דברי הרמב"ם שם בע"א. ועי' תוס' שם ד"ה וכל, שדין זה אינו נלמד מכלל ופרט וכלל, שהרי הנזבח שלא לשמו דינו שיהא נדבה, ע"ע מחשבה בקדשים, וממילא טעון נסכים, אלא נשנה אגב שאר הדינים דלעיל, ועי' קר"א מנחות שם ע"פ דבריו שבציון 172, שנצרך לימוד מכלל ופרט וכלל אף לדין זה.
  190. ע"ע מחשבה בקדשים. רש"י שם ד"ה וכל.
  191. עי' ברייתא להלן, וע"ע אשם ציון 22, וע' חטאת ציון 180, וע' נדרים ונדבות.
  192. רש"י מנחות צ ב ד"ה חוץ.
  193. עי' ציון 204 ואילך.
  194. עי' להלן; משנה מנחות צ ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ב.
  195. במדבר טו ג.
  196. עי' ערכיהם וע' נדרים ונדבות. עי' ספרי שלח פס' קז וברייתא מנחות שם.
  197. ספרי שם, לגר' הגר"א שם; ברייתא מנחות ורש"י שם; רמב"ם מעה"ק שם ה"ג. ועי' גמ' שם צא א, בטעם שלא נלמדו עולה ושלמים ותודה מכתוב זה. ועי' מרומי שדה סוטה טו א, שמה שאינה באה בנו"נ אינו טעם לדין, אלא גזה"כ בעלמא, ועיקר הטעם שקרבנות הבאים לכפר טעונים נסכים, כגון עולות ושלמים שמכפרים על עשה, עי' ערכיהם, ובכור מעשר ופסח שאינם באים לכפרה פטורים, וחטאת ואשם אע"פ שבאים לכפרה, פטורים כדי שלא יהיה מהודר, עי' להלן, ועי' חי' הרשב"א שבציון 131 ותוס' ופיהמ"ש שבציון 199, שמשמע מדבריהם שהוא טעם.
  198. עי' פיהמ"ש מנחות פ"ט מ"ו; מאירי סוטה טו א.
  199. ברייתא סוטה שם. ועי' תוס' סוטה שם ד"ה טעונה ומרומי שדה שם בדעתו, שעיקר הטעם שאינה טעונה משום שאינה באה בנדר ונדבה כבכור ומעשר וכו', אלא שהיה ראוי לקנוס את החוטא בהבאת נסכים, ועי' ציון 197, ועי' שפ"א סוטה שם, מה שהק' לדבריהם. ועי' פיהמ"ש שם, שר"ש חולק על הברייתא מנחות הנ"ל, שלא כתוס' הנ"ל, ועי' ציון 197, ועי' רש"י סוטה שם ד"ה ומפני, שמשמע שאינו חולק.
  200. עי' להלן.
  201. במדבר ו יז.
  202. עי' במדבר שם יד. עי' רש"י מנחות צא ב ד"ה איל.
  203. ספרי נשא פס' לד; ברייתא מנחות שם, ורש"י שם ד"ה אף. ועי' ספרי שם, שלולא למדנו מן הכתוב היינו למדים מחטאת ואשם של מצורע שלהלן שטעונים נסכים. ועי' דברי רבא בגמ' מנחות שם, שלולא למדנו כן מן הכתוב היינו מרבים קרבנות אלו מן הכתוב שבציון 205, ולא קרבנות מצורע, ועי' דברי אביי מנחות שם, שחולק, ולדבריו צ"ב, מדוע לא נתמעטו מן הכתוב שבציון 195 ואילך, כשאר חטאות ואשמות, ולפי הספרי הנ"ל מיושב.
  204. עי' להלן; משנה מנחות צ ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ב וה"ו.
  205. במדבר טו ה.
  206. ר' נתן בספרי שלח פס' קז; ברייתא מנחות צא א. ועי' גמ' שם, בטעם שנצרכו שני לימודים לחטאת ואשם.
  207. ברייתא סוטה טו א, הובאה בפיהמ"ש מנחות פ"ט מ"ו.
  208. פי' מהר"א אזולאי למשנה מנחות פ"ט מ"ו בכת"י, הובא בחיים שאל ח"ב סי' מב אות ט. ועי' חיים שאל שם, הכרח לזה מן הגמ' שבע' חטאת מצורע ציון 31, אשם להכשיר וחטאת לכפר, ועי' ציון 209.
  209. חיים שאל שם. ועי"ש, מה שתי' הגמ' שבציון 208, וע"ע הנ"ל ציון 33.
  210. ע"ע מעשר בהמה.
  211. עי' ציון 194 ואילך.
  212. עי' להלן. ר' נתן בברייתא מנחות צא ב, ורש"י שם ד"ה שיהא; רמב"ם בכורות פ"ח ה"ב.
  213. במדבר טו ה. ספרי שלח פס' קז; ברייתא מנחות הנ"ל. ועי' ספרי דבי רב לספרי שם, שמגר' הספרי שם: ד"א, משמע שדרשה זו חולקת על הדרשה שבציון 134, ואילו לגר' הגמ' מנחות שם, שלא גר' כן, אין הדרשות חלוקות, וכ"ה לגר' הגר"א בספרי שם אות טו, ועי' ציון 216. ועי' שפ"א מנחות שם, שמכתוב זה יש לרבות גם ולד מעשר בהמה שטעון נסכים, אלא שלדעתו מדרבנן אינו קרב למזבח, ע"ע ולדות קדשים ציון 172 ואילך.
  214. כתר כהונה לספרי שם אות רסו, ע"פ גר' הגר"א שם.
  215. עי' ציון 159.
  216. עי' מלבי"ם במדבר שם אות ז, ולדבריו אין דרשה זו סותרת לדרשה שבציון 134, ועי' ציון 136. ועי' ציון 213.
  217. ע"ע אשם תלוי ציון 129.
  218. ע"ע הנ"ל ציון 135.
  219. פמ"ג או"ח א א"א ס"ק ט.
  220. עי' להלן.
  221. תוס' מנחות צ ב ד"ה שלמי, שלא נקט בברייתא אלא דבר הנוהג בכל הרגלים.
  222. עי' ערכים הנ"ל. עי' ברייתא מנחות שם.
  223. עי' להלן; עי' משנה מנחות שם: כל קרבנות הציבור והיחיד טעונים נסכים וכו'.
  224. במדבר שם ג.
  225. עי' ספרי שלח פס' קז, שלא נזכר עולת ראיה ושלמי חגיגה, ועי' גר' הגר"א שם; ברייתא ורש"י שם; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ג.
  226. ע"ע שעירי רגלים.
  227. עי' להלן. ועי' רמב"ם שם ה"ב.
  228. במדבר שם ח.
  229. במדבר שם ג. רש"י מנחות שם ד"ה בן בקר; תוס' שם ד"ה בן בקר.
  230. במדבר טו ג.
  231. רש"י כת"י מנחות שם ד"ה בכלל; תוס' שם בשם הקונטרס. ועי' תוס' שם, שכ"מ בלשון: בכלל. ועי' חי' הרשב"א מנחות שם, מה שהקשה לפי' זה. ועי' משך חכמה במדבר שם ח, שפי' בע"א.
  232. ספרי שם; ברייתא מנחות ורש"י שם.
  233. עי' רש"י כת"י שם ד"ה אף כל; חי' הרשב"א שם.
  234. רש"י מנחות שם ד"ה בן בקר; רש"י כת"י שם ד"ה אף. ועי' חי' הרשב"א שם, שלא נתחדש שקרבנות חובה הבאים בנדר ונדבה במקום אחר טעונים נסכים אלא בקרבנות המועדים, אבל שאר קרבנות חובה אין טעונים נסכים אף שבאים בנדר וכו' במקום אחר, ולדבריו מתורצות הקושיות שבציונים 128, 134, 154. ועי' טהרת הקודש שבציון 128 הנ"ל, שלדבריו נתחדש דין זה אף בשאר הקרבנות, ועי' ציון 131, ועי' חי' הרשב"א שם, שלדעה זו, בא לימוד זה לגלות על הלימוד שבציון 197, ועי"ש, שדחה.
  235. ע"ע מנחות.
  236. עי' להלן.
  237. במדבר טו ג.
  238. רש"י מנחות שם ד"ה ואפילו.
  239. במדבר שם. עי' ספרי שלח פס' קז, לגר' הגר"א שם; ברייתא מנחות שם. ועי' גמ' מנחות צא א, שלמסקנה באה תיבה זו למנוע מלרבות בכור מעשר ופסח בכלל ופרט וכלל, ועי' רש"י שם ד"ה וליכתוב ורש"י כת"י שם ד"ה ולא בעי, שנמעט מנחה מן הכתוב שממנו ממעטים עולת העוף, עי' ציון 146 ואילך.
  240. רש"י שם ד"ה ת"ל עולה. ועי' תוס' מנחות שם ד"ה אפי', בתי' שלישי, של' עולה משמע כליל, למעט מנחה, ועי' טהרת הקודש מנחות שם, מה שהק' על דבריהם.
  241. ע"ע גוי: בקרבנות.
  242. עי' להלן. ועי' ר"ש סירילאו לירושלמי שקלים פ"א ה"ד (ד"ה ולא הביא עמה נסכים), שכ"מ בירושלמי שם.
  243. משנה שקלים פ"ז מ"ו; ברייתא מנחות עג ב. ועי' מעשה רקח שקלים פ"ד ה"ג ומעשי למלך מעה"ק פ"ג ה"ה בשם א"ר, שגרסו במשנה: מי ששלח עולתו, ולפ"ז אינה מדברת בגוי.
  244. עי' ציון 827.
  245. גמ' מנחות שם.
  246. עי' ציון 828 ואילך.
  247. מנחות שם: אפילו תימא ר"ע עולה וכל חבירתה, ורש"י שם ד"ה אפי'; מנחות שם: ואיבעית אימא ר"ע עולה וכל חבירתה, לגרסה שבציון 250.
  248. במדבר טו יג.
  249. במדבר שם, עי' רש"י מנחות שם ד"ה אזרח. ועי' רמב"ם מעה"ק פ"ג ה"ה, שנקט כתוב אחר (במדבר שם יד): ככה תעשו לאחד כמספרם, ועי' דעת קדושים (נ ב) וזבחי אפרים זבחים מה א, בטעם שלא הביא הכתוב הקודם לו. ברייתא מנחות שם ותמורה ג א, וכעי"ז בספרי במדבר פיס' קז.
  250. רש"י תמורה שם ד"ה ת"ל, לל"א שבספרים; תוס' מנחות שם ד"ה אי, לגרסת רוב ספרים; חי' הרשב"א מנחות שם. וכ"מ ברבנו גרשום מנחות שם וברש"י מנחות שם ד"ה ואין.
  251. רש"י תמורה שם. ועי' לח"מ מעה"ק שם, שכ"כ בד' הרמב"ם מעה"ק שם ושקלים פ"ד ה"ג, אף לגרסה שבציון 255: אינו מביא עליהם נסכים, ופי' שאזרח חייב להביא הנסכים משלו, ואילו גוי אינו חייב להביא משלו, אלא אפשר שיקרבו משל צבור, ועי"ש, שלפ"ז אין הברייתא הנ"ל סותרת למשנה שקלים שבציון 243. ועי' מעשי למלך שבציון 243, שלגרסתו אין המשנה והברייתא סותרות כלל.
  252. ציונים 273, 274.
  253. במדבר טו יג.
  254. במדבר שם. ברייתא מנחות ותמורה שבציון 249.
  255. תוס' מנחות שם, בשם רבנו גרשום; רש" תמורה שם, לגרסה שלפניו.
  256. עי' רש"י תמורה שם ד"ה יכול; ר"י קורקוס מעה"ק פ"ג ה"ה; משמרות כהונה מנחות שם; חי' הגרי"ז מנחות שם. ועי' חי' הגרי"ז שם, מה שהקשה לדעה זו מן הגמ' מנחות שם.
  257. עי' ציון 828 ואילך.
  258. גמ' מנחות שם: ואיבעית אימא ר"ע עולה וכל חבירתה, ור"י קורקוס ומשמרות כהונה לגרסה שבציון 255.
  259. ציון 277.
  260. עי' ציון 828 ואילך.
  261. גמ' מנחות שם: מני לא ר' יוסי הגלילי ולא ר"ע, ור"י קורקוס שם ומשמרות כהונה שם לגרסה שבציון 255, וכס"מ מעה"ק שם, לגרסה שבציון 250.
  262. עי' להלן; ר"י קורקוס מעה"ק שם ותוי"ט שקלים פ"ז מ"ו בד' הרמב"ם מעה"ק שם, שגרס כהגר' שבציון 255.
  263. כס"מ מעה"ק שם בד' הרמב"ם שם, שנסתפק אם קרבים נסכים משל גוי, או שאינם טעונים נסכים כלל, ומספק קרבים משל צבור. ועי' שמחת עולם מעה"ק שם, שתמה כיצד מביאים נסכים על הספק.
  264. לח"מ שבציון 251 בד' הרמב"ם מעה"ק, ע"פ הרמב"ם שקלים פ"ג ה"ג. ועי' תוי"ט שם, שהרמב"ם שקלים הנ"ל כתב כן דרך אגב, ועי' ידי אליהו (גאליפאפא) לרמב"ם שקלים שם, שדחה. ועי' ס' המפתח לרמב"ם (מהד' פרנקל) מעה"ק שם, בשם אחרונים, שפי' דברי הרמב"ם שקלים שם בע"א.
  265. עי' להלן; ספרי זוטא שלהלן; פיהמ"ש לרמב"ם מנחות בהקדמה, ומעה"ק פ"ב ה"ה: לכל אחד ואחד. ועי' הר המוריה מעה"ק שם בדעתו, שמקורו מדברי הגמ' מנחות שלהלן, ועי' רמב"ם שם, שהביא הכתוב: לאחד כמספרם, ומשמע שמקורו מדברי הספרי זוטא שלהלן.
  266. במדבר טו ג.
  267. מנחות צא א. ועי' חק נתן יבמות שם, שלסוברים שנצרכת המילה או-לחלק, עי' ערכו ציון 4 ואילך, וללמד שבין הביא נדר ונדבה יחד ובין הביא נדר בלבד או נדבה בלבד טעון נסכים, קשה מנין נלמד שמביא נסכים לכל קרבן בפ"ע.
  268. במדבר שם.
  269. מנחות שם. ועי' ספרי שלח פס' קז, שדרשו כן מכתוב אחר.
  270. במדבר שם ח.
  271. מנחות שם. ועי' ספרי שם, שדרשו כן מכתוב אחר, ועי' הג' הגר"א שם אות יד וכתר כהונה לספרי שם אות רסה בדעתו וספרי דבי רב לספרי שם לפס' וכי תעשה בן בקר וכו', מאיזה כתוב דרשו. ועי' ספרי זוטא פט"ו יב, שדרש כן מכתוב אחר.
  272. במדבר שם ח.
  273. מנחות שם.
  274. במדבר שם ג.
  275. עי' דברי ר' יאשיה מנחות שם, וע' נדרים ונדבות (קרבנות). וצ"ב בד' ר' יונתן מנחות שם, שמצריך "או" לחלק לעניין האומר הרי עלי וכו', אם חולק על דין זה.
  276. מנחות שם. ועי' כתר כהונה לספרי שם אות רסט, שפי' דרשת הספרי שם מכתוב אחר לעניין זה.
  277. במדבר שם יב. מנחות שם ורש"י כת"י שם ד"ה הני מילי.
  278. רש"י מנחות שם ד"ה ככה.
  279. עי' ציון 316 ואילך.
  280. אחרונים שבציון 290; רשימות שיעורים סוכה מח ב בד' הרמב"ם תמידין ומוספין פ"י ה"ו. ועי' הערת המהדיר לביאור ר"מ קזיס למס' מדות פ"ג, שכ"ה אף לד' תוס' שבציון 293, שמנסך לשיתין, שלשיטתם הספלים מחוברים למזבח וחשובים כגופו של מזבח, ועי' רשימות שיעורים שם, שצידד כן, ועי' ציון 284.
  281. רשימות שיעורים שם.
  282. עי' ציונים 323 ואילך, 329 ואילך.
  283. אחרונים שבציון 328.
  284. עי' ראב"ד ועמק ברכה בד' הרמב"ם, שבציון 329, שלעולם מנסך ליסוד.
  285. עי' משנה מעילה להלן; עי' מנחות עד ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"א.
  286. עי' מנחות שם ורש"י שם ד"ה לשיתין; רמב"ם שם.
  287. משנה מעילה יא א, וע"ע מעילה.
  288. עי' סוכה מט ב ומעילה שם. רבנו גרשום מעילה שם.
  289. עי' רש"י סוכה מח ב ד"ה כמין (וכ"ה ברע"ב סוכה פ"ד מ"ט: גג המזבח), ותוס' סוכה שם ד"ה כמין ותורא"ש שם בדעתו.
  290. ביאור ר"מ קזיס למס' מדות פ"ג; עמק ברכה ניסוך המים אות ב. וכן צידד ברשימות שיעורים סוכה מח ב. ועי' הערת המהדיר לביאור ר"מ קזיס שם, שרש"י לשיטתו שאין הספלים מחוברים למזבח, עי' ציון 292, ואין הניסוך בספל חשוב ע"ג המזבח.
  291. עי' ציון 300 ואילך.
  292. ע"ע מזבח החיצון. ריטב"א סוכה שם בד' רש"י סוכה שם.
  293. תוס' סוכה שם; ריטב"א סוכה שם; תוס' הרא"ש סוכה שם; לח"מ מעה"ק שם בד' הרמב"ם שם. ועי' הערת המהדיר הנ"ל בד' תוס' שם, שהוא לשיטתם שהספלים מחוברים למזבח, ע"ע מזבח החיצון, וחשובים כגופו.
  294. תוס' וריטב"א ותוס' הרא"ש שם. וע"ע הנ"ל, שי"ס שהיו חוטם הספלים נתון בתוך בור השיתין.
  295. רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"א. הכתב והקבלה שמות כט מ וחזו"י סוכה פ"ג ה"ה ועמק ברכה נסוך המים אות ב בד' הרמב"ם שם. ועי' כ"מ שבציון 297, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  296. הכתב והקבלה שמות כט מ. ועי"ש, בטעם שלא יכול להיעשות באופן שיהיה הכהן מוליך הקילוח סביב המזבח.
  297. עי' להלן.
  298. עי' כ"מ והר המוריה מעה"ק שם בד' הרמב"ם שם, שאין צריך להגביה ידו, ונקט הרמב"ם כן לפי שכך הרגילות.
  299. עי' ציון 315 ואילך. ועי' כס"מ שבציון 325, שסובר שלא היו מנסכים בראש המזבח אלא בשבעת ימי החג, ולדבריו רק בימים אלו נסכו לספלים, ועי' ס' הליקוטים שבציון הנ"ל.
  300. ע"ע מזבח החיצון, ועי"ש במקומם של הספלים בצד הקרן. עי' משנה סוכה מח א: שני ספלים של כסף היו שם וכו' מערבו של מים מזרחו של יין, ורש"י שם ב ד"ה אחד. ועי' גמ' שם, שכ"ה בין לר' יהודה ובין לרבנן במשנה שם. ועי' ראב"ד מעה"ק פ"ב ה"א וכס"מ מעה"ק שם בדעתו, שכך היו עושים לכל הנסכים.
  301. עי' ציון 315.
  302. ע"ע מזבח החיצון.
  303. רש"י סוכה שם ד"ה כמין; רע"ב סוכה פ"ד מ"ט.
  304. ע"ע מזבח החיצון וע' שיתין.
  305. ברכת הזבח זבחים סג א בד' הרמב"ם מעה"ק פ"ב ה"א ותמידין ומוספין פ"י ה"ז, שבזה מיושבת סתירת דבריו, ועי' ציון 330. ועי"ש, שלדבריו הרמב"ם מעה"ק שם מדבר בבית ראשון, ועי' מרכה"מ מעה"ק שם, שתמה בזה.
  306. מרכה"מ מעה"ק פ"ב ה"א בד' הרמב"ם שם ותמידין ומוספין פ"י ה"ז, שבזה מיושבת סתירת דבריו, ועי' ציון 330.
  307. ע"ע מזבח החיצון. מרכה"מ שם.
  308. עי' ציון 285 ואילך.
  309. דברי ריש לקיש סוכה מט ב, ורש"י שם ד"ה פוקקין.
  310. במדבר כח ז. דברי ריש לקיש שם.
  311. רב פפא סוכה שם.
  312. מהרש"א סוכה שם, לולי פרש"י. ועי' ערל"נ סוכה שם, שדחה.
  313. עי' ציון 322.
  314. ערל"נ שם.
  315. משנה זבחים סג א; עי' תמיד פ"ז מ"ג; עי' רמב"ם מעה"ק פ"ז ה"י ותמידין ומוספין פ"י ה"ז.
  316. עי' רש"י סוכה מח ב ד"ה כמין, שמקלחים הנסכים לשיתין שבגג המזבח, ולחם יהודה תמידין ומוספין פ"י ה"ז בדעתו; ראב"ד מעה"ק פ"ב ה"א וכס"מ שם בדעתו; לח"מ מעה"ק שם ושושנים לדוד מנחות פ"ו מ"ב וספרי דבי רב פר' שלח ד"ה וכי ומעשה רקח מעה"ק שם ותמידין ומוספין שם ואהא"ז מעה"ק שם, בד' הרמב"ם שם, שאין כוונתו שיוצק על היסוד ממש, ועי' שם ושם ביאור דבריו, ועי' ציון 322. ועי' ס' הליקוטים שבציון 325. ועי' תפא"י זבחים פ"ו מ"ב יכין אות ט, שזהו פי' המשנה שם: מלמעלן. ועי' מרכה"מ מעה"ק שם, שנראה שאף בבנין העתיד מנסך בראש המזבח בלא ספלים.
  317. ע"ע וע' מזבח החיצון.
  318. עי' ציון 285 ואילך.
  319. רש"י זבחים שם ד"ה ניסוך; רע"ב זבחים פ"ו מ"ב.
  320. ע"ע הנ"ל.
  321. ע"ע מזבח החיצון וע' שיתין.
  322. ברכת הזבח זבחים שם בד' הרמב"ם מעה"ק שם ותמידין ומוספין שם. ועי' אחרונים שבציון 316 וראשונים ואחרונים שבציונים 323, 329, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  323. כס"מ מעה"ק שם בד' הרמב"ם שם, ועי' ציון 322. ולדבריו נראה שעומד הכהן בסמוך ליסוד ומנסך, ועי' ציון 330. ועי' שושנים לדוד ומעשה רקח שבציון 316 ועמק ברכה ניסוך המים אות ב וחזו"י סוכה פ"ג ה"ה, של"מ כן בדברי הרמב"ם מעה"ק פ"ז ה"י.
  324. עי' ציון 300 ואילך.
  325. כס"מ שם. ועי' ס' הליקוטים מעה"ק פ"ב ה"א בשם הגרי"ז, שפי' דברי הכס"מ בע"א, ולדבריו מודה הכס"מ שהניסוך בספלים בכל ימות השנה.
  326. עי' ציון 15.
  327. עי' ציון 14.
  328. שו"ת צפנת פענח מכתבי תורה סי' לה, וכעי"ז ברשימות שיעורים סוכה מח ב.
  329. רמב"ם מעה"ק שם, וראב"ד שם ועמק ברכה ניסוך המים אות ב בדעתו, ועי' ציון 322.
  330. ע"ע מזבח החיצון. עמק ברכה ניסוך המים אות ב ע"פ רמב"ם תמידין ומוספין פ"י ה"ז, שמנסך למעלה מחצי המזבח, ועי' עמק ברכה שם, שזהו פי' המשנה זבחים שם: מלמעלן. ועי' עמק ברכה שם, שבזה מיושבת סתירת דברי הרמב"ם מהלכה זו לדבריו בהל' מעה"ק שם. ועי' אחרונים שבציונים 305, 306, שתי' בע"א. ועי' כ"מ ולח"מ מעה"ק שם, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  331. עי' ציון 295. עמק ברכה שם.
  332. עי' ציון 300.
  333. עמק ברכה שם.
  334. ע"ע.
  335. משנה זבחים סג ב ורש"י שם ד"ה לג' דברים.
  336. עי' ערכים הנ"ל.
  337. משנה זבחים שם. וע"ע כל פנות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין ציון 49 ואילך וע' עבודה (במקדש).
  338. עי' ציון 315. רש"י סוכה מח א ד"ה ופנה; עי' פיהמ"ש זבחים פ"ו מ"ג.
  339. ר' יוחנן זבחים סד א.
  340. עי' ציון 455.
  341. עי' ציון 572 ואילך.
  342. עי' להלן.
  343. שבו"י ח"ב סי' יח בד' הרמב"ם שלהלן.
  344. משנה סוכה מח ב.
  345. עי' רמב"ם תמידין ומוספין פ"י ה"ז. שבו"י שם.
  346. ע"ע קרבנות.
  347. ע"ע לינה ציון 31, וע' קידוש כלי. רש"י מנחות מד ב ד"ה ואפילו; רמב"ם מעה"ק פ"ב הי"ב.
  348. ברייתא וגמ' תמורה שבציון 387; עי' ברייתא ורמב"ם להלן.
  349. עי' ברייתא להלן, ורש"י תמורה יד א ד"ה מנחתם.
  350. ויקרא כג לח. ריש לקיש תמורה שם. ועי' גמ' שם, שמתחילה דרשו מכתוב אחר: מנחתם ונסכיהם, למחר, וכ"ה בגמ' שבציון הנ"ל, ועי' תוס' מנחות מד שם ד"ה מנחתם הא', שכיוון שמכתוב זה נלמד שמביא בלילה, עי' לעיל, דרך הש"ס לכתבו גם בדרשה האחרת.
  351. ויקרא שם לז.
  352. רש"י תמורה שם ד"ה מלבד.
  353. ברייתא מנחות טו ב, ורש"י שם ד"ה ונסכיו; רמב"ם מעה"ק שם.
  354. חקרי לב או"ח סי' ה.
  355. בתי כהונה ח"ד בית אבות (עז א); דובב מישרים ח"א סי' קג אות ב. ועי' חקרי לב שם, שתמה, שהרי שחיטת הזבח מקדשת הנסכים לפסלם בלינה, עי' מנחות עט א וע"ע לינה (בקדשים) ציון 28. ועי' דובב מישרים שם, שתמה, שנסכים הבאים עם הזבח חשובים כקרבן אחד עם הזבח, כיצד חולק הקרבן ועושה חצי עבודה ביום זה וחצי עבודה ביום אחר, ועי"ש, מה שתירץ לפי ההו"א שבגמ' תמורה יד א שלמדים מן הכתוב: ומנחתם ונסכיהם (עי' ציון 350), וצ"ב כיצד יתרץ למסקנת הגמ' שם, שלמדים מן הכתוב: מלבד שבתות ה' (עי' ציון הנ"ל).
  356. בתי כהונה שם. ועי"ש, שצידד בטעמו, כדי שתיאמר שירת הלויים (שנאמרת בשעת הניסוך) על הזבח, ועי"ש שלמדים כן מברייתא ערכין יא א: מה כפרה ביום אף שירה ביום.
  357. עי' ציון 348 ואילך.
  358. רש"י תמורה יד א ד"ה מנחתם (ע"פ דברי רב פפא תמורה שם ב): ובלא נזדמנו לו קא מיירי, וחי' הגרי"ז תמורה שם בדעתו; תו"י יומא לג א ד"ה עליה (בסופו); מנחה טהורה מנחות טו ב בד' הרמב"ם שבציון 376. ועי' חקרי לב שבציון 371, שצידד כן בד' תוס' שבציון הנ"ל. ועי' מנחה טהורה שם, שצידד בד' רש"י שם, שלא אמר כן אלא לעניין הקרבת נסכים בלילה, אבל ביום יכול להקריבם לכתחילה בלא זבח.
  359. תו"י שם; מנחה טהורה שם בד' רש"י ורמב"ם הנ"ל.
  360. ויקרא כג לז. חקרי לב או"ח סי' ה.
  361. תוס' וטו"א להלן.
  362. ברייתא שבציון 353.
  363. תוס' וטו"א הנ"ל.
  364. ע"ע שיר, שירה (במקדש).
  365. עי' להלן.
  366. עי' ציון 387.
  367. ע"ע הנ"ל.
  368. עי' ערכין יב א, וע"ע הנ"ל.
  369. עי' ערכין שם, וע' הנ"ל.
  370. ע"ע הנ"ל.
  371. תוס' ר"ה ל ב ד"ה ונתקלקלו, וטו"א ר"ה שם וחי' הגרי"ז תמורה שם בדעתם; חקרי לב והר המוריה שבציון 376, בד' הרמב"ם שבציון הנ"ל. ועי' חקרי לב שם, שצידד בדעתם, שאף בקרבן יחיד אינו אלא בדיעבד.
  372. ע"ע קרבנות.
  373. ע"ע הנ"ל.
  374. טו"א ר"ה שם.
  375. טו"א שם, ועי' ציון 379. ועי' חי' ר' שמואל פסחים סי' יז אות א, בביאור מח' תוס' והטו"א.
  376. עי' מל"מ מעה"ק פ"ב הי"ב ושאלת הכהנים תורה תמורה יד א ואות היא לעולם ח"ב (סט א)והר המוריה מעה"ק בדעתו ומנ"ח מצוה רצט אות ה ושואל ומשיב מהד' תליתאה ח"ג סי' נא, בד' הרמב"ם מעה"ק שם. ועי' שו"מ שם, שהק' מברכות יד ב: כאילו הקריב וכו' וזבח בלא נסכים, שמשמע שאסור לעשות כן, ועי' שו"ת בית יצחק או"ח סי' יז אות ג ואות חיים ושלום סי' כה אות ו, בשם החוזה מלובלין, שפי' הגמ' שם, היינו שלא הביא נסכים כלל. ועי' שאלת הכהנים תורה וחקרי לב וחס"ד מנחות פ"ו (ד"ה ואעיקרא) והר המוריה שם וערוה"ש העתיד קדשים סי' סו סכ"א, שפי' דברי הרמב"ם בע"א, ולדבריהם אין הרמב"ם חולק על תוס'. ועי' מנחה טהורה שבציון 358, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  377. עי' ציון 368.
  378. ע"ע שיר; שירה. מנ"ח שם. ועי"ש, בישוב קושיית תוס' ר"ה שם, לדעת הרמב"ם הנ"ל. וצ"ב לדעה זו, אם לכתחילה לא יביא נסכיו בלילה אלא ביום שלמחרתו, כדי שלא לבטל השיר.
  379. תרועת מלך (זוסמנוביץ) סי' ע אות ז. ועי' ציון 375.
  380. עי' רש"י תמורה יד ב ד"ה בפני עצמן, ושטמ"ק תמורה שם אות כג.
  381. תמורה שם; רמב"ם מעה"ק פ"ד ה"ה. ועי' שיעורי רי"מ פיינשטיין מנחות מד ב, שאינו מטעם שחשובים הנסכים כחלק מן הזבח, שהרי גם חלקים מן הזבח ניתנים להקטרה בלילה, עי' ציון 391, אלא שחשובים כקרבן בפ"ע ודינם כשאר קרבנות שקרבים ביום.
  382. קרבן אהרן צו פר' א פ"א אות יג; עי' בתי כהונה ח"ד בית אבות (עז א): ואגידי בהדי זבח.
  383. במדבר כט לט.
  384. ברייתא תמורה שם א.
  385. רבנו גרשום תמורה שם ב; רש"י תמורה שם ד"ה בפני.
  386. עי' ציון 348. רש"י מנחות מד ב ד"ה מנחתם.
  387. ברייתא תמורה שם א (וכ"ה בזבחים ח א ופד א ומנחות מד ב ונב א, ותענית ב ב, לגר' הספרים שברבנו גרשום תענית שם וברש"י שם ד"ה מה ניסוך), וגמ' שם ב: בנסכים הבאים בפני עצמן; רמב"ם מעה"ק פ"ד ה"ה.
  388. במדבר כט כד ולז.
  389. מלבי"ם אמור אות קפט בד' רש"י זבחים פד א ד"ה נסכים הבאים, בפי' דרשת הגמ' שם (וכ"ה בזבחים ח א ומנחות נב א ותמורה יד א): מנחתם ונסכיהם, בלילה. ועי' תורה תמימה במדבר שם אות כא, שצידד כן, ועי"ש, שצידד לפרש באו"א. ועי' מנחות מד ב ותענית ב ב, לגר' יש ספרים ברש"י שם ד"ה מה ניסוך, הגר': ומנחתם, ועי' ציון 391.
  390. ויקרא כג יח.
  391. ע"ע הקטרה (אמורים ומנחות) ציון 330. תוס' מנחות מד ב ד"ה מנחתם הב' בשם ר"ת וס' הישר סי' תקטו, בפי' דרשת הגמ' הנ"ל. ועי' משך חכמה ויקרא שם, שפי' דברי תוס' בע"א.
  392. ע"ע קרבנות.
  393. ע"ע הנ"ל.
  394. חי' הגרי"ז תמורה שם.
  395. ציון 358 ואילך. ועי' ציון 378, שאפשר שאף לסוברים שלכתחילה יכול להביאם ביום, אין להביאם בלילה.
  396. עי' ציון 387 ואילך.
  397. עי' ריטב"א סוכה נ א, לעניין ניסוך המים. ועי' רע"ב זבחים פ"ד מ"ג, בפי' ראשון, שנסכים הבאים בפ"ע היינו נסכי נדבה.
  398. שטמ"ק זבחים ח א ד"ה ההוא מיבעיא. ועי' מקדש דוד סי' ט ס"ק א, שצידד כן, שדווקא נסכים הבאים בשביל זבח דינם כקרבן שנקרב ביום ומקטירים אבריו בלילה, עי' ציון 391, אבל נסכי נדבה אסור לכתחילה להקריבם בלילה, לפי שמקדימם לתמיד, עי' ערכו. ועי' עולת שלמה תמורה שם א, שהסתפק.
  399. ע"ע מנחת נסכים. מנחות מד ב.
  400. ע"ע חבתין ציון 240. אביי משם אבא שאול יומא לג א, ושם לד א; רמב"ם תמידין ומוספין פ"ו ה"ה.
  401. עי' ציון 386. רבנו גרשום מנחות מד ב.
  402. עי' להלן: בנדבה. פסקי רי"ד מנחות שם.
  403. מנחות שם.
  404. ע"ע שיר; שירה (במקדש). ועי"ש, שהלכה שאין אומרים.
  405. תוס' מנחות שם ד"ה כיון.
  406. שטמ"ק מנחות שם. ועי' שיעורי ר' יחיאל מיכל מנחות שם אות י, שחלוק פירוש זה מפי' התוס' שלעיל, שלתוס' מעלת הנסכים כאשר הם עצמם ראויים לכך, ולשטמ"ק המעלה היא בכל הנסכים מצד שעל חלקם נאמרת שירה.
  407. קר"א מנחות שם; ליקוטי הלכות מנחות שם בזבח תודה (ד"ה כי פליגי). ועי' שיעורי ר' יחיאל מיכל שם, שלטעם השטמ"ק שבציון 407, אף בקרבן יחיד יש להקדים הנסכים, לפי שמצינו שעל חלקם נאמרת שירה, היינו קרבנות צבור, עי' ציון הנ"ל.
  408. עין משפט מנחות שם בד' הרמב"ם תו"מ פ"ו ה"ח, ועי' קר"א מנחות שם, שתמה היכן משמע כן; קר"א שם בד' הרמב"ם שם הי"א; ועי' שיעורי ר' יחיאל מיכל שם; ליקוטי הלכות שם. ועי' זבח תודה שם(ד"ה הלכה), שלא נתבאר דין זה ברמב"ם, אלא שסמך על מה שפסק שם פ"ט הי"א: מנחות קודמין ליין, ולא חילק בין באים עם הזבח או בלא זבח.
  409. ע"ע הלכה: כרבי מחברו, מח' אמוראים, ושם ציון 653, שכן סוברים רוב הראשונים. זבח תודה שם (ד"ה הלכה).
  410. עי' ציון 415 ואילך, וציון 421 ואילך; רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"א: נבחרים.
  411. ע"ע קרבנות. עי' רמב"ם שם, ושהם וישפה לרמב"ם שם פ"א ה"א (מובא בס' הליקוטים שם) בדעתו.
  412. שהם וישפה ואהא"ז אסו"מ פ"א ה"א בד' הרמב"ם פ"ו שם.
  413. משנה מנחות פו ב; רמב"ם אסו"מ פ"ו הט"ו.
  414. עי' להלן.
  415. משנה שם, לגר' שלפנינו, ועי' גרסת המשנה מנחות פ"ח מ"ו: קרותים והטולים, וכן גר' רע"ב שם; רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ב: קרחיין והלוטיין. ועי' רש"י כת"י מנחות שם, שגר': קורחיים ועטוליין. ועי' פסקי רי"ד מנחות שם, שגר': קרוחיים וחטוליים. ועי' רש"י כת"י ורע"ב שם, שהם שם מקומות. ועי' מרכה"מ אסו"מ פ"ו ה"ט, שלפי שפסק הרמב"ם שלכתחילה מביא ממקומות אלה, לא נצרך להזכיר שאינו מביא מן המרתף, וכן לא נצרך להזכיר פסולי יין כושי ובורק ולבן, שמן הסתם במקומות אלו היה היין אדום, ומתורצות בזה הקושיות שבציונים 535, 545, 556, 694.
  416. משנה שם.
  417. עי' פיהמ"ש מנחות פ"ח מ"ג, שאלפא הוא ל' לימוד והרגל, וברע"ב מנחות שם מ"א ומ"ג, שהוא ל' מובחר.
  418. משנה מנחות פו שם, ועי' פיהמ"ש מנחות שם מ"א ותפא"י שם.
  419. עי' פיהמ"ש מנחות שם מ"א.
  420. עי' להלן.
  421. משנה מנחות פו ב
  422. רש"י מנחות פה א ד"ה לא; רע"ב מנחות פ"ח מ"ב; תפא"י מנחות שם יכין אות ז.
  423. רע"ב ותפא"י שם.
  424. משנה מנחות פו שם.
  425. רבנו גרשום מנחות פה א.
  426. רע"ב ותפא"י מנחות פ"ח שם.
  427. משנה מנחות פו שם.
  428. רש"י מנחות שם פה ב ד"ה ולא.
  429. משנה שם.
  430. משנה מנחות פו ב: מן הדליות, ורש"י כת"י שם ד"ה מן הדליות ורע"ב מנחות פ"ח מ"ו.
  431. רש"י מנחות שם ד"ה מן הדליות.
  432. משנה שם: מן הרגליות, ורש"י כת"י שם ד"ה אלא ופיהמ"ש ורע"ב מנחות פ"ח שם; עי' רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ו. ועי' מנחות פ"ח שם, הגר': רוגליות, וכ"ג פסקי רי"ד מנחות שם.
  433. רש"י שם ד"ה אלא. ועי' פסקי רי"ד שם פז א, שיינם חזק.
  434. תפא"י מנחות פ"ח שם יכין אות מח.
  435. משנה שם: כרמים העבודים, ורש"י כת"י מנחות שם ד"ה העבודים ורש"י מנחות פז א ד"ה העבודים; עי' רמב"ם אסו"מ שם.
  436. עי' פיהמ"ש מנחות פ"ח שם; רע"ב מנחות שם.
  437. ברייתא מנחות פז שם; עי' רמב"ם שם.
  438. עי' גמ' שם ורש"י כת"י ורבנו גרשום שם, שיין זה מקבל מים למזיגתו כפלים מיין אחר; פסקי רי"ד מנחות שם.
  439. עי' ציון 607.
  440. ר' יוסי בר' יהודה במשנה מנחות פז א, ועי' כס"מ אסו"מ פ"ו ה"א, שאף חכמים אינם חולקים על עיקר הדין, אלא שלדעתם יין שיש בו קמחים אינו חשוב בעל מום; עי' רמב"ם אסו"מ שם ה"א: יהיו תמימים, ושהם וישפה לרמב"ם שם פ"א ה"א (מובא בס' הליקוטים שם) ואהא"ז אסו"מ שם, בדעתו, ועי' מכתבי תורה שבציון 710, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  441. במדבר כח לא, ועי' ויקרא כב כא, ש"תמים" היינו שאינו בעל מום. משנה שם; רמב"ם שם.
  442. רש"י במדבר שם; רמב"ם שם; פסקי רי"ד מנחות שם.
  443. במדבר שם.
  444. ספרי פנחס פיס' קמט. ועי' סוכת דוד למס' סוכה (עמ' רסד) בשם רי"ב ז'ולטי, שמשמע מל' הספרי, שחסר ויתר בנסכים, היינו בשיעור ג' לוגים, יש לו תורת בעל מום, ועי' ציון 579.
  445. ציונים 49, 50.
  446. משנה מנחות פו ב, וראשונים שבציון 448 בדעתה, ועי' רש"י שבציון 619, שפי' בע"א; רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט.
  447. עי' ציון 475. עי' רמב"ם שם: או שנשתנה טעמו בבישול, ואתוון דאורייתא סי' ד אות ב בדעתו; רמב"ן ב"ב יח א; רא"ש ב"ב פ"ו סי' י ור"ן לרי"ף פסחים (כב ב) ונמוק"י ב"ב צז ב (מז ב), בפי' המשנה שלהלן. ועי' אתוון דאורייתא שם, שמשמע בדברי הרמב"ם, שלא רתיחת הבישול עצמה חשובה בישול, אלא שינוי הטעם, ונצרך לזה שיהוי זמן.
  448. רמב"ן ורא"ש ור"ן ונמוק"י שם.
  449. עי' להלן.
  450. עי' שנויי נוסחאות לרמב"ם שם, שכ"ה בכת"י ובדפוסים. ועי' דפוס וילנא-ורשא, הגר': או, ועי' ערוה"ש העתיד קדשים סי' סא ס"ד, שהוא טעות.
  451. רמב"ם שם. ועי' ר"י קורקוס אסו"מ שם, שהוא פי' דברי רב אשי מנחות פז א, ולדעתו יש לגרוס: חוליא דנורא מאיס, והיינו שבישול באש משנה טעם היין, ולפ"ז הוסיף הרמב"ם שה"ה בבישול בשמש שמשנה טעם, ועי' כס"מ אסו"מ שם. ועי' כס"מ שם, שגר' הרמב"ם כגר' שלפנינו: חוליא דפירא, עי' ציון 479, ועי' הר המוריה אסו"מ שם, שתמה. ועי' רדב"ז שבציון הנ"ל, שפי' דברי הרמב"ם בע"א. ועי' רש"י שבציון הנ"ל, שפי' דברי רב אשי בע"א.
  452. פיהמ"ש מנחות פ"ח מ"ו, הובא בכס"מ שם; ר"י קורקוס שם.
  453. רמב"ם שם. וכעי"ז בערוך ע' אלייסטון, ועי' הר המוריה אסו"מ שם בדעתו. ועי' כס"מ שם ע"פ פיהמ"ש הנ"ל ור"י קורקוס שם, שהוא פי' דברי רב אשי מנחות פז א, לגר' שלפנינו: חוליא דשימשא לא מאיס, בפי' המשנה מנחות פו שם: אליוסטן, ועי' ר"י קורקוס והר המוריה אסו"מ שם, שלפי' זה קושיית הגמ' מנחות פז שם, היא על דין "מבושל" שבמשנה. ועי' רדב"ז שבציון הנ"ל, שפי' דברי הרמב"ם בע"א. ועי' רש"י ותוס' שבציון 483, שפי' דברי רב אשי בע"א.
  454. משנה מנחות פו ב, וראשונים שלהלן בדעתה, שעישנו את היין עצמו; עי' דברי ר' יוחנן שלהלן; רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"א. ועי' ראשונים שבציונים 619, 467, 469, שפי' דברי המשנה בע"א.
  455. תוס' ב"ב יח א ד"ה לא יפתח; רמב"ם שלהלן.
  456. פיהמ"ש זבחים פ"ו מ"ג.
  457. עי' ציון 441 ואילך. פיהמ"ש שם, ועי' רמב"ם אסו"מ שם.
  458. עי' ציון 475. רמב"ן ב"ב יח שם; רשב"א ב"ב כ ב וצז ב; ריטב"א ב"ב כ א; ר"ן לרי"ף פסחים (כב ב) וחי' הר"ן ב"ב כ ב וצז א. ועי' קר"א מנחות פז א, שעיקר הטעם מפני שנשתנה טעמו.
  459. עי' ציון 335 ואילך.
  460. דברי ר' יוחנן שבציון 339.
  461. רשב"ם ב"ב צז ב ד"ה ושריחו רע וד"ה אלא.
  462. ברייתא ב"ב שם; תוספתא מנחות פ"ט: הרי זה בעל מום למזבח, וחזו"י שם בדעתה. ועי' רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"י, שהשמיטו, ועי' לח"מ שם, שתמה, ועי' מעשה רוקח שבציון 465.
  463. ע"ע. רשב"ם שם, בפי' הגמ' ב"ב שם; עי' נמוק"י ב"ב שם (מז ב): מגונה.
  464. עי' ציון 475. מעשה רוקח וכתר המלך אסו"מ שם בד' הרמב"ם שם, שנכלל במ"ש שם: הדלה גפן וכו' מפני שנשתנה ריחו, עי' ציון הנ"ל.
  465. פיהמ"ש לרמב"ם מנחות פ"ח מ"ו, בפי' המשנה שלהלן.
  466. משנה מנחות פו ב. פיהמ"ש שם. ועי' ראשונים שבציונים 619, 455, 469, שפי' בע"א.
  467. תוי"ט מנחות פ"ח מ"ו בשם ס' כף נחת ותפא"י מנחות שם יכין אות מה, בפי' המשנה שלהלן.
  468. משנה מנחות פו ב. ר"ן שם. ועי' ראשונים שבציונים 619, 455, 467, שפי' בע"א.
  469. תוי"ט שם.
  470. תפא"י שם.
  471. רב אשי בכורות יז א: יינו; רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"י.
  472. רבנו גרשום בכורות שם.
  473. במדבר כח ז.
  474. בכורות שם; רמב"ם שם. ועי' תוספתא צוקרמנדל שבציון 526, שיין שריחו טמא כשר לנסכים בדיעבד, ועי' ציון הנ"ל, שי"ג בע"א.
  475. משנה מנחות פו ב; עי' רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט. ועי' רש"י ורע"ב שבציון 496, שפי' המשנה הנ"ל בע"א. ועי' תפא"י מנחות פ"ח מ"ו יכין אות מד, בטעם הדבר, משום שאינו חזק, וכ"מ ברשב"ם ב"ב צז ב ד"ה הלסטון ור"א אב"ד המובא בשיטות קדמונים ויד רמה ופסקי רי"ד ב"ב שם, וצ"ב מל' הגמ' שבציון 479: מאיס. ועי' ריטב"א ב"ב שם: שהוא מתוק ביותר. ועי' רבנו גרשום ב"ב שם: שהפיג טעמו ונפק מצורתו. ועי' מאירי שבציון 488.
  476. רש"י מנחות פז א ד"ה כרוך, בפי' דברי רבינא מנחות שם: כרוך ותני, בפי' המשנה שם פו ב, ולדבריו אף "הליסטיון" פסול.
  477. תוס' מנחות שם ד"ה כרוך, בפי' דברי רבינא.
  478. רב אשי מנחות פז שם, לגר' שלפנינו: חוליא דפירא מאיס, בפי' המשנה מנחות פו שם: לא מתוק, ורש"י מנחות פו שם ד"ה לא מתוק, בפי' ראשון, ופז שם ד"ה רב אשי, ורש"י כת"י פו שם ד"ה מתוק, בפי' ראשון, ורדב"ז אסו"מ פ"ו ה"ט בד' הרמב"ם שם, בדעתו. ועי' ראשונים ואחרונים בד' הרמב"ם שבציון 452, שפי' דברי רב אשי בע"א.
  479. משנה מנחות פו שם, לגר' שלפנינו, וכ"ה גר' רש"י ותוס' שם. ועי' רש"י כת"י מנחות שם, שגר': הלוסטין; ועי' מנחות פ"ח מ"ו, הגר': אליוסטן, וכ"ה גר' פיהמ"ש לרמב"ם מנחות שם, ועי' רע"ב ותפא"י שם יכין אות מב, שיוסטן פירושו שמש בל' יון. ועי' פסקי רי"ד מנחות פז א, שגר': אלסטון.
  480. עי' רש"י כת"י מנחות פו שם ד"ה הלוסטין; תוס' מנחות פז א ד"ה הליסטיון, בשם הקונטרס; רע"ב מנחות פ"ח מ"ו; תפא"י מנחות פ"ח שם יכין אות מב.
  481. תוס' שם. ועי' רש"י מנחות פו ב ד"ה הלסטיון. ועי' פסקי רי"ד שבציון 486. ועי' תוס' שם, ראיה לפי' זה מברייתא ב"ב שם.
  482. רב אשי מנחות שם, לגר' שלפנינו: חוליא דשימשא לא מאיס, בפי' המשנה מנחות פו שם (וכ"ה בברייתא ב"ב שם ותוספתא מנחות פ"ט), שהליסטון כשר, ורש"י מנחות שם ד"ה הלסטיון ורש"י כת"י שם ד"ה הלוסטין ותוס' מנחות פז שם ד"ה הליסטיון ורדב"ז בד' הרמב"ם הנ"ל, בדעתו. וכ"מ בברייתא ותוספתא הנ"ל, שא"א לומר כרוך ותני, שלא נזכר שם פסול יין מתוק. ועי' ראשונים ואחרונים בד' הרמב"ם שבציון 454, שפי' דברי רב אשי בע"א, וצ"ב בדעתם, אם יין שנמתק מחמת השמש פסול לנסכים.
  483. רבנו גרשום ופסקי רי"ד מנחות פז שם, שגר' (וכן גר' הרמב"ן ב"ב צז ב, והובאה גר' זו בכס"מ אסו"מ שם): חוליא דפירא לא מאיס חוליא דשמשא מאיס. ולגר' זו יין המתוק מחמת עצמו הוא הקרוי "הליסטיון".
  484. פסקי רי"ד שם, וכעי"ז ברבנו גרשום שם.
  485. פסקי רי"ד שם. ועי"ש, שאיחר בכרם הרבה, היינו בעודו מחובר.
  486. ע"ע יין ציון 287.
  487. עי' תוספתא מנחות פ"ט; תני ר' חייא ב"ב צז א; רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט, ועי"ש פ"ז ה"ז. ועי' ישועות מלכו פ"ז שם, שתמה, שלא הזכיר הרמב"ם שם שאם הביא כשר, וצ"ב, שהרי כתב כן בפ"ו שם. ועי' מאירי נדה ח א, שכל שלושה ימים פסול מטעם מתוק, ותיקונים והוספות בסוה"ס עמ' 326.
  488. ברייתא ב"ב שם; תוספתא מנחות שם. כתר המלך אסו"מ פ"ו שם בד' הרמב"ם שם, שלכן השמיט יין של מרתף, שלדעתו היינו יין מגתו. ועי' ציון 563, שיש שפי' בע"א.
  489. ציון 498 ואילך.
  490. במדבר כח ז.
  491. עי' רש"י במדבר שם ורשב"ם ב"ב שם ד"ה לא יביא, ודברי דוד במדבר שם בדעתם.
  492. עי' רשב"ם שם ד"ה ואם, בפי' ראשון.
  493. רשב"ם שם, בפי' שני.
  494. רמב"ן במדבר שם.
  495. עי' להלן. וכ"מ ברש"י נדה ח א ד"ה בן מ': ומקמי הכי פסול, ועי' תוס' ד"ה ועל וערל"נ שם בדעתו, שפי' בע"א.
  496. משנה מנחות שם. רש"י מנחות פו ב ד"ה לא מתוק, בפי' שני; רע"ב מנחות פ"י מ"ו, בפי' שני. ועי' תוס' מנחות פז א ד"ה מתוק, שהקשו מן הגמ' ב"ב הנ"ל, וע"ע יין ציון 292. ועי' רע"ב שם, שאין פי' זה עיקר.
  497. עי' להלן.
  498. רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ז; מאירי ברכות כז א.
  499. עי' להלן; רמב"ם שם, ועי"ש פ"ו ה"ט.
  500. תוס' נדה ח א ד"ה ועל, הובא בתוי"ט עדיות פ"ו מ"א.
  501. רש"י ברכות כז א; שטמ"ק ברכות שם: דבארבעים יום הוא גמר עשייתו.
  502. ראב"ד עדיות שם.
  503. עדיות שם, הובאה בברכות שם ונדה שם. ועי' מאירי פסחים קז א, שלאחר שלושים יום יביא לכתחילה, וצ"ב מקורו.
  504. תוספתא מנחות פ"ט.
  505. רדב"ז אסו"מ שם ושם, ע"פ ל' המשנה עדיות שם: בן ארבעים יום. ועי' רדב"ז אסו"מ פ"ז שם, שנסתפק בד' הרמב"ם שם.
  506. עי' ציון 495.
  507. רדב"ז אסו"מ פ"ז שם.
  508. תוס' נדה ח א ד"ה ועל בד' רש"י נדה שם ד"ה בן מ', וערל"נ בדעתם.
  509. עי' מנחות פז א, שלחזקיה למדים מן הכתוב (במדבר כח יד): לכבש יין, מה כבש בן שנתו אף יין בן שנתו; עי' ראשונים שבציון 516; פיהמ"ש לרמב"ם מנחות פ"ח מ"ו; עי' רש"י כת"י מנחות פו ב ד"ה ישן: של אשתקד; רע"ב מנחות שם.
  510. משנה מנחות פו ב; ברייתא שלהלן; תוספתא מנחות פ"ט.
  511. עי' להלן.
  512. ברייתא מנחות פז א, וגמ' שם.
  513. משלי כג לא. רבא מנחות שם. ועי' קר"א מנחות שם ע"פ התוספתא שם: שריחה טמא ושנשתנה מראיו, שעיקר הטעם מפני שנשתנה טעמו, ובזה יישב מדוע הפסיקה המשנה במח' רבי וחכמים בין הליסטון למתוק, והיינו משום שכולם מאותו טעם.
  514. עי' רש"י כת"י מנחות שם ד"ה אל תרא (וכ"ה ברע"ב מנחות פ"ח מ"ו): מובחר; פסקי רי"ד מנחות שם. ועי' ל' רש"י שם ד"ה היינו: דלא הוה חשוב יין אלא אדום, ומשמע שאינו בכלל יין, וצ"ב בטעם שאינו פסול בדיעבד, ונראה שגם כוונתו כראשונים הנ"ל.
  515. רש"י מנחות שם ד"ה היינו; רש"י כת"י שם ד"ה אל תראה; פסקי רי"ד שם. ועי' קר"א מנחות שם, שפי' ל' הברייתא: בן שנתיים, היינו כל שהוא יותר מבן שנה. ועי' רבנו גרשום מנחות שם: ועד שתי שנים יש בו עיקר אדמומית, ומשמע שעד סוף שנתיים יכול להביא ממנו לכתחילה, ונראה שלדעתו זהו פי' הברייתא הנ"ל, שמבן שנתיים ומעלה אינו מביא לכתחילה ובדיעבד כשר, ולפ"ז חולק רבא על דברי חזקיה שבציון 510, אף בגדר יין ישן, מלבד בטעם הדין.
  516. תוספתא מנחות פ"ט, לגר' חס"ד שם. חס"ד שם. ועי' תוספתא צוקרמנדל שם, הגר': ריחה טמא ונשתנה מראיו, ולפ"ז אפשר שלא נאמר אלא בצירוף שינוי הריח.
  517. פיהמ"ש שם. ועי' קר"א מנחות שם, בביאור דרשת הכתוב שבציון 514, לדעה זו.
  518. משנה מנחות פו שם.
  519. רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ז, ור"י קורקוס וכס"מ שם בדעתו. ועי' ר"י קורקוס והר המוריה אסו"מ שם, שדייקו כן מל' המשנה והברייתא הנ"ל. ועי' ערוה"ש העתיד קדשים סי' סב סט"ו.
  520. עי' ציון 524 ואילך, מח' אחרונים אם כשר לנסכים.
  521. קר"א מנחות פז א בד' הרמב"ם שם, שמקור דבריו הוא מן התוספתא שבציון 526, שרבי דיבר ביין בן שנתיים ושלוש, ועל נידון זה חלקו חכמים והכשירו לכתחילה.
  522. רמב"ם שם, ור"י קורקוס וכס"מ שם בדעתו.
  523. כס"מ אסו"מ פ"ז ה"ז בד' הרמב"ם שם, שנלמד מדין יין המעושן שפסול, עי' ציון 618.
  524. קר"א מנחות פז א בד' הרמב"ם שם.
  525. תוספתא מנחות פ"ט, לגר' חס"ד לתוספתא שם, וכ"מ שגר' הקר"א שלהלן. קר"א שם. ועי' תוספתא צוקרמנדל שם, הגר': שריחה טמא ונשתנה מראיו, ועי' ציון 517.
  526. עי' להלן.
  527. משלי כג לא.
  528. עי' ציון 491. רשב"ם ב"ב צז ב ותשב"ץ ח"א סי' פה בדעתו, בפי' דברי רבא ב"ב שם, שלא שמע ברייתא שלהלן ופשט מדעתו כדבריה. ועי' תשב"ץ שם, ראיה לכך שכשר בדיעבד מדין יין ישן, שאף הוא נלמד מן הכתוב אל תרא וכו', וכשר בדיעבד, עי' ציון 511 ואילך. ועי' תוס' שם ד"ה חמר בד' רשב"ם שם, שמשמע שרבא פוסל יין לבן, וחולק על הברייתא, ונראה שיחלקו בין יין לבן ליין ישן, עי' ציון 538. ועי' רשב"ם שם ד"ה חמר (הא'), בשם י"מ, ויד רמ"ה ב"ב שם אות נד, שפי' דברי הגמ' בע"א, וע"ע יין ציון 517 ואילך.
  529. ברייתא ב"ב צז ב, לגר' שלפנינו; תוספתא מנחות פ"ט, ושם הגר': בוריק.
  530. רבנו גרשום ב"ב צז ב; רשב"ם ב"ב שם ד"ה בורק; ר"א אב"ד (בשיטות קדמונים) ב"ב שם; רשב"א שם; ריטב"א שם; מאירי ב"ב שם; פסקי רי"ד שם.
  531. רשב"ם ור"א אב"ד שם.
  532. רשב"ם ור"א אב"ד ורשב"א וריטב"א ופסקי רי"ד שם.
  533. תוספתא שם; ברייתא ב"ב שם.
  534. תשב"ץ שם בד' רשב"ם שבציון 532, ועי"ש, שהביא סמך לדבר מתר' ירושלמי לשה"ש ה א; שושן עדות עדויות פ"ו (הובא במעשי למלך אסו"מ פ"ו ה"ט) בד' הרמב"ם אסו"מ שם, שהשמיט דין יין לבן, לפי שכלול בדין יין ישן שכתב שם פ"ז ה"ז, ועי' ציון 520. ועי' לח"מ אסו"מ שם, שתמה על הרמב"ם שהשמיטו, ועי' מרכה"מ שבציון 416, שיישב דברי הרמב"ם בע"א.
  535. עי' להלן.
  536. משלי כג לא.
  537. ראשונים שבציון 596 ור"ן לרי"ף פסחים קח ב (כב ב), בפי' דברי רבא שם, וכעי"ז ברבנו גרשום ב"ב שם. ועי' תשב"ץ שבציון 529, של"מ כן בדין יין ישן, ועי' קר"א מנחות פז א, שראשונים הנ"ל מחלקים בין יין לבן ליין ישן, שהישן נותרה בו מעט אדמומית, ועי' תשב"ץ שם, שצידד כן, ודחה.
  538. עי' ציון 596. ראשונים הנ"ל.
  539. תוס' שם ורשב"א ב"ב שם, בפי' ראשון, וריטב"א ונמוק"י ב"ב שם, בפי' דברי רבא שם. ועי' ריטב"א ונמוק"י שם: לבן כשלג.
  540. עי' ציון 530. תוס' שם, וכעי"ז ברשב"א וריטב"א ונמוק"י שם. ועי' ריטב"א ונמוק"י שם, שזהו דין יין לבן שלנו.
  541. עי' ציון 511.
  542. עי' ציון 519.
  543. עי' ציון 523.
  544. שי"ק לירושלמי סוטה פ"ח ה"ה וחס"ד לתוספתא מנחות פ"ט ועמק המלך (בס' הליקוטים מהד' פרנקל) וכתר המלך אסו"מ פ"ו ה"ט בד' הרמב"ם אסו"מ שם, שלא מנה יין לבן, ועי' ציון 556. ועי' לח"מ אסו"מ שם, שתמה על הרמב"ם שהשמיטו, ועי' מרכה"מ שבציון 416, שיישב דברי הרמב"ם בע"א.
  545. רבנו גרשום ב"ב צז ב ורשב"ם שם ד"ה כושי ורמב"ן שם, בפי' ראשון, ופסקי רי"ד שם, בפי' ברייתא שלהלן.
  546. ברייתא ב"ב שם; תוספתא מנחות פ"ט. ראשונים הנ"ל.
  547. עי' ציון 536 ואילך.
  548. עי' סוכה לג ב ונדה כ א, וע"ע אדום ציון 13, וע' שחור. ברמב"ן שם.
  549. עי' ציון הנ"ל.
  550. עי' להלן.
  551. רמב"ן שם, בפי' שני. ועי' מאירי ב"ב: נוטה לשחרות.
  552. עי' ציון 511.
  553. עי' ציון 519.
  554. עי' ציון 523.
  555. אחרונים שבציון 545 בד' הרמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט, שלא מנה יין כושי, ועי' ציון 545. ועי' לח"מ אסו"מ שם, שתמה על הרמב"ם שהשמיטו, ועי' מרכה"מ שבציון 416, שיישב דברי הרמב"ם בע"א.
  556. עי' משנה ב"ב צג ב, וגמ' שם צה א וב וצז ב ועוד.
  557. עי' פיהמ"ש לרמב"ם ב"ב פ"ו מ"ב: מחמיצות; מאירי ב"ב צג שם.
  558. ברייתא ב"ב צז ב; תוספתא מנחות פ"ט: הרי זה בעל מום למזבח, וחזו"י לתוספתא שם בדעתה.
  559. רשב"ם ב"ב שם ד"ה של מרתף; רשב"א ב"ב שם; ריטב"א שם; מאירי שם.
  560. רשב"א וריטב"א שם בד' הרשב"ם שם.
  561. ריטב"א שם.
  562. ברייתא ב"ב שם; תוספתא מנחות שם. ראשונים הנ"ל. ועי' ראשונים ואחרונים שבציונים 489, 571, שפי' בע"א.
  563. תוספתא ב"ב פ"ו.
  564. חס"ד לתוספתא שם ואהא"ז וכתר המלך אסו"מ פ"ו ה"ט, בפי' דברי הגמ' ב"ב שם: פלוגתא דר"י וריב"ל, שמוסב על נסכים.
  565. חס"ד ואהא"ז וכתר המלך שם בד' הרמב"ם אסו"מ שם, שלא מנה יין קוסס בין הפסולים, ועי' אחרונים שבציון 567, שפי' דברי הרמב"ם בע"א. ועי' לח"מ אסו"מ שם, שתמה על הרמב"ם שהשמיטו.
  566. שי"ק לירושלמי סוטה פ"ח ה"ה וחזו"י מנחות פ"ט ועמק ברכה ניסוך המים אות ג בד' הרמב"ם שם, שנכלל במ"ש שם ה"י: אף נסכים שלא נשתנו. ועי' מרכה"מ אסו"מ פ"ו ה"ט בד' הרמב"ם שם, שפסול לנסכים ולא נצרך להביאו לפי שנלמד מדיני יין לקידוש שברמב"ם שבת פכ"ט הט"ו, וצ"ב, ששם הכשיר הרמב"ם ריחו חומץ וטעמו יין.
  567. עי' ציון 559 ואילך.
  568. רבנו גרשום ב"ב צז ב; פסקי רי"ד ב"ב שם.
  569. פסקי רי"ד שם, וכעי"ז ברבנו גרשום שם.
  570. עי' ציון 563. ראשונים הנ"ל. ועי' ציון 563, שיש שפי' בע"א.
  571. עי' להלן; ברייתא ב"ב צז ב; תוספתא מנחות פ"ט: הרי זה בעל מום למזבח, וחזו"י שם בדעתה. ועי' רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט, שהשמיט יין מזוג, ועי' לח"מ שם, שתמה, ועי' שבו"י ח"ב סי' יח, שנכלל בדבריו שם ה"י: אף נסכים שלא נשתנו, שהמזוג נשתנה ריחו וטעמו, ועי' ספרי דבי רב לספרי נשא שלהלן, שהשמיטו, לפי שפשוט שפסול. ועי' אחרונים שבציונים 579, 582, 583, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  572. במדבר כח ז.
  573. ספרי נשא פיס' כג.
  574. עי' ספרי שם. ועי' רשב"ם ב"ב שם ד"ה מזוג, שכ"כ בטעם הברייתא שם. ועי' עמק הנצי"ב לספרי שם, שדחה, ופי' שדרשו ממה שנזכר שיעור הנסכים, ובמזוג חסר משיעור זה, ועי' ציון 579.
  575. במדבר שם.
  576. ספרי פנחס פיס' קמג, הובא ברשב"ם שם.
  577. ריטב"א ב"ב שם.
  578. ק"ס שלהלן; או"ש מאכ"א פי"א ה"ט בד' הרמב"ם שם, שאף שלדעתו אין נאסר במגע גוי אלא יין הראוי למזבח (ע"ע יין נסך ציון 80 ואילך, מח' ראשונים ואחרונים בדעתם) יין מזוג נאסר במגעו, היינו שמצד עצמו ראוי למזבח, אלא שחסר בשיעורו; עמק ברכה ניסוך המים אות ג, בפי' שני, בד' הרמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט, שהשמיט מזוג לפי שכשר מצד עצמו. ועי' עמק הנצי"ב שבציון 575, שפי' כן הלימוד שבספרי לעיל. ועי' ציון 572, שיש שפי' דברי הרמב"ם בע"א. ועי' דברי רי"ב ז'ולטי בספר סוכת דוד למס' סוכה (עמ' רסד), שתמה מל' התוספתא דלעיל: הרי זה בעל מום, שמשמע שהוא פסול בעצם היין, ועי"ש שתירץ ע"פ ספרי שבציון 445, שפסול מחמת חסרון השיעור בנסכים נלמד מבעל מום בבהמה, וחשוב פסול מתורת בעל מום, וע"ע נסוך המים, שבנסכי מים חסרון השיעור אינו מתורת בעל מום.
  579. משנה סוכה מח ב.
  580. ק"ס תמידין ומוספין פ"י ואו"ש מאכ"א שם בד' הרמב"ם תמידין ומוספין פ"י ה"ז.
  581. ספרי דבי רב לספרי שם, בד' הרמב"ם אסו"מ שם, וכתב שברוב מים פשוט שפסול ולא הוצרך הרמב"ם להביאו (ואולי ר"ל שהלימוד מן הכתוב שבציון 577, אינו אלא אסמכתא). ועי' ציון 572, שיש שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  582. מרכה"מ אסו"מ פ"ו ה"ט ע"פ רמב"ם שבת פכ"ט הט"ו, בד' הרמב"ם אסו"מ שהשמיט דין זה לפי שנלמד מדיני יין לקידוש שברמב"ם שבת שם, ועי' ציון 617. ועי' ציון 572, שיש שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  583. עי' להלן.
  584. עי' משנה מנחות פו ב.
  585. מעשה רוקח אסו"מ פ"ו ה"ט בד' הרמב"ם שם, שהשמיט יין מזוג מפני שפסק כמשנה הנ"ל.
  586. עי' משנה שלהלן.
  587. משנה סוכה מח ב, וכעי"ז בתוספתא סוכה פ"ד.
  588. עי' רמב"ם תמידין ומוספין פ"י ה"ז. עמק הנצי"ב לספרי נשא שם וכתר המלך תמידין ומוספין שם בד' הרמב"ם שם ואסו"מ פ"ו ה"ט, שהשמיט יין מזוג מפני שפסק כמשנה הנ"ל. ועי' ראשונים ואחרונים שבציונים 579, 343, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  589. ב"ב צז ב: עלויי עלייה.
  590. רבנו גרשום ב"ב שם, ולח"מ מאכ"א שם ואהא"ז אסו"מ פ"ו ה"ט בדעתו; אחרונים הנ"ל בד' הרמב"ם אסו"מ שם. ועי' מעשה רקח אסו"מ שם, שדחה. ועי' רשב"ם ב"ב שם ד"ה עלויי ורמב"ן וריטב"א שם, שפי' הגמ' בע"א. ועי' הגהות לרבנו גרשום, שהגיה בדבריו ופי' בע"א.
  591. רשב"ם ב"ב שם ד"ה מודים, ורש"ש ב"ב שם בדעתו, בפי' דברי הגמ' שם: מודים חכמים לר"א וכו'. ועי' רשב"ם שם, שלא ידע היכן מקומה של מחלוקת זו. ועי' עליות דר"י ב"ב שם, שפי' הגמ' בע"א.
  592. עי' להלן.
  593. עי' ברייתא ותוספתא שבציון 530.
  594. ראשונים שלהלן; יד רמ"ה ב"ב צז ב.
  595. רמב"ן ב"ב שם; רשב"א ב"ב שם, בשם יש גורסים; חי' הר"ן ב"ב שם; ריטב"א ב"ב שם, בשם יש שגורסים; נמוק"י ב"ב (מז ב), בשם גדולי האחרונים.
  596. רע"ב מנחות פ"ח מ"ז; עי' פמ"ג או"ח רעב א"א ס"ק ד, הובא במשנ"ב שם ס"ק ז: נקודות לבנות.
  597. משנה מנחות פו ב.
  598. עי' כס"מ אסו"מ פ"י ה"א, בהסבר המשנה מנחות שם. וכ"מ בטוש"ע או"ח שבציון 601, שמכשיר אף ביש לו קמחים שלא כדעת ר"י בר"י שלהלן. ועי' פיהמ"ש ורע"ב מנחות פ"ח מ"ז, שאין הלכה כדברי ר' יוסי שלהלן, ומשמע שחכמים חולקים.
  599. ב"ב צז ב. א"ר או"ח רעב אות ה; נחלת צבי או"ח שם אות ג.
  600. עי' טשו"ע או"ח שם ג, שמכשיר יין שבפי חבית לקידוש אע"פ שיש בו קמחין, ועי' ב"ב שם וטור או"ח שם, שדין יין לקידוש תלוי בכשרותו לנסכים.
  601. נחלת צבי שם.
  602. ערה"ש או"ח שם רעב אות א.
  603. א"ר שם בד' מרדכי ב"ב רמז תקסז וארחות חיים הל' קידוש אות כב (הובאו ברמ"א או"ח רעב ג).
  604. עי' משנה מנחות פז א לגר' שלפנינו. ועי' מנחות פ"ח מ"ז, הגר': יין שעלה בו, וכ"ה גר' רע"ב שם, וכ"ה גר' פסקי רי"ד מנחות שם. ועי' ציונים 608, 610.
  605. משנה מנחות פז שם.
  606. עי' ציון 441 ואילך. עי' משנה שם ורש"י מנחות שם ד"ה שנאמר ופסקי רי"ד שם.
  607. בהגר"א או"ח רעב ס"ק ד בד' רמ"א בשם יש אוסרין. ועי"ש, שמשמע שדייק כן מגר' המשנה שלפנינו (עי' ציון 605): שיש בו קמחין, ומשמע שאם סינן ואין בו קמחין כשר. ועי' ציון הנ"ל, שי"ג אחרת.
  608. ב"ב שם. בהגר"א שם.
  609. א"ר שם בד' מרדכי ב"ב שם וארחות חיים שם. ועי"ש, שדייק כן מגר' המשנה מנחות פ"ח (עי' ציון 605): יין שעלה בו קמחים, ומשמע אפילו כבר סיננם. ועי' ציון הנ"ל, שי"ג אחרת.
  610. פיהמ"ש מנחות פ"ח מ"ז; רע"ב מנחות שם; א"ר שם בד' מרדכי וארחות חיים הנ"ל; חזו"א מנחות סי' מב ס"ק כז בד' רמב"ם אסו"מ פ"י ה"ז, שלא הזכיר יין שעלו בו קמחים בין הפסולים.
  611. בהגר"א בד' רמ"א שם.
  612. רשב"ם ב"ב צז ב ד"ה או.
  613. עי' רש"י עירובין כז ב ד"ה תמד.
  614. ברייתא ב"ב שם; תוספתא מנחות פ"ט: הרי זה בעל מום למזבח, וחזו"י שם בדעתה. ועי' רמב"ם אסו"מ פ"ו ה"ט, שהשמיט דין זה, ועי' לח"מ שם, שתמה, ועי' כתר המלך אסו"מ שם, שהביאו הרמב"ם להלן פ"ז ה"ז, ועי' מרכה"מ שבציון 617, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  615. במדבר כח ז. נמוק"י ב"ב שם (מז ב).
  616. מרכה"מ אסו"מ פ"ו ה"ט ע"פ רמב"ם שבת פכ"ט הט"ו, בד' הרמב"ם אסו"מ שהשמיט דין זה לפי שנלמד מדיני יין לקידוש שברמב"ם שבת שם, ועי' ציון 583. ועי' כתר המלך שבציון 615, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  617. רש"י מנחות פו ב ד"ה מעושן, בפי' המשנה שלהלן.
  618. משנה מנחות שם. רש"י שם. ועי' ראשונים שבציונים 455, 467, 469, שפי' בע"א.
  619. תפא"י מנחות פ"ח מ"ו יכין אות מה.
  620. עי' להלן. ועי' ציון 623, בטעם שלא הביאו הרמב"ם.
  621. עי' תוספתא מנחות פ"ט: כדמת, והג' חס"ד שם. חס"ד שם, שהוא כמו ענבי דכדום, עי' ב"מ קו ב ורש"י שם ד"ה ענבי, ועי' נזיר לד ב: ענבי דכרין, ורש"י שם. ועי' תוספתא (צוקרמנדל) שם וחלופי גרסאות בחזו"י לתוספתא שם, הגר': מן הכרמת, ועי' חזו"י שם, שצידד לפרש לגרסה זו, שהיינו הענבים המונחים הרבה זה על זה על הגפנים.
  622. חס"ד שם, שנלמד מחיטים המתולעות, עי' רמב"ם אסו"מ פ"ו הי"א וע' מנחות, ועי' חס"ד שם, שלכן לא הביאו הרמב"ם שם פ"ז לעניין יין, לפי שיש ללמוד כן מחיטים.
  623. עי' להלן.
  624. ברייתא פסחים מח א; תוספתא שקלים פ"א; תוספתא מנחות פ"ח; תוספתא מעילה פ"א; רמב"ם אסו"מ פ"ה ה"ט.
  625. תוספתא שקלים ומנחות ומעילה שם.
  626. ע"ע טבל ציון 13. מנ"ח מצוה רצט אות כא ואהא"ז אסו"מ שם אות ג, שלכן לא הוצרך הרמב"ם להביאו; חזו"י לתוספתא מנחות שם.
  627. ברייתא זבחים פח א; תוספתא שקלים ומנחות ומעילה שם; רמב"ם אסו"מ שם.
  628. עי' ציון 662.
  629. יחזקאל מה טו.
  630. גמ' פסחים שם, לעניין טבל; עי' רש"י זבחים שם ד"ה ואין צ"ל ותוס' שם ד"ה מן המדומע, לעניין ערלה וכלאי הכרם; חס"ד וחזו"י הנ"ל, לעניין חדש. ועי' מנ"ח מצוה רצט אות כב ע"פ תוס' מנחות ו א ד"ה כתב, שממעטים אף איסור שהיתה לו שעת הכושר.
  631. רמב"ם אסו"מ שם, ושאג"א סי' צו בדעתו. ועי"ש, שתמה, מדוע נצרך לטעם זה שהרי הוא אסור משום ממשקה ישראל, ועי' כתר המלך לרמב"ם שם, מה שתירץ. ועי' נוב"י מהדו"ת או"ח סי' קלד, שהקשה, שבטבל וחדש שאינם איסורי הנאה, עי' ערכיהם, אין עבירה כלל בהבאתם. ועי' אהא"ז אסו"מ שם, שפי' כוונת הרמב"ם, שמצהב"ע הוא עיקר הטעם לדין ממשקה ישראל, שכיוון שיש עבירה באכילתו אינו ראוי לקרבן, ומיושב בזה קושיות האחרונים הנ"ל. ועי' מנ"ח מצוה רצט אות כ, שאפילו לסוברים שמצהב"ע אינו אלא פסול דרבנן, ע"ע מצוה הבאה בעברה, מודים בזה שפסול מדאורייתא, עי"ש טעמו, וע"ע הנ"ל.
  632. ע"ע כלאי הכרם (ב) וע' ערלה.
  633. מל"מ אסו"מ שם ונוב"י מהדו"ת או"ח סי' קלד וצ"ק מנחות סח ב בד' הרמב"ם שם, שזהו פי' ל' הברייתא והתוספתא הנ"ל: ואין צריך לומר וכו', היינו שא"צ לטעם ממשקה ישראל. ועי' מל"מ ונוב"י שם, שקשה, שהרי מצוות לאו ליהנות ניתנו, ועי' נוב"י שם, שהיינו בדיעבד אבל לכתחילה אין להביא מהם נסכים, ועי' יכהן פאר אסו"מ שם, מה שתירץ. ועי' אברהם יגל אסו"מ שם, שדחה.
  634. תוספתא שקלים ומנחות שם.
  635. עי' ברייתא שבציון 647, שאיסור דרבנן שאין גופו גורם כשר לנסכים, ומוכח שאיסור שגופו גורם פסול; אחרונים שלהלן.
  636. ע"ע מדמע.
  637. עי' ציון 653. חס"ד לתוספתא שקלים פ"א; מנ"ח מצוה רצט אות כא.
  638. ע"ע טבל ציון 4.
  639. מנ"ח שם.
  640. ע"ע דברי סופרים: פעולתם על דברי תורה, ציון 176. מנ"ח מצוה רצט אות כא.
  641. ע"ע מוקצה.
  642. מנ"ח מצוה רצט אות כב.
  643. ברייתא פסחים מח א; רמב"ם אסו"מ פ"ה ה"י.
  644. עי' ציון 631.
  645. רש"י פסחים שם ד"ה איסור.
  646. ברייתא שם. ועי' חת"ס פסחים שם, שמשמע שלא חילקו כן אלא באיסור דרבנן, שמטעם זה אין אומרים שתיקנו לפסול לנסכים כעין דאורייתא, אבל איסור תורה שאין גופו גורם (מלבד יוהכ"פ) פסול לנסכים, וכעי"ז בחס"ד לתוספתא שקלים פ"א, שחדש פסול למנחות (ע"ע) אע"פ שאינו אסור מחמת עצמו אלא הזמן גורם לו.
  647. ר"ח פסחים שם.
  648. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב הי"ג.
  649. תוספתא שקלים פ"א; תוספתא מעילה פ"א. ועי' תוספתא מנחות פ"ח, לגר' שלפנינו: ומן התבואה, ועי' הר המוריה אסו"מ פ"ה ה"ט. שיש לגרוס: ומן התרומה.
  650. ברייתא זבחים פח א; תוספתא שקלים ומנחות ומעילה שם; רמב"ם אסו"מ פ"ה ה"ט.
  651. ע"ע מדמע. רש"י זבחים שם ד"ה מנחות. ועי' חזו"י לתוספתא מנחות שם, שכתבה התוספתא בדרך לא זו אף זו. ועי' חס"ד לתוספתא שקלים שם, שהוצרך להשמיע במדומע אע"פ שהוא איסור דרבנן, ועי' ציון 641 ואילך.
  652. תוספתא שקלים שם; תוספתא מנחות שם, לגרסת הר המוריה שבציון 650: ומן התרומה; מנ"ח מצוה רצט אות כא בד' הרמב"ם מעה"ק.
  653. עי' ציון 631.
  654. רש"י שם. ועי' תוס' שבציון 659, ועי' אתוון דאורייתא כלל ב (ד"ה ולפי"ז נראה) וכלי חמדה ויקרא (עמ' 10 ואילך), בביאור מחלוקתם.
  655. חס"ד לתוספתא שקלים שם וחזו"י לתוספתא מנחות שם בד' הרמב"ם הנ"ל, שמנה דין זה בהל' מעה"ק, ולא בהל' אסו"מ פ"ה ה"ט, עם שאר הפסולים מטעם ממשקה ישראל. ועי' מנ"ח מצוה רצט אות כא, שצידד שלדעה זו (לסוברים שמצוה הבאה בעברה פסולה מדרבנן, ע"ע), אינו פסול אלא מדרבנן, שאע"פ שעבר איסור בהבאתו, הרי חשוב ממשקה ישראל שמותר באכילה, ועי' ציון 665.
  656. הר המוריה אסו"מ שם וערוה"ש העתיד קדשים סי' נח ס"ט בד' הרמב"ם אסו"מ שם.
  657. עי' להלן. ועי' טהרת הקדש זבחים שם, שהקשה מתוספתא שקלים ומעילה שם: ומן התרומה, ועי"ש, שלא גרסו כן, ועי' תוספתא מנחות שם, הגר': ומן התבואה, ועי' חזו"י לתוספתא מנחות שם, בביאורים.
  658. תוס' זבחים שם ד"ה מן המדמע. ועי' ציון 655.
  659. טהרת הקודש זבחים שם. ועי' גר' התוספתא מנחות שבציון 650.
  660. עי' לעיל.
  661. תוס' שם.
  662. תוספתא שקלים פ"א; תוספתא מנחות פ"ח; תוספתא מעילה פ"א. ועי' מנ"ח מצוה רצט אות כא, שתמה בטעם שהשמיטו הרמב"ם אסו"מ פ"ה ה"ט.
  663. מנ"ח מצוה רצט אות כא; חזו"י לתוספתא מנחות שם.
  664. תוספתא מנחות שם. ועי' מנ"ח שם, שצידד (לסוברים שמצוה הבאה בעברה פסולה מדרבנן, ע"ע) שאינו פסול אלא מדרבנן, שאע"פ שעבר איסור בהבאתו, הרי חשוב ממשקה ישראל שמותר באכילה, ועי' ציון 656.
  665. עי' תוספתא מנחות פ"ט, לגר' שלפנינו: וכורמין, וחס"ד וחזו"י שם. ועי' ציון 670, שי"ג בע"א.
  666. תוספתא שם; הר המוריה אסו"מ פ"ז ה"ו בד' הרמב"ם שם.
  667. חס"ד שם.
  668. עי' ציון 615.
  669. חזו"י לתוספתא שם, לגרסה שהובאה שם בחלופי גרסאות (וכ"ה בתוספתא צוקרמנדל שם): וכומרין. ועי' ציון 666, שי"ג בע"א.
  670. משנה מנחות פו ב: חצבים, ורע"ב מנחות פ"ח מ"ז ותפא"י שם יכין אות נא.
  671. משנה שם; רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ו. ועי' חס"ד לתוספתא שלהלן, שלד' הרמב"ם חלוקות המשנה התוספתא, ופסק כמשנה, ועי' הר המוריה שבציון 673.
  672. ברייתא מנחות פז א, וקר"א מנחות שם בדעתה; תוספתא מנחות פ"ט. ועי' הר המוריה אסו"מ שם, שמשמע שהברייתא הנ"ל אינה חולקת על המשנה, אלא מפרשת שקטנות היינו בינוניות, ולפ"ז קשה לרמב"ם שם, שהביא דברי המשנה כלשונה, ועי"ש שצידד בד' הרמב"ם, לפרש הברייתא בע"א, ועי' ציון 672.
  673. רש"י מנחות שם ד"ה לא היו. ועי' רש"י כת"י שם ד"ה חצבים ורע"ב שם, שהכלים הגדולים פוגמים טעם היין, וצ"ב בדעתם, אם עצם הכלי פוגם בלא שיסתפקו ממנו.
  674. פסקי רי"ד מנחות שם.
  675. משנה מנחות פו ב; תוספתא מנחות פ"ט: ריחה; רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ו. ועי' חס"ד לתוספתא שם, שצ"ל שיין שלהם משונה משלנו, שבשלנו מתקלקל אם אינו ממלא עד פיה.
  676. פיהמ"ש מנחות פ"ח מ"ז; פסקי רי"ד מנחות פז א; תוי"ט מנחות פ"ח שם. ועי' רע"ב מנחות שם.
  677. פסקי רי"ד שם.
  678. עי' תוי"ט שם; תפא"י מנחות שם יכין אות נב. ועי' פיהמ"ש שם.
  679. תוספתא שם. ועי' חס"ד לתוספתא שם והר המוריה אסו"מ שם, שהרמב"ם לא הביא דין זה, וצ"ב.
  680. חזו"י לתוספתא שם.
  681. ראשונים שלהלן.
  682. פסקי רי"ד שם.
  683. חס"ד לתוספתא מנחות פ"ט.
  684. ברייתא מנחות פז א, לגר' שלפנינו, ועי' ציון 690, שי"ג בע"א. רבנו גרשום מנחות שם; רש"י מנחות שם ד"ה אין; פסקי רי"ד מנחות שם.
  685. תוספתא.
  686. חס"ד שם.
  687. לח"מ והר המוריה אסו"מ פ"ז ה"ו שם וחס"ד לתוספתא מנחות פ"ט, בד' הרמב"ם שם: ומאמצעה של אמצעית. ועי' מעשה רוקח אסו"מ שם, שהסתפק. ועי' תוי"ט שבציון 702, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  688. חס"ד שם.
  689. עי' ברייתא מנחות שבציון 685. כס"מ ולח"מ שם.
  690. עי' משנה שבציון 703. ועי' ציון הנ"ל, שי"ג בע"א.
  691. הר המוריה שם.
  692. ברייתא מנחות שם, לגר' שלפנינו. רש"י כת"י מנחות שם ד"ה אין. ועי' ציון 685, שיש שפי' בע"א.
  693. תוספתא מנחות פ"ט. ועי' חס"ד לתוספתא שם, שלא נזכר דין זה בבבלי וברמב"ם, ועי' מרכה"מ שבציון 416.
  694. חס"ד שם.
  695. הון עשיר מנחות פ"ח מ"ז.
  696. עי' ציון 597 ואילך.
  697. הון עשיר שם.
  698. עי' ציון 613 ואילך. משנה מנחות פו ב; תוספתא מנחות פ"ט; רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ו.
  699. עי' להלן.
  700. עי' תוספתא שם: נוקבה, וחזו"י שם; רע"ב מנחות פ"ח שם.
  701. תוי"ט מנחות שם בד' הרמב"ם שם: משלישה ומאמצעה של אמצעית. ועי' מעשה רוקח אסו"מ שם, של"מ כן. ועי' אחרונים שבציון 688, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  702. משנה מנחות פז א, לגר' שלפנינו, וכ"ה בתוספתא שם. ועי' מנחות פ"ח שם ותוספתא שם, הגר': משלישה ומאמצעה. ועי' ציון 691, שי"ג בע"א.
  703. תוי"ט שם, שדברי הרמב"ם הנ"ל הם פי' גרסת המשנה. ועי' ציון 705.
  704. הון עשיר מנחות שם; בית דוד (קורינאלדי) מנחות שם, בד' תוי"ט הנ"ל, ועי' שושנים לדוד מנחות שם, שדחה. ועי' בית דוד שם, שתוקע את הברז בין השליש האמצעי לתחתון.
  705. עי' לעיל.
  706. הון עשיר שם. ועי' רע"ב שם, שפי' מילת: אמצעה, אמצע החבית, וצ"ב אם מפרש כדעה זו.
  707. עי' להלן. רש"י מנחות פז א ד"ה כיצד וד"ה גזבר.
  708. במדבר כח לא.
  709. מכתבי תורה סי' עד בד' הרמב"ם אסו"מ פ"ו ה"א, שמשמע שלמד גם דין נסכים מובחרים מתמימים, והיינו שבדיקת המומים היא מכלל מובחר. ועי' אחרונים שבציון 441, שפי' דברי הרמב"ם בע"א.
  710. רע"ב מנחות פ"ח מ"ז.
  711. תפא"י מנחות שם יכין אות נו.
  712. משנה מנחות שם; תוספתא מנחות פ"ט; עי' רמב"ם אסו"מ פ"ז ה"ז, ועי"ש, שלא הזכיר שמשתמש בקנה, וצ"ב.
  713. עי' משנה שם, לגר' שלפנינו: זרק הגיר (ועי' מנחות פ"ח שם, הגר': הגיד), וברייתא מנחות שם ותוספתא שם: של שמרים (וכ"ה בפיהמ"ש ורע"ב מנחות שם ורמב"ם אסו"מ שם), ורש"י דם ד"ה זרק ופסקי רי"ד מנחות שם, בפי' ראשון. ועי' רבנו גרשום מנחות שם: שנהפך למראה שמרים. ועי' רבנו גרשום שם, שגיר הוא סילון, ועי' פסקי רי"ד שם, שקרוי גיר לפי שמלבין כאבני גיר. ועי' פסקי רי"ד שם, בפי' שני, שפי' שיצאו הקמחים שצפים מעל היין, שלבנים כאבני גיר.
  714. משנה שם.
  715. רבנו גרשום מנחות שם; רש"י מנחות שם ד"ה הקיש וכריתות ו ב ד"ה דיבור; פסקי רי"ד מנחות שם; רע"ב מנחות פ"ח מ"ז, בשם רבותיו.
  716. פיהמ"ש מנחות שם; רע"ב שם, שבפי' ראשון; ערוה"ש העתיד קדשים סי' סב סי"ד בד' הרמב"ם אסו"מ שם: פוסק ואינו לוקח, שמשמע שהגזבר פוסק בעצמו ואינו מרמז לאחר. ועי' תוי"ט מנחות שם, שהביא נוסחה אחרת בפיהמ"ש שם, שפירושה כדברי הראשונים שבציון 716.
  717. גמ' מנחות שם. ועי' ערל"נ כריתות ו ב, בטעמו.
  718. חזו"י לתוספתא שם.
  719. תוספתא שם. ועי' חזו"י שם, שאין חוששים שיזיק דיבורם ליין, לפי שאין ממלאים עוד מן החבית.
  720. חס"ד לתוספתא שם.
  721. חס"ד שם.
  722. חזו"י שם; הר המוריה אסו"מ פ"ז ה"ז.
  723. ציון 229 ואילך.
  724. ציון 901 ואילך.
  725. ציון 75 ואילך.
  726. ע"ע כבש.
  727. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ד.
  728. משנה מנחות פח א, וגמ' שם פט א. וע"ע הין: שיעורו.
  729. במדבר טו ה.
  730. רש"י כת"י מנחות צא ב ד"ה רחלה.
  731. במדבר טו יא. ברייתא מנחות צא שם.
  732. במדבר שם ו. רש"י מנחות שם ד"ה או לשה. ועי' מלבי"ם במדבר שם יא, שפי' בע"א.
  733. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק שם.
  734. במדבר שם יא.
  735. רש"י מנחות צא שם ד"ה או בעזים.
  736. עי' ברייתא מנחות שם: יכול נחלק בין נסכי גדי לנסכי שעיר וכו', ורש"י ד"ה גדי.
  737. עי' ציונים 64 ואילך, 80.
  738. עי' ציון 85.
  739. עי' גמ' מנחות צב א, ורבנו גרשום ורש"י שם ד"ה נסכי ורש"י כת"י שם ד"ה נסכי צאן.
  740. ע"ע איל.
  741. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ד. ועי' אברבנאל במדבר טו א, שלפי שהאיל מרובה בשרו מן הכבש גדל גם שיעור נסכו, וכן בנסכי הפר ששיעורם גדול מנסכי האיל, ועי"ש שהוא כדרך אכילת בני אדם.
  742. משנה מנחות פח א, וגמ' שם פט א. וע"ע הין: שיעורו.
  743. במדבר טו ו-ז. ועי' ספרי דבי רב לספרי שלח פס' קז על הכתוב: או לאיל תעשה מנחה, בביאור דברי הספרי שם, שלולא פי' הכתוב, היינו סוברים ששיעור נכסי איל כשל כבש, ועי' הג' הגר"א שם, של"ג דברי הספרי הנ"ל.
  744. במדבר שם יא.
  745. במדבר שם ו. רש"י מנחות צא ב ד"ה או לאיל.
  746. עי' ברייתא מנחות שם.
  747. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ד. ועי' אברבנאל שבציון 742.
  748. משנה מנחות פח א, וגמ' שם פט א. וע"ע הין: שיעורו.
  749. במדבר טו ט-י.
  750. עי' להלן; רמב"ם מעה"ק שם.
  751. במדבר שם יא.
  752. במדבר שם ט. רש"י מנחות צא ב ד"ה לשור.
  753. ברייתא מנחות שם, ורש"י מנחות שם ד"ה תלמוד לומר.
  754. ע"ע פלגס.
  755. פרה פ"א מ"ג, הובאה בחולין כג א ומנחות צא ב; רמב"ם מעה"ק פ"ב ה"ו.
  756. ע"ע הנ"ל, מח' אמוראים.
  757. במדבר טו ו. ר' יוחנן מנחות וחולין שם.
  758. רבנו גרשום חולין שם; רש"י חולין שם ד"ה וא"ר יוחנן; רש"י כת"י מנחות שם ד"ה לרבות; רע"ב פרה שם. ועי' רש"י מנחות שם ד"ה או לאיל, שמשמע שהריבוי נצרך גם לעיקר הבאת נסכים.
  759. עי' תורה תמימה במדבר שם אות טז.
  760. ע"ע הנ"ל.
  761. חולין שם ב ומנחות שם, ורש"י חולין שם א ד"ה וא"ר יוחנן ומנחות שם ד"ה אלא. ועי' גמ' מנחות שם, שלדעה זו אין ללמוד מן הכתוב, שהרי אין ספק כלפי שמיא.
  762. ע"ע נדרים ונדבות.
  763. ע"ע הנ"ל.
  764. עי' משנה מנחות קד א: אבל מתנדבין שלושה וכו'; משנה מנחות שם ב; רמב"ם מעה"ק פי"ד ה"א ופי"ז הי"ב.
  765. במדבר טו יג.
  766. רש"י מנחות שם א ד"ה אזרח.
  767. ברייתא מנחות שם. ועי' תורה תמימה במדבר שם אות כו, שתמה היכן מרומז כן במילת האזרח, וביאר שהלימוד מלשון כל הפסוק, עי"ש, וכ"מ ברש"י הנ"ל וברבנו גרשום מנחות שם.
  768. משנה מנחות שם; ברייתא שם.
  769. עי' ציון 729. גמ' מנחות שם.
  770. עי' ציון 743. גמ' שם.
  771. משנה שם.
  772. עי' ציון 749. גמ' שם.
  773. משנה שם; רמב"ם מעה"ק פי"ז שם.
  774. עי' להלן.
  775. עי' להלן; רמב"ם שם.
  776. רבנו גרשום מנחות שם; רש"י מנחות שם ד"ה אין; רמב"ם שם הי"ג; עי' תוס' מנחות שם ד"ה עד עשרה; פסקי רי"ד מנחות שם; רע"ב מנחות פי"ב מ"ד. ועי' תוס' מנחות שם, שלא נסתפק אביי אלא בשנים ממין אחד ואחד ממין אחר, עי' ציון 815, אבל באחד ממין אחד ואחד ממין אחר פשוט שדרכו להתנדב כן.
  777. רמב"ם שם.
  778. רמב"ם שם. ועי' מנחה טהורה מנחות שם, שהקשה, שלפ"ז דרכו לנדור שנים ממין אחד ואחד ממין אחר, ומדוע נסתפק בזה אביי שבציון 815, בי"א לוגים, ועי' תוס' שבציון 777.
  779. ראשונים שבציון 777. ועי' רש"י שם שהוסיף: י"א חזו לשני אילים וכבש, וצ"ב, שהרי נסתפק אביי בזה, עי' ציון 815.
  780. משנה שם; רמב"ם מעה"ק שם הי"ב.
  781. רש"י שם; רמב"ם שם.
  782. משנה שם; רמב"ם שם.
  783. רמב"ם שם.
  784. עי' לעיל: שיעורם. רש"י מנחות קד א ד"ה אין.
  785. עי' ברייתא מנחות שם.
  786. עי' רש"י מנחות שם ד"ה יהיה, לפי' ראשון, שהיינו הכתוב (במדבר כח יד): חצי ההין יהיה לפר וכו', ועי"ש, לפי' שני, שהוא כתוב אחר (במדבר טו טו): ככם כגר כאזרח יהיה וכו'. ברייתא מנחות שם.
  787. רבא מנחות שם. ועי' שפ"א מנחות שם, שלפ"ז צריך לדחוק בלשון הברייתא: שאם רצה להוסיף יוסיף, שאינו אלא בדיעבד, שהרי אסור להתנדב חמישה לוגים לכתחילה, עי' משנה שבציון 783.
  788. גמ' לעיל שם.
  789. רש"י שם ד"ה ואידך.
  790. עי' ציונים 781, 783.
  791. גמ' שם: הא כדאיתא והא כדאיתא.
  792. עי' ציונים 781, 783.
  793. רב אשי מנחות שם. ועי' תוס' מנחות שם ד"ה אמר, שאף אביי שבציון 815, נסתפק בזה. וכ"מ בספרי שלח פיס' קז (ד"ה כמספר), לגר' שלפנינו (וכ"ה בספרי דבי רב לספרי שם בשם מוהר"ס): האומר הרי עלי יין לוג וכו' חמשה לא יביא, ועי' ספרי דבי רב שם, שדחה, שיש לפרש שלא יביא כולם כאחד, ועי' עמק הנצי"ב לספרי שם, שגר': חמשה יביא ששה, ולדבריו הכריע הספרי שיש קבע לנסכים, ועי' ציון 802.
  794. עי' גמ' לעיל שם.
  795. רש"י מנחות שם ד"ה ואי אמרת.
  796. רב אשי שם.
  797. עי' רש"י שם ד"ה מה שנים.
  798. רש"י שם ד"ה יש קבע; רמב"ם שלהלן, וליקוטי הלכות מנחות שם בזבח תודה בדעתו.
  799. רמב"ם מעה"ק פי"ז הי"ד.
  800. רבנו גרשום מנחות שם.
  801. רמב"ם שם. ועי' כס"מ מעה"ק שם בטעמו, שהיא בעיא שלא נפשטה, והולכים לחומרא, ועי' שפ"א מנחות שם, שתמה, שרבא שבציון 788 פשט שאין קבע לנסכים, ודברי רב אשי שבציון 794 נדחו בגמ' שם, ומשמע שהלכה כרבא. ועי' ליקוטי הלכות מנחות שם בטעמו, שרב אשי שהוא בתרא סובר כן, וכן אביי מסתפק בזה, עי' ציון 794. ועי' מעשה רוקח מעה"ק שם וחזון נחום מנחות פי"ג מ"א, שאינו ספק חולין בעזרה, שמתנה שאם אין קבע לנסכים מביא הלוג הששי נדבה. ועי' עמק הנצי"ב שבציון 794, שסמך הרמב"ם על הספרי שבציון הנ"ל לגרסתו, שהכריע שיש קבע לנסכים.
  802. עי' ברייתא מנחות קד א.
  803. במדבר טו יג. ברייתא שם.
  804. ציון 794 ואילך.
  805. עי' ציון 799.
  806. רש"י מנחות קד א ד"ה עד עשרה.
  807. זבח תודה מנחות שם בד' רש"י הנ"ל.
  808. רמב"ם מעה"ק פי"ז הי"ד. ועי' כס"מ מעה"ק שם, שכ"מ בלשון הברייתא שבציון 803: לא יפחות, ועי' מל"מ מעה"ק הי"ב, שתמה של"מ בלשון זו שפטור. ועי' עמק הנצי"ב לספרי שלח פיס' קז (ד"ה כמספר), שגר' בספרי שם: הרי עלי יין לוג אחד לא יביא, שנים לא יביא, ולדבריו סמך הרמב"ם על הספרי הנ"ל, ועי' ספרי דבי רב שבציון 794, ולדבריו אין ראיה מל' הספרי, ועי' ספרי שם, לגר' שלפנינו: לוג א' יביא ב', שנים יביא ג'.
  809. זבח תודה שם.
  810. ציון 794 ואילך.
  811. עי' ציון 743.
  812. עי' ציון 729.
  813. אביי מנחות קד ב. ועי' עמק הנצי"ב לספרי שלח פיס' קז (ד"ה כמספר), שכ"מ בספרי שם: מיכן ואילך יביא, והיינו יביא כמו שאמר, ועי' ציון 817.
  814. אביי מנחות שם, ורש"י שם ד"ה מיבעיא.
  815. רש"י שם ד"ה ה"ג. ועי' תוס' שבציון 777.
  816. מל"מ מעה"ק פי"ז הי"ב והר המוריה מעה"ק שם הי"ג ואחרונים שלהלן וערוה"ש ועמק הנצי"ב שם בד' הרמב"ם מעה"ק שם הי"ג: נדר עשרה וכו' וכן עד לעולם. ועי' תוי"ט מנחות פי"ב מ"ד, שתמה, שלא הזכיר הרמב"ם ספקו של אביי. ועי' מל"מ שם בטעמו, שבספק הולכים להקל ולא מחייבים להשלים, ועי' מנחה טהורה מנחות שם, שתמה מדוע לא פסק שהוא ספק כשאר תיקו, ע"ע הלכה ציון 273 ואילך, ועי' חזון נחום מנחות פי"ב מ"ד וערוה"ש העתיד קדשים סי' צז סכ"ב, שהוא ס"ס, ספק יש קבע לנסכים וספק בכוונתו, ולפיכך הולכים להקל, ועי' מנחה טהורה שם, שדחה, ועי' חזון נחום שם בשם הרי"ק, שאינו חשוב חומרא למנוע מלהקריב, ועי' מנחה טהורה שם, שדחה, שהרי בחמישה לוגים פסק מספק להחמיר ולהמתין עד שישלים, עי' ציון 802. ועי' עמק הנצי"ב שם בטעמו, שסמך על הספרי שבציון 814, ולדבריו אינו מספק אלא מודאי. ועי' רש"י שבציון 780.
  817. עי' להלן.
  818. במדבר טו ד.
  819. במדבר שם.
  820. עמק הנצי"ב לספרי להלן.
  821. ספרי שלח פיס' קז.
  822. עי' ציון 242. ועי' חי' הגרי"ז מנחות עג ב, שלסוברים שאין מביאים נסכים לקרבנותיהם, עי' ציון 256 ואילך, פשוט שאין יכולים להתנדב יין בפני עצמו.
  823. ע"ע גוי ציון 224.
  824. עי' ויקרא כב יח: לכל נדריהם ולכל נדבותם.
  825. עי' ברייתא מנחות עג ב, ורש"י שם ד"ה והיין והלבונה.
  826. גמ' מנחות שם: הא אמר אפילו יין נמי, לגרסתם בברייתא הנ"ל: העופות והיין וכו'.
  827. עי' להלן.
  828. ויקרא שם.
  829. ברייתא מנחות שם.
  830. במדבר טו יג.
  831. ברייתא מנחות שם. ועי' גמ' מנחות שם, שצדדו שתנא דברייתא הוא ר"ע, ועי' שפ"א מנחות, שלפ"ז אינו עיקר דרשת הכתוב, שהרי כבר דרש כן מהכתוב: אשר יקריבו וכו'.
  832. עי' ציון 249.
  833. רבנו גרשום מנחות שם; רש"י מנחות שם ד"ה ואין; רש"י כת"י שם ד"ה ואין; עי' תוס' מנחות שם ד"ה אי; חי' הרשב"א מנחות שם.
  834. עי' ציון 826.
  835. גמ' מנחות שם: סמי מההיא יין, ורבנו גרשום שם ורש"י שם ד"ה סמי וחי' הרשב"א שם. ועי' רמב"ם מעה"ק פי"ז, שלא הזכיר דין נסכי נדבה בגוי, וצ"ב בדעתו בזה.