אנציקלופדיה תלמודית:נעבד

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־10:45, 18 באפריל 2023 מאת Rakovsky (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "<span dir="rtl">'''הגדרת הערך''': בעל חיים שנעבדה בו עבודה זרה, לענין איסור הקרבתו למזבח.</span> <span dir=...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרת הערך: בעל חיים שנעבדה בו עבודה זרה, לענין איסור הקרבתו למזבח.

הערך שלפנינו עוסק בבעל חיים שנעבדה בו עבודה-זרה*, שבשל כך נפסל למזבח. על בעל חיים שרק הוקצה לעבודה זרה, ע"ע מוקצה לעבודה זרה.

הנעבד

בעל חיים שעבדוהו עבודה-זרה*, אסור להקדישו, ולשחטו, ולזרוק את דמו, ולהקטיר את אמוריו, כשאר אסורי-מזבח* האסורים בהקרבה[1].

באונס

הנעבד נאסר אפילו כשנעבד באונס[2], כגון שאנסוהו והשתחוה לבהמה[3], שגזירת הכתוב שעבודה זרה אסורה אף באונס[4], וכתבו אחרונים, שגדר איסור נעבד לגבוה הוא משום מעשה האיסור שנעשה בו[5], ולכן אילולא גזירת הכתוב לאסור אונס, היה מקום לומר שכיון שמעשה העבודה זרה הותר משום פיקוח נפש, אינו חשוב מעשה איסור לאסור את הבהמה משום "נעבד"[6]. יש מן הראשונים שכתבו שדוקא כאשר אמרו להרגו אם לא ישתחוה מאליו לבהמה, חשוב אונס ונאסר, אבל אם כפפו קומתו בעל כרחו, כיון שהעובד לא עשה כלום מעצמו אלא האנסים עשו מעשה בגופו, הואיל ואין אדם אוסר דבר שאינו שלו, אינו נאסר[7]. ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים להיפך, שדוקא כאשר כפפו קומתו והשתחוה, חשוב אונס, אבל כאשר אמרו להרגו אם לא ישתחוה והשתחוה מעצמו, אין זה חשוב אונס אלא רצון, שגוף ההשתחואה עושה מרצונו אף שעושה זאת מחמת אונס מיתה[8].

בשוגג

הנעבד נאסר אף בשוגג[9], שסוף סוף עבודה זרה היא ושקוצה ומאוסה לפני המקום[10].

הדברים שעליו

הדברים הנמצאים על הנעבד, אסורים אף הם לגבוה[11], וכל ציפוי נעבד אסורים בהנאה[12], ונלמד מן הכתוב: פסילי אלהיהם תשרפון באש לא תחמֹד כסף וזהב עליהם ולקחת לך[13].

דברים שהונחו על הנעבד לאחר שעבדוהו, יש מן הראשונים סוברים שאינו נאסר, כיון שלא עבדוהו[14], ויש מן הראשונים סוברים שנאסר אפילו לא עבדוהו, מגזירת הכתוב[15].

ולד הנעבד

ולד בהמה שנעבדה בה עבודה זרה - שנתעברה אמו ולאחר מכן נעבדה[16] - נחלקו בו שני לשונות בתלמוד בדעת רבא: ללשון ראשון הולד כשר להקרבה[17], שהאם נעבדה ולא הולד[18], ואפילו לסוברים שעובר-ירך-אמו* הוא[19], אין הולד נאסר, כיון שהעובד לא היתה דעתו אלא לעבוד את האם[20]. וללשון שני, ולד הנעבד פסול[21], שהעובד את האם נוח לו בניפוחה[22] - שכשבעל החיים שמן ונפוח נראה כחשוב יותר לעבודה זרה[23] - וכשהשתחוה לה, דעתו להשתחוות לכל הנפח[24], ואף לולד[25]. וכתבו אחרונים, שלדעה זו, אף לסוברים שעובר לאו ירך אמו[26], מכל מקום ולד הנעבד פסול[27]. להלכה, כתבו ראשונים שולד הנעבד פסול להקרבה[28]. על ולד בעל חיים האסור למזבח, שנאסרה אמו ואחר כך נתעברה, ע"ע זה וזה גורם: בבעלי חיים[29].

סתם בהמה

סתם בהמה, כשרה להקרבה על המזבח, ואפילו היתה של גוי - וכפי שמצינו בכתוב: מעמלקי הביאום וגו' הצאן והבקר למען זבח לה' אלקיך[30] - ואינה פסולה משום שמא נעבדה בה עבודה זרה[31], שאין לחוש בסתם בהמה שמא נעבדה[32], שאין תולים באיסור שאינו מצוי[33].

במקומות שהדרך לעבוד

במקומות שדרך הגוים לעבוד לבהמותיהם, אף סתם בהמה פסולה להקרבה, שיש לחוש שמא נעבדה[34]. ומכל מקום, בהמה שמכרה גוי אין חוששים בה שמא נעבדה, שאילו היה הגוי עובד אותה, שוב לא היה מוכרה[35].

בע"ח של חבירו

העובד לבעל חיים של חבירו, ועשה בו מעשה, כגון שניסך לבהמה יין בין קרניה, אסרה לגבוה[36], שכיון שעושה מעשה בגוף הדבר, מועיל שיותפס בו האיסור בעל כרחו של הבעלים[37]. ויש מן האחרונים שכתב שאינו נאסר אלא מדרבנן, ודוקא כאשר גוי או ישראל מומר עשו את המעשה[38].

העובד לבעל חיים של חבירו, ולא עשה בו מעשה, כגון שהשתחוה לבהמת חבירו, נחלקו: א) לדעת התוספתא נאסר[39], ויש מן האחרונים שכתבו כן אף בדעת הבבלי[40], ויש מן האחרונים שכתבו שכן אף בדעת רב הונא[41], ויש מן האחרונים שכתבו כן אף בדעת הירושלמי[42], וכן כתבו בדעת ראשונים להלכה[43]. וכתבו אחרונים הטעם, שפסול נעבד למזבח אינו משום חלות שם עבודה זרה שחלה עליו - שחלות שם אינה אלא בכח הבעלים בלבד[44] - אלא עצם מעשה העבודה זרה אוסרו[45]. ב) ויש מן האחרונים שכתבו שאינו נאסר אלא מדרבנן[46]. ג) ולדעת עולא בשם ר' יוחנן המשתחווה לבהמת חבירו ולא עשה בה מעשה, אינה נאסרת[47], וכן כתבו ראשונים ואחרונים בדעת הבבלי[48], וכן יש מן הראשונים, ויש מן האחרונים שכתבו בדעת ראשונים, שלהלכה שהעובד את של חבירו אינו אוסרה אלא על ידי מעשה[49].

בהמת הקדש

בהמה של הקדש שנעבדה לעבודה זרה, אם נאסרה למזבח, נחלקו בדבר: בתוספתא אמרו בין שעבד לפני הקדשו ובין שעבד לאחר הקדשו אסור[50], ובבבלי אמרו אין אדם אוסר שאינו שלו אף בנעבד של הקדש[51]. להלכה פסקו ראשונים שאפילו אחר הקדש אוסרה למזבח[52].

בדברים שאינם בעלי חיים

דברים שאינם בעלי חיים, כגון סולת למנחות*, אף הם אם נעבדו עבודה זרה, נאסרו למזבח[53].

שינוי בנעבד

דברים שנעבדו ולאחר מכן נשתנתה צורתם, כגון חיטים ועשאן סולת, נסתפקו בתלמוד אם יש שינוי בנעבד והשינוי מותר או אין אין שינוי בנעבד ואסור[54]. ולהלכה כתבו ראשונים שהשינוי מותר, והמשתחוה לקמת חיטים הסולת הנעשית מהן מותרת למנחות[55]. וכתבו ראשונים, שאף על פי שהמשתחוה לבהמה מעוברת, אף ולדה נאסר להקרבה, לסוברים כן[56], היינו משום שהמשתחוה לבהמה מעוברת דעתו אף על הולד[57], אבל המשתחוה לקמת חיטים אין דעתו אלא על מה שרואה, היינו החיטים ולא הסולת שתצא מהן[58]. ויש מן האחרונים שכתבו, שאפילו היתה דעתו על הסולת כשהשתחוה לחיטים, אינו יכול לאוסרה, שהרי הסולת אינה בעולם, ולאוסרה משום שבאה מהחיטים אי אפשר, שנשתנתה צורתן, אבל ולד בהמה אינו חשוב שינוי שבשעת העבודה היה בהמה ואף עכשיו הוא בהמה[59].

נעבד במחובר

מחובר שעבדוהו, אם הוא נאסר לגבוה מדין נעבד כגון שהשתחוה להר, אם אבניו כשרים למזבח, נחלקו בו אמוראים: לדעת רב הונא בריה דרב יהושע נעבד מותר במחובר לגבוה, שנאמר בכתוב: אלהיהם על ההרים[60], ודרשו: ולא ההרים אלהיהם - היינו שמחובר שעבדוהו אינו נאסר - בין להדיוט ובין לגבוה[61], ולדעת רבא נאסר לגבוה, קל וחומר מאתנן-זונה*, שבתלוש מותר להדיוט, אסור במחובר לגבוה[62], נעבד שאסור בתלוש להדיוט, אינו דין שנאסר במחובר לגבוה, ואף על פי שמהכתוב "אלהיהם על ההרים" יש מקום לדרוש שמותר לגבוה, כיון שמהקל וחומר יש לדרוש לאסור, דורשים לאסור[63].

להלכה, יש נעבד במחובר, והמשתחוה להר, אף על פי שהוא מותר בהנאה, אבניו אסורות למזבח[64].

בית-המקדש* שנבנה על הר המוריה, אף על פי שאין הר וגבעה שלא עבדו אותם הגוים עבודה זרה, ואם כן היה צריך להיאסר מדין נעבד במחובר, אמרו בירושלמי שנבנה על פי נביא[65], שהתיר על פי ציווי ה' לבנות באותו הר[66], שגלוי וידוע לפני ה' שלא נעבד אותו הר[67].

פסולו לגבוה

הכלל

בהמה שנעבדה בה עבודה זרה - היינו שעשאוה עבודה זרה והשתחוו לה[68] - נפסלה להקרבה על המזבח[69], ואף על פי שהיא מותרת באכילה[70]. לדעת ר' שמעון, נלמד מן הכתוב "אדם כי יקריב מכם קרבן לה' מן הבהמה מן הבקר"[71], "מן הבקר" ולא כל הבקר להוציא את הנעבד[72], ונלמד דוקא מ"מן הבקר", שמצאנו בקר בענין עבודה זרה, שנאמר "וימירו את כבודם בתבנית שור אכל עשב"[73]. ולדעת תנא דבי ר' ישמעאל, נלמד מן הכתוב "כי משחתם בהם מום בם לא ירצו לכם"[74], מה בעל מום פוסל בו[75], אף עבודה זרה - שנקראת השחתה, שנאמר: פן תשחתון ועשיתם לכם פסל[76] - פוסלת בו[77].

עוף שנעבד בו עבודה זרה, אף הוא נפסל למזבח[78] - אף על פי שמן הכתוב: כי משחתם בהם מום בם[79], למדים שכל שאין המום פוסל בו אין עבודה זרה פוסלת בו[80], ועוף אין המום פוסל בו[81] - שהרי הוא בכלל מה שדרשו מן הכתוב: והקריב מן התֹרים או מן בני היונה[82], ולא כל התורים ולא כל בני היונה[83], שבא הכתוב למעט אף עוף הנעבד, שפסול להקרבה[84].

בדיעבד

הנעבד פסול למזבח אפילו בדיעבד, ואם עלה על המזבח, ירד[85], ואפילו ביטל ממנו שם עבודה זרה, אינו מועיל ופסול לעולם[86].

גדר הפסול

גדר פסול נעבד, יש מן האחרונים שכתבו שאינו משום חלות שם עבודה זרה שחלה עליו, אלא מצד עצם מעשה העבודה זרה[87]. ויש שנראה מדבריהם שאף נעבד הוא משום חלות שם עבודה זרה עליו[88].

לצרכי מצוה

הנעבד, אם כשר הוא לצרכי מצוה, כגון שהשתחווה לדקל ורוצה להשתמש בלולב שבו לצורך מצות נטילת לולב, קודם שביטל ממנו שם עבודה זרה, לכתחילה לא יטול[89]. ויש מן הראשונים סוברים שנסתפק בזה ריש לקיש, אם המאוס לגבוה מאוס למצוה, ולכתחילה לא יטול, או שהמאוס לגבוה אינו מאוס למצוה, וכשר לכתחילה[90]. בדיעבד אם נטל, יש מן הראשונים סוברים שנחלקו בו אמוראים, ולדעת רבא ורב יהודה יצא, שהמאוס למזבח אינו מאוס לצרכי מצוה, ולדעת ריש לקיש ספק אם יצא, שנסתפק אם המאוס למזבח מאוס אף לצרכי מצוה[91]. ויש מן הראשונים סוברים שלא נחלקו בו האמוראים, ולדעת כולם בדיעבד יצא[92], שמצוות לאו להנות ניתנו[93]. ויש מן הראשונים סוברים שלא נחלקו בו, רבא וריש לקיש, ובדיעבד ספק אם יצא[94].

להלכה, יש מן הראשונים שכתבו שלא יצא אף בדיעבד[95]. ויש מן הראשונים שכתבו שבדיעבד יצא[96].

לאחר שביטל מהנעבד שם עבודה זרה, אם כשר לצרכי מצוה, כגון לולב מדקל של עבודה זרה, בדיעבד כשכבר נטל, יש מן הראשונים סוברים שנחלקו בו אמוראים, ולדעת רבא ורב יהודה יצא, שהמאוס לגבוה אינו מאוס למצוה, ולדעת ריש לקיש ספק אם יצא, שנסתפק אם המאוס למזבח מאוס אף למצוה, וכשם שהנעבד נאסר לגבוה לעולם אפילו ביטלו, כך נאסר למצוה אפילו ביטלו[97]. ויש מן הראשונים סוברים שלא נחלקו בו, ובין לרבא בין לריש לקיש, יצא[98], מהם שכתבו הטעם שלאחר ביטול היא פחות מאוסה[99]. לכתחילה, יש מן הראשונים סוברים שלדעת כולם לכתחילה לא יטול[100], ויש מן הראשונים סוברים שנסתפקו רבא וריש לקיש אם המאוס לגבוה מאוס למצוה, ולכתחילה לא יטול[101].

להלכה, יש מן הראשונים שכתבו שיש להחמיר ומספק לא יטול ואם נטל צריך לחזור וליטול[102]. ויש מן הראשונים שכתבו שבדיעבד יצא[103].

לבנין הבית

הנעבד, נאסר אף לבנין הבית, כגון אבנים שנלקחו מהר שנעבד, נאסרים לבנין המזבח[104], שמכשירי קרבן כקרבן[105], שהרי אתנן-זונה*, שממנו נלמד לאיסור נעבד[106], נאמר בו "לא תביא אתנן זונה וגו' בית ה' אלהיך"[107], "ובית ה'" משמע אפילו לבנין הבית[108].

מי מעין

המשתחוה למי מעין הנמצא בקרקע שלו, לסוברים שנעבד נאסר אף במחובר[109], נסתפקו בתלמוד האם השתחוה למים שלפניו בלבד, ואותם מים כבר הלכו להם, או שהשתחוה לכל זרם המים, ונאסרו המים לנסך על המזבח[110]. להלכה, המים נאסרים לנסך[111], שכיון שלא נפשט הספק בתלמוד, דינו להחמיר[112]. היה המעין בקרקע של הרבים, אין אדם אוסר את של הרבים ואין המים נאסרים[113].

חלקי הבהמה

המשתחוה לבהמה, צמרה נפסל לבגדי כהונה, קרניה נפסלו לחצוצרות, שוקיה נפסלו לחלילים, בני מעיה נפסלו לנימים[114].

להדיוט

הנעבד מותר באכילה להדיוט[115], שאילו היה אסור באכילה להדיוט, לא היה הכתוב צריך ללמד שפסול להקרבה לגבוה[116], שהרי אין מביאים לגבוה אלא מן המותר באכילה לישראל[117]. על נעבד שנעשה בו מעשה, שנאסר להדיוט, שכתבו אחרונים שגדר האיסור בו הוא משום חלות שם עבודה זרה עליו, ע"ע עבודה זרה.

שהוקדש למזבח

הנעבד שעברו והקדישוהו למזבח, הרי הוא כבעל-מום* עובר[118], וירעה עד שיפול בו מום קבוע ויפדוהו[119], לפי שחלה עליו קדושת-הגוף*[120] - שדבר שהוקדש למזבח ואינו עומד לפדיה, חלה עליו קדושת הגוף[121] - ומטעם זה, אף לאחר פדיון אסור בגזה-ועבודה*[122]. ויש מן האחרונים שכתבו, שלדעת התנאים שלמדו את הפסול של נעבד להקרבה מן הכתוב: מן הבקר[123], נתמעט הנעבד מכלל הדברים הראויים להקרבה, והרי הוא כעצים ואבנים[124], ולפיכך דינו כבעל מום קבוע שלא חלה עליו קדושת הגוף, ויש לו פדיון, וכשנפדה יוצא לחולין לגמרי[125].

הערות שוליים

  1. ע"ע אסורי מזבח ציון 1 ואילך. עי' תוספתא מכות פ"ה ותמורה פ"ד, וע"ע הנ"ל ציון 35 ואילך. על חיוב מלקות בהקרבת נעבד לגבוה, ע"ע הנ"ל ציון 43, וע' חיבי מלקיות ציון 282 ואילך.
  2. תוספ' תמורה פ"ד, והובאה בגמ' ע"ז נד א; רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ו.
  3. חזו"א יו"ד סי' סח ס"ק ב ד"ה נראה, ועי"ש שדינו של רבא בגמ' ע"ז שם אמת, שאפי' באונס חשוב נעבד ואסור לגבוה. ועי' אור גדול ח"א סי' א (כב ג) ד"ה ואף, שפשטות ד' הרמב"ם נ' שאין הכוונה שאנס את הבהמה והשתחווה לה, אלא אף כשהעובד עצמו נאנס לעובדה.
  4. גמ' ע"ז שם, וע"ע יהרג ואל יעבור ציון 21 ואילך.
  5. עי' ציון 87.
  6. חי' הגרי"ז לרמב"ם ע"ז פ"ח ה"א שבציון הנ"ל (ד"ה והנה).
  7. תוס' ע"ז נד א ד"ה כגון.
  8. אור גדול ח"א סי' א (כג ג) ד"ה והנראה, בד' רבנו דוד המובא בחי' הר"ן סנהדרין סא ב שהעובד ע"ז אפי' מאונס חייב מיתה.
  9. תוספ' ע"ז פ"ה, והובאה בגמ' ע"ז נד א; רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ו.
  10. יש"ש ב"ק פ"ד סוס"י כא.
  11. משנה תמורה כח א: ומה שעליו אסור; רמב"ם אסו"מ פ"ד ה"ו.
  12. גמ' שם ב; רמב"ם שם.
  13. דברים ז כה. גמ' שם.
  14. רי"ו תוא"ח נתיב יז ח"ד (קמז ב) בשם י"מ א', והו"ד בב"י יו"ד קמה (בבדה"ב), ועי' תוס' תמורה כח ב ד"ה נעבד בתי' הא'. ועי' משמרות כהונה תמורה שם לתוד"ה נעבד, שציפוי שהיה מונח על הנעבד בשעה שעבדוהו, נאסר משום שהוא עצמו נעבד, וא"צ ללימוד מהכתוב של "לא תחמוד, ועי' חיי אריה שם.
  15. רי"ו שם בשם י"מ, ועי' תוס' שם בתי' הב'; שירי כנה"ג יו"ד שם הגהות הב"י אות ו, בד' רש"י ע"ז מה א, שבי' טעם האיסור של ציפוי הר שהוא מגזה"כ של "לא תחמוד כסף וזהב", ומ' שכל ציפוי נאסר; דינא דחיי לאוין מו ופרשת הכסף ודברי ירמיהו ובית אל ע"ז פ"ח ה"ז, בד' הרמב"ם שם.
  16. לקוטי הלכות תמורה ל ב, בביאור הגמ' דלהלן.
  17. גמ' תמורה שם.
  18. עי' תמורה שם, ורש"י שם ד"ה ולד.
  19. ע"ע.
  20. תורת חיים סנהדרין פ ב; שו"ת עמודי אש ח"א הגהה מו (דף ח ב); חי' הגרז"ס תמורה ל ב; שו"ת הר צבי יו"ד סי' קיח. ועי' אמרי בינה (גרמיזאן) ב"ק מז א שתמה.
  21. תמורה שם.
  22. תמורה שם. ועי' גי' רבנו גרשום שם והשטמ"ק שם: ובפיטומה.
  23. רבנו גרשום שם.
  24. תוס' שם ד"ה דניחא. ועי' דב"א ח"ב סי' לג אות ג.
  25. לקוטי הלכות שם. ועי' שעורי רמ"ד סולובייצ'יק שם (עמ' רפו) שי"ל שמשתחוה רק לבהמה אלא שמשום שנוח לו בניפוחה, נאסר גם הולד.
  26. ע"ע הנ"ל.
  27. חי' הגרז"ס שם. וכ"מ מהתוס' שבציון 24, שהטעם שולד הבהמה פסול להקרבה הוא משום שהעובד נתכוין לעבוד לכל ניפוחה של הבהמה. ועי' דבר שאול תמורה סי' סז סוף אות ב, שחולק, וצ"ב.
  28. רמב"ם אסו"מ פ"ג הי"ב, ועי' לקוטי הלכות שם בטעם הרמב"ם שפסק כן, שאף רב בגמ' שם סובר שהעובד את האם נוח לו בניפוחה, עי' ציון 22.
  29. ועי' לקוטי הלכות שם, שולד בהמה שנעבדה ואח"כ נתעברה מותר לגבוה לדברי הכל, ועי' עין משפט שם אות ש שהוא פשוט, וע"ע הנ"ל ציון 64.
  30. ש"א טו טו. עי' רמב"ם ותוס' הרא"ש דלהלן, ע"פ ע"ז כד ב.
  31. עי' ראשונים דלהלן בביאור הגמ' ע"ז כב ב (וכ"ה בתוספתא ע"ז פ"ב); עי' רמב"ם אסו"מ פ"ג הט"ו, ור"י קורקוס שם בדעתו, ועי' שו"ת תשובה מאהבה סי' שנא.
  32. עי' תוס' ע"ז שם ד"ה אי; עי' רמב"ם שם: עד שיודע בודאי שזה נפסל, ור"י קורקוס שם בדעתו; עי' תוס' רבנו אלחנן ע"ז שם; עי' תוס' הר"ש (בשיטת הקדמונים) שם; עי' תוס' הרא"ש שם.
  33. ר"י קורקוס שם, בד' הרמב"ם שם.
  34. עי' ראשונים דלהלן, בביאור הגמ' ע"ז כב ב.
  35. תוס' ע"ז כב ב ד"ה אי; תוס' רבנו אלחנן שם; תוס' הר"ש (בשיטת הקדמונים) שם; תוס' הרא"ש שם, בביאור הברייתא והגמ' ע"ז שם.
  36. ע"ז נד א; השג' הראב"ד אסו"מ פ"ד ה"ו, וכ"ש לדעת הרמב"ם שם שאסורה ללא מעשה לסוברים כן בדעתו, עי' ציון ???.
  37. שו"ת עונג יו"ט סי' פב ד"ה ואכתי, בטעם ההבדל בין נעבד שע"י מעשה אוסר של אחרים למוקצה שאינו יכול לאסור, ע"ע מוקצה לע"ז ציון 68 ואילך.
  38. חס"ד לתוספ' ע"ז פ"ו ה"ג ד"ה מוקצה (עמ' תתמט), ושכ"מ מרש"י ע"ז שם.
  39. תוספ' ע"ז פ"ד ה"ג, ועי' לח"מ וחת"ס להלן.
  40. כס"מ אסו"מ פ"ג ה"ו, בד' הרמב"ם שם, שהגמ' ע"ז נד א שממנה משמע שבשל חבירו לא נאסר אלא במעשה, אינו אלא להדיוט, אבל לשמים נאסר בלא מעשה.
  41. חת"ס חולין מ א ד"ה והנלע"ד, בד' רב הונא שם, שחולק על עולא א"ר יוחנן ואוסר אף במשתחוה לבהמת חבירו.
  42. חת"ס חולין מ א (מהדו"ק) ד"ה היוצא וחי' הגרי"ז לרמב"ם ע"ז פ"ח ה"א וחזו"י ב"ק פ"ד ה"ח (כה א), בד' הירו' כלאים פ"ז ה"ג, שלגבוה נאסר אף בשל חבירו (והוא דעת ר' יוסה בשם רבי בירו' שם, שלד"ה נאסר בשל חבירו), והיינו בלא מעשה. ועי' מראה הפנים לירו' ע"ז פ"ג ה"ה, בד' הרמב"ם, שכל הסוגיא מדברת בשלא עשה מעשה.
  43. כס"מ אסו"מ פ"ד ה"ו, בד' הרמב"ם שם; לח"מ שם ה בד' הרמב"ם שם ו, ושמקורו בתוספתא שבציון 39, אלא שנשאר בצ"ע מדוע פסק נגד הגמ' ע"ז שם; מראה הפנים שם, בד' הרמב"ם; חת"ס וחי' הגרי"ז שם ושם, בד' הרמב"ם שם, ושמקורו בירו' שם.
  44. אחרונים להלן. וע"ע מוקצה לע"ז ציון 73.
  45. חי' הגרי"ז לרמב"ם ע"ז פ"ח ה"א; אבי עזרי לרמב"ם שם ד"ה והנראה.
  46. חס"ד לתוספ' ע"ז פ"ו ה"ג ד"ה מוקצה, ושם ד"ה ומעומק שכיון שנעבד אדם אוסר שלו בלא מעשה, גזרו אף בשל חבירו שאוסר בלא מעשה, ועי"ש עמ' תתנב שמפרש כן בד' הרמב"ם שם; שו"ת עונג יו"ט סי' נט ד"ה וגם.
  47. חולין מ א, ועי' חת"ס שם.
  48. השג' הראב"ד אסו"מ פ"ד ה"ו ולח"מ שם ה, בד' הגמ' ע"ז נד א, שבשל חבירו אינו נאסר אלא ע"י מעשה, והייינו אף לגבוה.
  49. תוס' ע"ז מו א ד"ה בהמה תוכיח; השג' הראב"ד שם; ערוה"ש העתיד קדשים סי' נה יז, בד' הרמב"ם שם, ושאף הראב"ד לא בא להשיג אלא לפרש ד' הרמב"ם, ועי"ש שסתם "נעבד" הוא ע"י מעשה, והשתחואה שאין בה מעשה אינה כלולה בלשון "עבודה"; עי' שו"ת עונג יו"ט סי' פב ד"ה ואכתי, בד' הרמב"ם שם.
  50. תוספתא תמורה רפ"ד.
  51. זבחים קיד א. ועי' לעיל: בפסול לקרבן, שכך נחלקו גם בשל חברו אם אוסר לגבוה.
  52. רמב"ם איסורי מזבח פ"ד ה"ו. ולכאו' הראב"ד שחולק בשל חברו, עי' שם וציון 49, ומסתמא חולק גם בשל הקדש.
  53. ר' בון בירו' ע"ז פ"ג ה"ה: אפילו סולת שלו אסור של חבירו מותר, ורידב"ז שם ואו"ש אסו"מ פ"ד ה"ו, ועי' בבלי ע"ז מו ב, שכל הספק הוא רק אם יש שינוי בנעבד, אבל החיטים עצמן אסורות, ועי' רש"י שם ד"ה או שכל הספק הוא בחיטים מחוברות אבל בחיטים תלושות נאסרו ואפילו נעשו סולת הסולת אסורה.
  54. ע"ז מו ב.
  55. רמב"ם אסו"מ פ"ג הי"ד, ועי' כס"מ שם בטעמו.
  56. עי' ציון 21 שכ"ה ללשון ב' בדעת רבא, וציון 28 שכן הלכה.
  57. עי' ציון 25.
  58. תוס' תמורה ל ב ד"ה דניחא.
  59. חי' הגרי"ז תמורה שם לתוס' שם.
  60. דברים יב ב.
  61. ע"ז מו ב.
  62. ע"ע אתנן זונה ציון 72 ואילך.
  63. ע"ע לקולא ולחומרא לחומרא מקשינן ציון 4. ע"ז שם.
  64. רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ז.
  65. ירו' ע"ז פ"ג סוף ה"ה.
  66. פני משה שם.
  67. חי' הרמב"ן ע"ז מו א. ועי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' רלג בשם רבו ר"נ אדלר, שהר המוריה נוצר אחר שהובטחה הארץ לאברהם אבינו, ושוב אין העכו"ם יכולים לאוסרה משום נעבד, שאינה שלהם.
  68. רש"י ע"ז כב ב ד"ה נעבד.
  69. משנה תמורה כח א וגמ' שם ב; רמב"ם איסו"מ פ"ג ה"ו.
  70. משנה שם; רמב"ם שם.
  71. ויקרא א ב.
  72. גמ' שם ורש"י.
  73. תהלים קו כ. גמ' שם.
  74. ויקרא כב כה.
  75. ע"ע בעל מום (קרבן).
  76. דברים ד טז. ברייתא להלן.
  77. ברייתא תמורה שם. ועי' רמב"ם שם שהזכיר דרשה זו דוקא ולא הדרשה שבציון 72, ועי' חס"ד לתוספ' ב"ק פ"ד ה"ח (ד"ה והנה) שהוא לפי שהגמ' הביאה את דרשתו של תנא דבי רי"ש באחרונה, ש"מ שהוא העיקר, ועוד שרי"ש רבו של ר"ש, ועי' הר המריה ומעשי למלך שם, בדעת הרמב"ם.
  78. עי ' ברייתא יבמות פג ב וזבחים פה ב ובכורות מב א, ועי' דברי ר"נ בר יצחק זבחים שם בביאורה; רמב"ם אסו"מ פ"ד ה"א. ועי' רבנו גרשום תמורה כח ב, שמ' שלתנא דבי ר"י, שלמד שהנעבד פסול להקרבה מן הכתוב "כי משחתם בהם" (עי' ציון 77), עוף הנעבד אינו פסול להקרבה, וצ"ב, ועי' הגהות חשק שלמה תמורה שם (שנד' עה"ג שם) על רבנו גרשום שם.
  79. ויקרא כב כה.
  80. חולין כג א.
  81. ע"ע בעל מום ציון 20 ואילך. עי' קרי"ס דלהלן.
  82. ויקרא א יד.
  83. חולין כב ב.
  84. קרי"ס אסו"מ פ"ג, ע"פ חולין כג א.
  85. רמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא. ועי' להלן ציון 118 ואילך.
  86. רמב"ן שם.
  87. חי' הגרי"ז לרמב"ם ע"ז פ"ח ה"א; אבי עזרי לרמב"ם שם ד"ה והנראה, ועי"ש שתולה זאת בלימוד מ"משחתם בהם מום בם", עי' ציון 77, שהעיקר הוא מעשה ההשחתה, ושלפי"ז רק בבע"ח הנעבדים שנלמדו מ"משחתם" יכול לאסור את של חבירו ללא מעשה, אך בשאר דברים הנעבדים, שלא נלמד ממשחתם, כגון עופות (עי' ציון 82 ואילך), אינו יכול לאסור. וכ"מ קצת מלשון היש"ש ב"ק שבציון 10: דסוף סוף ע"ז היא ושקוצה ומאוסה לפני המקום.
  88. עי' השג' הראב"ד איסו"מ פ"ד ה"ו, שאינו נאסר בשל חבירו אלא ע"י מעשה, ולפי האחרונים שבציון הקודם צ"ל שלדעתו נעבד נאסר משום חלות שם ע"ז, וכמוקצה.
  89. עי' תוס' ורמב"ן להלן, שלענין לכתחי' אף לרבא לא יטול.
  90. פי' הראב"ד ע"ז מז א, והובא בריטב"א שם, ומ' מדבריו שהספק אף קודם ביטול.
  91. חי' הרמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא דבעי, בפי' הב', שרבא (סוכה לא ב) דיבר אף על קודם ביטול, ולר"ל (ע"ז שם) אין חילוק בין קודם ביטול לבין אחר ביטול, ועי"ש בהמשך דבריו שמביא את רב יהודה (ר"ה כח א) לענין שופר של ע"ז שלכתחי' לא יתקע ואם תקע יצא.
  92. תוס' ע"ז מז א ד"ה מי מאיס, שרבא מדבר על קודם ביטול, ולענין בדיעבד, ור"ל מדבר על אחר ביטול, ולענין לכתחי', ואין ביניהם מח'; הראב"ד בריטב"א שם.
  93. תוס' שם.
  94. חי' הרמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא דבעי, בפי' הא', שרבא סוכה לא ב שלכתחי' פסול ובדיעבד כשר, מדבר לאחר שביטלו, ור"ל שנסתפק, נסתפק אף בדיעבד וקודם שביטלו, ואין ביניהם מח'.
  95. רמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא דבעי בפי' הא'.
  96. רמב"ן שם בפי' הב', שכן דעת רבא, והלכה כמותו שהוא בתראי, ועוד שכיון שר"ל מסתפק, הלכה כרבא שפשוט לו, ועוד שרב יהודה הסובר ששופר של ע"ז לא יתקע בו ואם תקע יצא, סובר שלענין צרכי מצוה אינו כלגבוה; רשב"א שם (בנמוק"י), בד' הרי"ף, שהלכה כרב יהודה.
  97. חי' הרמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא דבעי, בפי' הב', בד' רבא סוכה לב ב שלולה של ע"ז לא יטול ואם נטל יצא, ובד' ר"ל ע"ז שם שנסתפק לגבי לולב של ע"ז, ובד' רב יהודה ר"ה כח א שבשופר של ע"ז לא יתקע ואם תקע יצא.
  98. תוס' ע"ז מז א ד"ה מי מאיס; רמב"ן שם בפי' הא', שרבא סוכה לא ב מדבר בע"ז שביטלה; ראב"ד המובא בריטב"א שם.
  99. רמב"ן שם.
  100. חי' הרמב"ן שם, ולב' הפירושים, לא אמר רבא אלא שבדיעבד אם נטל יצא.
  101. תוס' שם, שר"ל שנסתפק, נסתפק לאחר ביטול ולכתחי'; ראב"ד שם.
  102. חי' הרמב"ן ע"ז מז א ד"ה הא דבעי בפי' הא'.
  103. רמב"ן שם בפי' הב', שכיון שלרבא פשוט שבדיעבד יצא, הלכה כמותו שהוא בתראי, ועוד שכיון שלרבא פשוט ולר"ל ספק, הלכה כרבא שפשוט לו, ועוד שהלכה כרב יהודה ר"ה כח א לענין שופר של ע"ז; רשב"א שם (בנמוק"י), בד' הרי"ף, שהלכה כרב יהודה.
  104. רבא ע"ז מו ב, ואף ר"ה בריה דר"י שם שחלק, לא חלק אלא לענין מחובר אם נאסר משום נעבד; רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ז.
  105. רבא שם.
  106. גמ' שם, ועי' ציון 60 ואילך.
  107. דברים כג יט.
  108. רש"י ע"ז שם ד"ה אסור במחובר.
  109. עי' ציון 62, וציון 64 שכן הלכה.
  110. רבה ע"ז מז א ורש"י.
  111. רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ז.
  112. כס"מ שם.
  113. גמ' שם; רמב"ם שם.
  114. רמב"ם איסו"מ פ"ד ה"ז, ע"פ הגמ' ע"ז מז א שנסתפקה, וספיקם להחמיר.
  115. משנה תמורה כח א, וגמ' שם כט א, וכ"ה בקדושין נז ב; רמב"ם ע"ז פ"ח ה"א ואסו"מ פ"ג ה"ו. ועי' תוס' תמורה כט א ד"ה מנא ה"מ, שהטעם שהוצרכו המשנה והגמ' שם להשמיענו שהנעבד מותר באכילה להדיוט, הוא כדי שלא נלמד איסור להדיוט מהכתוב המלמד שהנעבד אסור לגבוה (עי' ציון 71 ואילך), ועי' חי' רי"ז הלוי לרמב"ם ע"ז שם, שביאר ע"פ דברי התוס' הנ"ל את לשון המשנה שם: מותרים באכילה.
  116. עי' ציון 71 ואילך.
  117. ע"ע ממשקה ישראל. רבנו גרשום תמורה כט א ורש"י שם ד"ה ואי ס"ד, בביאור דברי ר"פ שם. ועי' תוס' שם ד"ה מנא ה"מ, שפי' את דברי ר"פ שם בע"א, שממה שנכתב איסור הנעבד לגבי קרבנות (עי' ציון 71 ואילך), מוכח שמותר להדיוט, שאילו היה אסור אף להדיוט, היה נכתב לגבי הדיוט, וממילא היה נאסר הנעבד לגבוה מן הכתוב "ממשקה ישראל" (ולשיטתם שבציון 115, שלא הוצרכו המשנה והגמ' להשמיענו שמותר להדיוט אלא משום שלמדים מהכתוב שאסור לגבוה).
  118. ע"ע בעל מום (קרבן) ציון 110 ואילך.
  119. ברייתא תמורה כח ב, לגי' הילקו"ש ויקרא רמז תלו והשטמ"ק תמורה שם אות ט וצ"ק שם: הרובע והנרבע וכו' והנעבד וכו' הרי הם כקדשים שקדם מום עובר להקדשם וצריכים מום קבוע לפדות עליהם (ובגי' שלפנינו אין תיבת "והנעבד", ועי' אברהם יגל אסו"מ פ"ג סוה"י), וכעי"ז בתוספתא מכות פ"ד (ובמהד' צוקרמנדל פ"ה) ותמורה פ"א: המקדיש וכו' ונעבד וכו' הרי הן כבעלי מום שקדם הקדישן את מומן ואין יוצאין לחולין אלא על מום קבוע בלבד; עי' רש"י יבמות פד א ד"ה כלאים; רמב"ם אסו"מ פ"ג ה"י. וע"ע הנ"ל ציון 151 ואילך.
  120. רש"י שם.
  121. ע"ע קדושת הגוף. חי' ר"ח הלוי לרמב"ם שם, ועי"ש שמטעם זה חלה קדושת הגוף על בעל מום עובר.
  122. עי' רש"י שם. וע"ע בעל מום (קרבן) שם, שכן הדין בקרבן שנפל בו מום לאחר שהוקדש.
  123. עי' ציון 72.
  124. עי' חס"ד לתוספתא ב"ק פ"ד ה"ח (ד"ה אבל); מרומי שדה נדה מא א ד"ה ותו.
  125. ע"ע בעל מום (קרבן) ציון 135. חס"ד שם; מרומי שדה שם.