אנציקלופדיה תלמודית:נפל

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־13:52, 18 באפריל 2023 מאת Rakovsky (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "<span dir="rtl">'''הגדרת הערך:''' ולד שנולד מת או שנולד קודם זמנו, או באופן שאינו יכול לחיות, לענין...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרת הערך: ולד שנולד מת או שנולד קודם זמנו, או באופן שאינו יכול לחיות, לענין דיני התורה.

מהותו וגדרו

מהותו

ערך זה עוסק במהותו ודיניו של הנפל וספק נפל. על דיני האשה המפלת ע"ע יולדת[1]. על דיני עובר שיכול לחיות, ע"ע עבר.

לשון נפל הנזכר במקרא[2] ובחז"ל[3], נאמר על ולד הנולד קודם זמנו[4], והיינו בנולד באופן שאינו יכול לחיות ל' יום[5], כגון שלא כלו לו חדשיו ולא גמרו סימניו[6]. וכן הנולד עם מום שמחמתו אינו ראוי לחיים, כגון שראשו אטום - היינו סתום[7] - או שיש לו שני גבים ושני שדראות, נקרא נפל[8], גם אם נולד בזמנו היינו שכלו לו חדשיו[9]. וכן הנולד מת או שיצא מחותך או מסורס, הרי זה כנפל, אפילו נולד לט' חדשים[10].

פעמים שהנפל מת בעודו ברחם אמו[11], וקרוי נפל, ודינו כחי שמת לעין טומאת מת* ולא כבשר הפורש מן החי*[12]; ופעמים שמת לאחר שיצא מרחם אמו, וקרוי נפל לפי שמתחילתו אינו ראוי להתקיים[13].

ישנם שני סוגי נפלים: אחד הוא שמתחילת יצירתו אינו ראוי להיות בן קיימא, והשני הוא שבשעה שנולד היה ראוי להתקיים, אלא שאחר כך בעודו ברחם אמו נפלה בו מחלה ומחמתה אינו ראוי להתקיים, וגם הוא חשוב נפל אלא אם כן כלו לו חדשיו, שאז דינו כבן קיימא, שתולים שאינו נפל אלא שהוא חולה וחלש[14].

וכן הנולד קודם זמנו, כגון הנולד בחודש השמיני שחשוב נפל[15], אם בתחילת העיבור היה ראוי להיולד בתשיעי, וקדם ונולד בשמיני, חשוב נפל[16] מפני שיצא קודם שיגמר שלא נגמר[17]. ואם מתחילת יצירתו היה ראוי להולד בשמיני, יש שכתבו שהוא נפל[18], ויש שנראה מדבריהם שאין ולד שמתחילת עיבורו ראוי להיולד בשמיני, ואותו הולד הוא בן ט' שקדם להולד בשמיני וחשוב נפל[19].

הנולד לשבעה חדשים הוא בן קיימא ואינו נפל[20]. הנולד לפחות מז' חדשים חשוב נפל[21].

על ולד שנולד לשמונה וספק לנו אם נגמרה צורתו לשבעה והשתהה חודש נוסף ברחם אמו או שנגמרה צורתו לשמונה, עי' להלן: הנולד לשבעה או לשמונה[22].

על חדשים אלו אם הם שלמים או מקוטעים, עי' להלן: כלו לו חדשיו[23].

הנולד קודם מ' יום לעיבורו אינו ולד כלל, ואינו חשוב נפל[24]. על ולד שיש בו מומים גדולים בולד שמחמתם אינו חשוב ולד כלל ואינו נקרא נפל, עי' להלן: אופנים שאינו חשוב נפל.

נפל, כגון הנולד לח' חדשים שאינו יכול לחיות, אינו נקרא אדם גם בעודו חי[25]. ואינו נקרא איש[26], ואין עליו שם זכר או נקיבה, ששמות אלו הם רק בבן קיימא[27], וכן אינו נקרא בן[28] ששם זה מורה על בן קיימא[29]. אבל נקרא נפש[30], ונקרא ולד[31].

נפל יש לו חלק לעולם הבא[32], שנאמר יחיו מתיך נבלתי יקומון[33], זה הנפל שלפי שנולד מת קרוי נבילה[34]. ויש מהאחרונים שכתב שכשיגיע זמן תחיית המתים יחיו הנפלים כגדולים צדיקים, שהם הא ודאי נקיים וטהורים מכל חטא[35]. ויש מהאחרונים שכתב שרק אם יצא מרחם אמו - אפי' לאחר שמתה - יש לו חלק לעולם הבא, אבל בעודו ברחם אמו חשוב כירך אמו[36], ואין לו חלק לעולם הבא[37].

על הזמן שחשוב הנפל כילוד, ואם יש הבדל בין סוגי הנפלים בזה, ע"ע לידה[38], וע' בכור אדם[39], וע' יולדת[40], וע' פדיון הבן. על סנדל מאימתי חשוב כולוד, ע"ע יולדת[41]. על היוצא מחותך או מסורס אימתי חשוב כילוד, ע"ע יולדת[42], וע' בכור אדם[43]. על אשה שראתה דם מחמת מחמת חבלי לידה וילדה נפל, אם יש קושי לנפלים וטהורה מטומאת זיבה או שאין להם קושי וטמאה, ע"ע ערך דם קשי[44] וע' יולדת[45].

גדרו

הנפל בעודו חי, אין דינו כבן קיימא, ומכל מקום אינו חשוב כמת גמור, וכשמת חשוב כמת גמור[46]. ואמרו בברייתא על הנולד ל-ח' חדשים שדינו כנפל[47]: אין גורר[48] טומאה מן המת לא באדם ולא בכלים[49] - היינו שאם נטמא במת אינו מטמא אדם וכלים הנוגעים בו כאדם הנטמא במת[50] - אין מטמא לא בזיבה[51] ולא בצרעת[52] אין זוקק לייבום* ואין פוטר מן הייבום ואינו מאכיל בתרומה* ואין פוסל בתרומה ואינו נוחל[53] ואינו מנחיל פרש ממנו אבר הרי הוא כאבר מן החי – שאינו מטמא באהל אלא אם כן יש עליו בשר וגידים ועצמות ואינו כאבר מן המת שמטמא בכזית בשר בלבד[54] - ובשר הרי הוא כבשר מן החי - שאינו מטמא, ואינו כבשר מן המת שמטמא[55] - זה הכלל כל זמן שהוא חי אינו לא כחי ולא כמת מת הרי הוא כמת לכל דבר[56], ומטמא אדם וכלים ככל מת[57]. ופרשו שכל עוד הוא חי אינו כחי לענין שההורגו אינו נהרג עליו, וגם אין מתאבלים עליו[58], וכן לענין יבום ותרומה ונחלה[59], ואינו כמת לענין טומאת אבר הפורש ממנו[60], וכן שאינו מטמא אדם וכלים כמת עצמו[61].

יש מהאחרונים שביאר שנפל בעודו חי אין עליו שם פרטי היינו שאינו נקרא אדם, אלא יש עליו שם כללי של חי, ולכן לא נוהגים בו כל הדינים התלוים בשם אדם, וכן בבהמה אינו נקרא בקר וצאן ולכן אין שחיטה מטהרתו מטומאת נבילה[62], ומכל מקום יש עליו שם חי ולכן אינו מטמא טומאת נבילה מחיים[63]. ויש מהראשונים והאחרונים שכתבו שנפל בעודו חי אין עליו שם חי, אבל אינו קרוי מת, ולכן אין נוהגים בו דיני טומאה שהם שייכים רק במי שנקרא מת ולא במי שאין עליו שם חי[64]. ויש מהאחרונים שכתב שנפל גם בעודו חי חשוב כמת, כיון שיש לו רק נפש החיונית ולא נפש השכלית, ורק לענין טומאה אינו מטמא שחשוב כאבן[65].

נפל ודאי, כגון הנולד לח' שלא גמרו שערו וצפרניו[66], בעודו חי, דעת רוב הראשונים והאחרונים שמהתורה לא נוהגים בו כל הדברים השנויים בברייתא, שאינו נוהג בו טומאת זיבה ונגעים ואינו זוקק ליבום ואינו פוטר מן היבום ואינו מאכיל בתרומה ואינו פוסל מן התרומה ואינו נוחל ומנחיל[67]. ויש מהראשונים והאחרונים בדעתם, שכתבו שאם נולד חי, מהתורה מטמא בזיבה ונגעים ומאכיל בתרומה ופוסל מהתרומה ונוחל ומנחיל, והטעם שבכל אלו למדים מפסוקים שנוהגים גם בבן יום אחד ובלבד שנולד חי[68], וגילתה התורה בהם שכל שנולד חי דינו כבן קיימא ולא נחוש לספק נפל[69], וגם לענין יבום למדים שבן יום אחד שנולד חי זוקק ליבום שנאמר: כי ישבו אחים יחדיו אחים[70], כל שהיה להם ישיבה אחת בעולם זוקק ליבום[71], וכן פוטר מהיבום שנאמר: ובן אין לו[72], והרי יש לו בן[73], אלא שחכמים אמרו שכל שאינו בן קיימא היינו שמת תוך ל' יום אינו פוטר מהיבום שמא יאמרו שנפל גמור פוטר מהיבום[74], אבל מהתורה כל שנולד חי פוטר מיבום[75]. יש מהם שכתבו כן אף בבן ח' שלא גמרו סימניו ופיהק ומת שחשוב בן קיימא מהתורה ומהתורה פוטר מיבום ולכן אמו חולצת ואינה מתייבמת[76]. ויש שנראה מדבריהם שדוקא בבן ח' שגמרו סימניו או בשאר ספק נפל אמרו שבכל דברים הללו דינו כבן קיימא, אבל בן ח' שלא גמרו סימניו חשוב כאבן ואינו פוטר מיבום מהתורה[77].

על נפל של בהמה בעודו חי אם דינו כמת גמור, עי' להלן: בבהמה[78].

על אשה שילדה נפל, אם הוא סימן גדלות - לדעת הסוברים שבנים הם סימן גדלות[79] - ע"ע גדולה[80].

על אשה שהפילה כמה פעמים, מתי הוחזקה למפלת, ע"ע חזקה ה (מקרה החוזר)[81].

על ספק נפל לענין כל הדינים, עי' להלן בפרקים הבאים.

שפיר

ישנם ולדות שלא הגיעו לכלל נפל ואינם חשובים ולד כלל, פעמים מפני שנולדו הרבה קודם זמנם, ופעמים מפני פגמים גדולים שיש בהם[82].

קודם מ' יום

ולד שנולד קודם מ' יום, ואפילו ביום מ', אינו נקרא נפל, ואמו אינה טמאה לידה[83], ואינו מטמא טומאת מת[84], שאין צורתו של הולד נגמרת עד מ' יום[85]. יש תנאים סוברים שנקיבה צורתה נגמרת לפ' יום[86], ואין הלכה כן, אלא בין זכר ובין נקיבה צורתם נגמרת למ' יום[87].

מלא מים או דם

שפיר – יש שפרשו חתיכה של בשר[88], ויש שכתבו שנקרא שפיר לפי שעשוי כשפופרת של ביצה[89]; ויש שפרשו שהוא עור הולד שהעצמות והגידים והבשר נוצרים בתוכו[90], קודם שנבראו בתוכו גידים ועצמות ובשר[91], ויש שפירש שהוא עור הולד המתוח על בשר העובר ועצמותיו ואבריו וכשהוא גדול עד שצורת האיברים נראית בו נקרא מרוקם וקודם לכן נקרא שאינו מרוקם[92] - מלא מים, אמרו במשנה שאינו חשוב ולד ואמו טהורה מטומאת לידה[93], שכיון שאינו מרוקם אין כאן ולד[94], ולא נתהוה כל כך שיחול עליו שם עובר[95]. בברייתא אמרו: המפלת שפיר שאינו מרוקם ר' יהושע אומר ולד, וחכמים אומרים אינו ולד[96]. ונחלקו אמוראים בדבר: ר"ש בן לקיש משום רבי אושעיא ורב נחמן בשם רבה בר אבוה - וכן סובר רב[97] - אמרו שמחלוקת התנאים היא כאשר מה שבתוך השפיר עכור, ונחלקו אם כיון שהוא עכור חוששים שהיה ולד ונימוח, אבל אם מה שבתוכו צלול לכל הדעות אין חוששים לולד[98]. ורבי יהושע בן לוי - וכן סובר שמואל[99] - אמר שנחלקו כאשר מה שבתוכו צלול, וטעמו של ר' יהושע שחשוב ולד הוא משום שכתוב ויעש ה' אלהים לאדם ולאשתו כתנות עור וילבישם[100] ודרשו: מלמד שאין הקב"ה עושה עור לאדם אלא אם כן נוצר[101]. ולדעה זו הסתפקה הגמ' אם בעכור לכל הדעות חשוב ולד או שגם בעכור נחלקו[102]. ואמרו בגמרא שר' יהושע חשבו לולד מספק ולא מודאי, ולכן אמו טמאה לידה מספק, ואין לה ימי טוהר[103], אבל בהמה שלידה שפיר, חוששים מספק שאינו ולד והבא אחריו קדוש בבכורה[104]. יש מהראשונים שפסקו הלכה כרב שגם בעכור אינו ולד[105], שהלכה כרב באיסורים; ויש מהראשונים שפסקו כשמואל שבין בעכור ובין בצלול חשוב ולד[106], מלבד שפיר שהוא צלול כל כך שאם ימתחו שערה מצדו האחד יראו אותה מצדו השני[107], משום שבגמ' אמרו שכן עשו בנהרדעא[108], ומכל מקום אינו ודאי ולד אלא שחוששים לחומרא שחשוב ולד[109].

יש מהראשונים שפרשו מחלוקת זו בשפיר מלא מים, ור' יהושע סובר שאף בזה חשוב ולד[110], ומהם שפסקו שהלכה שגם במלא מים חשוב ולד ואמו טמאה לידה[111]; ויש מהראשונים שפרשו בשפיר מלא בשר, אבל במלא מים מודה ר' יהושע שאינו ולד[112]. על זמנינו אם יש לטהר שפיר מלא מים, עי' להלן[113].

המפלת שפיר מלא דם טהורה מטומאת לידה[114], שכיון שאינו מרוקם[115] אין כאן ולד[116], ולא נתהוה כל כך שיחול עליו שם עובר[117]. וגם לדעת הסובר שמלא מים חשוב ולד[118], במלא דם מודה, שהדם מוכיח שאינו ולד[119]. על זמנינו אם יש לטהר שפיר מלא דם, עי' להלן[120].

מלא בשר

שפיר מלא בשר - ואותו בשר אין לו ריקום אברים כלל[121] -, אמרו בגמ' שרבי הסתפק אם חשוב ולד ואמו טמאה לידה, שחוששים שהיה ולד ונימוח[122], ורבי ישמעאל בר' יוסי בשם אביו אמר שחשוב ולד[123]. בברייתא שנינו שנחלקו תנאים במפלת שפיר שאינו מרוקם אם חשוב ולד ואמו טמאה לידה[124]. יש מהראשונים שפרשו מחלוקת זו בשפיר מלא מים[125], ויש שפרשו מחלוקת זו בשפיר מלא בשר[126], אבל מלא מים אמו טהורה[127]. מהם שפסקו כחכמים שאינו חשוב ולד ואמו טהורה[128], ומהם שפסקו שחשוב ולד ואמו טמאה[129]. על זמנינו אם יש לטהר שפיר מלא בשר, עי' להלן[130].

מלא גוונים

שפיר מלא גנונים –היינו שמלא גוונים הרבה[131], ויש שפרש בשר חתוך דק דק כצורת תולעים משתנים לגוונים[132] - אינו חשוב ולד ואמו טהורה[133]. יש מהאמוראים סוברים שזהו דוקא כשכל עור השפיר מלא באותם גוונים, אבל אם אינו מלא חוששים שהיה ולד ונימוח[134], ויש מהאמוראים סוברים שדוקא כשיש הרבה גוונים אינו ולד, אבל אם יש גוון אחד חוששים שהיה ולד ונימוח[135]. וכתבו ראשונים שאין מחלוקת אמוראים בדבר, וכולם מודים זה לזה, ולכן אין לטהר שפיר אלא במלא גוונים וכשיש בו כמה גוונים[136]. על זמנינו אם יש לטהר שפיר מלא גוונים, עי' להלן[137].

שפיר מרוקם

שפיר מרוקם – היינו שיש בו צורת אדם[138], וזהו כשהולד גדל עד שצורת האיברים נראית בעור השפיר כמין ריקום[139], אף שצורת האדם דקה ביותר ואינה ניכרת בבירור[140]- חשוב ולד ואמו טמאה[141]. ואמרו, אי זה הוא שפיר מרוקם: גופו כעדשה, שתי עיניו כשתי טיפי זבוב מרוחקות זו מזו, שני חוטמיו כשתי טיפי זבוב מקורבות זה לזה, פיו פתוח כחוט השערה, וחיתוך ידים ורגלים אין לו[142]. ואף שהמפלת גוף שאינו מחותך אין אמו טמאה לידה[143], זהו כשיש לו חסרון מתחילת יצירתו, והיינו שחלק מאבריו נגמרו וחלק לא נגמרו שאז התגלה למפרע שמתחילת יצירתו הוא פגום, אבל אם הוא שלם מתחילת יצירתו אלא שעדיין לא הגיע זמן חיתוך האברים, חשוב ולד[144]. ואפילו אם אחר כך התקלקל נימוח, אם היה לו תורת ולד שעה אחת חשוב ולד[145].

המפלת שפיר מרוקם אחר מ' יום[146], ואינו ניכר אם הוא זכר או נקיבה, תשב ימי טומאה לזכר ולנקיבה[147]. ואם גדל קצת וניכר בן זכר לנקיבה, בודקין אותו, אם הוא זכר תשב לזכר, ואם נקיבה תשב לנקיבה[148]. וכיצד בודקים אותו אם הוא זכר או נקיבה, אין בודקין אותו במים אלא בשמן שהשמן מצחצחו, ומביא קיסם שראשו חלק ומנענע באותו מקום מלמעלה למטה אם מסכסך בידוע שהוא זכר, ואם ראה אותו מקום כשעורה סדוקה הרי זו נקבה[149].

וכל זה לתת לה ימי טומאה, שהיולדת שפיר מרוקם חוששים שהוא ולד ואמו טמאה, אבל אינו חשוב ודאי ולד, ולכן אין נותנים לאמו ימי טהרה, עד שישעיר, היינו שימלא גופו שערות כולדות הנגמרים[150], ויש שפירש שיהא ראשו מלא שערות כולד גמור[151], שאנו לא בקיאים בשפיר מרוקם[152], שקשה לעמוד אם הוא ערוך על משפטו הראוי ואם נגמר בו שיעור קיום[153].

בזמנינו

בזמנינו נתמעטה הבקיאות ביותר[154], ואין אנו בקיאים בדורות הללו בגווני שפיר[155], שאין אנו בקיאין בין מלא לחסר בין גוון אחד לשני גוונין[156] ובכל שפיר חוששים לולד, ובכל שפיר מחמירים לטמא אמו טומאת לידה גם בשאינו מרוקם ובמלא מים דם או גוונים[157], ומחמירין בכלן לטומאת נקבה ושלא ליתן לה ימי טוהר כלל[158].

על שפיר בבהמה אם חשוב ולד, עי' להלן: בבהמה[159].

על המפלת שפיר אם הבא אחריו בכור לכהן, ע"ע בכור אדם[160].

על שפיר שטרפוהו במימיו אם מטמא, ע"ע טמאת מת[161].

ולד הדומה לבריה אחרת

דמות קליפות ודגים וחגבים

אשה שהפילה כמין קליפה כמין שערה – היינו שער[162] - כמן עפר כמין יבחושין – היינו יתושים[163] - אדומים, וכן אשה שהפילה כמין דגים חגבים שקצים ורמשים, אינה טמאה לידה[164], שכל אלו אינם ולד[165]. וכן אשה שהפילה דמות הר - היינו חתיכת בשר דמות אבן[166] - או רוח – היינו שפיר מלא רוח[167] - אינה טמאה לידה[168].

המפלת כמן דגים וחגבים, יש מהאחרונים שנראה מדבריו שלכל דבר אינו קרוי ולד, וגם לענין טומאת מת אינו מטמא[169], ויש מהאחרונים שכתב שנראה שרק לענין טומאת לידה אמרו שאינו חשוב ולד, אבל לשאר דברים כגון לטומאת מת, כיון שבשעה שנולד היתה בו חיות ואחר כך מת דינו כולד שמת, ואפילו בנולד מת הסתפק אם כיון שהוא בצורה שראויה לחיות במקום אחר יש לו שם ולד, או שלכל דבר אינו חשוב ולד[170]. בזמן הזה אם יש לטהר במפלת כמן דגים וחגבים, עי' להלן[171].

דמות בהמה חיה ועוף

דמות בהמה חיה ועוף שנולדו מאשה, נחלקו תנאים אם חשובים ולד: רבי מאיר אומר המפלת מין בהמה חיה ועוף, בין טמאין בין טהורין, אם זכר תשב לזכר – ימי טומאה שבעה וימי טהרה שלשים ושלשה[172] - ואם נקבה תשב לנקבה –ימי טומאה שבועיים, וימי טהרה ששים וששה[173] - ואם אין ידוע תשב לזכר ולנקבה[174], שכל אלו תורת ולד עליהם[175]. בטעמו של רבי מאיר נחלקו אמוראים: רב יהודה בשם שמואל[176], וכן רבי חייא בר אבא בשם רבי יוחנן[177], וכן רבי חנינה בנו של רבי אבהו[178], אמרו שטעמו משום שנאמרה בהם יצירה כאדם[179], שנאמר: ויצר ה' אלהים מן האדמה כל חית השדה ואת כל עוף השמים[180], ובהמה בכלל חיה[181], ובאדם נאמר: ויצר ה' אלהים את האדם[182].

רבה בר בר חנה בשם רבי יוחנן אמר שטעמו משום שגלגל עיניהם עגול ודומה לשל אדם[183], והיינו שבבהמה חיה ועוף השחור שבעין הוא עגול כמו באדם, אבל בדגים אינו עגול[184], ולדעה זו גם נחש חשוב ולד והמפלת דמות נחש טמאה לידה, שגלגל עינו עגול כשל אדם[185]. רבי ינאי אמר שטעמו של רבי מאיר משום שעיניהם הולכות לפניהם כשל אדם[186], אבל דגים וכן נחש עיניהם הולכות לצדיהם, ולכן אינם חשובים ולד[187]. ועוף שאמר רבי מאיר שחשוב ולד, הוא רק בקריא[188] וקיפופא – שהם הכוס והינשוף[189] - שעיניהם הולכות לפניהם כשל אדם[190].

יש מהראשונים שכתבו בדעת חלק מהאמוראים, שאם כולו דומה לבהמה, מודה ר"מ שאינו חשוב ולד, ורק במקצת פניו דומות לאדם[191] סובר ר"מ שחשוב ולד[192]. ויש מהראשונים שכתבו שלכל שיטות האמוראים בדעת ר"מ חשוב ולד אפי' גופו ופניו דומים לבהמה לגמרי, ורק במקצת פניו דומות לאדם נחלקו אם חשוב ולד[193].

גם לדעת רבי מאיר הסובר שחשוב ולד, אמרו בגמרא שאינו יכול לחיות[194], ונפל הוא חשוב[195], אלא חשוב ולד ואמו טמאה לידה[196]. בדעת הירושלמי[197] יש ראשונים שכתבו שולד זה יכול להתקיים[198], ומהאחרונים יש שכתבו שאף לדעת הירושלמי אינו יכול להתקיים[199].

וחכמים אומרים שכל שאין בו מצורת אדם אינו ולד, והמפלת כמין בהמה חיה ועוף אינה טמאה לידה[200], ולדעתם לא נאמרה גזירה שוה זו של יצירה יצירה[201].

הלכה כחכמים שהיולדת כמין בהמה חיה ועוף אינו חשוב ולד[202].

על המפלת כמין בהמה חיה ועוף אם הבא אחריו חשוב בכור לכהן, ע"ע בכור אדם[203].

לדעת רבי מאיר הסובר שהמפלת בהמה חשוב ולד וטמאה לידה[204], יש מהאחרונים שכתב בדעת אמוראים שהסתפקו אם לכל דבר נקרא ולד, או שרק לענין טומאת לידה שתלויה ביצירה חשוב ולד ולא לשאר הדברים[205]. ויש שנראה מדבריהם שלכל דבר חשוב ולד[206]. ויש מהראשונים שכתב שיש להסתפק אם בא על בהמה זו שנולדה מאדם אם חייב משום רובע בהמה[207] או שדינו כאדם גמור ואינו חייב משום רובע[208]. ומהאחרונים יש שכתב שדינו כאדם מת ואינו חייב מקום רובע[209].

לדעת חכמים הסוברים שהמפלת בהמה אינו חשוב ולד ואינה טמאה לידה[210], יש מהאחרונים שלכל דבר אינו חשוב ולד, ואם מת אינו מטמא טומאת מת כנפל[211], כיון שלדעתם לא למדו גזירה שוה יצירה יצירה, ואינו קרוי אדם כלל[212]. ויש מהאחרונים שהסתפק אם רק לענין טומאת לידה אמרו שאינו חשוב ולד, אבל לשאר דברים כגון לטומאת מת, כיון שבשעה שנולד היתה בו חיות ואחר כך מת דינו כולד שמת, או שלכל דבר אינו חשוב ולד ואינו מטמא במת[213], ואפילו בנולד מת הסתפק אם כיון שהוא בצורה שראויה לחיות במקום אחר יש לו שם ולד, או שלכל דבר אינו חשוב ולד[214]. וכן יש מהאחרונים שכתב שולד הדומה לבהמה אסור לסבב לו המיתה גם בגרמא והוא בכלל שפיכות דמים, ולא אמרו שאינו ולד אלא לענין שאין אמו טמאה לידה ולא להתיר להמיתו[215].

גופו דומה לאדם ופניו לבהמה או להיפך

ולד שגופו דומה לבהמה ופניו דומים לאדם חשוב ולד גם לדעת חכמים וגם לדעת ר"מ[216], שהולכים אחר צורת הפנים[217]. ולד שגופו כשל אדם ופניו כשל בהמה, נחלקו ראשונים בדעת תנאים: יש ראשונים סוברים שלדל הדעות אינו חשוב ולד, ואף שלדעת ר"מ בגופו ופניו כשל בהמה חשוב ולד, זהו משום שיש לו צורת בהמה שהיה דבר של קיימא ולמדים שחשוב ולד, אבל בגופו כשל אדם ופניו כשל בהמה אין בריה כזו המתקיימת, ולכן אינו חשוב ולד[218]. ויש ראשונים סוברים שנחלקו אמוראים בדבר, מהם סוברים שלר"מ חשוב ולד, ומהם סוברים שאינו חשוב ולד, ולדעת חכמים אינו חשוב ולד[219].

הלכה כחכמים, והמפלת כמין בהמה חיה או עוף אם היו פניו כפני אדם הרי זה ולד, וטמאה טומאת לידה, אף על פי ששאר הגוף דומה לבהמה או לחיה או לעוף, ואם אין פניו כצורת פני האדם אף על פי ששאר הגוף גוף אדם שלם וידיו ורגליו ידי ורגלי אדם אינו ולד ואין אמו טמאה לידה[220].

מקצת פניו דומים לבהמה

ולד שמקצת פניו דומים לאדם ומקצת פניו דומים לבהמה, נחלקו בגמרא בדעת ר"מ וחכמים:

רב ירמיה בר אבא בשם רב אמר שלדעת חכמים צריך שכל פניו יהיו כשל אדם, ואפילו אם עין אחת שלו כשל בהמה אינו חשוב ולד[221], ולדעת רבי מאיר אם עין אחת כשל בהמה חשוב ולד, והוא הדין אם צד אחד של הפנים כשל בהמה, שעין אחת וצד אחד של הלסת והמצח וגב העין דומות לשל בהמה חשוב ולד[222].

בברייתא שנינו להיפך, שלדעת חכמים גם אם צד אחד של הפנים דומה לבהמה חשוב ולד, ולדעת ר"מ רק אם כל פניו כשל אדם חשוב ולד[223]. ואף שאפילו בכולו בהמה סובר ר"מ שחשוב ולד, אם צד אחד שלו כשל בהמה וצד אחד כשל אדם, הוא גרוע יותר שאינו אדם גמור ואינו בהמה גמורה ואין צורת בריה כזו[224], ורק בבהמה גמורה למדים יצירה יצירה מאדם שחשוב ולד[225]. ויש מהראשונים שכתבו לדעת הברייתא שלדעת חכמים ר"מ אפילו אם עין אחת שלו דומה לאדם חשוב ולד, ולדעת חכמים רק כשצד אחד מהפנים דומה לאדם, - היינו שעין אחת והגבן העין, והלסת והמצח וגבת הזקן יהיו דומים לאדם - חשוב ולד[226].

ומכל מקום באוזן אין קפידא, שאם פניו כשל אדם וצורת אזנו כבהמה חשוב ולד גם לסוברים שבאבר אחד הדומה לבהמה יוצא מצורת אדם[227]. וכן אם צורת פניו כבהמה ואוזן אחת דומה לאדם, אינו חשוב ולד גם לסוברים שבאבר אחד כשל אדם חשוב ולד[228]. בירושלמי אמרו שגם האוזן והחוטם חשובים כשאר הסימנים, שאם צורתם כצורת אדם חשוב ולד[229]. ויש מהראשונים שכתבו שבצורת הפה והאזניים והאף אין קפידא, ואף שהם כשל בהמה וחיה חשוב ולד[230].

להלכה נחלקו הראשונים: יש מהראשונים שפסקו כדעת הסוברים בדעת חכמים שצריך שכל צורת הפנים משני הצדדים תהיה כשל אדם[231], ויש שפסקו שגם אם מצד אחד פניו כשל אדם חשוב ולד[232].

המפלת דמות נחש, יש תנאים סוברים שאמו טמאה לידה אף לדעת חכמים, מפני שגלגל עינו – היינו החור שהעין יושבת בו[233] - עגול כשל אדם[234]. ויש סוברים שאינה טמאה[235]. אף להלכה נחלקו ראשונים: יש סוברים שטמאה לידה[236], ויש סוברים שאינה טמאה[237].

המפלת דמות אדם שיש לו כנפים של בשר אמו טמאה לידה[238], שולד הוא אלא שיש לו כנפיים[239].

בזמן הזה

יש מהראשונים שכתבו שזמן הזה אין אנו בקיאים בצורת הולד, ויש לטמא בכל צורה, אפילו בצורת דגים וחגבים, וכל שכן בצורת בהמה חיה ועוף, שאפשר שיהיה בצורת פניהם מקצת פני אדם[240]. ויש מהראשונים שכתב שגם בזמן ולד שיש לו צורת בהמה אינו חשוב ולד ואין אמו טמאה לידה[241], ודוקא מי שבקי בצורת הולד, אבל מי שאינו בקיא יש להחמיר בכל ולד[242].

על אשה היולדת ולד הדומה לבהמה, מאמתי חשוב כילוד, ע"ע לידה[243].

ולד חסר או פגום

ישנם ולדות שלא הגיעו לכלל נפל ואינם חשובים ולד כלל, מפני פגמים גדולים שיש בהם.

ולד ללא צורה כלל

נפל שנולד קודם מ' יום אינו נקרא נפל[244], שאין צורתו של הולד נגמרת עד מ' יום[245].

סנדל - היינו חתיכת בשר בצורת סנדל[246] - חשוב ולד, והמפלת סנדל אמו טמאה טומאת לידה[247].

אשה שהפילה חתיכה בלא צורה[248], אינה טמאה לידה, שחתיכה אינה ולד[249], אלא דינה כבשר הפורש מהאשה[250]. על אשה זו אם טמאה משום נדה, ע"ע נדה.

ולד שבתחילת יצירתו הוא שלם, ואחר כך נפל בו פגם, או שנימוח לגמרי, חשוב ולד[251], ודינו כנפל[252].

ולד שבתוך השליא - היא החותלת העבה שהיא כמו חמת שבתוכה נוצר הולד, והיא מקפת אותו, וכשיגיע זמנו לצאת קורע אותה ויוצא[253] - חשוב ולד, והמפלת שליא טמאה טומאת לידה[254]. על פרטי הדינים בזה, ועל הנפל שבשליא גדרו והלכותיו, ע"ע יולדת[255], וע' שליא. על שליא, אם מטמאה בטומאת מת, ע' לעיל[256]. על שליא בבהמה אם חשובה ולד, עי' להלן[257].

על אשה שהפילה חתיכה לבנה שיש בה עצם, אם תולים שהיא חלק מולד שלם וטמאה טומאת לידה, ע"ע יולדת[258].

ולד שאין בו צורת החיים

המפלת ולד שיש בו מום העושה אותו טריפה*, כגון שניקב הושט[259], נחלקו ראשונים אם לדעת הסוברים שטריפה אינה חיה[260] –וכן הלכה[261] -, אמו טמאה לידה[262]. וכל זה כשיש עליו צורת ושם ולד, אבל פעמים שיש בו פגם גדול ולכל הדעות אינו ולד ואין אמו טמאה לידה, שאין זה בכלל אדם הואיל ונברא שלא כדרך החיים[263]. ויש מהראשונים שכתב שרק אם יש בו חיות שיוכל להגיע עד יום שמיני, חשוב ולד אף שהוא טריפה שאינו יכול לחיות י"ב חודש[264], אבל אם אינו יכול לחיות ח' ימים אינו חשוב ולד שאינו ראוי להתקיים כלל[265].

המפלת בריית גוף שאינו חתוך או בריית ראש שאינו חתוך - אלא כולו שלם כעין דף ואין בו חיתוך אברים וצורה, והוא חלק כעין עיגול[266] - אין זה ולד ואין אמו טמאה לידה[267], שנאמר: וטמאה שבעת ימים וגו' וביום השמיני ימול[268], מה זה מיוחד שהוא ראוי לבריאת נשמה[269] - ויש גורסים: לברית שמונה[270], שראוי לחיות שמונה ימים ולבוא לברית[271] - יצאו אלו שאין ראויים לבריאת נשמה[272], או שאינם ראויים לברית שמונה[273].

נברא בעין אחת וירך אחת אם היו מן הצד הרי הוא כחצי אדם ואמו טמאה לידה ואם היו באמצע אמו טהורה שהרי זו בריה אחרת[274].

גוף אטום

המפלת גוף אטום היינו חסר[275], וקורא לו אטום כלומר שנאטמה צורת גופו ונשתנית משאר צורות והוא שאין צורתו נגמרת שהרי בחסרון הפילתו[276], ויש מפרשים אטום שאין לו חיתוך איברים ואין לו חלל שבהן אלא כמין גולם אטום[277]- אין אמו טמאה לידה[278], כיון שאין לו צורת ושם ולד כלל[279]. ואמרו בברייתא: איזהו גוף אטום, רבי אומר כדי שינטל מן החי וימות[280]. ונחלקו אמוראים בדבר: רבי זכאי אומר אם נחתכו רגליו עד למעלה מהארכוכה[281], שסובר טריפה אינה חיה[282], ואם ניטלו רגליו למעלה מהארכובה נעשה בכך טריפה[283], רבי ינאי אומר עד לנקביו[284] ונקביו בכלל[285], שסובר טריפה חיה וגם אם ניטלו רגליו למעלה מהארכובה חי הוא, אבל אם ניטל עד נקביו חשוב נבילה ואפ' בחיים מקבל טומאה, כדעת רבי אלעזר הסובר ניטל הירך וחלל שלה נבילה[286]. ור' יוחנן אומר משום רבי יוסי בן יהושע עד מקום טיבורו, שסובר טריפה חיה, וסובר ניטל הירך וחלל שלה אינה נבילה[287].

הלכה שרק אם ניטל עד טבורו אינה טמאה לידה[288], ויש שצדדו שאם ניטל עד נקביו אינו ולד ואין אמו טמאה לידה[289], ויש שפסקו שאם ניטל עד למעלה מהארכובה אין אמו טמאה לידה[290], ולדעתם כל מקום שהולד טריפה אין אמו טמאה לידה[291].

על אשה שהפילה יד חתוכה או רגל חתוכה בחיתוך אצבעות, אם חוששים שהיא חלק מולד שלם וטמאה טומאת לידה, או שתולים שהיא מגוף אטום וטהורה, ע"ע יולדת[292].

פגם בראשו או באבריו

ולד שושטו אטום - היינו סתום[293] - אין אמו טמאה לידה[294], שאינו ולד כלל[295], שאין זה בכלל אדם הואיל ונברא שלא כדרך החיים[296]. ויש מפרשים –לשיטתם שכל שהוא טריפה אין אמו טמאה לידה[297] – שהטעם מפני שהוא טריפה[298]. על ולד שושטו נקוב, שנחלקו ראשונים אם אמו טמאה לידה, ע"ע ושט[299], וע' יולדת[300].

ולד שגולגלתו אטומה אין אמו טמאה לידה[301] שאינו ולד[302], שכל שנפגם מלמעלה אין אמו טמאה לידה[303]. יש שפרשו שגולגלתו חסירה[304], שחתך מגולגלתו[305], ויש שפרשו שהיא סתומה[306], ויש שכתבו שבין בזה ובין בזה אין אמו טמאה לידה[307]. על פרטי דין זה, ע"ע גלגלת[308].

היולדת ולד הדומה למוצא הדקל - שידיו ורגליו על כתפו ומלמעלה הוא בלא צורה, כמו דקל שהוא למטה יחיד ומתפצל מלמעלה[309], ויש מפרשים שהוא בריית ראש שאין בה חיתוך אברים כמו הדקל שהצד התחתון שבו עב ואין בו פיצולים[310] - אמו טהורה[311].

ולד שפניו טוחות, - היינו שצורת הפנים לא ניכרת בהם לגמרי[312], ואין בהם רושם של צורה[313], ויש שפרשו שאין חוטמו בולט ואין צורתו ניכרת[314] - נחלקו אמוראים: לדעת רבי יוחנן אמו טהורה, ולדעת ריש לקיש אמו טמאה[315]. הלכה כרבי יוחנן שאמו טהורה[316]. ולד שפניו מוסמסין, היינו שמעוכין קצת[317] ויש בהם רושם של צורה[318], אמו טמאה לידה[319].

אשה שהפילה ולד שיש לו ב' גבים וב' שדראות, נחלקו אמוראים אם חשוב ולד: רב אמר שאינו ולד ואין אמו טמאה לידה, ושמואל אמר שחשוב ולד ואמו טמאה לידה[320], ולדעתו ולד זה מתקיים[321]. הלכה כרב שאינו חשוב ולד ואמו טהורה[322]. ויש שפסקו כשמואל שאמו טמאה, משום שמצאנו אנשים שנולדו כך והתקיימו[323].

מי שדרתו עקומה ודומה לשתים, חשוב ולד ואמו טמאה לידה[324].

יש מהאחרונים שכתב שגם אותם הדברים שמחמתם אינו חשוב ולד, כגון מי שגולגלתו אטומה, אף שאין איסור להמיתו בעודו ברחם אמו, אם כבר נולד אסור לגרום לו ממיתה אף בגרמא[325].

על בהמה שילדה ולד שיש לו ב' גבים וב' שדראות, ע' לעיל[326].

בזמן הזה

בזמן הזה שאין אנו בקיאים בצורת הולד, מטמאים בכל הולדות שלא נגמרה צורתם, היינו בולד שפניו טוחות, ויש לו ב' גבין וב' שדראות, וגולגלתו אטומה, וגופו אטום, וושטו אטום[327], וכן בנברא בעין אחת ובירך אחד באמצע אמו טהורה, וולד הדומה לדקל, בכולם טמאה מספק[328].

הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים

ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו

ולד שנולד ואין ידוע אם כלו לו חודשיו ונולד לט' חודשים, או לא כלו חודשיו ונולד לח' חודשים[329], או שספק אם נולד לז' או לח' חדשים[330], כגון שאינה יודעת זמן עיבורה[331], וגמרו שערו וצפרניו[332], נחלקו תנאים אם חשוב בן קיימא:

רשב"ג אומר כל ששהה ל' יום באדם אינו נפל[333], אבל קודם ל' יום הוא ספק נפל אף שגמרו שערו וצפרניו[334], ואם מת אינו מתאבל עליו[335], ואשה שנפלה לפני יבם וילדה ולד שמת תוך ל' צריכה חליצה מספק שמא הוא נפל וצריכה חליצה[336], ושמא הוא בן קיימא ואינה צריכה חליצה[337], ולמדים מהכתוב בבכור אדם[338]: ופדויו מבן חדש תפדה[339], ממה שתלה הכתוב פדיון הבן* בל' יום משמע שעתה נתברר שהוא בן קיימא ולא קודם לכן[340], שטעם הכתוב הוא שקודם לזמן זה אינו ראוי לפדיון שנפל הוא חשוב[341]. ואמרו: סמכה דעתו של רבן שמעון בן גמליאל לדבר תורה שלא ציוה המקום למנות הבכורים כדי לפדותם אלא לאחר שלשים יום[342]. יש שכתבו שכיון שלמדו מפדיון הבן, נראה שמהתורה יש לחוש שמא הוא נפל, והוא ספק של תורה[343], ואף שיש רוב נשים שיולדות ולד בן קיימא, גילתה תורה שלא הולכים אחר הרוב בזה, או שאינו רוב גמור[344], או שרשב"ג סובר שחוששים למיעוט[345]. ויש שכתבו שטעמו של רשב"ג שקודם ל' יש לחוש לספק נפל הוא מסברא, והלימוד מהכתוב הוא רק על לאחר ל' שבזה אין לחוש לנפל[346]. ויש שכתב הטעם שקודם ל' יש לחוש לנפל, שחזקה מסייעת את המיעוט, שהעובר במעי אמו בחזקת שלא כלו חדשיו, ולכן לא סומכים על הרוב נשים שיולדות ולד בן קיימא, כיון שהחזקה מסייעת למיעוט[347]. ויש שכתבו שלימוד זה הוא אסמכתא בעלמא[348]. וכן יש שכתבו שמהתורה מודה רשב"ג שאין לחוש לנפל, שהולכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא, אלא שחכמים החמירו לחוש לספק נפל[349] כיון שנפלים הם מיעוט המצוי, שהוא דבר הרגיל[350], ולכן אשה שנפלה ליבום וילדה ולד שמת תוך ל' יום צריכה חליצה מדרבנן[351], ולענין אבלות הקילו כמו שהקילו בשאר דברים[352], או משום שאין לבו של אביו דוה עליו[353]. ויש שכתבו הטעם שהחמירו חכמים בחליצה ולא סמכו על הרוב, משום שלא יבא להקל בערוה, שלא יאמרו העולם שפיהק ומת[354] ויבא לידי לעז וקלקול שהתירו יבמה לשוק, ולענין אבלות הקילו להחשיבו נפל כדי שלא יבואו להקל בערוה או שבאבלות הקילו, שהלכה כדברי המיקל באבל[355], ולדעה זו נפלים הוא מיעוט שאינו מצוי[356].

ומכל מקום מהיתרה בשמיני, הוכיח רבן שמעון בן גמליאל שמזמן זה ודאי אינה נפל, שאילו היה בה חשש נפל לא היתה התורה מתירה להקדישה ולהקריבה[357]. חכמים[358] חולקים על רשב"ג וסוברים שגם קודם ל' יום הוא בן קיימא ואינו ספק נפל[359], והטעם שרוב היולדות אינם מפילות[360], והנפלים הם מיעוט שאינו מצוי כלל, והוא מיעוטא דמיעוטא שלא חוששים לו[361], ועוד שכיון שלא מת מיד הוא בחזקת חי[362], ומה שאמר הכתוב שפדיון הוא רק לאחר ל', הוא גזירת הכתוב בפדיון שלא לפדות עד אחר ל' יום אף שחשוב בן קיימא מיד, ולא משום שרק אז חשוב בן קיימא[363], או שהתורה החמירה בפדיון הבן לחוש למיעוט נפלים אף שבכל התורה לא חוששים לזה[364].

ויש מהראשונים שכתבו שאם גמרו שערו וצפרניו לכל הדעות נחשב בן קיימא מיד, ולא נחלקו רשב"ג וחכמים אלא בלא גמרו שערו וצפרניו[365].

ויש מהראשונים והאחרונים בדעתם, שכתבו בדעת ראשונים שמחלוקת רשב"ג וחכמים היא רק לענין אבלות[366], ולענין בהמה שמתה תוך ז' ימים[367], וכן לענין רוצח[368], שלדעת חכמים חשוב בן קיימא, ולדעת רשב"ג מהתורה חשוב ספק, אבל בשאר דיני התורה כגון לענין נחלה וטומאת זיבה ונגעים, למדים מפסוקים שדינים אלו נוהגים גם בבן יום אחד[369] כיון שחשוב חי, ואין צריך שיהיה ודאי בן קימא, וגם חכמים לא החמירו בזה, וגם ביבום למדים מפסוק שחשוב בן קיימא מיד, שכתוב ובן אין לו[370], משמע שכל שיש לו בן פוטר מהיבום ואין צריך שיהיה ודאי בן קיימא אלא כל שנולד חי דינו כבן קיימא ואין לחוש בו לנפל[371], אלא שחכמים החמירו להחשיבו לספק כל ל' יום, שכיון שלדעת רשב"ג הוא ספק נפל חששו שמא יטעו ויחשבו שלא גמרו סימניו והוא נפל ויאמרו שנפל פוטר מהיבום[372].

הלכה

הלכה כרשב"ג שספק בן ח' ספק בן ט' קודם ל' יום הוא ספק נפל עד שיעברו ל' יום[373], אפילו גמרו שערו וצפרניו[374]. ולכן, אשה שמת בעלה ונפלה לפני יבם, וילדה ולד שמת תוך ל' יום, ולא היה לבעלה בן אלא הוא, ואילו היה ולד זה בן קיימא היתה פטורה מחליצה[375], ועמדה ונתקדשה, לפי שהיתה סבורה שאינה זקוקה ליבם[376], אם אשת ישראל היא חולצת מחמת הספק[377], שחוששים שולד זה אינו בן קיימא ואותה האשה זקוקה ליבם וצריכה חליצה[378], ואף שמהתורה חשוב בן קיימא מדברי סופרים אינה חולצת עד שנדע שכלו לו חדשיו או שעברו עליו ל' יום[379]. ואם אשת כהן היא, אינה צריכה חליצה, שכיון שאם תחלוץ תהא אסורה לו –כדין חלוצה שאסורה לכהן[380] -, סומכים בזה על דעת חכמים ואומרים שאינו נפל, ואינה צריכה חליצה[381]. וכן ולד שמת תוך ל' יום לא מתאבלים עליו כיון שהוא ספק נפל[382]. ונחלקו בדבר ראשונים, ואחרונים בדעתם: יש מהראשונים שסובר שעיקר הלכה כחכמים הסבורים שלא חוששים לנפל שהלכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא[383], ולכן באשת כהן מתירים אותה לשוק ללא חליצה, ולא אמרו שהלכה כרשב"ג אלא להחמיר להצריך חליצה לאשת ישראל[384], ולהקל באבלות שהלכה כדברי המיקל באבל[385], וכיון שהוא חומרא בעלמא הקילו באשת כהן[386], והוא הדין בכל מקום דחק, כגון שנישאת לישראל ואין היבם כאן שלא תצא[387]. ויש שכתבו שבמקום דחק ועיגון כגון שהיבם קטן, גם בלא נתקדשה מותרת לחלוץ לכתחילה כדי לינשא[388], ויש שכתבו שלכתחילה אסורה לחלוץ, ורק בדיעבד שכבר נתקדשה הקילו[389]. ויש מהראשונים שסוברים שהלכה כרשב"ג, אלא שאף לדעתו מהתורה חשוב בן קיימא שהולכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא, ורק מדברי סופרים החמירו באשת ישראל להחשיבו לספק, אבל באשת כהן שלא אפשר לא החמירו[390]. ויש מהראשונים שסובר שספק אם הלכה כרשב"ג או כחכמים, ולכן באשת ישראל צריכה חליצה ובאשת כהן לא הצריכו חליצה שיכול לומר קים לי כרבנן[391]. ויש מהאחרונים שכתב בדעת ראשונים שהלכה כרשב"ג לכתחילה, וחשוב ספק מהתורה, ורק בדיעבד אמרו שסומכים על דעת חכמים, שלא אמרו הלכה כרשב"ג אלא מטין כרשב"ג[392], אבל לכתחילה אסור לעשות כדברי חכמים לחלוץ כשלא נתקדשה כדי שתוכל להינשא, אפילו במקום דחק ועיגון[393]. ויש מהראשונים והאחרונים בדעתם שכתבו שהלכה כרשב"ג שחשוב ספק נפל מהתורה, אלא שרק בבהמה ורוצח ואבלות שייך ספק זה[394], אבל בשאר דיני התורה כמו ירושה אין צריך שיהיה בן קיימא אלא כל שיש בו חיות נוהגים בו דינים אלו, וגם ביבום מהתורה כל שחי אחר הלידה פוטר מיבום אלא שמדברי סופרים צריך שיחיה ל' יום שמא יאמרו שנפל פוטר מהיבום[395]. ויש מהראשונים שסובר שהלכה כרשב"ג שחשוב ספק גמור, ולכן גם אשת כהן חולצת[396].

ויש שכתב שאם גמרו שערו וצפרניו חשוב ודאי בן קיימא, שגם רשב"ג מודה בזו ולא אמר שחולצת אלא בלא גמרו שערו וצפרניו, אלא שראוי להחמיר להחשיבו לספק עד שיעברו ל' יום[397].

ויש הסובר שרק במת ביום ל' סומכים על דעת חכמים ובאשת כהן אינה חולצת[398], אבל אם מת תוך ל' הלכה כרשב"ג, וגם באשת כהן צריכה חליצה[399].

יש מהאחרונים שהסתפק שמא רק ביצא לאויר העולם אומרים שיש רוב ולדות שאינם נפלים שכיון שיצא חי מן הסתם הוא בן קיימא, אבל עובר שלא יצא לאויר העולם חשוב ספק נפל[400], וכן כתב שאין לו חזקת חיים[401]. ורבים מהאחרונים כתבו שג ם בלא יצא לאויר העולם יש רוב ולדות שאינם נפלים[402], ויש לו חזקת חיים גם כשהוא עובר[403].

ולד שנולד חי, יש מהאחרונים שכתב שתוך ל' יום אין לולד חזקת חיים שחוששים שהוא נפל[404], והסתפק שמא יש כאן חזקה הבאה מכח הרוב[405], שרוב ולדות אינם נפלים[406]. ויש שכתבו שגם קודם ל' יום יש לו חזקת חיים[407], ויש חזקה הבאה מכח הרוב שרוב ולדות אינם נפלים[408].

מת ביום ל'

שהה ל' יום אינו נפל[409]. מת ביום ל', נחלקו תנאים לגבי פדיון הבן: תנא קמא סובר שאם מת הבן ביום שלשים דינו כיום שלפניו שאם נתן לכהן המעות יחזיר, שאותו הולד הוא נפל ואינו חייב בפדיון עד לאחר שלשים[410]. והטעם שלמדים גזירה שוה חדש חדש, בפדיון הבן נאמר: ופדויו מבן חדש תפדה[411], ובמנין בכורות בני ישראל נאמר: פקוד כל בכור זכר מבן חדש ומעלה[412], כמו ששם יום ל' כשלפניו, שנאמר "ומעלה", כך בפדיון יום ל' כשלפניו[413]. ר' עקיבא אומר אם נתן לא יטול ואם לא נתן לא יתן[414], שספק הוא אם יום ל' כשלפניו והוא ספק נפל, או שהוא כלאחריו ואינו ספק נפל, שכיון שלגבי ערכין הוצרך ללמוד מהכתוב שיום ל' כשלפניו[415], נעשו ערכין ומנין הבכורות שני כתובים הבאים כאחד* ואין מלמדין על פדיון הבן[416], או שמה שאין מלמדים הוא לדבר אחר אבל לאותו הדבר כגון כגון בכורי דורות מבכורי מדבר ששניהם מדברים בבכור, מלמדין, ומספק אמר רבי עקיבא שלא שאם נתן לא יטול ואם לא נתן לא יתן[417]. הלכה כחכמים שיום שלשים כשלפניו[418]. ויש שנראה מדבריהם שהלכה כרבי עקיבא שחשוב ספק[419].

בשאר דיני התורה, כגון לענין חליצה ואבלות, יום ל' דינו כשלפניו, ואם מת ביום ל' נחלקו רשב"ג וחכמים אם חשוב בן קיימא או ספק נפל, כשם שנחלקו במת קודם ל'[420].

ויש הסובר שרק במת ביום ל' סומכים על דעת חכמים ובאשת כהן אינה חולצת, כיון שאז אין מיעוט המצוי כל כך שיהיה נפל[421], אבל פיהק ומת תוך ל' הלכה כרשב"ג, וגם באשת כהן צריכה חליצה[422].

ויש שהסתפק לענין אבלות, שמא במת ביום ל' ומת מסיבה שחוץ מגופו, מתאבל עליו[423].

על מנין הל' יום אם הוא מעת לעת, או מיד שכלה יום ל' מהלידה חשוב בן קיימא, עי' להלן: בשאר דיני התורה[424].

יש מאחרונים שהסתפק שמא מנין הז' ימים אינו מהיום שיצא ראשו של הולד – שאז חשוב כילוד[425] - אלא מעת שיצא כל גופו, שאף שחשוב כילוד מיש שיצא ראשו, אין ראיה מזה שחי ל' יום אחר שיצא ראשו שהוא בן קיימא, עד שיחיה ל' יום אחר יציאת הגוף[426], וכתב שלמעשה יש להחמיר שלא לשחוט בהמה עד שיעברו ח' ימים מיום יציאת הגוף[427].

פיהק ומת

בגמרא אמר אביי שמחלוקת רשב"ג וחכמים במת תוך ל' אם חשוב ספק נפל, היא רק בנפל מהגג או אכלו ארי[428], שכיון שמת מחמת מיתה הבאה לו ממקום אחר, תולים שללא מיתה זו לא היה מת[429], אבל אם פיהק ומת - היינו שלאחר לידתו לא ראו בו אלא חיות מעט, שפיהק ומת[430] - דברי הכל מת הוא[431], שנראה שחסרון שנים טבעו והמיתו[432], היינו שגם חכמים מודים שהוא ספק נפל ואם מת אמו צריכה חליצה[433], אלא אם כן שהה ל' יום[434], והוא ספק של תורה[435]. ויש סוברים שקודם ל' יום חשוב ודאי נפל[436]. ויש שסובר שדוקא פיהק ומת בתוך ל' דינו כנפל לכל הדעות, אבל בפיהק ומת ביום ל', נחלקו רשב"ג וחכמים, ולדעת חכמים דינו כבן קיימא[437].

חלה ומת מתוך החולי, נחלקו ראשונים: יש סוברים שדינו כפיהק ומת[438], שחסרון שלמות טבעו גורם לחליו, ולא אמרה בלשון פיהוק אלא שכך הדרך בקטן כל כך שמעט חולי ממיתו בנקל[439], ויש סוברים שדינו כנפל מן הגג או אכלו ארי[440], שדוקא פיהק ומת דינו כספק נפל, שכיון שיש ריעותא מוכח שהוא נפל, אבל בחלה אין ריעותא בולד, שאפילו בן קיימא פעמים שחולה ומת[441].

להלכה נחלקו ראשונים: יש סוברים שהלכה כאביי, ופיהק ומת אינו חשוב בן קיימא[442], ודינו כספק נפל ולכן אפילו אשת כהן צריכה חליצה ותצא מבעלה[443], שכיון שפיהק ומת יש ריעותא ואין כאן רוב נשים שיולדות ולד בן קיימא[444], והוא ספק של תורה[445], ומכל מקום אינו ודאי נפל ולכן אסורה להתייבם[446]. ויש שנראה מדבריו שבחלה ומת יש להקל במקום דחק ועיגון[447], ויש שהחמירו אף בחלה ומת[448]. ויש שכתבו שאין הלכה כאביי[449], שלדעתם רבא בגמרא חולק עליו והלכה כמותו[450], שגם בפיהק ומת נחלקו רשב"ג וחכמים, ובאשת כהן סומכים על דעת חכמים ואינה חולצת[451], שהוא ספק של דבריהם ומהתורה חשוב בן קיימא[452]. ויש סוברים שפיהק ומת ביום ל' נחלקו רשב"ג ובאשת כהן סומכים על דעת חכמים ואינה צריכה חליצה, ופיהק ומת תוך ל' חולצת גם באשת כהן שלכל הדעות דינו כנפל[453].

יש שהסתפק שמא פיהק ומת לאו דוקא שמת מתוך הפיהוק, אלא שבפיהק כיון שראינו שנחלש חיותו ויש בו חיות מועט, כגון תינוק שמיד כשנולד היה חולה וחלוש, גם אם אכלו ארי מתוך הפיהוק דינו כפיהק ומת[454].

כלו לו חדשיו, חשוב בן קיימא גם בפיהק ומת[455].

דין פיהק ומת בנולד לח' חדשים, עי' להלן[456].

ספק בן ט' ולא גמרו

ולד שנולד וספק אם נולד לח' או לט'[457], ולא גמרו שערו וצפרניו, נחלקו ראשונים בדעת תנאים:

יש סוברים שאף בזה נחלקו רשב"ג וחכמים, ולדעת חכמים הוא בן קיימא מיד, ואף שלא גמרו סימניו אינו הוכחה שהוא נפל, שמצוי יולדות לט' ולד קיימא שלא גמרו סימניהם[458]; ולדעת רשב"ג כל ל' יום הוא ספק נפל, ורק לאחר ל' יום יצא מספק נפל, והלכה כרשב"ג באשת ישראל שחולצת, ובאשת כהן סומכים על דעת חכמים ואינה חולצת[459]. ואם שהה ל' יום הוא בן קיימא ודאי לכל הדעות[460].

ויש סוברים שבלא גמרו שערו וצפרניו לכל הדעות הוא ספק נפל עד שיעברו ל' יום, שכיון שלא גמרו סימניו יצא מכלל רוב נשים שיולדות ולד בן קיימא, שרוב נשים יולדות בסימנים גמורים[461], וגם באשת כהן צריכה חליצה ותצא, ומחלוקת רשב"ג וחכמים היא דוקא בספק בן ט' וגמרו סימניו[462]. וכל זה בידוע שלא גמרו סימניו, אבל במת תוך ל' ולא בדקו אחר סימניו אם נתארסה לכהן לא תצא, שתולים שהוא מרוב ולדות שהם בני קיימא[463]. ויש שצידד בדעת ראשונים שאף בלא ידוע אם גמרו סימניו הוא ספק של תורה ואף באשת כהן תצא[464].

ויש שכתב שבלא גמרו סימניו הדבר ספק אם צריכה חליצה גם באשת כהן[465].

ויש שסובר שאם לא גמרו סימניו, חשוב ספק נפל אף לאחר ל' יום, גם לדעת רשב"ג, וחולצת ולא מתייבמת[466]. ויש שכתב שגם לדעה זו היינו דוקא בידוע שלא גמרו סימניו, אבל אם לא ראינו את סימניו, וחי ל' יום, תולים שגמרו סימניו, שחזקה שכל ששהה ל' יום גמרו סימניו, ועוד שרוב הנולדים הם בני קיימא[467].

כלו לו חודשיו

אם ידוע לנו שכלו לו חודשיו[468], היינו שעברו תשעה חדשים מששמשה עד שילדתו, ולא שמשה כל ימי עיבורה[469], לדברי הכל חשוב בן קיימא גם קודם שעברו עליו ל' יום[470], ואפילו מת בו ביום[471], ואפילו פיהק ומת[472], ואפילו יצא רק ראשו חי[473], ואם מת מתאבלים עליו[474]. ואפילו אם לא גמרו סימניו, חשוב בן קיימא מיד[475]. ואם מת בעלה ועמדה. ונתקדשה ומת באותו יום שנולד, אפילו נתקדשה לישראל אינה חולצת[476], וגם לכתחילה תנשא בלא חליצה[477]. וזו ששנינו: בן יום אחד פוטר מן היבום[478], בכלו לו חדשיו הדברים אמורים[479], ויש שפרשו בלא ידוע שכלו לו חודשיו, ופוטר מהתורה, אבל מדרבנן צריכה חליצה[480].

יש מהאחרונים שכתב שאפילו אם בעודו ברחם אמו לאחר תחילת העיבור באה לא מחלה שמחמתה אינו יכול לחיות ל' יום, חשוב בן קיימא כיון שכלו לו חודשיו, ואותה מחלה היא חולי וחולשה אבל אינו נפל[481]. ואם היו בו פגמים גדולים שאינו ראוי לחיות כלל, כגון שנולד עם שני גבים ושני שדראות, אף שכלו לו חדשיו חשוב נפל[482].

בגדר כלו לו חדשיו, אמרו בגמרא שיולדת לתשעה חדשים אינה יולדת למקוטעין[483]. ונחלקו ראשונים בדבר: יש אומרים שהלכה שאינה יולדת למקוטעין, ורק אם עברו עליו ט' חדשים גמורים שכל אחד של ל' יום[484], חשוב כלו לו חדשיו והוא ודאי בן קיימא, אבל בפחות מזה אינו חשוב בן ט'[485]. ויש מהאחרונים שסובר שצריך להמתיר גם שלשה ימים של קליטת הזרע[486], ולפני כן לא חשוב כלו לו חדשיו[487], ויש שסוברים שאין צריך להמתין, ומיד שכלו ט' חדשים מיום העיבור חשוב כלו לו חדשיו[488]. ויש אומרים שאף שצריך ט' חדשים, הלכה כדעת רבי יהודה הסובר שאין צריך שיהיה כל אחד של ל' יום, אלא שופר של קידוש החודש גורם[489], היינו שהחדש התשיעי גורם ללידת הולד, ומשנכנס הוא זמן לידה אף שאין כאן חדשים שלימים של ל' יום[490], ואם נתעברה סוף חדש וילדה בתחילת חדש ט' הוי ולד קיימא אף על גב דאינו אלא ז' חדשים ושני ימים[491]. ויש אומרים שאף שבזמן הגמרא היו צריכים ט' חדשים גמורים, עתה נשתנו הטבעים ויולדת למקוטעים כמו שאנו רואים בחוש פעמים הרבה[492], ומשנכנסה יום אחד בחודש התשיעי חוץ מיום שנתעברה, אף על פי שלא גמרו סימניו ולא שהה שלשים יום ולד גמור הוא[493].

הנולד לז' חדשים ודאי[494], אפילו רק נכנס מעט בחודש השביעי[495], חשוב כלו לו חדשיו, שהיולדת לז' יולדת למקוטעין[496].

הנולד קודם שכלו חדשיו, אם מועיל שישלים לט' חדשים מחוץ לרחם אמו, עי' להלן[497].

ועי' להלן[498] אם היום בקיאים בכלו לו חדשיו.

הנולד לשבעה או לשמונה

בן שבעה וספק בן שבעה

הנולד לז' חדשים ודאי[499], אם גמרו שערו וצפרניו חשוב בן קיימא ודאי, גם קודם ששהה ל' יום, ואמו פטורה מהחליצה[500]. ואמרו: רבי זעירא בשם רבי הונא: וייצר[501] יצירה לשבעה ויצירה לתשעה[502], היינו שיש ולד שנוצר לז' חדשים ויש ולד שנוצר לט' חדשים[503].

ואם לא גמרו שערו וצפרניו חשוב ספק נפל ואמו צריכה חליצה עד שיעברו עליו ל' יום[504]. ויש שכתבו שהוא בן קיימא ודאי[505]. ויש שכתב שהוא בחזקת נפל ואין מלים אותו בשבת[506]. לדעת הסוברים שהוא בן קיימא, אם צריך שיהיה שלם באבריו, עי' להלן: לענין מילה וחילול שבת[507].

אם בתחילת יצירתו היה ראוי להולד לתשעה, ונולד לשבעה אינו חי[508].

ספק בן ז' ספק בן ח', שגמרו שערו וצפרניו, אינו חשוב ודאי בן קיימא עד שיעברו עליו ל' יום[509], ולכן אם מת תוך ל' אמו צריכה חליצה[510]. וכל שכן בלא גמרו שערו וצפרניו שאינו חשוב ודאי בן קיימא[511], שכיון שיצא מכלל רוב היולדות לט' בני קיימא, חשוב ספק נפל[512]. ויש שכתבו שבלא גמרו סימניו הוא ספק של תורה והולכים בו להחמיר, וגם באשת כהן חולצת[513], ויש שכתב שכיון שלא גמרו סימניו חזקה שהוא בן ח'[514]. ויש שכתבו שהוא ספק של דבריהם ובאשת כהן אינה חולצת[515].

יש מהאחרונים שצידד שהנולד בחודש השביעי שהוציאוהו מהרחם על ידי ניתוח, דינו כנולד לח' שודאי לא כלו לו חדשיו, שתולים שהוא מרוב ולדות שנגמרים לט', והוא יצא קודם זמנו[516].

על ולד שנולד פחות מז' חדשים, חשוב נפל[517]. על פרטי הדינים בזה עי' ערך יחס[518].

בן ח' וגמרו סימניו

הנולד בחודש השמיני לעיבורו, אינו יכול לחיות[519], וקרוי נפל[520], שהיה ראוי ליגמר לתשעה חדשים ויצא קודם שנגמר[521]. ואמרו בירושלמי: רבי זעירא בשם רבי הונא וייצר[522] יצירה לשבעה ויצירה לתשעה. נוצר לז' ונולד לשמונה חיי כל שכן לתשעה. נוצר לתשעה ונולד לשמונה. אינו חי[523]. ומכל מקום פעמים שאמרו שהנולד לח' חדשים אינו נפל, שתולים שנגמרה צורתו לשבעה ונשתהה חודש בבטן אמו[524].

הנולד לשמונה חדשים בודאי, כגון שבעל פעם אחת בלבד וקודם לכן לא בעל כלל, ופירש, ונולד הולד לח' חדשים[525], וגמרו סימניו היינו שערו וצפרניו[526], נחלקו תנאים בדינו:

תנא קמא סובר שכל שלא כלו לו חדשיו חשוב בן שמונה; רבי[527] – ויש גורסים ר' יוסי[528] - אומר סימנין מוכיחין עליו שערו וצפרניו שלא גמרו; רשב"ג אומר כל ששהה ל' יום באדם אינו נפל[529]. ונחלקו ראשונים בביאור המחלוקת:

יש סוברים שלדעת תנא קמא כל שנולד לח' אינו חשוב בן קיימא גם בגמרו שערו וצפרניו, וגם בחי הרבה זמן[530], או שודאי לנו אינו יכול לחיות הרבה זמן ולהגיע לזקנה אף שיכול לחיות זמן קצר[531], ויש מהאחרונים שפרש שודאי לנו שאינו יכול לחיות ל' יום, אבל אם חי ל' יום הוא מעשה נסים והוא בן קיימא[532]. ולדעת רבי רק לאחר עשרים שנה חשוב בן קיימא, אבל קודם לכ' שנה מהתורה חשוב בן קיימא ורבנן החמירו להחשיבו לספק בכל דבר שהוא איסור תורה, ואם מת תוך ל' מהתורה פוטר את אמו, אבל מדרבנן צריכה חליצה[533]. ודעת רשב"ג שחשוב בן קיימא לאחר ל' יום[534]. וזו שאמר וזו שאמר רבי אבהו סריס ואיילונית ובן שמונה אין עושין בהן מעשה עד שיהו בן עשרים[535] לענין שאין מחזיקין אותו כבן קיימא עד כ' שנה הדברים אמורים[536], והוא כדעת רבי[537]. וזו ששנינו בן שמונה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו[538], לדעת רבי הוא בלא גמרו שערו וצפרניו[539], אבל בגמרו מותר לטלטלו כיון שהוא איסור דרבנן ובזה לא החמירו להחשיבו לספק נפל[540], ולדעת חכמים גם בגמרו שערו וצפרניו[541].

ויש סוברים שלדעת חכמים נולד לח' וגמרו שערו וצפרניו אין מסתפקים שמא הוא בן שבעה שנתשהה, שכל שנגמר אינו מתשהה, וודאי לנו שנולד לח', ואף שאפשר לו לחיות זמן קצר כיון שגמרו סימניו, אינו יכול לחיות כ' שנה ולכן חשוב נפל ודאי. ודעת רבי שכיון שגמרו סימניו, אף על פי שהוא בן שמונה בודאי, יש לדון בצד רחוק שהוא בן שבעה והשתהה ויוכל לחיות ולהגיע לזקנה כשאר בני אדם, הילכך משמרין לו עד עשרים ואם מת לו נתגלה שבן שמנה היה ולא היה בר קיימא, ואם חי כ' שנה מוכח שהוא בן שבעה שהשתהה, והוא בן קיימא. ורשב"ג בא ופירש שעד ל' יום חשוב ודאי נפל, ואחר ל' יום עד כ' שנה חשוב ספק נפל, ואינו חולק על רבי. ודברי רבי אבהו הם כרבי ורשב"ג[542].

ויש סוברים שלדעת חכמים אינו חשוב בן קיימא עד שיעברו עליו כ' שנה, וקודם לזה חשוב ודאי נפל[543], ויש סוברים שקודם ל' יום חשוב ודאי נפל ואחר ל' יום עד כ' שנה חשוב ספק נפל[544], ורק אחר שחי כ' שנה התברר שהוא בן קיימא, כיון שיש מציאות רחוקה של נולדים לח' שהם בני קיימא, וכיון שחי כ' שנה התברר שהוא מאותם שהם בני קיימא[545]. ולדעת רבי ורשב"ג חשוב בן קיימא לאחר ל' יום, וקודם לזה הוא ספק נפל[546], כיון שנולד לח' חדשים לא מסתבר שיצא מתורת נפל אלא בל' יום[547]. וזו שאמר וזו שאמר רבי אבהו סריס ואיילונית ובן שמונה אין עושין בהן מעשה עד שיהו בן עשרים[548], הוא כדעת חכמים[549]. וזו ששנינו בן שמונה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו בשבת[550], לדעת חכמים הוא גם בגמרו שערו וצפרניו, שכיון שאינו חשוב בן קיימא עד כ' שנה, אינו מצוי שיהיה בן קיימא ואסור לטלטלו[551] עד שיהיה בן כ' שנה[552], ויש אומרים עד ל' יום[553]. אבל לדעת רבי ורשב"ג הסוברים שחשוב בן קיימא אחר ל' יום, מותר לטלטלו אם גמרו שערו וצפרניו[554].

ויש הסובר שלדעת חכמים עד כ' שנה חשוב ספק נפל, ומכ' שנה חשוב בן קיימא, ודברי רבי אבהו הם כדעת חכמים, ולדעת רבי חשוב בן קיימא מיד אם גמרו סימניו, ורשב"ג סובר כרבי בגמרו סימניו, ובא להוסיף שאם לא גמרו חשוב בן קיימא בל' יום, ורבי מודה לזה, ואין מחלוקת בין רבי לרשב"ג[555]. ויש שכתב שלדעת חכמים אינו יוצא לעולם מספק נפל, ודברי רבי אבהו שסימני בן ח' אין עושים בהם מעשה עד שיהיה בן כ', הם כדעת רבי, שאומר שגמרו סימניו הוא בן קיימא, ופירש רבי אבהו שלרבי אינו יוצא מספק נפל עד כ' שנה, אלא שאין הלכה כרבי אבהו בזה, וגם לדעת רבי יוצא מספק נפל לאחר ל' יום, ורבי ורשב"ג לא נחלקו, שרבי אמר שאם גמרו שערו וצפרניו חשוב ספק בן קיימא ולכן מותר לטלטלו מיד, ואם לא גמרו אסור לטלטלו שחשוב נפל, ורשב"ג פירש שגם אם לא גמרו שערו וצפרניו, אם חי ל' יום חשוב בן קיימא, וגם אם גמרו אף שמותר לטלטלו בשבת כיון שטלטול הוא דרבנן, לדברים שהם מהתורה החמירו לחשבו לספק נפל מדרבנן[556].

ויש הסובר שלדעת רשב"ג כל זמן שלא שהה הוא ודאי נפל, ולאחר ל' יום הוא ספק נפל, ודברי רבי אבהו שאמר שיוצא מספק נפל רק כשיהיה בן כ', הם כדעת רשב"ג[557].

יש סוברים שלדעת תנא קמא כל שנולד לח' חדשים ודאי חשוב נפל ודאי, גם אם גמרו שערו וצפרניו, ואינו מתקיים ל' יום[558], היינו שתולים שבמציאות לא יחיה ל' יום[559]. ולדעת רבי דוקא אם לא גמרו שערו וצפרניו ונולד לח' חשוב נפל, אבל אם גמרו שערו וצפרניו ונולד לח' הוא ספק נפל, שמא נגמרה צורתו לשבעה ונשתהה עוד חודש בבטן אמו[560], והוא בן קיימא, או שנגמרה צורתו לשמונה והוא נפל, ולא ידוע זמנו לרבי אימתי יוצא מתורת נפל[561], ורשב"ג סובר כרבי שהוא ספק נפל, ופירש שיוצא מספק נפל בל' יום[562]. ויש סוברים שאף לדעת רבי יוצא מספק נפל בל' יום[563]. ואם מת תוך ל' יום צריכה חליצה גם באשת כהן, כיון שלכל הדעות חשוב ספק נפל[564]. וזו שאמרו בברייתא: בן שמנה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו אבל אמו שוחה עליו ומניקתו מפני הסכנה[565], לדעת תנא קמא מדובר בכל בן ח', ולדעת רבי ורשב"ג מדובר דוקא בלא גמרו שערו וצפרניו שחשוב נפל ודאי[566]. וזו שאמר רבי אבהו סריס ואיילונית ובן שמונה אין עושין בהן מעשה עד שיהו בן עשרים[567], מה שאמרו עד שיהא בן עשרים הוא רק לסריס ואיילונית ולא לנולד לח'[568].

ויש סוברים שלדעת תנא קמא כל שנולד לח' חדשים חשוב נפל ודאי גם אם גמרו שערו וצפרניו וגם בשהה ל' יום[569], ולדעת רבי חשוב ודאי בן קיימא מיד, גם קודם ל' יום, שכיון שגמרו שערו וצפרניו נגמרה צורתו לשבעה והשתהה חודש בבטן אמו עד שיצא לאויר העולם[570], שבן שמנה דרכו להיות בלא גמר סימנים, וכיון שגמרו סימניו וודאי בן ז' הוא אלא שנשתהה[571], ולדעת רשב"ג חשוב ספק נפל עד שיעברו ל' יום ואז יצא מספק נפל[572], ויש סוברים שדעת רשב"ג היא כרבי שחשוב בן קיימא מיד[573]. ואם מת תוך ל' באשת ישראל צריכה חליצה ובאשת כהן אינה צריכה חליצה שסומכים על דעת רבי[574]. וזו שאמרו בברייתא: בן שמנה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו אבל אמו שוחה עליו ומניקתו מפני הסכמה[575], לדעת תנא קמא הוא בכל בן ח'[576], ולדעת רבי ורשב"ג דוקא בלא גמרו שערו וצפרניו שחשוב נפל ודאי[577]. וזו שאמר רבי אבהו סריס ואיילונית ובן שמונה אין עושין בהן מעשה עד שיהו בן עשרים[578], אינו לענין להחשיבו בן קיימא רק בגיל כ', אלא לענין שאם לא גמרו שערו וצפרניו הוא מסימני סריס* ואם הגיע לגיל כ' ולא הביא ב' שערות חשוב סריס[579], או לענין גדלות, שהנולד לח' חדשים, אף שגמרו שערו וצפרניו, מפני דקותו וחולשתו אינו חשוב גדול כשיהיה בן יג' שנה ויביא ב' שערות, ורק כשיהא בן כ' ויביא ב' שערות חשוב גדול[580].

ויש סוברים שלדעת חכמים חשוב ודאי נפל גם בשהה ל' יום, ורבי ורשב"ג לא נחלקו אלא לענין מילה, שדעת רבי שאם גמרו סימניו מלים אותו בשבת מספק שמא הוא בן קיימא, כיון שגם אם אינו בן קיימא אין כאן אלא איסור טלטול[581], אבל לשאר דברים מודה רבי לרשב"ג שחשוב ספק עד ל' יום, ובאשת ישראל חולצת ובאשת כהן אינה חולצת כיון שמהתורה חשוב בן קיימא[582]. וזו ששנינו בן שמונה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו[583], בלא גמרו שערו וצפרניו הדברים אמורים[584].

ויש שנראה מדבריהם, שבגמרו סימניו לדעת חכמים חשוב בן קיימא מיד, ולדעת רשב"ג רק אחר שעברו ל' יום חשוב בן קיימא[585].

ויש מהאחרונים שכתב בדעת ראשונים שמחלוקת רבי וחכמים היא רק לענין מילה, ובהמה שמתה תוך ז' ימים[586], שבהם צריך שיהיה בן קיימא ולא מספיק שיהיה חי, ולדעת רבי חשוב בן קיימא אם גמרו סימניו, ורשב"ג סובר שגם אם לא גמרו אם שהה ל' יום חשוב בן קיימא, ולחכמים אינו חשוב בן קיימא גם בגמרו סימניו, אבל בשאר דיני התורה כגון לענין נחלה וטומאת זיבה ונגעים, למדים מפסוקים שאין צריך שיהיה חשוב בן קיימא אלא מספיק שיהיה חי, ולכן בן יום אחד דינים אלו נוהגים מהתורה גם בבן יום אחד[587], וגם חכמים לא החמירו בזה, וביבום למדים מפסוק שחשוב בן קיימא מיד, שכתוב ובן אין לו[588], משמע שכל שיש לו בן שנולד חי פוטר מהיבום[589], אלא שבזה החמירו להחשיבו לספק כל ל' יום, שמא יאמרו שנפל זוקק ליבום[590].

אף להלכה נחלקו הראשונים: יש שכתבו שהלכה כדעת רשב"ג גם בנולד לח' חדשים ודאי, ולכן - לפירושם בדעתו[591] - בן ח' שגמרו שערו וצפרניו חשוב ספק נפל עד ל' יום[592], ואם מת הולד תוך ל' זקוקה ליבום וצריכה חליצה אף באשת כהן כיון שחשוב ספק[593]. ויש שביאר שלדעה זו הוא ספק של תורה, ולכן אף באשת כהן חולצת[594]. ומותר לטלטלו בשבת כיון שהוא ספק בן קיימא[595]. ולאחר ל' יום חשוב בן קיימא ודאי[596], ותינשא לכתחילה בלא חליצה[597], ואין הלכה כרבי אבהו הסובר שחשוב ספק עד כ' שנה[598], או שאף לדעת רבי אבהו חשוב בן קיימא אחר ל' יום[599]. ויש שכתבו שלענין מילה אם גמרו שערו וצפרניו מלים אותו בשבת כדעת רבי, אבל לשאר דברים חשוב ספק כדעת רשב"ג, ומכל מקום באשת כהן אינה חולצת כיון שמהתורה חשוב בן קיימא העמידו על דין תורה[600], ולענין טלטול בשבת מותר לטלטלו[601], ובאבלות גם לאחר ל' יום אינו מתאבל עליו, כדעת רבנן הסוברים כן, שהלכה כדברי המיקל באבל[602]. ויש שכתבו שאם גמרו שערו וצפרניו חשוב בן קיימא מיד[603], משום שהלכה כרשב"ג הסובר כך – לפירושם בדעתו[604] -; או שאף שלדעת רשב"ג הוא ספק נפל, הלכה בזה כרבי שחשוב בן קיימא ודאי[605]. ולכן באשת כהן אינה חולצת[606], ובאשת ישראל החמירו מדברי סופרים שתחלוץ עד שתדע בודאי שכלו לו חודשיו ונולד לט' חדשים גמורים, אף שמהתורה חשוב בן קיימא[607]. ויש סוברים שהלכה כדעת רבי אבהו הסובר שיוצא מספק נפל רק בכ' שנה, כדעת חכמים הסוברים כן –לדעה זו-[608]. וקודם כ' שנה, יש שכתבו שחשוב ודאי נפל, גם לאחר ל' יום[609]. ויש שכתב שאם מת לאחר ל' חשוב ספק ואשתו צריכה חליצה, ואם מת תוך ל' חשוב ודאי נפל ואשתו מתייבמת, כדעת חכמים הסוברים כן - לפירושו[610]. ומה שאמרו בגמרא שהלכה כרשב"ג, בולד שספק אם כלו לו חדשיו הדברים אמורים, אבל בבן ח', גם בספק אם כלו לו חדשיו אין הלכה כמותו[611]. או שרק להחמיר בספק אם כלו לו חודשיו להצריכה חליצה אמרו שהלכה כמותו[612], אבל עיקר הלכה כחכמים[613]. ולדעה זו בן שמנה אסור לטלטלו גם בגמרו שערו וצפרניו[614], יש סוברים שגם בשהה ל' יום עד כ' שנה הוא בחזקת נפל ואסור לטלטלו[615], ויש סוברים שאחר ל' יום חשוב ספק ומותר לטלטלו[616]. ויש סוברים שאין צריך שיגיע לכ' שנה כדי שיצא מספק נפל, אבל צריך יותר מל' יום, והיינו שיהיה בן שנה או שיעור אחר[617].

ויש סוברים שהלכה כרבי אבהו שאינו חשוב ודאי בן קיימא עד כ' שנה, וכדעת רבי ורשב"ג הסוברים כן לפירושם[618], ועד ל' יום חשוב ודאי נפל, ואחר ל' יום עד כ' שנה חשוב ספק נפל, ואם חי כ' שנה התברר שהוא בן קיימא ודאי, ומותר לטלטלו מיד[619].

לדעת הסובר שלאחר ל' יום חשוב בין קיימא[620], יש שכתב שכל זה בנהרג כגון שנפל מן הגג או אכלו ארי, אבל בפיהק ומת[621] אינו חשוב בן קיימא גם במת לאחר ל' יום, עד שיחיה י"ב חודש[622], ויש סוברים שאף בפיהק ומת חשוב בן קיימא אחר ל' יום[623].

הנולד לח' אין הבדל בדיניו אם הוא זכר או נקיבה[624].

הנולד לח' אם מועיל שישלים לט' חדשים מחוץ לרחם אמו, עי' להלן[625].

גמרו סימניו, היינו סימני שערו וצפרניו[626], וצריך שיהיו גמורים משעה שנולד[627]. ויש שצידד לומר שגם אם גמרו אחר שנולד חשוב גמרו סימניו[628]. יש מהאחרונים שכתב שאם ישנם קצת צפרנים, וגם קצת מהשערות, חשוב ספק אם הוא בכלל גמרו[629]. במדרש מצאנו סימן נוסף: שיהיו שפתיו נגמרים[630], ולא הובא סימן זה בפוסקים[631]. מהראשונים יש שכתב בשם נשים חכמות שנתנו סימנים שלא הוזכרו בגמ', כגון דביקות האזניים סתימת העיניים, סתימת פי הטבעת ועוד, וכתב שאין לסמוך על סימנים אלו[632].

בן ח' ולא גמרו שערו וצפרניו

נולד לח' חדשים, ולא גמרו סימני שערו וצפרניו, ששערו לקוי ואין צפרניו שלימין בברייתן[633], נחלקו ראשונים בדעת תנאים:

יש סוברים שחשוב נפל ודאי לכל הדעות[634], שלא היה ראוי להיולד אלא בתשעה ויצא קודם שיולד[635], ולכן אפילו חיה ל' יום חשוב נפל[636], או שבמציאות אינו יכול לחיות ל' יום[637].

ויש סוברים שאף בזה נחלקו תנאים, ולדעת תנא קמא חשוב נפל ודאי אפילו שהה ל' יום, וכן לדעת רבי, ולדעת רשב"ג אם שהה ל' יום מוכח שהוא בן קיימא[638], שאילו היה נפל לא היה חי ל' יום[639], או שתולים את הדבר בחסרון בקיאותינו, ומסתמא גמרו סימניו[640]. ומכל מקום כל זמן שלא שהה ל' יום חשוב ודאי נפל[641], ורק על דרך הזרות יכול לחיות יותר[642], ואם מת צריכה חליצה גם באשת כהן[643]. ויש שכתבו שאף רבי מודה שאחר ל' יום חשוב בן קיימא[644]. וזו ששנינו בן שמונה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו[645], בלא גמרו שערו וצפרניו הדברים אמורים[646].

ויש סוברים שלדעת חכמים חשוב ודאי נפל גם בשהה ל' יום, ולדעת רשב"ג אם לא שהה חשוב ודאי נפל, ובשהה ל' יום חשוב ספק בן קיימא[647].

להלכה כתבו ראשונים שהנולד ח' ולא גמרו סימניו חשוב ודאי נפל[648]. ואם שהה ל' יום נחלקו ראשונים ואחרונים: יש מהראשונים סוברים שאף שקודם ששהה חשוב נפל, ואם מת צריכה חליצה גם באשת כהן ותחלוץ ותצא מבעלה[649], אם עברו ל' יום חשוב בן קיימא[650], שהלכה כדעת רשב"ג הסובר כן לדעתם[651], או שגם רבי מודה בזה[652], ויש שכתב שמה שחי ל' יום הוא מעשה נסים, שכל שלא גמרו שערו וצפרניו חשוב ודאי נפל, ומכל מקום חשוב בן קיימא[653]. ולכן אשת ישראל שילדה ולד כזה ומת לאחר ל', אסורה להתייבם, ואשת כהן אינה צריכה חליצה[654]. ויש מהאחרונים סוברים שגם בשהה ל' יום חשוב ודאי נפל ואשתו מתייבמת שהלכה כחכמים הסוברים כן[655]. ויש מהאחרונים סוברים שלאחר ל' יום הוא ספק נפל, ורק אם שהה כ' שנה חשוב בן קיימא לענין יבום וחליצה[656].

ומכל מקום קודם ששהה ל' יום לכל הדעות חשוב נפל, ואם מת אמו חייבת חליצה, וגם אשת כהן תחלוץ ותצא[657], ויש מהראשונים שכתב שמותרת להתייבם כיון שחשוב ודאי נפל[658], ויש שכתב שאסורה להתייבם שמא הוא בן קיימא[659]; ובעודו חי אסור לטלטלו[660], ואין מלים אותו בשבת[661]. ויש שכתב אף בזה שהוא ספק, ובאשת כהן אינה צריכה חליצה[662]. ויש מהראשונים שכתב שאסורה להתייבם מהתורה, שמהתורה כל שיצא חי פוטר את אמו מהיבום גם אם הוא ודאי נפל, וחכמים החמירו להצריכה חליצה אבל אסורה ביבום מהתורה[663].

ילדה ולד מת אם חשוב ספק

אשה שילדה נפל אחרי מותו - היינו שהולד לא יצא חי לאויר העולם, ואפילו כלו חדשיו כיון שמת[664] - מותרת להתייבם שחשוב ודאי נפל[665]. ויש מהראשונים סובר שחשוב ספק נפל וצריכה חליצה, ואסורה להתייבם, ואפילו כשיש ספק אם כלו לו חדשיו[666], אבל אם לא כלו לו חדשיו חשוב ודאי נפל[667]. ויש מהאחרונים שכתב שלדעה זו אסורה להתייבם מהתורה[668]. ויש מהאחרונים שביאר בדעתו, שחוששים שמא כשיצאה פדחתו – שמאז חשוב כילוד[669] - היה חי, ואז עדיין אי אפשר לבדקו שצריך לבדוק בחוטמו או בלבו[670], ומיד אחר כך מת, ומחמירים בכל ולד מספק[671].

דין הנולד קודם זמנו בימינו

יש שכתב שבימינו נראה שהשתנו הטבעים והנולד לח' חדשים חשוב בן קיימא, שאפשר שהוא מאותם שנולדים לז' והשתהה קצת ונגמרה צורתו לח'[672].

הנולד קודם זמנו, באופן שחשוב ספק נפל ואם שהה ל' יום חשוב בן קיימא, כגון הנולד לספק ט' חדשים[673], או הנולד לח' וגמרו סימניו[674], וחי באמצעות אינקובטור ל' יום[675], נחלקו האחרונים בדינו: יש סוברים שגם באופן שאם שהה ל' יום יצא מכלל נפל, כל זה בחי ל' יום מעצמו, אבל אם חי ל' יום על ידי רפואות או אינקובטור חשוב נפל גם לאחר ל' יום[676], אלא אם כן חי ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור[677]. ויש סוברים שגם אם חי על ידי רפואות או על ידי אינקובטור ל' יום, חשוב בן קיימא כמו בחי ל' יום מעצמו[678].

הנולד קודם זמנו באופן שחשוב נפל ודאי אפילו שהה ל' יום, כגון הנולד לח' ולא גמרו סימניו – לסוברים כן[679], או הנולד לח' וגמרו סימניו - לסוברים כן[680], וחי ל' יום על ידי אינקובטור, יש שנראה מדבריהם שחשוב נפל, ומה שחי על ידי אינקובטור לא עדיף מאילו היה חי מעצמו שאינו יוצא בזה מתורת נפל[681]. ויש שצידד לענין חליצה שרק אחר כ' שנה חשוב בן קיימא ופוטר מיבום וחליצה[682]. ויש שצידד שחשוב בן קיימא, שהשהות באניקובטור חשובה כשהות ברחם והוא משלים כל מה שהרחם היה עושה להשלמת הולד[683], ולענין חליצה כתב שאם שהה י"ב חודש חשוב בן קיימא גם בלא גמרו סימניו[684].

על דינו של הנולד קודם זמנו ושמו אותו באינקובטור, לענין חילול שבת, ראה להלן: לענין מילה וחילול שבת[685]. על דינו לענין אבלות, ראה להלן: בשאר דיני התורה[686].

הנולד לח' חדשים, יש שכתבו שאף שנחלקו הראשונים אם חשוב גדול בי"ג שנה[687] או בכ' שנה[688], בזמנינו אפשר שנשתנו הטבעים והנולד לח' חדשים חשוב ולד גמור, ונעשה גדול בגיל י"ג שנה[689], ועוד שנוהגים כדעת שאר הראשונים הסוברים שגם הנולד לח' נעשה גדול מי"ג שנה[690]. ויש שכתב שבודאי נולד לח' יש לחוש שאינו נעשה גדול עד כ' שנה, וזה אינו מצוי, אבל אם אינו ודאי בן ח' נעשה גדול מי"ג שנה[691].

לענין מילה וחילול שבת

מילת נפלים

נפל אין בו מצות מילה מהתורה[692]. ומכל מקום נוהגים למול את הנפל שנולד חי ומת קודם היום השמיני[693], או שמת אחר היום השמיני ולא מלו אותו בזמנו מאיזה סיבה[694], או שנולד מת[695], ומלין אותו על קברו[696] בצור או בקנה[697], ואין מברכין על המילה[698]. ואין פורעים מילה זו[699]. ויש שכתב שלא נהגו למולו[700]. ויש שכתב שנהגו למול אחר הרחיצה ולא על הקבר[701]. והטעם שמלים אותו להסיר חרפתו ממנו שלא יקבר בערלתו כי חרפה היא לו[702], ועוד משום תקנת הפושעים, שאמרו במדרש[703] שהקב"ה מעביר הערלה מן הקטנים שמתו ולא מלו ונותנה על פושעי ישראל[704]. ואין מסירין ערלת נפל ביום טוב אפילו הוא שני של גליות, שנפל אין מצוה לקברו ואסור לטלטלו[705].

וכן נוהגים שנותנים לו שם לזכר שירחמוהו מן השמים ויחיה בתחיית המתים ויהיה בו דעה ויכיר את אביו[706].

הנולד קודם זמנו, או שספק אם נולד בזמנו, חייב במילה[707], ואפילו נולד בחודש השמיני לעיבורו קודם שתיגמר ברייתו[708].

יש שכתב שאף שמעיקר הדין הנולד לח' או לספק ז' ספק ח' מלים אותו בחול ליום השמיני, יש שנהגו שלא למולו עד שיעברו עליו ל' יום, שהנולדים קודם זמנם הם חלושים וחולים וחוששים שיסתכנו מחמת המילה[709].

מילת נפל בשבת

הנולד קודם זמנו, יש אופנים שמילתו דוחה שבת, ויש אופנים שאינה דוחה שבת, ויש אופנים שנחלקו ראשונים בדבר.

הנולד לט' חדשים ודאי, שיודעים שכלו לו חדשיו[710], מילתו דוחה שבת[711], וכן אם אין ידוע אם כלו לו חדשיו ושהה ל' יום מילתו דוחה שבת[712], שודאי לנו שהוא בן קיימא[713].

הנולד לח' חדשים ודאי, אם לא גמרו שערו וצפרניו הרי הוא נפל ואין מלים אותו בשבת[714], שכיון שחשוב נפל גמור, ואין צד מצוה במילתו, לא מתירים טלטול כדי למולו[715].

ואם גמרו שערו וצפרניו יש אומרים שמלים אותו בשבת, שמא הוא בן ז' והשתהה חודש בבטן אמו, והוא בן קיימא[716], וכיון שחיתוך המילה אינו אסור מהתורה, לפיכך לא אסרו למוהלו במקום ספק מצות מילה[717], כדעת רבי הסובר כן לדעתם[718]; ויש אומרים שאין מלים אותו בשבת[719]. ויש אומרים שבזמנינו אין בקיאים בסימני שערו וצפרניו ואין לנו בן ח' ודאי וכולם מלים אותם בשבת[720].

קטן שלא ידוע אם נולד לט' חדשים או לח' חדשים, נחלקו ראשונים בדינו: יש אומרים שאין מלים אותו בשבת אפילו אם גמרו סימניו[721]. ורוב הראשונים סוברים שמלים אותו בשבת[722] אף שהוא ספק נפל[723], כיון שאינו אלא שבות דרבנן[724]; מהם שסוברים כן דוקא בגמרו שערו וצפרניו[725], ומהם שסוברים כן גם בלא גמרו[726].

הנולד לז' חדשים שגמרו שערו וצפרניו חשוב בן קיימא, ומלים אותו בשבת[727].

בן ז' שלא גמרו שערו וצפרניו, נחלקו אחרונים בדעת ראשונים: יש שסובר שדינו כנפל ואין מלים אותו בשבת[728], שתולים שהוא בן שמונה אלא שקדם להולד[729], או שהוא בן ששה חדשים ושהה חודש בבטן אמו[730]. והרבה כתבו שדינו כבן קיימא[731] ומלים אותו בשבת[732], ובלבד שיהיה שלם[733]. יש שפרשו הכוונה שיהיה שלם באבריו[734], שאם אינו שלם באבריו מוכח שהיה ראוי להיולד בתשעה ונולד לשבעה ואינו בן קיימא[735], ויש שפרשו שאין בו לא מכה ולא חולי, שאם יש בו אחד מאלה מחמתם נולד לפני הזמן והרי זה נפל ודאי ואין מטלטלין אותו למולו[736]. ויש שכתבו שאם נולד לז' חדשים ודאי חשוב בן קיימא בכל אופן[737]. ויש שסובר שאם ידוע לנו שלא גמרו שערו וצפרניו, אין מלים אותו, אבל אין אנו צריכין לדקדק אחר זה, ומי שאינו בקי בסימנים אלו אין צריך לחוש כל שלא ראינו ברור שלא גמרו שערו וצפרניו[738].

ספק בן ז' ספק בן ח', וגמרו שערו וצפרניו, מלים אותו בשבת[739], שמאחר ששערו וצפרניו מוכיחים עליו שבן קיימא הוא מחזיקים אותו ברוב הנולדים שהם בני קיימא ומלים אותו, כמו שאנו סומכים בכמה דברים על הרוב[740]. ויש שנראה מדבריהם שגם בגמרו שערו וצפרניו אין מלים אותו בשבת[741].

ספק בן ז' ספק בן ח', ולא גמרו שערו וצפרניו, נחלקו אחרונים בדעת ראשונים: יש שכתבו שהוא ספק בן קיימא ומלים אותו בשבת מספק[742], שאם הוא בן קיימא מקיים מצות מילה הדוחה שבת, ואם אינו בן קיימא אין בזה איסור עשית חבורה[743] מפני שהוא מחתך בשר בעלמא[744], ואף שיש כאן איסור טלטול דרבנן[745], כיון שיש ספק שמא עושה מצוה לא גזרו חכמים[746], ובלבד שיהיה שלם[747]. וזו ששנינו: ספק בן שבעה ספק בן שמונה[748] אין מחללין עליו את השבת[749], העמידו בגמרא במכשירי מילה שיש בהם איסור תורה, וכדעת רבי אליעזר הסובר שמכשירי מילה דוחים שבת[750], אבל למה שאנו פוסקים כדעת חכמים שאין מכשירי מילה דוחים שבת[751], גם ספק בן ז' מלים אותו בשבת כיון שאין במילה איסור תורה[752]. ויש שכתב שמכל מקום הוא ספק של תורה[753]. ויש שכתב שאף שמלים אותו בשבת כיון שאין במילה איסור תורה, אבל אין מחללים עליו שבת להצילו כיון שהוא ספק גמור[754]. ויש שחולקים על כל זה וכתבו שאין מלים אותו בשבת[755], שכיון שלא גמרו שערו וצפרניו יצא מכלל רוב הולדות שהם בני קיימא[756], ומוכח שהוא בן ח'[757], ואף שאין כאן אלא איסור טלטול, למה נתיר איסור טלטול במקום שאין שקרוב לודאי שאינו בן קיימא[758]. וזו ששנינו: ספק בן שבעה ספק בן שמונה אין מחללין עליו את השבת[759], ומה שהעמידו בגמרא דוקא במכשירי מילה כרבי אליעזר, סוברים שנדחית העמדה זו[760]. ויש שסובר שאם ידוע לנו שלא גמרו שערו וצפרניו, אין מלים אותו, אבל אין אנו צריכין לדקדק אחר זה, ומי שאינו בקי בסימנים אלו אין צריך לחוש כל שלא ראינו ברור שלא גמרו שערו וצפרניו[761].

חילול שבת

קטן הנולד לח' חדשים - בין אם הוא זכר או נקיבה[762] - אמרו בברייתא שהרי הוא כאבן, ואסור לטלטלו - בשבת[763] -, אבל אמו שוחה ומניקתו מפני הסכנה[764], היינו סכנת האם, שחלב הרבה בדדיה, ומביאה לידי חולי[765] ותיאנס ותמות[766], ויש שפרשו שמחללים גם מפני סכנת הולד[767].

בגמרא העמידו ברייתא זו בלא גמרו שערו וצפרניו, אבל בגמרו מותר לטלטלו[768], וכדעת רבי האומר שסימניו מוכיחים עליו[769], שאם היה שלם בשערו ובצפרניו הרי זה ולד שלם ובן שבעה הוא אלא שנשתהא ומותר לטלטלו בשבת, אבל אם נולד ושערו לקוי ואין צפרניו שלמין בבריאתן הרי זה בן שמונה ודאי שלא היה ראוי להולד אלא בתשעה ויצא קודם שנגמר לפיכך הוא חשוב כאבן ואסור לטלטלו[770]. ויש ראשונים סוברים בדעת חלק מהתנאים, שגם בגמרו שערו וצפרניו אסור לטלטלו[771]. ויש מהראשונים סובר שהנולד לח' אין מטלטלים אותו עד שיכנס לחודש התשיעי[772] היינו שאם נולד בתחילת שמיני או באמצע, צריך להמתין עד שיגמר החודש השמיני ויכנס לחודש התשיעי[773]. ושאר הראשונים לא כתבו כן[774].

להלכה, כתבו הראשונים והאחרונים שאם גמרו שערו וצפרניו מותר לטלטלו[775], ויש סוברים שאסור לטלטלו[776].

בן ח' חדשים שלא גמרו שערו וצפרניו, אסור לטלטלו[777]. ואם שהה ל' יום, יש שכתבו שמטלטלים אותו בשבת[778], שאנו תולים את הדבר בחסרון בקיאותינו ודנים אותו כגמרו סימניו[779], או שאף שהוא מעשה ניסים מכל מקום חשוב חי לכל דבריו[780]. ויש ראשונים שכתבו שעכשיו מותר לטלטל כל תינוקות גם קודם ששהה ל' יום, שאין אנו בקיאים וכולם כמו ספק בן ח' ספק בן ט' ופעמים שהאשה מתעברת סמוך לטבילתה ופעמים שאינה מתעברת, ורק אם הוא ודאי בן ח'[781] אסור לטלטלו[782]. וכן יש מהראשונים שכתב שעכשיו אין אדם בקי בסימני שערו וצפרניו ואין לנו בן שמנה ודאי וכלם מחללים עליהם את השבת[783].

ספק בן ז' ספק בן ח' שגמרו שערו וצפרניו[784], מטלטלים אותו בשבת[785], ואם לא גמרו שערו וצפרניו יש סוברים בדעת ראשונים שאין מטלטלים אותו בשבת[786], ודעת רוב הראשונים והאחרונים שמטלטלים אותו בשבת[787]. שלענין טלטול שהוא מדרבנן לא החמירו אלא בודאי או קרוב לודאי, ולא בספק[788].

נולד לז' חדשים מטלטלים אותו בשבת, שבן קיימא הוא[789], ואפילו לא גמרו שערו וצפרניו[790]; ויש אומרים שאם לא גמרו שערו וצפרניו אין מטלטלים אותו בשבת, שאינו בן קיימא[791].

נולד לט' חדשים ודאי, דינו כבן קיימא גמור[792]. הנולד לספק ח' חדשים ספק ט' חדשים מטלטלים אותו בשבת[793], ואפילו לא גמרו שערו וצפרניו[794], ואף שהלכה כרשב"ג שכל שלא שהה ל' יום הוא ספק נפל[795], מכל מקום מספק לא החמירו שלא לטלטלו כיון שהוא איסור דרבנן[796]. ויש שכתבו שאם לא גמרו שערו וצפרניו אין מטלטלים אותו, כיון שהוא ספק נפל[797], ויש שכתבו אף בגמרו שערו וצפרניו שאין מטלטלים אותו, כיון שהוא ספק נפל[798].

בכל מקום שהתירו לטלטלו בשבת, מותר לחלל עליו שבת כשיש צורך בדבר, גם בשאר איסורים דרבנן[799], ואפילו אם אין סכנה בדבר אלא הצלה מצער בעלמא[800], כגון מה ששנינו שמרחיצין את הולד ומולחין אותו וטומנין השליא כדי שיחם הולד[801], שכיון שיש בהם צער אם לא יעשו אותם, ואין בהם איסור תורה, התירו חכמים לעשותם[802].

גם במקום שאסור לטלטלו, אם עושה כן כדי להציל התינוק מצער, כגון שהוא בוכה וצריך להרגיעו, יש שכתבו שמותר לטלטלו לצורך זה[803].

במקום שיש לולד סכנה אם לא יחללו עליו שבת, נחלקו ראשונים, ואחרונים בדעתם: יש שכתבו שמותר לחלל שבת גם על ספק נפל, כגון ספק בן ז' ספק בן ח' ולא גמרו שערו וצפרניו – אף לדעת הסוברים שאסור לטלטלו[804] -, ואפילו באיסור תורה, כגון לפקח עליו את הגל[805]. וזו ששנינו ספק בן ז' ספק בן ח' אין מחללים עליו את השבת[806], לענין מילה הדברים אמורים ולא לענין חילול שבת[807]. ויש שכתבו שאם לא גמרו שערו וצפרניו והוא ספק בן ז' ספק בן ח', אין לחלל עליו את השבת[808], שכיון שלא גמרו סימניו חזקה שהוא בן ח'[809], או שכיון שאין לו חזקת חיים, לא שייך בו וחי בהם[810], וזו ששנינו ספק בן ז' ספק בן ח' אין מחללים עליו את השבת[811]. ואמרו במדרש: ספק בן שמונה, ספק בן שבעה, אין מחללין עליו את השבת, ואין חותכין את טבורו, ואין טומנין את שלייתו[812]. וכל זה באיסור תורה, אבל באיסור דרבנן מחללים שספק דרבנן לקולא וכל שכן במקום פיקוח נפש[813]. וכל זה בספק בן ז' ספק בן ח', אבל בספק בן ח' ספק בן ט' מחללים עליו את השבת[814]. ויש שכתבו שכל שלא יודעים בודאי שכלו לו חדשיו אין לחלל עליו את השבת אפילו בגמרו שערו וצפרניו, ואפילו בנולד לספק ט' חדשים ספק ח' חדשים[815].

הנולד לז' חדשים מחללים עליו את השבת[816]. ואמרו במדרש: ואם דבר ברור הוא שהוא בן שבעה, מחללין עליו את השבת, וחותכין את טיבורו, וטומנין את שלייתו, ומטלטלין אותו ממקום למקום, ולמה מחללין את השבת על ילוד שנולד לשבעה, לפי שהוא של חיים, אבל הנולד לשמונה אינו לחדשיו, ואינו של חיים, לכך אין מחללין עליו את השבת[817].

הנולד לח' חדשים וגמרו סימניו, יש מהראשונים והאחרונים סוברים שמחללים עליו את השבת באיסור תורה במקום סכנה[818], ויש שצדדו שאין מחללים עליו את השבת[819]. הנולד לח' ולא גמרו סימניו אין מחללים עליו שבת[820], ויש שכתב שמכל מקום אם נשתהה ל' יום מחללים עליו את השבת, מפני שתולים את הענין בחסרון הכרתנו בסימנין אלו, ודנים אותו כבן שמנה שגמרו סימניו[821]. ויש שכתב שאף שאין תולים שיחיה ל' יום, מ"מ אם חי ל' יום הוא מעשה נסים ודינו כבן קיימא[822]. ויש מי שכתב שעכשו אין אדם בקי בסימני שערו וצפרניו ואין לנו בן שמנה ודאי, וכלם מחללים עליהם את השבת[823].

חילול שבת בזמנינו

יש שכתב שבימינו נראה שהשתנו הטבעים והנולד לח' חדשים חשוב בן קיימא, שאפשר שהוא מאותם שנולדים לז' והשתהה קצת ונגמרה צורתו לח'[824].

ולד שאין מחללים עליו שבת, כגון הנולד לח' ולא גמרו סימניו –לסוברים כן-[825], ואפשר להכניסו לאינקובטור[826] ועל ידי כך יש סבירות גדולה שישאר בחיים[827], כתבו האחרונים שיש חיוב לחלל עליו שבת אפי' באיסור תורה כדי להשאירו בחיים[828], גם אם יהיו בו מומים[829], שגם אם חשוב נפל, כיון שעל ידי טיפול זה יכול לחיות ויהיה בן קיימא חיבים לחלל עליו שבת[830].

הנולד קודם זמנו באופן שגם על ידי טיפולים לא יחיה ל' יום[831] - ואפילו אם יש מיעוטא דמיעוטא שנשארים בחיים - אין מחללים שבת כדי להצילו[832], ודינו כבן שח' שלא גמרו סימניו שאין מחללים שבת כדי להצילו[833]. ואם תשתכלל הרפואה באופן שיהיה אפשר להחיותו, יהיה חיוב להצילו ולחלל עליו שבת[834]. וכן אם חי ל' יום יש חיוב להצילו ולחלל עליו שבת[835]. ויש שכתב שבבית חולים מחללים שבת כדי להציל אפי' מי שודאי לא יחיה, כיון ששם יש הרבה מטפלים והדבר מסור לרבים, ויהיו שלא יבחינו בין תינוק שיש לו סכוי לחיות לכזה שאין לו סכוי, ולכן צריך לטפל בכולם[836].

תינוק שלא כלו לו חדשיו ובזמנינו אפשר להחיותו על ידי אינקובטור, אבל יש בו מום שמחמתו ברור שלא יוכל לחיות ל' יום, יש מהאחרונים שכתב שאין מחללים עליו שבת, שאין מחלללים שבת על חיי שעה של נפל, אלא אם כן כלו לו חדשיו, שאז מחללים עליו שבת גם לחיי שעה אף שיש בו מום שלא יוכל לחיות ל' יום[837].

בשאר דיני התורה

טומאה

נפל ודאי כגון הנולד לח' חדשים ולא גמרו סימניו[838], בעודו חי, אינו מקבל טומאה כאדם חי ואינו מטמא בטומאת מת כמת[839]. בטעם הדבר פרשו הראשונים שאינו לא אדם ולא כלי ולא בגד ולא חי ולא מת, ולכן אינו מקבל טומאה כחי ואינו מטמא כמת[840]. ויש שפרשו שאינו מקבל טומאה מפני שאינו נקרא אדם[841]. ויש שפרשו שחי הוא וסופו למות, וכיון שאינו כחי שהרי לא בא לכלל קיימא, אינו מקבל טומאה, וכיון שאינו מת ממש שהרי לא יצא נפשו, אינו מטמא טומאת מת[842].

הנפל כשהוא מת מטמא טומאת מת, ומטמא במגע ובמשא ובאהל[843], והנזיר* מגלח על טומאה זו[844], והכהן לוקה עליה[845], שאף הנפל חשוב ולד[846]. ודרשו: הנוגע במת לכל נפש אדם[847] להביא את בן שמונה[848]. ועוד דרשו: כל הנוגע במת בנפש האדם[849] זהו שאמרנו להביא את בן שמונה; אשר ימות[850] מגיד הכתוב שאין מטמא עד שעה שימות[851]. ואפילו נפל שלא נתקשרו אבריו בגידים יפה יפה[852], - שיש בו גידים אבל האברים לא נקשרו בהם[853], שאין עליהם שם גידים עד שיגדל מעט ויתחזק[854] - ואין בו כזית בשר[855] - ויש שפרשו אפילו אין בכל הנפל כזית[856] - שאינו מטמא מטעם אבר מן המת[857] או בשר מן המת[858], מטמא משום מת שלם[859]. ויש שכתב שגם אם עצמותיו עדיין רכים ולא קרשו מטמא, אף שאינם נחשבים לעצמות כלל. גם נפל גוי מטמא במגע ובמשא ובאהל – לדעת הסוברים שיש טומאת אהל בגויים[860].

טומאת הנפל היא מהתורה[861]. ויש מהאחרונים שצידד בדעת אמוראים שאינה מהתורה, כיון שלא נגמרו כל אבריו[862].

נפל שלא נתקשרו אבריו בגידים, ואין בו כזית בשר, אבר ממנו אינו מטמא מדין אבר מן המת, כיון שאין בו בשר וגידים ועצמות[863], ועוד שאבר מהנפל אינו חשוב[864].

הנפל קודם מ' יום אינו מטמא[865]. גם לאחר מ' יום, אם לא נתרקמו אבריו - שאין אבריו ניכרים קצת[866] - יש מהאחרונים שמצדד לומר שאינו מטמא[867], אלא שהיום אין אנו בקיאים בצורת הולד[868]. נפל שיש לו צורת בהמה חיה ועוף – לדעת הסוברים שאינו חשוב ולד לענין טומאת לידה ובכור[869] – יש מהאחרונים סובר שאינו מטמא, אלא שגם בזה אין אנו בקיאים בזמנינו[870].

דם הנפל, נחלקו תנאים אם מטמא[871]: לכל נפש אדם[872] להביא את בן שמונה, משמע מביא את בן שמונה ומביא את דמו ת"ל בנפש האדם[873] להוציא את דמו דברי רבי ישמעאל; רבי עקיבא אומר לכל נפש אדם[874] להביא את דמו[875]. על פרטי דין זה, ע"ע דם (משקה)[876], וע' מת.

רקב* של הנפל, אמרו בירושלמי שלדעת הסובר שדמו של הנפל מטמא ברביעית[877], שדינו כמת גדול[878], גם הרקב מטמא, ולדעת הסובר שדמו אינו מטמא ברביעית, שאין דינו כמת גדול[879], גם הרקב אינו מטמא[880].

משקים היוצאים מהנפל, כגון דמו ורוקו ומימי רגליו[881] אם מכשירים לקבל טומאה[882], נחלקו תנאים: תנא קמא אומר משקה בן שמונה אינם מכשירים לקבל טומאה[883], לפי שבן שמנה הרי הוא כאבן[884]; רבי יוסי אומר חוץ מדמו[885], שמטמא כדם של בן קיימא[886]. על פרטי דין זה, ע"ע דם (משקה)[887].

המפלת שליא, הנפל שבשליא, יש מהראשונים שכתבו שאם נימוק יש לו תורת רקב* ונצל* לטמא[888], ויש שכתבו שאם נימוק אין לו תורת רקב ונצל[889]. ואם לא נימוק, יש שכתבו שיש לו תורת בשר המת ומטמא בכזית[890], ויש שכתבו שאין לו תורת בשר לטמא בכזית ואינו מטמא אלא כשכולו שלם ומדין מת שלם[891]. על דיני טומאת שליא, ע"ע טמאת מת[892], וע' שליא[893]. ועי' לעיל[894].

על ספק נפל לענין טומאה, עי' להלן[895].

על מדורות הגויים שגזרו עליהם טומאה מפני שקוברים שם נפליהם, ע"ע מדורות הגויים.

אבלות

הנפלים אין מתאבלים עליהם[896]. בן ט' חדשים שנולד מת, וכן היוצא מחותך -שהוציאוהו חתוך מן הבטן[897]-, או מסורס -שיצא הפוך[898]- אין מתאבלים עליו[899].

ולד שלא שהה ל' יום, נחלקו תנאים בדינו: לדעת רשב"ג הוא ספק נפל ואין מתאבלים עליו, ולדעת חכמים חשוב בן קיימא ומתאבלים עליו[900]. הלכה כדעת רשב"ג שאין מתאבלים עליו[901], ואפילו כשיש ספק אם כלו לו חדשיו[902], וכל שכן בנולד לח' שאינו מתאבל עליו גם בגמרו סימניו[903]; ואפילו מת ביום ל' אין מתאבלים עליו[904], ואפילו גמרו שערותיו וצפרניו[905], שכל שלא שהה ל' יום הוא ספק נפל[906]. ואף שלכמה דברים החמירו להחשיבו לספק בן קיימא מפני שרוב ולדות הם בני קיימא[907], באבלות הקילו וכמו שאמרו הלכה כדברי המיקל באבל[908], שאבלות דרבנן היא וספיקה לקולא[909], וכיון שמיעוט נפלים הוא מיעוט המצוי לא הלכו אחר הרוב בזה[910]. ויש שכתבו שכיון שלענין חליצה החמירו לחשבו כנפל ולהצריך את אמו חליצה משום חומר ערוה, הקילו באבלות לחשבו כנפל כדי שלא יבואו להקל בחליצה[911]. וגם לסוברים שעיקר הלכה כחכמים שחשוב בן קיימא[912], לענין אבלות הקילו שאינו מתאבל עליו כדעת כרשב"ג הסובר שכל שלא שהה ל' יום הוא ספק נפל, שהלכה כדברי המיקל באבל[913].

לסוברים שאבלות יום ראשון מהתורה[914], יש שכתבו שיש להקל בספק נפל כיון שגם לצד שהוא בן קיימא, אין לבו של אביו דוה עליו ואין בו חיוב אבלות מהתורה[915], ויש שכתבו – לדעתם שאבלות ביום הראשון היא מהתורה, שיש להחמיר ביום ראשון שהוא ספק של תורה[916].

גם לענין קריעה אין קורעין עליו, שהקריעה אינה מן התורה[917], ויש סוברים שקורעים עליו, שלדעתם קריעה היא מהתורה[918].

אפילו בנהרג מסיבה שחוץ מגופו, כגון שנפל מן הגג או אכלו ארי, אינו מתאבל עליו[919], וכל שכן בפיהק ומת[920] מאליו בלא חולי[921], או במת מחמת חולי[922], שאינו מתאבל עליו[923]. ויש הסובר שבמת מסיבה שחוץ מגופו מתאבל עליו[924]. ויש שהסתפק שמא במת ביום ל' מסיבה שחוץ מגופו, מתאבל עליו[925].

יש מהראשונים שכתב - לשיטתו שאבלות יום ראשון היא מהתורה[926] – שולד שספק אם כלו לו חדשיו או שנולד לח' וגמרו סימניו, ומת תוך ל' יום, מתאבל עליו יום ראשון, ומספיק מקצת יום ראשון, שמקצת היום ככולו*[927]; אבל הנולד לח' שלא גמרו סימניו הוא ודאי נפל ואינו מתאבל עליו כלל[928]. ויש מהראשונים שכתב שאף לסוברים שאבלות יום ראשון מהתורה, אין להחמיר בספק נפל, כיון שאין ליבו של אביו דוה עליו, וודאי שאין חיוב אבלותו מהתורה[929].

בספק אם כלו לו חדשיו, לאחר שעברו עליו ל' יום חשוב בן קיימא ומתאבלים עליו[930]. ויש שנראה מדבריו שאם לא גמרו סימניו אין מתאבל עליו גם לאחר ל' יום[931].

ל' יום שאמרו, יש מהאחרונים שכתבו שאין צריך שיעברו ל' יום מעת לעת, אלא מיד שנכנס יום ל' מתאבל עליו[932], ויש שכתבו שרק אם עברו ל' יום מעת לעת מתאבל עליו[933]; ויש שכתב שאם עבר חודש של לבנה שהוא כט יום י"ב שעות ותשצ"ג חלקים[934], מתאבל עליו[935].

הנולד לח' וגמרו סימניו, נחלקו ראשונים בדינו: יש סוברים שאף לאחר ששהה ל' יום חשוב ספק נפל ואין מתאבלים עליו[936], כדעת חכמים הסוברים כן[937], ואף בגמרו שערו וצפרניו[938]. ויש סוברים כן רק בלא גמרו סימניו, אבל בגמרו סימניו מתאבלים עליו אם שהה ל' יום[939], ויש סוברים שאם מת לאחר ל' מתאבלים עליו[940], שתולים שהוא בן קיימא ושהה חודש בבטן אמו[941], שהלכה כרשב"ג הסובר שכל ששהה ל' יום אינו נפל[942], ואף בלא גמרו סימניו[943], שאנו תולין את הענין בחסרון בקיאותנו ודנין אותו כגמרו סימניו[944]. ויש מהאחרונים שכתבו שדוקא מת מעצמו לאחר ל' נחלקו הראשונים אם חשוב בן קיימא, אבל במת מחמת סיבה שמחוץ לגופו כגון שנפל מהגג, לכל הדעות חשוב בן קיימא[945].

אם ידוע שכלו לו חדשיו[946] - היינו שנולד לט' חדשים גמורים[947], או לשבעה אפי' מקוטעין[948] - מתאבל עליו[949], אפילו מת ביום שנולד[950], אפילו יצא רק ראשו חי[951], ואפילו לא גמרו שערו וצפרניו[952].

תאומים שמת אחד מהם תוך שלשים יום, והשני חי ומת אחר ל' יום, אין מתאבלין עליו[953], דהיינו שאינו מתאבל על הראשון, ולא אומרים שכיון שהשני בן קיימא שהרי חי ל' יום, גם הראשון בן קיימא[954], אבל על השני מתאבל שהרי בן קיימא הוא[955]. ויש שפרשו שאם היה השני חולה מיד ומת לאחר ל' יום, התברר שאינו בן קיימא ואף עליו אינו מתאבל[956].

ולד שהוא ספק נפל, ואם יחיה ל' יהיה חשוב בן קיימא לענין אבלות, כגון הנולד לספק ט' חדשים[957], וחי ל' יום על ידי אינקובטור, יש סוברים שכיון שלא חי ל' יום מעצמו אינו חשוב בן קיימא ואין מתאבלים עליו[958], אלא אם כן יחיה ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור[959]; ויש סוברים שגם בחי ל' יום על ידי רפואות או באמצעות אינקובטור חשוב בן קיימא[960].

הנולד קודם זמנו באופן שגם אם שהה ל' יום חשוב ספק נפל לענין שאין מתאבלים עליו, כגון הנולד לח' ולא גמרו סימניו - לסוברים כן[961], או הנולד לח' וגמרו סימניו -לסוברים כן[962], יש שכתבו שהשהות באינקובטור חשובה כשהות ברחם עצמו והוא משלים את ההריון[963], ואם שהה ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור חשוב בן קיימא ומתאבלים עליו[964]. ויש שכתבו שגם אם חי על ידי ששהה באינקובטור חשוב נפל[965], אפילו שהה ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור[966], שהשהות באינקובטור אינה חשובה כשהות ברחם[967]; או שגם אם נאמר שחשובה כשהות ברחם, כיון שמת אחר כך התברר שאינו בן קיימא[968].

הנולד קודם זמנו ויש לו מומים שמחמתם אינו יכול לחיות ל' יום, וחי ל' יום על ידי טיפולים, יש שכתבו שכיון שחי ל' יום דינו כבן קיימא אלא שהוא טריפה*, ומתאבלים עליו[969], ויש שכתבו שכיון שללא הרפואה אינו יכול לחיות ל' יום, חשוב נפל ואין מתאבלים עליו[970].

הנולד בחודש השביעי על ידי ניתוח, יש מהאחרונים שצידד שדינו כנולד לח' שודאי לא כלו לו חדשיו, שתולים שהוא מרוב ולדות שהיו צריכים להיולד לט' ולא נגמרה צורתו, וגם אם חי ל' יום אין מתאבלים עליו לסוברים כן[971].

על ברכת אבלים אם אומרים אותה בספק נפל, ע"ע ברכת אבלים[972]. על הבראה בספק נפל, ע"ע הבראה[973].

יבום וחליצה

הנפל אינו פוטר את אמו מיבום[974], ואינו זוקק ליבום[975]. ילדה ולד חי שהוא ספק נפל יש ראשונים ואחרונים בדעתם, הסוברים שמהתורה בת יבום היא, ומדרבנן אינה מתייבמת[976], ודעת רוב הראשונים והאחרונים שמהתורה אינה מתייבמת[977]. ילדה ולד שספק אם כלו לו חדשיו, וגמרו סימניו או לא גמרו, אם פוטר מיבום, עי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים. וע"ע חלוצה לכהן[978]. הנולד לח' חדשים או לז' חדשים, או לספק שבעה ספק שמונה אם פוטר מיבום, עי' לעיל: הנולד לשבעה או שמונה.

רוצח

ההורג את הנפל אינו חייב עליו[979]. ההורג ולד שכלו לו חדשיו חייב עליו, אבל נולד לפחות מתשעה חדשים הרי הוא כנפל עד שישהה שלשים יום וההורגו בתוך שלשים יום אינו נהרג עליו[980], גם באין ידוע אם כלו לו חדשיו[981] או בבן ח' שגמרו סימניו[982], ואף לסוברים שמהתורה חשוב בן קיימא[983], אינו נהרג עליו, שכיון שאין אנו מחשבין אותו כולד שלם לכל דבר – שהרי לענין חליצה חששו לספק נפל[984] - אינו בדין שיהא אדם נהרג עליו, שכל ספק נפשות להקל[985]. ויש שכתב הטעם שלמדים מפסוק: מכה איש ומת[986], שצריך שיהיה איש אבל בן ח' שהוא ספק נפל אינו בכלל איש ולכן אינו נהרג עליו[987]. ויש שכתב בנולד לח' חדשים שכיון שהשתנה חוששים שהוא טריפה ולכן אינו נהרג עליו[988]. על פרטי הדינים בזה, ע"ע רוצח.

על הבאת עגלה ערופה על חלל שהוא ספק נפל, ע"ע עגלה ערופה.

בן נח*, אף שחייב מיתה על הריגת עובר[989], אם הרג נפל בעודו חי, יש מהאחרונים שכתבו שאינו חייב עליו כיון שחשוב כמת וכאבן[990], ויש שהסתפק בדבר[991]. ויש שכתבו שחייב אף על הנפל[992], שגם בו יש מקצת חיות[993].

נפל ודאי לשאר דיני התורה

אשה המפלת נפל טמאה טומאת לידה, על פרטי הדינים בזה ע"ע יולדת[994], וראה שם אם יושבת ימי טומאת זכר או נקיבה[995].

הנפל גם בעודו חי, אין בו איסור של עשיית חבורה בשבת[996], מפני שחשוב כמת, ודומה לחובל בבשר המת[997], וכן ההורג נפל בשבת פטור[998]. ויש שצדדו שיש בו איסור עשיית חבורה בשבת[999].

יש אומרים שבנפל שייך כבוד הבריות[1000], ויש אומרים שאין בו כבוד הבריות[1001].

יש מהאחרונים שכתבו שנפל שמת אסור בהנאה כמת* גמור[1002], ויש שצידד שהנפל אינו כמת גמור לענין איסור הנאה מהמת, ואין איסור ליהנות מהנפל[1003].

חיוב כבוד המת לא שייך בנפל[1004].

איסור ניוול המת[1005], כתבו האחרונים שנוהג גם בנפל[1006].

אסור לנתח נפל לאחר מותו[1007], או להשהותו בשימור כדי ללמוד בו חכמת הרפואה[1008], מחשש שמא יטמאו בו כהנים[1009].

על איסור לא תלין, אם עוברים עליו בנפל ע"ע הלנת המת[1010]. על קבורה אם נוהגת בנפל או בספק נפל, ע"ע קבורה. על תפוסת הקבר אם ישנה גם בקבר של נפל, ע"ע קבר[1011]. על נפל שהוא מת מצוה אם יש בו חיוב קבורה של מת מצוה, ע"ע קבורה; מת מצוה. על אמירת צדוק הדין על נפל או ספק נפל, ע"ע צדוק הדין. על קבר של נפל אם יש איסור במכירתו, ע"ע הסגת גבול[1012].

על קידושין אם תופסים בנפל, ע"ע אחות אשה[1013], וע' קדושין.

על כהן שאינו נטמא לקרובים כשהם נפל או ספק נפל, ע"ע טמאת כהנים[1014]. על ישראל אם יש מצוה להיטמא לנפל –לסוברים שיש מצוה להיטמא לקרובים, ע"ע טומאת כהנים[1015].

על ירושה בנפל או ספק נפל, ע"ע ירושה[1016]. על הבא אחר הנפלים אם הוא בכור לנחלה, ע"ע בכור אדם[1017].

על פדיון הבן בנפל או בספק נפל, ע"ע בכור אדם[1018], וע' פדיון הבן. על הבא אחר הנפלים אם חייב בפדיון הבן, ע"ע בכור אדם[1019].

על הגונב נפל, אם חייב משום גונב נפש, ע"ע גונב נפש[1020].

ספק נפל לשאר דיני התורה

ספק נפל, כגון ספק נולד לט' חדשים או לח' חדשים[1021], בעודו חי, לענין שאר ההלכות שחיובם מהתורה, נחלקו ראשונים, ואחרונים בדעתם: יש סוברים שהדבר ספק אם נוהג בו טומאת זיבה ונגעים ואם אינו זוקק ליבום ופוטר מן היבום, ואם מאכיל בתרומה ופוסל מן התרומה ואם נוחל ומנחיל, ורק לענין אבלות שהיא מדרבנן הקילו לחשבו לנפל[1022]. ולדעתם זו ששנינו: תנוק בן יום אחד מטמא בזיבה ומטמא בנגעים ומטמא בטמא מת וזוקק ליבום ופוטר מן היבום ומאכיל בתרומה ופוסל מן התרומה[1023], ביודעים שכלו לו חדשיו הדברים אמורים[1024], אבל בלא כלו לו חדשיו הוא ספק נפל, ולענין הדברים שהם מהתורה הדבר ספק, ויש לחוש לחומרא שמא הוא נפל ושמא הוא בן קיימא[1025], ויש שכתבו לדעה זו שמהתורה גם בלא כלו לו חדשיו הוא בחזקת בן קיימא, שרוב ולדות הם בני קיימא, אבל מדרבנן החמירו לחשבו ספק בכל הדברים[1026]. ומכל מקום בנולד לח' חדשים וגמרו סימניו יש מהאחרונים הסובר שהוא ספק של תורה[1027], ודעת רוב הראשונים והאחרונים שגם בזה הוא ספק של דבריהם[1028].

ויש ראשונים שנראה מדבריהם שבשאר דיני התורה כגון נחלה[1029], לא החמירו חכמים לחוש לנפל אלא הולכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא, ורק לענין אבלות שהיא מדרבנן הקילו לחשבו לנפל, וכן לפטור מיבום החמירו להצריך חליצה לאשת כהן[1030]. ויש מהאחרונים שכתב כן רק בגמרו סימניו, אפילו נולד לח' חדשים, שבזה לא חששו לספק נפל בכל דיני התורה שהולכים אחר רוב ולדות[1031].

ויש ראשונים, ואחרונים בדעתם, הסוברים שכל שנולד חי נוהגים בו כל הדברים הללו, בין כשיש ספק אם כלו לו חדשיו, ובין בבן ח' שגמרו סימניו, ואפילו אם לפי האמת הוא נפל נוהגים בו דינים אלו, והטעם שבכל אלו למדים מפסוקים שנוהגים גם בבן יום אחד[1032], וזו ששנינו: תנוק מטמא בזיבה ומטמא בנגעים ומטמא בטמא מת וזוקק ליבום ופוטר מן היבום ומאכיל בתרומה ופוסל מן התרומה[1033], הוא גם בלא ידוע שכלו לו חדשיו[1034]. אלא שלענין יבום החמירו חכמים לחוש לספק נפל עד שידע שכלו לו חדשיו או שיעברו עליו ל' יום[1035], אבל בשאר דיני התורה לא החמירו חכמים לחוש לספק נפל, ולכן ישראלית הנשואה לכהן שיש לה בן, אוכלת בתרומה גם קודם ששהה ל' יום[1036]. ובבן ח' שלא גמרו סימניו, יש שכתבו שגם בזה נוהגים בו שאר דיני התורה[1037], ויש שנראה מדבריהם שהוא חשוב כאבן ואין נוהגים בו כל דיני התורה[1038].

לענין ודאי נפל בשאר דיני התורה, עי' לעיל[1039].

על חשש ממזרות ואיסור האשה לבעלה באשה שילדה ולד אחר זמנו, שתלוי בדין ולד הנולד קודם זמנו, ע"ע יחס: לפי טבע העיבור[1040].

על יבמה שילדה ספק נפל, אם גובה כתובתה, ע"ע כתובה[1041].

בבהמה

מהותו

נפל בבהמה הוא ולד הנולד קודם זמנו[1042], או שנולד מת, גם בנולד בזמנו[1043], או שיש בו מום גדול שמחמתו אינו יכול לחיות[1044].

בהמה גסה טהורה שילדה לתשעה חדשים משנתעברה, הרי זה סימן שכלו לו חדשיו לאותו ולד, ואין בו חשש נפל, ומותר מיד באכילה, שבהמה גסה יולדת לט' חדשים[1045]. יש שכתבו שבהמה גסה אינה יולדת ולד בן קיימא לשבעה חדשים[1046], ויש שכתבו שהדבר ספק אם יולדת גם לשבעה חדשים[1047], ויש שנראה מדבריהם שיולדת לז' חדשים[1048]. בהמה טמאה גסה שילדה לשנים עשר חודש, הולד אינו נפל, שבהמה גסה טמאה יולדת לי"ב חודש[1049].

בהמה דקה טהורה שילדה לחמשה חדשים משנתעברה, הרי זה סימן שכלו לו חדשיו לאותו ולד, ואין בו חשש נפל ומותר מיד באכילה, שבהמה דקה טהורה יולדת לחמשה חדשים; בפחות מזמן זה, אינה יולדת ולד בן קיימא[1050].

בהמה גסה או דקה שילדה קודם לזמן זה, הולד נפל ואסור באכילה[1051].

אם חדשים אלו הם חדשי חמה של ל' יום או חדשי לבנה, עי' להלן[1052].

עובר שמת במעי אמו קודם שיצא לאויר העולם, דינו כנפל גם בכלו לו חדשיו[1053]. וחשוב כחי שמת ולא כבשר הפורש מהחי*, לענין איסור נבילה וטומאת נבילה*[1054].

שפיר[1055] בבהמה אינו ולד, והיולדת שפיר אינו קדוש בבכורה והבא אחריו בכור[1056]. יש מהראשונים שפרשו גם בשפיר מלא בשר עכור שאינו ולד[1057], ויש שפרשו דוקא בשפיר שמה שבתוכו צלול, אבל בעכור חוששים מספק שהוא ולד שנימוח, והבא אחריו נאכל במומו לבעלים[1058].

על הזמן שחשוב הנפל כילוד אם מיד שיצא ראשו או שיצא רובו, ביצא שלם וביצא מחותך, ע"ע מחוסר זמן; וע' בן פקועה[1059], וע' לידה[1060], וע' בכור בהמה טהורה[1061].

על גדר הנפל בזמן שהוא חי אם חשוב חי או מת, עי' לעיל: מהותו וגדרו[1062].

על בהמה שילדה ולד שיש לו ב' גבים וב' שדראות, אם חשוב נפל או שגרע מנפל ואינו ולד כלל, ע"ע בהמה טמאה[1063].

על שליא אם חשובה ולד, ע"ע שליא, וע' בהמה גסה[1064], וע' בכור בהמה טהורה[1065].

על בהמה גסה שהפילה חררת דם אם חשובה ולד, ע"ע בהמה גסה[1066].

על טינוף בבהמה דקה אם חשוב ולד, ע"ע בהמה דקה[1067], וע' בכור בהמה טהורה[1068].

אכילתו

האוכל כזית מבשר נפל בהמה טהורה לוקה משום אוכל נבלה[1069], שאין שחיטה מועלת לנפל, שדומה לנבילה אף על פי שהוא חי[1070].

האוכל כזית מבשר הנפל בעודו חי, יש מהאחרונים שכתב שאיסורו משום נבילה ולא משום אבר מן החי כיון שהנפל חשוב כמת גם בעודו חי[1071]. ויש שנראה מדבריו שבעודו חי אינו חייב משום נבילה אלא משום אבר מן החי*[1072].

יש מהאחרונים שכתבו שבן נח שאכל אבר מהנפל בעודו חי אינו חייב משום אבר מן החי כיון שחשוב כמת[1073], ויש שכתבו שחייב עליו, כמו שלענין טומאה חשוב כאבר מן החי[1074], כיון שיש בו מקצת חיות ואינו כמת גמור[1075].

אכילת חלבו

האוכל חלב* של נפל שלא כלו לו חדשיו, נחלקו אמוראים: רבי יוחנן אמר חלבו כחלב בהמה, שהוא בכרת, שמיד שיצא לאויר העולם נאסר חלבו[1076]; ורבי שמעון בן לקיש אמר חלבו כחלב חיה ואין בו אלא איסור נבלה שאין שחיטתו מטהרתו, אבל חלבו כבשרו, שרק משכלו חדשיו ויצא לאויר העולם נאסר חלבו[1077]. ויש אומרים בגמרא שלא נחלקו בזה, ולכל הדעות חלבו כחלב חיה[1078].

הלכה שחלבו כחלב חיה ואינו חייב עליו כרת אלא יש בו איסור נבילה[1079], שהלכה כיש אומרים שלא נחלקו שלכל הדעות חלקו כחלב חיה[1080], והטעם שאין לחייב כרת אלא בראיה ברורה, וכל זמן שיש ספק אם חייב כרת, הלכה כמי שמיקל ופטור מכרת[1081]. ונחלקו האחרונים בביאור הדבר: יש שכתבו שאין בזה איסור חלב כלל אלא רק איסור נבילה[1082], ויש שכתבו שהוא ספק כרת[1083], ויש שכתבו שמלבד איסור נבילה יש בו גם איסור חלב אלא שאין בו כרת[1084]. ויש שכתבו בדעת ראשונים שפוסקים כלשון ראשון שמחלוקת ר' יוחנן וריש לקיש בדבר, והלכה כר' יוחנן[1085].

על הנפל אם קדוש בבכורה, ואם פוטר הבא אחריו מהבכורה, ע"ע בכור בהמה טהורה[1086].

על בהמת קדשים שילדה נפל אם חלה עליו קדושה וחייב בקבורה, ע"ע ולדות קדשים[1087].

טומאת נבילות

נפל כשהוא מת מטמא טומאת נבילות[1088].

נפל, כגון הנולד לח' חדשים, בזמן שהוא חי, אינו מטמא טומאת נבילות[1089]. בשחטו נחלקו תנאים אם שחיטתו מטהרת אותו מטומאת נבילות[1090]:

תנא קמא דרש: וכי ימות מן הבהמה אשר היא לכם לאכלה[1091] להביא בן שמנה שאין שחיטתו מטהרתו, שאף שחיטתו חשובה מיתה ומטמאה[1092]; רבי יוסי ברבי יהודה ורבי אלעזר ברבי שמעון אומרים שחיטתו מטהרתו[1093], וכן שנינו בסתם משנה[1094]. ופרשו בגמרא שרבי יוסי ברבי יהודה ורבי אלעזר ברבי שמעון סוברים שדינו כטרפה, שאף על גב שחשובה מתה שחיטתה מטהרתה[1095], ותנא קמא סובר שטריפה היתה לה שעת הכושר לישחט וליטהר קודם שנטרפה[1096], וגם בטריפה מבטן יש במינה שעת הכושר, אבל נפל לא היתה לא שעת הכושר לישחט, ולכן אין שחיטתו מטהרתו[1097], שאינו בכלל בקר וצאן[1098]. ויש מהאחרונים שביאר שנחלקו אם יש עליו שם בהמה והיינו שם בקר וצאן ושחיטתו מטהרתו, או שאין עליו שם בהמה כלל ואין שחיטתו מטהרתו[1099].

יש מהראשונים שכתבו לדעת הסוברים שאין שחיטתו מטהרתו, שהוא בכלל נבילה ממש[1100], ויש שכתב שאינה נבילה ממש אלא שאין שחיטתו מועלת לטהר כיון שאין במינו שחיטה[1101].

להלכה נחלקו ראשונים: יש סוברים הלכה כתנא קמא שנפל אין שחיטתו מטהרתו מטומאת נבילה[1102]. ויש מהאחרונים שכתב בדעת ראשונים שסובר שבן שמונה חי שנעשה טריפה, אפילו שחטו אחר שבעה חשוב כנפל ואין שחיטתו מטהרתו מידי נבילה, כיון שלא היתה לו שעת הכושר ודומה לבהמה טמאה שאין שחיטתה מטהרתה[1103]. ויש שפסק הלכה כרבי יוסי ברבי יהודה ורבי אלעזר ברבי שמעון ששחיטתו מטהרתו מטומאת נבילה[1104].

ולד בהמה שאין ידוע אם כלו לו חדשיו, שלא שהה ז' ימים גמורין, אם שחטו בתוך ז' אין שחיטתו מטהרתו מידי נבילה מפני שהוא כנפל[1105]. על פרטי הדינים בזה, עי' להלן: ספק נפל בבהמה.

על שחיטת אמו של הנפל אם מטהרת את הנפל הנמצא במעיה מטומאת נבילות, ואם מתרת אותו באכילה, ע"ע בן פקועה[1106].

השוחט את הבהמה ומצא בה דמות אדם, לדעת רבי מאיר הסובר שבהמה שנולדה מאשה חשובה ולד ודינה כאדם[1107], שהולכים אחר האם[1108], הסתפקו אמוראים אם ניתר בשחיטת אמו[1109] שאף בזה הולכים אחר אמו ומותר באכילה כבהמה או שאינו כבהמה ואסור באכילה[1110]. לדעת חכמים הסוברים שבהמה שנולדה מאדם אינה חשובה ולד[1111], יש מהראשונים סוברים שודאי שאדם במעי בהמה אינו חשוב כבהמה, וחשוב ולד ואסור באכילה[1112]. ויש סוברים שלדעתם הדבר ספק אם מותר באכילה, ומספק יש להחמיר[1113], ויש סוברים שלדעתם אינו חשוב ולד ומותר באכילה[1114], שלדעתם רק בנולד כדרכו כגון אדם שנולד מאדם חשוב ולד[1115]. ואם נולד אסור באכילה אף לדעת רבי מאיר, שחשוב נפל כיון שאינו מתקיים[1116].

על פדיון פטר חמור כשהוא נפל או ספק נפל, ע"ע פטר חמור[1117].

ספק נפל בבהמה

ספק כלו לו חדשיו

בהמה שנולדה ואין ידוע אם כלו חדשיה, נחלקו תנאים בדבר: רבן שמעון בן גמליאל אומר כל ששהה שמנת ימים בבהמה אינו נפל, שנאמר ומיום השמיני והלאה ירצה לקרבן וגו'[1118], אבל אם לא שהה חשוב ספק נפל[1119], ואם שחטו אסור באכילה[1120]. יש מהראשונים והאחרונים שפרשו שכיון שאמרה התורה שעד זמן זה אינו ראוי להקרבה מטעם שהוא ספק נפל, משמע שעד ז' ימים יש דינו כספק נפל[1121], והאיסור הוא מהתורה, שהתורה אמרה לחוש לספק זה[1122]. ויש מהראשונים והאחרונים שפרשו שמסברא יודעים שעד ז' ימים הוא ספק נפל, והלימוד הוא שאחר ז' ימים יצא מספק נפל[1123]. ויש מהראשונים שפרשו שטעמו של רשב"ג הוא מדרבנן[1124], מהם שפרשו טעמו שנפלים הם מצויים הרבה, וחשוב מיעוט המצוי ולכן החמירו חכמים לחוש לו[1125]. ומהם שפרשו שכיון שהחמירו באדם לחוש לספק נפל והצריכו את אמו לחלוץ משום חומר ערוה, החמירו גם בבהמה גזירה שלא יבואו להקל באדם[1126]. ומהם שכתבו הטעם שחששו שאסרו בבהמה בריאה שמא יבא להתיר בחולה, שיהא קרב לפיהק ומת[1127].

וחכמים אומרים שמיד שנולד הוא בחזקת בין קיימא ומותר באכילה[1128], שכיון שלא ראינו בולד ריעותא, הולכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא[1129].

מחלוקת רשב"ג וחכמים היא דוקא במת מסיבה שחוץ מגופו, כגון שנפל מהגג או אכלו ארי, וגם בזה סובר רשב"ג שחוששים לספק נפל, אבל בפיהק ומת, היינו שמשנולד לא ראו בו אלא חיות מועט ומת, לכל הדעות חשוב ספק נפל[1130]. ויש שכתבו שאם חולה משעה שנולד, גם בשחטו דינו כפיהק ומת שחשוב ספק נפל לכל הדעות[1131]. ויש שכתבו כן גם כשהוא קטן בגידולו[1132]. יש מהאחרונים סוברים שפיהק ומת לכל הדעות הוא ספק נפל מהתורה, גם לדעת הסוברים שבמת מסיבה חיצונית הוא ספק דרבנן[1133], ויש סוברים שגם בפיהק ומת הוא ספק דרבנן[1134]. ומכל מקום בשהה ז' ימים מותר גם בחולה[1135].

הלכה כרשב"ג שאסור לשחוט ולד תוך ז' ימים ללידתו, מפני שהוא ספק נפל[1136], ואם שחטו אסור באכילה[1137] אלא שאינו לוקה עליו[1138], ואין שחיטתו מטהרתו מטומאת נבילה*[1139], שחשוב ספק נבילה[1140].

על מחלוקת הראשונים והאחרונים אם פסקו כרשב"ג לגמרי או שעיקר הלכה כחכמים ולחומרא פסקו כרשב"ג, עי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים[1141].

בגדר הספק נחלקו ראשונים ואחרונים: יש מהאחרונים שכתבו בדעת ראשונים שלהלכה הוא ספק של תורה, ואם שחטו קודם שעברו עליו ז' ימים אסור באכילה מהתורה[1142], אלא שאינו לוקה כיון שהוא ספק[1143], ויש מהאחרונים שסוברים כן להלכה[1144]. מהם שביארו שכיון שנפלים הוא מיעוט המצוי אומרים סמוך מיעוטא לחזקת איסור אינו זבוח שיש על הבהמה קודם שנשחטה, וחשוב ספק השקול ואסור מהתורה[1145]. ומהם שביארו שאינו רוב גמור[1146], ומהם שביארו שמהכתוב ומיום השמיני והלאה ירצה לקרבן וגו'[1147] למדים שאמרה תורה לחוש לספק נפל והוא גזירת הכתוב[1148]. ויש מהראשונים שכתב הטעם שהוולד כל זמן שהוא במעי אמו בחזקת שלא כלו לו חדשיו, וסמוך מיעוטא לחזקה זו ונחשב ספק[1149]. ויש ראשונים ואחרונים הסוברים שהוא ספק של דבריהם, ומהתורה חשוב בן קיימא מיד שנולד, וחכמים החמירו לחוש לספק נפל מכמה טעמים[1150]. ומכל מקום החמירו גם בדיעבד כששחטו לאסרו באכילה, ואינו דומה לחליצה באשת כהן שהקילו בספק נפל כיון שלא אפשר בענין אחר[1151], שכיון שיש הפסד ממון אם נאסור את הבהמה באכילה, לא החמירו חכמים[1152], או שכיון שהוא דבר המצוי ורגיל שבכל בהמות יש לנו לדון אם מותר לשחטה תוך שבעה, לכך החמירו חכמים אפילו בדיעבד, אבל יבמה אינו דבר מצוי שהיבמה ילדה ומת הולד תוך שלשים, ולכן לא החמירו בו חכמים[1153]. ויש מהאחרונים שביאר שבהמה שהוא איסור אכילה מחמירים בדיעבד כמו שאין מבטלין איסור לכתחילה* ואם בטלו אסור אכילה, אבל בחליצה לכהן וכן בכל דבר שאינו אכילה לא החמירו בדיעבד[1154]. או שבבהמה כיון שאין איסור לשחוט אם לא היו מחמירים בדיעבד לא היתה קיימת תקנתם, אבל באשת כהן שאסור לקדש לכתחילה גם אם מחמירים בדיעבד קיימת תקנתם לענין לכתחילה[1155]. ויש מהאחרונים שסוברים בדעת הגאונים[1156] שאם שחטו בדיעבד מותר באכילה, וכמו באשת כהן שהתירו כיון שאי אפשר בענין אחר[1157].

ויש מהאחרונים סוברים בדעת הגאונים שאפילו לכתחילה מותר לשחוט קודם ז' ימים[1158], שהלכה כחכמים שלא חוששים לספק נפל[1159], ורק ביבמה שהוא ענין אישות מחמירים לכתחילה לחוש לרשב"ג, ולא בשאר דברים[1160]; או שמחלוקת רשב"ג וחכמים היא בנולד לח' חדשים ודאי, ובזה הלכה כרשב"ג שחוששים לספק נפל, אבל בספק כלו לו חדשיו מותר לשחטו לכתחילה[1161]. ויש מהאחרונים סוברים שגם לדעת הגאונים אפילו בדיעבד ששחטו אסור באכילה, ולא התירו הגאונים אלא בכלו לו חדשיו[1162].

לסוברים שבבהמה חשוב ספק נפל מהתורה, יש סוברים שאין הבדל בין בהמה לאדם, ובאין ידוע אם כלו לו חדשיו, לסוברים שחשוב ספק מהתורה לגבי בהמה הוא הדין לגבי אדם[1163]. ויש שכתבו שדוקא לגבי בהמה מחמירים שמהתורה חשוב ספק נפל אם אין ידוע שכלו לו חדשיו, כיון שיש לומר סמוך מיעוט מפילות לחזקת שאינו זבוח, אבל לגבי אדם אין לומר כן ולכן אינו חשוב ספק נפל אלא מדרבנן[1164]. ולדעת הסוברים שבבהמה חוששים מדרבנן לספק נפל, אין הבדל בין בהמה לאדם וגם באדם חוששים מדרבנן לספק נפל[1165].

על ולד הנמצא במעי אמו טריפה לאחר שנשחטה, אם מועיל לו שהיית ז' ימים להתירו בשחיטה, ע"ע בן פקועה[1166].

נולד לח' חדשים

נולד לח' חדשים בבהמה גסה[1167], יש מהאחרונים שכתב שאפילו גמרו סימניו[1168] חשוב ודאי נפל, שבהמה גסה אינה יולדת לפחות מט' חדשים, ואינו דומה לאשה שפעמים יולדת לז', וגם בילדה לח' הדבר ספק שמא נגמרה צורתו לז' חדשים ונשתהה חודש בבטן אמו והוא בן קיימא –לסוברים כן[1169]-. ואף שבגמ' הסתפקו שמא בהמה גסה יולדת לשבעה[1170], הלכה שאינה יולדת לשבעה, שכן אמרו בירושלמי[1171] ובמדרש[1172]. ויש שכתב שהדבר ספק אם בהמה גסה יולדת לז' חדשים, וגם בנולד לח' אפשר שהוא בן קיימא ושהה חודש בבטן אמו, או שאינה יולדת לז' חדשים ובנולד לח' חשוב נפל, וסוברים שהספק בגמרא[1173] לא נפשט, ולכן מספק אין להתיר בן ח' גם בשהה ח' ימים[1174]. ומכל מקום כתב שמשיגדל ויהיה כשאר בהמות דינו כבן קיימא[1175]. ויש שכתבו שגם בנולד לח' וגמרו סימניו חשוב ספק נפל כמו באדם, שיש ספק שמא נגמר לז' חדשים והשתהה חודש בבטן אמו[1176], ודינו כספק כלו לו חדשיו, שאם שהה ז' ימים הוא בן קיימא[1177].

כלו לו חדשיו

אם ידוע לנו שכלו לו חדשיו - כגון שהיתה בהמה קשורה לו בביתו ט' חדשים בבהמה גסה או ה' חדשים בדקה[1178], וילדה וברי לן שלא עלה עליה זכר בביתו[1179] -, אינו נפל, ומותר לשחטו ולאכלו מיד ביום שנולד[1180], ואפילו הוא חולה וחלש[1181]. ויש שכתבו שכיום אין אנו בקיאים אם כלו לו חדשיו ואין להתיר שום ולד[1182], שמא זמן מועט לא ראה את הבהמה ולא הבחין שבא עליה זכר אחר כך[1183]. ויש שכתבו להחמיר מטעם אחר, שצריך להמתין ימי קליטת הזרע, ואין אנו יודעים כמה ימי קליטת הזרע בבהמה, ולכן אין לשחוט שום בהמה קודם שעברו עליה ז' ימים[1184]. ויש שצדדו להקל שגם בזמנינו סומכים שכלו לו חדשיו[1185].

כלו לו חדשיו בבהמה גסה היינו שיעברו עליו ט' חדשים גמורים של ל' יום כל אחד[1186], וגם לסובר באדם שיולדת למקוטעין או שהשתנה הטבע ובזמן הזה יולדת למקוטעין[1187], בבהמה לא אומרים כן, אלא צריך ט' חדשים גמורים[1188].

בבהמה דקה שצריך להמתין ה' חדשים[1189], יש מהראשונים סוברים שהם חדשים מלאים של ל' יום[1190], ויש מהראשונים סוברים שהם חדשי לבנה[1191]. ומהאחרונים יש שכתב שאם הולד בריא ככל שאר ולדות, יש להתיר אם שהה ה' חדשי לבנה[1192], ויש שכתב שגם בדקה צריך ה' חדשים מלאים[1193].

ז' ימים מעת לעת

שבעה ימים שאמרו שצריך להמתין, יש מהאחרונים שכתבו שצריך להמתין מעת לעת, ואם נולד בסוף היום הראשון צריך להמתין עד סוף היום השמיני[1194]; ורוב האחרונים סוברים שאין צריך מעת לעת, ואם נולד בסוף היום הראשון מותר בתחילת היום השמיני[1195], ומכל מקום צריך להמתין עד סוף היום השביעי, גם אם נולד ביום הראשון בתחילת הלילה[1196].

לכל הדעות אם הגיע הזמן בתחילת ליל שמיני מותר באכילה[1197], ואין צריך להמתין עד היום השמיני, שרק בהקרבת קרבן שאסור להקריב בלילה צריך להמתין ליום הח', אבל מספק נפל יצא מיד בתחילת הלילה, ולכן מותר באכילה[1198].

יש מאחרונים שהסתפק שמא מנין הז' ימים אינו מהיום שיצא ראשו של הולד – שאז חשוב כילוד[1199]-, אלא מעת שיצא כל גופו, שאף שחשוב כילוד מיש שיצא ראשו, אין ראיה מזה שחי ל' יום אחר שיצא ראשו שהוא בן קיימא, עד שיחיה ל' יום אחר יציאת הגוף[1200], וכתב שלמעשה יש להחמיר שלא לשחוט בהמה עד שיעברו ח' ימים מיום יציאת הגוף[1201].

ספק עברו ז' ימים

יש מהראשונים סוברים שבמקום שיש ספק אם עברו עליו ז' ימים, כגון שמקצת בני אדם אומרים שלפי גדולו עברו עליו ז' ימים, ומקצת בני אדם אומרים שלא עברו עליו ז' ימים, שמותר מדין ספק-ספקא*, ספק אם יש לו ז' ימים אם לאו ואם יש לו הרי הוא מותר, ואם נאמר שאין לו ז' ימים שמא כלו לו חדשיו[1202]. ודעת הרבה אחרונים שאין להתיר משום ספק ספיקא, משום שלצד שלא כלו לו חדשיו הוא ודאי נפל וממילא ודאי שלא יחיה ז' ימים[1203].

על ולד שספק אם עברו עליו ז' ימים, אם יש חזקה שלא עברו ז' ימים, ע"ע חזקה ב (דמעיקרא)[1204].

סימנים שעברו ז' ימים

יש מהאחרונים שכתבו סימנים להכיר שעברו על הולד ז' ימים ומותר לשחטו מיד[1205]. יש שכתב שכל שגדלו שיניה בידוע שעברו עליה ז' ימים שלמים ומותרת מיד[1206], ויש שכתב לבדוק בקרנים שכל שאינם רכים עדין שיכול לתחוב בהם הציפורן אלא שהם קשים וחידודים בידוע שעברו עליהם ז' ימים שלמים[1207] ויש שכתב לסמוך רק על שני הסימנים, שצריך לבדוק בשינים ובקרנים אם גדלו השינים והקרנים קשים וחדודים יש להתיר ובלאו הכי אין להתיר[1208]. ויש שכתבו סימנים אחרים[1209]. ויש שפקפק על סימנים אלו וכתב שאין לסמוך עליהם שפעמים שהולד אינו בן קיימא ויש לו סימנים כשל בריא[1210]. ויש שכתבו שאין לסמוך על הסימנים ובפרט שהדבר משתנה ממדינה למדינה, ולכן במקום שהתברר שסימנים אלו אינם מובהקים ומצוי שימצא קרנים ושינים קודם זמן ז' ימים ודאי אין להקל[1211]. ויש שכתב שלכל מקום יש סימנים שונים, ואם נודע להשוחטים ולהקצבים באותו המקום איזה סימן במקומם שרובא דרובא כשיש להם סימן זה הם אחר ז' ימים, יכולים לסמוך על סימן זה, אבל אי אפשר לעשות כלל בדבר, לפי שהסימנים משתנים ממקום למקום[1212].

ויש שכתב שכל זה בסימנים בעלמא, אבל בגדלות הולד יש ראיה שעברו עליו ז' ימים, שמי שהוא מומחה ובקי בטבע גידול העגלים של מדינה זו וברור לו דלא מצוי כלל שיהיה בגודל כזה קודם ז' ימים, אפשר לסמוך עליו לשחוט לכתחילה, אלא שאין לסמוך על גדולת מעט שיש מקום לטועה לטעות, וצריך שיהיה השוחט ירא שמים שלא יקל ראש באומד כל דהו[1213].

לענין או גוי מסיח לפי תומו נאמן לומר שעברו על הולד ז' ימים, ע"ע מסיח לפי תומו*[1214].

הערות שוליים

  1. ציון 43 ואילך.
  2. עי' איוב ג טו, תהילים נח ט וברש"י שם, קהלת ו ג.
  3. עי' סנהדרין פד ב, שבת קלה ב, ועוד.
  4. עי' ע"ז יט ב ורש"י ד"ה הפילה, ור"ן ורבינו יהונתן ונ"י על הרי"ף שם (ה ב); רש"י סוטה כב א ד"ה זה. עי' רש"י בכורות מו א ד"ה הבא אחר וד"ה אין הראש. ועי' רש"י שמות יג יב על הכתוב: וכל פטר שגר בהמה, שלשון שגר הוא ולד שהבהמה משגרת ממעיה, בין כשהוא נפל, ובין כשאינו נפל. כיום הנפל נקרא פג, ועי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציונים 19-20.
  5. רמב"ן יבמות פ ב; עי' רש"י נדה כד ב ד"ה דאע"ג. ועי' להלן: ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו. ועי' להלן: בן ח' וגמרו סימניו, שיש אופנים שבהם יש סוברים שצריך שיחיה ל' יום או כ' שנה כדי לצאת מספק נפל.
  6. עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ד וכס"מ שם, ועי' רמב"ם שם הי"א: ומי שנולד בחדש השמיני לעבורו קודם שתגמר ברייתו שהוא כנפל מפני שאינו חי; עי' רמב"ן יבמות פ ב: איזהו נפל כל שלא כלו לו חדשיו דודאי לא חיי ואינו מתקיים שלשים; עי' מ"מ יבום פ"א ה"ה: אבל אם לא נגמרו סימניו ולא כלו לו חדשיו נפל הוא קרוי; עי' שו"ע אה"ע קסד ה: ולד שלא נגמרו סימניו ולא כלו חדשיו, קרוי נפל. ועי' סנהדרין פד ב: ואי כתב רחמנא כל מכה נפש הוה אמינא אפילו נפלים אפילו בן שמונה, משמע קצת שסתם נפל אינו בן ח', ויש לדחות שבן ח' הוא דוגמא לנפל גמור. פרטי הדינים מתי תולים שאינו יכול לחיות, עי' להלן בפרקים הבאים. ועי' להלן ציון 325,319 בגדר גמר סימנים.
  7. רש"י נדה כג א ד"ה ושטו.
  8. רש"י סנהדרין פד ב ד"ה אפילו נפלים. וע"ע גלגלת ציון 110.
  9. עי' להלן: כלו לו חדשיו. עי' נדה כד ב ורש"י ד"ה דאע"ג. על סוגי הנפלים שיש בהם מומים, עי' להלן: ולד חסר או פגום.
  10. עי' שו"ת הר"י מגאש סי' קנב, שכתב על הנולד מת: וזה נפל הוא. ועי' שמחות פ"א ה"ח: מחותך, מסורס, נפלים ובן שמנה חי, ובן תשעה מת, אין מתעסקין בו לכל דבר, משמע שדינו כנפל אבל לשון אינו נפל עליו לשון נפל ממש, שנפל הוא מלשון שנולד ונפל מהרחם קודם זמנו. וכן לשון הרמב"ם אבל פ"א ה"ח: הרי זה כנפל; ועי' משנה בכורות מו א, וביאור הגר"א אה"ע קנו סקי"א. ועי' להלן ציון 361.
  11. עי' ב"ב קמב א ותוס' שם סוד"ה בן יום, ויבמות סז ב ד"ה אין, ורמב"ן ונ"י וחי' הר"ן ב"ב שם; חזו"א יו"ד סי' קי סק"א.
  12. חזו"א שם. וע"ע בשר מן החי, וע' טומאת מת.
  13. עי' לעיל ציון 4 ואילך.
  14. שו"ת עזרת כהן סי' קד. ועי' להלן: כלו לו חדשיו; עי' רשב"א נדה כג ב, לגבי ניקב הושט. ועי' תוס' ב"ב שם ויבמות שם, שגם במת בעודו ברחם אמו, בזמן שהיה בחיים היה לו זכיה בירושה וכן היה אפשר להקנות לו לדעת הסוברים שהמזכה לעובר קנה, ומשמע שקודם שנולד בו המחלה שמחמתה נעשה נפל חשוב כעובר בן קיימא, ורק לאחר שנולד בו המום שנעשה נפל חשוב נפל. והרמב"ן ב"ב שם כתב שדוקא בכלו לו חדשיו יש לו זכיה אף שיצא ראשו מת, ובחי' הר"ן ובנ"י שם כתבו שצריך שיצא ראשו חי, וכן מבואר בירושלמי יבמות פ"ד ה"א: והוא שיצא ראשו ורובו בחיים, ולשיטתם לענין זכיה אם לא נולד בן קיימא גם מעיקרא חשוב נפל אף שנולדה לו מחלה בסוף. ומ"מ אפשר שזהו רק לענין זכיה שלזה צריך בן קיימא, אבל לשאר הדברים אינו חשוב נפל קודם שנולדה בו המחלה גם כשנולדה בעודו ברחם אמו. וע"ע ירושה ציון 812 ואילך, דעות הראשונים בירושה בנפל, ודעת הסוברים שנפל יש לו זכיה בעודו חי. וע"ע דבר שלא בא לעולם ציון 213 ואילך, בענין זכיה לעובר.
  15. עי' להלן: הנולד לשבעה או לשמונה, ציון 316 ואילך.
  16. ירושלמי יבמות פ"ד ה"ב; רמב"ם מילה פ"א הי"ג, וכס"מ שם הי"ד; רשב"א נדה כג ב.
  17. רמב"ם שם.
  18. רדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' לא.
  19. עי' לעיל ציון 13.
  20. עי' להלן ציון 299 ואילך.
  21. ע"ע יחס ציון 1294 ואילך.
  22. ציון 320 ואילך.
  23. ציון 286 ואילך.
  24. עי' להלן ציון 892 ואילך.
  25. תוס' ב"ב כ א ד"ה ועובד כוכבים. וע"ע אדם ציון 105. ועי' להלן ציון 840 שמטעם זה אינו מקבל טומאה.
  26. קונטרס ההשלמה לצפנת פענח לח"ד עמ' 66. ועי' להלן ציון 32 ביאור הדבר שאין עליו שם פרטי אלא כללי.
  27. רשב"ם ב"ב קמא ב ד"ה למעוטי.
  28. מלבי"ם בראשית כה כב; משך חכמה ויקרא יב ו.
  29. מלבי"ם שם.
  30. עי' סנהדרין פד ב. ועי' שו"ת דבר יהושע ח"ג סי' סא סק"ג מה שביאר בזה.
  31. צפנת פענח שם.
  32. כתובות קיא א; רש"י סנהדרין צ ב ד"ה נבלתי.
  33. ישעיה כו יט. גמ' שם.
  34. מהרש"א שם.
  35. אגרות משה יו"ד ח"ג סי' קלח.
  36. ע"ע עובר ירך אמו.
  37. שו"ת אבני נזר יו"ד סי' תעב אות ז, וביאר בזה את המנהג להוציא את הנפל מבטן אשה שמתה. וראה שם מה שכתב אם צריך להוציא כולו או שמספיק רובו.
  38. ציון 282 ואילך; וציון 287.
  39. ציון 37 ואילך.
  40. ציון 250 ואילך.
  41. ציון 263 ואילך.
  42. 272 ואילך.
  43. ציון 45 ואילך.
  44. ציון 21 ואילך, וציון 160 ואילך.
  45. ציון 697 ואילך.
  46. עי' להלן. ועי' חזו"א יו"ד קי סק"א, שגם עובר שמת בתוך המעיים, אינו חשוב כבשר הפורש מהחי, אלא כחי שמת.
  47. עי' בתוספתא דלהלן, שהלכות אלו אמורות על בן ח' שדינו כנפל והיינו לרבנן בנולד לח', ולרבי בלא גמרו סימניו. ועי' להלן: הנולד לשבעה או לשמונה.
  48. בתוספתא שלפנינו הגירסא: גודר, והמנחת יצחק ומנחת בכורים וחזון יחזקאל שם כתבו שצ"ל: גורר.
  49. ע"ע טמאת מת.
  50. מנחת בכורים ומנחת יצחק על התוספתא שם; חזון יחזקאל שם, וכתב שעל עצמו אין נ"מ אם יטמא ולכן נקטה הברייתא מה שנוגע לאחרים.
  51. ע"ע זב, וע' זבה.
  52. ע"ע מצורע.
  53. ע"ע ירושה ציון 812, ואילך.
  54. מנחת יצחק שם. ועי' רמב"ם טומאת מת פ"ב ה"ג, פ"ג ה"א. וע"ע מת.
  55. עי' מנחת יצחק שם, ורמב"ם שם ושם.
  56. תוספתא שבת פט"ז ה"ד.
  57. חזון יחזקאל שם. ועי' להלן ציון 50.
  58. מנחת יצחק שם. ועי' להלן: בשאר דיני התורה, ציון 742 ואילך, לענין הריגתו, ושם ציון 657 ואילך, לענין אבלות.
  59. מנחת בכורים שם; חזון יחזקאל שם.
  60. מנחת בכורים שם.
  61. מנח"י ומנחת בכורים שם; חזון יחזקאל שם.
  62. עי' להלן ציון 633.
  63. עי' להלן ציון 634 ואילך. שו"ת צפנת פענח סי' רסא, רעג. וראה צפנת פענח מהדו"ת דף מט א; עי' מנחת סולת מ' לד סק"ג.
  64. עי' יד רמה ב"ב כ א: חי הוא וסופו למות, הלכך לגבי טומאה לא כחי דמי לקבולי טומאה ולא כמת דמי לטמויי, כחי לא דמי דהא לא בא לכלל קימא וכמת לא דמי דאדם אין מטמא עד שתצא נפשו; עי' חזו"א נדה קי סק"א, שחיותו מועילה שלא יטמא; עי' שו"ת דברי מלכיאל ח"ד סי' צז, שאינו חי אבל אינו כמת גמור לענין טומאה והנאה מהמת; עי' שו"ת דבר יהושע ח"ג סי' קסא סק"ג, וכתב שאין עליו שם חי כלל אלא חשוב כדומם, ומ"מ לענין טומאה אינו חשוב מת. וכתב שלדעת התוס' להלן ציון 58 יש בו חיות אלא שאין עליו שם חי, ולדעת הרמב"ם להלן ציון 57 חשוב שאין בו חיות כלל; עי' תחומין ח"ה עמ' 250-252, מאמרו של הרב זלמן נחמיה גולדברג, שנפל בעודו חי אינו חי גמור כיון שעומד למות, ואינו מת גמור כיון שעדיין לא מת, ולכן אינו מטמא כמת, וגם בהמה שנולדה לח' חדשים אינה מטמאה מחיים, עי' להלן ציון 822. וגרע מגוסס וטריפה שחשובים חיים כיון שהיו חיים קודם שנעשו טריפה וגוסס אבל נפל לא היה חי מעולם. ועי' תחומין ח"ח עמ' 438, מאמרו של הרב נחום רבינוביץ.
  65. עי' שו"ת חוט המשולש סי' כט ד"ה ולענין מילה, בבן ח' שלא גמרו סימניו, שחשוב מת לכל דבר ורק לענין טומאה אינו מקבל טומאה; עי' מנ"ח כב או ב, לד אות ח, תנב (מהדו' מ"י) אות ח; עי' משנה הלכות ח"ג סי' קסח שהאדמו"ר מציעשנוב כתב שהוא חי לענין המציאות אבל מת לענין הדין, ונחלק עליו וכתב שהוא מת לכל דבר גם לענין הדין, ומה שאינו מטמא משום שהוא כאבן שאין בה קבלת טומאה. ועי' חזון יחזקאל לתוספתא שם שכתב: אבל זה אינו חי כלל. ועי' להלן ציון 48. וצ"ב לסברא זו מדוע בשר הפורש ממנו נידון כאבר מן החי, ועי' שו"ת צפנת פענח סי' רסא, שביאר לשיטתו.
  66. בגדר גמר סימנים, עי' להלן ציון 319, 325 ואילך.
  67. עי' רש"י נדה מד ב ד"ה ד"ה כמאן, שפירש כל המשנה בנדה שם מג ב, שמדובר בכלו לו חדשיו, אבל בלא כלו חדשיו לא נוהגים כל השנויים במשנה שם; ר"ח שבת קלו ב; מאירי נדה מד ב; פסקי רי"ד שם; עי' מ"מ נחלות פ"א הי"ג, שנוטה לומר כך, ועי' לח"מ שם; ביאור הגר"א אה"ע קנו סקי"ב; עי' רש"ש נדה שם; עי' תוס' יו"ט נדה פ"ה מ"ג, בדעת רש"י והרע"ב; עי' תוס' חדשים על המשניות נדה שם; עי' תפא"י שם אות כ; שו"ע אה"ע קסד ה, לענין יבום.
  68. עי' נדה מד א.
  69. שו"ת חוט המשולש סי' כט.
  70. דברים כה ה.
  71. נדה שם.
  72. דברים כה ה.
  73. נדה שם.
  74. שו"ת חוט המשולש סי' כט.
  75. ראמ"ה יבמות לה א, לו ב, בדעת הרמב"ם והסכים לזה, וכתב שם כן לענין יבום, אך מדבריו משמע שכל השנויים במשנה דינם כן, שרק לענין אבלות אמרו בגמ' נדה מד א שצריך כלו לו חדשיו; עי' מ"מ נחלות פ"א הי"ג שכתב שאפשר לפרש כן דעת הרמב"ם שבשאר הדברים השנויים במשנה נדה מג ב אין צריך שידע שכלו לו חדשיו, ועי' לח"מ שם מה שדן בדבריו; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם; עי' תוס' יו"ט נדה פ"ה מ"ג, בדעת הרמב"ם בגמרו סימניו; שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג, בדעת הרמב"ם, וכ"כ לגבי יבום ונחלה, ועי' קהלת יעקב (מקרלין) שבת קלה; ובראש אפרים ח"ג סי' ג (ורשה דף כא ב) ד"ה ולכן, בדעת הרמב"ם; עי' זקן אהרן (הלוי) סי' יז, ואהל משה לרא"מ הורביץ ח"ב סי' עא, בדעת הרמב"ם. ועי' נהור שרגא יבמות כב ב, מה שהקשה על זה. וע"ע יבם; יבמה ציונים 369 - 373.
  76. ראמ"ה שם לו א; ראש אפרים שם; עי' משכנות יעקב שם. ולדבריהם צ"ל שהתוספתא שאמרה שבן ח' שלא גמרו סימניו אינו פוטר מהיבום וכו' הוא מדרבנן אבל מהתורה פוטר מהיבום, וכן כל השנויים בתוספתא הוא מדרבנן, וסובר שחכמים החמירו בכל הדברים שנזכרו שם, שלא כדעת חוט המשולש שם, הסובר שהחמירו רק לענין יבום.
  77. עי' חוט המשולש שם. ולשיטתו כתב שם שהחמירו חכמים רק לענין יבום, אבל בשאר דברים לא החמירו, וצ"ל שמה שכתוב בתוספתא על טומאת זיבה ונגעים וכו' שלא נוהגים בבן ח' חי הוא מהתורה, שבן ח' שלא גמרו סימניו הוא כנפל מהתורה.
  78. ציון 561 ואילך.
  79. ע"ע גדולה: סימני בנים, ציון 92 ואילך.
  80. ציון 96.
  81. ציון 73 ואילך.
  82. עי' להלן: ולד הדומה לבריה אחרת; ולד חסר או פגום.
  83. משנה נדה ל א; רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ב; טוש"ע יו"ד קצד ב. וע"ע יולדת ציון 63 ואילך.
  84. עי' להלן ציון 65 ואילך.
  85. משנה נדה ל א ורש"י ד"ה אינה חוששת; ר"ש ורא"ש ורע"ב אהלות פי"ח מ"ז. וע"ע יולדת ציון 37 ואילך.
  86. משנה נדה שם, וגמ' שם ב, דעת ר' ישמעאל. וע"ע יולדת שם.
  87. ע"ע יולדת ציון 84. ועי' שם ציון 85, שיש מי שפסק כדעת ר' ישמעאל שנקיבה נגמרת צורתה לפ' יום.
  88. פהמ"ש לרמב"ם נדה פ"ג מ"ג; רע"ב שם. ועי' רע"ב בכורות פ"ג מ"א, שפירש שפיר: למעלה מן השליא קרום שיש בו דם נקרש והוא קרוי שפיר. ורבותי פירשו, חתיכה של בשר שיש בה צורת אדם.
  89. רע"ב נדה פ"ג מ"ג, בכורות פ"ג מ"א; פרישה יו"ד קצד ס"ק כו, בהגה"ה.
  90. רש"י ברכות ד א ד"ה ובשפיר.
  91. רש"י נדה כא ב ד"ה שפיר.
  92. מאירי נדה כד ב.
  93. משנה נדה כד ב.
  94. עי' רש"י נדה ה א ד"ה כר' יהושע.
  95. מאירי נדה כד ב.
  96. ברייתא נדה כה א.
  97. נדה שם, ותוס' ד"ה אינה.
  98. נדה כה א ורש"י ד"ה בעכור.
  99. נדה שם.
  100. בראשית ג כא.
  101. נדה שם.
  102. נדה שם.
  103. נדה כה א ורש"י ד"ה חוששת. וראה חזו"א יו"ד סי' קיא סק"ו, בביאור הספק.
  104. נדה שם.
  105. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ד, ועי' מ"מ שם.
  106. עי' הלכות נדה לרמב"ן פ"ז ה"ב, ועי' הלכות בכורות לרמב"ן פ"ג דף יד א, ומהרי"ט אלגאזי שם אות כז, וראה מהרי"ט אלגאזי שם פ"ח אות סב; רשב"א בתוה"א ב"ז ש"ו דף כז ב. ועי' מהרי"ט אלגאזי פ"י שם, שתמה מדוע סתם הרמב"ן שם שלענין בכור אינו חשוב ולד, והבא אחריו חשוב בכור.
  107. גמ' נדה שם. ועי' מהרי"ט אלגאזי שם פ"ג אות כז, שכתב ששמואל סובר שבצלול נחלקו ר' יהושע וחכמים וחושש לחומרא לסברת ר' יהושע. ולפ"ז בצלול לגמרי שרואים שערה דרכו, מודה ר' יהושע שטהור ולא חוששים לולד. ובמהרי"ט אלגאזי שם פ"ח אות סב, כתב ששמואל סובר שבצלול נחלקו ובעכור אפשר שמודים חכמים שטמא, והלכה כחכמים ולכן בצלול לגמרי אינו ולד, אבל בכל שפיר שאינו צלול לגמרי יש להסתפק שמא דינו כעכור וטמא מספק.
  108. עי' רשב"א בתוה"א שם, וכס"מ שם וב"י יו"ד סי' קצד, בביאור דבריו.
  109. עי' להלן ציון 959 ואילך. רשב"א תוה"ב שם; עי' הלכות בכורות לרמב"ן פ"ג, ומהרי"ט אלגאזי שם ושם.
  110. רש"י נדה כה א ד"ה בצלול. ועי' רמב"ן ורשב"א וריטב"א נדה שם, שמפרשים שלא מדובר במלא בשר, אלא במחוי עכור או צלול; עי' הלכות נדה להרמב"ן פ"ז ה"ב.
  111. עי' הלכות נדה לרמב"ן שם.
  112. תוס' נדה כה א ד"ה מחלוקת; עי' תוס' רא"ש שם; עי' רשב"א בתוה"א ב"ז ש"ו דף כז ב; עי' רמב"ם שם ומ"מ וכס"מ בדעתו; מאירי נדה שם. עי' להלן.
  113. ציון 1107 ואילך.
  114. על אשה זו אם טמאה נדה, ע"ע נדה.
  115. עי' להלן 953 מהו שפיר מרוקם.
  116. עי' רש"י נדה ה א ד"ה כר' יהושע.
  117. מאירי נדה כד ב.
  118. עי' לעיל ציון 1076.
  119. רש"י נדה כה א ד"ה כר' יהושע. ועי' תוס' שם ד"ה מחלוקת, שהוכיחו מחמת קושיא זו שנחלקו במלא בשר אבל מלא מים טהורה לכל הדעות בכ"ש ממלא דם שטהורה.
  120. ציון 1107 ואילך.
  121. מאירי נדה כד ב, שאם יש לו צורה חשוב שפיר מרוקם עי' להלן ציון 146 ואילך.
  122. עי' חזו"א יו"ד סי' קיא סק"א. ועי' שם סק"ו.
  123. נדה כה א.מ ועי' רמב"ן ורשב"א וריטב"א שם בפירוש הראשון, שגם ריב"ל סובר כן.
  124. נדה שם. ועי' לעיל ציון 1065 ואילך, בביאור מחלוקת זו.
  125. עי' לעיל ציון 1077.
  126. עי' לעיל ציון 1079.
  127. חזו"א יו"ד סי' קיא סק"ב.
  128. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ד; מ"מ שם; מאירי נדה כד ב.
  129. רשב"א בתוה"א שם.
  130. ציון 1107 ואילך.
  131. רש"י נדה כד ב ד"ה גוונים; רע"ב נדה פ"ג מ"ג, בפירוש ראשון.
  132. פהמ"ש לרמב"ם נדה פ"ג מ"ג; רע"ב שם, בפירוש שני; מאירי נדה כד ב.
  133. משנה נדה כד ב. ועי' חזו"א יו"ד סי' קיא סק"א, שכתב שבאמת חשב ספק ולד, שיכול להיות שהיה ולד ונימוח, אלא שיש לאמו חזקת טהרה ולכן אינה טמאה לידה.
  134. נדה כד ב, דעת רבא.
  135. נדה שם, דעת רב אדא בר אהבה.
  136. רשב"א תוה"א שם; מאירי נדה כד ב.
  137. ציון 1107 ואילך.
  138. פהמ"ש לרמב"ם נדה פ"ג מ"ג; רע"ב שם.
  139. מאירי נדה כד ב.
  140. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ב, ובפהמ"ש שם. ועי' נדה כה א.
  141. משנה נדה כד ב.
  142. עי' נדה כה א; רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ג; עי' מאירי נדה כה א, על צורת הבדיקה.
  143. עי' להלן ציון 1074 ואילך.
  144. צפנת פענח אסו"ב פ"י ה"ב; חזו"א יו"ד סי' קיא סק"ז.
  145. חזו"א שם.
  146. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ב. ועי' לעיל ציון 1053.
  147. משנה נדה כד ב; רמב"ם שם, ושם ה"ג.
  148. עי' נדה כה א; רמב"ם שם ה"ג.
  149. עי' נדה שם ב; רמב"ם שם. ועי' מאירי שם.
  150. ב"י יו"ד סי' קצד ד"ה ובימי טהרה.
  151. מאירי נדה כד ב.
  152. עי' נדה כה ב, שרק שמואל שהיה בקיא יכל לתת ימי טהרה; עי' רשב"א בתוה"א ב"ז ש"ו דף כו ב; עי' רא"ש נדה פ"ג סי' ד.
  153. עי' לעיל ציון 951. חזו"א יו"ד סי' קיא סק"ח.
  154. רשב"א תוה"א שם.
  155. רא"ש שם.
  156. מאירי נדה כד ב.
  157. רשב"א שם; ועי' מהרי"ט אלגאזי הלכות בכורות פ"ח אות סב, שביאר דבריו דוקא במלא מים דם או גוונים, אבל במלא בשר עכור או צלול חוששים מדינא שחשוב ולד; עי' שו"ת מהרי"ק סי' קמג.
  158. עי' רשב"א תוה"א שם דף כח א, וב"י יו"ד קצד, בשמו; מאירי שם; עי' רא"ש שם; עי' טוש"ע יו"ד קצד ג. ועי' שו"ת מהרי"ק סי' קמג, שכל זה הוא לחומרא לענין איסור נדה משום חומרא של כרת, אבל לענין בכור לפטור הבא אחריו מהבכורה, תולים אינו ולד והבא אחריו בכור, שיש להעמיד אשה בחזקת שלא נפטר רחמה עדיין וגם הנפל הזה בחזקת שלא נתרקמו איבריו עדיין. וע"ע בכור אדם ציון 19 ואילך.
  159. ציון 774.
  160. ציון 19 ואילך.
  161. ציון 262 ואילך.
  162. רש"י נדה כא א ד"ה כמין שערה.
  163. רש"י נדה שם ד"ה יבחושין.
  164. משנה נדה כא א, שדנו אם טמאה משום נדה כשיש דם, אבל אינה טמאה לידה; רמב"ם איסורי ביאה פ"ה הי"ד – הט"ו; טוש"ע יו"ד קפח ד, בקליפות ושערות ויבחושים אדומים, ושם קצד ס"ג, בהפילה כמין בהמה חיה ועוף.
  165. רש"י נדה כא א ד"ה מין דגים, בכורות מז ב ד"ה דגים חגבים.
  166. נדה כג א ורש"י ד"ה דמות אבן.
  167. רש"י פסחים ט ב ד"ה רוח הפילה.
  168. גמ' נדה כג א; ירושלמי נדה פ"ג ה"ב, בהר.
  169. עי' נוב"י קמא יו"ד סי' צז, אפילו בצורת בהמה לרבנן, וכ"ש בצורת דגים שלכו"ע אינו מטמא.
  170. חזו"א יו"ד סי' קי סק"א, וסיים: וצ"ע בזה.
  171. ציון 970.
  172. רש"י נדה כא א ד"ה תשב לזכר.
  173. רש"י שם ד"ה לזכר ולנקבה.
  174. משנה נדה כא א, חולין עא א.
  175. רש"י נדה כא א ד"ה לזכר ולנקבה, חולין עא א ד"ה מין בהמה חיה ועוף.
  176. נדה כב ב.
  177. נדה כג א.
  178. ירושלמי נדה פ"ג ה"ב.
  179. נדה כב ב; ירושלמי שם.
  180. בראשית ב יט.
  181. עי' חולין עא א ותוס' נדה שם ד"ה הואיל.
  182. בראשית ב ז. ירושלמי שם; רש"י נדה שם ד"ה יצירה.
  183. נדה כג א.
  184. רש"י שם ד"ה דומות לשל אדם.
  185. גמ' נדה שם.
  186. נדה כג א; עי' ירושלמי נדה פ"ג ה"ב, ופני משה שם, ששם מובאת דעה זו בשם אבא בר בר חנה בשם ר' יוחנן. וראה שם דעת רבי יסא בשם רבי יוחנן: מפני שסוקרין לפניהם כאדם, ופני משה שם.
  187. רש"י שם ד"ה לפניהם.
  188. כן הגירסא לפנינו וברש"י ד"הקריא. ובערוך ע' קדיא גרס: קדיא.
  189. עי' תרגום אוקלוס ויקרא יא יז. ערוך ע' קדיא.
  190. גמ' נדה שם.
  191. עי' להלן ציון 221 ואילך.
  192. רמב"ן ורשב"א וריטב"א נדה כג ב, בשם רש"י שם, בדעת רב ירמיה בר אבא אמר רב, ולדעת ר' יוחנן ושמואל נדה כג א, פירש שסוברים שגם בכולו בהמה חשוב ולד; רמב"ן שם. ועי' חזו"א יו"ד סי' קי סק"ז, שפירש ברש"י כדעת התוס'.
  193. עי' להלן ציון 221 ואילך. תוס' נדה כג ב ד"ה שר"מ; תוס' רא"ש ורשב"א וריטב"א שם, בשם ר"ת; רמב"ן שם, בשם י"מ; ריטב"א שם.
  194. נדה כג א.
  195. רמב"ן ורשב"א וריטב"א נדה שם. וכתבו שלכן לא תופסים בו קידושין.
  196. משנה נדה כא א. ועי' לעיל ציון 76 שהיולדת נפל טמאה לידה.
  197. עי' ירושלמי נדה פ"ג ה"ב.
  198. עי' תוס' רא"ש נדה כג א, ופירש דברי הירושלמי בניחותא ולא בתמיה. ועי' שו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' נג.
  199. עי' פני משה לירושלמי שם, בפירוש דעת רבי מנא.
  200. משנה נדה כא א; חולין עא א.
  201. נוב"י קמא יו"ד צז. ועי' שו"ת חשב האפוד ח"ב סי' כו שהביא דבריו.
  202. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ח; טור יו"ד סי' קצד; עי' שו"ע שם ס"ג.
  203. ציון 29 ואילך.
  204. עי' לעיל ציון 919.
  205. ע' מהרש"א נדה כג א שביאר הספק אם תופסים קידושין שמא רק לענין לידה חשוב ולד. ועי' לשון הרמב"ן שם: לא אמר ר"מ שהוא ולד שיעלה על דעתו שהוא חי אלא ולד הוא לענין טומאה. משמע קצת שרק לענין טומאה חשוב ולד.
  206. עי' נוב"י קמא יו"ד סי' צז, שמשמע מדבריו שרק לחכמים אינו חשוב ולד, אבל לדעת ר"מ חשוב ולד לענין טומאת מת; עי' חזו"א יו"ד קי סק"א: ונראה דכל הני דשנינו דאמן טמאה לידה, דינן כחי שמת. ועי' שם סק"ב, שהסתפק אפ' בדעת חכמים אם חשוב ולד לכל דבר. ועי' לעיל ציון 932.
  207. ע"ע רובע ונרבע.
  208. עי' תוס' נדה כג א ד"ה לאתסורי. וכמו שהסתפקה הגמ' נדה שם אם תופסים בו קידושין.
  209. חזו"א יו"ד סי' קי סק"ד. וכתב שרק לענין קידושין הסתפקה הגמרא נדה שם שמא לא תופסים בו קידושין שהוא כאדם מקולקל ואפשר שאין בו דרך אשות, אבל ודאי אינו כבהמה אפילו אם היה מתקיים.
  210. עי' לעיל ציון 944.
  211. עי' להלן: בשאר דיני התורה ציון 837 ואילך.
  212. נוב"י קמא יו"ד צז.
  213. חזו"א יו"ד סי' קי סק"ב. ועי' שם סק"א שכתב שנראה כצד ראשון שרק לענין טומאת לידה אינו חשוב ולד. ועי' לעיל ציון 911.
  214. חזו"א יו"ד סי' קי סק"ב.
  215. שו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' נג, הובא בפת"ש יו"ד סי' קצד סק"ה; עי' נשמת אברהם ח"א או"ח סי' של אות כה, בשם הגרש"ז אויירבך והגר"י זילברשטיין.
  216. נדה כג ב.
  217. רש"י שם ד"ה גופו תייש.
  218. ע' ראשונים שבציון 956.
  219. עי' ראשונים שבציון 932, ובדעות האמוראים שם, ועי' ציון 960.
  220. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ח.
  221. עי' רש"י נדה כג ב ד"ה בעין, שאפילו בעין אחת דומה לבהמה אינו חשוב ולד. ועי' רשב"א ורמב"ן נדה שם שכתבו כן. ועי' ריטב"א בהסבר השני שכתב כן. ובריטב"א שם בהסבר הראשון, כתב שלשיטת הגמ' בתחילת הסוגיא וכן למסקנא באחד התירוצים, בעין אחת כבהמה אינו יוצא מתורת ולד גם לרבנן.
  222. תוס' נדה כג ב ד"ה שר"מ; רמב"ן נדה שם; רשב"א שם; עי' ריטב"א שם.
  223. תוס' נדה שם ד"ה שר"מ וד"ה והתניא; רמב"ן ורשב"א ותוס' רא"ש שם, בשם ר"ת; רמב"ן שם, בשם י"מ; ריטב"א שם. ועי' ירושלמי נדה פ"ג ה"ב, לגירסת הפני משה שמשמע כשיטה זו שלר"מ צריך כל הסימנים ולרבנן מספיק מקצת סימנים. וראה שם לפירוש הפני משה שגם רשב"י סובר שמספיק מקצת סמנים.
  224. תוס' שם ד"ה שר"מ; רמב"ן ורשב"א וריטב"א שם, לדעה זו; ריטב"א שם.
  225. עי' לעיל ציון 919. תוס' שם ד"ה והתניא.
  226. רש"י שם ד"ה והא איפכא וד"ה וחכ"א מצורת; רמב"ן שם. ועי' חזו"א יו"ד סי' קי סק"ז, מה שפירש בדעת רש"י.
  227. עי' לעיל ציון 953. גמ' נדה שם ורש"י ד"ה אמר אביי.
  228. עי' לעיל ציון 958, בדעת ר"מ. רש"י שם ד"ה חוץ מן האזנים.
  229. ירושלמי נדה פ"ג ה"ב. ועי' צפנת פענח אסו"ב פ"י ה"ט.
  230. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ט, וע' צפנת פענח שם. ועי' ב"י יו"ד סי' קצד ד"ה ומ"ש רבינו, שכיון שלא מנו בגמ' אברים אלו משמע שאין בהם קפידא.
  231. רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ט, ועי' מ"מ שם ה"ח, וב"י שם, בביאור שיטתו.
  232. הלכות נדה לרמב"ן פ"ג ה"ב; הרשב"א תוה"ק ב"ז ש"ו כז; מ"מ שם בשם יש פוסקים; טור יו"ד סי' קצד; לבוש שם ס"ג.
  233. עי' רש"י נדה כג א ד"ה בציריא.
  234. עי' נדה כד ב דעת חנינא בן אחיו של רבי יהושע, ודעת רבי יהושע.
  235. עי' נדה שם דעת ר"ג. וראה נדה כג א דעת ר' יוחנן בדעת חכמים שנחש אינו ולד.
  236. רמב"ם או"ב פ"י ה"י.
  237. ראב"ד שם. ופירש שר' יהושע סובר שגם באבר אחד הדומה לאדם חשוב ולד, ואין הלכה כן.
  238. נדה כד ב; רמב"ם שם.
  239. נדה שם. ועי' תוס' שם ד"ה המפלת; רשב"א נדה שם.
  240. רמב"ן הלכות נדה פ"ז ה"ב; רשב"א תוה"ב הקצר ב"ז ש"ו דף כז א; ראב"ד בעלי הנפש שער הפרישה סי' א הט"ו. ועי' ראב"ד אסו"ב פי"א הי"ב; טוש"ע יו"ד קצד ס"ג. ועי' רשב"א שם שכתב: ואם היה נדמה זה זכר תשב לזכר ואם נקבה תשב לנקבה ואם ספק תשב לזכר ולנקבה, וכן כתב הטור שם. וע' ש"ך יו"ד קצד סק"ג. וע"ע בכור אדם ציון 34 ואילך, שלענין לפטור הבא אחריו מהבכורה לא אמרו שאין אנו בקיאים בזמן הזה.
  241. עי' רמב"ם אסו"ב פי"א שם, וראב"ד שם בשיטתו. עי' מ"מ אסו"ב פ"י ה"ח, וכס"מ שם, בדעת הרמב"ם.
  242. כס"מ שם, וב"י יו"ד קצד ד"ה ומ"ש רבינו והאידנא. ובפירוש השני כתב שגם הרמב"ם מודה שבזמן הזה אין להתיר כלל.
  243. ציון 161 ואילך.
  244. עי' לעיל ציון 65 ואילך. וע"ע יולדת ציון 63 ואילך.
  245. משנה נדה ל א ורש"י ד"ה אינה חוששת; ר"ש ורא"ש ורע"ב אהלות פי"ח מ"ז. ועי' לעיל ציון 894 ואילך. וע"ע יולדת ציון 37 ואילך.
  246. ערוך ע' סנדל.
  247. ע"ע יולדת ציון 44 ואילך, וציון 448 ואילך. וע"ע בכור אדם ציון 21 ואילך.
  248. רש"י נדה יח ב ד"ה חתיכה.
  249. רש"י שם ד"ה אם.
  250. חזו"א יו"ד סי' קי סק"א.
  251. חזו"א יו"ד סי' קיא סק"ז. ועי' לעיל ציון 951.
  252. עי' לעיל ציון 11 ואילך.
  253. רמב"ם אסו"ב פ"י הי"ג.
  254. ע"ע יולדת ציון 44 ואילך. ועי' להלן ציון 150 ואילך. וע"ע בכור אדם ציון 22 ואילך.
  255. ציון 448 ואילך.
  256. ציון 153.
  257. ציון 802.
  258. 196 ואילך.
  259. עי' נדה כג ב.
  260. ע"ע טרפה (אדם), כרך כא עמ' ב, מחלוקת תנאים ואמוראים.
  261. ע"ע טריפה (אדם).
  262. ע"ע יולדת ציון 120 ואילך.
  263. רמב"ן נדה כג ב, לגבי ושטו אטום.
  264. ע"ע טריפה (אדם).
  265. תוס' רי"ד נדה כד א, ועי' להלן ציון 998; לבוש יו"ד סי' קצד ס"ג; עי' חזו"א יו"ד סי' קי סקי"ד. ועי' שם סקי"ג; עי' שו"ת חכם צבי סי' ע"ז, שכתב שאם יכול לחיות עד י"ב חודש הוי טריפה וחשוב ולד, ורק במקום שנעשה נבילה מחיים אינו חשוב ולד. ועי' מרכה"מ אסו"ב פ"י הי"א, כעין זה.
  266. רש"י נדה כד ב ד"ה שאינו.
  267. תו"כ תזריע פרשה א; נדה שם; רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א: ראש שאינו חתוך או יד שאינו חתוך, ועי' לקוטי הלכות נדה שם בטעם שהשמיט גוף שאינו חתוך.
  268. ויקרא יב ב,ג.
  269. תו"כ שם.
  270. כ"ה לפנינו נדה שם, ועי' תוס' שם שגר' כתו"כ דלהלן, וכ"ה בכת"י מינכן.
  271. רש"י נדה שם ד"ה וטמאה שבעת.
  272. תו"כ שם.
  273. נדה שם לגירסא שלפנינו. ע"ע יולדת ציון 86 ואילך. וראה שם אם טמאה משום נדה. וע"ע נדה.
  274. נדה כד ב; רמב"ם אסו"ב פ"י ה"י.
  275. עי' רמב"ן וחי' הר"ן נדה כג ב, בשם רש"י, ועי' רש"י נדה כד א ד"ה אטומה: חסרה. וע' גירסת רש"י שלפנינו שם כג ב ד"ה ושטו שפירש סתום, ועי' חכמת בצלאל מש"כ בשם רש"י; מאירי שם; עי' לשון הרמב"ם אסו"ב פ"י הי"א: שהיה חסר מטיבורו ולמטה והרי הוא אטום; ב"י יו"ד סי' קצד.
  276. מאירי שם.
  277. רמב"ן נדה כג ב; חי' הר"ן שם; מאירי שם, בשם י"מ. ועי' מאירי שם שפירש סתום לדעת האומר לרכובה שאין לה חתוך רגלים כלל, ולדעת האומר לנקוביו שאין לו נקב בית הרעי אלא שטבורו פתוח, ולדעת האומר עד מקום טבורו שאף טבורו אינו פתוח. ועי' ערוך השולחן יו"ד סי' קצד לו, מה שפירש בדעת הרמב"ם.
  278. נדה כג ב; רמב"ם שם; לבוש יו"ד סי' קצד ס"ג.
  279. לבוש שם.
  280. ברייתא נדה כג ב.
  281. נדה כד א, ורש"י שם ד"ה עד, ותוס' שם ד"ה עד.
  282. ע"ע טרפה (אדם) ציון 11 ואילך.
  283. גמ' שם.
  284. נדה כד א.
  285. רש"י שם ד"ה עד לנקביו.
  286. ע"ע נבלה. גמ' שם ורש"י שם.
  287. גמ' שם.
  288. רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א, וכתב הכס"מ שפסק כר' יוחנן במקום רבי ינאי רבו משום שאמר משום רבי יוסי בן יהושע, וכ"כ בב"י יו"ד סי' קצד. ולדעה זו גם במקום שנעשה טריפה טמאה לידה. וע"ע יולדת ציון 130 – 138 ביאור שיטה זו.
  289. עי' מאירי נדה שם.
  290. בעה"נ לראב"ד שער הפרישה לפי כמה כת"י, ועי' מהד' בוקוולד עמ' טז הערה 8 שבמהד' אחרונה השמיטו הראב"ד; מאירי שם, בשם גדולי הדורות; עי' כס"מ אסו"ב שם, וב"י שם, שהקשה על הרמב"ם מדוע לא פסק עד הארכובה, ונשאר בצ"ע. וע"ע יולדת ציונים 120 – 128, ביאור שיטה זו.
  291. ע"ע יולדת שם. וע' כס"מ וב"י שם.
  292. ציון 164 ואילך.
  293. גירסת רש"י שלפנינו נדה כג ב ד"ה ושטו אטום; מאירי שם; עי' רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א. ועי' רמב"ן וחי' הר"ן שם שפירשו בשם רש"י על גוף אטום שהיינו חסר, ונחלקו עליו, ואפשר שגם בושט סוברים שלרש"י הכוונה חסר.
  294. נדה כג ב; רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א; הלכות נדה לרמב"ן פ"ז ה"ד; עי' טור יו"ד סי' קצד.
  295. מאירי שם.
  296. רמב"ן שם. וע"ע ושט ציון 177 ואילך.
  297. עי' ציון 989.
  298. עי' רש"י נדה כג ב ד"ה ושטו ותוס' שם ד"ה אמר רבא; עי' מאירי שם, בשם גדולי הרבנים.
  299. ציון 182 ואילך.
  300. ציון 120 ואילך.
  301. נדה כד א; רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א; הלכות נדה להרמב"ן פ"ז ה"ד.
  302. שו"ת חכם צבי סי' עז.
  303. גמ' נדה שם.
  304. רש"י נדה כד א ד"ה אטומה; שו"ת חכם צבי סי' עז.
  305. רש"י שם ד"ה מלמעלה. על ולד הנולד בלי המוח העליון (אנאנציפלוס), עי' נשמת אברהם ח"א או"ח סי' של אות כה, בשם הגר"י זילברשטיין שאינו חשוב ולד, ודינו כמי שגולגלתו אטומה, ולכן אין איסור להפיל ולד כזה בעודו ברחם אמו גם אם כלו לו חדשיו, אבל לאחר שנולד אסור להמיתו, עי' להלן ציון 1134. וכן כתב שם בשם הגרשז"א, וכתב שאם כלו לו חדשיו וכבר נולד מותר אף לחלל שבת כדי להצילו. ועי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ח"ג ע' ילוד ציון 505 מה שכתב בענין זה.
  306. עי' רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א, וערוך השולחן יו"ד סי' קצד לה, בדעתו. ועי' ב"י יו"ד סי' קצד, בפירוש אפקותא דדיקלא לדעת הרמב"ם.
  307. מאירי נדה שם.
  308. ציון 109 ואילך.
  309. רש"י נדה כד א ד"ה כמין אפקתא. ועי' מאירי שם: כמין חריות של דקל והוא שאין לו פצול מלמטה ויש לו פצול מלמעלה.
  310. ב"י יו"ד קצד, לדעת הרמב"ם. וכתב שלכן השמיטו הרמב"ם שהוא בכלל ראשו אטום שכתב אסו"ב שם, שאמו טהורה; ערוך השולחן יו"ד סי' קצד לז, בדעת הרמב"ם. ועי' לעיל ציון 994.
  311. נדה כד א.
  312. רש"י נדה כד א ד"ה כי פליגי. וצ"ל שאינו דומה לראש שאינו חתוך, נדה כד ב, ולעיל ציון 993, ששם אין צורת ראש לגמרי, וכאן רק חיתוך הפנים אינו ניכר. וגם הרמב"ם אסו"ב פ"י הי"א חילקם לשנים. ועי' ערוך השולחן שם.
  313. מאירי שם.
  314. ב"י יו"ד סי' קצד.
  315. נדה כד א למסקנת הגמ'.
  316. נדה כד א; רמב"ם אסו"ב שם; רשב"א תוה"א ב"ז ש"ו דף כז א; ב"י יו"ד סי' קצד.
  317. רש"י ד"ה מוסמסין.
  318. מאירי שם.
  319. נדה כד א למסקנת הגמ'; מאירי שם; עי' רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א, שרק בטוחות טיהר, משמע שבמוסמסין טמאה.
  320. נדה כד א.
  321. תוס' נדה שם ד"ה רבי חנינא.
  322. נדה כד ב; רמב"ם אסו"ב פ"י הי"א; הלכות נדה לרמב"ן פ"ז ה"ד; עי' טור יו"ד ס' קצד.
  323. עי' ריטב"א נדה כד א, בשם הראב"ד; פסקי רי"ד נדה שם ב.
  324. עי' נדה שם ורש"י ד"ה ששדרתו; עי' מאירי שם. ועי' תוס' שם ד"ה רבי, ותוס' רא"ש שם, שמפרשים על בהמה, ומ"מ אינם חולקים על רש"י שבאופן זה גם באדם חשוב ולד. ועי' ציץ אליעזר חי"ג סי' פח, על תינוק שנולד עם מום בעמוד השדרה אם מצוה להשתדל להחיותו. ועי' נשמת אברהם יו"ד סי' שלט אות ז, בענין תינוק שנולד עם בעיה בהתפתחות כלי הדם שבריאה, אם יש חיוב להצילו.
  325. עי' שו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' נג; נשמת אברהם ח"א או"ח סי' של אות כה, בשם הגרשז"א והגר"י זילברשטיין. ועי' לעיל ציון 600 שמשמע שיש להצילו אף מצער, ועי' נשמת אברהם שם מה שכתב בזה.
  326. ציון 773.
  327. רשב"א תוה"א ב"ז ש"ו דף כז א ותוה"ב הקצר שם; הלכות נדה לרמב"ן פ" ה"ד; ראב"ד בעלי הנפש שער הפרישה; טור יו"ד קצד; ב"י שם; עי' שו"ע שם ג.
  328. ראב"ד שם; ב"י שם.
  329. רש"י יבמות לו ב ד"ה ספיקא; רמב"ן שבת קלה ב, בשם רש"י, ויבמות פ ב; ע' בעה"מ יבמות שם (כה א); ר"ן שבת שם (נד ב); נמוק"י יבמות פ ב (כה ב); ריטב"א שבת שם ויבמות שם; כס"מ מילה פ"א הי"ד.
  330. רשב"א יבמות פ ב; מאירי יבמות פ ב; עי' מ"מ יבום וחליצה פ"א ה"ה; כס"מ שם.
  331. מאירי יבמות פ ב. ועי' להלן ציון 299.
  332. עי' רמב"ן שם ושם; עי' בעה"מ שם; נמוק"י שם; רשב"א שבת שם. ועי' להלן ציון 315 ואילך, בגדר גמרו סימניו, ושצריך שיהיו גמורים משעה שנולד.
  333. עי' שבת קלה ב; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז.
  334. רמב"ן שם ושם; בעה"מ שם; רשב"א שם; נמוק"י שם. ריטב"א יבמות פ ב; ר"י מלוניל שבת קלו א (נה א); שו"ת הריב"ש סי' תמו; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. וכתבו שרשב"ג ורבנן נחלקו גם בספק אם כלו לו חדשיו, וגם בנולד לח' חדשים שגמרו סימניו עי' להלן: הולד לשבעה או לשמונה. וכן כתבו התוס' שבת קלו א ד"ה מימהל. ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה, שביאר כיצד מחלוקות אלו תלויות זו בזו; עי' ב"ח אה"ע קנו ז, שכתב בדעת התוס' יבמות פ א ד"ה והתניא, שגם רבי בברייתא שם ב, סובר כן שבגמרו אינו יוצא מספק נפל עד ל' יום; מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד. בגדר גמרו סימניו, עי' להלן ציון 626.
  335. נדה מד ב. ועי' ראמ"ה יבמות לו ב, שכתב בדעת הרמב"ם שעיקר מחלוקת רשב"ג וחכמים היא לענין אבלות, וכן כתב בשו"ת חוט המשולש סי' כט. והרמב"ן והריטב"א יבמות פ ב, פירשו שהמחלוקת היא על מה שאמרו בן שמונה הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו, ונחלקו באיזה בן ח' מדובר. ועי' להלן.
  336. ע"ע חלוצה ציון 207 ואילך.
  337. ע"ע חלוצה ציון 206. יבמות לו ב; שבת קלו ב. ועי' ר"י מלוניל שבת קלו א (נה א) שלדעת רשב"ג גם באשת כהן צריכה חליצה. וע' ב"ש אה"ע קנו סק"ג, והגהות רע"א שם, ופת"ש שם סקי"ג, אם באופן זה נחשב חליצה פסולה הצריכה חיזור על כל האחים. וע"ע חליצה ציון 981 ואילך. וראה שם ציון 473 ואילך, בענין החולץ ליבמתו ואחר כך הפילה.
  338. שבת קלה ב ורש"י ד"ה ופדויו; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז.
  339. במדבר יח טז.
  340. רש"י שבת שם ד"ה מבן חדש; קה"ע ופ"מ לירושלמי שם; ר"ן שבת קלה ב (נד ב).
  341. ריבב"ן שבת שם; מל"מ אסורי מזבח פ"ג ה"ח. וע"ע טעמא דקרא ציון 316. וע"ע פדיון הבן.
  342. במדבר רבה פ"ד.
  343. ראמ"ה יבמות לו א, בדעת רש"י: שנראה דעתו; עי' רי"ף שבת קלו א (נד ב); שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרא"ש יבמות פ"ד סי' ה, והרמ"ה שהובא בטור אה"ע סי' קסד, והרמב"ם והרי"ף; עי' רמב"ן שבת קלה ב, שנראה מדבריו שהוא לימוד גמור ולא אסמכתא בעלמא; ועי' ריטב"א שבת שם, שמשמע שהוא לימוד גמור. אור שמח יבום פ"א ה"ה, בדעת רש"י שבת קלו א ד"ה נפל; שו"ת משכנות יעקב סי' מג, בדעת הרי"ף והרמ"ה והרמב"ם והראב"ד; עי' חכמת אדם כלל ד בינת אדם סק"ג, לדעה זו.
  344. חוט המשולש שם.
  345. עי' תוס' יבמות קיט ב ד"ה מחוורתא, חולין יב א ד"ה (יא ב) לרבי מאיר, בפירוש הראשון.
  346. חי' הר"ן שבת שם; פמ"ג יו"ד טו משב"ז סק"ג; עי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' יז, לענין בהמה. ועי' או"ש שם, שכתב גם כן שמפדיון למדים שלאחר ל' חשוב ודאי בן קיימא, ולכן ההורגו חייב, אלא שכתב שלמדים גם כן שקודם ל' חשוב ספק נפל; עי' צפנת פענח קוטנרס ההשלמה לח"ד עמ' 66; שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, ועי' שם שכתב שמדברי שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, מוכח שהבין שהלימוד הוא גם על קודם ל' שחשוב ספק נפל.
  347. תוס' רי"ד ופסקי רי"ד שבת קלו א. ועי' תוס' בכורות כ ב ד"ה חלב, דעת ר"ת. ועי' להלן ציון 542, סברא זו לגבי בהמה, וראה ציון 888 ואילך, החילוק בין בהמה לאדם.
  348. מאירי שבת שם.
  349. תוס' נדה מד ב ד"ה דקים ליה: החמירו חכמים, ועי' תוס' יבמות לו ב ד"ה הא; רא"ש יבמות פ"ד סי' ה; רמב"ם יבום וחליצה פ"א ה"ה, ומ"מ שם וביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, ואה"ע קנו סקי"ב, בדעתו; ראמ"ה שם, בדעת הרמב"ם; ראמ"ה שם.
  350. תוס' נדה שם; עי' תוס' יבמות שם; עי' תוס' ע"ז מ ב ד"ה כל; תוס' רא"ש נדה שם, ושבת קלו א; רא"ש שם; מרדכי יבמות רמז כ; עי' גליא מסכת אה"ע סי' יג. ועי' שו"ת חלקת יואב יו"ד סי' ד, שכתב שהחוש מעיד שהוא מיעוטא דמיעוטא ואינו מצוי, אלא שכיון שיש הרבה ולדות בעולם, תמיד יש בעולם כמה נפלים, ולכן החמירו שלא יבואו להתיר גם בהם.
  351. ראמ"ה שם.
  352. תוס' שם. ועי' מו"ק כ א: הלכה כדברי המיקל באבל. ע"ע הלכה ציון 282 ואילך.
  353. ראמ"ה שם, בדעת הרמב"ם; עי' שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה.
  354. עי' להלן: פיהק ומת.
  355. מו"ק כ א. תוס' יבמות קיט ב ד"ה מחוורתא, בכורות כ ב ד"ה חלב, חולין יב א ד"ה (יא ב) לרבי מאיר. ולפירוש זה כתבו שרשב"ג אינו חושש למיעוט. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שכתב שמה שכתבו התוס' נדה שם ויבמות לו ב, שרשב"ג סובר שנפלים הם מיעוט המצוי, הוא לדעת רשב"ג עצמו, ומה שכתבו בבכורות שם וביבמות קיט שהוא גזירה, הוא להלכה שאנו פוסקים עיקר הלכה כחכמים הסוברים שנפל הוא מיעוט שאינו מצוי, אלא שחכמים מתירים לכתחילה ולהלכה מחמירים לכתחילה משום גזירה.
  356. עי' מרדכי כתובות רמז שח; גליא מסכת שם; שו"ת מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד.
  357. רשב"א ב"ק יא ב; מיוחס לריטב"א שבת קלה ב; מהר"ם ב"ק שם; עי' תבו"ש סי' יד ס"ק ה (וע"ש שכ' להוכיח מרמב"ם שלא כביאור זה, וכ' לפרש אופן הלימוד ממחו"ז לז' הימים להוציא מחשש נפל, בע"א); פמ"ג יו"ד סי' טו משב"ז ג; שו"ת חת"ס יו"ד סי' יז; עי' קר"א יבמות פ ב; שו"ת בית שמואל אחרון יו"ד סי' כט; עי' ספר יהושע פסקים וכתבים סי' קט, באדם (וע"ש שו"ת סי' מד); עי' ערל"נ יבמות לו ב; חזו"א או"ח סי' סב ס"ק כט ד"ה שם.
  358. עי' רשב"א שבת קלה ב, והריטב"א שם, והתוס' שם קלו א ד"ה ממיהל, שחכמים החולקים על רשב"ג הם ת"ק בתוספתא שבת פט"ז ה"ד, הובאה בגמרא יבמות פ ב, וכן דעת שאר הראשונים, וכן כתב הרמב"ן יבמות פ ב, בפירוש הראשון. אבל בפירוש השני ובשבת שם בפירוש הראשון, כתב הרמב"ן שחכמים הם ר' יוסי בתוספתא (לגירסתינו רבי) הסובר שאפילו בבן ח' ודאי אם גמרו שערו וצפרניו חשוב בן קיימא מיד, וכל שכן בספק בן ח' ספק בן ט', אלא שלפירוש זה המחלוקת היא בבן ח' דוקא, וממנה לומדים לספק בן ח' ספק בן ט' שלר' יוסי הוא ודאי בן קיימא ולרשב"ג ספק, וכמו שנביא להלן ציון 388 ואילך.
  359. עי' שבת קלו א.
  360. עי' רש"י שם ד"ה נפל מן הגג; ריטב"א וחי' הר"ן שבת שם; ר"ן שבת שם (נה א); רמב"ן יבמות פ ב; רא"ש שבת פ' יט סי ז.
  361. עי' מרדכי כתובות רמז שח: רובא דנשים ולד מעליא ילדן שכיח טובא; עי' שו"ת מהר"י מינץ סי'יד; גליא מסכת אה"ע סי' יג. וביאר שלרשב"ג הוא מיעוט המצוי, ולחכמים הוא מיעוט שאינו מצוי; עי' שו"ת מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד.
  362. רמב"ן שבת קלה ב.
  363. המיוחס לר"ן שבת שם; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רנז; שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט. ועי' רמב"ן שבת שם, שכתב שכיון שיש ולדות שצריכים להמתין ל' יום, החמיר הכתוב בכל הוולדות.
  364. שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה.
  365. עי' ריטב"א יבמות פ ב, בפירוש הראשון, ובדעת הרמב"ם, ולפירושו גם בבן ח' וגמרו חשוב בן קיימא לדעת רשב"ג. וסיים שראוי להחמיר שגם בגמרו הוי ספק נפל; עי' שו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן סי' ח, י, וגליא מסכת אה"ע סי' יג, בדעתו; רשב"א וריטב"א ונ"י יבמות לו ב (יא א), ולפירוש זה בבן ח' וגמרו נחלקו רשב"ג וחכמים, אבל בספק בן ח' ספק בן ט' וגמרו, לכל הדעות חשוב בן קיימא, ועי' מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד בדעתם, וכתב שבפרק הערל חזר בו הרשב"א מסברא זו. ועי' ד"מ אה"ע קסד סק"ד, שהביא דעה זו. ועי' להלן ציון 287 ואילך, דעות הראשונים בלא גמרו שערו וצפרניו; עי' כס"מ מילה פ"א הי"ד; עי' ירושלמי יבמות פי"א ה"ז וקה"ע ד"ה ומשני בפירוש השני שפירש שבגמרו סימניו חשוב בן קיימא ומתאבלים עליו. ועי' בפירוש הראשון ובפני משה שפירשו באופן אחר.
  366. עי' להלן: בשאר דיני התורה ציון 659 ואילך. ראמ"ה יבמות לו ב; שו"ת חוט המשולש סי' כט; אחרונים שבציון 36.
  367. עי' להלן: בבהמה.
  368. עי' להלן: ציון 744 ואילך. חוט המשולש שם. והראמ"ה לא הזכיר מה הדין לענין רוצח. ואפשר שסובר שכיון שסתמו במשנה נדה מג ב וההורגו חייב, גם בזה חייב אפ' בבן יום אחד אפ' שאינו בן קיימא.
  369. עי' נדה מד א.
  370. דברים כה ה.
  371. עי' נדה שם.
  372. ראמ"ה יבמות לה א, לו ב, בדעת הרמב"ם והסכים לזה; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם. וכתב שאפשר שהגזירה על היבום נגזרה בימי האמוראים. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שכתב גם כן שאפשר שהגזירה לחלוץ באשת ישראל נגזירה בימי האמוראים. ועי' לעיל ציון 30. ועי' להלן ציון 479 ואילך.
  373. שבת קלו א; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז; בעה"מ יבמות פ ב (כה א); עי' רמב"ם יבום פ"א ה"ה ומ"מ שם, וכס"מ מילה שם, בדעתו; ר"ח שבת שם; רשב"א יבמות שם; רמב"ן יבמות שם; מאירי יבמות שם; ראמ"ה יבמות לז א; ריב"ש סי' תמו; טוש"ע אה"ע קנו ד, קסד ו ח. וע"ע חודש ציון 114.
  374. רמב"ן ורשב"א שם; כס"מ שם, בדעת הרמב"ם; ריב"ש שם; עי' מ"מ שם שהביא דברי הרמב"ן; נ"י יבמות שם; עי' רמ"א אה"ע קנו ד שמעמיד דברי השו"ע בגמרו שערו וצפרניו.
  375. רש"י שבת שם ד"ה מת הולד.
  376. רש"י שבת שם ד"ה ועמדה. ועי' ראמ"ה יבמות לז א, וב"י אה"ע קסד ח, שכל שכן אם נשאת שאין צריכה חליצה, וכ"כ בשו"ע שם. וע"ע חלוצה לכהן ציון 92 ואילך.
  377. יבמות לו ב; שבת קלו ב; רמב"ם יבום פ"א ה"ה, פ"ב הכ"א; טוש"ע אה"ע קנו ד, קסד ח. ועי' טוש"ע אה"ע קסד ו, שאם כנסה היבם צריכה גט וחליצה מספק, ועי' בטור שם דעת הרמ"ה בזה, ועי' ב"ש שם סק"י. ועי' ד"מ שם סק"ד, בשם תשובת מהר"י מינץ סי' יד, שגם באשת ישראל אם אין היבם כאן דינה כאשת כהן ומותרת לבעלה ללא חליצה. וכעין זה כתב בשו"ת המבי"ט ח"ב סי' קסו.
  378. עי' רש"י שבת שם ד"ה חולצת.
  379. רמב"ם יבום וחליצה פ"א ה"ה. ועי' להלן ציון 90, דעות נוספות הסוברות שהוא דרבנן.
  380. ע"ע חלוצה לכהן.
  381. עי' יבמות שם ושבת שם, לדעת רבינא, ועי' רש"י שבת שם ד"ה חולצת, יבמות לו ד ד"ה ואם זה; בעה"מ שם; ר"ח שבת שם; רשב"א יבמות פ ב; רא"ש שבת פ' יט סי' ז; עי' רמב"ם יבום פ"א ה"ה, פ"ב הכ"א; ראמ"ה יבמות לז א; ר"י מלוניל שם, וראה שם שלדעת רשב"ג אף באשת כהן חולצת; קרן אורה יבמות פ ב; טוש"ע אה"ע קסד ח ועי' פת"ש אה"ע שם סק"ד, דעות האחרונים בנתקדשה לכהן במזיד אם חייב להוציא. ועי' רא"ש יבמות פ"ד סי' ה, שביאר הטעם שפוטרים מחליצה אף שחלוצה לכהן דרבנן, ומניחים אותה תחת בעלה אף שהוא חשש יבמה לשוק שהוא איסור תורה. וע"ע חלוצה לכהן ציון 87 ואילך. וראה שם ציון 92 ואילך, בנשאה הכהן ואחר כך חלצה, אם מוציאים מידו.
  382. ע' נדה מד ב. ועי' להלן ציון 659 ואילך.
  383. עי' לעיל ציון 95 ואילך. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שביאר שהוא בגדר מיעוטא דמיעוטא שלא חוששים לו, אלא שלכתחילה מחמירים להצריך חליצה באשת ישראל שלא יבואו להתיר בפיהק ומת.
  384. רא"ש שבת שם; עי' תוס' שבת קלו ב ד"ה ואם, בכורות כ ב ד"ה חלב; עי' לשון הרמב"ן יבמות פ ב: כיון דאשכחן באשת כהן דהלכתא כרבנן, ובאשת ישראל דחשו לדרשב"ג; ריטב"א יבמות לו ב; נ"י יבמות שם (יא א); עי' שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה; תשובות מיימוניות נשים סי' כד; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, בדעת הרמב"ם; עי' קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, בדעת הרמב"ם; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרי"ף; עי' טור אה"ע ס"ס קסד, וב"ח שם בדעתו; גליא מסכת אה"ע סי' יג, והאריך להוכיח דבר זה.
  385. רא"ש שם; יש"ש שם. עי' להלן ציון 671.
  386. תשובות מיימוניות שם; גליא מסכת שם.
  387. תשובות מהר"י מינץ סי' יב; רמ"א אה"ע קסד ז; תבואות שור טו סקי"ב.
  388. גליא מסכת שם.
  389. שו"ת עזרת כהן סי' קד.
  390. עי' תוס' יבמות קיט ב ד"ה מחוורתא, חולין יב א ד"ה (יא ב) לרבי מאיר, נדה מד ב ד"ה דקים, ע"ז מ ב ד"ה כל, וכתבו הטעם שאין הלכה כר"מ החושש למיעוט בגמ' חולין שם, אלא הולכים אחר הרוב; עי' מ"מ יבום פ"א ה"ה, בדעת הרמב"ם; עי' ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, אה"ע קנו סקי"ב, בדעת הרמב"ם. וכתב שכיון שבאשת כהן לא הצריכו חליצה אף שהוא חשש איסור תורה של יבמה לשוק, מוכח שמהתורה חשוב בן קיימא ורק מדברי סופרים החמירו במקום שאפשר; עי' טור אה"ע קסד, בשם הרמ"ה וב"י ובדק הבית שם, בדעתו. ועי' מאירי שבת קלו א, שנראה שנקט שני הטעמים, שכתב שבאשת כהן סומכים על דעת חכמים וכל שכן שיש לדון כן על פי הרוב; ועי' דגמ"ר יו"ד טו ב ושו"ת נוב"י תניינא חו"מ סי' נט, שכתב גם כן שמהתורה חשוב בן קיימא. ועי' להלן: ספק נפל בבהמה ציון 1131 ואילך, בדין בהמה קודם ז' ימים, ולדעת הסוברים שם שהוא מדרבנן כל שכן באדם שהוא דרבנן כמו שמוכח בדגמ"ר שם; עי' שו"ת מהרשד"ם אה"ע סי' רח.
  391. ב"ח אה"ע קסד, בדעת הרמ"ה בטור שם, שכתב שאם נתייבמה לא מוציאים אותה מיבם.
  392. ע"ע הלכה ציונים 511 ואילך, 651 ואילך.
  393. משכנות יעקב אה"ע סי' מג, בדעת הרי"ף והרמ"ה והראב"ד. וגם בדעת הרמב"ם כתב שחשוב ספק מהתורה אלא שהקילו ביבום ובנחלה, עי' להלן ציון 112. ועי' מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד, ושו"ת קול מבשר ח"א סי' ד, שהביאו דבריו. ועי' קול מבשר שם שכתב שגם במקום הפסד ממון אין להקל.
  394. עי' לעיל ציון 35 ואילך.
  395. ראמ"ה יבמות לה א לו ב, בדעת הרמב"ם והסכים לזה; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם. ועי' לעיל ציון 30, 41. ועי' רי"ף שבת קלו א (נד ב): לגבי אשת אח דמחייבי כריתות הן אחמירו בה רבנן ואל נייבם אשת אח מספיקא דכל ספיקא דאורייתא לחומרא. משמע מלשונו שמהתורה חשוב ספק. ועי' להלן ציון 479 ואילך.
  396. ריטב"א שבת קלו ב, כרב שרביא, כיון ששמואל פסק הלכה כרשב"ג.
  397. ריטב"א יבמות פ ב.
  398. עי' לעיל ציון 116.
  399. עי' בה"ג סי' לא הלכות יבום וחליצה עמ' שכט, ותוס' בכורות מט א ד"ה מת, בפירוש השני בדעתו. ועי' בה"ג שם, שגרס בגמ' שבת קלו א: מת ביום שלשים. ועי' תוס' שם, שכתבו שאפשר שגם לענין אבלות חשוב בין קיימא. ועי' תוס' נדה מד ב ד"ה דקים, שמשמע שסוברים כפירוש זה; שו"ת מהר"י מינץ סי' יד, בשם ר"ת שהובא באור זרוע הלכות יבום וקידושין סי' תריג. ועי' שם שכתב שהא"ז נחלק על זה, וגם מהר"י מינץ דחה דעה זו, וכתב שרוב הראשונים גרסו בגמ': מת תוך ל', וגם לגירסא מת ביום ל', יש לפרש שה"ה בתוך ל' ונקט יום ל' להשמיענו שגם בזה חולצת באשת ישראל ולא אומרים שהוא בן קיימא ודאי. ועי' רמב"ן במלחמות שבת קלו א (נה א) שכתב שיש שבוש בדברי הלכות גדולות בזה. ועי' שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, שביאר דעת בה"ג, שלפי חכמים לא למדים מבכור, ומה שפיהק ומת תוך ל' חשוב ספק נפל הוא מסברא, ובגמ' בכורות מט א אמרו שבכור וערכין הם ב' כתובים הבאים כאחד שיום ל' דינו כשלפניו ואין מלמדים, ולכן בשאר דיני התורה דינו כלאחר ל' וחשוב בן קיימא. וכתב שדבריו הבה"ג מסתברים ודברי התוס' תמוהים. ועי' שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, מה שהעיר על דבריו.
  400. שו"ת נוב"י תניינא חו"מ סי' נט, וסיים: ואמנם לא מצינו סברא זו בשום פוסק ולכן אין לסמוך על זה.
  401. ועי' דגמ"ר יו"ד שה י, אפילו אחר שנולד, תוך ל' יום.
  402. עי' שו"ת מהרשד"ם אה"ע סי' רח; עי' הערות הגדול ממינסק לנוב"י שם; עי' מרכה"מ מילה פ"א הי"ג, שגם בעובר יש לו חזקת חיים.
  403. מרכה"מ שם; עי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' רצד.
  404. דגמ"ר יו"ד סי' שה י.
  405. ע"ע חזקה ב (דמעיקרא) ציון 621, ואילך. וע' חזקת חיים ציון 4.
  406. דמג"ר שם.
  407. שו"ת חת"ס יו"ד סי' רצד, אפ' בעובר, והביא ראיה מערכין ז ב, שגם בנפל מחללים שבת, והיינו שיש לו חזקת חיים; מרכה"מ מילה פ"א הי"ג, והביא ראיה מערכין שם א, שהוצרכו לומר שהנפל מת בתחילה ולכן אינו מוריש, אבל בלא"ה היה מוריש שיש לו חזקת חיים; ועי' לעיל ציון 79, דעת המהרשד"ם והגדול ממינסק אפילו בעובר.
  408. שו"ת בית שמואל אחרון יו"ד סי' כט; שו"ת חת"ס שם. ועי' פת"ש יו"ד סי' שה סקכ"א. וע"ע פדיון הבן.
  409. עי' לעיל ציון 73.
  410. משנה בכורות מט א ורש"י ד"ה יחזיר.
  411. במדבר יח טז.
  412. במדבר ג מ.
  413. גמ' בכורות שם.
  414. משנה בכורות שם.
  415. ע"ע ערכין.
  416. רש"י שם ד"ה הוו.
  417. גמ' שם ורש"י ד"ה אבל לגופייהו.
  418. תוס' יבמות לו ב ד"ה מת, ובכורות מט א ד"ה מת, ושבת קלה ב ד"ה כל ששהה; עי' רמב"ן במלחמות שבת קלו א (נה א); רמב"ם בכורים יא יז; עי' א"ז ח"א סי' תריג, בשם שאילתות ובשם רבינו יהודה בר יצחק בשם רבינו יצחק בר שמואל; ראבי"ה סי' תתמא; שו"ע יו"ד שה יב. ועי' להלן ציון 439. וע"ע חודש ציון 110 ואילך.
  419. עי' תשובות מהר"י מינץ סי' יד, בשם ר"ת.
  420. עי' לעיל: ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו. תוס' בכורות מט א ד"ה מת, יבמות לו ב ד"ה מת, וגרסו בגמ' יבמות שם ושבת קלו ב: מת בתוך ל'; שאילתות וירא יג, הובא בתוס' בכורות שם; רמב"ן יבמות שם; שו"ת מהר"י מינץ סי' יד, שכך גירסת רוב הראשונים, וגם לגורסים מת ביום ל' יש לפרש שה"ה תוך ל', עי' לעיל ציון 175; רמב"ם יבום פ"א ה"ה, פ"ב הכ"א, לענין יבום וחליצה, אבל פ"א ה"ו, לענין אבלות; טוש"ע אה"ע קנו ד, קסד ה, לענין חליצה, יו"ד שעד ח, לענין אבלות. ועי' שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, שביאר שכיון שרשב"ג למד מבכור שכל שלא שהה ל' יום חשוב ספק נפל, כשם שבבכור יום ל' כשלפניו כדעת חכמים, כך בשאר דיני התורה. ולדעת חכמים לא למדים מבכור וחשוב בן קיימא מסברא גם במת תוך ל'. ועי' לעיל ציון 175.
  421. שו"ת בית אפרים תניינא סי' ו אות ב, לדעה זו. וביאר שזהו לסוברים שטעם רשב"ג הוא משום מיעוט המצוי של נפלים, עי' לעיל ציון 128.
  422. עי' לעיל ציון 129.
  423. עי' להלן ציון 498.
  424. עי' להלן ציון 466.
  425. ע"ע לידה ציון 215 ואילך.
  426. שמלה חדשה יד א, ובתבואות שור סק"ה. וכתב בתבו"ש שם, שבמו שבמעי אמו חי יותר מל' יום אף שהוא נפל, אפשר שגם ביצא ראשו יכול לחיות יותר, וכ"ש אם אחר כך החזיר ראשו לפנים. ועוד שמהרמב"ם יבום פ"א ה"ה, וה"ו, משמע שלא לכל דבר יציאת הראש חשובה לידה. וכתב שסתימת הפוסקים היא שמחשבים הל' יום משעת לידה, ואין צריך שיצא כל הגוף.
  427. שמלה חדשה יד א, ובתבואות שור סק"ה.
  428. שבת קלו א. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שאפילו נפל מהגג מיד כשנולד ולא ראו בו עדיין סימני חיות, דינו כבן קיימא כיון שהולכים אחר רוב ולדות שהם בני קיימא.
  429. רש"י שם ד"ה נפל.
  430. רש"י שם ד"ה שפיהק. והנה רש"י פירש: בדליי"ר בלעז, ועי' ב"י יו"ד קפט ד"ה ומ"ש ופרש"י, שביאר דברי רש"י: והוא אדם הפותח פיו. וכן עי' אוצר לעזי רש"י שהוא פיהוק בלשונינו. ועי' ספר ההשלמה שבת קלו ב: ואם גיהק ופיהק. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שמשמע מדבריו שצריך גם שיפהק כפשוטו, וזה סימן על שאינו בן קיימא. ועי' אסיא חוברת מד ניסן תשמח מאמרו של הרב נריה גוטל הע' 56-59, בביאור המושג. והנה מסתימת כל המפרשים משמע שפיהק ומת מדובר גם בגמרו סימניו, וכ"כ היש"ש יבמות פ"ח סי' כט. אבל המרכה"מ מילה פ"א הי"ג, כתב שמדובר דווקא בלא גמרו סימניו. ועי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, שצריך שמיד כשנולד ראו שלא היה בו אלא חיות מועט, שאז חשוב מת מתחילתו, אבל אם היה בריא, גם במת אחר כך מאליו אינו חשוב פיהק ומת. ועי' גליא מסכת אה"ע סי' יג, שכתב כך בדעת רש"י, וכתב שהוא דבר זר ומופלג שקשה להימצא. ומשמע מדבריו שלדעת הסוברים להלן שחלה ומת דינו כפיהק ומת, גם אם כשנולד היה בו חיות ורק אחר כך פיהק ומת חשוב ספק נפל. ועי' שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג, שהרב השואל כתב כן, והמשכנות יעקב נחלק עליו וכתב שגם אם כשנולד היה בו חיות גמור ואחר כך פיהק ומת חשוב פיהק ומת. וכן משמע משאר המפרשים לא משמע כן, עי' להלן ציון 71.
  431. שבת שם.
  432. מאירי שבת שם.
  433. בעל המאור שבת קלו א (נה א); ראמ"ה יבמות לו ב, פ ב.
  434. קרן אורה יבמות פ ב; שו"ת רע"א קמא סי' צח. וכתב שאם פיהק ומת וגמרו סימניו, ולא שהה ל' יום לדעת חכמים, תלוי במחלוקת הראשונים אם בגמרו סימניו לרשב"ג הוי בן קיימא מיד, עי' לעיל ציונים 333, 363.
  435. תבואות שור טו סקי"ג; קרן אורה יבמות פ ב; מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד.
  436. ראמ"ה שם, בשם אית דמפרשי, וכתב ולא נהירא.
  437. תוס' בכורות מט א ד"ה מת, בדעת בה"ג שגרס בגמ' שבת שם: מת ביום ל'. ועי' שו"ת מהר"י מינץ סי' יד, שרוב הראשונים גרסו בגמ' מת תוך ל', וגם לגירסת הבה"ג יש לפרש שה"ה תוך ל', ונקט יום ל' לרבותא שגם בזה צריך חליצה באשת ישראל. ועי' ציון 419.
  438. רשב"א ור"ן שבת שם (נה א), בשם ר' יונה; מאירי שם; רמב"ן במלחמות שבת שם; ר"ן ורמב"ן שם, בדעת הרי"ף; שו"ת הריב"ש תמו, ושו"ת מהרי"ט ח"ב אה"ע טו, בדעת רש"י; עי' תוס' יבמות קיט א ד"ה מחוורתא, ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה, בדעתם, ואפשר שכוונתם שמשעה שנולד היה חלוש, עי' שו"ת רע"א סי' צח; שו"ת רע"א קמא סי' פט, בדעת הרמב"ם יבום פ"א ה"ה, והרא"ש יבמות פ"ד סי' ה, והטור אה"ע קנו.
  439. מאירי שם; רמב"ן במלחמות שם: שהפסק חיותו גורם עליו חולי.
  440. רז"ה שם; ריטב"א שבת שם; ספר ההשלמה שבת קלו א; שו"ת מהרש"ך ח"ב סי' קצו, בדעת הרמב"ם יבום פ"א ה"ה והטור אה"ע קנו, שכתבו שחלה דינו כנפל מן הגג. ועי' ב"י אה"ע שם; מהרש"ל ומהרש"א שבת קלו א, בדעת רש"י; גליא מסכת אה"ע סי' יג, בדעת רש"י; מרכה"מ מילה פ"א הי"ג, בדעת הרמב"ם; שו"ת הריב"ש סי' תמו, ופת"ש אה"ע קסד סק"ב, בדעתו; גליא מסכת שם.
  441. ר"ן שם, בדעת הרז"ה. ועי' שו"ת חתם סופר אה"ע ח"ב סי' סט, שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, שהאריכו בביאור שיטות הראשונים בזה.
  442. רז"ה שבת שם; ר"י מלוניל שם; ר"ן שם, בשם ר' יונה; עי' מאירי שם; רא"ש יבמות פ"ד סי' ה; שו"ת רע"א קמא סי' פט, בדעת הטור אה"ע קנו; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם יבום פ"א ה"ה, שכתב שצריך שיהיה חי, והכוונה חיות גמורה, להוציא פיהק שמיד לא ראו בו הרבה חיות; שו"ת רע"א שם, ובסי' צח, ובהגהות השו"ע אה"ע קסד סק"ב, שלהלכה יש לחוש לדעה זו, ותמה על סתימת האחרונים שלא הביאו דעה זו. ועי' בפת"ש אה"ע קנו סק"ו, קסד סק"ב, שהביאו.
  443. רז"ה שם; עי' מאירי שם; יש"ש שם; עי' שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג.
  444. עי' לעיל.
  445. שו"ת רע"א שם, לדעה זו; שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג. ועי' שם שכתב כן בדעת ריב"א שהובא בטור או"ח תקכו, שאסר לקבור תינוק
  446. רז"ה שם; מאירי שם.
  447. עי' שו"ת רע"א קמא סי' פט, ושם סי' צח, וכתב שלא רצה לסמוך על דעתו עד יסכימו עמו. ועי' הגהות רע"א אה"ע קסד סק"ב, שכתב שבחלה ומת צ"ע לדינא.
  448. תבואות שור טו סקי"ג, שהוא ספק של תורה ויש להחמיר; עי' ברית אברהם יו"ד סי' כ אות ו, ופת"ש אה"ע סי' קסד סק"ב, בשמו; עי' כנה"ג אה"ע קנו הגהב"י אות ד, שבחלה יש להחמיר מספק; עי' משכנות יעקב שם, בדעת ר' יעקב בטור שם, ובדעת הב"י שם.
  449. ר"ן שם בדעת הרי"ף שלא הביא לדברי אביי; רמב"ן שם בדעת הרי"ף והר"ח; עי' ב"י אה"ע קנו, בדעת הטור שם והרמב"ם יבום פ"א ה"ה; ביאור הגר"א או"ח שלא ג, בדעת הרי"ף והרמב"ם; מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד, בדעתם; שו"ת רע"א קמא סי' פט, בדעת הרמב"ם; עי' שו"ע אה"ע קנו ד שכתב לשון הרמב"ם, וביהגר"א שם סקי"ח, וסי' שלא ג, בדעתו. ועי' הגהות רע"א לשו"ע אה"ע קסד סק"ב; עי' משכנות יעקב שם, בשעת השו"ע; ועי' קרן אורה יבמות פ ב, שהאריך לבאר דעה זו.
  450. ר"ן שם, וביאר שרבא שאמר מת תוך ל' באשת כהן אינה צריכה חליצה חולק על אביי, שמת משמע מיתוך החולי ודינו כפיהק ומת לשיטתו ואפ"ה אינה צריכה חליצה.
  451. ראשונים ואחרונים שבציון 450.
  452. שו"ת רע"א שם. ועי' מרכה"מ מילה פ"א הי"ג, שגם למחמיר בפיהק ומת הוא ספק דרבנן ולכן באשת כהן אינה חולצת.
  453. תוס' בכורות מט א ד"ה מת, בפירוש הראשון בדעת בה"ג סי' לא הלכות יבום וחליצה עמ' שכט. ועי' רמב"ם במלחמות שם, בדעתו.
  454. שו"ת רע"א קמא סי' צח, ונשאר בצ"ע, הביאו הפת"ש אה"ע קסד סק"ב; עי' ערוה"ש יו"ד טו יז,יז; עי' שו"ת בית אפרים תניינא סי' ו אות א; עי' תבואות שור טו סקי"ג, והוכיח מלשון הרמב"ן: שהפסק חיותו גורם עליו חולי, שמהחולי עצמו מוכח שהוא נפל. ועי' שו"ת רע"א שם שהוכיח מהס"ד שמחלוקת רשב"ג וחכמים היא בפיהק ומת, ונחלקו גם בבהמה ששחטה שהוא מיתה מסיבה אחרת, ונשאר בצ"ע; עי' תוס' יבמות קיט, א ד"ה מחוורתא: אסרו בבהמה בבריא שמא יבא להתיר בחולה, שיהא קרב לפיהק ומת, משמע שיש חולי הקרוב לפיהק ומת, ועי' תבואות שור שם, שפירש כוונתם בחולי שהוא קרוב למיתה ולא בכל חולי, וכתב שאנו לא בקיאים להבחין ויש להחמיר בכל חולי. ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה. ועי' להלן ציון 535.
  455. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, ועי' מאירי שבת קלה ב. ועי' להלן ציון 472.
  456. ציון 208 ואילך.
  457. שו"ת הריב"ש סי' תמו.
  458. שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה.
  459. רמב"ן שבת קלה ב בפירוש השני, ויבמות פ ב בלשון ראשון וכתב שהוא עיקר; ריטב"א יבמות שם; קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, בדעת הרמב"ם, וכן מסקנתו להלכה; ר"י מלוניל שבת קלו א (נה א); רשב"א וריטב"א ונ"י יבמות לו ב, ולפירושם נחלקו רק בלא גמרו סימניו אבל בגמרו חשוב בן קיימא גם לרשב"ג; עי' ב"י אה"ע קנו ד, וביאור הגר"א שם סקט"ז; עי' שו"ע אה"ע קסד ז שלא חילק בין גמרו ללא גמרו, וביהגר"א או"ח שלא ג, בדעתו; עי' טור או"ח שלא ויו"ד רסו, שכתב שמלים ספק בן ט' גם בלא כלו לו חדשיו, ועי' ב"י שם ושם, בדעתו; עי' חזו"א יו"ד קנה ס""ק ב-ג, אה"ע קטו ס"ק ב-ג; שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, בדעת הרמב"ן והריטב"א והתוס', וצידד כן.
  460. רמב"ן שם; ב"י אה"ע קנו, וכתב שלרבי אינו יוצא מספק נפל גם לאחר ל', אבל לרשב"ג שהלכה כמותו יוצא מספק נפל אחר ל'; ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג; ב"י וביאור הגר"א שם; חזו"א שם סק"א.
  461. שו"ת הריב"ש סי' תמו. עי' ב"י יו"ד רסו.
  462. עי' לעיל ציון 329. ע' רמב"ן שבת קלה ב בפירוש ראשון, ויבמות פ ב בלשון שני, ועי' קרן אורה יבמות שם בדעתו. ועי' מלחמות יבמות שם (כה א). ועי' רמב"ן יבמות שם א, בפירוש שכתב לפי דעת הירושלמי, שכתב שדברי רבי אבהו הם בספק בן ט' ולא גמרו, ואליבא דכו"ע הוא ספק נפל; שו"ת הריב"ש סי' תמו; ע' רשב"א יבמות שם: אבל אם לא שהה לכו"ע הרי זה בחזקת נפל כיון שלא גמרו סימניו ולא שהה והוא ספק בן שמונה, וחי' רע"א יבמות שם בדעתו; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג; מסקנת הבית מאיר אה"ע קנו ד, הביאו הפת"ש שם סקי"א. ועי' שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, שהקשה על דבריו. ועי' מ"מ יבום פ"א ה"ה, שכתב בספק בן ז' ספק בן ח' ולא גמרו סימניו שהוא ספק של תורה, והיינו שגם באשת כהן חולצת, ועי' ב"ש אה"ע קנו סק"ג ובית מאיר שם, שפרשו דבריו גם בספק בן ח' ספק בן ט' ולא גמרו סימניו. והבית אפרים שם פירש דבריו רק בספק בן ז' ספק בן ח' שיצא מכלל רוב היולדות לט' שהם בני קיימא, אבל בספק בן ט' מודה הרה"מ שחשוב בן קיימא גם בלא גמרו סימניו.
  463. עי' רשב"א שם, וחלקת יואב יו"ד סי' ד, בדעתו; בית מאיר שם, הביאו הפת"ש שם.
  464. חלקת יואב שם, בדעת הרמב"ם יבום פ"א ה"ה והמ"מ שם. וכתב שכל הקדמונים חולקים על זה.
  465. קרן אורה יבמות פ ב.
  466. טור אה"ע קנו; רמ"א שם ד; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א), בדעת הטור. ועי' ב"י שם שביאר שסובר הטור שרבי ורשב"ג לא נחלקו בזה, שבמקום שלא ידוע שכלו לו חדשיו צריך גמרו שערו וצפריו ול' יום. וכתב שלא ידע מנין לטור דבר זה, וכן בביאור הגר"א שם סקט"ז כתב ששום מפרש לא כתב כן. ועי' דרישה שם סקי"ג, שהביא מהנ"י יבמות שם (כה א) שכתב: יש מפרשים דרבי שמעון בן גמליאל תרתי בעי... וה"מ דבעי תרתי בספק בן תשעה ספק בן ח' אבל בן ח' ודאי כגון שבעל ופירש סגי ליה בשהייה או בגמר סימנין, משמע שבספק בן ח' לא סגי בל' יום לחוד אם לא גמרו שערו וצפרניו, כדעת הטור. וכן הב"ח שם, והב"ש שם סק"ו, הביאו דברי הנ"י וכתב שהם כדברי הטור. וכן הביא הד"מ (שם סק"ד) בשם הנ"י, וכתב שהב"י סובר שיותר יש לחוש לנפל בבן ח' וספק בן ט'. ובביאור הגר"א אה"ע שם סקט"ז, או"ח שלא ג, כתב שטעות סופר היא בנ"י, וצ"ל להיפך, והיינו שבספק בן ט' לא בעי תרתי, ובודאי בן ח' בעי תרתי. ולפ"ז אין ראיה מכאן לטור. ועי' ב"ח וב"ש שם, שהביאו ראיה לדברי הטור מדברי התוס' יבמות שם א ד"ה והתניא, ועי' ט"ז שם סק"ב, שכתב כעין זה. ובביאור הגר"א שם, כתב שאין ראיה מדברי התוס'; עי' שו"ת רע"א קמא סי' צח, שכתב בשם החתם סופר לדייק כן שבלא גמרו גם לאחר ל' חשוב ספק נפל, ודחה דבריו. ועי' חזו"א יו"ד קנה סק"ג, אה"ע קטו סק"ג, שכתב שאין הלכה כדעה זו.
  467. ט"ז אה"ע קנו סק"ב, הביאו הב"ש שם סק"ו; פת"ש שם סקי"א בשם הבית מאיר. ועי' פת"ש שם בשמו, שהוסיף שאם מת תוך ל' ולא בדקו על סימניו, ונתארסה לכהן, לא תחלוץ.
  468. עי' להלן בגדרו.
  469. רש"י שבת קלו א ד"ה לא נצרכה. ועי' ב"ש אה"ע קנו סק"ד, ופת"ש שם סק"ז, מתי יודעים שלא בא עליה בודאי, ובאילו אופנים חוששים שבא אצלה. ועי' ספר הישר לר"ת חלק החידושים סי' תל, וספר האורה ח"ב סי' קמז, בבא עליה אחר שהוכר עוברה. ועי' משכנות יעקב אה"ע סי' מג, גליא מסכת אה"ע סי' יג, מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד, שו"ת עזרת כהן סי' קד, אם יש לסמוך על הכרת העובר. ועי' עזרת כהן שם, שאם יש סימנים ברורים על הולד עצמו שכלו לו חדשיו דינו ככלו לו חדשיו. ועי' להלן ציון 142 עוד בדין הבירור על החדשים.
  470. שבת קלו א; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז וקה"ע ופ"מ שם; רמב"ם יבום פ"א ה"ה; שו"ת הרשב"ש סי' תקיג; טוש"ע אה"ע קנו ד; קסד ו,ח.
  471. מאירי יבמות פ ב.
  472. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. ועי' עזרת כהן סי' קד, שאפילו נולד כשהוא חולה חשוב בן קיימא, ולמד מדברי הא"ז קידושין סי' תריג, שכתב שגם כשנולד גוסס הדין כן.
  473. מאירי שם. וע"ע יולדת ציון 282 ואילך, וע' לידה ציון 56 ואילך, שיציאת הראש חשובה לידה.
  474. נדה מד ב. ועי' להלן: בשאר דיני התורה.
  475. רמב"ן יבמות שם; ריטב"א יבמות שם; רשב"א יבמות שם; נ"י יבמות שם (כה א); רבינו יהונתן מלוניל שבת קלו א (נה א); מאירי יבמות שם; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; פת"ש אה"ע קנו סקי"א, בשם בית מאיר.
  476. רמב"ם שם; טוש"ע שם ושם; רבינו יהונתן מלוניל שם.
  477. רשב"א וריטב"א ונ"י יבמות לו ב (יא א).
  478. משנה נדה מג ב.
  479. עי' נדה מד ב ורש"י ד"ה כמאן, ורש"י יבמות לו ב ד"ה ספיקא, וראמ"ה שם א, בדעתו.
  480. ראמ"ה יבמות לו ב.
  481. שו"ת עזרת כהן סי' קד, ועי' לעיל ציון 10. ועי' להלן ציון 431 בשם המנחת יצחק, בנולד עם מומים וחי ע"י רפואות ל' יום, שחשוב בן קיימא. ושם מדובר שהיו בו מומים מעיקרא, ולכן צריך שיחיה ל' יום. וראה להלן ציון 675 ואילך. ועי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד: יילוד פגום, דיניו של ולד שנולד עם מומים. ועי' נדה כד ב, שמי שנולד עם שני גבין ושני שדראות אף שכלו לו חדשיו חשוב נפל, וצ"ל ששם הוא מתחילת יצירתו.
  482. עי' נדה כד ב, לשמואל בבהמה ולרב אף באדם, וע' בכורות מג ב. ועי' לעיל ציון 9.
  483. נדה לח ב. ועי' שם כז א, ר"ה יא א, יבמות מב א: אפי' למ"ד יולדת לט' אינה יולדת למקוטעין, יולדת לז' וכו', שנראה שיש מחלוקת אמוראים בזה ויש אומרים שיולדת למקוטעין, וכ"כ בשו"ת הרשב"ש סי' תקיג שנחלקו אמוראים בדבר.
  484. עי' רמ"א אה"ע קנו ד; ב"ש שם סק"ה; ביהגר"א שם סקי"ג; הגהות רעק"א שם סק"ג, בשם שו"ת בית יהודה. ועי' לעיל ציון 154 שצריך שזמן זה יהיה מזמן התשמיש עד הלידה ולא יבא עליה בינתיים.
  485. רמב"ם יבום פ"א ה"ה; מאירי יבמות פ ב; עי' רש"י שבת קלו. ד"ה לא נצרכה, ושו"ת הריב"ש סי' תמו, בדעתו; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א), בדעת רש"י שם והרמב"ם שם; עי' ריטב"א נדה לח א; שו"ע יו"ד אה"ע ד. ביהגר"א שם סקי"ג, ואו"ח שלא ג, בדעת הרמב"ם והשו"ע. ועי' שלטי גיבורים שם, ובגדי ישע על המרדכי שבת קלה א (רמז תכ), שכתבו שחשוב בן ח' ודאי, ואינו ספק בן ח' ספק בן ט', עי' להלן: הולד לשבעה או לשמונה, בדיניהם. ועי' מאירי שם, שמשמע קצת מדבריו כן.
  486. עי' נדה לח א.
  487. תבואות שור סי' טו סקט"ז.
  488. שואל ומשיב קמא ח"ג סי' קמט, שכך דעת כל הפוסקים.
  489. עי' נדה לח א.
  490. רש"י שם ד"ה אפ'.
  491. ב"ש וביהגר"א שם, בדעת הרמב"ן שם, ביהגר"א או"ח שלא ג, בדעת הרמב"ן; עי' ריטב"א נדה שם; עי' תוס' נדה לח א ד"ה שיפרא בדעת ר' יהודה; עי' מרדכי שבת קלה א (רמז תכ), ובגדי ישע שם סק"א בדעתו; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א) ובגדי ישע שם, בדעת הטור יו"ד סי' שעד.
  492. שו"ת הרשב"ש סי' תקיג (ב), וכתב כן גם בדעת הרמב"ן שם, וכתב שגם בגמ' הוא מחלוקת כמו שהבאנו לעיל ציון 106, וכיון שהחוש מראה שיולדת יש לפסוק כן. וכעין זה כתבו התוס' תוס' ע"ז כד ב ד"ה פרה, חולין מז א ד"ה כל, בדברים אחרים; עי' ריטב"א נדה לח א, שחסידים הראשונים לפי מקומם דברו, ועי' ביהגר"א או"ח שלא ג, בדעתו; שו"ת התשב"ץ ח"ג סי' רפה, וכ"כ הרשב"ש שם, בשמו; עי' שו"ת ריב"ש סי' תמו, שהביא מחלוקת זו, וכתב שהפוסק כהרמב"ן שחשוב כלו לו חדשיו יש לו על עמוד גדול לסמוך עליו, ועי' שם סי' תמז; רמ"א אה"ע שם; שו"ת עזרת כהן סי' קד. ועי' פנים מאירות ח"ג סי' מה, הובא בפת"ש אה"ע קנו סק"ט ובעזרת כהן שם, שגם לספרדים יש לנהוג בזה כהרמ"א.
  493. שו"ת הרשב"ש שם.
  494. עי' להלן ציון: 82 ואילך, בדיניו. וראה עוד בגדרו בערך יחס ציון 1295 ואילך.
  495. עי' ערך יחס ציונים: 1311 – 1312, מחלוקת הפוסקים אם צריך להוסיף על הז' חדשים יום אחד או שני ימים.
  496. נדה לח ב, כז א, ר"ה יא א, יבמות מב א; מאירי יבמות פ ב; שו"ת הרשב"ש שם.
  497. ציון 482 ואילך.
  498. ציונים: 405, ועי' ציון 370. ולגבי בהמה עי' ציון 565.
  499. עי' לעיל ציון 115 בגדרו. ועי' להלן ציון 198, כיצד מתברר שהוא בן ז' ודאי.
  500. עי' שבת קלה א. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. ועי' להלן ציון 258 ואילך, בדיניו. ועי' חזו"א יו"ד קנה סק"ד, שיש מיעוט המצוי שיולדות לז'. ודייק מהגמ' יבמות לז א: נשי דידן לשבעה ילדן, שיש משפחות שטבעם ללדת בקביעות לז'.
  501. בראשית ב ז.
  502. ירושלמי יבמות פ"ד ה"ב; בראשית רבה פרשה יד ב. עי' לעיל ציון 312.
  503. עי' קה"ע לירושלמי שם, בפירוש הראשון.
  504. יש"ש שם.
  505. מאירי יבמות פ ב; שו"ת רדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' לא (אלף תד).
  506. עי' כס"מ מילה פ"א הי"ד, בפירוש הראשון. ועי' להלן: לענין מילה וחילול שבת, שיטות הראשונים והאחרונים לענין מילה.
  507. ציון 733.
  508. ירושלמי יבמות שם. ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה.
  509. רשב"א יבמות פ ב; מאירי יבמות פ ב; עי' מ"מ יבום וחליצה פ"א ה"ה; כס"מ שם; עי' ב"י או"ח שלא, יו"ד רסו; עי' פרישה או"ח שלא סק"ב, למסקנתו, ובתחילה צידד לומר שחשוב ודאי בן קיימא. ועי' להלן ציון 271 ואילך, בדיניו.
  510. עי' במפרשים הנ"ל בהערה הקודמת.
  511. עי' ב"י שם ושם. ועי' להלן ציון: 274 ואילך, בדיניו.
  512. בית אפרים שם.
  513. עי' מ"מ ולח"מ יבום וחליצה פ"א ה"ה, בדעת הרמב"ם, ועי' בית אפרים תניינא סי' ה, שפירש דברי המ"מ דוקא בספק בן ז' ספק בן ח' שיצא מכלל רוב היולדות לט', אבל בספק בן ח' ספק בן ט' חשוב בן קיימא גם בלא גמרו סימניו; ב"ש אה"ע קנו סק"ג; בית מאיר אה"ע קנו ד, הביאו הפת"ש אה"ע קנו סקי"א. ועי' להלן ציון 282 דעת הסובר שאין מחללים עליו שבת. ועי' להלן ציון 283, דעת הסובר שאין מלים אותו בשבת. ועי' לעיל ציון 76 ואילך, שיש מחמירים אף בספק בן ט' בלא גמרו סימניו להצריך חליצה באשת כהן.
  514. עי' אליה רבה או"ח של סק"י.
  515. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו.
  516. שו"ת שה"ל ח"ג סי' קמג. ועי' להלן ציון 629.
  517. ע"ע יחס ציון 1294.
  518. ציונים: 1294 – 1312.
  519. עי' שבת קלה א, יבמות פ א.
  520. עי' לעיל: מהותו וגדרו ציון 1.
  521. עי' לעיל ציון 13 ואילך.
  522. בראשית ב ז.
  523. ירושלמי יבמות פ"ד ה"ב; בראשית רבה פרשה יד ב, הובא ברב ניסים גאון שבת קלה א.
  524. עי' להלן.
  525. עי' בה"ג סי' ח עמ' קמז ואו"ז ח"ב מילה סי' קג וסמ"ג עשין כח; תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה; בית מאיר אה"ע קנו ד, הביאו הפת"ש שם סקי"א, שאם לא כן שמא נתעברה מהבעילות הקודמות. וכתב שידיעה זו רחוקה להימצא. ועי' תוס' שם וט"ז יו"ד רסו סק"ז, שאין אנו בקיאים בבן ח' ודאי; משנה ברורה או"ח שלא סק"י. ועי' לעיל ציון 116. ועי' בית יהודה (עייאש) דף קט ע"ב ס"א, שכתב בשם מורו שיש לסמוך על סימנים שאומרות הנשים בזמן עיבורם כגון שיודעת שבהתחלת העיבור אינה יכולה לאכול דבר מסויים, ולפי זה להחליט אם הוא בן ח'. ומשאר הפוסקים לא משמע כן.
  526. יבמות פ ב. ועי' להלן ציון 315 ואילך, בגדר גמרו סימניו.
  527. כן הגירסא לפנינו בגמ' יבמות שם, וכן גירסת רש"י שם ד"ה בר שבעה, ותוס' שם ד"ה כיון; תוס' הרא"ש שם; רשב"א וריטב"א ומאירי וראמ"ה ומהר"ם מרוטנבורג בשיטת הקדמונים יבמות שם.
  528. רמב"ן יבמות שם, ושבת שם, ובמלחמות שם.
  529. תוספתא שבת פט"ז ה"ד; עי' יבמות שם ושבת שם.
  530. ראמ"ה יבמות פ ב, לדעה זו.
  531. מאירי יבמות פ ב, וביאר שלכל הדעות צריך שיחיה כ' שנה, וחכמים סוברים שאינו יכול לחיות כ' שנה.
  532. חזו"א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א.
  533. עי' ראמ"ה יבמות פ ב, בדעת רש"י; עי' ראשית ההשלמה על ספר ההשלמה יבמות שם, בדעת רש"י. ועי' רמב"ן יבמות פ א, שהקשה כיצד יתכן שיהיה בן יט' שנה ויחשב נפל.
  534. עי' רש"י יבמות שם ד"ה כל ששהה וד"ה אינו נפל, ותו"י שם א אות ב, וראמ"ה שם ב, בדעתו; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, בדעה ראשונה, ומשמע שהיא דעת רש"י. ועי' תוס' שם ד"ה והא.
  535. יבמות פ א.
  536. רש"י שם ד"ה ובן ח; ר"י מלוניל שבת קלו א (נה א); קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, בדעת הרי"ף.
  537. רש"י יבמות שם ב ד"ה בר שבעה; ר"י מלוניל שם; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, בדעה ראשונה.
  538. עי' ציון 392.
  539. עי' רש"י יבמות פ ב ד"ה טעמא, וראמ"ה שם וקרן אורה שם א, בדעתו.
  540. ראמ"ה שם, בדעת רש"י. וביאר שאף שלרבי יוצא מספק נפל רק בכ' שנה, מותר לטלטלו מיד, כיון שמהתורה חשוב בן קיימא, והיינו שלא כדעת התוס' שם א ד"ה והא שבאופן זה אסור לטלטלו. ועי' ראמ"ה לו ב, שמשמע שלרש"י מהתורה חשוב ספק.
  541. ראמ"ה וקרן אורה שם, בדעת רש"י.
  542. מאירי יבמות פ א – ב.
  543. עי' תוס' יבמות פ א ד"ה והא, ויש"ש יבמות פ"ח סי' כט, בדעתם; תוס' מהר"ם מרוטנבורג (בשיטת הקדמונים) יבמות פ ב.
  544. יש"ש שם.
  545. שו"ת בית אפרים תניינא סי' ה, בדעת התוס'.
  546. תוס' יבמות פ א ד"ה והא, שם ב ד"ה כיון, ועי' תוס' שבת קלו א ד"ה מימהל; עי' תוס' מהר"ם מרוטנבורג (בשיטת הקדמונים) יבמות פ ב; עי' יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, שכתב שלרשב"ג יצא מספק נפל רק לאחר ל' יום, ולרבי הסתפק בדבר אם יצא מיד או לאחר ל'.
  547. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, לדעת התוס'. וכתב עוד שכל זה בנפל מן הגג או אכלו ארי, אבל בפיהק ומת תוך ל' חשוב נפל ודאי כיון שנולד לח'.
  548. יבמות פ א.
  549. תוס' שם א ד"ה והא; רא"ש יבמות פ"ח סי' ו.
  550. עי' ציון 392.
  551. תוס' יבמות פ א ד"ה והא.
  552. תוס' מהר"ם מרוטנבורג (בשיטת הקדמונים) יבמות פ ב, בפירוש הראשון; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, לדעת התוס'.
  553. יש"ש שם. ועי' תוס' מהר"ם מרוטנבורג שם, שריהטא דסוגיא שגמרו סימניו מותר לטלטלו.
  554. מהרש"א לתוס' יבמות שם; עי' תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמונה; עי' רא"ש שבת פי"ט סי' ה.
  555. ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות פ ב בשם הר' שמואל ב"ר דוד.
  556. ראמ"ה יבמות פ ב, כיון שפסקו בגמרא שבת קלו א, הלכה כרשב"ג שאחר ל' יום יוצא מספק נפל.
  557. ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות פ ב, בפירוש השני.
  558. רמב"ן יבמות שם, ומשמע קצת מדבריו שגם אם שהה ל' יום הוא נפל. כדעת הריטב"א יבמות שם. אמנם הקרן אורה שם כתב שאחר ל' יום יוצא מספק נפל גם לרבנן, אלא שקודם לזה חשוב ודאי נפל שתולים שלא יחיה ל' יום. ועי' פני שלמה יבמות שם, שדחה פירוש זה שא"כ זו מחלוקת במציאות.
  559. קרן אורה יבמות שם.
  560. עי' יבמות פ ב וראשונים שם. ועי' קר"א יבמות שם, שכתב לפרש בדעת הרמב"ם, שאביי בגמ' שבת קלו א, סובר שטעם רבי הוא שבן ח' חי, ולא משום שנשתהה, אלא להלכה הטעם משום שנשתהה ולא כדעת אביי. ועי' חזו"א יו"ד קנה סק"ד, שכתב שאפשר לפרש שהוא מהנולדים לז' חודשים אלא שהשתהה קצת ונגמרה צורתו לח', ולכן חשוב בן קיימא.
  561. ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ק ג, לדעה זו, וכתב שדעת רבי היא סברא שלישית ואינו סובר כרשב"ג שיוצא מתורת נפל בל' יום.
  562. רמב"ן יבמות פ ב בפירוש הראשון, ועי' רמב"ן במלחמות שם (כה א), רמב"ן שבת קלה ב בפירוש השני. ופירש מה שאמר רבי אבהו יבמות שם: סימני סריס ואילונית ובן שמנה אין עושין בהן מעשה עד שיהו בן עשרים, שמה ששנו בן עשרים הולך רק על סריס ואילונית ולא על בן ח', שהוא יוצא מספק נפל בל' יום; עי' בעה"מ יבמות שם (כה א); קרן אורה יבמות פ ב, בפירוש הראשון.
  563. קרן אורה יבמות שם.
  564. רמב"ן שם ושם.
  565. תוספתא שבת פט"ז ה"ד; יבמות פ א, ב"ב כ א; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז.
  566. רמב"ן יבמות פ א, שם ב; ריטב"א שם.
  567. יבמות פ א.
  568. רמב"ן יבמות שם, ובמלחמות שם.
  569. הגר"א או"ח שלא ג ואו"ש אבלות פ"א ה"ח, לדעת הרמב"ם אבלות שם, שכתב שבאבלות אינו מתאבל גם בגמרו סימניו ושהה ל' יום שבאבלות סומכים על דעת חכמים. ועי' להלן ציון 935 ואילך.
  570. ריטב"א יבמות פ ב, ועי' ריטב"א שבת קלה ב, ושם לא מבואר בדבריו אם לרבי חשוב בן קיימא מיד או לאחר ל' יום; רמב"ם מילה פ"א הי"ג; נ"י יבמות שם (כה א); חי' הר"ן שבת שם; עי' רשב"א שבת שם; עי' קרן אורה יבמות פ ב בפי' ב.
  571. קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק.
  572. רמב"ן יבמות שם, בפירוש השני, שבת שם בפירוש הראשון; רשב"א יבמות שם ושבת שם; ריטב"א יבמות שם בשם י"מ; נ"י יבמות שם, בשם י"מ; שו"ת הריב"ש סי' תמו; חי' הר"ן שבת שם; מ"מ מילה פ"א הי"ג, וכס"מ יבום וחליצה פ"א ה"ה בפירוש הראשון, וב"ש אה"ע קנו סק"ג, בדעת הרמב"ם מילה שם; או"ש אבלות פ"א ה"ח, בדעת הרמב"ם; קרן אורה שם. ועי' רשב"א וריטב"א ונ"י יבמות לו ב, ומש"כ להלן ציון 254, בדעתם.
  573. ריטב"א יבמות שם, שכן נראה; כס"מ מילה שם, בדעת הרמב"ם שם; נ"י שם. ועי' יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, שדעה דעה זו.
  574. רמב"ן שם ושם; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו, בדעת הרמב"ם.
  575. עי' ציון 235.
  576. ריטב"א יבמות שם.
  577. עי' יבמות פ ב, ועי' להלן ציון 294 ואילך. עי' ריטב"א יבמות שם. ומשמע מלשון הריטב"א שם, שגם לרשב"ג חשוב כאבן בלא גמרו, ואף שבשהה ל' יום חשוב בן קיימא, מ"מ לכתחילה לא תולים שישהה ל' יום, וכן משמע מהרשב"א יבמות שם.
  578. יבמות פ א.
  579. בעה"מ יבמות שם (כה א); רמב"ן יבמות שם, בפירוש הראשון. ועי' ראמ"ה יבמות פ ב, וספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, שדחו דעה זו. וע"ע גדול ציונים: 37 – 38.
  580. ראב"ד על הרי"ף יבמות שם (כה א); רמב"ן יבמות פ א, בשמו; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות פ ב, בשמו; רשב"א שם, בשמו ובשם הר"ח, ושם ב הסכים לפירוש זה ופירש כן בדעת הרי"ף שפסק לדרבי אבהו ולרשב"ג; נ"י יבמות שם (כה א). וכתבו שכל זה בודאי בן ח', אבל בספק בן ח' נחשב גדול כשאר אנשים משיהיה בן יג שנה. ועי' ראמ"ה יבמות פ ב, שדחה דעה זו. וע"ע גדול ציונים: 35 – 36.
  581. ע"ע מוקצה.
  582. ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, בדעת הרמב"ם מילה א יג; קרן אורה יבמות פ ב, בדעת הרמב"ם.
  583. עי' ציון 235.
  584. עי' רמב"ם מילה שם, וביאור הגר"א שם, בדעתו.
  585. עי' רשב"א וריטב"א יבמות לו ב, ונ"י שם (יא א), הובאו בדרכי משה אה"ע קסד סק"ד. ומשמע מדבריהם שכוונתם לדעת חכמים ולא לדעת רבי, וכ"כ הב"ש אה"ע קסד סקי"א, והבית מאיר אה"ע קנו ד, בדעתם. אמנם להלן יבמות פ א – ב, לא פרשו כן, אלא שלדעת חכמים אינו חשוב בן קיימא גם לאחר ל', וכתב הבית מאיר שם, שחזרו בהם ומסקנתם שאינו חשוב בן קיימא לדעת חכמים. וגם הב"ש שם, מסיק להלכה שלא כפירוש זה.
  586. עי' להלן.
  587. עי' נדה מד א.
  588. דברים כה ה.
  589. עי' נדה שם.
  590. שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם; אחרונים שבציון 36. ועי' לעיל ציון 78 ואילך.
  591. עי' לעיל.
  592. רמב"ן יבמות שם, בפירוש השני, ושבת שם בפירוש הראשון, ועי' יבמות שם במסקנא שכתב כך; ריטב"א יבמות שם, בשם יש מפרשים; נ"י יבמות שם, בשם י"מ; רשב"א יבמות שם; ראמ"ה יבמות שם; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, בדעה ראשונה; רא"ש יבמות פ"ח ה"ו. ועי' קרבן נתנאל שם אות פ, שהסתפק בדעת הרא"ש שם אם אשת כהן צריכה חליצה, ונשאר בצ"ע; ע' תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה שאמרינן שאשתהי ולכן מותר לטלטלו, ועי' תוס' יבמות פ א ד"ה והא ומהרש"א שם, שלדעת רבי אבהו הסובר שיוצא מספק נפל רק בגיל כ' אסור לטלטלו, וא"כ לדעת התוס' שבת צ"ל שאין הלכה כרבי אבהו, וכ"כ הב"ח אה"ע קנו ז, אף בדעת התוס' יבמות, שסוברים שהלכה כרבי שיוצא מספק נפל בל' יום ולכן מותר לטלטלו; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א), בדעת הטור אה"ע קנו; ב"ש אה"ע קנו סק"ג, בדעת הטור שם ויו"ד שעד; קרן אורה יבמות פ ב; חזו"א יו"ד קנה ס"ק א,ג, אה"ע קטו ס"ק א,ג. ועי' להלן ציון 271, עוד בדעת התוס'.
  593. רמב"ן יבמות שם, שאף לדעת רבי הוא ספק ולכן חולצת, והביאו הרה"מ יבום פ"א ה"ה; רשב"א שם, שהלכה כרשב"ג, ובזה אף תנא קמא מודה, ורק רבי חולק וסובר שהוא בן קיימא, ואין הלכה כמותו; ריב"ש סי' תמו; ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, לדעה זו; קרן אורה שם; בית שמואל אה"ע קסד סקי"א, מטעם שאף לדעת תנא קמא חשוב נפל, ורק לדעת רבי יש מפרשים שחשוב בן קיימא, וכמו שכתבו התוס' יבמות פ א ד"ה הא, שם ב ד"ה כיון, והריב"ש סי' תמו, ואי אפשר לומר שלא יחלוץ מפני שסומכים על דעת חכמים, וחזר בו הב"ש ממש"כ סי' קנו סק"ג, שגם באשת כהן אינה חולצת, ועי' בית מאיר קנו ד, בדעתו; בית מאיר שם. ועי' ראמ"ה יבמות לו ב, שכתב שגם במקום שהוא איסור דרבנן, החמירו אף באשת כהן שתחלוץ אם אין על מה לסמוך להקל; שו"ת משכנות יעקב אה"ע סי' מג, בדעת ריב"א והרשב"א והרמב"ן, והסכים לזה; חזו"א שם סק"ג.
  594. בית מאיר שם, הביאו הפת"ש שם סקי"א; משכנות יעקב שם.
  595. עי' תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה; רא"ש שבת פ' יט סי' ה; טוש"ע או"ח של ז. ועי' טוש"ע יו"ד רסו יא, או"ח שלא ג, שמלים אותו כיון שהוא ספק בן קיימא.
  596. ראשונים הנ"ל. עי' שו"ת דעת סופר יו"ד סי' קיד, שפסק כן.
  597. בית מאיר שם.
  598. ראמ"ה שם; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) שם; רא"ש יבמות פ"ח ה"ו, שאף שלדעת רבי אבהו אינו יוצא מספק נפל עד כ' שנה, אין הלכה כמותו אלא כדעת רשב"ג, ועי' רא"ש שבת יט סי' ה.
  599. עי' רמב"ן שם; עי' ריטב"א יבמות פ א, שדברי רבי אבהו הם לענין גדלות; עי' רשב"א יבמות שם ב.
  600. עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג, יבום פ"א ה"ה, ומגיד משנה יבום שם, ובית שמואל אה"ע קנו סק"ג, וביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, וקר"א יבמות פ ב, בדעתו; עי' חי' הר"ן (המיוחס לו) שבת קלו ב.
  601. רמב"ם מילה שם.
  602. ע"ע הלכה כרך ט, ציון 382 ואילך. ביהגר"א וקר"א שם.
  603. ריטב"א יבמות שם, בפירוש הראשון: ונראה. ובהמשך כתב שראוי להחמיר שצריך שהיה; נ"י יבמות שם; עי' רמב"ן יבמות שם לפירוש השני; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א), בדעת הרמב"ם מילה פ"א הי"ג, והסמ"ג עשין כח.
  604. ריטב"א שם; ריטב"א שם בדעת הרמב"ם; נ"י שם; כס"מ מילה פ"א הי"ג, בפירוש השני בדעת הרמב"ם; קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, בדעת הרמב"ם.
  605. ריטב"א שם באי נמי, ורשב"א יבמות שם וריב"ש סי' תמו. ועי' שו"ת חוט המשולש סי' כט.
  606. רמב"ם יבום וחליצה פ"א ה"ה, ופ"ב הכ"א, ומ"מ פ"א שם, וביהגר"א שם וקרבן נתנאל שם, בדעתו; רמב"ן יבמות פ ב בפירוש הראשון, ועי' שבת קלה ב, בפירוש השני; רשב"א וריטב"א יבמות לו ב; נ"י שם לו ב (יא א); שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו, וכתב שמהתורה חשוב בן קיימא ורק מדברי סופרים צריך לחוש שהוא נפל, ולכן אסורה להתייבם מהתורה; קרבן נתנאל שם, להלכה.
  607. רמב"ם יבום וחליצה פ"א ה"ה, ופ"ב הכ"א, ומ"מ פ"א שם, וביהגר"א שם, בדעתו. ועי' מ"מ שם, שכתב שאף לענין מילה חשוב בן קיימא ודאי. ועי' כס"מ מילה פ"א הי"ד, שחלק עליו וכתב שלענין מילה חשוב ספק, אלא שהולכים אחר רוב ולדות והקילו לענין מילה.
  608. עי' לעיל ציון 209 ואילך. עי' תוס' יבמות פ ב ד"ה כיון: דבבן ח' אין הלכה כמותו מדרבי אבהו, ויש"ש יבמות פ"ח סי' כט, ותבואות שור יד סקט"ו, בדעתם; ב"ש אה"ע קנו סק"ג, בדעת התוס'; וע' קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות צ בדעתם, והביא גם מהתוס' נדה כז ב ד"ה אלא, לח א ד"ה שיפורא, שכתבו שאין הלכה כרבה תוספאה שסבר שהולד משתהה, והיינו משום שהלכה כרבי אבהו; יש"ש שם, בדעת הרי"ף והרמב"ם והטור, והסכים לזה; קרבן נתנאל שם אות ק, בדעת הרי"ף שהביא דברי רבי אבהו. אמנם הרא"ש יבמות שם, אף שפירש ברבי אבהו כשיטת התוס', כתב שאין הלכה כרבי אבהו; עי' ב"ש אה"ע קנו סק"ג, ובית מאיר שם ד, בדעתו; עי' שו"ת לבושי מרדכי תליתאה או"ח סי' יד סק"ב, סי' לה סק"א.
  609. עי' תוס' יבמות פ א ד"ה והא, ויש"ש שם בדעתם. ולא מפורש אם אשתו מתייבמת או שחייבת חליצה. אמנם עי' ב"ח אה"ע קנו ז, שכתב שגם התוס' יבמות שם, סוברים כהתוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה, שאין הלכה כרבי אבהו אלא כרבי שיוצא מספק נפל בל' יום, ולכן מותר לטלטלו מיד.
  610. עי' לעיל ציון 210. יש"ש שם. ועי' קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק שהאריך לחלוק עליו, והביאו הפת"ש אה"ע קנו סקי"א.
  611. קרבן נתנאל שם אות ק.
  612. עי' לעיל: ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו.
  613. יש"ש שם.
  614. תוס' יבמות פ א ד"ה והא; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. וכתב היש"ש שלטלטלו כדי למולו מותר.
  615. עי' תוס' שם, ויש"ש שם, בדעתם.
  616. יש"ש שם.
  617. שו"ת מהרי"ק סי' קג. ועי' יש"ש שם, שדחה דבריו.
  618. עי' לעיל ציון 214.
  619. מאירי יבמות פ ב.
  620. עי' לעיל ציון 261 ואילך.
  621. עי' לעיל ציון 117 ואילך.
  622. אבן האזל יבום פ"ב הכ"א, רוצח פ"ב ה"ו, בדעת הרמב"ם.
  623. אבהא"ז שם ושם, בדעת הראב"ד. ועי' ראמ"ה יבמות פ ב, שנראה מדבריו שנולד לח' ופיהק ומת חשוב ספק כמו במת כדרכו. ועי' שו"ת בית אפרים תניינא סי' ו אות ג, שצידד לדעת רבי הסובר שגמרו סימניו הוא סימן שהוא בן קיימא, שגם בפיהק ומת תוך ל' חשוב בן קיימא.
  624. עי' מרדכי שבת קלה א רמז תכ.
  625. ציון 482 ואילך.
  626. יבמות פ ב. ומשמע מלשון הגמרא והראשונים שצריך שיגמרו גם שערו וגם צפרניו ולא מספיק אחד מהם, וכן כתב בספר כורת הברית רסו סקל"ג וביסודי ישורון ח"ד עמ' רא.
  627. עי' רש"י יבמות פ א ד"ה ובן ח: שגמרו סימני שערו וצפרניו כשנולד; עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג; חידושי רע"א יבמות פ ב; חידושי חת"ס שבת קלו, ובשו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, קסא; שו"ת בית יצחק אה"ע ח"ב סי' קיט; שו"ת בית אפרים תניינא סי' ו אות ג; יסודי ישורון שם; שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' קעח. וכתב בחי' רע"א שם, שאם בשעה שנולד לא ראינו אך היו שערו וצפרניו, ואחר זמן ראו שהם גמורים, תולים שהיו כך משעת הלידה, וחשוב בן קיימא לדעת הסוברים כן, ועי' גליון מהרש"א יו"ד רסו סק"ה. ועי' חתם סופר סט, שכתב שכל זה בספק בן ח' ספק בן ט', אבל בספק בן ז' ספק בן ח', או בבן ז' ודאי – לשיטתו שגם בו צריך גמר סימנים – לא תולים שהיו כך משעת הלידה, ואם לא ראו בשעת לידה שגמרו סימניו אסור. ועי' שו"ת בית יצחק שם, שחולק עליו וסובר שגם בזה מותר אפי' בראו אחר הלידה, ותולים שהיה כך בשעת הלידה. ועי' שו"ת בית אפרים שם.
  628. שו"ת שבט הלוי ח"ג סי' קמא אות א.
  629. שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג אות כא.
  630. מדרש תנחומא במדבר יח.
  631. עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג, ושו"ע או"ח של ז, שלא ג, יו"ד רסו יא.
  632. שו"ת התשב"ץ ח"ג סי' רמב, רנז, רפו, שכז. ועי' שו"ת המבי"ט ח"ב סי' קסו, שהזכיר שהיה יונק מן הנשים כסימן שגמרו סימניו, והוא רק בצירוף שגמרו שערו וצפרניו כמבואר שם. ועי' בית יהודה (עייאש) דף קט ע"ב ס"א, שכתב בשם מורו שיש לסמוך על סימנים שאומרות הנשים בזמן עיבורם כגון שיודעת שבהתחלת העיבור אינה יכולה לאכול דבר מסויים, ולפי זה להחליט אם הוא בן ח'. ומשאר הפוסקים לא משמע כן. ועי' לעיל ציון 304 דעת הבית יהודה על סימנים בזמן העיבור.
  633. רמב"ם מילה פ"א הי"ג; ראמ"ה יבמות פ ב. ועי' מאירי יבמות פ א: שערו לקוי וצפרניו בלא שום גמר.
  634. רמב"ן יבמות שם; עי' בעה"מ יבמות שם (כה א).
  635. עי' רמב"ם מילה שם, וכס"מ שם; טור יו"ד רסו.
  636. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; עי' טור אה"ע קנו, שכתב אפילו בספק בן ח', שאם לא גמרו שערו וצפרניו, ושהה ל' יום, חשוב ספק נפל; ב"ח אה"ע קנו, בדעת התוס' יבמות פ א ד"ה והתניא, ושם פ ב ד"ה כיון. ועי' ביאור הגר"א או"ח שלא ס"ג, וקר"א יבמות פ ב, בדעת הרמב"ם, שכתבו שלדעת חכמים שחשוב ודאי נפל גם בגמרו שערו וצפרניו, אפ' שהה ל' יום חשוב נפל, ומשמע שה"ה לרבי בלא גמרו; צפנת פענח קוטנרס ההשלמה לח"ד עמ' 66, בדעת הרמב"ם.
  637. קר"א יבמות פ א, בדעת רש"י ותוס'; ב"ח שם, בדעת התוס' שם ושם; חזו"א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א.
  638. ריטב"א יבמות פ ב, שבת קלה ב; רשב"א יבמות שם, במסקנתו; שו"ת הריב"ש סי' תמו; ראמ"ה יבמות פ ב; מאירי יבמות פ ב; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, בדעה ראשונה. וראה ספר ההשלמה שם, בשם הר"ר שמואל ב"ר דוד שרבי איירי בגמרו סימניו והוא בן קיימא מיד, ורשב"ג לא פליג עליו, ומשמע שבא להוסיף בלא גמרו סימניו שיצא מספר נפל בל' יום; רמב"ם מילה פ"א הי"ג, ומ"מ יבום פ"א ה"ה, וב"ש אה"א קנו ק"ג, בדעתו; שו"ת תשב"ץ ח"ג ג סי' רפה; ב"י אה"ע קנו ד.
  639. ריטב"א יבמות שם; ראמ"ה שם; שו"ת הריב"ש שם.
  640. עי' מאירי שבת קלה ב.
  641. שו"ת הריב"ש שם; עי' רשב"א שם; מאירי שם; עי' ראמ"ה יבמות פ ב.
  642. מאירי שם.
  643. רשב"א וריטב"א יבמות לו ב; נ"י שם (יא א); דרכי משה אה"ע קסד סק"ד.
  644. מאירי שם.
  645. עי' ציון 235.
  646. עי' יבמות פ ב; רמב"ם שם; עי' רמב"ן שם; עי' ראמ"ה שם.
  647. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט.
  648. רמב"ן יבמות שם ושבת שם; ריטב"א יבמות שם בשם י"מ; עי' תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה, ורא"ש שבת יט סי' ה, שבלא גמרו שערו וצפרניו חשוב נפל ואסור לטלטלו ולמולו. ומ"מ אפשר שגם לשיטתם אם שהה ל' יום התגלה שהוא בן קיימא; קרן אורה יבמות פ ב; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט.
  649. רשב"א וריטב"א ונ"י יבמות לו ב (יא א); ד"מ אה"ע קסד סק"ד.
  650. ריטב"א יבמות שם: נראה יותר; רשב"א יבמות שם: אפשר, ומשמע מדבריו שקודם ל' יום הוא בחזקת נפל; ראמ"ה שם, וכתב שאף רבי מודה לזה; רמב"ם מילה שם, ומ"מ וב"ש שם, בדעתו; ספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) יבמות שם, בדעה ראשונה; עי' ב"י שם; חזו"א יו"ד סי' קנה סק"א; עי' שו"ת דעת סופר יו"ד סי' קיד.
  651. ריטב"א ורשב"א וראמ"ה וספר ההשלמה (תוס' חד מקמאי) שם; ב"י שם.
  652. מאירי שם; חזו"א שם.
  653. חזו"א שם.
  654. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה; קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק. ומשמע מדבריו שאשת ישראל חולצת.
  655. יש"ש יבמות שם. ועי' קרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, שהאריך לחלוק עליו. ועי' שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, בנגמרו הסימנים אחר שנולד שחשוב נפל כל ימיו. ועי' שה"ל ח"ג סי' קמא, מה שהקשה עליו.
  656. שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב. וכדעת רש"י ותוס' בפירוש הסוגיא ביבמות, עי' לעיל ציונים: 282,291. ועי' שו"ת שבט הלוי ח"ג סי' קמא, שלא מסתבר כלל לומר שאם חי כ' שנה והוא כאדם רגיל שיחשב נפל כל ימיו.
  657. בית מאיר אה"ע קנו ד.
  658. יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; עי' ראמ"ה יבמות לו ב, בדעת רש"י, שהנולד לח' ולא גמרו סימניו ופיהק ומת מותרת להתייבם; עי' חזו"א יו"ד קנה סק"ג: דבזה היא נשארת תחת בעלה היבם. וצ"ב כוונתו אם גם לכתחילה מותרת להתייבם או שרק בדיעבד אינה יוצאת.
  659. קרבן נתנאל על הרא"ש יבמות פ"ח סי' ו אות ק.
  660. רמב"ם מילה פ"א הי"ג; טוש"ע או"ח של ז,ח.
  661. רמב"ם שם; טוש"ע יו"ד רסו יא, או"ח שלא ג. ועי' להלן: לענין מילה וחילול שבת.
  662. עי' שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו, בדעת הרמב"ם.
  663. ראמ"ה יבמות לו ב, אפילו בפיהק ומת. ועי' לעיל ציון 30 ואילך. ולהלן ציון 495.
  664. פרישה אה"ע קנו סקט"ו.
  665. עי' יבמות לה ב: אין אין הולד של קיימא יקיים; רמב"ם יבום פ"א ה"ה; סמ"ג עשין נא; סמ"ק סי' רפו; רבינו ירוחם נכ"ה ח"ב רטז ע"ג; טור אה"ע קנו; ב"י שם; עי' ב"ש אה"ע שם סק"ז.
  666. הגהות רבינו פרץ לסמ"ק רפו אות א, והוכיח מנזיר יג א: האומר אהא נזיר כשיהיה לי ולד והפילה, הוא נזיר מספק לרבי שמעון, ועי' ב"י וב"ח שם, שדחו ראיה זו; טור שם בשמו, ועי' פרישה שם סקט"ז, בדעתו; רמ"א אה"ע קנו ד, בשם י"א.
  667. ב"ח אה"ע שם, לדעתו, ופירש שבזה מיירי הגמ' יבמות שם.
  668. שו"ת מהרשד"ם אה"ע סי' רח, בדעת הר"פ, וכתב שכיון שרוב היולדות יולדות לט' חוששים שמא הוציא ראשו חי והוא ספק של תורה.
  669. ע"ע יולדת ציון 235 ואילך.
  670. עי' יומא פה א.
  671. חזו"א אה"ע קטו סק"ח, בדעת הר"פ; ועי' שו"ת מהרשד"ם אה"ע סי' רח, שכתב כעין זה שחוששים שיצא ראשו חי.
  672. חזו"א יו"ד קנה סק"ד, ועי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג אות כז, שהביא דבריו, וכתב שאף שמדברי החזו"א שם נראה שלא סמך למעשה על סברא זו, מ"מ יש לצרף אותה כצד להקל.
  673. עי' לעיל ציון 149.
  674. עי' לעיל ציון 337.
  675. על מהותו ראה אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 35.
  676. קובץ הר המור ח"ד עמ' 52, תשובת הגרצ"פ פראנק; עי' לבושי מרדכי תליתאי או"ח סי' יד סק"ב, וסי' לה סק"א, שמצדד כן. עי' שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב, שמשמע מדבריו שפשוט שלא מועילה השהות באניקובטור להצטרף לל' יום; עי' נשמת אברהם יו"ד שה סק"ב, בשם הגרשז"א, לענין פדיון הבן, ושם שעד סק"ב, לענין אבלות ופדיון הבן; חזון עובדיה אבלות ח"א עמ' תקמה – תקמח, לענין אבלות ופדיון הבן, וטעמו שהשהות באינקובטור חשובה כשהות ברחם. ועי' נשמת אברהם וחזון עובדיה שם, שאם חי ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור דינו כבן קיימא; עי' שו"ת מקוה המים (מלכה) ח"ג סי' כו לענין פדיון הבן שהחמיר מספק שקודם שיצא מהאינקובטור אינו חשוב בן קיימא. ועי' להלן ציון 957.
  677. עי' נשמת אברהם שם; חזון עובדיה שם.
  678. שו"ת דעת סופר ח"א יו"ד סי' קיד, לענין אבלות. ועי' שו"ת ציץ אליעזר ח"ט סי' כח, שהביא דבריו. ודעת סופר שם, שהביאו ראיה מהגמ' חולין נז ב: והלא רחל אחת היתה בשכונתנו שנקדר קנה שלה ועשו לה קרומין של קנה וחיתה, משמע שאם יכול לחיות י"ב חודש ע"י תחבולה חשוב בן קיימא. ועי' לבושי מרדכי שם, שדחה ראיה זו, שיש הבדל בין דין טריפה שתלוי בחיות בפועל, לדין נפל שחשוב כמת לגמרי ולא מהני חי על ידי רפואה; עי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג, ח"ט סי' קכ, ח"י סי' לא אות יג, שמצדד כן. ועי' להלן ציון 423, טעם נוסף, שהשהות באינקובטור חשובה כשהות ברחם כיון שהוא משלים כל מה שהרחם היה עושה להשלמת הולד; עי' שו"ת שאילת ישורון יו"ד לב; תורת היולדת פנ"ז הע' ח, בשם הגרי"ש אלישיב, לענן אבלות, ועי' נשמת אברהם יו"ד סי' שה אות ב, בשמו; עי' שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' קעח. ועי' שו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' קכ, שבכלו לו חדשיו אף שיש לו מומים שמחמתם ימות תוך זמן קצר, אלא שחי ל' יום ע"י רפואות, דינו כבן קיימא. ועי' להלן ציון 959 ואילך.
  679. עי' לעיל ציון 400.
  680. עי' לעיל ציון 354.
  681. עי' אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב שנראה מדבריו כן. ועי' לבושי מרדכי ודעת סופר שם, שמשמע מדבריהם שהאינקובטור לא עדיף משהה מעצמו ל' יום; עי' תורת היולדת שם בשם הגרי"ש אלישיב. ועי' להלן ציון 964.
  682. אמרי יושר שם; עי' שו"ת שבט הלוי ח"ז סי' קפח סק"ב, ח"ג סי' קמא.
  683. שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג, ולענין חילול שבת צירף הסברא שאין אנו בקיאים בגמרו סימניו, ועי' שם ח"י סי' לא אות יג; עי' שו"ת שאילת ישורון יו"ד לב, שדן לענין אבלות, וצירף דעת המרדכי הובא ציון 493 שסובר שיכול להשלים לט' חדשים מחוץ לרחם אמו. ועי' ציץ אליעזר שם, מה שהעיר על דבריו; עי' יביע אומר ח"ט יו"ד סי' לז, שצירף סברא זו לענין מת בעודו באינקובטור שאינו חשוב בן קימא; עי' מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א. וראה אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 339. ונ"מ בסברא זו גם לענין מנין הימים לפדיון הבן ולגדלות אם מונים לו משעה שנולד או משעה שיצא מהאינקובטור, וראה אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 341 – 343 שהביא דעות הפוסקים בזה. ועי' להלן ציון 962.
  684. שו"ת מנחת יצחק שם, וכתב כן ע"פ מהרי"ק שהובא בציון 362.
  685. ציון 544 ואילך.
  686. ציון 622 ואילך.
  687. עי' לעיל ציונים 288 ואילך, שאר פירושי הראשונים בגמ' יבמות פ ב.
  688. עי' לעיל ציון 336, פירוש הר"ח והראב"ד בגמ' יבמות שם.
  689. חזו"א יו"ד קנה סק"ז, אה"ע קטו סק"ז.
  690. חזו"א שם. ועי' לעיל ציון 288 דעת הסוברים כן. ועי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכז אות כז, שהקשה שהוא דבר שאינו מצוי שיהיה ודאי נפל, ולא שייך מנהג בזה.
  691. שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג אות כד – כח, ועי' שם ח"י סי' לא; שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' קעט. ועי' אנציקלודיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציונן 347.
  692. עי' שבת קלו א ורש"י ד"ה מימהל; ביאור הגר"א יו"ד רסג סק"י. ועי' צפנת פענח קוטנרס ההשלמה לח"ד עמ' 66, שכתב שנפל פטור ממילה גם אם הוא חי מפני שאינו נקרא איש או שאינו נקרא זכר. ועי' לעיל ציונים 10,11.
  693. שו"ת הגאונים שערי צדק ח"ג שער ה סי' א; כלבו סי' עג; רא"ש מו"ק פ"ג סי' פח, בשם רב נחשון גאון, הובא בשו"ת הגאונים שם סי' ה; רמב"ן תורת האדם ענין ההספד, בשמו; רבינו ירוחם תא"ו נ"א ח"א יג ע"ד, בשם רבינו גרשוני; אבודרהם הלכות מילה וברכותיה עמוד שנב, בשם גאון; הגהות מיימוניות מילה פ"א אות י; שו"ע יו"ד רסג ה. ועי' פת"ש שם סקי"א, אם פותחים את הקבר כדי למולו. בדיני מילה זו, עי' אוצר הברית ח"ג סי' ו עמ' תד ואילך.
  694. ש"ך יו"ד שם סק"ו.
  695. שו"ת יד יוסף סי' ג.
  696. ראשונים לעיל ציון 229.
  697. כלבו שם; שו"ע שם.
  698. שו"ת הגאונים שערי צדק ח"ג שער ה סי' ה, שם רב נחשון גאון; שו"ע שם.
  699. גשר החיים ח"א סי' ג ב; שדי חמד מע' ברכות סי' א סקי"ד, בשם ספר נחמד למראה.
  700. אור זרוע מילה סי' קד, בשם רבינו שמחה; שו"ת הריב"ש סי' צה.
  701. גשר החיים שם, בשם ספר מנחם אבלים בשם ספר רוח חיים. ועי' אוצר הברית ח"ג סי' ו ס"א (עמ' תד), בדינים אלו.
  702. שו"ת הגאונים שע"צ שם סי' א; כלבו שם. ועי' קרבן נתנאל על הרא"ש שם אות כ, שכתב הטעם שלא יחשבו שהוא בן נכרים.
  703. בראשית רבה וירא פרשה מח אות ח.
  704. הגהות מיימוניות שם. ועי' שו"ת נובי"ק או"ח סי' טז, נ"מ בין הטעמים.
  705. הגה"מ שם; רמ"א יו"ד שם. ועי' שו"ת נובי"ק או"ח סי' טז, שגם בספק נפל אסור למולו אפ' ביו"ט שני, ורק בודאי כלו לו חדשיו מותר. ועי' אוצר הברית ח"ג סי' ו הע' כ-כא.
  706. רבינו ירוחם שם; רא"ש שם, בשם רב נחשון גאון; עי' שו"ע שם.
  707. עי' שבת קלה א, קלו א, ורמב"ם מילה פ"א הי"ג, ושו"ע או"ח שלא ג, יו"ד רסו יא, שדנו בכל הספיקות אם מילתם דוחה שבת, משמע שבחול מוהלים, וכן מפורש ברמב"ם שם הי"א. ועי' להלן בציון הבא.
  708. רמב"ם מילה פ"א הי"א. ועי' לעיל ציונים: 214, 220, שיש אומרים שפעמים שחשוב בן קיימא. ועי' שם ציון 211, 212, דעת הסוברים שהוא נפל ודאי, ולדעתם אפשר שאינו חייב במילה.
  709. בית יהודה (עייאש) דף קט ע"ב ס"א, בשם מורו. ועי' אוצר הברית ח"ג סי' ו ס"ב, שכתב שנהגו בזמנינו שלא למול הנולד קודם זמנו עד שיגיע לשלשים ושמונה שבועות ובהסכמת רופא ורב מובהק.
  710. עי' לעיל ציון 154 כיצד יודעים זאת.
  711. עי' שבת קלה א אפילו בנולד לז' שמילתו דוחה שבת, והובא ברי"ף שם (נד א) וברא"ש שבת פי"ט סי' ה; עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג, הי"ד, אפילו בספק; רמב"ן שבת קלה ב, לדעת הרי"ף. על האיסור שיש במילה בשבת שלא במקום מצוה, עי' רש"י שבת קלו א ד"ה מימהל שהוא משום חבורה, ועי' ר"ח שם שהוא משום מתקן שמתקנו לאכול בתרומה ולשחוט עליו את הפסח. וע"ע מילה.
  712. עי' רמב"ם שם יג. ועי' רמב"ם יבום פ"א ה"ה.
  713. עי' לעיל ציון 51.
  714. ברייתא שבת קלה א, להעמדת הגמ' יבמות פ ב, בלא גמרו שערו וצפרניו; רמב"ם מילה פ"א הי"ג וכס"מ שם, ועי' מ"מ יבום פ"א ה"ה; שו"ע או"ח שלא ג, יו"ד רסו יא; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. ועי' לעיל ציון 299 ואילך, שאם שהה ל' יום י"א שהוא בן קיימא, ומ"מ פשוט שאין מילתו דוחה שבת שהיא מילה שלא בזמנה.
  715. כס"מ מילה שם.
  716. עי' לעיל ציון 198 ואילך. העיטור שער ג הלכות מילה (נא א); תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה; רמב"ן שבת קלה ב; רא"ש שבת שם; רמב"ם מילה שם; ראמ"ה שם; מאירי שבת שם; שו"ע או"ח שם ויו"ד שם; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט; חזו"א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א. ועי' ראמ"ה שם, ויש"ש שם, שכתבו שגם לדעת רבי אבהו הסובר יבמות פ א, שאינו יוצא מספק נפל עד כ' שנה, מ"מ מלים אותו כיון שאפשר שהוא בן קיימא ומילא היא איסור דרבנן.
  717. לבוש או"ח שלא ג; יש"ש שם.
  718. העיטור שם; עי' כס"מ מילה שם, ובפירוש השני כתב שגם רשב"ג מודה לזה; עי' ביאור הגר"א או"ח שלא ג, וכתב בדעת הרמב"ם שמחלוקת רבי ורשב"ג היא רק לענין מילה, ופסק כרבי ורשב"ג לקולא כיון שיש רק איסור טלטול דרבנן; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם. ועי' לעיל ציונים 568 ואילך, 599 ואילך, ביאור דעה זו.
  719. עי' בה"ג סי' ח הלכות מילה (קמז), והעיטור שם, בדעתו, ובדעת רה"ג; מאירי שבת שם, בשם יש פוסקים; עי' תוס' יבמות פ ד"ה והא, ועי' לעיל ציונים: 542 ואילך, 607 ואילך, ביאור דעה זו; עי' להלן ציון 719 בדעת הרי"ף והר"ח; עי' ב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי, בדעת הסמ"ג, ומשמע מדבריו שבודאי בן ח' אין מלים בלא גמרו שערו וצפרניו. ועי' להלן ציון 739 דעת הסוברים אפ' בספק בן ז' ספק בן ח' וגמרו סימניו שאין מלים אותו.
  720. מאירי שבת שם, בשם יש מי שכתב. ועי' תוס' שבת שם. ועי' ט"ז יו"ד רסו סק"ז.
  721. רמב"ן שבת קלה ב, ורשב"א שם קלו א, בדעת הרי"ף שבת שם (נד א) והר"ח שהביאו לברייתא שם קלה א, ספק בן ז' ספק בן ח' אין מחללים עליו את השבת; ריטב"א שבת שם, בדעת הרי"ף. ומדברי הרמב"ן והריטב"א שם נראה שגרסו ספק בן ח' ספק בן ט', ועי' להלן ציון: 278. וכתבו שלדעת הרי"ף אין מלים בשבת אלא מי שיודעים בו שכלו לו חדשיו. ועי' רא"ש שבת פי"א סי' ה, שהביא הברייתא וגרס ספק בן ספק בן ח', ועי' ק"נ שם אות פ, שחילק בין ספק זה לספק בן ח' ספק בן ט' שמודה הרא"ש שהוא בן קיימא. ונראה כוונתו בלא גמרו סימניו, שבגמרו כתב הרא"ש שם שאפ' בן ח' ודאי הוא בן קיימא. ועי' בב"י ופרישה שהובאו ציון 273 שמפרשים דברי הרי"ף והרא"ש דוקא בלא גמרו סימניו. ועי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, שמפרש דברי הרי"ף דוקא בספק בן ז' ספק בן ח', אבל ספק בן ח' ספק בן ט' מלים אותו בשבת. וכן עי' חזו"א יו"ד קנה סק"ב, אה"ע קטו סק"ב, שדחה דברי הב"י בדעת הרי"ף וכתב שודאי מוהלים אותו בשבת. ועי' לעיל ציון 482 בשם הבית יהודה, שיש נוהגים שאין למול ספק בן ח' אפילו בחול משום סכנת הולד. ועי' אוצר הברית ח"ג סי' ו ס"א. ועי' ירושלמי יבמות פי"א ה"ז, מחלוקת אמוראים אם מלים אותו בשבת, ועי' שיירי קרבן שם שמשמע מסקנת הירושלמי שאין למולו בשבת, ופירש גם דעת הבבלי כן כדעת הרי"ף והרמב"ם, ובקה"ע פירש שהוא משום אסור טלטול. והפ"מ שם כתב שמסקנת הבבלי שמלים אותו בשבת.
  722. עי' רמב"ן שכתב שכן דעת הגאונים והמחברים; עי' אור זרוע ח"ב מילה סי' קג; רשב"א וריטב"א יבמות פ ב, וכתבו שכן מעשים בכל יום, ועי' בדבריהם שבת קלו א; עי' רא"ש שבת פי"א סי' ה, וק"נ שם אות פ, בדעתו; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו; עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג, ור"ן על הרי"ף שם, וריטב"א שם, בדעתו; עי' חוט המשולש שם, בדעת הרי"ף; חזו"א יו"ד קנה סק"ב, אה"ע קטו סק"ב; עי' פני משה לירושלמי שם.
  723. עי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים.
  724. ריטב"א יבמות פ ב.
  725. עי' רשב"א שבת שם; עי' ריטב"א יבמות שם, בפירוש הראשון; עי' שו"ע או"ח שלא ג ומשנה ברורה סק"ט, בדעתו. ועי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט חדשים ציון 456 ואילך, בגדרו של ספק בן ט' ולא גמרו.
  726. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו; עי' ריטב"א שם בפירוש השני; עי' מאירי שבת קלה א, שמשמע אפ' בספק בן ז' ספק בן ח' מלים בלא גמרו; עי' לעיל ציון: 252 מהק"ב בדעת הרא"ש. ועי' להלן ציון 741 ואילך, בדעת הסוברים אפ' בספק בן ז' ספק בן ח' ולא גמרו סימניו שמלים אותו בשבת, וכ"ש בזה; עי' משנה ברורה שם סקי"א; חזו"א שם ושם.
  727. עי' שבת קלה א; רמב"ם מילה פ"א הי"ג; טוש"ע יו"ד רסו יא, או"ח שלא ג.
  728. כס"מ מילה פ"א הי"ד, בדעת הרמב"ם שם, בפירוש הראשון.
  729. כס"מ שם.
  730. שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט.
  731. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה; ש"ך יו"ד רסו סקי"א; לבוש שם יא, או"ח שלא ג.
  732. כס"מ שם, בדעת הרה"מ יבום פ"א ה"ה בדעת הרמב"ם, וב"י או"ח שלא, יו"ד רסו, בדעת הרמב"ם והרי"ף; עי' רא"ש שבת פי"ט סי' ה, וב"י שם ושם, בדעתו; עי' תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה, שמשמע מדבריהם שבבן ז' ואפ' בספק בן ז' מלים אפילו בלא גמרו; עי' שו"ת תשב"ץ שם; טוש"ע או"ח שלא ג, יו"ד רסו יא.
  733. רמב"ם מילה שם; טור שם.
  734. כס"מ שם, בשיטת הרה"מ בדעת הרמב"ם שכתב שצריך שיהיה שלם, ותמה היכן מצינו תנאי זה; ב"י יו"ד שם; פרישה יו"ד רסו סקכ"ג; ב"ח יו"ד שם; שיירי קרבן יבמות פי"א ה"ז. ועי' סמ"ג עשין כח, וטור יו"ד שם, שכתבו לשון הרמב"ם שצריך שיהיה שלם, ולפירוש המפרשים הנ"ל הכוונה באיבריו, וכמ"ש הב"י שם. ועי' ט"ז שם, שכתב שלא מצינו שיהיה קפידא באבריו, ולכן פירש באופן אחר, שמיירי בלא גמרו ואסור למולו, כדעה הראשונה.
  735. שיירי קרבן שם.
  736. שו"ת רדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' לא (אלף תד), בדעת הרמב"ם בפירוש השני.
  737. שו"ת רדב"ז שם, בדעת הרמב"ם בפירוש הראשון. וכתב שאם אינו בן ז' ודאי ואינו שלם בסימניו מלים אותו מספק ואין מטלטלים אותו. ועי' שם ח"ה סי' אלף תרפט; עי' ביהגר"א או"ח שלא ס"ג, בדעת הרמב"ם; עי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, ד"ה והנה רבינו, בדעת הרמב"ם.
  738. ט"ז יו"ד רסו סק"ג, בדעת הרמב"ם והרי"ף והרא"ש, והכריע כן להלכה. וביאר שאף שמדינא גם בלא גמרו אפשר למולו, מ"מ חוששים שאין אנו בקיאים בחודשים ושמא נולד לח' שאז בלא גמרו הרי הוא כנפל ואסור למולו. ועי' גליון מהרש"א או"ח שלא יא סק"ו. ועי' מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד.
  739. בה"ג סי' ח הלכות מילה (קמז); העיטור שער ג הלכות מילה (נא א); רמב"ם מילה פ"א הי"ד, ור"ן שבת קלה א (נד א) וכס"מ מילה פ"א הי"ד, ומער"ק שם, בדעתו; טור או"ח שם ויו"ד שם; ב"י שם ושם, בדעת הרי"ף והרא"ש שם; רמב"ן שבת קלה ב; פרישה או"ח שלא סק"ב, בדעת הרי"ף והרא"ש; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו; שו"ע או"ח שם ויו"ד שם. ועי' הגהות רע"א על הרמב"ם מילה שם, שבזה אף בנולד בביה"ש אפשר שמוהלים אותו בשבת, כיון שאפשר שהוא בן ח' ואין כאן איסור שבת כלל.
  740. ב"י שם ושם.
  741. עי' ב"י שם ושם, בשיטת הטור בדעת הרא"ש, ובשיטת הר"ן בדעת הרי"ף, ונחלק עליהם. ועי' קרבן נתנאל שם. ועי' פרישה שם, שכתב שגם הטור והר"ן אין סוברים כן; עי' הגהות הרמ"ך מילה פ"א הי"ד. ועי' לעיל ציון 719, אפילו בספק בן ט' ספק בן ח' שיש אומרים שאין מלים, וכל שכן בזה; עי' לעיל ציון 482, בשם הבית יהודה.
  742. ע' סמ"ג עשין כח ובעל העיטור מילה (נא א), וב"י יו"ד שם, בדעתם; ב"ח יו"ד שם ד"ה ולפי שדברי, בדעת הסמ"ג, וביאר שבין במנה ח' חדשים מיום הטבילה, ובין בספק גמור שהוא בן ז' או בן ח', מלים אותו; כס"מ שם, בדעת הרה"מ יבום פ"א ה"ה בדעת הרמב"ם; שו"ת רדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' לא (אלף תד), בדעת הרמב"ם; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפו; עי' ביאור הלכה או"ח של ז ד"ה או ספק, בדעת הבה"ג שם והעיטור שם, שכתבו שמלים אותו בשבת, שהסתפק שמא כוונתם גם בלא גמרו סימניו; טור או"ח שלא ויו"ד רסו; רמ"א יו"ד רסו יא, וציין לזה באו"ח שלא ג; אליה רבה או"ח שם סק"א, בשם לחם משנה (על המשניות) שבת פי"ט מ"ג. ועי' משנה ברורה שם סקי"א, שהביא מחלוקת זו וכתב שנהרא נהרא ופשטיה; חזו"א יו"ד קנה סק"ב, אה"ע קטו סק"ב.
  743. ע"ע דש: חובל. וראה שם אם איסורו משום דש או משום נטילת נשמה.
  744. עי' שבת קלו א, וכס"מ שם. ועי' ציון 992 ואילך על עשיית חבורה בנפל.
  745. ע"ע מוקצה.
  746. לבוש יו"ד רסו יא.
  747. ב"ח שם. עי' לעיל ציון 732, פירושו.
  748. כך הגירסא לפנינו, וכן גרסו הרי"ף שבת קלה א (נד א) והר"ן שם, והר"ח שם, והרא"ש שבת פי"ט סי' ה, והרשב"א יבמות פ ב. אבל הרמב"ן והריטב"א שבת קלה ב, גרסו ספק בן ח' ספק בן ט', ועי' לעיל ציון: 252.
  749. שבת קלה א.
  750. עי' משנה שבת קל.
  751. ע"ע מילה: בשבת וביום טוב.
  752. עי' שבת קלו א. טור יו"ד רסו.
  753. עי' לעיל ציון 512 שמטעם זה גם באשת כהן חולצת.
  754. עי' סמ"ג עשין כח; דרכי משה יו"ד רסו ב בדעת הרי"ף והרא"ש; רמ"א בשו"ע שם יא.
  755. טור יו"ד רסו, בדעת הרמב"ם, ועי' ב"י שם, שדחה; כס"מ מילה שם, בדעת הרמב"ם בפירוש הראשון; רמב"ן שבת קלה ב, רשב"א שם קלו א, בדעת הרי"ף שבת קלה א (נד א) והרא"ש שבת פי"ט סי' ה, שהביאו הבריייתא שבת קלה א שלא מלים ספיקות; ר"ן על הרי"ף שם, בדעתו; הגהות הרמ"ך מילה פ"א הי"ד; ב"י או"ח שלא, יו"ד רסו, בדעת הרי"ף והרא"ש; מער"ק שם, בדעתם; מלבושי יו"ט אה"ע סי' כד, בדעת הרמב"ם; המחבר בשו"ע או"ח שלא ג, יו"ד רסו יא; ב"ח או"ח שם ויו"ד שם. ועי' להלן: מילה, דין מילה בספק נפל.
  756. קרבן נתנאל שם; ב"י שם ושם.
  757. מלבושי יו"ט שם.
  758. ב"י שם ושם. ועי' חידושי הגר"ח שבת קלה ב (אות טו, פח) שביאר שלדעת הרי"ף בספק חיוב מילה למדים בגמ' שבת קלה א, מ"ערלתו" ודאי ולא ספק, שאינה דוחה את השבת, וגדר הלימוד הוא שודאי אין כאן חיוב מילה, ולכן אינו דוחה שבת, כיון שודאי שאין כאן חיוב מילה. ועי' שם בהערת הגרב"ד.
  759. שבת קלה א.
  760. ר"ח שם; ועי' רמב"ן שבת קלה ב, ורשב"א שם קלו א, שכתבו לפרש שרבא בגמרא שבת שם אינו סובר העמדה זו. ועי' ב"י שם ושם, שביאר שאף שהעמידו בגמ' שבת קלו א, את הברייתא במכשירי מילה וכדעת רבי אליעזר, סוברים הרי"ף והרא"ש שהעמדה זו נדחתה מדברי הגמ' יבמות פ ב שהעמידה את הברייתא דווקא בלא גמרו סימניו, ומעתה אין צריך להעמיד דוקא בדעת רבי אליעזר אלא גם לדידן אין מחללים שבת כיון שקרוב לודאי שאינו בן קיימא. ועי' קרבן נתנאל על הרא"ש שבת פי"ט סי' ה אות פ, מה שכתב בזה.
  761. עי' לעיל ציון 270. עי' מלבושי יו"ט שם, ופירש מה שכתב הרמב"ם שצריך שיהיה שלם היינו שיגמרו שערו וצפרניו גם אם לא ברור לנו שגמרו, אבל אם ברור שלא גמרו אין מלים אותו שמוכח שהוא בן ח'.
  762. מרדכי שבת קלה א רמז תכ.
  763. מאירי יבמות פ א; תוס' הרא"ש שם; פסקי רי"ד שם.
  764. שבת קלה א, יבמות פ א, ב"ב כ א; ועי' תנחומא (בובר) במדבר כא: והמטלטלו בשבת כאילו מטלטל את האבן.
  765. רש"י שבת שם ד"ה מפני; מאירי יבמות פ א; ראמ"ה יבמות שם ב. ועי' תוס' שבת שם ד"ה מפני שגם מפני צער מותר, וכ"כ בשו"ע או"ח של ח. ועי' חזון יחזקאל לתוספתא שבת פט"ז ה"ד, שכן משמע בתוספתא ששם לא גרסו מפני הסכנה.
  766. רש"י יבמות פ ב ד"ה מפני. ועי' ראמ"ה שם שגרס: ותיאנש. ועי' תוס' שבת קלה א ד"ה מפני שהקשה שגם מפני צער יש להתיר. ועי' רש"י שבת קלה א: מפני שחלב הרבה בדדיה ומביאה לידי חולי.
  767. רש"י יבמות שם. ועי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' רמז, שביאר שמשום סכנת האם הלא יכולים להמציא לה ולד אחר להניק ולא יהיה לה סכנה, ועל כן כתב רש"י דיש גם סכנה לולד, ועל כן התרנו לאמו להניק אותו.
  768. עי' יבמות פ ב.
  769. יבמות שם. ועי' ראמ"ה יבמות פ ב, וכס"מ מילה פ"א הי"ג, שגם רשב"ג מודה לזה. ועי' לעיל: בן ח' וגמרו סימניו, דעות התנאים והראשונים בזה.
  770. רמב"ם מילה פ"א הי"ג; טור יו"ד רסו. תוס' מהר"ם מרוטנבורג (בשיטת הקדמונים) יבמות פ ב, שכך ריהטא דסוגיא.
  771. עי' תוס' יבמות פ א ד"ה והא, ופרישה או"ח של סק"ג, בדעתם; עי' ראמ"ה יבמות פ ב, בדעת חכמים; עי' תוס' מהר"ם מרוטנבורג שם, בפירוש הראשון. עי' לעיל ציון 358 ואילך.
  772. עי' מרדכי שבת קלה א (רמז תכ).
  773. שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א) ובגדי ישע על המרדכי שם סק"א, בדעת המרדכי. ועי' בגדי ישע שם שביאר שהמרדכי סובר שיולדת לט' יולדת למקוטעין וחשוב כלו לו חדשיו, לכן צריך להמתין עד שיגיע לט' חדשים ואז יחשב בן קיימא, אף שהגיע לט' חדשים מחוץ לבטן אמו. וכן משמע בש"ג שם. ועי' שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רנז: וכבר אמרו חכמי הטבע שיש מבעל חיים שלא נשלם גידולם במעי אמם ונשלם אחר הלידה כמו הפירות שגמר בשולם אחר תלישה, ומהמשך דבריו משמע קצת שאף בנפל אדם יש לומר כן. ועי' צפנת פענח מאכ"א פ"ד ה"ד, מילה פ"א הי"ג, שכתב סברא זו שהגמר של הולד יכול להיות גם אחר שיצא מהרחם, ואינו נעשה בן קיימא למפרע אלא מכאן ולהבא. ועי' עי' שו"ת חת"ס אה"ע ח"ב סי' סט, קסא, שלפוסקים שבזה"ז יולדת למקוטעין הוא קולא בנולד לח', שלדעת רשב"ג צריך ל' יום, ולדעה זו מספיק עד שיכנס יום א' בחודש התשיעי.
  774. עי' להלן ציון 484 ואילך; עי' ש"ג שם: ודברי מרדכי וסברתו צריך עיון. וראה שם בדעת הרמב"ם והסמ"ג. עי' שו"ת חת"ס שם סט: ולא מצאתי לו חבר בפוסקים והוא דבר חדש; עי' שו"ת ציץ אליעזר ח"ט סי' כח אות ח. ועי' שו"ת שאילת ישורון יו"ד סי' לב, שצירף דעת המרדכי, ומש"כ עליו בשו"ת ציץ אליעזר שם.
  775. תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה; רא"ש שבת פי"ט סי' ה; רמב"ם שם וכס"מ שם בדעתו; מאירי יבמות פ ב; ראמ"ה יבמות פ ב; טוש"ע או"ח של ז,ח; חזו"א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א.
  776. עי' תוס' יבמות פ א ד"ה והא, ועי' לעיל ציון 591,608 בדעתם; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, ועי' יש"ש שם, שסובר שלאחר ל' יום שרי לטלטלו, ומדבריו משמע שלדעת התוס' שם אסור גם לאחר ל' יום עד כ' שנה.
  777. יבמות פ ב; תנחומא (בובר) במדבר סי' כא; רמב"ם מילה שם וכס"מ שם, ושבת פכ"ה ה"ו; טוש"ע שם. עי' לעיל ציון 308.
  778. מאירי שבת קלה ב; עי' ראמ"ה יבמות פ ב; חזו”א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א.
  779. מאירי שם; עי' ראמ"ה שם.
  780. חזו"א שם ושם.
  781. עי' לעיל ציון 524 כיצד יתברר שהוא ודאי בן ח'.
  782. תוס' שבת שם.
  783. מאירי שבת קלה א.
  784. עי' לעל: בן ז' וספק בן ז', בגדרו.
  785. עי' תוס' שם; עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג אפ' בבן ח'; טוש"ע או"ח של ח; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. ועי' תנחומא (בובר) במדבר סי' כא, שאין מטלטלין אותו.
  786. עי' טור או"ח של, וב"י שם, בדעתו. ועי' עולת שבת או"ח של סק"ח, שסובר בדעת הטור שמותר לטלטלו בשבת, ומה שאסר הוא בודאי בן ח'. ועי' פרישה שם סק"ג, שמשמע שפירש כהע"ש; שו"ע או"ח של ח; ב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי הסמ"ג, בדעת הסמ"ג עשה כח, וביאר שגם אם הוא שלם באבריו אם לא גמרו שערו וצפרניו אין מטלטלים אותו בשבת. ועי' ב"ח שם שכתב שבין אם הוא ספק גמור, ובין אם הוא בן ח' אלא שמנו ח' מיום הטבילה, שאז אינו בן ח' גמור שמא בא עליה אחר כך והוא בן ז', אין מטלטלים אותו בשבת.
  787. עי' תוס' שבת שם, בספק בן ט' ספק בן ח', שמשמע מדבריהם שבספק גם בלא גמרו מטלטלים אותו (ומ"ש בתוס' ספק בן ח' ספק בן ט' משמע שהוא ט"ס וצ"ל ספק בן ז ספק בן ח', וכ"ה בגמ' בהוצאת אעוז והדר), וע' ביהגר"א או"ח של ז, שכתב כן בדעתם; אגודה שבת פי"ט סי' קסה; מעשה רוקח מילה פ"א הי"ד, בדעת הרמב"ם שם; מג"א או"ח של סקט"ז, בשמו; עולת שבת שם סק"ח; משנה ברורה שם סקל"א. ועי' לעיל: בן שבעה וספק בן שבעה, שיטות הראשונים והאחרונים בזה; עי' חזו"א יו"ד קנה סק"ב, אה"ע קטו סק"ב.
  788. מער"ק שם.
  789. עי' שבת קלה א בנולד לז'; תנחומא (בובר) במדבר סי' כא: לפי שהוא של חיים; עי' רמב"ם מילה פ"א הי"ג; טוש"ע או"ח של ז,ח.
  790. ב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי הסמ"ג, בדעת הסמ"ג; עי' לעיל ציון 277 ואילך. ועי' שם אם צריך שיהיה שלם באבריו.
  791. עי' לעיל ציון 274.
  792. עי' לעיל: כלו לו חדשיו.
  793. עי' לעיל ציון 320. ועי' טור או"ח של, שמשמע שרק בספק בן ז' ספק בן ח' החמיר ולא בספק בן ח' ספק בן ט'. עי' לעיל ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו.
  794. תוס' שבת קלה א ד"ה בן שמנה. ועי' לעיל ציון 271. ועי' לעיל: ספק בן ט' ולא גמרו.
  795. עי' לעיל: הלכה ציון 372 ואילך.
  796. עי' תוס' שם; עי' בגדי ישע על המרדכי שבת קלה א (רמז תכ) סק"א; עי' מעשה רוקח שם.
  797. עי' לעיל ציון 270 אף במילה וכ"ש בטלטול בעלמא.
  798. עי' לעיל ציון 266 אף במילה וכ"ש בטלטול בעלמא.
  799. עי' תוס' שבת קכט ב ד"ה כל; טוש"ע או"ח של ז.
  800. תוס' שם; עולת שבת או"ח שם; מג"א שם סקי"ג, ומחה"ש שם.
  801. עי' שבת קכט ב; תנחומא (בובר) במדבר סי' כא; עי' רמב"ם שבת פ"ב הי"ד; טוש"ע או"ח של ז.
  802. תוס' שם; עולת שבת שם; מג"א ומחה"ש שם. ועי' עולת שבת שם, שכתב שלדעת התוס' שם גם בספק בן ז' ספק בן ח' התירו דברים אלו כשם שהתירו לטלטל, ולדעת השו"ע שם, בספק בן ז' ספק בן ח' אסרו דברים אלו כשם שאסרו לטלטל.
  803. נשמת אברהם של סקכ"ג, בשם הגרשז"א, וכתב שמש"כ בגמ' שאסור לטלטלו זה בזמן שהוא שוכב כאבן, ולא כשיש צורך להצילו מצער. ועי' שו"ת דברי מלכיאל ח"ד סי' צז, שהתיר להניקו כדי שיהיה לו הנאה, כיון שיש בזה צורך הולד, ומשמע שאפילו אם אינו מצילו מצער מותר כיון שיש לו הנאה .
  804. עי' לעיל ציון 318.
  805. עי' סנהדרין עב ב. ועי' סמ"ג עשין כח. עולת שבת שם, ופירש כן בדעת השו"ע שם; ועי' מג"א שם סקט"ו ומחה"ש שם, בדעת בה"ג והרא"ש והר"ן; עי' בה"ג הלכות מילה סי' ח (עמ' קמז), והעיטור שער ג הלכות מילה (נא א) שכתבו שמחללים עליו שבת, ועי' ביאור הלכה או"ח של ז ד"ה הולד, שהסתפק בדעתם אם דוקא בגמרו סימניו או גם בלא גמרו; שלטי גיבורים שבת קלא א (נד א), בדעת הטור או"ח שם, ותמה עליו; עי' ביאור הגר"א או"ח של ג; עי' ביאור הלכה שם; חזו"א יו"ד קנה ס"ק ב-ג, אה"ע קטו ס"ק ב-ג; עי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג; עי' לוית חן סי' של אות צו.
  806. ברייתא שבת קלה א.
  807. עו"ש או"ח של ז; ביאור הלכה שם. והיינו כדעת ר"א הסובר שמכשירי מילה דוחים את השבת ובספק אין דוחים כמבואר בגמ' שבת שם. ועי' חזו"א שם.
  808. עי' סמ"ג עשין כח וב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי, בדעתו; דרכי משה יו"ד שם סק"ב, בדעת הרי"ף והרא"ש; רמ"א יו"ד שם יא, וש"ך שם סקט"ו; עי' שו"ע או"ח של ז ומג"א שם סקט"ו, בדעתו, וסיים בלא גמרו סימניו אין מחללים. ועי' מחה"ש ויד אפרים שם, שכתבו שכוונת המג"א לדעת הבה"ג סי' יג עמ' קפח שהביא שם, הסובר שמחללים על עובר, אבל לדעת הרמב"ן שהביא שם הסובר שאין מחללים על עובר, גם בגמרו סימניו אין מחללים. ועי' תוס' שבת שם סקי"ד, ויד אפרים בשם הג"ה בסוף ספר מקור חיים, שכתבו שכוונתו לדעת הרמב"ן, אבל לבה"ג בכל אופן מחללים. ועי' ביהגר"א או"ח שלא ג, שהבין כן בדעת השו"ע, ותמה על כך, ועי' שו"ח חוט המשולש סי' כט, שתירץ קושייתו. ומשמע שכל זה באיסור תורה, אבל באיסור דרבנן לכל הדעות מחללים במקום סכנה בספק נפל, וכן משמע בביאור הגר"א או"ח של ז, ובמשנה ברורה שם סק"ל; עי' אליה רבה של סק"י. ועי' לעיל ציון 508 ואילך.
  809. אליה רבה של סק"י.
  810. ויקרא יח ה. יסודי ישורון ח"ד עמ' רלה, בשם הגרא"י אונטרמן.
  811. עי' מאירי שבת קלה א שמשמע מדבריו שבגמרו דוקא מחללים עליו את השבת; עי' ב"י או"ח של, וביה"ל שם; ב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי.
  812. תנחומא (בובר) במדבר סי' כא. ולדעה ראשונה צ"ל שבכל אלו אין סכנה אם לא יעשו אותם, עי' לעיל ציון 472.
  813. פמ"ג סי' שלא משב"ז סק"א. ולפ"ז דברי המדרש לעיל שמשמע דגם בדרבנן אין מחללים, מדובר שלא במקום סכנה.
  814. חוט המשולש שם. וכן משמע מדברי הפוסקים שנקטו ספק בן ז' ספק בן ח'.
  815. עי' מג"א שם, בדעת הרמב"ן (ומשמע שסובר כן בדעת השו"ע), ומחה"ש ויד אפרים שם בדעתו. ועי' יד אפרים שם בשם הג"ה בסוף ספר מקור חיים ותוס' שבת שם סקי"ד, שלא פירשו כן בדעת המג"א שם. ועי' רע"א ודגמ"ר וביאור הלכה שם, שדחו ראיית המג"א מהרמב"ן.
  816. עי' לעיל ציון 473 ואילך, על ספק בן ז' ספק בן ח', אבל בבן ז' ודאי מחללים לכל הדעות.
  817. תנחומא (בובר) במדבר סי כא.
  818. מאירי שבת קלה א; עי' שו"ע או"ח של ז, וביאור הגר"א שם, ואו"ח שלא ג, בדעתו; עי' עו"ש או"ח שם; חזו"א יו"ד קנה ס"ק א,ד, אה"ע קטו ס"ק א,ד.
  819. עי' ביאור הגר"א שם ושם, שנשאר בצ"ע על דין השו"ע; עי' משנה ברורה של סק"ל; עי' ב"ח יו"ד רסו ד"ה ולפי שדברי, בדעת הסמ"ג, שמשמע מדבריו שבודאי בן ח' אין מחללים גם בגמרו שערו וצפרניו. ועי' לעיל: בן ח' וגמרו סימניו. ועי' עו"ש או"ח שם, שפירש דברי השו"ע שלא במקום סכנה, ולדבריו במקום סכנה מחללים כמו שכתב שם. ועי' עיטור שם, שהבין בדעת הבה"ג שגם בגמרו סימניו הרי הוא כאבן, ונחלק עליו.
  820. עי' תנחומא (בובר) במדבר סי' כא; עי' רמב"ם שבת פכ"ה ה"ו; טוש"ע או"ח של ז; עי' ביהגר"א שם ואו"ח שלא ג; עי' ב"ח שם.
  821. מאירי שם.
  822. חזו"א יו"ד קנה סק"א, אה"ע קטו סק"א.
  823. מאירי שם, בשם יש מי שכתב. ועי' לעיל ציונים: 718, 781.
  824. חזו"א יו"ד קנה סק"ד, אה"ע קטו סק"ד. ועי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג, לוית חן סי' של אות צו, תורת היולדת פנ"ז ס"ב והע' ה, שהביאו דבריו. ועי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 359 ואילך, ונשמת אברהם או"ח סי' של אות כ. וראה תחומין ח"ז עמ' 226 ואילך, מאמרו של הרב פרופ' א. שטיינברג.
  825. עי' לעיל ציון 536.
  826. עי' לעיל ציון 413.
  827. כגון שנולד אחר השבוע ה24, עי' נשמת אברהם של ס"ק כב, אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 32 ואילך, וציון 363, על סכויי ההישרדות של פגים בזמנינו.
  828. שש"כ פל"ו סקכ"ו, ונשמת אברהם של סק"כ, בשם הגרשז"א, אפילו בנולד פחות מז' חדשים, ובמנחת שלמה ח"א ס"ס לד. ועי' מנחת שלמה שם, שהסתפק במדינה שאין אינקובטור אם מותר לחלל עליו שבת שבזמנינו חשוב כחי, וראה מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א; לוית חן סי' של אות צו, וכתב שחלילה להחמיר בזה, ועי' חזון עובדיה אבלות ח"א עמ' תקמה - תקמח; עי' יסודי ישורון ח"ד עמ' רלה; עי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג, בבן ח' שלא גמרו סימניו, וצירף הטעם שבדרך כלל יש קצת גמר סימנים ואנו לא בקאים בסימנים; שו"ת שבט הלוי ח"ג סי' קמא, ח"ח סי' פט; שו"ת ציץ אליעזר ח"ח סי' יט אות ג; תשובות והנהגות ח"ב סי' תשלב. ועי' שה"ל וצי"א שם, שחלקו על דברי המנח"י וכתבו שגם בודאי נפל יש לחללו, אף שלא שייך הטעם שיש קצת סימנים; הלכות שבת לר"ש איידר קונטרס ב' מלאכת דש הע' רעה, בשם הגר"מ פיינשטיין. ועי' שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב, שכתב שרק אם חי ל' יום אחר שיצא מהאינקובטור מחללים עליו שבת משום שאין רפואה זו בדוקה. ועי' מנחת יצחק שם סקי"ח, שכתב שמשמע מדבריו שאם היתה הרפואה בדוקה היה מתיר לחלל מיד, אפ' בודאי נפל ולא גמרו סימניו, ובימינו רפואה זו בדוקה, ועי' יסודי ישורון שם, בדעתו. ועי' לעיל ציון 413 ואילך, אם הזמן ששהה באינקובטור עולה להשלמת ל' יום להחשיבו בן קיימא.
  829. נשמת אברהם שם, בשם הגרשז"א; ציץ אליעזר שם; תורת היולדת פנ"ז ס"ב.
  830. שש"כ פל"ו סקכ"ו, ונשמת אברהם של אות כ, כב; שבט הלוי שם ושם; לוית חן שם.
  831. כגון הנולד לפני השבוע ה24, עי' ציץ אליעזר שם, ונשמת אברהם של אות כב, ואנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 363.
  832. שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז; ציץ אליעזר ח"ח סי' יט אות ג; נשמת אברהם של אות כב. ועי' בצי"א ונשמת אברהם שם, שכתבו שאם יש רק עשרה אחוז שנשארים בחיים וגם כשיחיה יהיה עם מומים, חשוב מיעוטא דמיעוטא. ובתשובות והנהגות ח"ב סי' תשלב, כתב שגם אם יש חמשה אחוזים שיוכל לחיות מחללים עליו שבת. וכתב הציץ אליעזר שם, שגם כשהוא מיעוטא דמיעוטא, מכל מקום אם יש איזה אפשרות שיוכל לחיות, ראוי לנסות להחיותו אבל אין מחללים עליו שבת. ובנשמת אברהם שם בשם הגרשז"א כתב שאם רוצים לטפל בו מותר לחלל עליו שבת. וראה נשמת אברהם של אות כ בשם הגרשז"א, שרק אם ברור שלא יחיה אין לחלל עליו שבת, ונראה הכוונה שאם לא ברור אין חיוב לחלל אבל מותר כמ"ש באות כב. ועי' תורת היולדת פנ"ז הע' ה, שהסתפק גם בברור שלא יחיה אם מחללים שבת ונשאר בצ"ע. ועי' ציץ אליעזר שם, מה שהעיר על דבריו.
  833. עי' ציון 541. אמרי יושר שם, והביא ראיה מהגמ' יבמות פ ב, שהנולד לח' אף שדינו כנפל אם שהה כ' שנה חשוב בן קיימא, ומוכח שיש מיעוטא דמיעוטא שחיים, ובכל זאת אין מחללים עליהם שבת כיון שאינו מצוי.
  834. צי"א שם; עי' מנחת יצחק ח"ד סי' קכג.
  835. אמרי יושר שם; צי"א שם; עי' נשמת אברהם שם, בשם הגרשז"א.
  836. נשמת אברהם שם, בשם הגרשז"א.
  837. שמירת שבת כהלכתה ונשמת אברהם שם, בשם הגרשז"א. וע' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 345 ואילך, בולד הנולד קודם זמנו והנסיונות להחיותו יגרמו לו נזק קשה, אם יש חיוב להצילו.
  838. עי' להלן ציון 325 ואילך. עי' ב"ב כ ב: הרי הוא כאבן, ועי' יבמות פ ב שפרשו בלא גמרו סימניו. חוט המשולש שם, בדעת הרמב"ם.
  839. עי' תוספתא שבת פט"ז ה"ד; ב"ב כ ב; רמב"ם טו"מ פ"א הי"ד וכס"מ שם. ועי' חזו"א יו"ד קי סק"א, שכתב שגם המפלת כמין דגים וחגבים, נדה כא א, אינם מטמאים בעודם חיים.
  840. רש"י ב"ב כ א ד"ה ועובד כוכבים; מאירי ב"ב שם; עי' רמב"ם טומאת מת פ"א הי"ד: אבל בן שמונה הרי הוא כאבן ואינו מקבל טומאה, ומעשה רוקח שם. ועי' לעיל ציון 32, 38.
  841. עי' במדבר יט יא, ועי' טמאת מת ציון 74 ואילך. תוס' ב"ב שם ד"ה ועובד כוכבים. ועי' דבר יהושע ח"ג סי סא סק"ג, שביאר שלדעת התוס' יש בו חיות ואינו כאבן ממש אלא שאין עליו שם חי ואינו נקרא אדם, ולדעת הרמב"ם אין בו חיות כלל וחשוב כאבן. ועי' לעיל ציון 38.
  842. יד רמ"ה ב"ב כ א. ועי' חזו"א יו"ד קי סק"א, שכתב שחיותו חשובה לענין שלא יטמא בעודו חי. ועי' לעיל ציון 39.
  843. עי' אהלות פ"ב מ"א, ובגמ' חולין פט ב, ובפירוש הרע"ב שם; עי' אהלות פי"ח מ"ז, ובפהמ"ש להרמב"ם, ובר"ש ובפי' הרא"ש וברע"ב שם; עי' נדה פ"ז מ"ד; עי' ירושלמי נזיר פ"ז ה"ב; רמב"ם טומאת מת פ"ב ה"א ופ"ג ה"א ופי"א ה"ח; סמ"ג עשין רלא.
  844. משנה נזיר מט ב, וגמ' שם נ א; ירושלמי שם; רמב"ם נזירות פ"ז ה"ב.
  845. פר"ח יו"ד שסט סק"א; ברכ"י שם, בשמו. וע"ע טומאת כהנים. ועי' צפנת פענח קוטנרס ההשלמה לח"ד עמ' 66, שדינו כמת שחסר.
  846. קרבן העדה נזיר שם. ועי' לעיל ציון 27.
  847. במדבר יט יא.
  848. ספרי במדבר שם פיס' קכה. ועי' שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רמב שבתחילה רצה לפרש שמדובר בחי, וכתב שאין לומר כן אלא מדובר שנולד מת, והחידוש שאינו דומה לנולד חי שאינו מטמא מפני שהוא כאבן. ועי' שו"ת דבר יהושע ח"ג סי' סא סק"ג, שמשמע קצת מדבריו שאם נולד חי ואח"כ מת אינו מטמא, וכתב שא"א לומר כן.
  849. במדבר יט יג.
  850. במדבר שם.
  851. ספרי חקת פיס' קכה.
  852. רש"י נזיר נ א ד"ה כי אמר.
  853. חי' הר"ן ומאירי חולין שם.
  854. רמב"ן חולין שם. וכתב שבאופן זה אין עליו שם גיד ואינו נוהג בו איסור גיד הנשה. וע"ע גיד הנשה.
  855. תוס' נזיר מט ב ד"ה אלא; עי' רש"י שם נ א ד"ה כי.
  856. שיטה לחכמי איוורא נזיר נ א; עי' ירושלמי שם, וקרן אורה נזיר שם בדעת הירושלמי.
  857. ע"ע מת.
  858. ע"ע מת.
  859. גמ' חולין שם ונזיר שם; רמב"ם טו"מ פ"ב שם, ופ"ג שם, ונזירות שם.
  860. עי' יבמות סא א, ותוס' שם ד"ה ממגע. פי' הרא"ש אהלות פי"ח מ"ז; תוס' יו"ט שם.
  861. ירושלמי נזיר פ"ז ה"ב, וקרבן העדה ופני משה שם; עי' לעיל ציון 54,57 מהספרי; קרן אורה נזיר שם, בדעת הרמב"ם נזירת שם, והתוס' נזיר נ ב ד"ה רבא.
  862. עי' קרן אורה נזיר שם, בדעת מי שרצה לומר בירושלמי שם שאינה מהתורה, ובדעת רבא נזיר שם.
  863. תוס' נזיר מט ב ד"ה אלא; תוס' הרא"ש שם נ א; שיטה לחכמי איוורא שם נ א.
  864. ראמ"ה נזיר נ א.
  865. עי' אהלות פי"ח מ"ז, ופהמ"ש לרמב"ם ור"ש ורא"ש ורע"ב שם; מל"מ טומאת מת פ"ב ה"א; ב"ח יו"ד שסט ג; נוב"י מהדו"ק יו"ד ס' צז. וע"ע יולדת ציון 63 ואילך, על טומאת יולדת קודם מ' יום. ועי' לעיל ציון 17 ואילך.
  866. עי' רש"י נדה מג ב ד"ה מרוקם.
  867. עי' נוב"י שם. ועי' שו"ת חשב האפוד ח"ב סי' כו, שגם אחר ט' או י' שבועות אפשר שלא נתרקמו אבריו.
  868. עי' טור יו"ד סי' קצד. נוב"י שם, ולכן כתב להחמיר לענין טומאת כהנים שאחר מ' יום מטמא בכל אופן. אף שלענין פדיון מקילים כל שלא נגמרה צורתו, עי' רמ"א יו"ד שה ג, ועי' שם בטעם החילוק. ועל טומאת יולדת קודם שתיגמר צורת הולד, ואם יש הבדל בין זכר לנקיבה, ע"ע יולדת ציון 61 ואילך. וע"ע עובר.
  869. לענין לידה, ע"ע יולדת ציון 99 ואילך. לענין בכור ע"ע בכור אדם ציון 29 ואילך.
  870. נוב"י שם, ועי' שם אם יש ספק ספיקא שמא אינו מרוקם ושמא יש בו צורת חיה ועוף, ועי' שו"ת חשב האפוד שם. ועי' טור יו"ד סי' קצד. וע"ע יולדת ציון 105, על ראשונים הסוברים בדעת אמוראים שאין צריך שתהיה בנפל צורת אדם, ושאין הלכה כן.
  871. עי' ירושלמי נזיר פ"ז ה"ב, וקרבן העדה שם, שהמחלוקת היא אם מטמא ברביעית כדם מת גדול. ועי' פני משה שם. ועי' רמב"ם טו"מ פ"ג הי"ד, שדם קטן גם אם יצא כולו אינו מטמא בפחות מרביעית, כדעת חכמים במשנה אהלות פ"ב מ"ב, ולא כדעת רבי עקיבא שם הסובר שאם יצא כולו מטמא בכל שהוא.
  872. במדבר יט יא.
  873. במדבר יט יג.
  874. במדבר יט יא.
  875. ספרי במדבר שם פיס' קכה; עי' ירושלמי נזיר פ"ז ה"ב, מחלוקת אם דם הנפל מטמא, ועי' שו"ת צפנת פענח סי' רסא שהיא מחלוקת התנאים בספרי, ועי' קרבן העדה שמשמע כפירושו. אמנם הפני משה שם פירש הירושלמי באופן אחר; עי' תרגום יותנן שם יג: כ כל די יקרב בשכיבא ובוולדא בר תשעא ירחין בגושמיה ובדמיה דיימית ולא ידי עלוי. ועי' שו"ת צפנת פענח שם, שהוא כדעת רבי ישמעאל הסובר שדם הנפל אינו מטמא ורק בן ט' חדשים מטמא.
  876. ציון 122 ואילך.
  877. עי' לעיל ציון 87.
  878. קרבן העדה נזיר פ"ז ה"ב.
  879. קרבן העדה שם. ועי' פני משה שם שפירש באופן אחר.
  880. ירושלמי נזיר שם. וע"ע רקב.
  881. ר"ש רע"ב ורא"ש מכשירין פ"ז מ"ו.
  882. ע"ע הכשר.
  883. מכשירין שם.
  884. פיהמ"ש להרמב"ם שם.
  885. משנה שם. ועי' שו"ת צפנת פענח סי' רסא, שתלה מחלוקת זו במחלוקת אם דמו מטמא לעיל ציון 80.
  886. פירוש הר"ש ורע"ב שם.
  887. ציון 122 ואילך.
  888. רש"י נדה כז א ד"ה מ"ט דר"ש; מאירי ופסקי רי"ד שם. ועי' ריטב"א שם, שכתב בדעת רש"י שמטמא משום נצל רק כשיש נצל מכולו לפנינו, וכעין זה כתב בערוך לנר שם, בדעתו. וע"ע טמאת מת ציון 295.
  889. תוס' נדה שם ד"ה מ"ט דר"ש; עי' רמב"ן ורשב"א שם בשם אחרים וריטב"א וחידושי הר"ן נדה שם. וע"ע רקב, וע' נצל.
  890. ע"ע טמאת מת ציון 266. רמב"ן ורשב"א שם בשם אחרים וריטב"א וחידושי הר"ן נדה שם.
  891. תוס' שם.
  892. ציון 287 ואילך.
  893. ציון 287 ואילך.
  894. ציון 253 ואילך.
  895. ציון 1003 ואילך.
  896. עי' נדה מד ב, שבת קלו א, ועוד; עי' שמחות פ"א ה"ח: אין מתעסקין עמו בכל דבר, ועי' כס"מ אבל פ"א ה"ח, שפירש לענין אבלות; עי' רי"ף מו"ק כ ב (יב ב); עי' רא"ש מו"ק פ"ג סי' צד; רמב"ם אבל פ"א ה"ו; טוש"ע יו"ד שמד ח, שעד ח. וע"ע אבלות ציון 55.
  897. ט"ז יו"ד שמד סק"ג.
  898. ט"ז שם.
  899. מסכת שמחות שם; רמב"ם שם ה"ח; רא"ש שם; שו"ע יו"ד שמד ח.
  900. עי' ברייתא שבת קלה ב, וגמ' שם קלו א; עי' ירושלמי יבמות פי"א ה"ז וקה"ע ופ"מ שם. ועי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים.
  901. עי' שבת קלו א ומאירי וחי' הר"ן שם; רי"ף מו"ק כ ב (יב ב); רא"ש מו"ק פ"ג סי' לג; רמב"ם שם; טוש"ע שם. עי' לעיל: הלכה.
  902. עי' שבת שם שהלכה כרשב"ג גם לענין אבלות, ועי' לעיל ציון 3 שהראשונים פירשו את הגמ' בספק אם כלו לו חדשיו; ראמ"ה יבמות פ ב.
  903. ראמ"ה שם, ועי' להלן ציון 372 דעתו לגבי אבלות יום ראשון; הגה"א מו"ק פ"ד סי' צד. ועי' להלן ציון 698 ואילך, פרטי הדינים בזה.
  904. בכורות מט א; רי"ף שם; רא"ש שם; רמב"ם וטוש"ע שם. וע"ע חודש ציון 116.
  905. רמב"ן בתורת האדם ענין קרובים המתאבלים (עמ' קמד); טור ושו"ע שם; ש"ך שם סק"ח. ועי' ב"י שם שכן משמע מסתימת הפוסקים. ועי' לעיל ציון 72 ואילך, הראשונים שפרשו את הגמ' שבת שם, בלא גמרו סימניו. ועי' הגהות אשרי מו"ק פ"ג סי' צד: והיכא דלא קים ליה בגוויה אי כלו לו חדשיו אי לאו ולא גמרו שערו וצפרניו ומת ביום שלשים קי"ל דאין מתאבלין עליו. והב"י שם, פירש דבריו בלא שהה ל' יום, וכתב שמשמע מדבריו שבגמרו שערו וצפרניו אין מתאבל גם במת תוך ל'. ותמה על דבריו, והש"ך שם, הסכים לפירושו. אמנם הב"ח שם פירש דבריו בשהה ל' יום, אבל בלא שהה אין מתאבל גם בגמרו סימניו. ועי' ירושלמי יבמות פי"א ה"ז וקה"ע שם ד"ה ומשני בפירוש השני, שפירש שבגמרו סימניו מתאבל עליו. אמנם לפירוש הראשון וכן לפירוש הפ"מ שם אין מתאבלים עליו גם בגמרו סימניו.
  906. עי' לעיל: הלכה.
  907. עי' לעיל ציון 333 ואילך, לענין חליצה. ועי' תוס' ראש נדה מד ב, שכתב שאף שבאבלות החמירו להחשיבו בן קיימא באשת כהן ולכן אינה חולצת, וכאן חשבוהו נפל ופטרו מאבלות, לא חשו לזה שהוא כקולי דמר ודמר, שהקילו באבלות דרבנן.
  908. עי' רי"ף שבת קלו א (נד ב); תוס' יבמות לו ב ד"ה הא, נדה מד ב ד"ה דקים, יבמות קיט א ד"ה מחוורתא, חולין יב א ד"ה (יא ב); תוס' רא"ש יבמות שם; מ"מ יבום פ"א ה"ה; ב"י יו"ד שעד ד"ה תינוק; רדב"ז אבל שם. וע"ע הלכה כרך ט, ציון 382 ואילך, ביאור דין הלכה כדברי המיקל באבל.
  909. ב"י שם.
  910. תוס' רא"ש נדה מד ב.
  911. עי' תוס' יבמות קיט א ד"ה מחוורתא, חולין יב א ד"ה (יא ב) ולרבי מאיר, בפירוש הראשון.
  912. עי' לעיל ציון 53.
  913. רא"ש שבת פי"ט ה"ז. ועי' ציון 392 מהגר"א, שהלכה כדברי המיקל באבל הוא גם כדעת יחיד שלא נפסקה להלכה.
  914. ע"ע אבלות: מצות האבלות ומקורה.
  915. עי' להלן ציון 404.
  916. וראה להלן ציון 409, דעת החולק וסובר שהחמירו ביום ראשון.
  917. רמב"ן תוה"א שער הסוף - ענין הקריעה; רדב"ז אבל שם, בדעת הרמב"ם. ועי' ביהגר"א יו"ד שמ סקמ"ט, שביאר שאף שהכלל הלכה כדברי המיקל באבל הוא רק באבלות ולא בשאר דינים דרבנן, היינו שבזה אף ביחיד במקום רבים מקילים, ובשאר דינים דרבנן לא מקילים בזה, אבל בספק בעלמא מקילים גם בשאר דינים דרבנן, ולכן מקילים בקריעה בספק נפל.
  918. עי' רמב"ן שם, בשם מקצת החכמים. וע"ע קריעה.
  919. עי' שבת שם, שמחלוקת רשב"ג וחכמים היא בנפל מן הגג; תוס' יבמות לו ב ד"ה הא; מאירי שבת קלו א; ב"י יו"ד שעד. וכן סתימת הפוסקים.
  920. עי' לעיל: פיהק ומת, מהותו.
  921. מאירי שבת קלו א.
  922. עי' לעיל: פיהק ומת, מחלוקת הראשונים אם דינו כפיהק ומת.
  923. עי' לעיל ציון 362.
  924. מאירי שם, בשם יש חולקים, ונחלק עליהם; עי' תוס' יבמות לו ב ד"ה מת, בדעת רש"י.
  925. תוס' בכורות מט א ד"ה מת, יבמות לו ב ד"ה מת, לדעת בה"ג שגורס מת בגמ' יבמות שם מת ביום ל'. ולשון תוס': ושמא לענין אבלות נמי חשיב בר קיימא. ועי' תוס' בכורות שם, גירסאות הראשונים בגמ' זו; עי' הלכות שמחות להר"ם סי' צה שכתב: משמע מדברי ר"י ז"ל דחייב להתאבל עליו. ועי' הגה"מ אבל פ"א ה"ו אות ב, שכתב כן בשם הר"י. ועי' ב"י יו"ד שעד ד"ה כתבו התוס', שכתב על דבריהם: ואין לסמוך על זה שהתוספות לא כתבו כן אלא בדרך שמא ואפילו היו כותבין אותו בדרך ודאי לא הוה חיישינן לה במקום שכל הפוסקים חולקים עליהם באבלות דרבנן. ועי' לעיל ציון 139 דעת החולקים.
  926. ע"ע אבלות: מצות האבלות ומקורה, דעות הראשונים בזה. וראה שם דעת החולקים וסוברים שאין אבלות מהתורה כלל.
  927. ראמ"ה יבמות פ ב.
  928. ראמ"ה שם.
  929. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה, בשם הרמ"ה.
  930. עי' שבת קלו א: בגו תלתין יומין שכיב, משמע שאחר כך חשוב בן קיימא; מאירי שם קלה א; רמב"ם שם; טוש"ע שם.
  931. ב"ח יו"ד שעד ד"ה ולענין הלכה, בדעת הגה"א מו"ק סי' צד. ועי' ב"י שם וש"ך שם סק"ח, שפירשו באופן אחר.
  932. שו"ת חת"ס יו"ד סי' שמג; פת"ש יו"ד שעד סק"ח, בשמו; שו"ת בית שלמה יו"ד ח"ג סי' רכ. וע"ע חודש ציון 92 ואילך, הדין לענין פדיון בכור.
  933. שו"ת שואל ומשיב תניינא ח"ג סי' יח, ובספר יד שאול יו"ד שעד ח; שו"ת יד הלוי (במבמרגר) יו"ד סי' רכ; שו"ת רב פעלים ח"א יו"ד סי' נ, שבאבלות הלכה כדעת השואל ומשיב ולא כהחת"ס, שהלכה כדברי המיקל באבל; שו"ת יביע אומר ח"ח יו"ד סי' לג, מטעם זה; עי' שדי חמד ח"ד מע' אבלות אות רג, ח"ג מע' מ כלל קד אות ב,ג.
  934. ע"ע חודש ציון 44, וציון 92 ואילך.
  935. שו"ת עונג יו"ט סי' קג, וכתב שאף שבבהמה א"צ מעת לעת, עי' להלן ציון 1173, שם כתוב ימים, אבל בפדיון וה"ה באבלות שלמדים מפדיון עי' לעיל ציון 337, כתוב חודש וצריך היקף שלם של חודש, היינו כט יום י"ב שעות ותשצ"ג חלקים; עי' שו"ת טוב טעם ודעת תליתאה ח"ב אות ר ג, שכתב שצריך גם ל' יום וגם י"ב כט תשצ"ג. וע"ע חודש ציון 117 ואילך.
  936. רמב"ם אבל פ"א ה"ח; מאירי שבת קלה א.
  937. עי' לעיל ציון 568 ואילך. רדב"ז אבל שם וביאור הגר"א או"ח שלא ג וקרבן נתנאל יבמות פ"ח סי' ו אות ק, בדעת הרמב"ם.
  938. מאירי שם; עי' ב"ח יו"ד שעד ד"ה ומ"ש מיום ל', בדעת הרמב"ם, ועי' ב"י שם, בדעתו; ב"ח שם, כיון שהלכה כדברי המיקל באבל, וכתב שדוקא בודאי בן ח'; שו"ע יו"ד שעד ח.
  939. עי' ב"ח שם, בדעת הרה"מ יבום פ"א ה"ה, בהסבר דעת הרמב"ם; יש"ש יבמות פ"ח סי' כט.
  940. רמב"ן תורת האדם ענין קרובים המתאבלים (עמ' קמד); ראב"ד אבל שם; הגהות הרמ"ך שם; מאירי שבת קלה ב, בשם יש חולקים; שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' רפה; ראמ"ה יבמות פ ב, וכתב כן אף בדעת הרמב"ם, והגיה בדבריו: "ובן ח' שמת תוך ל'", אבל אחר ל' מתאבל; הלכות שמחות להר"מ סי' צה, הביאו בהגה"מ אבל פ"א ה"ח אות ה; חזו"א יו"ד קנה סק"ה, אה"ע קטו סק"ה, וכתב להגיה ברמב"ם: ובן ח' שמת אפי' לאחר ל', והכוונה שמת לאחר שנולד בתוך ל', אבל במת לאחר ל' דינו כבן קיימא מתאבלים עליו.
  941. רמב"ן שם; ראב"ד שם; הגהות הרמ"ך שם.
  942. רדב"ז שם, לדעה זו, ותמה שהרי הלכה כדברי המיקל באבל. ועי' לעיל ציון 590 ואילך.
  943. מאירי שם, לדעה זו; עי' ראמ"ה שם, שמשמע כן מדבריו; חזו"א שם.
  944. מאירי שם.
  945. אור שמח אבל פ"א ה"ח; אבן האזל רוצח פ"ב ה"ו, יבום פ"ב הכ"א. ועי' לעיל ציון 207 ואילך.
  946. עי' לעיל: כלו לו חדשיו, בגדרו.
  947. רמב"ם שם; שו"ע יו"ד שעד ח. ועי' לעיל: כלו לו חדשיו, מחלוקת הראשונים בנולד לט' למקוטעין אם חשוב כלו לו חדשיו. ועי' ב"י יו"ד שעד, שהלכה כדברי המיקל באבל שעד שיעברו עליו ט' חדשים מלאים פטור מלהתאבל, וכ"כ בשו"ע שם ח.
  948. מאירי שבת קלה ב, יבמות פ ב. ועי' פרישה יו"ד שעד סקי"ז, שהסתפק בדבר וכתב שאפשר שכיון שבאבלות הקילו, בכל מקום שיש צד ריעותא אינו מתאבל. ועי' יש"ש יבמות פ"ח סי' כט, שנראה מדבריו שנולד לז' ולא גמרו סימניו אינו מתאבל עליו אא"כ שהה ל' יום. ועי' לעיל: בן שבעה וספק בן שבעה.
  949. שבת קלו א, נדה מד ב; ירושלמי יבמות פי"א ה"ז, לפירוש הפ"מ וקה"ע שם. ועי' מראה"פ שם ד"ה סימן, שמשמע שלדעת רבי יסא בירושלמי גם בכלו לו חדשיו אין מתאבל, אבל אין הלכה כן; רי"ף מו"ק כ ב (יב ב); רא"ש מו"ק פ"ג סי' לג; רמב"ם אבל פ"א ה"ז; טוש"ע יו"ד שעד ח.
  950. נדה שם; עי' שבת שם: אי אתרחיתו וכו'; מאירי שם; רמב"ם שם; שו"ע שם.
  951. מאירי שם, ויבמות פ ב. וע"ע לידה ציון 215 ואילך.
  952. מאירי יבמות פ ב.
  953. א"ז הלכות אבלות סי' תכח, בשם רבי שמשון בר אברהם; הגה"א מו"ק פ"ד סי' צד, בשמו; ב"י יו"ד שעד, בשמו; ד"מ שם סק"ח, בשמו; שו"ע שם ט, בשם יש מי שאומר.
  954. ב"ח יו"ד שעד ד"ה כתב בהגה"א.
  955. ב"ח שם; הגהות פרישה שם סקי"ד; ש"ך שם סק"ט; ט"ז שם סק"ד; עי' ביהגר"א שם סקי"ב.
  956. לבוש שם ט; שו"ת מהר"ם מלובלין סי' סז; ועי' ב"ח וש"ך וט"ז שם, שחלקו עליהם וכתבו שמתאבל על השני. ועי' שו"ת שבט הלוי ח"ג סי' קמג, שהביא דעתו של מהר"ם מלובלין לענין תינוק שבתוך אינקובטור שמת אחד ל' יום, שאין להתאבל עליו.
  957. עי' לעיל ציון 596.
  958. קובץ הר המור ח"ד עמ' 52, תשובת הגרצ"פ פראנק; עי' לבושי מרדכי תליתאי או"ח סי' יד סק"ב, וסי' לה סק"א, שמצדד כן. ועי' שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב, שמשמע מדבריו שפשוט שלא מועילה השהות באניקובטור להצטרף לל' יום; שו"ת יביע אומר ח"ט יו"ד סי' לז, וחזון עובדיה אבלות ח"א עמ' תקמה – תקמח, שאם מת בעודו באינקובטור או תוך ל' יום אחר שיצא משם לא יצא מכלל ספק נפל ואין מתאבלים עליו. ועי' ילקוט יוסף ביקור חולים ואבלות סי' יד הערה ח; עי' מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א, ונשמת אברהם יו"ד סי' שה סק"ב, שעד סק"א בשמו, שהאינקובטור חשוב כהמשך הריון ומונים ל' יום אחר שיצא ממנו; עי' מקוה המים (מלכה) ח"ג סי' כו לענין פדיון הבן שהחמיר מספק שקודם שיצא מהאינקובטור אינו חשוב בן קיימא; עי' נפש חיה (צבאן) ח"א עמ' קפו בשם הגר"מ מאזוז. ועי' לעיל ציון 675.
  959. יביע אומר וחזון עובדיה שם; נשמת אברהם שם ושם, בשם הגרשז"א.
  960. שו"ת דעת סופר ח"א יו"ד ס' קיד; שו"ת ציץ אליעזר ח"ט סי' כח אות ח; שו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' קכ, ועי' שם ח"ד סי' קכג; תורת היולדת פנ"ז הע' ח, ונשמת אברהם יו"ד סי' שה סק"ב הע' 19, בשם הגרי"ש אלישיב; עי' ילקוט יוסף ביקור חולים ואבלות סי' יד הערה ח, בשם הגרב"צ אבא שאול. ועי' לעיל ציון 677, ולהלן ציון 627.
  961. ע' לעיל ציון 602.
  962. ע' לעיל ציון 599.
  963. עי' שו"ת אמרי יושר ח"א סי' קעז סק"ב, שמשמע מדבריו שאם יוחזק שהאינקובטור מרפא הולד יהיה חשוב בן קיימא. ועי' שו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קכג, שדייק מדבריו כן, וכתב שהטעם שהשהות באינקובטור חשובה כשהות ברחם; ע' שו"ת שאילת ישורון יו"ד סי' לב, שהביא דעת המרדכי הובא ציון 493, שמועילה השלמת חודשים מחוץ לרחם; עי' שו"ת מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א, שצידד לומר כן, וכתב אפילו בנולד לה' חדשים ושהה באינקובטור ומת לאחר ל' שמתאבלים עליו, וכתב שכך המנהג אף שיש להסתפק שמא כיון שמת התברר למפרע שאינו בן קיימא; עי' תורת היולדת פנ"ז הע' ח, שהסתפק בזה, והביא ראיה מהגמ' חולין ע א, שדנה בבכור שיצא מרחם אחד ונכנס לרחם אחר, אם נפטרה הבהמה השניה מבכורה, משמע שגם מחוץ לרחם יש צד שנחשב המשך הריון, ודחה ששם הולד מתפתח מעצמו ולא מסיבה שאינה טבעית כמו באינקובטור. ועי' לעיל ציון 423.
  964. עי' מנחת יצחק ח"י סי' לא אות יג,בנולד לו' חדשים, ועי' שם ח"ד סי' קכג; עי' מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א, ועי' נשמת אברהם יו"ד סי' שה סק"ב, שעד סק"א, בשמו, אפי' בנולד לה' חדשים.
  965. שו"ת שבט הלוי ח"ז סי' קפח, ח"ג סי' קמג. עי' שו"ת דעת סופר ח"א יו"ד סי' קיד, ושו"ת לבושי מרדכי תליתאה או"ח סי' יד סק"ב, לה סק"ב, שמבואר בדבריהם שהאינקובטור אינו עדיף מרפואה בעלמא ואינו כמו שהות ברחם עצמו; עי' ילקוט יוסף שם, לענין נולד בחודש הששי, ושם בהע' בשם הגר"ע יוסף, שכיון שמת אחר כך התברר למפרע שאינו בן קיימא, ועי' מנחת שלמה תניינא סי' צט אות א, שכתב סברא זו, והביאו ביביע אומר ח"ט יו"ד סי' לז. ועי' יביע אומר שם שמסיק נולד לחודש הח' שאם שהה ל' יום מחוץ לאינקובטור מתאבלים עליו, וצע"ק; עי' נפש חיה (צבאן) ח"א עמ' קפה. ועי' לעיל ציון 680.
  966. שבט הלוי שם ושם. ועי' ילקוט יוסף שם.
  967. עי' דעת סופר ולבושי מרדכי שם. ועי' ציון 657, בשם הגרי"ש אלישיב, והגרב"צ אבא שאול.
  968. עי' מנחת שלמה שם; יביע אומר שם.
  969. שו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' קכ, בתינוק שנולד ללא קיבה; נשמת אברהם יו"ד סי' שה סק"ב, בשם הגרי"ש אלישיב; שו"ת בנין אב ח"ג סי' נו.
  970. נשמת אברהם שם, בשם הגרשז"א, לענין אבלות ופדיון הבן. על דיניו של ולד שכלו לו חדשיו ונולד עם מומים חמורים שמחמת אינו יכול לחיות, ראה באנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד: יילוד פגום.
  971. עי' לעיל ציון 600. שו"ת שבט הלוי ח"ז סי' קפח, ח"ג סי' קמג. ועי' לעיל ציון 270.
  972. ציון 58.
  973. ציון 131. ועי' ספר ועלהו לא יבול ח"ב עמ' קלו, בשם הגרשז"א, שכתב שלא נוהגים לעשות יום זכרון (יארצייט) לנפל שמת, גם אם מת לאח' ל' יום והתאבלו עליו. ועי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' ילוד ציון 447, על מקרה שההורים רוצים לנהוג אבלות אם יש להתיר להם.
  974. עי' לעיל ציון 299 ואילך. וע"ע יבם; יבמה ציון 369 ואילך. וראה שם בנפל שיצא חי, אם מהתורה אינו פוטר, או שמהתורה כל שיצא חי פוטר, ורק מדרבנן אינו פוטר.
  975. עי' לעיל ציון 16. וע"ע יבם; יבמה ציון 150 ואילך.
  976. עי' ציון 495.
  977. עי' ציון484.
  978. ציון 87 ואילך.
  979. סנהדרין פד ב; מכילתא דרבי ישמעאל משפטים מסכתא דנזיקין פרשה ד, ופרשה ח, בבן שמונה, מכילתא דרשב"י שמות כא יד. וע"ע רוצח.
  980. ע"ע רוצח. רמב"ם רוצח ושמירת נפש פ"ב ה"ו.
  981. עי' מ"מ יבום פ"א ה"ה, בדעת הרמב"ם; לח"מ נחלות פ"א הי"ג, ומער"ק רוצח ושמירת נפש שם ויש"ש יבמות פ"ח סי' כט וביהגר"א או"ח שלא ג, בדעת הרמב"ם; עי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם.
  982. מ"מ שם; שו"ת חוט המשולש שם; אור שמח יבום פ"א ה"ה.
  983. עי' לעיל ציונים: 533,556,582.
  984. עי' לעיל: ספק אם כלו לו חדשיו וגמרו סימניו. אור שמח יבום פ"א ה"ה, בדעת הרה"מ.
  985. עי' לעיל ציון 36 ואילך, בספק כלו לו חדשיו אם הוא ספק מהתורה, וציון 179 ואילך, בבן ח' וגמרו סימניו אם הוא ספק מהתורה. מ"מ שם; לח"מ שם; יש"ש שם. ועי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, שהקשה שהרי יש מצות ובערת הרע מקרבך, ומדוע לא נחייב מיתה את ההורגו.
  986. שמות כא יב.
  987. עי' סנהדרין פד ב. שו"ת חוט המשולש שם, בדעת הרמב"ם, לשיטתו שביאר שמחלוקת רשב"ג וחכמים היא באבלות ומילה ולא בשאר דברים שיש בהם לימוד שמספיק שיהיה חי והיינו בן יום אחד, וברוצח ישנו לימוד מיוחד להחזירו לכלל אבלות ומילה שצריך שיהיה בן קיימא, ונחלקו בהם רשב"ג וחכמים מהו בן קיימא.
  988. אור שמח שם.
  989. ע"ע בן נח ציון 97 ואילך.
  990. עי' שבת קלה א. מנ"ח מ' לד אות ח, והביא ראיה מהגמ' שבת קלו א, שחשוב כמחתך בבשר ואין בו איסור נטילת נשמה לענין שבת. ועי' לעיל ציון 61.
  991. מנ"ח מ' רצה – רצו אות ז, כיון שמהתוס' סנהדרין פד ב ד"ה הוה אמינא משמע שנפל חשוב יותר מעובר, ונשאר בצ"ע. ועי' לעיל ציון 62.
  992. עי' רא"ם שמות כא יב, שמשמע כן מדבריו, וכן הבין בדבריו המנחת סולת מ' לד אות ג. ועי' מנחת סולת שם שהקשה על דברי המנחת חינוך שם שפוטר בן נח מהריגת נפל; שו"ת ריב"א (אונגאר) יו"ד סי' קנז, והוכיח שאם לא כן כיצד חייב על העוברים, הרי יש ספק שמא הוא נפל. עי' שואל ומשיב מהדורא חמישאה סי' י, שבן נח חייב על הטריפה והעוברים מושם שהקפידה התורה על מעשה הרציחה.
  993. מנחת סולת שם, ועי' לעיל ציון 59. ועי' שואל ומשיב שם.
  994. ציון 43 ואילך, וציון 463 ואילך.
  995. ציון 73 ואילך.
  996. ע"ע דש: חובל. וראה שם אם איסורו משום דש או משום נטילת נשמה.
  997. עי' שבת קלו א, ורש"י ד"ה מחתך וד"ה כתנאי, ורשב"א שבת שם, בדעתו. ועי' להלן: מילת נפל בשבת ציון 313 ואילך, דעת רוב הראשונים המתירים למול ספק נפל בשבת.
  998. מנ"ח מ' לב מוסך השבת מלאכת השוחט אות ג.
  999. עי' רשב"א וחי' הר"ן שבת שם, בדעת הרי"ף; עי' רמב"ן שבת קלה ב, בדעת הר"ח. ועי' ריטב"א שבת שם.
  1000. ארחות חיים יום טוב אות כה.
  1001. מאירי ביצה ו א.
  1002. ע"ע מת, ועי' אסורי הנאה ציון 31 ואילך. עי' מסכת שמחות ברייתות מאבל רבתי פה הט"ו: קבר חדש מותר בהנאה, הטיל בו נפל אסור בהנאה. שו"ת נובי"ק יו"ד סי' צ; עי' שו"ת חת"ס או"ח סי' קמד; בינה לעיתים על הרמב"ם יו"ט פ"א בכ"ג; חזו"א יו"ד סי' קי סק"א; שו"ת מהר"ם שיק יו"ד סי' שמד.
  1003. שו"ת בנין ציון סי' קיט – קכ; שו"ת דברי מלכיאל ח"ד סי' צז, וביאר שלכן אמרו שבת קלה א, שאמו שוחה ומניקתו מפני הסכנה ולא חששו לאיסור הנאה מהמת. ועי' שם שכתב הסברים נוספים לזה.
  1004. שו"ת נובי"ק או"ח סי' טז; שו"ת יד יצחק ח"ג סי' שכז; שו"ת מהרש"ם ח"א סי' מג. ועי' שו"ת דודאי השדה סי' צז, שגם אם נאמר שאין בהם חיוב כבוד, לבזותם ממש י"ל שאסור.
  1005. ע"ע מת.
  1006. שו"ת נובי"ת יו"ד סי' קסד; שו"ת מהר"ש ענגיל ח"ו סי' כ; עי' שו"ת מהרא"ב ח"ב סי' לא.
  1007. עי' שו"מ מהר"ם שיק יו"ד סי' שמד, משום איסור הנאה ומחשש תקלה לכהנים; שו"ת חבלים בנעימים ח"ג סי' סד, ח"ה סי' כב; עי' בנין ציון שם שאסר להשהותו מחשש תקלה לכהנים; שו"ת הלל אומר יו"ד סי' ריג. ועי' אנצקילודפיה הלכתית רפואית ע' נתוח המת ציון 334. ועי' שם ע' ילוד ציון 427 ואילך, וע' ניתוח המת ציון 335, בענין לקיחת רקמות על ידי ביופסיה מהנפל. ועי' מנחת שלמה ח"ג סי' קג אות ו, שהתיר לנתח נפל כדי לדעת את סיבת ההפלה למנוע הפלות נוספות. וראה עוד בזה באנציקלופדיה הלכתית רפואית ע' נתוח המת ציונים 337 – 338. ועי' קובץ בית הלל תשס עמ' סא, תשובת הרב יצחק זילבשטיין, שאשה שיש לו עובר שודאי אינו יכול לחיות, מותר להציע לה ללדת אותו כדי לתרום את אבריו.
  1008. שו"ת בנין ציון סי' קיט קכ.
  1009. ע"ע טמאת כהנים.
  1010. ציון 67 ואילך.
  1011. ועי' מסכת שמחות ברייתות מאבל רבתי פ"ה הט"ו. וע"ע השגת גבול ציון 35 ואילך.
  1012. ציון 35 ואילך.
  1013. ציון 25 ואילך. ועי' להלן ציונים: 757, 768. על תפיסת קדושין בולד הדומה לבהמה, עי' להלן ציונים: 1037, 1041.
  1014. ציון 712, ואילך.
  1015. ציון 729, ואילך.
  1016. ציון 812, ואילך. וע"ע אין ספק מוציא מידי ודאי ציון 36.
  1017. ציון 147 ואילך.
  1018. ציון 60 ואילך.
  1019. ציון 16 ואילך.
  1020. ציון 42 ואילך.
  1021. עי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט' חדשים.
  1022. עי' לעיל ציון 418. עי' רש"י נדה מד ב ד"ה ד"ה כמאן, שפירש כל המשנה בנדה שם מג ב, שמדובר בכלו לו חדשיו, אבל בלא כלו חדשיו לא נוהגים כל השנויים במשנה שם; ר"ח שבת קלו ב; מאירי נדה מד ב; פסקי רי"ד שם; שו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן סי' ח; עי' מ"מ יבום פ"א ה"ה, ועי' בדבריו נחלות פ"א הי"ג; ביאור הגר"א אה"ע קנו סקי"ב; עי' רש"ש נדה שם; עי' תוס' יו"ט נדה פ"ה מ"ג, בדעת רש"י והרע"ב; עי' תוס' חדשים על המשניות נדה שם; עי' תפא"י שם אות כ; שו"ע אה"ע קסד ה, לענין יבום; חזו"א יו"ד קנה סק"ו אה"ע קטו סק"ו, בדעת רש"י והרמב"ם. ופירש בדעת הרמב"ם, שהמשנה השמיעה לנו הדין שבן יום אחד כשהוא בן קיימא פוטר מהיבום וכו', וממילא נדע שאם לא כלו לו חדשיו הוא ספק ודינו כספק בן קיימא. ולדעה זו אפשר שמהתורה מחמירים לדונו כספק, עי' לעיל ציונים 52 ואילך, 91,92.
  1023. משנה נדה מג ב.
  1024. רש"י שם; ר"ח ומאירי ופסקי רי"ד שם; עי' מ"מ שם; ביאור הגר"א שם.
  1025. ביאור הגר"א אה"ע קנו סקי"ב; עי' חזו"א שם ושם. ועי' חוט המשולש סי' כט, שהקשה שלענין טומאה יש להעמיד הנוגע בו בחזקת טהרה, וסמוך מיעוט מפילות לחזקה ויש לטהרו מהתורה.
  1026. עי' מ"מ יבום פ"א ה"ה; ביאור הגר"א שם; חוט המשולש שם, לדעה זו.
  1027. עי' לעיל ציון 238.
  1028. עי' ציונים 181,201,244.
  1029. ע"ע ירושה ציון 821, ואילך.
  1030. עי' שו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן סי' ח, בדעת הרמב"ם; עי' מ"מ נחלות פ"א הי"ג, בדעת הרמב"ם, ועי' שם שהקשה של זה. ועי' לח"מ שביאר דבריו שאף שרשב"ג סובר שבכל דיני התורה שהחמירו לחוש לנפל, להלכה רק באבלות תולים בנפל ולא בשאר דברים. וראה שם שהקשה על המ"מ מהלכות טומאת מת פ"א הי"ד שכתב הרמב"ם שבלא כלו לו חדשיו אינו מטמא, וכן הקשה בתוס' חדשים נדה פ"ה מ"ג, על התוס' יו"ט. ועי' מ"מ יבום פ"א ה"ה, שמשמע שסובר שבכל הדברים שהם מהתורה החמירו לחוש לספק נפל, ועי' תוס' יו"ט שם, בדעתו.
  1031. תוס' יו"ט נדה פ"ה מ"ג. ועי' רש"ש נדה מד ב שהקשה עליו. ועי' מ"מ נחלות שם, שהקשה על סברא זו.
  1032. עי' נדה מד א. אחרונים שבציון 36.
  1033. נדה שם.
  1034. שו"ת המיוחסות שם, בדעת הרמב"ם; ראמ"ה יבמות לו ב בדעת הרמב"ם, והסכים לזה; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרמב"ם, בגמרו סימניו. ועי' לעיל ציון 32.
  1035. ראמ"ה שם; חוט המשולש שם. ועי' לעיל ציון 82 ואילך.
  1036. חוט המשולש שם. ועי' לעיל ציונים 31,32, שמדברי הראמ"ה נראה שגם בשאר דיני התורה החמירו חכמים. ועי' חוט המשולש שם, שכתב לשיטתו שלענין המקדש בתו יש לחוש לספק נפל קודם ששהה ל' יום, כיון שבזה אין פסוק ללמד שבספק נפל חלים קידושין, וכתב שהוא ספק של תורה, אבל לדעה הראשונה שמהתורה הולכים אחר הרוב, הוא ספק דרבנן ומהתורה תוספים קידושין שתולים שהוא בן קיימא.
  1037. ראמ"ה יבמות שם לו ב.
  1038. עי' חוט המשולש שם.
  1039. ציון 22 ואילך.
  1040. ציון 1145, ואילך. וע"ע חזקת כשרות ציונים 27,26.
  1041. ציון 704. ועי' יש"ש יבמות פ"ח סי' כט. ועי' יש"ש שם, דין קידושין בספק נפל.
  1042. עי' להלן ציון 1046.
  1043. עי' להלן ציון 1049.
  1044. עי' נדה כד א ורש"י ד"ה בבהמה, ותוס' ד"ה רבי חנינא. וע"ע בהמה טמאה ציון 22 ואילך.
  1045. ע"ע בהמה: לידתה, ציונים 1-2.
  1046. מאירי נדה כד ב; או"ש יבום פ"א ה"ה, בדעת הרמב"ם, ולדעתו הספק בגמ' נדה כד ב נפשט. ועי' להלן ציון 1154.
  1047. עי' נדה כד ב, בעיא שלא נפשטה אם יולדת לשבעה. ועי' להלן ציון 1159.
  1048. עי' להלן ציון 1162.
  1049. ע"ע בהמה: לידתה, ציון 4.
  1050. ע"ע בהמה דקה: לידתה, ציונים 1-3.
  1051. תוספתא שבת פט"ז ה"ד; עי' ספרא שמיני פרשה ב פ"ב וקרבן אהרן שם, ושם פרשה י פי"א; עי' שבת קלו א; עי' רמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד; עי' טוש"ע יו"ד טו ב; עי' ט"ז יו"ד סד סק"ג.
  1052. ציון 616 ואילך.
  1053. עי' חולין סח א: או בן ט' שיצא ראשו מת, ועי' משנה שם עד א; עי' טוש"ע יו"ד יד א.
  1054. חזו"א יו"ד סי' קי סק"א. וע"ע נבלה, וע' בשר מן החי.
  1055. על מהותו של שפיר עי' לעיל ציון 903. ועי' רע"ב בכורות פ"ג מ"א, ותפארת ישראל שם אות ח, מהותו של שפיר בבהמה.
  1056. ע"ע בכור בהמה טהורה. משנה בכורות יט ב, וגמ' נדה כה א.
  1057. עי' רמב"ם אסו"ב פ"י ה"ד, ומהרי"ט אלגאזי בכורות פ"ג אות כז, פ"ח אות סב, בדעתו. ועי' לעיל ציון 918.
  1058. רמב"ן הלכות בכורות פ"ג, ומהרי"ט אלגאזי שם ושם בדעתו; עי' מהרי"ט אלגאזי שם ושם, בדעת הרשב"א. ועי' לעיל ציון 919.
  1059. ציון 70.
  1060. ציון 288 ואילך.
  1061. ציון 48 ואילך.
  1062. ציון 36 ואילך, באדם וה"ה בבהמה כמבואר בדברי האחרונים שם.
  1063. ציון 21 ואילך.
  1064. ציון 5.
  1065. ציון 44 ואילך.
  1066. ציון 6.
  1067. ציון 4 ואילך.
  1068. ציון 43 ואילך.
  1069. רמב"ם שם, ועי' במ"מ שם שכתב שמקורו מחולין עה א שנחלקו על חלבו, משמע שבשרו הוא כנבילה לדברי הכל; עי' טור יו"ד סד.
  1070. חכמת אדם כלל ד ס"ג; שו"ת נוב"י תניינא אה"ע סי' יט.
  1071. מנ"ח מ' תנב (מהד' מ"י) אות ח. ועי' ציון 96.
  1072. עי' מנחת סולת מ' לד סק"ג. ועי' חזו"א יו"ד סי' קי סק"א, שמשמע מדבריו שבעודו חי אין דינו כנבילה.
  1073. מנחת חינוך מ' לב מוסך השבת מלאכת השוחט סק"ג, ושם מ' תנב (מהד' מ"י) אות ח. ועי' לעיל ציון 61.
  1074. עי' לעיל ציון 50.
  1075. מנחת סולת על החינוך שם. ועי' לעיל ציון 59.
  1076. חולין עה א ורש"י ד"ה חלבו.
  1077. חולין שם ורש"י ד"ה כחלב חיה.
  1078. חולין שם. וע"ע חלב ציון 194 ואילך, במחלוקת זו, ובפסק ההלכה.
  1079. רמב"ם מאכ"א פ"ז ה"א; מאירי ופסקי רי"ד חולין שם; טור יו"ד סד; רמ"א שם ב, ועי' ש"ך שם סק"ה, ופר"ח שם סק"ז, שהוא מהרמ"א, ועי' ט"ז שם סק"ג, שכתב שהוא הגהת תלמיד טועה ואינו מהרמ"א.
  1080. פסקי רי"ד שם; מ"מ ולח"מ שם.
  1081. מ"מ ולח"מ שם.
  1082. ט"ז שם סק"ג; עי' ביאור הגר"א שם סק"ז, שציין לרש"י חולין שם ד"ה כחלב, שכתב שאין בו אלא איסור נבילה.
  1083. פר"ח יו"ד סד סק"ז.
  1084. ש"ך שם סק"ה. ועי' פלתי שם סק"ו, ונראה קצת מדבריו שלדעת הרמ"א יש איסור חלב ממש, וצ"ע.
  1085. מנ"ח מצוה קמה, בד' ריב"א בתוס' ע"ז ו א, שבשני לשונות הלכה כלשון ראשון.
  1086. ציון 38 ואילך.
  1087. ציון 268 ואילך.
  1088. עי' שבת קלו א, שנחלקו אם שחיטתו מטהרתו, משמע שכשהוא מת ודאי מטמא, ועי' רמב"ם שאר אבות הטומאות פ"ב ה"ו: ולד בהמה שלא שהה ז' ימים גמורין אם שחטו בתוך ז' אין שחיטתו מטהרתו מידי נבילה מפני שהוא כנפל, משמע שנפל מטמא; עי' משנה חולין ע ב, ורמב"ם שם ה"ב; עי' משנה בכורות כא ב ורמב"ם שם פ"א הט"ז. וע"ע נבלה.
  1089. כס"מ שאר אבות הטומאות פ"ב ה"ו; שו"ת רדב"ז ח"ו סי' ב' אלפים קצב. ועי' להלן שנחלקו בשחטו אם מטמא משמע שבעודו חי אינו מטמא, שא"כ ודאי שגם אחר שחיטה יטמא. ועי' לעיל ציון 34 שכן הדין באדם.
  1090. ע"ע נבלה.
  1091. ויקרא יא לט.
  1092. רש"י שבת קלו א ד"ה לאכלה.
  1093. תו"כ שמיני פרשה י פי"א אות ה; ברייתא שבת קלו א. ועי' ר"ח ורב ניסים גאון שבת שם שהביאו הברייתא.
  1094. משנה חולין עב ב.
  1095. ע"ע טרפה: בטומאת נבילה.
  1096. רש"י שבת שם ד"ה היתה.
  1097. מסקנת הגמ' שבת שם.
  1098. רש"י חולין עב ב ד"ה שיש. והיינו בכלל הפסוק: וזבחת מבקרך ומצאנך, דברים יב כא, שמשם למדים לשחיטה, עי' חולין פד א.
  1099. עי' צפנת פענח קוטנרס ההשלמה לח"ד עמ' 66. ועי' שו"ת צפנת פענח סי' רסא, רעג. ועי' לעיל ציון 37.
  1100. ר"ח שבת קלו ב; ועי' רש"י שבת שם ד"ה לאכלה: שאף שחיטתו מיתה ומטמאה.
  1101. שו"ת הרדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' רכד.
  1102. ר"ח שבת קלו ב; רמב"ם שאר אבות הטומאות פ"ב ה"ו; קרית ספר שם. ועי' רמב"ם שם שכתב: מצא בה בן שמונה חי נטרף, אף על פי שנשחט אחר שנטרף אין שחיטתו מטהרתו מידי נבילה לפי שאין למינו שחיטה. ועי' כס"מ ומעשה רוקח שפירשו שכל בן ח' חשוב טריפה ואין שחיטתו מטהרתו. וכ"כ בשו"ת רדב"ז ח"ה ללשונות הרמב"ם סי' רכד. ועי' שו"ת רדב"ז ח"ו ב אלפים קצב, שפרש על שחיטת אמו, ומ"מ גם לשיטתו הוא הדין ששחיטת עצ מו אינה מטהרתו כמבואר בדבריהו. ועי' בכור שור חולין עב ב, ובדברי המרכה"מ שבציון הבא.
  1103. מרכה"מ שאר אבות הטומאות שם, בדעת הרמב"ם. והיינו אף שסובר שגם הנולד לח' אם שהה מוכח שאינו נפל, מ"מ אין שחיטתו מטהרתו.
  1104. מאירי שבת קלו א, ועי' אמרי בינה שחיטה סי' טו, שהביא מחלוקת זו.
  1105. רמב"ם שאר אבות הטומאות שם.
  1106. לענין אכילה עי' ציון 1 ואילך, וציון 53 ואילך, לענין טומאה עי' ציון 83 ואילך.
  1107. עי לעיל ציון 175.
  1108. רש"י נדה כג ב ד"ה אדם במעי בהמה.
  1109. ע"ע בן פקועה.
  1110. נדה שם ורש"י שם.
  1111. עי' לעיל ציון 200.
  1112. עי' תוס' נדה כג ב ד"ה ומצא בתירוץ הראשון; ריטב"א נדה שם; מאירי נדה שם.
  1113. עי' רשב"א תוה"ב הארוך ב"ב שער ה, הובא בב"י יו"ד סי' יג, וכתב שלענין אכילה הדבר ספק אם כיון שיש לו פרסה אחת מותר או לאו; מאירי שם, בשם קצת מפרשים; בית הלל יו"ד סי' יג סק"ג, בדעת הרמ"א שם ה.
  1114. תוס' שם, בתירוץ השני, ועי' בית הלל יו"ד סי' יג סק"ג, בדעתם. וע"ע בן פקועה.
  1115. תוס' שם.
  1116. מאירי שם.
  1117. ועי' מנ"ח מ' כב אות ב.
  1118. ויקרא כב כז. ברייתא שבת קלה ב. וע"ע טעמא דקרא ציון 317.
  1119. גמ' שם ורש"י ד"ה הא.
  1120. גמ' שם קלו א.
  1121. עי' רש"י שם קלה ב ד"ה מבן חודש, וחי' הר"ן שם, בדעתו; עי' ריטב"א שם; מל"מ אסורי מזבח פ"ג ה"ח. ועי' לעיל ציון 50 ואילך, גדר הלימוד באדם לדעה זו, וה"ה בבהמה.
  1122. חכמת אדם כלל ד בינת אדם סק"ג, לדעה זו.
  1123. חי' הר"ן שם; פמ"ג יו"ד טו משב"ז סק"ג; שו"ת חת"ס יו"ד סי' יז. ומשמע שגם לסברא זו האיסור הוא מהתורה, כיון שצריך פסוק להתיר לאחר ז' ימים, וכ"כ הפמ"ג שם, ועי' הגהות רי"ב על הפמ"ג שם. ועי' חוט המשולש סי' כט, שכתב בדעת הרא"ש והרמ"ה והרמב"ם והרי"ף, שהאיסור הוא מהתורה. ועי' לעיל ציון 55 ואילך, לגבי הלימוד באדם. ועי' להלן ציון: 549 ואילך, בביאור הסברא.
  1124. עי' להלן בציונים הבאים.
  1125. תוס' נדה מד ב ד"ה דקים, יבמות לו ב ד"ה הא; ע"ז מ ב ד"ה כל; תוס' רא"ש שבת קלו א. ועי' שו"ת חוט המשולש סי' כט, שדעת התוס' שהוא מדרבנן; שו"ת אמרי בינה שחיטה סי' טו. ועי' לעיל ציון 58.
  1126. תוס' תוס' בכורות כ ב ד"ה חלב, חולין יב א ד"ה (יא ב) לרבי מאיר, יבמות קיט א ד"ה מחוורתא, בפירוש הראשון.
  1127. תוס' בכורות ויבמות וחולין יבמות שם בפירוש השני, ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה. ועי' להלן ציון 536.
  1128. מסקנת הגמ' שבת שם, ורש"י ד"ה מי פליגי.
  1129. עי' רש"י שם ד"ה נפל.
  1130. גמ' שבת קלו א ורש"י ד"ה נפל וד"ה שפיהק; עי' רמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד, וטוש"ע יו"ד טו ב, שהביאו הדין בשחטו שהיא מיתה ממקום אחר, וגם בזה הלכה כרשב"ג שמחמיר. אלא שבמת מעצמו בלא"ה אסור באכילה, ונראה שלכן פירש רש"י ד"ה שפיהק, וגבי אדם קאי, שלגבי בהמה אין נ"מ, ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה שכתב נ"מ אם מת ולענין איסור סחורה בחלבו, שאם דינו כנפל החלב הוא כבשר נבילה ואסור בסחורה, ואם דינו כבן קיימא דינו כחלב שמותר בסחורה. ועי' בהערה הבאה נ"מ נוספת. ועי' לעיל ציון 102 ואילך, אם חשוב ספק נפל או נפל גמור.
  1131. עי' תוס' בכורות כ ב ד"ה חלב, חולין יב א ד"ה (יא ב) לרבי מאיר, יבמות קיט, א ד"ה מחוורתא: אסרו בבהמה בבריא שמא יבא להתיר בחולה, שיהא קרב לפיהק ומת, משמע שיש חולי הקרוב לפיהק ומת, ועי' תבו"ש סי' טו סקי"ג, שכונתם לחולי הקרוב לפיהוק של מיתה ולא לכל חולי, וכתב שלדידן שאין בקיאים יש להחמיר בכל חולי, ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה. ועי' שו"ת רע"א קמא סי' צח, שכתב שאם הוא חלוש וזוטר חיותו גם במת מסיבה אחרת דינו כפיהק ומת; עי' ערוך השולחן יו"ד סי' טו סי"ד, סי"ז. ועי' לעיל ציון 106.
  1132. ערוך השולחן שם.
  1133. עי' לעיל ציון 532 ואילך. עי' שמלה חדשה טו ד; עי' ערוך השולחן שם; עי' לעיל ציון 116.
  1134. עי' ציון 119.
  1135. שמ"ח שם.
  1136. שבת קלו א; מאירי שם; רמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד; טוש"ע יו"ד טו ב.
  1137. רמב"ם שם; דגמ"ר יו"ד שם, שגם בדיעבד אסור, ועי' פת"ש שם סק"ב; פרי תואר שם סק"ב.
  1138. רמב"ם שם; הרוקח סי' תסח, ועי' תבו"ש סי' טו סקי"ב, שבא לחדש שאסור גם דיעבד; טור שם. ובשו"ע שם, כתב שאסור לשחטו ולא מפורש שאסור גם בדיעבד. אמנם באחרונים להלן הבינו שאסור גם בדיעבד.
  1139. רמב"ם שאר אבות הטומאות פ"ב ה"ו. ועי' לעיל ציון 1084 ואילך, דין טומאת נבילה בנפל. וע"ע נבלה.
  1140. כס"מ שם, בשם מהר"י קורקוס שאינו ודאי טהור אבל גם אינו ודאי נבילה, ודייק מלשון הרמב"ם: שהוא כנפל; מרכה"מ שם.
  1141. ציון 105 ואילך.
  1142. עי' מ"מ מאכ"א שם בדעת הרמב"ם שאינו לוקה מפני שהוא ספק, משמע שהוא איסור תורה, וכ"כ בחוט המשולש שם בדעתו, ועי' בינת אדם כלל ד סק"ה, מה שכתב בזה; עי' או"ש יבום פ"א ה"ה, בדעת הרמב"ם; שו"ת חוט המשולש סי' כט, בדעת הרי"ף והרא"ש והרמב"ם והרשב"א והרמ"ה; חלקו של יוסף, וידיו של משה, ונחל איתן על הרמב"ם שם, בדעת הרמב"ם.
  1143. מ"מ מאכ"א שם.
  1144. עי' שו"ת נוב"י תניינא אה"ע סי' יט, ובדגמ"ר יו"ד טו ב, ועי' שו"ת שיבת ציון סי' כד, בשמו; עי' חוט המשולש שם; בית הלל יו"ד טו אות ב; עי' ביהגר"א יו"ד טו סק"ד. ועי' נוב"י ודגמ"ר וחוט המשולש שם, שהביאו ראיה מהגמ' ר"ה ו ב על בכור בעל מום שאין מונים לו שנה משעה שנולד אלא אם כן כלו לו חדשיו. ומוכח שמהתורה אסור באכילה, שאם האיסור הוא דרבנן ומהתורה ראוי לאכילה מיד, כיצד מתחילים למנות שנה רק מהיום השמיני ומתירים לשהותו יותר משנה לקולא. ועי' טו"א ר"ה ז א, שסובר שהאיסור לאכלו הוא דרבנן, והוכיח מזה שגם מנין השנה הוא דרבנן. ועי' חוט המשולש שם, שדחה סברא זו.
  1145. שו"ת נוב"י תניינא אה"ע סי' יט, ובדגמ"ר יו"ד טו ב; יד אברהם יו"ד טו ד; נחל איתן שם. ועי' תוס' בכורות כ ב, דעת ר"ת. ועי' תפארת למשה יו"ד שם ס"ג, שכתב שאין כאן חזקת איסור מפני שאם חי שמונה ימים התברר למפרע שאינו נפל, ועי' פת"ש שם סק"ד, שהביאו. ועי' אמרי בינה שחיטה סי' טו, שדן בחזקה זו.
  1146. חוט המשולש שם.
  1147. ויקרא כב כז. ועי' ברייתא שבת קלה ב.
  1148. חוט המשולש שם; עי' מל"מ אסורי מזבח פ"ג ה"ח, ובינת אדם כלל ד אות ה, בדעתו. ועי' לעיל ציון 527.
  1149. תוס' רי"ד ופסקי רי"ד שבת קלו א. אלא שלא מפורש בדבריו אם הוא מהתורה. ועי' לעיל ציון 56 סברא זו לגבי אדם.
  1150. עי' לעיל ציון 530 ואילך, בטעמים שכתבו הראשונים והאחרונים. עי' תוס' שהובא בציון 536; עי' רא"ש שבת יט סי' ז, וערוך השולחן יו"ד שם י, בדעתו, ועי' חוט המשולש שם, בדעתו; עי' שו"ת נוב"י מהדו"ת יו"ד סי' ז בתשובה מבן המחבר, ועי' בספרו שו"ת שיבת ציון סי' כד, ומש"כ שם בשם הנוב"י; טורי אבן ר"ה ז א; רע"א יו"ד טו על הט"ז סק"ד, וכתב שגם אם אומרים סמוך מיעוטא לחזקת שאינו זבוח הוא דרבנן; פליתי יו"ד טו סק"ג; תבואות שור טו סקי"ב; עי' פמ"ג יו"ד סי' יג שפ"ד ס"ק י,יא, וסי' טו שפ"ד סק"ד, וצ"ל שמש"כ במשב"ז סק"ג הוא לדעת רשב"ג, אבל לדידן הוא דרבנן; ערוך השולחן שם י: דבר ברור הוא, וכ"כ גם בדעת הרמב"ם והרא"ש. וכתב שמש"כ הרמב"ם שאין לוקין עליו הוא שיגרא דלישנא, ובאמת איסורו דרבנן. עי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' טז,יז, שנראה שהסתפק בזה; ועי' שו"ת יד אפרים יו"ד סי' ג, וביד אפרים יו"ד טו ב.
  1151. עי' לעיל ציון 86.
  1152. תבואות שור שם.
  1153. נוב"י ודגמ"ר שם, ודייק מלשון התוס' נדה מד ב ד"ה דקים שכתבו: דנפלין הוי מיעוט דשכיח ודבר ההווה הוא ולכך החמירו חכמים, ודבר ההוה בא לבאר שהוא מצוי ולכן החמירו בו.
  1154. חלקת יואב יו"ד סי' ד.
  1155. חלקת יואב שם. ועי' שם שכתב עוד שבאדם יש תמיד מיעוט המצוי בעולם של נפלים ולכן אסרו כדי שלא יבוא לידי אסור, אבל בבהמה אין מיעוט המצוי של בהמות שכבר נשחטו שהם נפלים, שרוב הבהמות לא נשחטו תוך ז' ימים, ולכן לא אסרו בדיעבד.
  1156. דברי הגאונים הובאו באורחות חיים הלכות איסורי מאכלות סי' כה אות לז, שכתב בשם קצת גאונים שלא אמרו בן ז' ימים אלא לקרבן אבל לאכילה אפילו בן יומו מותר, והביאם הב"י יו"ד סי' טו ד"ה ולד.
  1157. תבו"ש סי' טו סקי"ב, וכתב שגם אם שמואל שפסק הלכה כרשב"ג סובר שאסור אף דיעבד, רבא שהתיר באשת כהן שם ב, מתיר בדיעבד והלכה כמותו. וכתב שהאמוראים שהחמירו ע"ע שלא לאכלו, שם א, הוא בתורת חומרא; עי' זבחי תרועה טו סק"ה; בינת אדם כלל ד סק"ה, בפירוש הראשון בדעת הגאונים. וביאר שלאחר שאמרו בגמ' שבת קלו א,ב, שרבנן חולקים על רשב"ג והלכה כמותם באשת כהן, נדחה מה שאמרו שם א, שדוקא בקים לן שכלו לו חדשיו מותר. ועי' תשובת רבי חיים כהן סי' ו, שמתיר בשוגג במקום הפסד מרובה לכבוד שבת, ועי' שו"ת טוב טעם ודעת מהדו' תליתאה סי' ס', שחולק ואוסר. ועי' חלקת יואב יו"ד סי' ד, שמצדד להתיר בשוגג עכ"פ את הכלים שנתבשל בהם.
  1158. עי' שו"ת תשב"ץ ח"ד חוט המשולש טור א סי' ב, בדעת הגאונים, וכתב שלא קיי"ל הכי; עי' ב"י יו"ד טו בדעת הגאונים; עי' בינת אדם שם, בפירוש השני; עי' פרי תואר יו"ד טו סק"ב.
  1159. מל"מ שם, בפירוש הראשון, לדעה זו, וביאר שבברייתא אין הלכה כרשב"ג; בינת אדם שם; עי' פרי תואר שם.
  1160. בינת אדם שם.
  1161. מל"מ שם בפירוש השני, ובינת אדם שם, וכתבו שדוחק לפרש כן.
  1162. עי' להלן ציון 1163 ואילך. ב"י שם; פר"ח שם סק"ד; עי' מל"מ שם; עי' מעשה רוקח מאכ"א פ"ד ה"ד.
  1163. עי' פמ"ג יו"ד טו משב"ז סק"ג; חוט המשולש סי' כט. אמנם כתב שלגבי יבום הוא מדרבנן כיון שיש פסוק ללמד שכל שיצא חי פוטר אמו מיבום, ועי' לעיל ציון 77.
  1164. נוב"י ודגמ"ר שם.
  1165. עי' לעיל: הנולד לט' חדשים או ספק ט'. עי' בראשונים והאחרונים לעיל ציון 549.
  1166. ציון 58 ואילך, מחלוקת אחרונים בזה.
  1167. עי' ציון 572 כיצד מתברר הדבר.
  1168. עי' רמב"ן שבת קלה ב, וחי' הר"ן (המיוחס לו) שם קלו א, שפירשו הגמרא שבת שם בבהמה שגמרו סימניה, משמע שגם בבהמה שייך גמר סימנים, וכ"כ בחלקת יואב יו"ד סי' ד' בדעת הרמב"ן, אלא שכתב שכל הקדמונים לא סברו כן. וכ"כ בספר ידיו של משה על הרמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד, שיש גמר סימנים בבהמה. אבל מדברי הדגמ"ר יו"ד טו ב, משמע שלא שייך גמרו סימנים בבהמה, וכן כתב בחלקת יואב שם. ועי' או"ש יבום פ"א ה"ה.
  1169. עי' לעיל ציון 160. מאירי נדה כד ב; אור שמח יבום פ"ה ה"ה, בדעת הרמב"ם. ועי' להלן ציון 1157 מה שהבאנו מהריטב"א שקצת משמע כן מדבריו.
  1170. עי' נדה כד ב. ועי' לעיל ציון 1041 ואילך.
  1171. יבמות פ"ד ה"ב. ששם דרשו שתי יצירות לתשעה ולשבעה מהכתוב "וייצר" בשתי יודים, ובבהמה כתוב "ויצר" ביוד אחת.
  1172. עי' בראשית רבה פי"ד פ"ב ה. או"ש שם. ועי' או"ש שם שכתב שהוא כדעת רב נחמן בר יצחק בבבלי נדה שם, שפשט הספק שבהמה גסה אינה יולדת לפחות מט'.
  1173. נדה שם.
  1174. תבואות שור סי' יג סקט"ו, סי' טו סקט"ו, וסובר שהספק בגמ' נדה כד ב לא נפשט, ומספק יש להחמיר. ועי' שם טו סקט"ו, שכתב שהפוסקים לא הזכירו שבנולד לח' לא מועיל שהה ח' ימים, משום שהדבר לא מצוי שנדע שהוא בן ח' ודאי.
  1175. שמלה חדשה טו ד.
  1176. עי' לעיל ציון 1153.
  1177. עי' לעיל ציון 613. עי' מל"מ אסו"מ פ"ג ה"ח, ובינת אדם כלל ד סק"ה, שפירשו בדעת הגאונים שהביא הב"י סי' טו, שסוברים שמחלוקת רשב"ג וחכמים בבהמה היא בנולד לח' חדשים ודאי, ולרשב"ג חשוב ספק נפל, ולחכמים חשוב בן קיימא. וכתבו שפירוש זה דחוק; שער המלך יום טוב פ"א ה"כ; פרישה יו"ד יג סקי"ב, ועי' תבו"ש יג סקט"ו, בדעתו ובדעת הש"ך שם סקי"א, שסוברים שודאי יכולה ללדת לח', ונחלק עליהם מהגמ' נדה שם, שהוא ספק; מרכה"מ אבות הטומאות פ"ב ה"ו, בפירוש השני. ועי' שם בפירוש הראשון, שכתב שרק לאחר י"ב חודש חשוב בן קיימא, וכדעת הסוברים כן באדם עי' לעיל ציון 615; הגהות אמרי ברוך לט"ז יו"ד טו סק"ד; עי' ידיו של משה מאכ"א פ"ד ה"ד. עי' רמב"ן שבת קלה ב, וחי' הר"ן (המיוחס לו) שם קלו א, שפירשו המחלוקת בברייתא על בן ח' אם שחיטתו מטהרתו, שנחלקו אם הוא חי כרבנן או שהוא ספק נפל כרשב"ג, וכתבו שמדובר בבן ח' שגמרו סימניו, משמע שגם בבהמה בנולד לח' חדשים יכול לחיות. ואפשר שלמסקנא שלכו"ע חשוב נפל, א"כ חשוב ודאי מת ולא ספק. ועי' ריטב"א שבת קלו א, שפירש כפירוש זה, ופירש בן ח' שברייתא בספק בן ח' ספק בן ט', משמע שבן ח' אינו חי גם בגמרו סימניו. ועי' מרכה"מ שם מה הדין בבן ח' שנטרף.
  1178. עי' לעיל ציון 1042 ואילך.
  1179. ר"ח שבת קלו ב; עי' שמלה חדשה טו ב, וזבחי תרועה שם סק"ב. ועי' לעיל ציון 176.
  1180. שבת קלו א; רמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד; טוש"ע יו"ד טו ב. ועי' לעיל ציון 512, ואילך, זמן הלידה בבהמה דקה וגסה. ועי' שו"ע שם ובאחרונים אם חוששים לריסוק אברים, ואם צריך שיפריס על גבי קרקע להוציא מחשש ריסוק אברים.
  1181. עי' שו"ת עזרת כהן סי' קד. ועי' לעיל ציונים: 261, 270.
  1182. עי' רמ"א יו"ד יג ג; מ"א או"ח תצח סק"ט; ערוך השולחן יו"ד טו ח.
  1183. תבואות שור סי' טו סקט"ז.
  1184. תבואות שור שם. ועי' כרתי טו סק"ד, שדייק מרש"י בכורות כ א ד"ה לגמריה, שאין ימי קליטת הזרע לבהמה.
  1185. עי' תבואות שור שם ועי' תבו"ש שם שנחלק על טעם המגן אברהם, וכתב כן גם בדעת הרמ"א, ומ"מ כתב שצריך להחמיר כהמג"א מטעם שלא ידוע לנו כמה ימי קליטת הזרע בבהמה; עי' כרתי שם; עי' פמ"ג יו"ד שפ"ד ס"ק י,יא. וכתב הטעם שהוא ספק דרבנן. ועי' לעיל ציון 542 ואילך, שיש סוברים שהוא ספק של תורה.
  1186. עי' בכורות כא א. תבואות שור טו סק"ה; כרתי שם סק"ד; מחה"ש שם ב. ועי' יד יהודה שם סק"ד, שמסתפק בזה.
  1187. עי' לעיל ציון 171 ואילך.
  1188. תבואות שור שם, שכיון שלא מצאנו בספרי הפוסקים שהשתנה הטבע אין לומר כן; כרתי שם.
  1189. עי' לעיל ציון 543 .
  1190. רש"י בכורות שם ד"ה איכא בינייהו.
  1191. תוס' בכורות שם ד"ה תנא; פסקי תוס' שם לז.
  1192. תבואות שור טו סק"ו, כיון שאז הוא ספק דרבנן לדעתו. ועי' לעיל ציון 580 ואילך, דעת הסוברים שהוא ספק של תורה.
  1193. כרתי שם.
  1194. פמ"ג יו"ד טו משב"ז סק"ג, ועי' בהגהות מו"ה שמחה שם, שדחה דבריו, ועי' פמ"ג או"ח תצח משב"ז סק"ב, שנראה שחזר בו, ועי' בספרו תבת גמא פרשת ראה; עי' ט"ז יו"ד טו סוף סק"ב, וחי' רע"א על הט"ז שם. ועי' שואל ומשיב תניינא ח"ג סי' יח, ודרכי תשובה יו"ד סי' טו סקכ"ו, מה שכתבו לבאר דברי הפמ"ג.
  1195. עי' שמלה חדשה טו ד: ובתחילת ליל ח' מותר לשחטו; שו"ת בית שמואל אחרון יו"ד יא; שו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' קצו קצז; חי' רע"א שם, ובשו"ת קמא סי' נז, והביא ראיה שהרי הלכה זו ששהה שמונה ימים אינו נפל למדים בגמ' שבת קלה ב, מהכתוב שבעת ימים יהיה עם אמו וכו', ושם אין צריך מעת לעת כמו שכתבו התוס' בערכין יח ב ד"ה שנתו; שו"ת חת"ס יו"ד סי' יז; אמרי בינה שחיטה סי' טו; גינת ורדים או"ח ח"א כלל א סי' כח, הובא בגליון מהרש"א יו"ד טו ב, וראה שם בהקדמה לסימן; ערוך השולחן שם ט; עי' פת"ש יו"ד שם סק"ב; שו"ת נוב"י מהדו"ת יו"ד סי' ז, מבן המחבר, וסיים שאף יש להחמיר לכתחילה הואיל והפמ"ג החמיר, המיקל לא הפסיד, ובספרו שו"ת שיבת ציון סי' כד; עי' פמ"ג או"ח שם, ובספרו תיבת גמא שם; עי' עונג יו"ט סי' קג, שאף שבאדם צריך כט י"ב תשצ"ג להוציאו מספק נפל, שכתוב בו לשון: חודש, בבהמה אין צריך מעת לעת כיון שכתוב לשון: ימים; עי' מנ"ח מ' רצג אות ג.
  1196. אמרי בינה שם, ודייק מלשון הרמב"ם שאר אבות הטומאות פ"ב ה"ו: ז' ימים גמורין.
  1197. שבת קלו א; רמב"ם מאכ"א פ"ד ה"ד ומ"מ שם; טוש"ע יו"ד טו ב.
  1198. רש"י שבת שם ד"ה הוה.
  1199. עי' לעיל ציון 1055.
  1200. שמלה חדשה יד א, ובתבואות שור סק"ה. וכתב בתבו"ש שם, שכמו שבמעי אמו חי יותר מל' יום אף שהוא נפל, אפשר שגם ביצא ראשו יכול לחיות יותר, וכ"ש אם אחר כך החזיר ראשו לפנים. ועוד שמהרמב"ם יבום פ"א ה"ה, וה"ו, משמע שלא לכל דבר יציאת הראש חשובה לידה, וע"ע לידה ציון 61. וכתב שסתימת הפוסקים היא שמחשבים הל' יום משעת לידה, ואין צריך שיצא כל הגוף. ועי' לעיל ציון 242. ועי' מנחת חינוך מ' רצב אות ב, שכתב שמונים לו ז' ימים משעת יצירת הראש, וציין לדברי התבואות שור.
  1201. שמלה חדשה ותבואות שור שם. ועי' שמלה חדשה טו ד.
  1202. שו"ת תשב"ץ ח"ד חוט המשולש טור א סי' ב; מאירי שבת קלה ב, בשם יש מקילין.
  1203. ט"ז יו"ד טו סק"ד; נה"כ שם; עי' יד אברהם יו"ד שם ב; עי' יד אפרים שם ג; כרתי שם סק"ח; ערוך השולחן שם טו, וכתב שאולי יש להתיר הכלים ולא הבשר. וע"ע ספק ספקא, ביאור הסברות אם באופן זה שייך ספק ספקא.
  1204. ציון 155 ואילך.
  1205. עי' להלן.
  1206. ערך לחם (למהריק"ש) יו"ד שם ג, הביאו הפר"ח שם סק"ה; עי' שו"ת רדב"ז ח"ב סי' תשכו, שכתב שאם הגויים מעידים על סימן זה יש לסמוך עליו. ועי' מאירי שבת קלה ב: שכל שיש לו שבע שנים יש לו שבעה ימים שכל יום מיתוספת לו שן אחת.
  1207. פר"ח שם: עוד שמעתי.
  1208. מסקנת הפר"ח שם; תבואות שור סי' טו סקי"ח, וכתב שכל זה בגדיים, אבל בעגלים מיד שצמחו הקרניים יש להקל אף שאין הם קשים; עי' שו"ת חת"ס יו"ד סי' טז, יז, שיש להקל עכ"פ אם יש גם גוי מסיח לפי תומו. ועי' שם סי' יז, שאף שבדאורייתא אין לסמוך על סימנים, מ"מ על ידי סימנים הוי מיעוטא דמיעוטא, ולכן יש להתיר, ועוד שיש אומרים שקודם ז' ימים הוא דרבנן. ועי' אמרי בינה שחיטה סי' טו, שכתב שכוין שהסיבה להחמיר היא שהדבר מצוי בכל העגלים ולכן החמירו מדרבנן כמ"ש הדגמ"ר יו"ד טו ב, וכשיש סימנים אינו מצוי ולכן יש להקל.
  1209. עי' מאירי שבת קלה ב: וכבר שמענו מי שנותן בזה סימן שכל זמן שתולה טבורו אינו בן שבעה. ועי' תבו"ש שם, שנחלק על סימן זה.
  1210. פרי תואר טו סק"ד.
  1211. ; שו"ת בית אפרים יו"ד סי' ג; עי' ערוך השולחן יו"ד טו טז,יז.
  1212. ערוך השולחן שם יז; עי' תבו"ש שם, שסיים שהדבר תלוי בגידול המדינות..
  1213. בית אפרים שם. ועי' שו"ת תשב"ץ ח"ד חוט המשולש טור א סי' ב.
  1214. וע' שו"ע יו"ד טו ג, ובאחרונים שם.