ויקישיבה:מיזמים/תורנית/חזקת שלוש שנים

מתוך ויקישיבה
< ויקישיבה:מיזמים‏ | תורנית
גרסה מ־14:24, 24 בדצמבר 2008 מאת Yeshivaorgil bot (שיחה | תרומות) (החלפת הקטגוריה לקטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

החזקת אדם בקרקע ואכילה מפירותיה במשך שלוש שנים, משמשת ראיה לבעלותו עליה.

ראובן המערער על הקרקע שנמצאת תחת ידו של שמעון וטוען: קרקע זו שתחת ידך שלי היא, וגזולה היא בידך, ושמעון טוען: אמנם שלך היתה, אבל קניתיה ממך, או: קיבלתיה ממך במתנה - אם ראובן ידוע כבעליה הקודמים של אותה קרקע, הריהי בחזקת שהיא שלו, ונטל ההוכחה מוטל על שמעון, להביא ראיה שראובן מכרה לו או נתנה לו במתנה.

"חזקת שלוש שנים" היא אחת הראיות שיכול שמעון להביא. כלומר, שאם יש עדים לשמעון, שהחזיק בקרקע ואכל מפירותיה במשך שלוש שנים, ולא מיחה בו אדם מעולם - הרי זו ראיה שקרקע זו עברה לבעלותו על ידי שקנאה מראובן או שקיבלה ממנו במתנה.

פרק הזמן של שלוש שנים נקבע מתוך הנחה, שעד שלוש שנים שומר הקונה על שטרו, שמא יבואו הבעלים לערער עליו, אבל יותר מכן אין אדם נזהר לשמור על שטרו.

לכן, אם שמעון מחזיק בקרקע פחות משלוש שנים, אנו דורשים ממנו שיראה את השטר, המעיד על העברת הבעלות; אך אם הוא מחזיק בה כבר שלוש שנים, אומרים לראובן המערער: אם דבריך נכונים הם, שהשדה גזולה ביד שמעון, מפני מה שתקת עד כה? הרי היה לך למחות ולומר בפני עדים: דעו ששמעון מחזיק בקרקעי בגזלנות, והיתה מחאתך מגיעה לאזני שמעון, ואז היה יודע שעליו לשמור את שטרו, וכיון שלא מחית, הפסדת.